Berpantang dengan set pantang budjet Suzyhoney

Rabu, Julai 29, 2020

Berpantang dengan set pantang super budjet Suzyhoney | Walaupun keguguran, seorang wanita itu harus menjaga dirinya demi kesihatan pada masa akan datang. 

Pada mulanya, aku tak berasa sakit-sakit badan sejurus selepas keguguran itu. Namun, selepas pergi sesi scan dan cek kot-kot ada saki baki darah mahupun placenta yang tertinggal, tubuhku longlai dan baru terasa seperti selepas bersalin. 

Kenapa? 

Ikutkan aku plan nak pergi scan 5/8 mengikut appointment aku sepatutnya buka buku pink. Akan tetapi, atas nasihat seorang teman. Akhirnya aku pergi ke KKTU untuk confirmation scanning dan kemudiannya bahagian Kecemasan HSA sekali lagi pada hari selasa, 28 Julai 2020. 

Nota: Selepas keguguran walaupun di rumah kita seharusnya pastikan segala saki baki yang ada dalam rahim telah selamat dikeluarkan. Bimbang sekiranya ada jangkitan pada kemudian hari . 

Kebetulan aku, selepas keguguran tiada rasa nak pitam, demam mahupun apa-apa siptom yang seharusnya dialami oleh orang selepas bersalin. Kerana itu, aku berasa tak perlu kot ke hospital padahal Encik Suami dah mengajak. 

Dan pergi ke KKTU, musim covid ni kena beratur dan khabarkan saja nak scan untuk confirmation misscarriage. Nanti tunjuk la gambar yang ada kita ambil (sekiranya ada) untuk bukti. 

Masuk ke dalam, mereka letakkan aku di bahagian triage untuk periksa tekanan darah. Sesudah itu, baru ke bilik doktor. Diperiksa dan scan perut, ada darah beku dalam rahim yang agak besar. Walaupun janin serta placenta telah selamat keluar. Maka, doktor di KKTU, referkan aku ke bahagian Kecemasan HSA untuk pemeriksaan selanjutnya. Sekiranya ada sakit perut yang kuat, mohon pergi segera. 

Dan aku, biasa-biasa saja. Selepas menghantar anak-anak ke rumah nenek mereka, baru la kami berdua laki bini ke HSA. Di bahagian kecemasan, disoal siasat untuk kali keberapa untuk kepastian. Diminta untuk urine dan blood test. 

Wah, masa untuk masuk jarum blood test, boleh MA tu lupa nak letak alcohol swab. T^T main cucuk je dia punya nervous tak jumpa urat aku. Bila dicakap, dicabutnya jarum tu dan baru disapukan. menangis rasa. But, it's okay. Pengalaman kan? 

Settla kan bahagian kecemasan, dorang refer ke O&G lagi. Untuk kepastian. Alhamdulillah tak perlu D&C. Cuma diberikan suntikan ubat di bahagian peha untuk slowkan pendarahan. Wah, selepas itu bermula fasa mamai. Time ini la bermula jugak rasa kelelahan bersalin itu. Kenapa ya? Kesan ubat barangkali. 

Pesan doctor, sekiranya masih bleeding dalam tempoh seminggu aku diminta rujuk ke KKTU balik untuk scan. Nasib diberikan surat. 

Bila rasa badan dah lemau, aku bercari set berpantang. Kali ini terpikat dengan Suzyhoney Herbs. Ada orang kata, jika keguguran tak payah la berpantang sangat. Tapi, jujur aku cakap perlu sangat-sangat wahai gadis-gadisku sekalian. Badan anda mahu digunakan sehingga hujung nyawa. Jaga la elok-elok. 

Berbekalkan Krim Barut Herba Suzyhoney dan Minyak Serai Wangi dan juga Sabun Herba sangat sesuai untuk kita yang berpantang tanpa anak. Cukup la sekadar menyegarkan tubuh dan emosi sendiri. 


 Serupa losyen. Perlu dikocakkan sebelum guna. Tekstur seperti minyak scrub dan sangat selesa digunakan. sedap rasa badan selepas digabungkan dengan minyak serai. 


Minyak Herba Serai Wangi. Urm, macamana nak describe ya. Macam minyak urut lain kot. Haha 



Berlatar belakangkan pampers anak-anak. tiga produk daripada Suzyhoney aku cuba untuk berpantang kali ini. Murah, sesuai dengan bajet sendu pkpp ni kan. Next nak cuba set pemulihan SuzyHoney yang berupa jamu makan. tengok review macam elok. 




Terima kasih rezeki ketiga

Isnin, Julai 27, 2020

Terima kasih rezeki ketiga | Julai, cerita penuh dengan pelbagai perasaan. Untuk makluman, cerita ini mungkin akan panjang. Emosi aku bercampur aduk untuk tulis entry ini. Walaupun yang ketiga, aku tetap excited menunggunya. 

Sejak bersalin Najmi, alhamdulillah period aku teratur. Namun, sejak Jun lalu dianya tak kunjung tiba. Aku jadi khuatir takut ada yang tersangkut lagi. Siap siaga la dengan UPT banyak-banyak. Seminggu lepas lambat cek, masih negatif. Masuk awal Julai, aku cek double line. Masa tu gembira sebab ada lagi. Takut sebab dekat sangat. Macam-macam la. Tunjuk dia Encik Suami. Dia punya reaksi usah la dicerita. Sama begitu saja. Tidak nampak gembira  tak juga nampak berduka. 😂

5/7/20. First cek UPT. Double line. rasa tak percaya sungguh. 


after one week, aku cek lagi UPT. kerana rasa tidak percaya tu masih ada. Dan keraguan orang sekeliling aku. 

Al-maklum la aku beranak rapat, dorang macam shock aku ada isi lagi.  Excitednya aku berkongsi berita gembira ini tidak diterima dengan reaksi yang baik oleh orang sekeliling aku. Namun, aku cuba kekal positif. 

Sensitif pada bau, nafas mula menjadi pendek, selera makan hilang dan sebagainya. Apa yang semakin jelas aku berisi. Namun, tanpa diduga. 

22/7/20 - seharian aku cirit-birit. Mungkin tersalah makan. Dengan melepek di katil, Nayla dan Najmi bersilih ganti mengajak aku bermain. Pada malamnya, si ayahnya pulak mengajak keluar. Sempat jugak aku pekena Kuey Teow Ladna dan Milo es. Teringin yang amat. Dah dapat, alhamdulillah. 

Pulang malam tu, brown spotting detected. Aku seram. Bagi tahu Encik Suami dia kata betul ke mengandung ke? Aku pun konfius. Plus bimbang kalau ada apa-apa.  Baca la juga reason why boleh spotting. Kalau diikutkan last two pregnancy, masing-masing tiada juga masalah. Tiba-tiba risau kali ni ada pulak hal. 

Esok hari masih bleed, last Encik Suami ngajak pergi PKU UTM untuk cek. Scan perut, doc kata baby around 5w2d. yang mana dia suppose dah 9w.  Cek vagina, clear. Pahtu kemungkinan miss miscarriage. sekitar 50-50 la kan. Aku dah macam -macam fikir. Kenapa la boleh jadi macam dan sebagainya. Mungkin teda jugak rezeki aku sebab kebanyakan respon (orang tua) kurang positif bila tahu aku pregnant lagi. Tapi, PKU UTM teda ubat duphaston untuk kuatkan rahim.  Berbalik aku ke KKTU untuk dapatkan ubat ni. Bila cek HB, urine semua okay tapi bila ikut LMP dorang cakap proses kejadian janin tu bukan dari LMP. Macam salah tarikh macam tu la. Bagi la ubat kuatkan rahim . Ada dua bahagian. Dua biji untuk tiga hari pertama, dan seterusnya sebiji sehari. Aku makan tanpa culas dengan harapan dia masih bertahan denganku . 




Balik kampung seperti biasa, dan pendarahan semakin banyak bila tiba hari sabtu. Dan aku mula rasa macam mabuk, letih yang amat. Sakit pinggang dan lower abdomen. Cakap ngan Encik Suami, jom la kita ke hospital. Risau kot ada apa-apa ke kan. We never know yang kat dalam macamana. 

Ahad, Encik Suami apply cuti dan jam 9 lebih ke Hospital. pergi la daftar diri ke kecemasan. rutin sama jugak. Scan perut, baby dah tak nampak. Cuma ada kantung je. masih 5w2d jugak. Bila cek vagina pun, ntah apa lagi dorang tengokkan. sudahnya hantar aku pergi O&G. 

