Jumaat, Oktober 30, 2020

Hujung mingguku di sini,Pekan Nenas

 



Hujung mingguku di sini, Pekan Nenas | Laaa, panjang-panjang aku taip tadi semuanya tak ada??


Okay.. Salam Maulidur Rasul dan salam Jumaat Barakah serta selamat berhujung minggu la semua. Jaga diri baik-baik. Gelombong ketiga ni laju je penyebaran dia. Sampai naik paranoid tengok orang yang bimbang diri sendiri juga boleh jadi carrier wabak ni. Katanya lagi kali ji, semua host dia tak ada menunjukkan gejala seperti awal-awal dulu. Alih-alih positif jur. Jaga diri gais. 

Aien pun seram dah sekitara kawasan tempat kerja Encik Laki, tempat kediaman kami banyak jugak dah positif kedengarannya. Ada juga di area kediaman yang kena kuarintin. Ada juga dua buah sekolah di kawasan berdekatan kena tutup sebab ada positif. Allah...

Moga Allah pelihara kita semua dari wabak sakit berjangkit ni ye. 

Jaga diri. Sis dah malas nak taip panjang-panjang.. alih-alih line pulak tak ada. ini la dinamakan sabr. 😂😑 

Rabu, Oktober 28, 2020

Akhirnya tercapai juga beli Peti Sejuk


 Alhamdulillah, tercapai juga hasrat nak naik taraf peti sejuk setelah sekian lama. Wow sangat kan! Walaupun ianya bukan first hand I was bersyukur dalam cari dalam bajet. Sesuai untuk kami 4 beranak jer. 

Kisahnya begini, nak beli masa mula abah kasi duit belanja. Last pergi mana ntah. Sampai mak mentua habaq mai, kata dapat duit nak beli peti sejuk. Kui kui kui. Okay la kali ni kita realisasikan impian tu. 

Jenama Midea, berkapasiti 193L, cuma rendah sedikit je dari tuan dia ni berkeadaan 9/10 . Barang baik punya. dalam lingkungan duit belanja abah baru bagi ni. Huish.. Terima kasih to my biras tolong carikan juga. hehe

Kelmarin booked, petang semalam dia sampai. Fuh, terima kasih juga sudi hantar sampai tingkat 3 tanpa kenakan apa-apa cas. Moga murah rezeki tuan. 


Kondisi dalam dia. Saat entry ni ditulis belom lagi dapat on sebab kena tunggu kan. dia baru mabuk berjalan. Demi menjaga kemaslahah dia, kita biar dia rehat dulu. Tak sabar rasa nak kemas. 

Tu jer cite rabu. Nak buat wordless wednesday.  Less la dari hari biasa. Kan? 


pssst: esok cuti.. korang buat apa jer.  

Selasa, Oktober 27, 2020

Cintamu Kekuatanku



Malam makin kelam 
mawar makin layu
Seolah tiada harapan 
Namun Tuhan 'kan tentukan

Doa suci kita 
Pertahankan cinta
Yang penuh ombak gelora
Berdua di bahtera

Sungguh ku tak mampu saksi deritamu
Semata-mata kerana aku
Namun berat ku lepaskan
Kerana hanya kau sinaran
Cintamu kekuatanku

Andai aku rebah
Janganlah kau rayu
Teruskan kehidupanmu
Terus doa untukku

Sungguh ku tak mampu saksi deritamu
semata-mata kerana aku 

Namun berat ku lepaskan 
Kerana hanya kau sinaran 
cintamu kekuatanku

Ku ikhtiar sekuat upaya
melawan arus yang melanda

Sungguh ku tak mampu saksi deritamu
semata-mata kerana aku 
Namun berat ku lepaskan
kerana hanya kau sinaran 
cintamu kekuatanku

Hanya dirimu erti hidupku
tanpamu aku layu
kerana cintamu kekuatanku


Penulis lirik & komposer:  Neo
Publisher: KRU Music
Credit lirik dari: @sebutlagu


Dengar lagu ni di WHI tersedap dengar, lantas mencari. Dan baca komen rupa-rupanya ramai orang kenal dia melalui aplikasi SMULE. Pahtu dirisik oleh Abang Norman KRU. All The best Fai Ramli. 

Layan lagu ni, seolah ingatkan kita pada Allah. Cinta dan kasih sayang Allah pada kita hambaNya, kekuatan kita untuk terus menunaikan segala perintahNya. :)




Isnin, Oktober 26, 2020

Taiwan Drama: Lost Romance (2020)

 


Tajuk: Lost Romance, The Overbearing CEO Fell  In love with Me. 

Genre: Business, Drama, Romance, Fantasy

No of Episode: 16 

Cast: Marcus Chang, Vivian Sung, Simon Lian, Snowbaby, Kelly Lio, Jason Hsu. 

Sinopsis: Zheng Xiao En works as an editor of romance novels at a publishing company, and secretly dreams about falling in love with a CEO. When she isn’t working, she spends her days daydreaming about He Tian Xing, the handsome chief executive of the company that occupies the building opposite her company’s offices.
One day, Zheng Xiao En magically finds herself transported into the pages of a romance novel – and comes face-to-face with her crush He Tian Xing. However, she soon discovers that in this fictional universe, his name is Si Tu Ao Ran – and his personality is very different. She hopes to use all the tips and tricks she has learned from the romance novels she has edited to help snare his heart. But she soon discovers that in this fictional world, she isn’t the heroic female lead – and instead is an evil side character!
Can she flip the story on its head – and end up with the man of her dreams?
(Source: Viki)

SPOILER ALERT! 


 So long to wait this drama to finished. Finally, yesterday. Or perhaps beberapa hari yang lepas dia tamat juga. Jika dulu Aien tengok drama ni sebab dia mempunyai kronologi macam The Romance of Tiger and the Rose jadi nampak syiok je kan. Tapi,, ah.. Jangan kasi spoil habis nih. 

Ajum.. Secara ringkasnya Zheng Xiao En ni suka nau stalk big boss kompeni sebelah kompeni publishing dorang ni, He Tian Xing. Dan menggunakan beliau sebagai inspirasi dalam dia menjadi editor novel romance ni. Sehingga suatu hari, Zheng Xiao En dan kawannya menjadi saksi cubaan pembunuhan He Tian Xing. Jadi beliau gelabah di situ. 

Sehingga suatu ketika, Xiao En bertemu dengan He Tian Xing di hospital, dalam keadaan tidak sedar, lelaki itu menarik tangan Xiao En. Tak lama kemudian, Xiao En bangkit di suasana yang berbeza. 

Jenuh juga dia nak serasi. Ingatkan dia dapat bertemu dengan He Tian Xing dalam dunia aneh itu, malangnya lelaki itu bukan Tian Xing, tetapi Situ Aoran. Setelah beberapa ketika, Xiao En menyedari bahawa dia hidup dalam dunia novel yang sedang di-editnya. Maka dia cuba untuk menyelamatkan diri serta keadaan apabila dia disangka cuba menjahanamkan kekasih rahsia Situ Aoran, Ling Chu Chu. 

Sedangkan di dunia nyata, Xiao En telah jatuh koma dan sangat membimbangkan kawannya. Hidup la Xiao En dalam dunia novel itu, dan cuba mencari jalan bagaimana untuk keluar daripadanya. 

Macam-macam juga cara digunakan sehingga cubaan untuk membunuh dirinya sendiri agar dapat bebas dari dunia tersebut, tapi gagal apabila diselamatkan Duan Mu Qing Feng yang cuba memahami isi hati gadis tersebut. 

Qing Feng dalam diam menyukai Chu chu, namun menarik diri kerana Situ Aoran kawan baiknya. Qing Feng memberi cadangan jika Aoran takut Xiao En mencelakakan Chu Chu, ada lebih baik jika gadis itu sentiasa di hadapan mata Aoran saja. Dek kerana Qing Feng tahu yang Xiao En tidak mempunyai apa-apa dan sesiapa di situ. 

Kerana sikap syak wasangka Situ Aoran tak berasas  maka diterima jua pendapat Qing Feng lalu meletakkan Xiao En sebagai pembantu peribadinya. Siap dia pasang CCTV di pejabat untuk lihat kelakuan Xiao En terhadap Chu Chu. Menyedari dirinya tidak akan pernah memilik Situ Aoran, Xiao En cuba berbaik dengan Chu Chu agar gadis itu tidak dibenci oleh orang lain dalam pejabat mereka. 

Chu Chu ni menyampah juga Aien nengokkan watak dia. Acah polos, tapi gedik namati. Geram jer sis nengokkan. Jika di dunia nyata, sememangnya dia kawan rapat He TianXing a.k.a kekasih gelap CEO itu. Tapi, tak siapa yang tahu. 

Satu kejadian di mata Situ Aoran ingatkan Xiao En celakakan si Chu Chu terkurung dalam lori ais, gigih dia kejar lori tersebut demi Chu Chu namun hakikatnya yang terkurung itu adalah Xiao En. Demi menutup malunya, Situ Aoran masih menyalahkan Xiao En atas kecuaiannya. 

Dan biasa la romance drama ni, panjang benci.. pahtu bila satu ketika Xiao En bawak diri, Situ Aoran macam terindu kat dia. Baru sedar, bahawa dia sukakan Xiao En. 

Maka dorang pun try to life happily ever after dengan berkahwin. Namun, sebelum berkahwin, Qing Feng menyedarkan Xiao En sesuatu terhadap watak yang tidak digunapakai atau watak sering tiada penghujung seperti Qing Feng yang masih merayau dari satu novel ke satu novel. 

