Ahad, April 30, 2023

The Witch (Filem Sequel) Part 1 (2018) Subversion

 


The Witch: Part 1 Subversion 

Terjumpa filem di di short Youtube scene Kim Da Mi dan Choi WOo Shik berjumpa dalam keretapi dengan dialog Woo Shik cuba mengingatkan Ja Yoon akan memori lama. Jadi disebabkan curious dan tajuknya macam menarik, maka mari la kita tontonnya. 
.

Sinopsis The Witch Part 1

Mengisahkan seorang gadis yang hilang ingatan hidup serba ringkas di luar bandar. Namun, selepas dirinya masuk sebuah rancangan realiti di televisyen, ramai orang yang tidak dikenali cuba menghampirinya. 
.

Agak simple sinopsisnya dan tidak menyangka drama ini bergenre aksi dan misteri. Dan lakonan Kim Da Mi serta Choi Woo Shik memang terbaik walaupun Woo Shik sekadar beberapa scene sahaja dah kesudahan beliau mati di tangan Ja Yoon. Alamk, spoiler pulak. šŸ¤­
.

Review The Witch Part One: Subversion 


Babak dimulakan dengan scene berpukulan dan seorang kanak-kanak dikejar oleh anjing. Filem ni mengisahkan scientist yang cuba menghasilkan kanak-kanak superhumanist a.k.a tentera. Tapi, disebabkan kebolehan karya mereka ini menakutkan, mereka cuba menghapuskan budak-budak ni tadi. Pahtu Ja Yoon seorang terlepas dan tinggal bersama pasangan suami isteri yang menyelamatkannya. 
.

Tak sangka pulak plot twist dia sebenarnya Ja Yoon tu yang mencari orang yang menciptakannya sebab otak dia dah sampai limit. Masanya suntuk dan dia perlukan ubat untuk terus hidup. 
.

Nasib jugak tak tonton filem ni di televisyen sebab banyak sangat aksi ganas yang rasa tak patut anak-anak tengok. 
.

Ending filem ni, Ja Yoon berjaya dapatkan ubat untuk mak angkatnya yang juga mengalami alzheimer. Kemudian, dia terus membawa diri untuk meneruskan misi mencari ibu kandungnya. 
.

Filem ni ada sambungan dia. Nanti kita share review lagi okay? 


Sabtu, April 29, 2023

Chinese Drama: Love Heals (2022)

 


Chinese Drama: Love Heals 

Atau nama lainnya Have A Crush of You mengisahkan percintaan antara dua doktor pakar bahagian Neurosurgeon. Ruan Liu Zheng tidak menyangka bahawa akan bertemu dengan bekas suaminya ketika menjalani sebuah misidi Africa. 
.

Kemudiannya, kembali dari Afrika, Ruan Liu Zheng ditugaskan di Hospital Bei Ya yang menempatkan Ning Xing Qian sebagai pakar neurosurgeon terbaik China ketika itu. Sekaligus meletakkan Ruan Liu Zheng sebagai anak tutor kepada Xing Qian. 

.
Takdir membawa mereka berdua bersama menyelami kehidupan sebenar di samping kerjaya dan kisah cinta mereka yang terpisah 6 tahun lalu. Ruan Liu Zheng bukan lagi gadis yang manja dan mengalah dalam apa jua keadaan. 
.

Have Crush on You 

Telah ditayangkan pada tahun 2022 mengikut tayangan China dan mula masuk tayangan antarabangsa pada awal tahun ini. Drama sepanjang 36 episod ini memang menarik ditonton buat mereka yang meminatkan genre romantik serta medik dan sedikit kekeluargaan. 
.

Aku sendiri tertarik dengan drama ni, apabila melihat short di youtube ketika mana satu scene menyebabkan Ruan Liu Zheng menangis kerana satu sebab dan Ning Xing Qian yang berhati beku itu langsung memilih untuk berdiam diri. Baca komen masa tu semua pakat geram je, tapi sesuai dengan tajuk drama, Love Heals — mengisahkan walaupun retaknya cermin sukar dicantum semula, jika jodoh sudah tertulis pasti bertemu semula. 

Spoiler Love Heals 2023 

Ruan Liu Zheng — menyukai Ning Xing Qian dari awal seawal cinga monyet dan menjadikan beliau inspirasinya untuk menjadi doktor. Love how this drama bermula, but later on the ending quite meleret dan macam menyampah dengan ending dia. Suppose to be this drama can be ended on 24 or 30 episode. Tapi drag sampai 36 dan mereka masih tak menyarungkan wedding dress for second time. Aiguuu~ 
.

Ning Xing Qian — seawal usia dah bergelar doktor. Tak tau la life doktor macam senang bagi Xing Qian genius memang cepat naik. Sebelum umur 40-an beliau telah layak menyandang jawatan sebagai director ward. Bahkan di Hospital Bei Ya seperti yang diceritakan dalam drama, Xing Qian merupakan seorang neurosurgeon sangat disegani semua, bahkan satu China Mainland mengistiharkan kebijaksanaan dan ketangkasannya dalam dewan pembedahan. Seronok dengar kan? 
.