Wah, naik O&G ni, doctor dia bisa mulut. Membebel sambil cek aku. Repeat scan perut, cek vagina dan scan melalui bawah. Kira cara dia cakap tu, macam pasti la aku ni miss miscarriage. Siap pesan, kalau lepas keguguran ni, tolong la amek perancang. Jangan zalim kat anak. -itu yang doktor tu dok ulang banyak kali buatkan air mata aku bergenang la jugak. 

Suruh aku pergi je Appointment KKTU 5/8 nanti untuk scan lagi. Kalau pasti janin hidup, buka buku pink. Jika tidak, tunggu dua minggu dia turun sendiri. Dan sekiranya tak, datang la serah diri DnC ke hospital.  

Selesai semua di HSA sekitar 12 tengahari, Encik Suami bawak lagi balik kampung. Pekena lagi pizza lepaskan rasa tekak. 

sekitar jam 2 petang, proses pengeluaran berlaku. Dalam masa dua jam. dengan sakit macam nak bersalin (lebih ringan) akhirnya dari ketulan dari (mungkin janin dah pecah) sehingga ke ketulan uri, aku rasa. Wah,, sakit. Dalam tempoh tiga jam. Kemudian, aku teruskan minum air masak, alhamdulillah selepas itu tiada sakit. macam tiada rasa apa-apa. sekadar period biasa. Ternangis sebentar aku melihat ketulan-ketulan darah itu. Datangnya tak dijangka, perginya juga tak ada berita. Dalam tempoh dua jam itu, setiap kali cuci ke bilik air aku snapkan satu per satu gambarnya. Kenangan aku. Bahawa pernah merasai kehilangannya. 

26/7/2020 - 1640 , anak ibu dah tiada lagi. 

Dan aku tiada kata apa-apa lagi. Kejutkan Encik Suami dari lenanya, minta dia tanamkan ketulan yang terakhir. 

Cukup la sepasang ni dulu. Pergi la dikau sayang. moga Ibu dapat besarkan abang najmi dan kakak Nayla dulu ya. 

journal the unexpected tamat di sini. 

5/7/2020 -26/7/2020. 

Rezeki di tengah Julai, menang giveaway by Ejulz dan Mamapipie

Selasa, Julai 21, 2020

Rezeki di tengah Julai, menang giveaway by ejulz dan mamapipie | 


Alhamdulillah rezeki anak. Rezeki tak diduga, di  Keputusan GIveaway by Ejulz, seorang rakan blogger dari Sarawak jugak ni. 

Hish, dia punya melompat tengok keputusan tu. lucky 29.  


Terima kasih Ejulz and Mamapipie buat giveaway nih. Lain kali kita support je apa-apa saja giveaway yang rakan blogger buat. Rakan alam maya selamanya. 


Chinese Drama: Goodbye My Princess (2019)





Tajuk: Goodbye My Princess / Eastern Palace
Genre: Historical, Melodrama, Romance, Tragedy
No of Episode: 52 
Cast: Peng Xiaoran, Chen Xing Xu, Shawn Wei 
Sinopsis: A love story revolves around the 9th Princess of Western Liang as she journeys to the Central Plains to fulfill a marriage alliance with the Crown Prince.
Having received overwhelming love and admiration as the 9th Princess, Xiao Feng is forced to leave the life that she has known in order to become the Crown Princess. Her husband, the black-bellied Crown Prince, holds the highest position second only to one, the Emperor. However, the Eastern Palace is the most dangerous place to be. For political reasons, the Prince has no choice but to marry the Princess from a foreign land. He has his own favored concubine while she has her own life. Two parallel lines begin to intersect in a place fraught with danger and deadly power play and buried somewhere deep inside are memories that have yet to resurface.
(Source: ChineseDrama.info)



SPOILER ALERT
Again, satu lagi drama yang randomly rasa nak tengok dah pun habis walaupun sad ending. Terbaik! Nasib la ada dorang bagi happy ending jugak untuk dua character ni. 

Oh, macamana ya. Ceritanya tentang puteri ke-9 yang dipaksa berkahwin demi kesejahteraan dua negara. Akan tetapi, Puteri ke-9 a.k.a Xiao Feng ni seorang yang happy spirit, sukakan hiburan serta nakalnya membuatkan ramai orang sayang padanya. Di sampingnya pula, ada seorang pembantu merangkap teman sejati iaitu A Du. 

Kerana tak mahu berkahwin paksa, Xiao Feng minta pada gurunya, Gu Jian untuk bawa dirinya lari. Namun, Gu Jian ada helah lain di sebalik bawa Xiao Feng lari. 

Konflik drama ni simple walaupun nama ke sana ke mari plotnya. Perebutan kuasa dalam Li Empire. Biasa la kerana kuasa, orang sanggup buat apa saja. 

Lain pulak putera kelima Li Empire ni, Li Chengyi dia cuma nak dapatkan kuasa untuk kembalikan nama keluarganya yang dikatakan pengkhianat satu ketika dahulu. 
 
Chengyi yang dipelihara oleh pemaisuri selepas ibu kandungnya dibunuh oleh pemaisuri sendiri. Setelah berjumpa dengan Master Chai, dia diberi nama Gu Xiaowu dan mula merapatkan diri pada Xiao Feng untuk dapatkan kepercayaan gadis tersebut dan di bawa masuk ke dalam puak Dan Chi. Dalam misinya untuk menjatuhkan puak Dan Chi, Chengyi turut jatuh cinta pada Xiao Feng, tapi lebih mengutamakan misinya.  

Kerana terlalu trauma melihat atuknya dibunuh depan mata, Xiao Feng terjun ke Air Terjun yang dikatakan boleh membuat sesiapa saja lupa akan kenangan pahitnya. 

Chengyi cuba untuk menyelamatkan Xiao Feng turut terkena tempias hilang ingatan itu. Perebutan kuasa Crown Prince antara Putera Kedua yang terlalu tamak dan Putera Kelima. Ada je puteri lain, tapi tak la seberapa kuat nak bertanding untuk ke arah takhta tu. 

Ceritanya lebih berkisarkan antara Xiao Feng, dan Chengyi yang masing-masing dah hilang ingatan namun, jatuh cinta buat kali kedua antara satu sama lain. 

True love never dies gitcheeww~ 

Ah~ ada beberapa episode buat aku menangis tengok. Tengah makan pun meleleh air mata. Sedihnya... Apatah lagi bila kepercayaan antara Chengyi pada Pemaisuri dan mengharapkan Pemaisuri melayan dirinya seperti anak kandung sendiri punah apabila Pemaisuri menghantar assassin untuk bunuh dirinya. Masa tu dia dah jadi Crown Prince la. Akhirnya Raja murka, dan Permaisuri dikurung di istananya sehingga hujung nyawa. Namun, kerana kesedihan Cheng Yi pergi meninggalkan dirinya, Permaisuri yang diturunkan pangkat mengantung diri. 

Raja pun gila sebab cinta, Cheng Yi pun nyanyuk tak terima kenyataan bahawa Xiao Feng mati bunuh diri demi keamanan kedua belah negara. Itu pun setelah A Du bunuh master mind terakhir daripada keluarga Gao yang sangat gilakan kuasa nak dapatkan Takhta sampai sanggup nak pecah belahkan semua puak. 


Bila semua orang kesayangannya mati, Xiao Feng pasrah.. Huwwaaa~sedihnya. itu xsedih sangat la yang sedih bila dia cuba pujuk hati dia, marah dirinya apabila tak boleh nak lupakan Gu Xiao Wu, cinta hatinya sampai mati. 

Ergh, memang goodbye My princess. Tahniah la penulis novel karang cerita sedih macam ni. Tahniah la buat diri sendiri yang tengok randomly je, boleh habis dalam masa 3 hari. Hew hew hew 

My Little fella's

Isnin, Julai 20, 2020



Yosh! Isnin dengan meriahkan bloglist segmen by The Kaellaa. 

segmen berlangsung sehingga 30 Julai 2020. 

Jom penuhkan bloglist Kaella. ^^

Chinese Drama: Parallel Love (2020)

Ahad, Julai 19, 2020


Tajuk: Parallel Love / Time Countdown To Meet You
Genre: Time Travel, Business, Romance
No. of Episode: 24 
Cast: Li Hong Yi, Kira Shi, Yang Ze, Wang Yu, Chang Huang Sen, Lou Zheng. 
Sinopsis: Lin Miao, a successful events manager from the year 2020 accidentally time travels back to 2010. She receives a mission revealing that if she wants to return to the future, she must help Jiao Yang become the president of his father’s company within 3 months. If she fails, she will disappear forever.


Spoiler Alert 

Akhirnya tamat sudah drama ini. Gigih aku follow up walaupun belum habis. Randomly tengok drama ni selepas asyik tengok drama Zhou Lu Si, dan tersangkut jugak turutan drama Li Hong Yi ni. 