Bila dah sedar dari dunia novel, Xiao En cuba mencari watak Qing Feng dari novel-novel lain supaya diberikan penghujung yang indah buatnya. 

Orang pertama yang Xiao En ingatkan ketika bangun dari lena panjang, adalah He Tian Xing. Nasib juga beliau juga bangun dari koma. Dan mula menyiasat kes cubaan pembunuhan beliau yang disebabkan oleh adik beradik tiri beliau. 

He Tian Xing ni, CEO syarikat Tian Ling di bawah kelola Encik He Zhao Han. Pahtu adik beradik tiri dia,  He Ming Lin dan He Tian Xian yang cuba sabotaj He Tian Xing dari terus memilik Syarikat TianLing sejak Encik He jatuh sakit. Malangnya tiga beradik itu baru sedar bahawa dorang ini diperkotak-katikkan oleh pembantu juga merangkap kawan baik Encik He, iaitu Pengurus Hu QiaoQin. Dalam dorang tiga bergaduh siapa yang layak duduk di kerusi CEO, pengurus Hu telah songlap duit syarikat banyak sangat. Namun, atas kesedaran baik He Ming Li selepas dia dipenjara adiknya sendiri, Tian Xian dia bersepakat dengan Tian Xing untuk cari bukti sebenar. Episode 19 dah habis dah kes syarikat Tian Ling ni. Yang tak habis lagi, bila dah sedar. He Tian Xing lupa bahawa dia juga pernah menjadi Situ Aoran, membuatkan Xiao En sedih sangat. 

Xiao En mengimbau kembali kenangannya yang terabadi dalam novel CEO, you are so Naughty. Sebab masa dia mula bangun, kawan dia, Chuntian bertanya apakehal mu ni koma tetiba. Gitu,,, Xiao En tak tahu nak terangkan macamana dia hidup dalam dunia novel tersebut. Bila diperiksa semula dengan penulis, yang pada mulanya marah yang Chuntian cuba edit hasil karyanya dengan sengaja. Padahal Chuntian edit apa yang dia perolehi saja. Terus penulis novel tu kata syarikat dorang ni creepy. Haha Ada aura tak baik gitu. 


Scene ini, Xiao En cuba menidakkan rasa sukanya pada He Tian Xing dek kerana dia merasakan dirinya sudah berkahwin dengan Situ Aoran. 

Tapi, nasib baik ending dia He Tian Xing ingat balik semua scene mereka bersama ketika dalam dunia novel dan dapat mereka bersama di dunia nyata dan happily ever after as husband and wife. Yeay! 


Fuh, jenuh nak tulis. Walaupun 20 episode, dek kerana cuma satu episode setiap minggu terasa macam panjangnya cerita ni. Suka tengok Vivian Sung berlakon sebab sempoi je. cerita lain dia berlakon yang uolls must cekidout adalah Love The Way You Are bersama Song Wei Long. Comel je bawak watak bebudak sekolah menengah baru pra universiti ni. 

Next, drama please! 

29 bulan, Nayla Insyirah dah pandai bercerita

 

29 bulan, Nayla Insyirah dah pandai bercerita | Bahagia hati Ibu bila anak seorang ini sudah boleh karang cerita dia. 29 bulan, also known as 2 years 5 month. 

Plan nak buat schedule entry ritu sebab dia punya tarikh lahir jatuh 22 hari bulan, tapi Ibu terlambat sikit nak buat rumusan untuk awak sayang. 

Asyik update tentang adik je, mana entah pergi hilangnya awak. Kesian anak ibu. Bukan tak sayang, cuma Ibu baru sedar Ibu kurang kosa kata dengan awak yang baru nak belajar susun ayat. Ibu ayah awak dah la dua-dua pendiam. Susah nau nak mula bicara. Kalau mula, susah pulak nak berhenti. Lagi-lagi hati tengah happy. 

Kakak Nayla, 2 tahun lebih dah yek anak Ibu sorang ni. Boleh dah disuruh kalau datang mood rajin mahu juga dia buat. Cuma rajinnya dia melakukan kerja yang tak disuruh. Adoo, usah dibawa bincang rajin dia. Akal cerdik dan mula meneroka satu demi satu kegiatan luar kotak safety zone Ibu . 

Pagi bangun dah tanya, bu, cak pe? (Ibu, masak apa?) Haa, yela. Ibu masak campak-campak je nak. Tak tau la nak masak apa. Oooo.. Jawab dia. Ha ha Paham ke tu? 

Yang seronoknya dengar dia kalau bercerita  jenuh juga nak memahamkan ayat dia tu. Sebab masih merangkak menyusun semuanya. dengan pelat 'S' dengan.

Habis - jadi bin. 
Bas - Ban
Susu - cucu
Burung - wong
Kapal terbang - Pan ban. 

dan banyak lagi la. Jenuh pulak korang kena bukak kamus bahasa nanti nak faham. Yang penting, Encik Laki berkerut dahi nak memahamkan cerita Nayla tentang burung merpati. Adoo, anak la anak. Macam semalam. Aien baru nak makan. Dihulurnya bola. Dengan berkata, "bu, co la... coo laa ane.. " sis konpiden menjawab. "Bis ko nak ibu buat apa kalo bola bocor. Nayla diam. Haha Pun mula bawak diri ke depan semula. Kak, Aien panggil. "Ko nak suruh Ibu basuh bola ke? ke ko nak cakap ngan ibu bola tu bocor?" diulang ayat tadi, dengan menunjuk ke arah sinki. Hahaha Aien ketawa. "Okay,basuh. Basuh. S. s. Basuh. Basoh. ibu ingat bocor. " kata Aien sambil mengajar ( marah je lebih nampak) lalu basuh bola tu. Adooo.. Nenek dia pun ingat dia cakap bocor. Ha Ha masing-masing la. Ibu ni ... nanti dia cakap. Kalau kita tak faham. Haha Disuruh ulang elok-elok bagi kita faham. Suruh siap pakej tunjuk lagi supaya senang nak difahamkan. Allah. Anak aku dah masuk fasa ni. 

Pejam celik je kan. Masih terasa semalam baru lahirkan adik dia. Dia pulak pandai bawak diri. Allah... Ada hikmahnya Allah simpan adik dorang. Suruh fokus dulu dengan dua ketul ni. Jangan stress, jangan asyik nak darah tinggi aje. 

Buat Nayla yang semakin petah berkata-kata, jom la jadi kakak yang boleh bantu ibu. Ibu syukur sangat Ibu dapat awak walhal pada mulanya Ibu harap lelaki. But, now I know why Alah given you to me. So that, I remember girl is easy to listen more than boys. Nayla Insyirah- pemberian yang istimewa. Hadiah yang ibu tunggu dan moga Ibu diberi kekuatan untuk terus jaga amanah Allah ini. Allah bagi bila tepat pada masanya, juga Allah berhak amek bila-bila ikut kehendak-Nya. Cuma Ibu harap Ibu ada seumur hidup awak, melihat awak membesar. Jika tidak, Ibu doakan awak membesar dengan sehat, jadi anak solehah, jaga ayah dan adik. Sayang semua. Ingat keluarga sebelah ibu ya. Walaupun mereka jarang jumpa awak. awak kena ingat mereka juga. 

PS: Jangan asyik sebut dan tunjuk kapal terbang lalu, awak buat hati ibu luluh sayang. Ada rezeki kita balik sana yaa.. 


Ahad, Oktober 25, 2020

Entah apa yang disibukkan, aku pun tak tahu

 


Assalamualaikum, semuanya. Sepi beberapa hari. Biasa la Aien balik kampung. Plan nak buat schedule entry pun tak berjaya dibuatnya dek kesibukan khamis lalu. Bila sudah tiba di kampung, sunyi la sepi tanpa liputan data internet. Nak telefon pun mencari kawasan seperti bawah pokok, depan laman dan sebagainya. 

Bagus juga, rehat sikit daripada segala media sosial ni. Aien masih terkejar-kejar banyak hal hinggu oktober ni, tak tahu la nak buat majlis Halloween ke tak. Lah! 

Penat. Penat emosi. Fizikal. dan mental. Entah. Walaupun bukan di Johor di PKPB kan, namun tempias terasa bila melihat angka kes positif Covid-19 makin lama makin naik. Bila semalam tengok berita di TV3, Sarawak pun gigih nak buat PRU. Eh, ko ni dah kenapa Abang Jo? Amek la iktibar dari Sabah tu. Pulak bila balik kampung je baru nampak dunia, tahu apa yang berlaku. Hati ni macam panas pulak. Relax-relax la politik tu. Kami ni nak covid-19 berenti. Aku ni nak balik kampung tahu!!! 

Al-kisah minggu ni setelah sejak plan Mrs.Ayahumi tak jadi datang Johor, hati ni berat sangat nak ber-video call sama mereka. sebab apa? bukan sebab benci, tapi sebab risau jika air mata mengalir tanpa diduga. aku terlalu rindu. Mahu berjumpa, peluk ama mereka  sembang borak depan-depan. Ah, sudah! Air mata dah mengalir. Kadang aku mendongkol (memberontak) sebab asyik balik kampung mentua. Sudah la balik jadi menantu hantu, aku rasa macam.. What is the point aku asyik balik ke mari? Tapi, apa pun aku tak buat. 

