Rabu, Disember 30, 2020

Countdown Sale dari PG Mall deals serendah RM1

Countdown Sale dari PG Mall meriah dengan pelbagai diskaun hebat! | Pejam celik 2020 kian meninggalkan kita. Dan apa yang seronok bila nak masuk tahun baru ni, pastinya jualan dengan diskaun menarik berlangsung sana sini. Habis la rambang mata kita nak pilih hok mana yang best potongan harga dia. Dari korang semua rambang mata di merata tu, meh Aien nak ajak korang  kenali satu e-commerce platform yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia ni. 


Apa itu PG Mall? 

Buat pertama kali dengar macam Aien ni, PG Mall merupakan satu-satunya e-commerce platform buatan Malaysia sendiri tau. Yang telah bertapak semenjak 2017 lagi dan kian mendapat tempat di hati pengguna. 

Kalau korang nak tahu jugak, PG Mall ni telahpun tersenarai di antara TOP 3 e-commerce di laman sesawang Web iPrice tau. Nak baca penuh korang boleh tengok di iPriceinsights. Dan sebagai bukti jugak kan, Aien selitkan la gambar dia sekali tau. Biar tambah sikit rasa percaya tu. Haha



 Hebat kan? Jom sokong produk buatan Malaysia dengan membeli di PG Mall. Jangan risau tentang bagaimana pembayaran nak dibuat kerana PG Mall menyokong semua jenis gaya pembayaran termasuk la menggunakan e-wallet mahupun QRPay. Eh, rasa-rasanya satu-satunya e-commerce la yang ada gaya pembayaran begini. Bertambah kagum la Aien dengan PG Mall ni. 


Countdown Sale ini bermula 25 December 2020 sehingga 1 Januari 2021 tau. Jom rebut peluang jualan serendah RM1 sahaja. Hanya dengan tebus code promo: COUNTI korang layak untuk menikmati free shipping untuk pembelian minimum RM30. Wush, apa lagi. Jom la beli lebih sikit. Kongsi rezeki itu tak salah kan? Masa ni juga kita ambil kesempatan untuk mencari barangan idaman kalbu baik dari segi barangan rumah sehingga barangan peribadi gais. 


Aien perati la jugak benda apa nak dibeli sempena countdown sale ni kan, Tetiba ternampak buku kanak-kanak sesuai seawal usia yang memang tengah dalam tinjauan Aien ni. 


1. Bahan bacaan kanak-kanak


Dalam satu set berharga RM12 ni mempunyai 7 buah buku seperti yang tertera dalam gambar. Syiok jugak si Nayla buat cuba dia nak baca-baca. Done masuk cart! 




2. Bunga palsu - daun monstera 


Halah kau ni, aku baru nak berangan letak greeny dalam rumah. Sekali comelnya dengan harga RM6 sahaja! Apa lagi la, laju aja masuk dalam cart. Haha boleh beli lebih sikit.

Tu dia,mak mana tak tergoda ni. Siap belikan untuk mak mentua sekali la. Ha Ha tergoda jangan berseorang. Kena ajak teman. gitu~ 





3. Set Periuk 



Disebabkan keluarga Aien kecik jer, so malas la nak cuba-cuba beli set dessini. Haha terpikat pulak dengan set 3 pcs ni. Comel je. Aien dengan barang comel-comel ni payah sikit. Maka dengan ini selamat masuk cart. 




Dah laa, tak boleh banyak sangat. Nanti bertambah rambang mata susah jap g. U olls berminat nak dapatkan barang-barang keperluan rumah, sama ada barang anak-anak barangan peribadi, alat mekap, perkakas rumah dan sebagainya boleh saja terus ke laman sesawang PG Mall sekarang! atau klik sahaja ni link ini: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=821


Selamat membeli belah! 

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ShopNow #shoponline #YES #yearendsale2020 #freeshipping 



About PG Mall: 

Website: www.pgmall.my









Selasa, Disember 22, 2020

Jimmy Scarves Year End Sale bermula!

 




Tu dia, yang paling dinanti-nantikan oleh pencinta Jimmy Scarves ni telahpun bermula sejak 21 December 2020 dan akan berakhir pada 5 Januari 2021 ..

Apa lagi gais, jom la support duit tepi Aien ni. Hehe Ade pulak macam tu. Paksa orang beli. Kah! 