 

Kisah cinta antara Jiao Yang dan Lin Miao dari masa hadapan. Satu hari Lin Miao rushing nak pergi meeting, tetiba dapat tahu dirinya di 10 tahun ke belakang. 

Aku wonder macamana jugak dia tahu mission dia kena jadikan Jiao Yang tu presiden Hong Yu. Mungkin aku miss pandang kot. Sebab alih-alih dia tahu dia kena jadikan Jiao Yang tu Presiden, padahal masa pertama kali dia jumpa Jiao Yang tu, memang masa tu nak umumkan si Jiao Yang ni Vice President pun. Tapi, disebabkan paparazi dapat tangkap gambar dia yang agak serabai masa hari pengumuman tu, dorang saspek dia ni playboy. Biasa la, anak orang kaya. 

Dan dalam masa tiga bulan, Lin Miao kena bantu Jiao Yang ni untuk buktikan dirinya layak jadi Presiden bagi syarikat ayahnya, iaitu Hong Yu Group. 

Lin Miao daripada masa hadapan merupakan Pengawai pemasaran kalau tak silap aku, selepas berpisah dengan pakwe dia 10 tahun lalu dia langsung tukar namanya yang sebenarnya Lin Wei Jun. 

Mungkin sebab tengok skip-skip, aku tak berapa fokus sangat. Drama ini mengisahkan perjalanan Jiao Yang yang agak susah nak jadi Presiden pada kompeni bapak sendiri padahal benda tu senang yang amat. Bila barisan pemegang saham tak berapa kenan sangat dengan sikap Jiao Yang yang suka amek ringan terhadap sesuatu hal berlaku. Kerana keberadaan Lin Miao di sisinya, Jiao Yang boleh bangun dan berubah menjadi lebih matang. 

Ending yang agak boleh la suam-suam kuku gitu,  Lin Miao yang mula menampakkan siptom penuaan dengan terlalu pantas, membuatkan Jiao Yang berusaha untuk menjadi Presiden demi menghantar Lin Miao pada masa hadapan. Sebelum itu, Jiao Yang memberikan Lin Miao cincin dan mengangkat vow bersama. Tapi, bukan official la kan. Membuktikan bahawa cintanya pada Lin Miao takkan pernah putus walaupun mereka berbeza waktu. 

Akhirnya, setelah 10 tahun berlalu, Jiao Yang dapat juga bertemu dengan Lin Miao yang telah berubah menjadi penulis novel dan tertarik dengan rumah yang dibuat oleh syarikat Hong Yu Group yang mana idea rumah tersebut atas kerjasama Lin Miao dan Jiao Yang pada masa dahulunya. 

Pening jugak kepala aku nulis review ni. tapi, jangan risau drama dia tak pening. Ha Ha 

Aku wonder apa jadi Lin Wei Jun pada 10 tahun lalu tu yek lepas dia dah berenti di syarikat lawyer tu? Bukan dia jadi orang yang sama? Ah, sudah!


Benda yang seronok aku belajar sepanjang tengok drama ni, which is semangat Jiao Yang untuk berubah walaupun dia tahu ada orang akan tikam belakang dia. Walaupun bapak sendiri tak percayakan dirinya. Akan tetapi, adanya Lin Miao satu-satunya pembakar semangat dirinya membuatkan Jiao Yang tetap gigih berusaha untuk menjadi President. Selain daripada itu, boleh lihat serba sedikit macamana dorang cuba untuk realisasikan sesuatu yang nampak mustahil pada masa tu, tapi sangat realibel / bagus untuk masa akan datang. Gitcheeew~

Setahun sudah hikayat Izz Najmi


Sungguh tak terasa, setahun sudah berlalu anakku ini. Walaupun begitu, masih terasa lagi kesakitan menahan contraction seharian yang sepatutnya hari kelahirannya. Sehingga kini semua orang terdekat ingat dia lahir 17/7 padahal 18/7/19.

Kisah ayahnya merempit tika ibu menahan serasa mahu meneran dirimu saja, Pengalaman Second born. Berpantang bersama dengan mok de kau dua minggu. Macam mimpi pulak. Selang 13 hari lagi, birthday Furqan Hilman pulak. 

Ini dia sepupu selang 13 hari. Besar masing-masing lebih kurang. Tapi, sekarang boleh nampak sudah kecenderungan peribadi masing-masing. Si Izz lebih kepada bermain sendiri, namun manjanya usah dibawa bincang. Pandai mengambil hati orang tua. Jika nak dibandingkan dengan Furqan Hilman, yang nampak lebih bijak berbuat sesuatu tanpa perlu diajar. Namun, sangat kuat mengusik. Ligatnya pantang pintu terbuka, pasti lolos ke luar. Fuh, masing-masing ya... 

Izz Najmi, Ibu coretkan setahun kelahiranmu di sini. Maafkan Ibu sering kali terlepas dalam mendidikmu. Namun, hadirkan dikau memberikan ibu sinar baru dalam kehidupan ibu. Ibu mohon pada Allah pelihara lah anak-anakku dalam iman, moga mereka menjadi anak soleh solehah, moga diri mereka sentiasa diberikan kesihatan dan perlindungan oleh Allah SWT. Moga kalian juga boleh membantu Ibu menjadi Ibu yang lebih baik. 😘 

Selamat ulang tahun yang pertama Izz Najmi. Bintang kekuatanku. Moga Allah merahmatimu dengan hidayah dan iman sehingga akhir hayatmu. 


Teringin punya pasal, Mee Jawa hasil berguru jauh, siap!

Sabtu, Julai 18, 2020




Teringin punya pasal, Mee Jawa hasil berguru jauh, Siap! | Dugaan bila kau berada di Tanah Malaya, tekak inginkan makanan Sarawak. Maka, teda siapa yang boleh kau harapankan melainkan diri sendiri sahaja. 

Terima kasih buat adikku, sudi berkongsi resepi walaupun kami jauh. Dengan kemudahan video call thru whatsapp, dia guide aku buat sampai siap! Sampai dua kali tambah. Ha Ha Ha Puas hati wooo...letak daging banyak-banyak. Yummmm~ 

Nah, dengan izin beliau, aku share resepi untuk simpanan aku kemudian hari. Dan untuk korang jugak teringin nak merasa la kan.. 

Jika korang nak tau, kalau di Johor, Mee Jawa ni  lebih kurang adik beradik dengan Mee Rebus ke Mee Kari kalau tak silap aku. Cumanya Mee Jawa ditaruk rempah sedikit untuk membezakan rasa mereka. 



Resepi Mee Jawa: (untuk 4 hidangan)

Bahan-bahannya: 
1/2kg daging yang telah direbus (airnya disimpan tepi) 

Bahan A: 
2 biji keledek oren 
1 biji kentang 
2 biji telur 
-direbus bersama untuk jimat waktu. Kemudian, keledek dan kentang dikisar bersama menjadi puree 

Bahan B: 
3 sudu serbuk kari daging 
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk ketumbar 
-gaulkan bersama air panas, agak-agak likat sikit, hidu baunya sebati atau tidak. Pastikan bau kari itu lebih kuat berbanding dengan bau yang lain.

Bahan C: 
2 biji bawang merah shallot
1 biji bawang merah bombay
3 biji bawang putih 
1 sudu udang kering
-dikisarkan bersama 

sedikit cili kisar. 
1 gengam daging yang telah dihiris halus. 
garam, gula dan cukup rasa seadanya. 
Sedikit minyak masak. 
Air rebusan daging


Cara-cara membuatnya: 
1. yang lain serba sedikit aku dah tulis di atas ya. 

2. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bahan C ke dalam periuk. Gaulkan sehingga naik bau. jangan dilupa sedikit cili kisar. Gaul sehingga naik bau. 

3. Kemudian, masukkan bahan  B ke dalam periuk. Gaulkan sehingga sebati dan naik bau. Pastikan rempah pecah minyak baru la padu rasa kuahnya. 

4. Masukkan puree keledek bersama dengan air rebusan daging. dan 1 genggam daging. Baki selebihnya daging boleh dihidang ketika makan nanti. gaul sebati. 

5. Masukkan garam, gula, dan sedikit cukup rasa. Biarkan kuah mendidih. sambil-sambil itu kacaukan bagi rasa mereka sebati. 