Aku nak 'me time' serba tak kena. Last-last kunun sibuk ngemas rumah, bersih sana bersih sini, anak-anak entah ke mana. Bila mereka buat hal sikit.. automatik- bursted! hati ni jadi nak meletup dan rasa menyampah dengan dorang. Astaghfirullah al adzhim..  Istighfar nur, istighfar.. Aku pujuk diri. Terduduk kejap. Tengok anak-anak. Tengok rumah. Tengok diri sendiri. Serba serabut. Aku penat. Kata pada diri sendiri. Untuk siapakah? 

Bila orang kata aku sibuk? Aku menidakkan. Ya la  apa aja disibukkan oleh suri rumah ni. Goyang kaki saja. Tengok elok bergolek-golek ketawa tonton drama. Rumah, baju semua bersepah. Apa pun teda yang berubah. 

Otak saja ligat. Bayang saja yang kelihatan membuat semuanya. Aku sibuk ni. Sibuk memenuhkan permintaan seorang sahabat. Sibuk kumpul drama apa nak ditengok lepas ni. Sibuk mencerna otak macamana nak kemas rumah bagi nampak rumah? Sibuk susun anak supaya dorang elok esok hari aku teda. Teda juga, haaa, tu lah Ibu kau tak pandai jaga kau tu. 

Hujung minggu aku nak juga duduk rumah sendiri, tak buat apa-apa. Tapi  bila tengok encik laki dok ada sama.  Macam.. Haa aku kena masak jugak ni. Nak masak apa. Anak-anak nak makan juga ni. Laaaa... Okay la bai. 

Maka..  Aku juga masih disini bebel meranting benda yang berulang-ulang kali di ulang dan sentiasa di ulang. Tambah penat bila seorang teman dari zaman kolej mengadu perihal rumah tangganya. 

Ceritanya begini, dari mula sebelum mereka nikah dah nampak konflik. Demi tidak memalukan keluarga, mereka teruskan. Sehingga bini mengandung, sang bini bertanya kak, apa hukum cerai bini masa ngandung? suami asyik sumpah seranah saya la kak? Aku pun............ ulang - (Tu la, dlu lagi aku dah cakap  usah ler kome nikah. besok hal kecik jadi. lagi tak boleh bawak bincang. lagi susah) -sampai anak dia lahir. dia senyap. Ingat dah berbaik. sehingga hari ini. ditanya lagi. Kak, apa hukum kalau suami suruh saya failkan cerai di mahkamah, nanti dia pergi mahkamah jer. 

Aku, ulang lagi ayat di atas tadi. Sudahnya, dia kata. Laki dia dok berangan nak cari janda yang lebih muda. Senang jaga pakai , makan minum dia. dari yang ada ni asyik nak melawan je kerja. -sembang dengan kawan dia. Kawan sang laki ni kawen dengan janda 47 tahun, adik sang laki ni tadi kawen dengan janda anak satu umo 28 tahun. So, dia nak menjandakan bini dia ni demi janda lain? O M G . 

Jadi, apapun aku buat hari ni dok terkenang dan terfikir nasib sang teman. Sungguh berat ujian mu. Tup tup sembang punya sembang hari dah petang. Haha Apa kerja aku tak buat. 

Demi menghilangkan stress. Order la  Fabulous Four dari Domino. Jimat RM10 gais dengan Grab Food. Bawak la anak-anak turun naik tangga dengan menikmati angin yang sangat kuat petang tadi. 


Favorite Aien tu, roti dengan Cinnamon Sugar cicah susu tu. Sedap. Yang lain bagi la Encik Laki dengan anak-anak. Pulang je Encik Laki, bertanya; BPN dah masuk ke? Belom, jawabku. Habis beli pizza tu? Ha Ha menghabiskan duit dalam Aplikasi Grab . Pandai otak bini hujung bulan pun korek duit sana sini. Demi seketul lemak. 

Pahtu, ke Econsave Taman Teratai shopping mingguan. Rembat tanah buat tanam bayam brazil ada kawan bagi. Pahtu Encik Laki bising. Katanya membazir beli tanah, bukan menjadi pung. Adooo~ bini nak buat hilang stress tanam-tanam.. dikatanya tak jadi. Hello, Betik ai is bercambah k. Serai ai pun hidup k. U jangan buat-buat tak nampak pulak you lepak situ dalam gelap, apa yang you nampak. - bebel daku dalam hati. Kah! di mulut cuma jawab - jadi la. Awak yang tak nampak. 

Okay, esok kita buang stress dengan bercucuk tanam. Nak cuba tanam kunyit, buat daun kunyit. Tanam Bayam brazil. Kawan siap bagi benih labu lagi suh tanam. Udah ler balkoni belakang tu sekangkang kera, aku pulak nak buat ladang.. Mana tak hangin Encik Laki. Hahaha Setakat ni yang hidup di belakang tu, serai, daun bawang, dengan betik. Tapi.. Tak tau la panjang ke tidak hayat dorang. Baru nak berjinak-jinak ni. Doakan seketul Aien a.k.a Nur ni berjaya menjadi penternak yang berjaya. dari asyik ternak lemak je, baik bercucuk tanam. Ada pekdahnya ye idok. 

Sekian, bebelan ku di hujung minggu. Esok jangan stress kerja. 😝 


Terima kasih sudi baca sampai habis. Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas. :)

Rabu, Oktober 21, 2020

Segmen 10 Blogger Terpantas By Misya

 


Jom ,jadi yang terpantas. Yuhhhu!!! 

Senang je syarat-syarat dia. Apa-apa pun korang nak join kena cepat, tangkas dan pantas. WUSH! 

Apa kaitan 10 dengan Aien? 

Wah, 10 budak hitam, duduk tepi jambatan, sorang jatuh sungai, tinggallah sembilan. 

10 ni dekat dengan nombor kegemaran Aien iaitu 9. sebab Aien lahir bulan ke sembilan, tarikh hujung bulan, pun sembilan, dan tahun sembilan puluh. There's a lot of 9 la senang cakap. 10 tu tuah sangat la kalau dapat. 

Secara logiknya nombor 10 ni dekat di hati tapi jauh jugak nak capai jugak. Apatah nak suka dengan orang jersi 10 ke, tapi I olls suka dengan orang lahir bulan 10. Kah! 

Orang lahir bulan 10 ni cool sangat la bagi Aien sebab dia easy going, senang bawak gurau. Tapi silap langkah buruk padahnya. Bulan 10 jugak bulan warna kegemaran iaitu Pink. Wah, terbanyak pulak kaitan 10 ni. Sebelum korang boring tu, dah la. Lain kali kita cerita lagi. 

Ya penting harus pantas untuk join segmen ni. Mana tau dapat rezeki hadiah misteri gitcheeewww! 

klik banner untuk join! 

Cuba buat Keropok Lekor sendiri, Jadi tak?

 


Cuba buat keropok lekor sendiri, jadi tak? | Post kau tak pernah membantu orang untuk yakin buat sendiri kan? Haha Well, atleast Aien cuba untuk cerita dengan korang my try and error dalam dunia masakan ni. Apa tidaknya, kalau dulu Aien ni seorang yang boleh dikatakan masak orang takkan makan, sekarang boleh la upgrade step 1 ke step 2 kadang-kadang. Untuk tekak sendiri, suami dan anak-anak gituuu... 


Nak cerita kali ni, semalam Aien beli Ikan Kembung dari kawan. Kesian pulak dia asyik sokmo menanyakan pada Aien, "chik, ko nak ikan kembung tak?" Sokmo gitu nanya. So, semalam tergerak hati beli la jugak kan, 2 kg dapat la buat keropok lekor. Dah lama teringin nak buat keropok lekor ni, asyik tak teringat je. 

Moh, kita cari balik resepi yang disavekan di muka buku. Berpandukan resepi dari Kerepok lekor homemade Aien cuba la ye. 


Ikan Kembung 2 kg atau 25 ekor. 


Siang ikan kembung comel tadi, amek isi dia sahaja. Kemudian kisarkan dalam pengisar dengan kuantiti air yang boleh diputar saja. 

Okay, sini lawak. Sampai rosak blender Aien. Mwahahahaa ada la sikit ikannya tak dapat dikisar halus. Adooo, siapa nak sedekah blender ni, PM tepi. Mwahahaha 

Kemudian, masukkan tepung ubi, tepung gandung, garam, serbuk perasa dan gaul rata. 


Okay, berdasarkan resepi (di link atas tadi) dia cakap 2 cawan tepung ubi, 1 cawan tepung gandum. But, bila Aien buat tu.. dia macam lembik lagi. Dia suruh uli sampai jadi doh. Tapi doh aku lebih. So, ditambah-tambah- tambah lagi tepungnya sampai Aien rasa. Kang, tambah bebanyak keras pulak keropok lekor aku ni. Haha Pahtu masa uli tu, dok sibuk fikir. Cawan dia pakai besar mana? cawan aku pakai besar mana? Adooo, dalam dok buat benda ni bergaduh jugak fikiran ni. 

Rupa-rupanya ditambah tepung dia tetap jugak lembik. Maka try minyak masak as dia suggest oleh tuan resepi ni. Eh, senang pulak nak bentukkan. Apa daaa~ 


Done uli dengan bentuk kita suka. Part ni aku dok gelak sorang-sorang kat dapur. Macam terapi pulak dapat buat benda ni malam-malam. Nasib bebudak syiok main dengan Encik Laki kat depan. Tak ada meragam, haaa seronok la hati kan. Alaskan tempat letak tu dengan minyak jugak supaya dia tak melekat ye. (jangan fikir yang pelik-pelik lihat gambar di atas)


sambil uli tu, panaskan la air untuk rebus dia. Dalam kuali ke periuk besar. senang nak campak semua. Mwahaha Aien memang suka amek kerja senang jaaa. 😌


Air dah mendidih, masukkan adunan tadi. Tunggu la sampai dia dah timbul sendiri  maka siap la keropok lekor anda. Wow! Aien is teruja dia dah jadi. Waaa, jadi wei.. jadi. Esok pagi baru goreng walaupun excited dia jadi, esok pagi je la buat sarapan. 


