SUMMARY OF APRIL 2019

Selasa, April 30, 2019


Lihat lah langit, di sore hari, 
berwarna biru, sebiru hatiku.. 

Eh.. Ternyanyi pulak. Hi~ Assalamualaikum uolls.  Haa, penatnya nak kumpul positif vibes setelah hampir sebulan dilanda negatif vibes. Huh! Shush! Go away. I don't want to play with you anymore. Lagi seminggu nak masuk Ramadhan, lagi sebulan nak Raya. So, I need a good feeling one to feel great for those month. Yeah or nay?!

Hope uolls sehat-sehat belaka ye.. 

Okay as usual untuk year 2019 ni, Aien buat summary by monthly so that I keep a track in my monthly activity. Disebabkan April such a pasif month, Aien malas la nak summary benda yang negatif ni. Tak best pun. Apa-apa pun we need to grown up to be matured so people would not piss off with us anymore. Bagi mereka yang suka sangat jadi batu api ke, tikam belakang ke, tak kira la dalam berkawan ke atau beradik's -hey, jangan ingat dalam beradik's tak ada okay?- stop la being childish. Tak penat ke nak jadi attention seeker ni? Ko kalo nak orang pandang ko je, jangan la sampai orang sekeliling ko semua nampak jahat. Damn you! 

Eh, tabuleh tabuleh.  Baby sorry! Hahaha dah! malas nak bebel. Biar dia la. Aku tak kacau hidup kau, dan aku cuma nak tengok je jauh mana ko boleh pergi. Jealous sangat tengok life orang, jangan la dengki sampai membusuk kat situ. Sampai bila-bila kau takkan senang, get it? 

Ha, bebel lagi! *face palm* 

Dok bebel-bebel kan dah lupa nak cerita apa tadi. Adoyai! So, starting this week, Aien dan mula check up dua minggu sekali. Macam sekejap je rasa sebulan sekali. Doakan ye kawan-kawan, (kot ade la yang membaca kan) Baby tadi scan, doc kata kepala dia kat atas. Harap next scanning kepala dia dah turun la yek. Semoga dipermudahkan sehingga dia keluar nanti. 

Kalau dah start dua minggu sekali, means next month, tiga kali kitaorang akan jenguk KK tu. Haha Banyaknyaa.. Rasanya mcm tiap minggu je pergi. Haha Sebabnya next month baby Nayla, eh... Kakak Nayla kena check up satu tahun! Yeay! Alhamdulillah, besar dah dia. Tak berasa kan? Ikutkan kalendar Islam, 9 May ni dia dah setahun sebab lahir 4 Ramadhan. 

Akal pun makin panjang. Bijak main memek muka, pandai express diri dia. Paham apa kita cakap dengan dia. So, Ibu dan Ayah kena la makin aware setiap gerak geri dia yang semakin lincah. Geram je tengok dia buat muka comel tiap kali kena jerit dengan Ibu. Haha 

Nanti macamana gaya dia dah jadi kakak ye.. Kadang-kadang pandai dia, bila tanya adik mana? Laju je mata dia dilirik ke perut Ibu ni haa.. mOga jadi kakak yang penyayang ye sayang. 

Ha, 4 May ni pulak, satu-satunya kakak Aien akan melangsungkan majlis pernikahannya di Miri. Sebab itu, kami nak balik Khamis ni! Yey! Excited ke? Haha, naaa.. Hati cuma tak sabar nak balik makan makanan Sarawak je. Untung adik berkesempatan Ibu menjamah sebelum dia keluar. Kalau Nayla dulu, jenuh jugak. Sampai dah tak ada hati nak makan. So, sempat la berpuasa dengan Mak pak kat sana. Nanti Raya dah tak payah balik. Raya sini lagi.. 

So, over all untuk April is bulan yang depressed sampai Aien rasa macam hopeless sangat life ni. Sedangkan negatif vibes tu dah lama dah tau tak singgah, alih-alih dia nak singgah.. Sebulan jugak nak pulih. Dah la, pegi main jauh-jauh. Buruk prasangka semua tu dah tak mau. Aku nak hidup keep positif and be happy. Kan? 

That's a wrap for April. Till we meet again!

WARKAH BUAT KELUARGA

Ahad, April 21, 2019


Hi~ Assalamualaikum

April, dalam senyap-senyap bulan ini berlalu, terbuka satu kisah yang sekian lama sering kali berulang. Keluarga, orang yang paling rapat di hati yang selalu dirindui, menjadi duri dalam daging pertumbuhbesaran seorang manusia. Ibu bapa, pencorak anak-anak. Namun, ianya bukan tugas yang mudah. 