6. Dah siap! 

Rahsianya adalah, bagi semua rasa bersatu semuanya. Baru rasa pior kuahnya itu. Jika korang rasa macam sekejap rasa keledek je, sekejap rasa daging je, sekejap rasa rempah je. Biarkan saja. Nanti dah didih masih jugak tak bersatu rasa, jangan pulak dipanggil ahli Bersatu, korang biarkan lagi kuah itu sehingga benar-benar rasanya itu ngam semua. Sekiranya terlalu pekat, boleh tambah air rebusan daging lagi. biarkan kuah sedang-sedang aja pekatnya.

Jangan lupa jugak bahan lain untuk mee jawa ni iaitu: 

Bahan Utama: 

mee kuning yang telah dicelur 

sayuran seperti taugeh ataupun daun bawang

Telur Rebus 

Dah siap pun menu mee jawa kita. 


Nah, ini la dia mee jawa sap sap soi kata orang. Asalkan lepas rasa tekak teringin tu kan. Ho ho ho 

kOrang boleh la cuba ya. 

Grabfood VS Foodpanda Servis

Rabu, Julai 15, 2020




JUJUR DARI SISI PENGGUNA

No matter how good the service is it, there always have a flaw. 

Yooosehh~ Tetiba rasa macam nak buat review, hasil dari testimoni aku sendiri sebagai seorang ibu yang punya anak kecil serta duduk di rumah tinggi. 

Ceritanya semalam, aku kepingin amat air dari Tealive serta Kek. Makanya aku cuba servis daripada foodpanda. Tak pernah aku cuba, tapi bila tengok dah banyak kali dorang rider foodpanda masuk kawasan perumahan universiti ni, apa kata aku cuba pulak. 

Dengan perkhidmatan Foodpanda, aku order air daripada Tealive. Nak pergi berbeli sendiri tak terpergi-pergi jugak. Sudahnya hentam la 3 cawan untuk tiga beranak minum. Haha Tiga cawan dalam RM33 lebih gitu la

Yang ni aku order dahulu. Tengok dah okay servis, ingat nak cari kek, tapi macam teda pulak kek dalam foodpanda ni. Beralih la ke Grabfood. Order Secret Recipe mix cakes tu. Termasuk cas delivery RM2.00 RM42 lebih gitu. 

Lumba la siapa sampai dulu. Haha


Tak lama kemudian, rider foodpanda kol, suruh tunggu bawah. Ini yang paling malas sekali tau. Aku order guna servis macam ni pun kena tunggu bawah apacer kan? Padahal dah diletak note, boleh tolong hantar sampai ke atas? 

Disebabkan dia berebut order, tu yang dia nak cepat. Sakit hati jugak sekejap dengan rider dia. Jika dilihat kepada aplikasi Foodpanda, dorang tak ada macam tips tau untuk diberikan kepada rider tu. Mungkin sebab tu leceh juga kan. 



Hazelnut Choc with pearl
Bang Bang Chocolate with brown sugar and pearl
Original Pearl Milk Tea with Gula Aren


Tak lama air sampai  saing pulak dengan kek sampai. Wow! Tak ada panggilan ke apa, alih-alih dah muncul depan pagar bagi salam. Yes! I like this kind of rider. Excited gilos bila masing-masing dah sampai. Tekak mengidam punya pasal. Layankan aje laa.. 


Signature Chocolate Indulgance


Salted Caramel Macadamia Cheese 


Yang ni lupa pulak apa. Hehe 

Kemudian rate rider dan bagi la hadiah sikit. Bagi nya aplikasi Grab, kita diberikan kebebasan untuk rate rider kita. Nice! Foodpanda, sekali dah sampai macam teda pulak suruh kita rate rider tu. Mungkin aku juga tak perasan sebab dah sakit hati dengan rider dia. Ha ha 

Dah dua kali jugak aku guna servis Grabfood ni  memang berbaloi sangat. Tapi, cas delivery dia tu yang macam haiya.. Keluar Grab  masuk Foodpanda. Konfius laa. Foodpanda kebanyakan store terdekat free delivery. Kesian pulak dengan rider kalau dorang macam serba serbi tak ada kelebihan  dari sudut pandangan kita pelanggan la. 

Tapi itu la aku, dalam kesian tu, aku masih mengharap servis bagus dari dorang yang bekerja frontliner macam ni. All the best rider, semoga murah rezeki. 


CHINESE DRAMA: Oh My Emperor

Selasa, Julai 14, 2020



Tajuk: Oh My Emperor
Genre: Comedy, Historical, Romance, Time Travel
No of Episode: 21 (27 minute per) 
Cast: Zhao Lu Si, Koo Jason, Sean Xiao,  Wu Jia Cheng, Peng Chu Yen, Gou Zi Fan, 
Sinopsis: Luo Fei Fei, a girl from the 21st century, was transported to a mysterious world of the past -Huang Dao Guo. In the nation of Huang Dao, its leadership is rotated among the 12 constellation owners every thousand years. There, Fei Fei meets the current emperor of the nation, Bei Tang Yi, who is also the owner of the Capricorn constellation.


SPOILER ALERT

Geram la, tulisan tak dapat justify lagi. Macam redha je la centre macam ni. 
As last Chinese Drama yang Aien follow up, sebenarnya deretan drama lakonan pelakon comel Zhou Lu Si ni. Dan begitu juga untuk drama ni. 

Zhou Lu Si, majoriti drama dia time travel related. Walaupun begitu, tak boring sebab lakonan dia santai je. Drama ni sangat la santai sampai aku ketawa masa makan tengok drama ni. Ha Ha Ha 

Lou Fei Fei, seorang medical intern terkembali ke zaman lalu, di mana di sebuah pemerintahan menggunakan bintang zodiac yang dipanggil Zodiac Land. Pemerintah dia merupakan seorang Capricorn, Bei Tang Yi. Raja ini serupa dengan idol kegemaran Fei Fei di abad 21 iaitu Jia Cheng, seorang penyanyi China. 

Mati-mati dia ingat raja tu Jia Cheng dan berharap lelaki itu juga sepertinya. Terkandas ke masa silam ini. Malangnya bukan  lelaki Capricorn yang sangat tidak ada klu tentang perhubungan membuatkan Fei Fei terasa tertipu dengan raja ini. 

Jika drama sebelum ini, Oops, The King is in Love, rajanya seorang yang bijak dan santai. Untuk drama kali ni pulak rajanya sangat slow witted gitu, tapi bijak la jugak. Lawak-lawak seyh.  

Bila aku tengok drama ni, aku teringat Korea Drama Hwarang tu. Banyak sangat lelaki, yang mana mereka ini semua dari ahli kumpulan X-Nine. Semua tinggi, dan not bad. Lagi-lagi Bei Tang Mo Ran, a.k.a Lord Chen tu. Aish, dengan berbintang Aquarius  kuasa saktinya boleh meramal masa hadapan. Jadi bila Fei Fei terdampar dalam kolam mandi para putera istana, Lord Chen ni yang selamatkan dia dengan mengatakan dia merupakan penari dari kediamannya. Kalau tak, Raja Bei Tang Yi ni nak je bunuh dia. Langsung tak ada perasaan betul. 

Penat la nak cerita panjang-panjang. Ha Ha Kiranya barisan pelakon utama tu mewakili 12 bintang yang ada dalam zodiac tu la kan. 

Dan bila Fei Fei datang ke masa silam ni, dia merupakan Ketua Osphicius, puak perawat/medical staff laa. Puak ni telah disingkirkan dari Zodiac Land sebab ketua dorang dulu p bunuh raja terdahulu dek kerana raja tu terkena virus maniac. Demi menyelamatkan semua, dia pulak mati sama dengan raja kerana dibunuh oleh menteri lain. Al-sebenarnya  itu la rancangan Orion Land - negeri jiran yang cuba memusnahkan Zodiac Land yang aman damai. 

Orion Land ni licik, dorang suka porak perandakan orang lain dan kaya dengan racun dan trick yang jahat. Leceh laa.. Bila Fei Fei datang dialah bawah sinar baru pada kerajaan Zodiac Land. 

Kiranya konflik drama ni antara Zodiac Land dan Orion Land je, tapi yang diburukkan oleh Orion Land adalah puak Osphicius tu. Kesian. Dah la dorang team healing gitu, alih-alih dorang difitnah pembunuh /pembelot kerajaan. 

Dan bila korang dah pejam celik tengok 21 episod yang tak sampai 30 minit pun setelah ditolak lagu pembuka dan penutup, mesti korang nak bersambung kepada siri kedua. Ha ha 

ALL VERSION | You Are My Destiny

Wah~ baru beberapa hari tak bukak blog ni, dah lain template dia pulak. Haiyak! Macamana nak justify tulisan ni. Entam saja la labu.. Oh  k dah jumpa. Haha Kena skrol dia punya tab kat atas tu. Al-maklum la kita ni update blog pakai smartphone di kala menemani anak-anak tido, ataupun di kala malam gelap. Gitu~ 


Hai, semua! Kabare? Waras ngak? Kali ini aku mau share sama kalian ni, semua versi untuk drama Fated to Love You, atau lebih dikenali sebagai You are my destiny. Aku dah tengok semua, tapi malas nak update satu-satu  jadi aku all over campak sini je. 