Contoh la dia dah jadi. Walaupun tak serupa keropok lekor dari Terengganu tu, sekurang-kurangnya air tangan ku. Haha Anak-anak tak menyempat nak merasa. Cubit la sikit sorang buat hilang kempunan. 


Dah siap goreng, dipotong ala menyerong gitu.. Goreng sehingga warna keemasan. dan angkat! yang satu tu terlebih garing dok berebut ngan bebudak sibuk ngajak mandi. Bila di rasa, alamak! Tawar.... Hurm.. Dah jadi. Tapi tawar pulak. Rasa ikan dia memang pior gitu.. Still..  Kena improve lagi la bab campak-campak garam dengan perasa ni. Sepinggan habis selamat masuk perut. sepinggan gini, dalam 2 batang keropok lekor tu. Sos, Aien malas nak buat. Do, kita guna sos cili biasa ja sudah laa.. 

Trial keropok lekor sendiri dah pun siap! Jangan suruh den buat untuk jual pulak, berkecah la kerja dia. Blender pun dah yilek. kbai! 


Selasa, Oktober 20, 2020

15 bulan Izz Najmi pandai apa je?

 

15 bulan Izz Najmi pandai apa je? | Perkara yang berkaitan dengan masa ni memang selalu pantas. Sekejap je rasa tengok dia kecik, la ni semua benda dia tangkas. Memang extra kawan gaduh Ibu la ni. BFF Ibu di rumah, di mana saja. 24/7 dengan Ibu. Pantang Ibu hilang di balik pintu, suaranya jelas kedengaran, Ibu! Ibu! Buu! Memanggil. 

Tumbesaran untuk 15 bulan a.k.a 1 tahun 3 bulan itu jika dilihat mengikut rangka dia, apa pun Najmi okay dah. 

  • Dah boleh mencangkung - Pass! 
  • Dah boleh menyepak bola - Pass! 
  • Jalan dah makin stabil - Pass! 
  • Mula berlari - Pass! 
  • Dah nak tangga sendiri. 

Secara kasarnya majoriti pass la kan. Pemakanannya juga boleh tahan. Sehari mesti dua kali makan nasi jika nak di bandingkan dengan Nayla di usia dia dahulu. 

Cumanya buat Aien teringat apa tau, masa Nayla 1 tahun 3 bulan, Ibu is struggle keluarkan seketul Najmi yang dikatakan besar. Padahal timbangannya cukup sama dengan kakak. 2.9kg jur.. 

Kesian Nayla. Ye la, betul la kata doktor yang mengingatkan Aien masa  keguguran 3 bulan lepas
Puan jangan zalim dengan anak-anak puan.. 

Ya, I know now. 


Okay, berbalik kepada kisah Najmi ni tadi, kalo dia berjalan sekarang mungkin ada jatuh-jatuh lagi sebabkan struktur kaki dia. Tak boleh laju sikit, mabuk terus. Langgar lari la lepas tu. Haha Yang penting apa tau sekarang, dah mula nak membebel, panggil ibu ayah kakak semua. And he know his name. Yeay! 

Paling rajin la buat kerja rumah. Sibuk nak amek penyedok sampah, berus bilik air. Subhaa naallah. Ibu ni jadi hulk terus bila tengok dia yang terlebih kreatif. Okay, kata sedara Aien ni tak melayan dorang sangat sebab tu dorang asyik nak mengusik je. 

Akal mereka berdua banyak laa. Doakan Ibu ada rezeki nak juga buat playzone untuk korang. Cumanya sekarang ni, dorang gemar sepahkan mainan. Beli la sejuta jenis mainan sekalipun yang diminati adalah kegiatan Ibu di dapur. Peralatan masak, kemas serta benda tersorok dalam peti sejuk. Hah, favorite spot la tu. Bila ditegur, Peee?! kata dia. Adeh,, tak jadi Ibu nak marah la dengar sore comel dia tu. 

Bila tak datang bulan mengambang surut sikit la suara jeritan pekikan lolongan Ibu ni. Bila bulan terang je.. Ibu is struggle nak slow down suara .. Try hard you know. Sebab Ibu tamau anak-anak trauma but Ibu ni tak kreatif sangat. Maafkan Ibu anak-anak.

Cuma kini, bila Ibu nak bertukar jadi Hulk, ibu tarik nafas pegang kata-kata.. Soon, Nur! This shall passed too. You will miss this. :) Tetap juga terlepas. Hailo! 

Dear Najmi, bila awak baca ni besar nanti. Ibu nak awak tahu Ibu mana tak sayang anak. Walaupun Ibu selalu cakap nak jual awak kat lori budak nakal (a.k.a lori tilam lama tukar baru) 

I try to be happy so that we live happily and you two will have a wonderful childhood memories. 

Don't worry, be happy! 


Love, Ibu. 



Isnin, Oktober 19, 2020

Tahun kedua menjadi official

 


Tahun kedua menjadi official | Pejam celik tak berasa kan. Blog yang selalu menjadi tempat luahan hati, cerita benda merapu dan sebagainya. Fuh, nak masuk tahun kedua official menjadi AIENIENKA. Siapa sangka kan? Ada platform official membuatkan Aien seronok nak bercerita. Rasa lebih privasi dan bangga pulak bila naik di carian google nama blog sendiri. Padahal sekarang ni kalau taip je nama kita sendiri (eh, ada buat ke tu) mesti dia akan keluar di mana kita pergi, media sosial apa kita ada dah sebagainya. Nak la jugak recap sejarah kisah aienienka ini bermula. 

Kenapa bertukar? 

Bermula dengan Kisah sedih di petang jumaat Aien keep alert dengan bot yang spamming view blog. Pahtu dengan bantuan rakan blogger lain, katanya kena tukar keyword. Pahtu masih jugak kena spamming view tu. Sudahnya, rakan blogger lain pulak kata.. Tukar la pergi domain. Ada domain sendiri senang sikit terjaga. Bermula la hikayat pemilihan server yang mana patut. Dan penghujungnya, Syokhost menjadi pilihan. 

Okay kah? 

Ntah, kalo tulis saja-saja Aien rasa okay kot. Berbaloi dengan RM60 setahun kot. Walaupun Aien masih tak diluluskan Adsense lagi, jenuh jugak nak buat editing blog. Sebabnya kebanyakan masa entry Aien semua dilayarkan daripada smartphone. Sejak dah ada anak dah tak duduk mengadap laptop tu. Bergaduh aje kerja anak beranak. Malaih ler. Buat iBu stress aje. Malam-malam begini, update blog, blogwalking sambil tidurkan si kecik. Boleh la sambil-sambil. Kalau nak cari PV mungkin ramai kata NetKL lagi berbaloi. Wallahu alam. Rujuk la pada yang pakar. 

Again, why aienienka? it's hard to pronounce. 

kredit: carian google


Al-kisahnya, bermula satu la kisah...  di zaman rebel.. ah, malas la nak ulang tayang. Cuma sayangnya nama pena  ni sebab rasa dia mewakili diri sendiri. Memang nama timangan untuk blog, Aien. As sometimes ada juga Nur, ada juga aku. Biasa la tershashul-shashul. Dah diri penulis ni macam lalang. Randomly dia tulis everything... 

itu la dulu, angannya nak jadi cikgu, tak boleh garang sangat. pahtu nak jadi penulis novel. Tak lepas, kosa kata tak banyak. Asyik repeated word jer.. Maka wujud platform blog ni di bawah nama aienienka. 

Macamana sebutnya tadi? 

Aie - sayang 
Ni- Kamu
N.K.A - huruf initial nama asli. 😌

Jadi la aininka dengan "E" sebagai pemanis rupa. So U olls jangan tershashul la nyebutnya. Aien suda laa. I okay jur dengan nama tu... 


Pada yang baru singgah ke mari, selamat datang semua. Jangan lupa follow dan subscribe untuk cerita baru Aien ya. Kebanyakan masa update adalah tentang review drama sebab Aien adalah seorang pencinta drama, cause bawak ku terbang.. Sekali sekala update pergi mana, buat apa. Makan apa dan sebagainya. Senang cakap it's personal blog la. I write whatever I want to. :) 

Selamat ulang tahun kedua blog ku. Kisah Aienienka tagline jar of memories is always here. Arigato neee~ 

Ahad, Oktober 18, 2020

Apa yang dirancang, langsung tak jadi!

 


Apa yang dirancang, langsung tak jadi! | This thing make me bad mood whole week. Eh, mood datang swing sokmo rasa hopeless people la. Haha 

Kisahnya, 12 Oktober lalu, ulang tahun kelahiran Encik Suami. Plan memang nak buat kejutan untuk beliau. Maka Aien siap-siap beli belon dan banner serta backdrop tau untuk kejutan tu nanti dari Shopee. Dah nak booking kek pada hari Ahadnya sebab Isnin kan beliau kerja. Malam tu, gigih mencari di muka buku kek Korea Viral. Tapi, tak ada ready stok pulak. So, kita buat la kek sendiri. 