Aien, anak kedua daripada tujuh adik beradik membesar dalam keadaan yang serba negatif. Lumrah Ibu bapa asian, terutama di Malaysia selalu membandingkan anak mereka dengan orang lain. Penderaan mental bukan lagi benda yang asing di kalangan institusi keluarga bangsa kita ini. Mungkin kita tak tahu apa rahsia di sebalik tembok sesebuah rumah. Akan tetapi, kita menjadi manusia yang menilai orang melalui luaran. Nama juga manusia, tetap tak belajar daripada kesilapan. Mengulang kesalahan yang sama, walau telah meminta maaf. Maaf itu tiada ertinya jika hati masih juga ego dan taksub dengan tiket keibubapaan. 

Seawal usia 13 tahun, sebaik saja tamat Ujian Penilaian Sekolah Rendah kami di hantar ke bumi semenanjung membesar di luar pantuan yang bernamanya Ibu dan Ayah. Ya, memang bagus hantar anak belajar di asrama, tapi kalau jauhnya seribu batu, telefonnya sebulan sekali pulangnya setahun sekali, sama saja dibuang keluarga, kan? Fikir si anak yang biasa diherdik, dimaki sedari kecil. Hanya kerana permasalahan kewangan, disamping kerapatan kelahiran anak-anak, mereka menjadi mangsa. 

Saat ini, anak-anak sudah menjauh kalian cuba merapati dengan menuntut hak sebagai Ibu bapa, betapa berkecainya hati sang anak. Terikat antara perasaan sendiri dan taatnya seorang anak. Dibuat baik tidak disebut, kejahatannya dicanang seluruh kampung. Mengalir lagi air mata si anak, mencari apa dosanya lahir ke dunia ini? 

Pintanya dari kecil, "Allah, matikan la aku sekiranya aku menyusahkan Ibu bapaku.." tapi masih juga Allah panjangkan umur menahan rasa hati sehingga kini, ditanya oleh si Bapa, "Apa lagi yang kalian mahukan?". 

Sebak lagi di dada sang kakak mendengar kisah si adik. Sang kakak, bersyukur dikurniakan memori wiper. Saat dia mencipta memori baru, kenangan lama hilang dari ingatan. Cukup saja pengalaman hidup dalam aura negatif. Kini, dia mahu bebas dari aura itu. Salahkah kita menasihati si Ibu dan Bapa untuk mendengar luahan si anak? Katanya si anak berbicara kasar dengan diri. 

Kami, sudah jauh wahai Umi dan Ayah. Jauh memendam rasa dan pintanya cuma satu. Berhenti menilai kami seorang demi seorang. Kami bukan peserta yang ingin dinilai oleh kalian. Kami cuman anak-anak yang inginkan belaian kasih dan sayang. 

Sedih melihat keluarga yang semakin jauh. Iri yang hati melihat orang lain tersenyum dipeluk Ibu dan bapa mereka. Adakah mereka juga hidup dalam kepura-puraan?

Detik ini, sang kakak cuma mahukan adik-adik terbuka hati memaafkan kedua orang tua mereka. Namun, hati mereka sudah tawar. Katanya, jahat-jahat mereka orang tua kita. Maafksn mereka atas kesilapan lalu mereka. Lepaskan beban hatimu agar kamu boleh tersenyum seikhlas hatimu. Dunia semakin parah, redha mereka kita perlukan. Walau hati kita terluka teruk, mereka la syurga buat kita. Jika tiada hati untuk memaafkan mereka, letakkan dirimu di tempat mereka. Kerana satu hari nanti kita pasti melaluinya. Apa yang kita lalui sekarang, mungkin saja bakal dilalui anak-anak kita dan kita pula merasa apa yang dirasa oleh kedua orang tua kita. Sebaik mana pun usaha kita untuk mengelak, Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuannya. 

Pedih hati, tak dapat berbuat apa-apa. Doaku buat kalian, semoga diperlembutkan hati untuk memahami dan memaafkan mereka. Giliran mereka pulak inginkan perhatian kita. Membayangkan suatu hari tanpa mereka, saat itu kerinduan kita tiada ubatnya. Kerana mereka, kita hadir ke dunia walaupun tidak diingini. Kerana mereka juga dalam diam kita membesar dengan luka penuh di hati. Kerana mereka juga, kita belajar erti kehidupan. Mereka asal usul kita. Tanpa mereka siapa lah kita. Maafkan mereka kerana culas dalam membesarkan kita. Maafkan mereka kerana masih ego atas tiket orang tua kita. Tapi, kita berhak memilih untuk lepaskan mereka pergi dengan atau tanpa penyesalan. 