1. Taiwan Version (2008)
- Drama versi Taiwan ini adalah pemula bagi siri ini iaitu pada tahun 2008 hasil lakonan Ethan Ruan dan juga Joe Chen. 


  Versi Taiwan ini mempunyai 24 episode. Jika korang rasa nak recap balik drama ni, boleh klik gambar di atas ya. 


2. Korea Version (2014)
- Aku rasa versi Korea paling femes tak, sebab dilakonkan oleh Jang Hyuk dan juga Jang Nara. Drama yang cuma mempunyai 20 episode ini nampak lebih ringan sikit berbanding dengan versi sebelumnya. Mungkin sebab bilangan episode itu memainkan peranan besar juga dalam sesebuah drama siri. Yah! 


Bagi versi Korea  mungkin korang boleh cari di mana-mana laman sesawang yang ada di google, untuk menontonnya. 


3. Thailand Version (2017)
-Bila kita dah hafal skrip atau jalan cerita yang lebih kurang, maka kita cuba melihat keserasian pelakon dalam memainkan watak tersebut. Bagi aku, Thailand is the worst chemistry la. Sebab dorang tukar nama Anna. Ha Ha Yang lain semua stick pada nama sama pada karakter utama. Mungkin dorang cuba bagi nafas baru. Tapi, bagi aku. Na na.. Pelakon dia mungkin okay, tapi...  Urgh, don't know why I can't watch this version. I just stay for couple episode, and..  Naa, naa... This is it. Not gonna to watch it more. Haha 



Untuk versi Thailand ni, cuma mempunyai 17 episode saja dan kedua paling pendek la jika dibandingkan dengan yang lain. 


4. Japan Version (2020) 
-Sesungguhnya jika kalian itu mahu tahu syiok tak syiok drama ni, jangan la tengok Japan punya version.  walaupun pelakon lelaki dia hensem  tapi aku tak berkenan dia cuma amek point penting saja. Yang paling tak ngam sekali bila tengok mak heroin tu, yang macam lebih kurang je umur dengan anak dia. Konfius kejap  Haha Oh, rupanya mak dia. Itu pun aku perasan bila dah nak habis. 


Dan sesungguhnya Jepun versi adalah paling pendek dah dorang tak ada meleret macam China Version. Sebab tu, tak tau yang ni jika nak dibandingkan dengan China version walaupun dorang keluar sama tahun. Sebab drama pemula pun dah 24 episode, bila dorang cut episode tu macam tak best pulak walaupun kita tahu kesudahannya pasangan ni macamana. Heee~ 

Rasa nak layan juga version ni, boleh klik gambar di atas ya. 


5. China Version (2020) 
- Yang ni aku tak ulang review la kan. Korang boleh tengok review version ni dengan menekan 
Di Sini . 


Dan version terbaik selepas Korea adalah Chinese Version. Panjang dan puas hati la kan bila tengok dorang bersama kembali. Dan yang penting untuk watak Dylan dan Anna tu, sama cantik dan sama hensem waa.. Berkenan bete. Ha ha ha kita pun puas hati tengok progress perjalanan hubungan dorang ni. Dengan 36 episode,  dan telah habis ditayangkan pada dua minggu lalu. dengan indo ataupun english sub. Nak tengok, boleh klik saja gambar di atas. 


Peringatan: khas buat telegram user saja. 

Over all, seluruh asian dah pusing buat version masing-masing, tak pasti sama ada Filipina pun nak join adventure sama kan? Selalunya begitu bagi negara-negara yang femes dengan drama series ni. 

Itu saja review ikhlas dari peminat drama macam aku ni. Nak review lebih tak pandai nak karang ayat. Kot la korang rasa aku ni asyik layan Chinese Drama je sampai boring tengok itu saja di muatnaik. Naah, aku bagi all version supaya puas hati. Boleh la pilih hat mana kenan di hati. Bak kata ipar aku, heran, semua drama layan. Korea layan, Thailand layan, Chinese drama layan. Cuma drama Jepun tu je TV channel Malaysia ni jarang mainkan kecuali Kamen Rider yang dah ulang berapa kali dengan dialih bahasa. Sekian. 

CHINESE DRAMA: Oops The King is in Love (2020)

Jumaat, Julai 10, 2020



Tajuk: Oops, the king is in love | My heart is beating
Genre: Romance, Historical, Comedy
No of Episode: 24 
Cast: Ash Zhu, Ma Meng Wei, Fu Wei Lun, Xiong Yu Ting, Wang Xia
Sinopsis: Yan Zhixia is a the daughter of a minister that loves money and disguises herself as a man in order to work in the royal palace. She mistakenly becomes the eunuch of the Emperor, and with his help, slowly becomes the Head eunuch. However she discovers that actually, Yan Jin knew of her true identity long time ago.
(Source: DramaWiki)


SPOILER ALERT

Tengok macam menarik je drama ni, aku try tengok. Boleh la. Tak boring. Masuk air jugak lawak dia. Sangat santai. 

Mengisahkan Yan Zhi Xia, yang merupakan anak menteri (tapi pada mulanya memang tak nampak) mak dia ada rumah hiburan. Disebabkan Zhi Xia tak nak di-exposed-kan pada umum dia anak tuan rumah hiburan dia, dia menyamar jadi lelaki. Taiko kawasan jugak. Ramai pengikut. Tapi disebabkan satu ketika dia terdesak mencari duit dek kerana last job dia tak dapat bayaran dia meyamar jadi eunuch  (pelayan diraja). Alih-alih dia jumpa orang yang tawarkan dia kerja terakhir itu, ada di istana. Ingatkan pengawal utama, rupa-rupanya raja.  

Yan Jin, Putera a.k.a raja tak diiktiraf sebab pemaisuri terlalu tamakkan kuasa pemerintahan. Dia nak bolot semua. Raja ni cuba siasat apa sebenarnya plot pemaisuri ni disebaliknya. Tapi desakan dari pada menteri membuatkan keadaan istana agak kucar kacir. 

Gila-gila jugak drama ni. Di sebalik plot guling menguling sesama menteri dalam istana ni. Eh ada sorang je menteri jahat iaitu Menteri Pertahanan, Gong Ye yang cuba nak bolot kuasa pemerintahan. Tak silap menteri ni beradik dengan Pemaisuri ni. Penat menjadi orang suruhan Pemaisuri, dia memberontak sendiri. Haa, kan anjing dah gigit tuannya. 

Yan Jin tahu Pemaisuri memang takkan lepaskan kuasa pada dirinya melainkan dirinya berkahwin dengan bau bacang keluarga pemaisuri tu iaitu anak kepada Gong Yr, Gong Zhi Yue. Raja Yan Jin perintahkan Zhi Xia menjadi eunuch peribadinya. Zhi Xia ingat dia belum terkantoi dengan raja ni, rupa-rupanya raja ni lama dah tau dan dah pun siasat latar belakang dia. Dan lama-lama tu dia jatuh hati pada Zhi Xia ni. Alah, gila sweet. 

Pahtu, bila keadaan istana mula berkocak, Yan Jin cuba nak sembunyi Zhi Xia dari ketahuan, namun gagal. Apatah lagi bila Zhi Xia ini menyamar, maka murka la Permaisuri dan menuduh Zhi Xia cuba menggoda raja. Dibawa la lari mereka. 

Pada pihak mak Zhi Xia pulak, dia ingatkan Yan Jin ni anak orang ternama biasa, tak disangka raja pulak. Ha ha Bila si raja cuba nak menawan hati bakal mak mentua, ni lawak. Ha Ha ha 

Bila Menteri Pertahanan, Gong Ye tu dapat memberontak dia cuba untuk naik jadi raja. Sebab masa tu, Yan Jin dah lari keluar dari istana untuk cari mak dia sebenar. Dan Menteri Pertahanan kot, diarahkan semua bala tentera untuk bunuh Raja sebenar. Untuk memudahkan dia naik takhta. 

Zhi Xia dan mak dia terpaksa ke luar daerah menyamar jadi orang lain tapi terkantoi jugak. Dalam Menteri Pertahanan Gong Ye ni rasa dia makin dekat dengan motif dia, dia tak sedar bahawa anak dia, Gong Zhi Yue cuba nak selamatkan dia yang memang dah sesat jauh. Tapi, ya la anak kan. 