Di hari kejadian, Aien buat biasa saja. Ingat petang masa dia balik baru, Kejutan! Sekali,,, 


Eh,, laki aku tak kerja ka hari ni? Subhanaallah, jadi la plan aku ni. Bila pulak aku nak buat kek ni? Budak-budak pulak asyik nak cari gaduh jer.. Urgh, Everything gone wrong. Hahahahaha

Sudahnyaaaaa... Aien tiup/ pam angin belon semuanya di bilik sebelah. Ha Ha My plan is ruined! Menyampah gilos.. 

Sempat la seronok bebudak nak main belon. Gigih beli dari Shopee kau. Happy la jugak wish dengan dia. Buatkan coklat moist tak makan pun, hurm.. Hampeh jer.. Last suh dia bagi kat officemate dia la. Dari dok dalam peti sejuk bebanyak Aien sorang je makan ngan anak-anak. 

Dari rasa nak menghargai dia, jadi macam spoil pulak tak dihargai. Eh,, dah la malas nak celebrate lagi. Bai! 

Sabtu, Oktober 17, 2020

Chinese Drama: Midsummer is Full in Love (2020)


 

Tajuk: Midsummer is Full in Love , Full House Remake 

Genre: Comedy, Romance, Drama

Episode: 24 

Cast: Yang Chou Yue, Timmy Xu, Kira Shi, Leo Li, 

Sinopsis: Luo Tian Ran is a fiercely independent and strong-minded young woman with a high sense of self-worth and dreams of making a splash in the music industry as a songwriter.

However, due to some ill-fated interventions from a pair of her friends, she ends up having to move out of her house.
Fate intervenes, and her path crosses with a pop superstar named Jin Ze Yi, who comes across as something of a spoiled brat. Despite his cold exterior, he is actually secretly childlike and needy. The duo is forced to live in the same house on a temporary basis. At first, it seems they will never see eye-to-eye, as their personalities are so very different. However, over time, Luo Tian Ran gradually falls for Jin Ze Yi’s charms – and the feeling becomes mutual.
Could love bloom between this decidedly odd couple? (Source: Viki)
~~ Adapted from the manhwa "Full House" written by Soo Yon Won.


MY REVIEW:

 

Lama dah drama ni dok dalam playlist minta ditengokkan. Memandangkan kita blur dah tak ada ideas nak tengok cerita apa, moh ler tengok balik apa yang tersenarai dalam playlist tu.

Drama inj merupakan adaptasi drama Korea "FULL HOUSE" lakonan Rain Bi dan juga Song Hye Kyo masa muda dulu. Heee~ Sebelum ada Descendants of The Sun, ini la drama Korea yang menjadi pujaan ramai masa tu.

Based dia masih sama, timeline drama dia juga masih sama. Rumah dalam Midsummer ni lawa jugak kot, klasik gitu. I like sangat.



View rumah mereka di waktu malam. Jika korang pernah tonton drama Full House mesti ingat jalan cerita dia macamana. Kalo lupa, meh la Aien recap sikit. Ceritanya bermula apabila Lou Tiaran mendapat tahu bahawa rumahnya dijual oleh kawannya dan dibeli oleh artis superstar bernama Jin Ze Yi.

Bila dia tahu, Tianran gigih pertahankan rumah pusaka ayahnya itu. Kerana itu lah satu-satu peninggalan dari ayahnya. Jika dalam majoriti remake drama ni, mereka mengekalkan watak wanita itu polos begitu juga drama ini. Cuma Tianran ini minat dari segi muzik berbanding dengan versi Korea yang dia merupakan penulis novel.

Chinese remake ini tiada tekankan extremely Tianran dibuli oleh Ze Yi, bahkan dengan mudahnya Ze Yi jatuh cinta pada gadis itu. Setakat yang Aien dah tonton baik Korea ataupun Thailand version, lagi comel tengok scene pelakon lelaki tu buli pelakon perempuan buat housework Haha


Suasana keliling rumah mereka di waktu malam. Lawa gilos~ I is suka suasana dia. dengan tingkap besar, dengan keberadaan rumah itu di tepi laut. O M G, macam rumah idaman gitu..


View rumah dari jauh. Kalau rumah versi Korea agak comel berbanding dengan rumah ini. Macam homey rasa yang Korea punya. Yang ni agak besar sedikit walaupun rumahnya cuma punya dua bilik. Ada swimming pool kot kat bumbung atas. Memang masuk list rumah idaman kot.


View dari bilik Tianran. Woah,, syioknyaaa.. tapi seram ni memalam. Haha


Ini bukan review drama duhai adinda ini review rumah dia saja. Haha Korang baca tak sampai bawah ni? Tahniah la Aien ucapkan. Nak cerita ja, Aien tengok drama ni sebab nak tengok rumah dia yang unik ni. Sebab boleh dikatakan flow drama dia a bit boring jugak jika dibandingkan dengan remake yang lain. Oh, antara negara yang telah pun mengadaptasi "FULL HOUSE" yang paling best Aien rasa adalah Thailand. Lakonan Mike Angelo dan Aom Sushar.

kredit Image: google


Yang Filipina punya tak pernah tengok, tapi bila tengok info dia mydramalist dramanya mempunyai paling banyak episode iaitu 65. Woah~ jenuh nak habiskan tu. Haha

Bila dah sambil-sambil tengok info tentang koleksi drama Full House ni kan, rupa-rupanya Midsummer ni merupakan adaptasi kedua untuk drama ni dari negara China. Okay, nanti nak tengok yang tu pulak. Tapi ada 35 episode la pulak. Hurm..

Ada satu Taiwan version, tapi macam tak ada kena mengena ja juga termasuk dalam list Adaptasi drama Full House ni, yang bertajuk "Smiling Pasta". Aien macam pernah tengok, macam belum. Tak berapa nak ingat sangat. Terlalu banyak sangat drama yang ditonton sejak terjebak dalam dunia drama sampai idup sendiri pun jadi drama. Eh,

That's all for this review. Aien tengok ni di aplikasi WeTV .

Khamis, Oktober 15, 2020

JIMMYSCARVES: Koleksi Bawal Sakura baru berkonsepkan warna air


 Hai, Assalamualaikum semua! Disebabkan kekeringan idea untuk terus menulis, kali ini Aien nak share dengan korang salah satu produk yang Aien jual a.k.a jadi dropship jer. 

Jika korang tahu, ada baca entry lepas-lepas. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan Mac lalu Aien mula berkecimpung dalam dunia dropship bagai ni. Tertarik dengan satu jenama tudung yang sememangnya kawan baik yang wajib ada dengan seorang yang bergelar muslimah iaitu Jimmy Scarves. 

Untuk bulan Oktober ini, koleksi Bawal Sakura ini merupakan koleksi kedua yang Boss Jimmy keluarkan untuk bulan ini. Laju betul production Jimmy Scarves ni. Sudah la lawa-lawa corak dan koleksi dia, Aien sendiri masih terkejar-kejar serta rambang mata la nak pilih mana satu. 



Baru dikeluarkan malam tadi, Koleksi Bawal Sakura yang menggunakan material Sakura Chiffon ini memang sangat lembut dan senang terbentuk di wajah. Mempunyai bidang 50' sangat mudah untuk digayakan dalam apa juga style. Nak bawal klasik, nak bawal toncet satu, nak bawal ala selendang. Semua boleh. Apa yang penting semua koleksi dari Jimmy Scarves ini, sangat menitikberatkan aurat seorang wanita.  So, korang tak perlu bimbang dan boleh memiliki Bawal Sakura Watercolor Edition ini dengan singgah la di Instagram jimmyscarves_skudai untuk lebih lanjut. atau boleh scan QR Code di bawah ini. 



Koleksi Bawal Sakura Edisi Warna Air ini mempunyai 7 warna berbeza dan seharusnya mengekalkan warna utama kegemaran semua wanita berhijab. Dengan shade yang lebih lembut dan pastel membuatkan kita terasa nak miliki semua warna. Aien juga rambang mata ni. Terus nyanyi, jika aku kaya... Haha 


Untuk pengetahuan korang, Jimmy Scarves juga mempunyai koleksi tudung instant mudah dipakai, tanpa perlu digosok serta mesra perjalanan jauh. Sekiranya tak suka instant, pilihan shawl juga menjadi tarikan pelanggan baik yang kosong mahupun yang corak. Shawl juga ada yang mudah dipakai. Bahkan sedondon ibu dan anak juga ada. 

Bagi pengemar bawal, bermula dengan bawal Sakura yang kini mempunyai hampir 5 jenis koleksi, korang boleh lihat di Instagram seperti yang Aien dan linkkan di atas tadi.

Moh, cuci mata. Tak perlu susah-susah keluar cari tudung dah, kami sedia hantarkan kepada anda. :)

DRAMA SERIES: Emily In Paris Season 1

 


Tajuk: Emily in Paris 

Genre: Fashion, Romance, Comedy 

No of Episode: 10 

Cast: Lily Collin, Lucas Bravo, Ashley Park, Philippine Lorey Beaulieu, Camille Razat

Sinopsis: Chicago Marketing Executive, Emily Cooper is hired to provide American perspective at a marketing firm in Paris. 


Disclaimer: Image from telegram group and all info from google. 


SPOILER ALERT! 


One of binge must watch drama from netflix of 2020. As a fan of Lily Collins of course you must waiting for this drama. Eh, speaking pulak dah! Haha Maaf kan saya. 

Okay, sebagai seorang peminat tak tegar pelakon Lily Collins ini semestinya drama ini menjadi drama wajib tonton di Netflix, salab satu medium hiburan korang kan. 

