THE END OF TWENTIES

Ahad, September 29, 2019


Hi~ Assalamualaikum. 

Happy birthday, saeng il chukka hamnida, senah helwah, shengri kuaile, and selamat ulang tahun buat diri yang telahpun berada di penghujung 20-an. 

Tahniah, alhamdulillah berjaya hidup dengan jayanya sampai detik ini. Sesuatu yang tak pernah dijangka pada usia awal 20-an dulu. Yang masa itu, sering menginginkan bahawa 29 September itu juga merupakan hari kematian buat diri. 

Zaman rebel, zaman gelap. Everyone been there. They thru the dark alley, find some hope and light in their life and I am too. 

Lahir di awal 90-an menjadikan diri ini senang nak mengira umur sendiri. Yep, tahun hadapan dah 2020, yang mana masa sekolah rendah dulu, dok sibuk tak sabar nak tunggu kereta terbang zaman 2020, zaman serba moden dan serba canggih macam dalam doraemon tu. Tapi, tak pernah sangka diri bertuah masih menghirup udara saat ini selepas melalui zaman kegelapan. 

Well, everyone have their own way to apperciate the birthday. Me, wishing myself a good day, be a better me for the next year. Hoping me be good, doing well for myself and others. 

Tahun ni, banyak benda berlaku. Terutamanya. Sendiri jugak telah berjaya menjadi Ibu kepada dua cahaya mata, isteri kepada suami tercinta. Yang juga tak pernah dibayangkan semua itu. 

Prinsip diri yang serba blur ni, laluinya dengan penuh misteri. Tak ada sebarangan perancangan untuk masa yang akan datang. Nasib jumpa seorang yang boleh disandarkan bahu, dipegang erat tangannya, sabar mengikut tiap langkah yang diatur dirinya. 

Orang kata Nakhoda gitu. Alhamdulillah terima kasih buat Encik Suami yang jaga saya dalam hampir 3 tahun ni. 

Eh, kenapa la suami dulu? Mak ayah mana? *face palm* 

Sebut pasal mak ayah, semalam Mrs Umiayah video call buat wish. Happy birthday katanya. Sedangkan kalau ikut surat beranak, malam tu dia masih sakit² lagi sebab saya ni kuar jam orang dah masuk pejabat. 

Apa-apapun the best wishes always come from your mother, the one that bertarung nyawa untuk keluarkan kita. Thanks Umi! ♥ 

Bila dah sampai mak ayah, blur jadinya. Sebab banyak benda dalm lupa. Sis ni sejak bersalin kedua ni, adoo.. wayar memori semua shot. Yang lama² semua makin faded. Baru dua kan.. Apa la lagi yang 8, 9 kali beranak tu. Lagi la pelupa gamaknya. 

Anyway.. Bila dah nak masuk three series ni, sendiri makin risau. Umur makin tua, diri makin tak matang. Hurm... 

Mengharap serta pasang niat tiap pagi, I want to be better mum, better wife, better daughter.. 

Tanam dalam hati, love myself before I love someone. Cause bila emosi seorang Ibu tak stabil, habis huru hara rumah tu. Jadi tsunami ke, ribut taufan ke tak tau la. 

So, for a good home sweet home I need to change my mindset. Be positif everyday, have a bright smile so that my kids can have a good memories. 

Fuh, wish me a good luck then.. 

For the future me, You may not the best you think, but you already done the best as you can for find the best for you. Stay strong, think outside your comfort zone, and don't give up and mad with yourself anymore. Because I always ♡ you. Saranghae! 


FESTIVAL BELIA MELETOP 2019

Khamis, September 26, 2019


Hi~ Assalamualaikum.. Warga berdedikasi blogku!