Bekas tunang tak jadi Zhi Xia dulu, Lin Yang Qing seorang bijak pandai menjadi tulang belakang pada semua rencana Raja Yan Jin dalam mengatur perjalanan pemberontakan Menteri Gong Ye. Acah belot Raja Yan Jin, berpaling tadah mengikut Gong Ye. Padahal itu semua rancangan saja. Nasib la Raja Yan Jin ni dalam dia jatuh cinta dia sentiasa peka dengan keadaan sekeliling dia. 

Dari mula Zhi Xia masuk istana, diceritakan bagaimana Raja Yan Jin ni mengatur strategi dalam menyelamatkan tampuk pimpinan tinggalan raja lama, iaitu ayahandanya sendiri dari jatuh ke tangan orang yang tamak.

Bila orang dah gila kuasa, apapun sanggup dilakukannya demi mencapai cita-citanya. Akhirnya dia sendiri mati di tangan Raja Yan Jin. Anak dia sikit pun tak terkilan dowh. Haha 

Kesudahannya Raja Yan Jin menukarkan status Zhi Xia dari seorang pelayan kepada Pemaisurinya. Ehek~ 

Bahagia la semua karakter yang ada. Hush Hush... 


Next drama please.. ... 

Ber-SUSHI BONANZA di Sushi King

Khamis, Julai 09, 2020



Hai, Assalamualaikum,, 

Yosh~ setelah sekian lama tak makan sushi, thanks for my elder sister n her sister in law ngajak dan belanja guwe besushi bonanza. 

Sushi Bonanza Sushi King: 6 Julai - 12 Julai 2020

Alhamdulillah lepas rasa tekak. Tengahari di kala cuba melenakan bebudak, my sister called suruh siap, 10 minit sat g dia mai amek. Hokoloh, bertempiaran lari. Al-maklum la, kita ni ibu malas. Jadi paham la kan? 

Siapkan bebudak dulu, baru Ibu siap. Makanya, Taraa~ bersushi la kami di Sushi King Taman Universiti. Disebabkan rasa teruja tu, aku tak sempat nak amek gambar. Ha Ha ha A.k.a malas. Sebab orang tengok macam kami ni aneh-aneh aja. (ke perasaan aku saja?) 


Dah scan QR Code mysejahtera di pintu masuk, kami terus la terpinga-pinga menunggu orang served. Ha ha Tapi teda siapa perasan, kami pun masuk la. Ha ha nampak jakun dowh. 

Sekali manager dia datang kata kena tunggu kat luar. Oh,  mana nak tau. He he pAhtu tanya aplikasi member. Eh, rupa-rupanya ada term & condition untuk sushi bonanza ni. Ke kami je tak tau? Kah Batak siak. 



Makan tak boleh lebih sejam. Tapi disebabkan kami order Sakura Ice Cream lambat sampai, so makan masa la sikit. Nak punctual tak jadi punch gitu.  

Over all, cerita dia terima kasih pada sis aku yang sudi belanja adik dia yang takkan punya geng untuk makan sushi ni sejak kawen. He he 


Muka Nayla serius je sebab tak ada apa yang boleh dia makan kecuali timun tu je. Ha hA tekak Banjar ni, makanan gini tak masuk. Nami sakan makan ikan sanma Mak lOng dia suapkan. Syiok ah Nami pertama kali makan di Sushi kIng ni. 

Lepas dari tu, kami jalan-jalan la sekejap ke atas. Cuci mata. Lama dah tak kemari. Teringat di Jusco tu la tempat aku melepak lepas kawen. Eh, berkerja la di Department Sushi la. tapi, bawah Aeon punya. Situ la aku dapat kawan pertama lepas kawen, situ la aku bermain. eh mencari rezeki duit sampingan. Buang boring. Tapi tak terfikir nak kumpul perabot ke mende. 😬 

Banyak dah berubah. Orang pun ramai dah tak kenal. Hee~ tapi antara aku dan laki aku, ramai kenal laki aku lagi dari aku. ahaha Dulu masa bujang pun dia kerja situ jugak. Ex ex jugak la ni. 

memori itu indah, sekali sekala boleh jugak diputar kembali. kan? 

Baru nak cuba Kek Tornado Viral

Rabu, Julai 08, 2020



Baru ada masa nak update nih haa, Assalamualaikum geng and readers~ 

Setelah sekian lama, Tak nama Malaysian la kalau tak terpengaruh dengan benda viral ni kan. >,<

Kek Tornado Viral, sejak bila ianya berkampung di laman media sosial terutama di Facebook pun aku tak tahu. Yang tahu, lately dia banyak lalu di timeline aku. Geram je rasa. Cuba la usha-usha harga dia berapa sekotak macam ni kan. 

Pada mulanya berangan nak buat sendiri. Tengok pada resepi macam renyah ya amat. Berlapis-lapis kau. Padan la orang jual mahal. Dengan coklatnya lagi, cream cheesenya lagi. Wow sangat rasa dia.  Pada bayangan aku saja. 


Ceritanya sejak Jun lalu aku cuba order delivery setiap kali aku balik kampung, supaya dapat la belanja mentua dan adik ipar aku yang gemar makan jenis-jenis pencuci mulut ni. Malangnya tiap kali nak order, seller majoriti close order untuk hujung minggu. Tiba la saat minggu lalu, aku dapat order daripada seorang seller ni. Alhamdulillah rezeki la jugak walaupun dia cuma open order pada hari Sabtu. Tak apa la kot. Aku balik malam hari. kata dalam hati. Order la dua, saiz besar dengan harga RM25/kotak. mungkin dalam 1/3kg macam tu aku rasa. berat jugak la. Berbaloi dengan berat, cuma tak berbaloi pada aku rasanya teda jugak cream cheese tu pada Kek Tornado Viral ni.


Alhamdulillah cukup la sekali dapat merasa, supaya tak kempunan kata orang tua. Jangan tak cuba kan? Dengan servis penghantaran cuma RM3 pada aku seller sangat baik. Cumanya, bila tiba masa penghantaran yang dijanjikan bermula daripada 3 petang, di sekitar Pontian. Dan 5 petang di sekitar Pekan Nenas, malangnya aku lama bagi aku. Phew~ Sebab aku punya kek sampai jam 8.15 malam kot? Agak-agaknya kenapa? 



Sorry la kalau aku ni agak cerewet tapi kira ketepatan waktu itu tak boleh dijanjikan sekiranya kita ni ada masalah jalan jammed ka, hujan lebat jugak masa tu. Ya faham jugak. Mungkin kesukaran delivery guy mencari kawasan rumah pelanggan tu menyebabkan salah satu asbab kenapa boleh jadi lambat. Padahal prosuder penghantaran itu, cuma serah, bayar. Itu pun sekiranya belum bayar. Macam aku sudah pay by transfer. lagi mudah. Tapi itu la, lama bebenor ya, padahal Pontian dengan Pekan Nenas tu apa la sangat. 

Masam je muka laki aku kitaorang balit lambat dek kerana menunggu kek ni. BERBALOI KE TIDAK? 

Boleh la. Nak kata tak berbaloi, kek ni mungkin menggunakan coklat premium, sangat sedap jugak. So, worth it la. Nak repeat maybe not. Itu la orang kata, benda viral biasanya indah khabar dari rupa. He he 

Maaf la sis baru nak merasa ni. Next, apa lagi yaa... 


Giveaway by Ejulz & mamapipie

Selasa, Julai 07, 2020



Haa, jom support yaa. Boleh saja klik banner di atas. 

Giveaway akan tamat pada 15 Julai 2020


Chinese Drama: I Hear You (2019)




Tajuk: I hear You (2019)
Genre: Musikal, Romance, Comedy
No of Episode: 24 (45 minit per)
Pelakon: Zhou Lu Si, Riley Wang 
Sinopsis: Bei Er Duo, seorang gadis dari jeluarga biasa yang mempunyai cita-cita untuk menyambung pelajaran ke Jepun untuk menjadu professional pelakon suara latar. Bagaimanapun berbeza dengan ibunya yang mahu dia berkahwin dengan orang kaya sementara dirinya masih muda, dengan sering menyuruhkan mengikuti temu buta. Demi untuk dapatkan dana menyambung cita-citanya, dia membantu kawan baiknya, Tang Li dengan mengikut rancangan pasangan realiti tv, dan dipasangkan dengan pembuat violin terkenal, Ye Shu Wei.  

Ye Shu Wei, daripada keluarga artistic dan sangat low profile, misteri dan genius dalam komposing dan dunia violin. Dia dipaksa mengikuti rancangan realiti tv setelah kalah pertaruhan dengan anak buahnya Yu Sheng. 