Drama ini mengisahkan seorang pengurus pemasaran di Chicago Emily Cooper yang dihantar bertugas di Paris secara mengejut apabila atasannya hamil. Tanpa sebarang bantuan perhubungan, si Emily ni pergi dengan penuh keterujaan. Siapa tak suka kota Paris, kota cinta itu kan? Bahkan dia merancang untuk mengajak teman lelakinya liburan a.k.a bercuti ke sana nanti. 

Setiba di Paris, semuanya indah khabar dari rupa apabila seluruh ahli di syarikat pemasaran itu tidak menerimanya dengan baik dek kerana dirinya tidak berbahasa mereka. Namun, itu bukan alasan untuk Emily mengaku kalah. Seorang diri di kota asing membuatkan Emily tidak sabar menunggu kedatangan teman lelakinya. 

Berjumpa dengan seorang asian yang menjadi pengasuh di taman, akhirnya mereka menjadi sahabat karib. Emily seorang optimis. Sentiasa tersenyum dan positif dalam apa jua yang dilakukan. Jenis seorang yang bijak dan cepat bereaksi. Bahkan sebaik saja tiba di Paris, dia sering memuatnaik gambar di Instagram di bawah nama @emilyinparis. Sejak itu, bilangan pengikut semakin bertambah dan menjadi tarikan kepada jenama besar. 

Trend sekarang kan mencari influencer untuk mempromosikan barang mereka, bahkan Emily dijemput untuk menjadi pemasaran sebuah produk kesukaan dengan erti kata lain menyelam sambil minum air. 

Bos atas Emily, Slyvia sangat tidak menyukai gadis itu kerana merasakan gadis itu cuba untuk membawa perubahan baru di syarikatnya. Tak hairan juga drama America mesti ada termasuk bab selingkuh curang dan sebagainya. 

Emily boleh dikatakan old fashion people apabila mengetahui Slyvia menjadi orang ketiga dalam perkahwinan salah seorang pelanggan terbesar mereka. Ado,, pening kepala mak. 

Dalam masa yang sama, Emily tak ketinggalan mengikut kelas bahasa France untuk menajamkan skil bahasanya. Atas nasihat kliennya, tanpa teman lelaki skil bahasanya takkan dapat diasah. 

Saat teman lelakinya harus tiba di kota Paris, Emily mengetahui bahasa lelaki itu tidak mahu berjumpa dengannya. Bahkan minta putus. Auch, selepas itu baru Emily menjadi merpati sebebasnya. Ha Ha Ha 

kelu jap review drama ni. Tapi best. Sebab semangat Emily dalam ni harus kita pupuk. Jenis tak gentar walaupun tiada siapa yang dia kenali di kota asing. Kalau kita, alah, tak ada kawan. Malas la kan. Haha 

Aien is tak sabar tunggu season kedua just because nak tahu dia boleh kekal tak di situ. Kerana ada satu ketika dia hampir dipecat oleh Slyvia kerana salah faham antara pelanggan besar syarikat tersebut. Slyvia ni macam old skool punya pemikiran la dalam bab pemasaran. Paling tak boleh blah sekali ada ke patut nak buat iklan pewangi, ... errr... haha speechless. Kalau benaran di luar ini buat iklan macan tu, memang kena banned la di banyak negara. 

Kota paris, kota cinta kota bebas melakukan apa saja. Tak pernah pulak Aien berangan nak ke sana kerana minda pemikiran mereka terlalu terbuka. Takut jadinya. Apatah lagi bila ada beberapa perkara dorang highlight dalam drama ni tentang ---- banned ---- banned ----- 

senang cerita jangan tonton bersama anak-anak. Drama ini bukan family type. ini PG13. But extremely tak recommended untuk tonton di kaca tv besar. Kan sekarang ni banyak smart tv. Kalau nak tengok, tontonan laki bini udah ler. Haha

Dari segi percintaan pulak, Emily ini menjadi tarikan para lelaki. Bahkan setiba di kota Paris saja dia di ngorat oleh tukang hantar dia ke rumah. Tapi, kurus la Lily Collins dalam ni. Kemudiannya, dek kerana salah faham tentang perkiraan tingkat rumah, sering saja Emily mengetuk rumah jirannya yang selalu difikirkan rumahnya. Hot guy who cook is most handsome guy in the world. 

Tukang masak di sebuah restoran berdekatan dengan rumahnya, Gabriel mencuri pandangan Emily. Hampir saja dia ingin membalas renungan lelaki itu, namun sejak mengenali wanita yang baik hati bernama Camille yang membantunya secara tidak langsung ketika membeli bunga, dan mengetahui bahawa Camille itu adalah teman wanita Gabriel. Emily pasrah. Langsung menyembunyikan perasaannya. 

Sehingga saat Gabriel menolak tawaran keluarga Camille untuk membantukan membeli restoran tempat dia bekerja itu dan menjadikan hak miliknya, pasangan itu berentakan dan menyebabkan Gabriel mengambil keputusan untuk pulang ke kampung halaman dan Camille kekal di kota Paris. 

Kesudahan untuk Season satu ini, adalah Gabriel tak jadi pulang ke kampung.Yeay! Dia berjaya memiliki restoran itu, tapi bukan atas bantuan Camille. Yes! 

Haa, cepat la season two ni... 

Selasa, Oktober 13, 2020

Segmen Follow² by Cik Roxa


 Segmen Follow2 by Cik Roxa | Support another blogger fellow. :) 


Banner dia lawa seh. macam kad jemputan kawen pulak Aien tengok. Haa, korang² jemput la join segmen rakan blogger yang sangat talented ni. Segmen akan tamat sehingga hujung bulan je tau. Jom! #supportblogger. 


klik banner untuk join. 

Japan Drama: Watashitachi wa douka Shiteiru (2020)

 


Tajuk: Watashitachi wa douka Shiteiru , There's  something wrong with us, Cursed Love, 

Genre: Suspense, Romance, Drama, Food

No of Episode:

Cast: Hamabe Minami, Yokahama Ryusei, Takasugi Miharo, Kishii Yukino, 

Sinopsis: Hanaoka Nao’s mother Yuriko is a single parent and a live-in confectioner at Kogetsuan, a traditional Japanese confectionery shop of long standing. That is how Nao meets Takatsuki Tsubaki, the 6-year-old son of the owner of Kogetsuan, and they become each other’s first loves. However, Tsubaki’s father is stabbed to death by someone. Nao’s mother is arrested as the suspect based on Tsubaki’s statement. Nao is kicked out while her mother passes away while under interrogation. Now daughter of a murder suspect and son of the victim, Nao and Tsubaki separate with ill feelings for each other. More than 15 years later, Nao and Tsubaki are reunited at a competition on Japanese confectionery. Tsubaki takes an interest in Nao’s creations and asks her to marry him at their first meeting without realising that she is his childhood friend. Nao hides her true identity and decides to get into Kogetsuan through her marriage to Tsubaki in order to prove her mother’s innocence. Little does she know that all sorts of adverse circumstances lie in wait. Despite being made sport of by cruel fate, Nao and Tsubaki are drawn to each other. What is the truth of the case 15 years ago?

(Source: jdramas.wordpress.com) ~~ Adapted from the manga series "Watashitachi wa Douka Shiteiru" by Natsumi Ando.

Disclaimer: All info is credit from mydramalist 


SPOILER ALERT! 

 Such a good drama tho'. Sekian lama tak tengok drama Jepun ni, macam best pulak. Memang plot twist, sangat tak mengecewakan. Best la senang kata! 

Kisah dia, Nao bertemu kembali dengan anak bekas majikannya di sebuah pertandingan manisan. Siapa sangka yang dia bakal juga membongkar kisah sebenar di sebalik kes pembunuhan bekas majikan maknya suatu ketika dahulu. 

Tsubaki, pewaris sebuah kedai manisan terkenal di Kanazawa, Kogetsu An tapi tidak disukai oleh grand Master Kogetsu An a.k.a Atoknya. 

Cerita mereka bermula apabila Yuriko, mak si Nao dituduh membunuh ayah Tusbaki, Itsuki dan menyebabkan Yuriko dipenjara. 15 tahun kemudian, Nao mendapat surat daripada Mr.Tagikawa bahawa maknya meminta agar Nao mencari kebenaran di sebalik kes tersebut. 

Akhir perjumpaan mereka, Tsubaki mengacah mengajak si Nao kawen, dan meminta gadis itu datang ke Kogetsu An pada tarikh sekian padahal dia bakal dikahwinkan dengan Shiori Haseya pada hari tersebut. 

Kerna kegigihan Nao untuk mengetahui kebenaran yang berlaku 15 tahun lalu, dia menyembunyikan identitinya walaupun matron a.k.a mak si Tusbaki curiga padanya. Saat dirinya mula diterima perlahan-lahan oleh Tsubaki, Matron itu menyusun setiap plot jahat bagi menghalau gadis itu keluar daripada keluarga tersebut. 

Bermula dengan mengumpan setiap seorang pekerja Kogetsu An untuk memburukkan dan mecelakakan Nao, namun tetap saja gadis itu bernasib baik. 

Satu demi satu terbongkar apabila benar sangkaan si Nao bahawa matron terlibat dalam kes pembunuh Itsuki.  Rupa-rupa Tsubaki juga curiga dengan maknya sendiri. Bahkan Tsubaki yang merupakan saksi utama kes tersebut juga tidak berkata benar saat ditanya. 