Eh, macam nak berpidato la pulak. Yehaa~ gaji dah masuk. Boleh jola joli hujung minggu ni. Buat mereka bangsa Johor dan warga kota di mana anda berada, Moh ler kita serang Festival Belia Meletop 2019 yang dianjurkan oleh UTM Skudai Johor bermula dari 27 September 2019 sehingga 6 Oktober 2019. Ada pelbagai aktiviti menarik uolls~ Haa, yang penting kaki makan tu, meramai la kita serang juga, 


Viral Food Festival juga ni. Yum Yum!  Aien nak jadi promoter dia tak kenan laa, tak tau gayanya. Dengar kabo ada macam-macam pertandingan ada, termasuk la pertandingan mewarna buat si kecil, pertandingan beyblades, pertandingan pakaian beragam, dan pertandingan streer soccer. Ada juga artis dan penceramah jemputan untuk memeriahkan lagi suasan di antara Khai Bahar, Zarul Umbrella, Naim Daniel, dan ramai la. Da'i Azam Alkankari pun hado. 

Uolls tunggu apa lagi? Simpan bajet untuk shopping juga tu, sebab ada Pesta Lelong terbesar di Johor ni. Alamak~ belom hapa hapa lagi fulus sudah kata bai bai.. 

Yang penting dan sangat penting uolls~ sambil shopping dan makan-makan tuh, ada cabutan bertuah untuk mereka yang bertuah sebanyak RM 10K. Halamak~ syioknya kalo dapat ni. 

Kbai, sis nak kira bajet ni. Kita jumpa sana ya hujung minggu. bai!


CMOVIE: LOVE THE WAY YOU ARE (2019)

Rabu, September 25, 2019


Hi~ Assalamualaikum |Love the way you are (2019)

*giggles* O M G.. This movie so sweet even untuk mother macam Aien ni. Haha 

As those movie I always sharing with you gais tak lain tak bukan genre dia mesti romance, even though I am not the romantic one. Still my favorite genre of drama or movie must had this romance. *gatai na.. * 

Bukan apa, refresh balik rasa cinta pada laki sendiri, tengok cerita cintan ni aplikasikan ke life sendiri. ye dak? eceh.. sembang lebih.. 

Back to our movie. 

This movie, as the title, so sweet and refreshing. The heroin was a happy go lucky girl named Zhou Linlin played by Vivian Sung that also play in Our Times recommended by Sofie Adie. Fang Yuke played by Song Wei Long is skema type nerd boy. 

Cerita cinta mereka merupakan childhood sweetheart by the guy. Linlin ni seorang yang happy go lucky dan kebiasaan nya malas belajar. Dia dipaksa belajar oleh mak dia sebab mak dia jealous tengok Fang Yuke ni selalu berjaya dalam study dia. 

Kalau ikutkan jalan cerita, Linlin tak pernah expect yang Yuke ni akan suka dia. Twist cerita ni bila laki tu rewind balik semuanya. Ahak~ sweet bebeno. Muda² lagi dah jatuh cinta. Dua kali ulang dalam sehari. Sebab terjatuh tangga dengan hero dia yang muka mulus lagi tulus. Siap googling siapa dia,, end up... O M G.. So good to be young. T^T sobbing hujung katil jap. 

Good luck la ye dalam dunia lakonan. Muka hensem tu jauh perginya. Makanumya, kita pun mengoogling semua cerita si Song Wei Long ni berlakon dan nak tengok. Ahak~ gila tak gila. 

Den jatuh tangga dengan Yang Yang pun cerita terbaru dia The King's Avatar  yang 51 episode tu pun tak tertengok. Hadeh.. apa pasal la chinese drama ni suka bebeno buat sampai sejuta episode? 

Haa, kang nak bebel pulak ni. Uolls kalau rasa nak fly up the high romance sweet gitu, meh ler tengok movie ni. So, korang pun curious, tang bila aku mula jatuh tangga? 

Klik di Love the way you are ni kalau rasa berkenan la kan.

Happy watching!

KDRAMA: HOTEL DEL LUNA

Ahad, September 22, 2019


Hi~ Assalamualaikum warga blog yang sendu ni..


Ada orang ke tu?