Okay tak ada la, gurau je. U olls yang selama ni berminat nak dapatkan Jimmy Scarves tapi rasa macam nanti la dulu, Aien cadangkan masa ni uolls nak grab offer yang jatuh sampai 80% diskaun tau!



Rugi sangat kalau tak grab masa ni. Sebab Jimmy Scarves memang susah la buat offer I tell you. Haha Nak beli pun fikir sejuta kali la bla tengok koleksi lawa-lawa keluar ni . 

 U olls kalo berminat boleh lihat di: 

Instagram: Jimmyscarves_skudai 

atau boleh scan QR code ni:

Haaa sikit punya baik laa. Haha 

Atau page di FB: jimmyscarves_skudai

atau Tekan sini jur untuk lebih details catalog 














Ni baru tau. Boleh la cuci mata di katalog dengan tekan link atas tadi. 

Selamat bershopping! 





Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

 

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat 

Jalin Kerjasama dengan TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) 



Kuala Lumpur, 22 Disember 2020 – Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.


TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021. 


Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.

Pelajar dari SK Pos Dipang, Perak gembira bermain bowling kelapa.


Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik.  


Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama.

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.


Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.


Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu. 


TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.


“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak.


Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.


“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.


Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.





Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.


Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019


Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79





Nota Kaki: Cuci baju guna Detergents TOP ni terus rasa baju bersih dari kotoran. 

Top 10 Chinese Drama 2020 yang aku dah tengok

 


Haaa, tu dia. Hujung tahun nak kena buat list my favorite top 10 drama yang wajib korang tonton sebab majoriti Aien tonton based on high ranking jugak. Hehe Kadang mana yang jiwa muda kata best itu, susah nau nak kenan kat Aien. Kadang datang mood nak tengok, hadap jugak la. Kalau dah tak best sangat sekerat je la. 


Okay, tanpa borak panjang jom kita tengok siapa di tempat ke 10. 


10. You Are My Destiny 


Adaptasi dari drama Taiwan, Chinese version adalah yang terpanjang dan paling kena la jugak dengan selera. Kedua pelakon utama berganding buat kali kedua selepas drama Eternal Love mereka. Chemistry mereka sangat sesuai la jugak. Nak baca review penuh boleh baca dengan menekan gambar di mereka kat atas ni. 


9. Girlfriend (2020) 


Banyak sangat versi Girlfriend dalam deretan drama chinese ni jenuh jugak nak mencari hok mana satu yang aku dah tengok. Nasib kat blog dah update  jadi haa, aku ingat hok ni aku dah tengok. Cerita pasal dunia perfileman. Selebihnya romance jer banyak antara Ye Fei Mo dan Xiao Nuan. Macam biasa nak baca review penuh tekan jer gambar kat atas. Situ Aien ada share mana nak tengok dia. 

8. The Romance of Tiger and Rose 


Haa, drama ni la yang tengah main kat 8tv ritu Aien tengok iklan dia. Tapi, Aien dah tengok awal dah. Ha ha Comedy teruk drama ni mengisahkan tentang si Xiao Qian si penulis skrip yang kekeringan idea akhirnya termasuk dalam dunia skrip dia sendiri. Sudahnya dia kena usaha bagaimana nak keluar dari dunia skrip itu dengan mencipta skrip baru. Lagi-lagi sepatutnya dia jadi watak villian tetiba jadi heroin pulak. Zhou  Lu Si merupakan actress paling femes la buat tahun ni. Suka jugak tengok watak dan karakter selamba dia. Bak kata sesetengah fans, Zhou Lu Si ni buat semua pasangannya jadi idola ramai gitu... Haha Review penuh sila la tekan gambar di atas. 