Dan aku, sejak bergelar seorang Ibu, aku belajar perlahan-lahan perasaan Umi. Ditambah memegang title anak yang juga agak rapat ini, membuatkan aku terkenang perasaan Umi saat ayah kerja jauh, memikirkan keluarga dan dirinya. Kita manusia takkan pernah dapat membaca hati dan minda orang lain melainkan si anu berbicara dengan kita. 

Perasaannya tak jauh beza cuma aku beruntung dikurniakan suami yang boleh membantu serba sedikit. Jika mahu ditolong, cakap. Jika tak mahu tolong, juga kasi tau. Supaya tidak membuat andaian sendiri antara sama lain. 

Tika ini, aku mengerti yang mana kesilapan orang tua kita dan mereka menjadikan kita mangsa keadaan. Percaya la adik-adikku, tiada Ibu bapa yang tak sayang anak mereka. Cumanya sikap mereka itu membuatkan kita kecil hati. Sikap di luar sedar mereka itu, membuatkan kita rasa tidak dihargai yang kebanyakan masa mereka tidak nampak. 

Stop blame on us, fix your marriage away. Kami dah penat. Benda begini seharusnya berakhir sebelum kami ditinggalkan dalam penyesalan. 

Maafkan mereka dan doakan mereka supaya dilembutkan hati dan diturunkan ego untuk berbicara dengan kita heart to heart. 





TANDA NAK TUMBUH GIGI KE??

Khamis, April 18, 2019


Hi~ Assalamualaikum

April is the worst month of my entry. Haha Forgive me because not be cosistent on my entries. Cause heating shocked us earlier of this month, semua jadi kucar kacir jap. Al-maklum la tak ada benda jugak nak cerita. Cuma tak sihat sana, tak sihat sini. Benda normal. 

Termasuk la kali ni. Malam tadi, Nayla dedar lagi badan dia. Demam sekejap, still pagi ni dia cirit birit. Mungkin sebab panas dalam kot. Bibir dia pun merah je Aien tengok. Risau pulak. Dalam kepala dok fikir, anak aku ni nak tumbuh gigi ke? Atau nak dapat kaki (untuk berjalan) ke? Adoyai anak, apa la kamu nak pandai ni. For your information, untuk this coming 22 of April, she will be 11 month. A month before a year. Yet, gigi belom tumbuh, nak berjalan pun belum ada tanda. Tapi, nak berdiri sendiri tu dah ada. Cumannya dia kemalasan. Suka nak nyandar kat kaki Ayah dia jaa.

Apapun, janji awak sehat la ye. Ibu susah hati naa tengok awak asyik nak demam je. As I told you last week, kat rumah ala dedar gitu badan dia. Kang balik rumah nenek dia, suhu badan terus melonjak naik. Al-maklum la dia ni tak tahan panas. Tahan tu tahan, tapi badan dia tak leh nak co-op gitu. Lagi-lagi suhu sekarang nih. Masya Allah. 

Ni baru Nayla, nanti journey adik dia pulak ken repeat. Haha itu la dia. Sampai la deme dah besar nanti ye Nur... 

So cerita minggu ni as usual tak ada gempak sangat. Oh ya, selasa hari tu monthly check up for me and baby selepas batuk teruk. Risau berat badan makin menurun. Dalam masa seminggu Aien pulun makan je, alhamdulillah dah boleh kembali ke berat sebelum batuk ritu. Semu going as well as usual kecuali sakit kena cucuk ubat kancing gigi. Bengkak dowh tangan! Jammed untuk dua hari. Nayla pulak suka nak mapah kat Aien. Sabar je la Ibu. Tengok misi tu main cucuk je janji ubat masuk. *face palm* 

Gigi pun belum bertampal sebab kekangan masa dengan Tuan Izwan yang semakin busy dek tugasan dia. Tak apa, nanti kat Miri kita relax-relax boleh buat. haha 

Oh ya, lagi seminggu nak balik Miri. Guess who yang excited?? Haha Nak pulun semua makanan Sarawak sebelum bersalin. Itu la dia jadi orang jauh, bila ngidam, ngidam makanan tempat sendiri. Susah nak cari. Haa, rezeki si kecik dalam perut la peluang dia dapat. Nayla dulu, dia dah keluar baru dapat. Haha 

So thats it. serba sedikit untuk jurnal April 2019. 30hb check up lagi, tapi kali ni appointment dengan doctor pulak. Scan baby kot. Boleh la sekali nak dapatkan surat pelepasan untuk penerbangan. Hehe I'm is so excited!! 

Miri, I'm coming home!!