Minggu ni kita rehat sikit dari rutin harian, makanya kita spend our time golek-golek with anak-anak sambil layan k-drama. Iye? Masih la lagi layan. Itu pun kalau cerita menarik perhatian.

As you know as I tell you too, every year mesti ada cerita wajib ulang buat Aien di antaranya The Master's Sun dan The Lonely and Great God: Goblin. Setakat ni dua cerita ni wajib ulang. Lain-lain macam Moon Scarlet Heart ke ulang gitu-gitu je. Tak ada la repeat dari episode satu sampai habis macam dua yang atas tu. Hehe

So, untuk tahun 2019 ni, satu-satu buat setakat ni yang menarik minat Aien untuk tengok dari mula sampai habis ialah....  Hotel Del Luna. 

Gabungan pelakon yang agak okay buat Aien, as IU yang berlakon, dan bila tengok jalan cerita dia macam best. Alih-alih sampai 16 episode Aien tengok.

Well, buat buang boring boleh la kan. Cerita ni dimainkan tengah Julai hari tu, ingatkan nak layan masa dalam pantang. Tapi... haha sendu dengan line internet maka, sampai dah habis pantang baru boleh layan. Nasib dia dah habis tayang, lagi senang nak layan.

Cerita Hotel Del Luna ni berkisarkan tentang Jang Man Wol (IU) yang rohnya diikat dengan pokok bulan oleh deity. Dia tidak di alam kehidupan, dan juga tidak di alam kematian. Untuk dijadikan cerita, deity ni menghantar seorang budak lelaki untuk menguruskan Man Wol untuk teruskan perjalanan dia ke alam seterusnya.

Koo Chang Sung (Yeo Jin Goo) merupakan caterer yang dipilih oleh deity untuk menguruskan Hotel Del Luna yang dibina untuk para roh sebelum ke alam seterusnya disamping Jang Man Wol.

Rupanya penulis skrip cerita ni sama dengan Master's Sun tu. Agak-agak cerita ni nak ulang tengok juga ke macam Master's Sun tu? hehe

Jalan cerita lebih kurang je antara dua drama ni, bezanya Hotel del Luna grand sikit dari Master's Sun yang lebih spesifik dan details lagi. pLus, ada So Ji Sub dengan Hyo Jin. 😘

Well, depends pada korang minat yang mana la kan. Lagu soundtrack dia best-best. Hehe

Kalau berkenan, korang boleh try tengok di LINK HOTEL DEL LUNA INI ye.

Happy watching..




DILEMA SEORANG MANAGER

Jumaat, September 20, 2019


Hi~ Assalamualaikum fellow readers.. 
.
.
.
How's a manager handle of those thing properly without a mistake? Only such a brialiant people can manage all these thing. 

Who I'm talking about? Our SUPER-MOM of course. 

And here I am trying to do my best handling those kind of thing. Home, husband, cooking, kids, finance flow. The worse I do, the sad result I get. So who get stress out? The manger. 

Home - Try to make the house like homey. Like when you back home, and you will wide smile. 

Husband - there no problem about it. Just state it on. 

Cooking - I am such a bad chef. Not into cooking either but for my little family, I'm cook. Everything in our hand. Just search for the resepi and you got it. 

Kids - Huh, this mentally..  exhausted! Mum, I'm sorry. I try to proof to myself that I am a good mum, end of the day.. i'm the one who make my kids have a bad dream. 😭 

Honestly, how and how they manage it properly till we grown up? 

Okay, a good family have a good mother. Mother is everything. more happier the mom is, more settle the thing around her. How good the family was, that show how kind their mum is. 

Huuu~ Okay. I need to calm down. take a deep breathe. and fuh! Me time. sit awhile drink a sip of coffee without bother anything. Without pushing myself to the edge of misery. And pray to myself not to become such a jerk to me. 

Happy wife, happy family. And I am happy. 😊 With blessed husband and kids. What more that I want? Peace. Myself actually. 