Plot twist sangat rupa-rupanya Nao merupakan anak sebenar Itsuki dan Tsubaki bukan cucu dari keluarga Takatsuki. Dan paling mengejutkan bahawa orang yang selama ini membantu Nao itu sebenarnya yang membunuh Itsuki Takatsuki. Woah! 

Ini kerana matron (ntah siapa nama dia ntah) membuat skandal dengan Mr. Takigawa (punya bapa) membuatkan ibunya hampir meroyan. Dan Mr Takigawa itu abang kepada Tsubaki. Huh, disebabkan matron nak sangat Tsubaki mewarisi Kogetsu An, supaya dapat diluluskan sebagai warisan tunggal Takatsuki. 


Gitu la cerita di sebalik sebuah kedai. Ada rahsia tersembunyi gitu. Yang semestinya Kogetsu An berjaya dipelihara keasliannya, membuat signature taste of their shop. Tsubaki dan Nao punya bisa bersama. 

Bestnya tengok drama ni, macam nak pergi cari manisan dari Jepun ni. Biasanya kita dengar Mochi je. Itu pun bagi Aien dah sedap. Apatah lagi yang lain kan. 

Ahad, Oktober 11, 2020

Cara Baru Top-up UMobile prepaid dari Maybank2u

 


Cara baru top-up umobile prepaid dari maybank2u | Eh, ada cara lama ka macamana nak top-up ni? Tak tahu pulak kan. Daku kehairanan dua minggu lepas, baru sahaja top-up untuk ganti data internet dan seperti selalunya daku akan top-up cukup-cukup la kan. Seperti pengetahuan semua, jika kita tambah nilai sebanyak RM30 pasti akan bertahan untuk tempoh satu bulan walaupun kita telah menggunakan kredit tersebut untuk melanggani data internet kan? 

Tapi, untuk terbaru ini (bagi aku la kan) ada kaedah baru untuk tambah nilai jika mengikut aplikasi maybank2u . 

Untuk korang tak tertanya kenapa kredit aku habis gitu ja seperti Aien, meh Aien nak kongsi la kan bagaimana untuk tambah nilai yang sebetulnya melalui maybank2u ini. 



Setelah korang selesai masuk ke aplikasi maybank2u  tersebut, pasti korang akan pilih 'mobile' untuk pilihan tambah nilai. Kemudian, masukkan no telefon korang, dan korang akan berjumpa dengan senarai telco untuk ditambahnilaikan kreditnya seperti di atas. Jika dahulunya, cuma ada UMOBILE sahaja. Namun kini, pilihannya ada tiga; 


  • umobile - untuk tambah kredit biasa. 

Jadi, ini contoh pilihan jumlah tambah nilai anda. Minggu lepas, seperti biasa Aien pilih RM30 la kan. Kemudian, setelah melanggani GX30, seminggu selepasnya Aien mendapat pesanan ringkas mengatakan bahawa kredit akan tamat tempoh. Naik hairan jugak kenapa kan? selalu tak pernah pulak jadi macam ni. Ya la, kita dah top - up RM30 maknanya untuk sebulan la kan. Apa cer pulak jadi macam ni. 

Jadi, Aien buat ujikaji. Eceh..  kena cuba, kalau tak cuba takkan tahu kan? Dan Aien kongsikan khas untuk korang my readers. :)


  • Umobile GX - untuk tambah nilai sekali dengan tempoh sebulan kredit anda. Nah, ini sebetulnya yang Aien mahukan. Makanya, burn la RM40 untuk data serta topup sebelumnya. 
Pada mulanya ragu-ragu juga nak amek ni kan. Macamana kalau aku amek ni, kredit aku tetap juga kena tambah. Pahtu, dah la baru langgani dua minggu lepas. Haiyoooo.. 

Selesai pilih Internet GX30 itu, Aien dapat text pengesahan. 


Maka bertukar la tarikh langgan data Aien. Berhuhu sekejap la. Bila tanya dengan orang lain, mereka juga kurang pasti hal ini. Sebab masing-masing masih ada cara tambah nilai yang berbeza kan? Sama ada melalui kad gores atau beli di 7e atau melalui ewallet seperti BOOST atau TNGo wallet. Sebelum ini, Aien biasa tambah nilai ikut BOOST, tapi dah beralih sebab tak ada juga fungsi aplikasi tu pada Aien. Oh, bagaimana pulak dengan kredit? terlupa pulak dah bebel panjang ni kan. 


Korang boleh tengok di aplikasi UMOBILE sendiri mengatakan bahawa kredit korang akan aktif 30 hari. Yang memula Aien pilih tambah nilai biasa tu dia tulis 10 hari je masa tu. Tak ada pulak SS sebagai bukti. Kang orang ingat Aien tipu pulak. Ha Ha Ha 

Jadi, jangan ragu-ragu. Pilih la pilihan kedua. Pasti duit korang tak melayang dah. Jap, belum habis lagi. Ada satu pilihan lagi, iaitu... 


  • UMobile UMI - Untuk mereka yang langgani umobile internet la kan. Bagi umobile user pasti friendly la dengan perbezaan ini. Untuk mereka yang tak tahu apa beza UMI dengan GX ini semestinya GX itu tanpa had, manakala untuk UMi pulak ada had datanya. 
Yang ni mesti sama saja dengan pilihan GX tadi hasilnya. Nah, gitu dong. Bulan lepas tak nampak pun lagi cara ni, baru saja nampak bulan ni. Harap korang tak tersalah pilih la kan. 

Moga berjaya ya. 

Khamis, Oktober 08, 2020

Safi Micellar Natural Cleansing Oil, mesra poket



Safi Micellar Natural Cleansing Oil mesra poket • Sejak terpengaruh dengan Noel (ala takkan la tak kenal) Youtuber skincare promo benda ni, Aien pakat la mencari di Watson masa hari tu. 

Jika sebelum ni, Cleansing Oil pertama yang Aien cuba adalah Herv Brigtening Cleansing Oil tekstur dia sangat bagus. Iye, macam minyak la kan. Ringan, dan rasa dia membesar lebih bagus daripada Safi. Eh.. jap! Pause dulu. Apa ni, promo benda lain. Ha ha ha 

Meh, kita cerita dulu pasal Safi Cleansing Oil ni. Dengan harga RM18.90 yang mana Aien rasa ianya merupakan cleansing Oil termurah di pasaran setakat ni. Yang paling penting Safi Micellar Cleansing Oil ni sangat tak memedihkan mata. Cuma tekstur dia likat sedikit jika dibandingkan dengan Herv. (ye  la, pernah pakai Herv punya je) 


Bestnya jugak packing Safi Cleansing Oil ni ada lock di tempat pump dia. So, jika kita travelling bawak si comel ni, boleh saja kuncikan dan simpan dalam plastik la jugak sebelum masuk ke dalam beg toileteries. 


Jika korang nak tahu kepentingan Double Cleansing ni adalah teknik cuci muka dua kali yang sangat popular di kalangan orang Korea dan juga Jepun. Teknik ini juga dikatakan boleh menghilangkan segala kotoran degil yang boleh membuatkan liang porit tersumbat dengan lebih baik daripasa satu kali cucian. 

Eh, dah macam iklan pencuci baju pulak. Haha Apa yang penting untuk korang tahu, tak semua jenis kulit boleh serasi dengan Cleansing Oil ini. Jadi kena la cari maklumat terlebih dahulu tentang jenis kulit anda serta jenis-jenis cleansing oil ataupun micellar water yang boleh korang pakai. 

Macam Aien ni memang suka try and error. Pahtu muka macam apa marah. Paling menyampah la kan. Tapi tak serik-serik. Yang penting berhenti la menggunakan produk yang banyak bahan terlarang. 

Safi Micellar Cleansing Oil ni boleh dikatakan tiada juga bahan-bahan yang pelik cumanya jika korang alergik kepada pewangi, jangan la pakai ni k. Kang kata, aku baca kat blog tu. Dia kata boleh. Haaa, sudah! 

Sekali lagi Aien jelaskan, setiap keputusan itu berbeza bergantung kepada jenis kulit masing-masing. Aien cuma sarankan mana yang mesra poket sebab poket Aien ni pun sendu. Ha ha .  ikut nafsu nak saja try yang jutanam as yada yadoo yadi yadu.. Eh.. Tapi sebelum tu tenung la poket sendiri yang kadang-kadang berlubang ni ha...

Sudah la. Nak cuba Safi Micellar Natural Cleansing Oil, korang boleh cari di mana-mana drugstore yang terdekat dengan korang. Bai! 

Chinese Drama: Love Designer (2020)



Tajuk: Love Designer, Love Advanced Customization 

Genre: Bisnes, Romance 

No of Episode: 45 

Cast: 



Sinopsis: It tells the love story between a fashion designer and a man in the e-commerce industry.

Fashion designer Zhou Fang  met Song Lin because of a lawsuit. They were a mismatch from the very start but had to cooperate due interdependence in their lives and their work. Having two hard-headed people together was bound to result in conflicts but in the process of competing with each other, Zhou Fang and Song Lin gradually fall in love. As they seek to be better versions of themselves, Zhou Fang works hard to create a sophisticated brand while Song Lin who prioritizes efficiency above all pushes for a breakthrough in his career.

(Source: ChineseDrama.info)


 SPOILER ALERT! 


Finally, habis jugak. Fuh, jenuhnya nak habiskan 45 episode dengan menonton di Youtube. Ergh, dengan line sangkut-sangkut. Yang penting udah habis kok. 