SPOILER ALERT


Dalam banyak-banyak drama yang disenaraikan serta ada yang sudah dimuatturun, yang ini jugak kau tengok. 

1. SEBAB Zhou Lu Si (Heroin dalam drama yang aku dah tengok) 

2. Sebab wow plot dia tak boring. 

3. Kereta hero, a.k.a Shu Wei dalam ni hebat sangat! Nak tampal sekali kat sini, loading lambat pulak. Haiyak! 

Daebak! Awesome sangat wei kereta dia. Pintu belakang tolak naik, auto sensor aku saspek kereta dia ni. Seem macam tak ada guna kunci. Shu Wei jalan je kat dia. Automatic pintu dah bukak dan lampu dah nyala. Wow, sangat! 


Okay, done menghargai kereta buatan China. Ha Ha Ha Berbalik kepada drama ini, 

Kisah Bei Er Duo, (aneh namanya) suka nak jadi dubbing aktress. alah, pengalih suara kartun yang biasa kita tengok tu. Haa, tapi untuk chinese version la kan. Tetiba dalam dia nak cukupkan dana dia nak sambung belajar ke Japan, kawan dia Tang Li, a.k.a Lizi terdesak cari sepasang lagi pasangan untuk realiti show dia. Dia pujuk si Er Duo ni, manakala boss dia, Yu Sheng pujuk si Shu Wei. 

First impression aku tengok Tang Li dengan Yu Sheng ni, hoping dorang sampai ke penghujung bersama. Tapi sedih. Hampa belaka. Kali pertama aku tengok cerita harap pasangan kedua bersama sebab dorang nampak sesuai sangat. 

Er Duo dan Shu Wei ni tadi, nama la kena paksa. Nampak la kaku walaupun Shu Wei cuba nak selamatkan mengatakan dorang dah la bercinta. Ha lah  sweetnya. 

Ping pang pung , Sudahnya krisis fans tak percaya, Er Duo dipaksa oleh Tang Li untuk pergi duduk bersama Shu Wei. Haa, masa ni dah nampak Shu Wei dah mula suka dengan Er Duo ni tadi. Dah la comel dengan ketinggian yang nampak ketara perbezaannya, Er Duo ni lambat pick up yang Shu Wei ni lama dah suka ngan dia. Yela, tamau buat andaian sendiri gitu. 

Tak best watak Zhang Yilu, konon kawan uNiversiti Er Duo ni suka membuat onar padahal Er Duo sedikit pun tak amek kisah apa yang Yi Lu ni buat  kat dia. Disebabkan ketidakpuashatian Yi Lu ni dapat kapel dengan Shu Wei, dan bila mana dia dapat tahu kompeni bapak dia yang taja rancangan realiti tu, dan tu jugak dia panggil ahli majlis tertinggi untuk singkirkan dorang dua ni tadi. Padahal dah episode akhir. 

Disebabkan flow drama ni ringan dan tak ada konflik sangat, boleh la habiskan dalam masa singkat ja. Ha Ha ha 

Korang boleh tengok drama ni di youtube dengan eng sub ya. 

Dan aku tak habis-habis dok usha kereta si Shu Wei ni.. Ya Tuhan, moden elegan sangat kereta dia. 







JAPAN DRAMA: Love Last Forever (2020)

Khamis, Julai 02, 2020



Tajuk: Love Last Forever, An Incurable case in love
Genre: Romance, Medical, Drama
No of Episode: 10 + 1 special episode
Duration: 47 minute 57 second
Cast:  Mone Kamishiraishi, Takeru Satoh, Katsuya Maiguma 
Sinopsis: Nanase Sakura is a 23-year-old rookie nurse. She met Doctor Kairi Tendo several years ago and fell in love with him. To meet him again, she studied hard and became a nurse. After 5 years, she finally meets Kairi Tendo again, but he has a totally different personality than what she imagined. Kairi Tendo, who is 31-years-old, is commonly referred to as the "Devil" at work. He is a level-headed perfectionist and often makes biting remarks to doctors and nurses. Nanase Sakura works hard to receive recognition from Kairi Tendo and she also expresses her feelings honestly to him. Due to her persistence, Nanase Sakura becomes well known at the hospital and she picks up the nickname of the "Warrior. Chick" Meanwhile, Kairi Tendo becomes attracted to Nanase Sakura.

(Source: AsianWiki)


Spoiler Alert!

Lari kejap la tengok drama Japan. Bezanya drama Jepun dan drama Cina ni episode dia tak jarang la jumpa meleret leret kecuali yang jenis sitcom punya tu. Heee~ seronok ati den nak menonton. 

So, randomly find this drama bila lalu video sudutan drama ni di FB. Eh, macam best la kan. Macam biasa skrol dulu cari kot ada manusia yang bertanya tajuk. Konfem ada punya la kan? So, download. And tak sampai sehari dah boleh habis satu drama. Eh, yang berjela pun boleh habiskan semalaman. Dengan syarat speed kena laju. Ha Ha Ha 


Nanase Sakura, perempuan dalam keluarganya sangat la tidak bertuah dalam pemilihan jodoh ni. Jadi,dia mohon pada Meow jodoh  untuk dapatkan jodoh yang baik-baik. Ini kalau tengok dalam special episode lawak betul la. Ha ha 

Berjumpa la dia dengan seorang lelaki hensem lagi macho membantu menyelamatkan seorang wanita yang tetiba sesak nafas ketika Nanase Sakura ni dalam perjalanan balik dari tokong Meow tu tadi. Dan lelaki itu adalah, Dr. Tendo Kairi seorang pakar cardiology di Hiura General Hospital. 

Sejak dari itu, Nanase Sakura memasang azam demi mendekati cinta hatinya. Malangnya selepas 5 tahun berlalu, Dr. Tendo Kairi itu bukan la seperti yang dia sangkakan. Bahkan seluruh warga Hiura General Hospital menggelarkan Doktor kacak itu sebagai The Devil. 

Disebabkan pada hari pertama praktikal lagi Nanase Sakura telah meluahkan rasa hatinya pada The Devil itu, dia terkenal dengan jolokan Warrior Chick di hospital tersebut. 

Lawak jugak la drama ni. Di samping cerita cinta antara The Devil and Warrior ni tadi, ada jugak bab medical dorang and tak boring punya la. Jarang la drama Jepun ko nak fast forward. Sudah la episode sikit, gaya dorang berlakon pun lawak-lawak untuk rom-com macam ni. For sure uolls tak boring. 

So, selamat menonton la k. Aku download siap-siap untuk next drama pulak. Jaa Nee!
 

JAPANESE MOViE: He won't Kill, She won't die.




Title: He won't kill, she won't die | The boyfriend who can't kill, and the girlfriend who can't die 
Genre: Comedy, romance, drama 
Duration: 2 hours 2 minute
Date of release: 15 November 2019
Cast: Mamiya Shitaro, Sakurai Hinako, 
Sinopsis: The drama revolves around the relationship between Rei Kosaka (a tsundere guy who easily gets worked up and who always says, "Just die already") and Nana Shikano (a girl who habitually cuts her wrists and who always says, "I want to die.")


Spoiler alert!

Randomly walk through telegram channel, terjumpa movie ni macam best tajuk dia. So, here I am writing the review. 

Shikano Nana; someone weird at school terkenal dengan diri yang selalu menghiris pergelangan tangannya sendiri. Namun, tak juga mati-mati. 

Kosaka Rei; A repeater from high school seem tak jumpa the reason he was living. 

Bila dia berjumpa dengan Shikano yang pelik ini, membuatkan dirinya tertarik pada personaliti gadis itu. 

Shikano selalu sebut yang dia nak mati, padahal bila seekor lebah mati, dikebumikan dia. Nampak sangat dia cuma nak ada harapan untuk dirinya yang selalu fikir mati. Kosaka pulak lelaki yang cold pada sesiapa dan selalu mengungkapkan "go die.. " 

Perjalanan kisah mereka pada mulanya serabut diselingan dengan kisah beberapa watak sampingan iaitu Yachiyo dan Nadeshiko serta Jimiko dan Kyapiko. 

Mereka berempat ini merupakan junior di sekolah yang sama. Nadeshiko seorang gadis persistent selalu mengatakan bahawa dia suka pada lelaki itu, Yachiyo. Setiap kali bersua muka pasti Skiidayo diucapkan. Sampai la satu hari Yachiyo buat baik dengan Nadeshiko ni balik, sampai dia rasa pelik dengan Yachiyo ni. Rupa-rupanya Yachiyo ni pun suka dengan dia, tapi kerana satu kes pembunuhan di sekolah mereka membuatkan dia takut nak jatuh cinta. 