Don't depressed. Smile. Make your home like homey than I am happy. 

mission to get #rumahimpiannoone2020

Yush! Gambatte ne~ 

A late post in the middle of Sept

Rabu, September 18, 2019


Hai, Assalamualaikum readers fellow, 

Hah! Baru nak timbul nih. Sejak seminggu lalu dah karang ayat apa nak tulis, tapi tak habis dikarang, maka Aien ngambil keputusan rewrite je la even the draft already had. Yep. Idea tengah mencurah. Tak salah kita nak taip lagi. 😌 Rajin kan? 

Well, as I promise (yeah, I know. I talk too much yet not doing it.) Here I am to write some my experience to kept online. Some people might read it, or some people may not. 

Should I said, after taking care of two little fellas in this house, my life would became more merrier. You know what I mean? Yes, And this is my 'me time' too. Fuh! Just another wednesday. 

The beginning of another little fellas will coming thru after this. Before that, let me bla blah myself. So damn tired, and I need some coffee. (yet I'm still lay down feeding my little one here) 

Aha, He's turn 2 month today! Happy month-day honey! 🎉 

And here we go down to little memory lane for 2 month ago. 


15-7-19 (Isnin)

I suppose to felt afraid that you might came out late from your EDD. I don't want to, because your EDD such a nice date. 17-7-19. Later at night before we gone to sleep, I asked your ayah to talk with you. And tomorrow if I not had a sign to labour, we need to go check up for last more time. I am just can't wait to meet you little buddy, either you a girl or a boy. neither we can choose. 


16-7-19 (Selasa)

Early in the morning. I should cook lunch early because if I'm late, and we late for check up. After taking a bath, I felt something in between. Bila cek, darah mengalir. And I was like afraid cum nervous plus happy. Alhamdulillah dia nak keluar ikut EDD dia like I wish for and he listened to his ayah. Aha, me like, "Nak ayah jugak pujuk." 

Terus kejut Encik Husband and kabo kat dia. Dia punya takut sampai lompat katil and asked, "Ada rasa sakit ke? Nak kena g spital terus ke?" I said " Tak ada sakit, cumanya bleeding je la macam period gitu. Sepertinya daku masih boleh berkmas lagi, nervous tu sebab tak tahu either nak pergi KK ke HSA. Ikutkan tanda, kena terus pergi hospital like nurse always remind everytime we goes to check up. So, we decide to go to HSA. 
After give Nayla bath, and Encik Husband siap-siap, we left to HSA as people are busy to off their office in the morning. Jammed teruk! Haha 

For some usual step to get in, after 20 minute at bilik saringan. Cek semua, CTG semua. is normal and I didn't rasa the pain. The way baru bukak 2cm. 

Masa kakak dulu baru bukak 2cm tu dah sakit la jugak, terus rushing ke Hospital Pontian sebab masa tu kat kampung. Kena la jugak bermalam di sana, tapi still tak ada tanda-tana nak bersalin. Har har. Dia punya lambat nak siap mekap, amek masa seminggu. 

Back to the story, bila dia cakap baru 2cm, me be like, "ceh?!" 

And after some test, doctor asked regular question and tell me to back home till the huge sign. Masa tu macam, "Bila la baby Ibu nak keluar ni nak?" 

Ping pang ping pung, lewat petang kitaorang balik kampung. As we planned cause need to leave Nayla with her granny if we need to go HSA again. Kalau kat rumah sendiri kang, kelam kabut jugak. Like people always said, giving birth ni macam time bomb. Dapat EDD but the real time is, we doesn't know when and where. 


17-7-19 (Rabu)

The D-day comes yet the pain is such a tiny pain. Not the huge one. So, we wait for it. Minum air kelapa, enjoy the last moment for three people before we become four. Enjoy sebelum stress dengan suara nangis yang kita tak tahu dia nak apa even though is such a happy moment buat sementara waktu. 😅 

Petang, me and Encik Husband trained kakak Nayla to be left with her granny. We left for buy her milk. And should I say, the pain became rough. And kept coming around half and hour. Still can bear it, even bila jalan tu terberhenti sampai Encik Husband ngusik, "takkan nak terberanak dah." Sebabnya kitaorang merempit. Kah! Tengah sakit tu. That's the best moment. Ye la, lama dah tak dating since dah ada Nayla and advice for new weds couple, never rush to get a child. Enjoy your momento with your new spouse, lover and friend. Even you guys dah lama kenal, perkahwinan is not same with those term. Get it? 