ONE WEEK LATER...

Isnin, April 08, 2019



Hi~ Assalamualaikum

After a week of April huh Nur~ What a good blogger. Gone by sickness that melanda our little family starting by Nayla got demam on 3rd April. Ingatkan demam nak tumbuh gigi ke hape. Tak jugak. Rasanya disebabkan heating yang terlampau panas, yang kita dewasa pun tak boleh nak co-op and later she just doing fine.. And somehow balik rumah nenek dia boleh pulak suhu hit 40°c. Wow! Malam tu jugk bawak p klinik, sumbat ubat bontot. And alhamdulillah she is okay. Cuma sekarang tinggal flu, batuk dengan sisa kahak degil yang masih sangkut di sistem pernafasan dia. Suara pun jadi besar. Comel je. Alih-alih lepas dia dah okay, Ibu pulak kembali dengan batuk yang sangat berbahaya untuk ibu mengandung. Sampai terkencing-kencing, lagi. Cuma kali ni disertakan dengan flu sikit. Actually hidung tersumbat dek kahak degil tu jugak. Geram je nak bernafas bila nak tido. Adeehhh~ sakit itu penghapus dosa Nur. Usah kau membebel di sini. 

Well, everything just doing fine. Suhu yang semakin panas, dengan kadang-kadang jerebunya. Allah~ dok rumah pun terasa bahang apatah lagi kalau di luar. Sampai adik ipar suh mak mentua pasang aircond. Haha Sebab panas sangat. Nak lepak kat pondok belakang rumah, angin pun tarak. Aduhh~ dugaan akhir zaman ni Ya Allah. 

Punya tak tahan batuk tu, ajak Tuan Izwan p klinik. Nak tengok kat tekak tu luka ke tak, sebab peritnya terasa. Sampai longlai rasa badan. Makan pun tak ada selera. Sian naa anak Ibu sorang dalam ni. Last, doc cuma kasi ubat batuk (makan bila rasa perlu ja) ubat kumur untuk cuci tekak tu dan gula-gula untuk legakan tekak tu. Fuh, faham la kan tekak tu yang kurang dapat air. Musim panas Nur. Minum air banyak-banyak. 

Uolls.. jaga diri tau. Semoga kita semua sentiasa sehat ye. K la nak cek out. Tak terdaya rasanya dengan batul tak henti ni. Pray for me k...


HELLO, APRIL!

Isnin, April 01, 2019



Hi~ Assalamualaikum 

Bulan keempat untuk tahun dua ribu sembilan belas. Apa yang dah berlaku? Pada Aien ianya hanya berlalu seperti biasa la kan. Penuh rasa yang eh, dah April? Haa, gitu. Pejam celik tup tup dah dekat dua puluh sembilan tahun. Mak ai..  Hampir tiga puluh series? Are ready dear myself? Nope. I just felt young and childish. Mwahaha 

Tak sedar diri dah anak bakal dua. Ish ish ish.. Wahai diri, sedar la sikit. Dunia pun dah makin hujung. 

Hari ni menaip entry dengan penuh kebahagian sebab dapat keluar jalan-jalan cuci mata sambil bila stok untuk anak dan dapur. Bahagianya seorng suri rumah tu, bila dapat jalan-jalan walaupun tak ada la beli apa sangat. Janji keluar rumah dan jalan. Lepas tu, balik dan tengok rumah sendiri ibarat suatu telah diangkat dari bahu. Alhamdulillah. Terima kasih cik suami. :3

Untuk April, nothing really in planning. Cumanya menjalani kehidupan seperti biasa la. Weekdays di rumah sendiri. Hujung minggu di rumah mentua. Impian nak deco tu sendu je sentiasa, sebab kita ni bukan la bekerja. Kena la belajar slow-slow kumpul duit yang laki kasi. Janji rumah kemas dan bersih pun dah lapang hati. Pandai-pandai la kau mengusahakan yang lain. Ye dok? 

One month till we going back to Miri. Haa, nervous pulak nak kabo kat doctor atau misi yang kami ni nak jalan jauh. Hehe Takut tak dapat walau diri ni tak ada masalah lagi untuk kali ni. hehe 

Doakan kami ni tak ada kena minum air gula lagi yek. Huhu 

Dah hilang idea nak bercerita bila tengok ruang tamu  bersepah dengan abjad yang dimain oleh Nayla. 

Itu saja kot nak bebel. Moga bulan April ini bawa kebaikan untuk kita sebelum Ramadhan menjelang. Psst~ dah ganti puasa belum? 😂 Daku je la belom ni. Adeh....  

gallery @aienienka

© kisah aienienka.