Dan kes pembunuhan itu adalah merupakan pembunuhan Kosaka Rei yang dibunuh secara rawak oleh pyscho killer. Sedih~ 

Walaupun ending dia Kosaka mati, Shikano tetap kuat sebab dia selalu rasa Kosaka ada bersama dengannya. Kerana sebelum Kosaka dibunuh, lelaki itu mengajak Shikano untuk ke universiti yang sama. 

Gitu je la kesudahannya. Kosaka pulak mati dan Shikano teruskan hidup dengan penuh rasa bersyukur. 

Anda boleh tengok movie ni di kissasian atau download saja di telegram. 

Second Half of 2020: First Month July

Rabu, Julai 01, 2020



Bulan baru. Perancangan baru. Back to normal slowly with new norma. 

Sekolah bakal dibuka secara perlahan-lahan. Hari di sana sini kaum ibu dan bapa kongsi tentangnya. Semua gementar bercampur takut. Alhamdulillah Malaysia kembali pulih. Moga kita semua terpelihara daripada gelombang kedua Covid-19 ni. 

Moga border dan sesi kuarintin jika anda dari luar negara masih terjaga lagi. Kerana virus covid-19 masih berleluasa di luar sana. Negara-negara lain bersaing menduduki carta teratas populasi kematian akibat pandemik ini. 

Namun, tak kurang juga sekarang pasal JE pun teruk. Moga kita semua terpelihara ya. 

Julai, bulan ketujuh dalam 12 bulan setiap tahun. Bagi aku, bulan ini dua insan kesayangan bakal menyambut ulang tahun kelahiran mereka. Iaitu ayahanda terchenta  serta anakanda tersayang. Kalau ikutkan, atok Miri suruh cucu dia keluar sama tarikh dengan dia, tapi cucu ingkar nak keluar lambat sikit. Ha ha Janji sama bulan la kan. 

Opening untuk bulan ni, teda jugak bezanya dengan bulan-bulan yang lain sejak Perintah Kawalan Pergerakan ni dilaksanakan. Rancang nak balik Miri, tapi harga tiket ke Miri macam nak pergi London 4 beranak. Ado... Mrs. Ayahumi pun kata tak payah la sebab kitaorang bawak babies kan. In shaa Allah bulan 9 dorang nak ke mari. Yeay! 

Ceritera Jun, teda jugak apa yang menarik. Cumanya berjaya mengambil gambar kenangan lima sepupu anak-anak ni. 


Lima saudara daripada dua keluarga. Ini baru sebelah Sahariah Clan ni. Sebelah Daud Clan belum jugak bertemu muka. Mampu berjumpa di alam maya saja. 

Tiga beradik, heroes anak kepada biras aku, a.k.a adik ipar punya anak. Tiga heroes buat umi dia kuat bak pahlawan serikandi islam didik tiga-tiga anak lelaki menjadi anak soleh, peneraju bangsa baru. Bukan senang wa.. 

Dari kanan, paling tua sekali. Muhammad Fateh Marzuqi. Si bijak cerdik akalnya. kelahiran 2016 memang petah berbicara. Agaknya bakal peguam la kot. mati kata kalau berbahas dengan dia. Menguji keimanan dan kesabaran ni. Alhamdulillah dah 4 tahun, dia dah senang sikit nak bawak bicara. Cuma time datang merajuk riaunya payah dipujuk. 

Kedua, Muhammad Fayyad Hafidh. Diam-diam ubi berisi gitu. Pantang lepa, pasti ada kerja dilakukannya. Macam-macam cerita dari umi dan abi dia buat hati orang tua kecut dengar. Antaranya kusyen kerusi kereta sumbat dalam hidung, dua minggu busuk baru jumpa apa benda. Nasib tak ke hospital. Yang paling seram dia tetiba kejung masa kami berdua biras dalam pantang dulu. Dia nangis nak tido dengan uminya, tapi ya laa.. Tak boleh. Di tahan tangisnya sampai kejung. Tengah malam dikejarkan ke hospital. Seram wei. Tak ada sejarah kedua belah keluarga kena sawan ni. Sejak daripada tu, umi dia kalau tengok dia tahan nangis dibuatnya nangis betul. Seram si anak kena sawan tarik lagi. Dia sekali dah kena tu kena berjaga-jaga la gamaknya.

Satu-satunya puteri dalam lima saudara. The only one of princess di kelilingi kumbang. Alah korang mesti selalu baca cerita Nayla Insyirah ni kalau Aien buat jurnal anak-anak. He he he Penakut nauzubillah. Dengar bunyi motor, bertempiaran lari. Sampai atok cik dia buatkan air untuk kurangkan takut. Alhamdulillah menjadi, tapi slowly la nak kena pujuk. Motor takut, bunyi hujan takut. Guruh apatah lagi. Ibu dia ni masa ngandungkan dia, menyampah betul la dengar bunyi. Masa ngandung dia la duniaku sunyi tanpa lagu tau. Radio pun kalau boleh tak nak dengar. Risau la ibu tengok dia ni. Kalau jumpa dengan orang menikus ke tepi. Tengok je orang jadi pemerhati. Tapi, kalau jumpa lima bersaudara tak pulak. Heran kan? Jauh sudut hati ibu, bagus juga dia takut dengan orang kalau ibu atau ayah atau orang dia kenal tak ada sekeliling dia, teriak habis. Haa, alarm dia fuh.. gamat bunyinya. Belom pakej dia pasang speaker dia lagi. 

Anak la anak. 

Kelahiran cucu Saniah yang ke-empat. Izz Najmi. Uish, pusar dua. Kata orang, kau dok ligan anak orang haa  anak sendiri amek kau pusar dua. Tapi alhamdulillah disebabkan atasnya kakak dia slow sikit. Kebanyakan aktiviti sekarang dia banyak jadi taiko pada kakak dia. Ha ha ha Manjanya usah dibawa bincang. Geram je Ibu. Kadang mood rajin nak buat kerja jadi hilang dek datang manja dia tu. Alasan kan. :p 
Alhamdulillah  cukup buat masa sekarang merasa jaga sepasang ni. Bak kata orang  senyap-senyap anak kedua ni banyak akal dia. 

Last buat masa sekarang, si Muhammad Furqan Hilman, selang 15 hari si Izz lahir, dia menyusul. berkampung la kami biras di rumah mentua. Riuh rumah nenek Saniah macam wad bersalin dengan taska. Ruang tamu dipenuhi katil, kena pulak raya haji tahun lepas. Dok rumah diam-diam saja la. Si kecik jalan macam abang long kawasan. Umur 6 ke 7 bulan dah pandai jalan. Gigi dah 7 batang 10 bulan ni. Huish serba serbi laju. Si booster Najmi ni. Memang kontra habis la dorang dua. Lagi sama tahun, dekat-dekat je. Kena jadi mangsa perbandingan mak cik bawang je la. Ha ha Akal dia buat orang terhibur. Aku sendiri pun panggil dia "Happy Face" . Sejak pertama kali tengok masa dia balik rumah tu, senyuman tak lekang. Dengan dua lesung pipit dalam. Kejap cari gambar lama dorang dua ni. 



Comel je kan cousin dekat-dekat ni. 😂 Nami dah besar sikit la masa ni. Ye la,beza dua minggu kot. Sekarang dah besar terbalik pulak. Nami sejak berjalan makin susut. Kurus melidi. Si Furqan ni pulak makin bam bam. Apa-apapun janji sehat yek dua-dua ni. 



10 tahun kemudian korang dah boleh remake gambar ni. Ibu simpan sini, sana untuk kenangan. Cerita sini panjang sikit. Teda jugak orang yang membaca. He he 

Kenangan jugak gambar ni, pertama kali Najmi berkepala botak ever since dalam pantang dulu. Lain bebenor rupa dia. Putih melepak, macam anak cina sesat. Teringat masa keluarkan dia, susuk putih dengan kulit mengelupas tak habis, tang tu je hitam . Ha ha Masa tu, Cik Husband kata, "laki wak..." Aku dah tak ingat apa. ah, dah boleh rehat lama sikit. 

Tapi la ni, menyebut rasa macam nak beranak lagi. Ha ha Perempuan perempuan. Tak reti serik. Selagi tenaga masih kuat pulun ye dok. Ha ha Nanti dalm over age, risiko tinggi.  Ikut la. ada rezeki ye ada. 

Panjang pulak bercerita perihal anak-anak ni. Datang mood dia. Hee~ okay la itu je la nak dicerita. Jangan serik datang singgah yer.  Nanti mak long cerita lagi perihal lima bersaudara ni. 

gallery @aienienka

© kisah aienienka.