Eceh, sempat lagi kan? 

After maghrib the pain comes very fast. Sekitar 10 minit sekali dan dalam seminit ke dua minit macam tu. Fuh, Ingat nak hold sampai pagi esok cause tak mau la pegi tengah malam lagi. Kang semua tak cukup rest. 

Masa Nayla sebab the first time, the pain unbearable, even masa memula tu, tapi sebenarnya lepas tu you can tell when the time is. So don't be nervous, I kept telling myself that one. Be cool, don't cry, don't scream. Selawat bebanyak. Pray for the best. Yet, tengahari jugak Nayla keluar. fuh, bermalam la semalam di Hospital tu. 

Bila the second one ni, me like, okay..  sakit. The worst part one. Lupa kan masa ni? haha 
Bila semua orang sibuk nak masuk tidur, Encik Husband asked, "are you okay? Need to go now?" Me like, "nevermind. boleh tahan lagi." dan setengah jam kemudian hati terdetik, "sakit ni macam masa dah kat wad dulu je." Tapi tengok muka husband baru nak lelap. Nayla dah lena lama dah. Sebab dah sakit yang amat end up kejut jugak cakap dah tak tahan. Really to go now before bersalin kat rumah. Sakit dia dah sampai rasa nak je teran. 😂 


18-7-19 (Khamis)

Zup zup zup... Macam Michael Schumacher, Encik Husband bawak dari Pekan Nenas ke HSA, 15 minit jam 1, dah sampai. Fuh, sakit usah dibawa bincang. Teringat dalam drama, macamana deme masa sakit tu boleh suruh driver makin laju even dah tak tahan sakit? Humor me. Cause me like makin tell him to slowdown while the pain attacked. Such a pain. Sebab tu la agak lambat sikit la. haha But, jalan tengah malam in the middle of week.. naa is such a road to heaven, kau~

And macam biasa laa, even tengah malam lagi ramai manusia di dewan bersalin ni. Masa tunggu pun, sakit dia tu.. coming thru part two. Sempat cakap dengan Encik Husband, "harap-harap dapat terus masuk labour room, bersalin, rehat dan boleh balik petang. Tak payah bermalam kat hospital."
"One more thing, harap jugak dapat balik dengan gelang biru. Boleh rehat terus." Encik Husband just senyum. Masuk bilik saringan, CTG show up with some sign of labor. Me like dah gigil masa tu sebab takut ke sejuk tak tahu la. Kena bebel dengan doctor pun dah tak kisah. Tengah malam nok, ada jugak nak bebel. Adeh, but what she said is true. And me like swear.. Yeah, After I got the boy, then I relax.

Dua hari lepas yang datang tu, pakar scan baby may huge than we think he is. Around 3kg and might be prepared for caeseran. Dan itu yang paling nak dielakkan. Dan juga macam biasa masa Nayla pun, doctor situ keep asked why me never be refer to pakar because of my height. Lucky me, I don't have such a problem during my pregnancies and never drink the sugar water that most pregnant woman afraid of. My HB is doing fine, my baby is doing well. Even not with the properly diet. #alhamdulillah

Bila tengok dorang gelabah macam apa, like nurse said, "doc, dia dah ready.." and doctor pecahkan air ketuban, nurse cucukkan jarum/branula kat tangan. Lepas tu, suruh tukar baju but not in toilet. Masa tu, gigil lagi tak payah bawak bincang. huwaaa, kenapa kenapa?? Why is it?? macam mamai tengok dorang kelam kabut. Ala, nak salin normal. Sambil tukar baju tu, nurse asked for Encik Husband and suruh daftar. Punya la Encik Husband takut dia nak jumpa dulu. Haha

After all, there nothing. Dorang gelabah sebab kejarkan dewan bersalin yang tengah ada kosong dan Aien pun dah tunjuk tanda-tanda nak bersalin. Gila kau, aku rasa macam nak teran dah masa tu. But, still hold for gentle birth la. Siap nurse tanya last makan jam berapa tadi. Nasib la labu. Sebab dah masuk labour room tak buleh makan. Hanya air masak saja.

Jam 2 standby dalam labour room. Peed twice on them, on bed once cause of nervous and pain part three. After giving some painkiller, I was gone for a little rest.

And here we go.. Pain high level part four. Ah,, Aku lupa part ni paling sakit!! O M G. Allahuma solli ala Muhammad. Baca selawat Nabi Yunus.

Sekitar jam 430 pagi. The proses begin with doc helping me to spread the way. Maybe the way doesn't fit enough for him to came out. But his head was there already. The doctor tell Encik Husband to going outside first and she asked me to push in proper way. And aha, Dah okay  and me was ready, bila Encik Husband masuk dia tekan kepala kita, masa tu rasa macam nak jerit je. Hahaha Orang nak teran makin dilock-downya kepala kita. Hadeh hadeh hadeh.. end up Aien terjerit sampai doctor kata, "Puan, napa jerit. Selawat puan." Such a nice doctor. And realise second exprience was good enough.

Paling momento is, when Encik Husband bisik kat telinga Aien, "Lelaki wak.. " 😭😭

Masa tu dalam hati, alhamdulillah boleh rehat. hahaha dan second parr best is doctor letak baby fresh from oven kat dada as we always seen kat luar negara. Masa Nayla dulu yang sambut sepasukan bola doctor intern. Ramai tapi, semua nervous macamana kita yang nervous. Dah la first time, ramai macam tu and semua gelabah. But, the second time.. so peaceful walau nampak kelam kabut.

Jam 448 pagi, lahir seorang putera buat pasangan Wan dan Nur. Alhamdulillah dah sepasang. Boleh rehat sebentar bersama KitKat.

Tapi sayang Izz Najmi tak saing dengan Putera ketiga TMJ. hehe Tak apa, janji anak Ibu sehat, membesar dengan jayanya alhamdulillah. Sekarang pun dia asyik tengok kakak Nayla main sorang². Tak sabar la tu. Tunggu ye, Ibu create bilik khas untuk korang berdua,, semoga kita dimurahkan rezeki ye.. 😊

That's all the end of my journey second pregnancy of Izz Najmi. Kalau mahu, tunggu tiga empat tahun kemudian, target nak dapatkan sepasang lagi supaya Nayla dan Najmi masing² ada kawan main,gaduh dan bff. Tiada apa yang lebih baik daripada adik beradik sendiri. 😉

Then, we meet in other entry. Night!






ME IS BACK!

Ahad, September 01, 2019


Hai Assalamualaikum

Huh, Hello?! *Looking everywhere* Anybody?

Away after 6 weeks without a single line of internet such a boring world, yet how do we survive for these past year? Glad I can make it. 

And this is September!! Yeay! Mu favorite month is coming babeh! Since it's my month, I should make up some entry for this lonely and dumpy blog. Huh? What do you guys say? Should I? 

Ah, korang kasi ke tak kasi ke... Aien tetap nak buat jugak. :p 

I should be started with my whole second journey of delivery for some reason keeping it alive in this online world. Eventhough, my hubby said it shouldn't be publish, yet still I want to. Hehe And that my way to keep this online diaries alive. kan? Bila throw back balik semua entry yang lepas, pasti terkenang akan memori tersebut. So, let's do it. 

Before that, We just make some random entry la untuk panaskan engine dulu. takkan nak terus buatkan. Tak syiok la kan? So, meet you next entry! See ya! 
© kisah aienienka.