7. Goodbye My Princess    


This is the most sad drama chinese yang Aien tengok untuk 2020 ni. Walaupun begitu, ianya bukan la dari tahun ini. Aien je baru nak tengok. Biasa la, orang yang selalu tertinggal kereta api begitu la. Malas nak ulang cerita klik aje la gambar di atas untuk baca review penuh. 😂 

6. Eternal of Love: Dream 


Semestinya in love dengan si rambut putih Dong Hua Di Jun. Chemistry dorang sangat best dan dalam senyap berharap moga ada moden version dari kedua-dua pelakon ini. Bila dicari di carian google, tak berapa banyak juga lakonan Si Dong Hua Di Jun untuk versi moden. Hensem kot dengan rambut putih. Urgh~ Salah satu drama chinese yang sentiasa ditengok bila dah boring tak tahu tengok apa. Ha Ha kisah cinta yang agak tragik, penuh dengan kesalahfahaman antara mereka. Tapi, penuh dengan rasa percaya antara satu dengan yang lain. Eh, betul ke? Cuba la tengok review penuh dia dengan tekan gambar di atas tu.  Nak tengok drama dia, mungkin ada di Youtube. Mungkin. 


5. Dating in The Kitchen 


Lagi drama lakonan Zhou Lu Si. Selepas berkenan tengok dia dalam drama kat atas tadi, langsung cari semua drama lakonan dia. Tapi lelama naik muak pulak tengok style yang sama je untuk tiap watak. Jenis yang disukai ramai. Heee~ I mean jenis happy go lucky, tak ada masalah. Drama ni memang hype masa dia ditayangkan. Salah satu drama Zhou Lu Si yang dinanti oleh ramai peminat. Bila dah tengok. Herm.. Boleh la kot sebab banyak list makanan dalam drama ni. Hehe  Drama ni boleh tengok di WeTV apps. 


4. Love Designer


Drama dunia bisnes fesyen yang penuh konflik dan baru nak naik jenis pasaran atas talian. Johnny Huang ni memang drama type bisnes agaknya. Hehe Aien try nak tengok satu lagi drama lakonan dia, tapi tu la.. konfem 40 episode punya. Hailoooo~ Perasan pelakon perempuan dia, Dilraba Dilmurat tu jugak dari Eternal Love: Dream di atas. Haa, suka jugak la dia berlakon. Tapi tengok jenis drama dia berlakon. Kadang best kadang tak best. Biasa la tu. Untuk review penuh tentang drama ni, u olls boleh la klik gambar dorang kat atas tu tau. 


3. The Bloom in Ru Yi Pavillion 


Paling latest la Aien tengok sebelum menyepi dari blog sekejap. Tup tup ada 4 episode special yang bawak watak Jing Yi dan Zhe Han ke dunia moden. Agak kekok tengok CGI dia macam tak ngam je sebab dorang nak kekalkan suasana Ru Yi Pavillion lama tu. Zhe Han bertahan lama sejak Jing Yi mati di episode last yang dulu tu. Kira Zhe Han tunggu kehidupan semula si Jing Yi tu. Nak tau kenapa Jing Yi mati sudahnya, ajum la klik gambar dorang kat atas tu. Best drama ni, as usual episode mesti panjang. Itu je la tak best. 


2. Find Yourself 


Drama yang mengisahkan seorang wanita bekerjaya mencari makna cinta. Secara tak langsung dia belajar mencintai dirinya sendiri. Gitu la orang kata, nak dicintai kena la belajar cinta diri sendiri dulu. Deep meaning. Aien suka sangat. Nak ulang lagi, ambil mood dulu  sebab drama ni heavy la jugak  Hehe So malas nak tengok review Aien dah cukup untuk korang tahu keseluruhan kisah drama ni. Eceh~ Klik la gambar tu. 

Last but not least, Jeng Jengjeng!!

The winner is~ 

1. Go Ahead

Another drama dari Song Wei Long, Go Ahead!! Urgh~ drama paling must watch in 2020 during pandemik ni. Buat korang ketawa  menangis  geram semuanya laa ada dari drama ni. Fuh, tetiba rasa macam nak tengok lagi je. Reviee penuh klik jer gambar tu k. 

Song Wei Long memang selalu berlakon cerita heavy-heavy yang penuh emosi. Hehe 

Dah tu je buat setakat ni yang Aien dah tengok dan rasa paling best among the best. Ikutkan dari lebih 100 jenis chinese drama untuk 2020 ni, ada banyak jer lagi yang Aien tak tengok. Malas nak hadap jugak, boring dengar orang cakap cina, lari dengar orang cakap Hangul pulak. Sambil-sambil tu layan la drama Melayu yang macam best la bagi Aien sebab OST dia . Ha Ha Boleh ke macam tu? 

U olls apa pulak drama cina yang paling best u olls tengok untuk tahun pandemik ni? 