As pelakon yang membawa watak Xing Qian ni, Peng Quan Ying mula meraih populariti daripada drama Princess Lanling pada tahun 2016. Banyak juga drama beliau, cuma tak berjumpa lagi kecuali yang satu ini. Sudah la tinggi, muka agak klasik dan tidak la sehensem kebanyakan pelakon muda sekarang, but dia ada kemanisan tersendiri. Ahhh~ gituuu.. Lakonannya juga bersahaja dalam menambat hati bekas isteri - Liu Zheng  semula, padahal 
 bermain wayang cinta dihadapannya bersama lelaki lain. Sekali pergi rumah bapa mentua, terjumpa dengan lelaki yang sama cuba memikat hati Liu Zheng. Tercabar member.

Best tak drama Love Heals? 

For me best juga, cuma tak faham why need to drag sampai dia berbalik ke Africa bagai — ahh, mungkin sebab nak cerita kesulitan berkhidmat di sana. Di mana mereka terpaksa berdepan dengan peperangan antara dua puak. 
.

Dah masuk 4 episod terakhir boleh pulak dibuatkan Dr. Ning tu kena tembak kat kepala, and hilang dibawa pergi sampai tak boleh kesan. Really? Nasib Liu Zheng bijak, dia kembali semula ke tempat di mana Xing Qian hilang daripadanya. Jumpa - but amnesia. Hurm,, nasib ending dah bercincin balik. Kalau tak, aku hempuk jugak drama ni. Haha Gurau gurau. Tapi tu la, kenapa la panjangkan cerita padahal boleh dipendekkan? Kan kena bayar lebih. Ahh gituu. Tapi best, sebab ada selit ketika dunia dilanda Pandemik dan Wuhan ditutup. Para doktor dan jururawat di Bei Ya Hospital berkhidmat sampai tak ingat rumah. Sedihnya, masa ni ayah Liu Zheng meninggal sebab liver cancer last stage. Dia teringin sangat nak tengok Liu Zheng berkahwin lagi, tapi tidak kesampaian sebab pandemik.
.

Mereka dalam ni buat soalan - Adakah medical family tak layak memiliki keluarga bahagia? Sebab bila dorang terlalu dedicated pada medical dan perkhidmatan mereka, keluarga mereka diabaikan. Yeah, people tak boleh nak fokus pada dua tempat yang berbeza. And we let medic person la memahaminya. Dari kesimpulan drama ni, Love Heals — jika masih cinta, berpisah selama mana tetap cinta. 
.

Begitu tulusnya kasih Liu Zheng yang menyukai Xing Qian dari bangku sekolah. Berjumpa di university dan bersama dalam bidang yang sama. Dan menariknya, mereka masih mengekalkan profesionalism dalam menguruskan kehidupan peribadi dan kerjaya. Tabik la~ 
.

Meh la layan trailer dia sekejap. Best, dan cuba nak memahami istilah perkahwinan dari dua sudut pandangan berbeza dari lelaki tak romantic dan perempuan romantis. 



Watak Liu Zheng ni serius terbaik la, sebab bila dengan orang dia sayang, automatik jadi manja mat. Haha bila kita itu itu aje laa. tak reti lahai. 

Another quotes drama~ 

Isnin, April 24, 2023

Syawal 2023

 


Taqaballahu min kum.. 


Alhamdulillah selesai ibadah puasa dalam bulan mulia Ramadan dan kini syawal menjelma bermaaf-maafan sesama kini meraikan hari yang mulia ini. 


Tahun keenam berkahwin, tahun keenam juga beraya di Pekan Nanas. Belom ada rezeki nak beraya di Miri. 

Tahun ni juga pecah rekod, kegigihan seketul khafisah menjahit baju raya untuk sekeluarga. hehe Dengan tema dark purple, kita padankan kain english cotton corak bunga halus. Berangan la pakai kain Sb line, senang sikit. Sesuai dengan cuaca Malaysia yang tak tentu, SB line ni sejuk la sikit. Tapi kalau dah panas tu, panas ler jugak. 

.

Berangan la beli kain heavy chiffon untuk tudung, datangnya heavy chiffon yang sesuai dibuat tudung sarung. Kita halusi tudung anak-anak saja la. Tudung ibu tak menjadi, kita belanja tudung Jimmyscarves koleksi Daisy kod Carmine. 

.


masih banyak lagi nak kena praktik terutama part leher dan kemasan jahitan. Seronok, walaupun stress banyak sangat iklan. Haha Saat akhir ingat nak buat kuih dan biskut tak dan ehh. Baju tak berapa nak kemas. Haha 

.

Datang langsir, kita kemas rumah. Gayakan rumahnya pulak. Begitu la ibu-ibu begitu kan. Ibu simpan sini la kenangan. Mana tahu Raya Haji rajin kita jahit lagi. Kalau la kan. 