Drama yang memang ada dalam watchlist Aien ni. Ditayangkan pada May tahun ni, baru ada masa nak tengok. Ya la, episode is too much kot. Sebab tu orang malas jugak nak tengok agaknya. Dah masuk golongan sinetron jugak episode berjuta nam. 

Namun, Aien katakan pada anda, berbaloi juga la tengok sebab ada beberapa pengajaran baik yang diperolehi daripada drama ni. Ya, nak tengok tengok. Tak mau sudah. Aku mau kok kasi tau sama kamu jugak ni spoiler nya. (muka tenang) 


Kisahnya bermula dengan Zhou Fang, seorang designer a.k.a pembuat busana. 


Chop! Maaf kan Aien sekiranya tersampuk Indon kejap. Bahana menonton drama dengan sub Indon. Begini la ya. Bakalin dicerita dalam bahasa Indon kok pemahamannya dari situ. 


Berbalik ya, Okay, si Zhou Fang yang sudah bertunangan dengan Wang Zeyang namun, ketahuan ditipu hidup-hidup oleh Wang Zeyang yang hidupnya menggunakan duit perempuan. Setelah 5 tahun Zhou Fang mendedikasikan kehidupan serta pekerjaannya kepada Wang Ze Yang, akhirnya dia terpaksa bangkit semula bermula daripada titik sifar. 

Saat Wang Ze Yang ketahuan, Zhou Fang melarikan diri dari pengambaran pre-wedding mereka lantas ditabrak sama Song Lin. 

Ping pang ping pung, plotnya rupa-rupanya Song Lin ini CEO sebuah syarikat fashion terkenal iaitu Group WanFeng. Namun, permulaan perkenalan antara Song Lin dan Zhou Fang sangat la tidak indah kerana mereka sering bertengkar dan berselisih faham. 

Akhirnya berbaik akibat anak buah Zhou Fang, Shen Di dibuli oleh adik Song Lin iaitu Song Lou. Adik beradik Song ini kematian ibu bapa, dan Song Lin menjaga adiknya sendirian dengan bantuan nenek. Namun, atas kekangan kerja, Song Lin sering mengawasi adiknya umpama bos mengarah pekerja yang menyebabkan Song Lou memberontak. 

Zhou Fang yang memiliki keperibadian yang murni, sangat senang memujuk orang lain menerima tawaran Song Lin untuk menjadi orang tengah antara mereka dua beradik. 

Ping pang ping pung, dalam pada masa yang sama Song Lin juga membantu Zhou Fang untuk terus berkembang dalam dunia kerjayanya. 

Malangnya, saat Zhou Fang mula naik, Song Lin dijerumus oleh musuh a.k.a bekas teman baik, Group Baishai Director Su YuShan. Satu persatu masalah yang ditimbul antara kedua syarikat terkenal ini. Mereka sering berdaya saing dalam sebarang hal dalam dunia fashion mahupun bisnes. Dek kerna Su Yu Shan menggunakan Zhou Fang sebagai alat untuk menjatuhkan Song Lin, akhirnya Song Lin akur bahawa WangFeng bukan miliknya lagi. 

Muka puas Director Su Yushan apabila Song Lin berundur daripada WanFeng. Namun, Song Lin sebenarnya telah membangunkan sebuah syarikat teknologi dibawah kelolanya anak buahnya, iaitu Zou Yu Lin a.k.a Wu Shan dan kawan-kawannya. Tapi, Wu Shan ni bukan adik beradik Zhou Fang k.  Nama je lebih kurang. 

Dari segi percintaan dalam drama ini, Song Lin bersama dengan Zhou Fang, Wu Shan dengan teman baiknya Zhou Fang, iaitu Qin Qing. Pada mulanya ibu bapa Zhou Fang bekeras untuk tidak menerima Song Lin kerana merasakan perbezaan darjat antara mereka. Namun, setelah melihat kesungguhan Song Lin, kedua hati orang tua Zhou Fang menerima dengan hati terbuka siap adopt si Song Lou dek kerana gadis itu kesunyian tanpa kasih sayang ibu bapa. 

Setelah bahagian Zhou Fang dan Song Lin selesai pulak, bahagian Qin Qing dan Wu Shan pulak ditolak orang kedua orang tua Qin Qing. Dek kerana perbezaan umur antara mereka berdua dan merasakan bahawa Wu Shan belom matang dalam membuat apa-apa keputusan. Setelah sekian lama, baru la Wu Shan diterima tapi berbalik dengan mak si Wu Shan yang juga bekas guru Qin Qing. Mak Wu Shan lagi teruk woo daripada mak bapak Qin Qing. Ya la, ibu tunggal dengan anak lelaki. Apabila bertemu dengan bakal menantu yang bekas salah seorang pelajar nakal bawah didikannya, pasti menolak habisan. Namun, Qin Qing tak patah semangat untuk membujuk hati Guru Tian. Atas sokongan dan dorongan Zhou Fang dan ibunya. 

ping pang ping pung, entah macamana terjebak mengatakan si Qin Qing mengandung, maka Guru Tian membenarnya si Wu Shan kawen a.k.a mendaftarkan pernikahan mereka. Tapi, hari-hari si Guru Tian ni datang bawakkan makanan, halang si Qin Qing buat itu buat ini, membuatkan Qin Qing tak tertahan untuk berbohong. Marah la hati orang tua ni tadi dibohongi terangan. Dah kawen la kiranya kan, dia gigih nak suruh si Qin Qing ni bunting pelamin gitu, membuatkan kedua mereka anak-anak ni tertekan dan menyebabkan Wu Shan bertinggi suara dengan ibunya. Adeh, bahana tersepit antara ibu dan bini. 


Daripada seorang anak yang taat, akhirnya Wu Shan menyuarakan isi hatinya. Mungkin kerana kesan daripada tugasnya sebagai seorang pendidik membuatkan Guru Tian merasakan bahawa semua harus menerima pandangannya saja. Namun, kemudian Qin Qing datang bersuara dan meminta maaf pada Guru Tian, hati tuanya terbuka untuk memberi ruang pada kedua anaknya. 


Berbalik kepada permasalahan antara Song Lin dan Su YuShan tadi, walaupun dia telah mengambil alih WanFeng, Su Yushan tetap juga tak senang diri selagi Song Lin tidak mengaku kalah terhadapnya. Yela, dalam kelompok sesuatu bidang, pasti desas desusnya berbunyi dalam itu saja, jauh mana pergi pasti kedengaran juga. Saat Song Lin mahu melancarkan projek terbarunya iaitu sebuah aplikasi pemadanan pakaian daripada pelbagai butik dirampas oleh Su Yushan yang terburu-buru melancarkan aplikasi yang sama membuatkan Song Lin terduduk seketika. Habis dana hasil dari jualan saham WanFeng yang dia berusaha mencari peminat yang bersesuaian atas bantuan rakan senior Zhou Fang, Chen HouDong, dilaburkan untuk projek tersebut. 

Berhempas pulas mereka menjaga privasi pelanggan dalam aplikasi tersebut, Su YuShan menabur duri dengan menghantar hacker untuk mengodam kedua aplikasi baik daripada syarikatnya sendiri. Namun, Song Lin tenang saja hasil berkongsi pendapat dengan orang terdekat. Dia berjaya berdamai dengan Su YuShan. Dan lelaki egois itu, akhirnya mengaku kalah bahawa Song Lin memang lagi arif dengan dunia bisnes. Dan sudahnya dia membuka kedai kopi saja.  

Penghujungnya, mereka hidup bahagia sehingga habis episode. Mendenya, dah episode 41 pun masih konflik tak berenti. Tapi seru bangat tuh, sampai tak boleh berenti sebab nak tahu ending. Padahal boleh je kan terus klik episode 45. =='


Good input dari drama ini: 

Baiknya drama ini, mengisahkan perjalanan seorang Zhou Fang yang tak pernah mengaku kalah dalam menjunjung impiannya sebagai seorang designer terkenal yang memiliki sebuah butik sendiri. Gedung gitu. Walaupun apa jua permasalahan datang menimpanya, berkat sokongan orang sekeliling dia bangun dan terus bangun sehingga berjaya.

Jangan pernah mengalah untuk impian sendiri. 

Dari segi percintaan pulak lebih suka tengok sikap Song Lin yang tenang walaupun tidak disukai bakal mak mentua. Dia tidak gelojoh hendak memuaskan hati orang tua Zhou Fang. Namun, perlahan-lahan menangkap hati mereka terus tepat menerima dirinya sebagai anak mereka juga. Menantu is tetap anak kan? Anak baru. 

Kalau dari bahagian Qin Qing dan Wu Shan pulak, masing-masing saling kuat antara satu dengan yang lain menyebabkan kedua ibu bapa mengalah demi kebahagian anak. Ya la, anak dah tersenyum bahagia pun cukup baik. 

Tunjukkan sisi baik, tambat hati mak ayah pasangan barulah aman bahagia rumah tangga. 


Apa lagi yaa, Fuh, panjang juga review Aien ni. Banyak lagi la tak digarapkan sebab tak penting kot. rencah cerita ja. Kalau korang nak tengok, boleh je cari di Youtube dengan tajuk di atas ya. 

Suka tengok Dilraba Dilmurat ni berlakon, selain drama ini dia ada juga di dalam  Eternal Love: Dream 

Ada lagi cerita dia yang Aien dah tengok tapi rasanya tak ada buat review, iaitu Sweet Dream. 

Dengar cerita gosip dorang dua pelakon utama ni bercinta lepas dari shooting ni, entah betul entah tak tau la. Yang penting aku dah habis tengok ni. :)