Isnin, Disember 21, 2020

Baru bersinar kembali selepas I sinar?

 


Wah, lama betul menyepi. Aduhai.. Bukak tutup bukak tutup. Tak ada idea la ibu ui nak menulis. Tajuk ada. Berlambak. Nak karang tu, subhaa Nallah.. esok je la aku sambung tulis lagi. Gitu la dia sejak dua menjak. 

Ada yang rindu ke tu? lagi beberapa hari nak krismas, ada yang dah balik kampung halaman ke tu? Aku ni haa, menghitung hari untuk next year, dengan doa moga Sarawak tamatkan kuarintin untuk mereka yang daripada luar sarawak. Kes covid pun  tak juga surut. Adik cerita, Kuching dah jadi Yellow zone balik sebab ada kes tempatan yang dia tak ke mana pun, tapi positif covid jugak. Haila, kalau nak kena tu kena la jugak walaupun kita jaga elok-elok. Bukan bermakna kita boleh ambil ringan..eh, tak laa. cuma luahan hati orang dah lama tak balik jumpa mak bapak.. Macam tu la dia.

Disember ni, ke mana saja? Tak ada. Ada jer baca sana baca sini. baca saja la. nak tinggalkan jejak dah kata malas. Haha 

teruk betul penyakit M ni kena hujung tahun. Nak rehatkan minda sat. Set new goal. New planning untuk tahun depan. Hari ni orang ramai dah start mohon I-sinar? Aku? Tak apa la. Masih okay lagi kot. duit pun risau habis kat scammer je nanti. Bwahaha amboi, sangka buruk nau. 

Buat apa keluar duit, tapi xleh nak ke mana. Bisuk bisuk saja la aku guna. bukan teda jugak hari bisuk tu kan. Hadiah untuk pengikut 400 aku pun belom beli. Tak ada idea. Hari tu macam dah ada. Tapi, utamakan utama dulu. Lemari rebuk sana sini. Hujung tahun la semua nak runtuh. Nasib bukan rumah runtuh. Sorry tau awak. 

Aku ni kalau hujung tahun blur je sebab dok fikir apa je aku dah buat sepanjang tahun ni. ingat nak semangat untuk next year..tapi semangat tu tak jugak datang. Angan banyak, semuanya ke langit. Sudah la tu. Esok lusa tulat aku sambung tulis review drama. He he h e.. Lepas tengok LeeDong Wook semalam rasa macam semangatku kembali. Eceh. Haha 


Banyak dalam list. Tunggu.. Ada yang dok tanya chinese drama apa yang best untuk aku? Jap yek. nanti aku buat list. The Romance Tiger and Rose pun tengah tayang di 8tv jam 7pm ke 9pm. 

Haa, pegi la tengok. Dok gelak sorang-sorang dengar dan tengok drama Sang Pewaris. Kenapa gelak? Sebab suka tengok Ben Amir gila-gila dalam tu. Eh, terpanjang pulak bebel. 

U olls baca ke tu? Hehe Dah esok lusa sambung lagi laaa. tu bila lama tak bercerita.. seronok pulak. U olls jangan jemu k...😘


Khamis, Disember 03, 2020

Lama tak jengah blog, Disember sudah??

 



Hello, how you doing there? I just so lazy and so so so so ... 

Demi tak menghilangkan rutin bulanan untuk update segala apa yang berlaku dan apa jua yang dihadapi bulan lalu, moh ler kita jengah sebentar. 

November, urm.. Apa jer ye berlaku. Haaa PKPB dalam tiga minggu untuk JB. Haha Covid masih juga tak susut. Malas la nak cerita panjang. Panjang ceritanya hati ni nak betul la balik Sarawak jumpa parents. Balik rumah parents. Lagi-lagi la Disember ni memang terkenal dengan bulan holiday. Haiya,, I miss home so much. 

Itu la kata kunci. Homesick. Walau bagaimanapun harus dikuatkan jiwa raga bakul tembaga untuk keep smiling depan bebudak. Dorang apa tau, dapat keluar je dah happy. 

Malas juga la nak harapkan apa-apa di bulan terakhir ni sebab semuanya masih sama je, cuma stay safe stay healthy la pada semua yaaa. 

happy holiday yoo