.

Oohhh, kain semua beli kat shopee. Benang jr suruh laki belikan kat kedai. Beli lebih untuk jahitan tepi sekali. Senang. Beli tapak baby seam untuk jahit tepi tudung. Boleh la kita cuba jahit tudung untuk anak-anak lagi. 

.

Setakat baju kurung, baju melayu kita bab sambung konfiden, bab potong la tak berapa nak yakin. Ikut suka hati je. Kalau belajar molek-molek ikut pola, mungkin menjadi lagi. 


Baju Melayu & Kain Baju kurung Kain SB Line Sakura Cotton

Kain English Cotton - Baju Kurung anak dara 

Kain Chiffon - tudung anak-anak 

tudung Ibu dari Jimmyscarves. Done beraya! 

.


Salam Syawal 2023 semua. 







Jumaat, April 14, 2023

Balik Kampung to LEGOLAND® Malaysia Resort for Raya

Balik Kampung to LEGOLAND® Malaysia Resort for Raya


This Raya guests can experience and appreciate Malaysian Malay culture and traditionsthrough incredible in-park cultural shows and activities until 21 May 




LEGOLAND® Malaysia Resort is ready for guests to balik kampung to the resort this Hari Raya Aidilfitri. From 21 April until 21 May, the resort will transform into a heritage Malaysian kampung where guests can watch traditional performances and learn about Malay culture through curated activities. 



In Kampung LEGOLAND Malaysia Resort, guests can lounge in the Halaman Desa or Anjung Seri dressed in their best Raya looks. Younger guests can also choose to wear batik and songket designs available at the resort so that they fit right into the kampung backdrop. Keeping the family entertained this Raya will be a breeze with traditional games such as Teng Teng, Chapteh, Congkak and Batu Seremban available throughout the resort. Don’t worry – if you can’t remember the rules of the games there will be a Model Citizen who can help refresh your memories. 


“At LEGOLAND Malaysia Resort, we believe that what sets us apart from other theme parks in the region are the experiences we give guests that leverages on Malaysia’s rich multiracial character, culture and arts. We have taken a page out of the Ministry of Tourism, Arts and Culture’s (MOTAC) book and doubled down on our uniqueness to create an authentic Hari Raya experience. We invite everyone who is keen to learn about Hari Raya influences and traditions that Malay families practice during this celebration to join us at the resort before 21 May,” said CS Lim, Divisional Director at LEGOLAND Malaysia Resort. 



“This campaign by LEGOLAND Malaysia Resort serves as a great model of how the industry players can play their part in helping to reimagine tourism by leveraging on our cultural uniqueness in Malaysia. We commend LEGOLAND Malaysia Resort for their creativity in driving tourism to Malaysia,” said YB Tuan Raven Kumar a/l Krishnasamy, Tourism, Environment, Heritage and Culture Exco for Johor State.



Guests at the Raya festivities will discover plenty of LEGO® magic as they experience Malaysian culture through inspired music, entertainment and activities with their family and friends. Highlights of the Raya Festivities at LEGOLAND Malaysia Resort will also include:


Ziarah-menziarah at SEA LIFE Malaysia and receive a little something sweet. Just like when Malaysians balik kampung, guests can go from “Kampung” to “Kampung” at the aquarium to collect stamps and receive a special treat. This is designed to symbolise the Raya tradition of visiting families at their homes and receiving Duit Raya. 


The MINILAND Aidilfitri Hunt, an educational scavenger hunt where guests can learn about the different types of Kampung House designs in Malaysia. Guests who can name all the five types of Kampung Houses located in MINILAND and find all the LEGO Wau Bulan, Chickens and Hibiscus  Flower can win an exclusive LEGOLAND Malaysia themed prize. 


• On weekends, Special Raya Activities will have guests learning about how batiks are traditionally painted and how to weave a ketupat. 


• From the opening of the resort to closing time, guests will be entertained with traditional and modernized Malay tarian performances.


For more information on LEGOLAND Malaysia Resort’s Back To Kampung activities, head over to the official website at

https://www.legoland.com.my/explore/shows-entertainment/aidifitri-legoland/ or LEGOLAND Malaysia social media pages on Facebook and Instagram.


PS: Memang meriah la walaupun tak dapat balik kampung sendiri. Balik Kampung to LEGOLAND Malaysia for RAYA.


Sabtu, April 08, 2023

Salam Nuzul Quran 1444H

 


Wordless Saturday~ 


Bulan puasa ni kurang sikit update, Tamau ngajak buat benda lagha. Lepas puasa kita aktif balik. In shaa Allah ada saja di sini. Teruja buat persediaan raya, kerna sudah tahun 5 tak beraya di Miri. Nak balik, tapi kekangan harga tiket melambung naw. Kita redha la balik di musim lain. 


Apa ni, wordless jadi bebel pulak. Heee 

.

Okay salam Nuzul Quran. perbanyakan doa moga kita dipertemukan dengan malam lailatul Qadr. Semoga jua ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua.