New Addiction | Cooking Diary

Sabtu, Mei 30, 2020



Haluuu~ Asgardian! Eh, baru balik dari singgah rumah adik di Sofie.adie tersampuk pulak ngikut asgardian pulak. 

Haa, siapa kata aku asyik masak tak jadi je, ni test sikit laju ke tak laju masaknya tu. Kegilaaan kami adik-beradik buat masa sekarang dari sebelum bulan puasa ritu. Gila laa.. Kami ni memang macam ni, main game mesti nak jemaah kalau jenis stimulation macam tu.

Antara game yang kami main secara jemaah adik-beradik ni ialah: 

 Township 

Dulu best, sejak masing-masing dah sorang demi sorang left akibat phone masing-masing masa tu sendu bak hang, last tak ada siapa yang nak kerjakan lagi. Boring! 

The Sims Freeplay

Yang ni mula-mula kami main secara berjemaah, selepas masing-masing pada masa tu dah upgrade ke smartphone. Heh, jangan tertipu dengan 33mb tu. Berat tau game ni sekali bila ko dah buat rumah sekaliannya dah beranak pinak. Heran jugak aku macamana orang di level sekian, boleh upgrade sekian. Hurm, mesti pakai cheat. 


Berbalik kisah kita ni tadi, cooking diary is stimulation, strategy games. Fuh, kena laju wak. Macam main kat komputer dulu tu apa tu. Feveret kami ni jenis yang macam ni. Lagi-lagi bila dah ada guild. Sorang jadi admin, lain follow jadi member. yang bestnya satu guild tu cuma 20 orang je. Yang ni admin settingkan la tamau teammate ramai. Haha Susah woo nak higher up rank. Minggu lepas dari ke rank teratas, but the quest is very damn pretty hard. so kami terturun la ke emerald league. 

Adik beradik je ada 6 orang, selebih orang luar yang mungkin kenal atau tak. Ha ha 

Yang tak best game ni, kau boleh terpengaruh tengok baju chef dia lawa-lawa bak hang. Berapa je antara kami yang selamat. Alhamdulillah. Selebihnya ada juga berbeli pakai duit nyata. Habis! 

 

Ini biasa pun kena pakai ruby, and ruby tu susah tau nak dapat unless korang completekan mission, buat quest and so on. 


Kau rasa? Mesti chef pun nak lawa kan? Nasib aku tak terpengaruh lagi dengan fesyen-fesyen ni. Janji smile aku banyak pun cukup laa. Oh, perasan duit biru tu? yang tu boleh dapat by spin daily la. Boleh jugak digunakan untuk deco kedai. 


Antara misi yang disertakan dengan reward dia. Hurm, masa ni dah mahal. Nanti dia boleh turun sampai 80% tau diskaun. Haa, tengok la masa tu kaya tak kaya developer game ni. 

 

Ni yang aku cakap by spin daily tadi. Wheel of Fortune. Sehari sekali je dia bagi free. yang lain boleh guna duit kuning tu. Makin lama kita pusing, makin banyak ler duit kuning kita tu digunakan. Hurm,, semata nak dapatkan ruby tu tadi. Adeh, selalu kena duit biru. Jarang sekali dapat jackpot ni. Bila dapat, tu dia dikasi bermacam-macam benefit gitu.. 

 
Guild kami la. Kali ni quest senang sikit. Hurm, makin naik rank, makin susah quest. Emerald League je la mampu. 

Aku nak sertakan video sekali, tapi new interframe blogger ni kata besar le.. korang cuci mata la tengok baju tu. Nak details boelh la muatturun di gOogle Playstore  Cooking Diary. 

Selamat bermain! 



Chinese Drama | Girlfriend (2020)

Khamis, Mei 28, 2020




Tajuk: Girlfriend (The Girlfriend Downstairs Please Sign) 
Genre: Romance, drama, Business, comedy
Episode: 36 (35 minit per) 
Cast: Lawrence Wong, Xu Hao
Sinopsis: When an extra gets hired to act like she has a crush on a CEO, the pretend romance becomes all too real. 

Wen Xiaonuan has been trying to make ends meet in order to support Huangmei Opera Troupe. Resorting to acting gigs to earn money, Wen Xiaonuan books an unusual job where she must pretend to have a crush in the handsome CEO Ye Feimo. 


Spoiler Alert!

Berlalu di muka buku, kumpulan chinese drama fans men-war-warkan drama ni best sangat. Luckily dorang sangat supporting dan sentiasa berkongsi maklumat.  Dan bermula misi aku mencari drama ni di laman Youtube. Boleh je tengok di aplikasi Mango TV, tapi macam biasa la ianya bukan percuma. 

Sekarang pun masih dibagi eng sub. Boleh la taip saja -girlfriend- di laman Youtube tu. Jangan jadi macam aku ni, tersalah tengok pulak dengan My Girlfriend. Haha Banyak sangat la drama yang sama tajuk ni. Tipikal drama jam 7 tapi, versi china. 

Done tengok yang betul, aku layan la 3 hari tapi selang seli la. Tak ada la terusan menengok. Habis rumah siapa nak settlekan? 

As sinopsis was stated, Wen Xiaonuan ni gadis yang bekerja keras untuk selamatkan troupe Huangmei Opera tu. Bila ada orang (mak Ye Feimo) tawarkan kepada dia job untuk berlakon jadi kekasih anaknya itu, dia pada mulanya menolak. Tapi, disebabkan adik dia dah kena belasah dengan ah long, dia terima tugasan tersebut. 

Ye Feimo, as tipikal cold CEO of Anning Culture, trauma selepas ditinggalkan bekas kekasihnya yang kini sudah menjadi artis pelakon popular iaitu Han Hui, cuba dipadamkan kesejukannya itu oleh ibunya Mrs.Cheng. 

Serius mula-mula tengok, ingatkan Xiaonuan tu, pelakon yang sama dalam My Girlfriend is an Alien rupanya bukan. Pelanduk dua serupa la tu. 

Yang bestnya Lawrence Wong a.k.a Ye Feimo ni anak Malaysia, eh Singapura gitu laa. yang mengembangkan sayap lakonannya ke negara China ni. Terasa bangga kejap  Haha Padahal sebelum tu tak kenal pun. Kita pun mula misi mencari drama mana yang dia berlakon yang best la kan. Masuk dulu dalam wishlist. Nanti aku ingat aku tengok la. 

Musim PKPB ni, memang dah tak ada kerja lain la kan. Tak masak, makan. Tak makan, tengok drama. Ah, kerja rumah tu rutin la usah dikira lagi. 

Drama ni serius lawak jugak, bila Ye Feimo ni datang sot dia bila bab nak meluahkan isi hati dia. Comel jek gitu. 

Part tak best  biasa la, Han Hui nak dapatkan balik Ye Feimo tu. Manakala Wen Xiaonuan ni, pada mula drama dia ada boyfriend, tapi laki tu tinggalkan dia demi kekasih baru, Jiang Ling Er, anak perempuan syarikat saing Anning Culture iaitu YaoHua Theatre. Pahtu sibuk claimed yang dia buat semua tu demi Xiaonuan. Eh~

Pusing-pusing situ jugak la kan. Dorang bersaing demi sebuah drama, percintaan dan sebagainya. tak ada gempak sangat aksi dia, just suam-suam kuku gitu. Boleh la buat refresh sebulan cuti benda lagha. Haha 

Bestnya drama ni, buatkan aku berfikir, macam ni ke dunia perfileman sebenarnya? Andai kata la kan. Kena pandai rebut peluang, kipas sana kipas sini. Untung Xiaonuan terus dapat jadi S-listing Anning Culture. 

Bagi aku, drama ni biasa-biasa je la. Tak ada la best sangat macam dalam kumpulan Chinese Drama kabokan tu. Ala~ dorang bebudak, ko tu pangkat acikz suda.. Apa yang penting kawasan shooting drama ni banyak pakai lokasi sama dalam  Well Intend Love 2 tau. Rumah si Ye Feimo pakai lepas dia pindah duduk satu tempat dengan Xiaonuan. Office Jiang (apa ntah nama dia) ex- boyfriend si Xiaonuan tu, office watak laki kedua dalam well intend love tu. Adoii~ sebijik lak tu. 


Ha, nak tengok ada tu kat youtube sana. Dah, aku nak tengok drama lain pulak. Bai!










Segmen Hari Raya by Ummi

Rabu, Mei 27, 2020


Klik banner untuk join

Tarikh tutup penyertaan pada 9 Jun 2020

Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy


Klik banner untuk join

Tarikh tutup penyertaan adalab pada 9 Jun 2020

SALAM AIDILFITRI 1141H dari perantauan

Ahad, Mei 24, 2020


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, setelah sebulan kita berpuasa, Ramadhan bakal (ditulis advance) meninggalkan kita. Syawal datang membawa kegembiraan buat kita. Hari kemenangan bagi seluruh umat Islam di dunia. 

Aku pulang ke kampung suda ni. Makanya aku tulis terlebih dahulu mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf zahir dan batin dari penulis andai ada terkasar bahasa dalam kaliam membaca blog ini. Well, nama pun personal blog. What you read, is what I felt. So, feel free to leave. Hee~ 

Buat teman-teman blogger yang sering berkunjung tanpa jemu, meninggal komen serta sering memberikan aku inspirasi, terima kasih aku ucapkan dan salam aidilfitri buat kalian. Jangan sedih-sedih ya jika tak dapat pulang ke kampung. Duduk diam-diam di rumah. buat video call sama orang tuamu. Dan nikmatilah tonton drama atau movie ulangan di kaca televisyen tu. Jangan mau keluar ya. Covid tu masih berleluasa di luar sana. Stay safe, stay at home okay? 

Tahun lepas,ada juga peluang aku beraya sama orang tuaku, namun aku tak mahu. Tahun ini, aku mahu beraya sama orang tuaku. Tapi tiada peluang. Sedih kan? Haa, sendiri tu la. Selagi dapat peluang, jangan la bazirkan k. 

Buat adindaku yang berdua di Shah Alam tu, bagus-bagus ya kalian. Jangan sedih-sedih. Duduk rumah masak dalam #cookingdiary aja k. 

Buat keluarga terchenta di Miri, adindaku di Bukit Gambir (raya sama mentua) dan adindaku di Kota Samarahan (juga tak balik) selamat hari raya semuanya. Nasib juga ada adindaku dua ketul yang temani umi ayah di Miri. 

Sepatutnya ikutkan hari ni, (21 May) flight ayah umi ke mari. Kami bakal berkumpul di Melaka. Again, we never knows kan. Again, flight tiket mereka burn/refund balik. Sob sob la. 

Sampai hujung tahun juga kita begini. Moga hujung tahun nanti ada peluang nak balik Miri. Aku rindu nak jalan-jalan, rindu nak jumpa family. Rindu,, rindu serindu-rindunya.... 


Jangan nangis tau. 

PS: buat pertama kali, aku berjaya buat biskut sampai 6 jenis. Kah! standby dah dalam beg nak bawak balik kampung. Jumpa lagi nanti bila aku tulis lagi. 

Bikin Brownies Bites yang penuh stress

Ahad, Mei 17, 2020

Uish, dah lama kau sepi, sekali update sikit punya stress. Masya Allah... 

Stress sangat wei!! Dan aku menaip dengan penuh stress. Urgh~ Jadi hulk kejap. 

Misi aku malam ni, konon nak but one type cookies la kan. Biasa aku buat siang. Curi-curi masa Nami tidur. Yet, malam ni entah kenapa gatal nak buat Brownies Bites ni kan. 

As simple resepi dia yang aku jumpa di muka buku. Aku semangat nak buat. Yang tak semangatnya bila anak-anak turun mengekori. Yela, ikut dengan penuh tenang tak nangis tak apa, ni.. Ish! Mak kau dah jadi hijau dah tau. Dengan seolah-olah teda siapa jugak nih di rumah. 😒 

Aku duduk makan, elok pulak si Nami ni main ngan ayah dia tu. Aku saspek budak ni tak boleh tengok Ibu dia berdiri tau. Or buat kerja. nak suruh aku duduk mengadap dia je. Pahtu, orang kata mak kau ni dok mengangkang je. Haa, netizen sangat! 

Okay, dengan piping bag tak ada. Dengan eee.. serabut la citer dia. Well, realiti ibu-ibu anak kecik nak buat biskut, tapi tak boleh nak berjaga malam. Dan lepas sahur kadang baru nak amek besen, sang anak dah nangis nak ngempeng. I was not complaining just state the reality of being mom. emosi aku ni memang macam ni. Kadang datang bengong!


Done bebel,  aku nak share la ngan korang. Actually senang je buat Brownies Bites ni macam buat brownies biasa.



Fuh, dalam stress dan juga struggle nak menyiapkan Bites ni, akhirnya siap jugak! Sedap gais, I tell you~


Bahan-bahan  & Step untuk Brownies Bites: 

(A)
200g dark chocolate ( aku guna yang jenama meriah tu je) 
90g butter 

* Double boiler -kan these two. 



(B)
105g gula perang (yet manis pada aku, korang boleh kurangkan) 
2 biji telur (gred apapun boleh) 

* gaul sebati sampai teda juga rasa biji-biji gula tu. 



(C)
80g tepung gandum (cap sauh je) 
30g serbuk koko ( disebabkan teda aku guna milo) 

* setelah Bahan A dan cair, masukkan ke dalam bahan B, gaulkan sebati baru masukkan bahan C. Dan gaul sehingga adunan serupa dodol gitu.

* kemudian, masukkan dalam piping bag, dan letak dalam cawan kertas. 




* Bakar pada suhu 175°c dalam 17-20 minit bergantung kepada saiz oven.




resepi kredit: Brownies Bites




Sangat senang kan? Bagi aku agak leceh which is, al-kisah sebenarnya tak rancang nak buat ni. Ikutkan resepi ada letak badam la apa la kan sebagai topping. Aku tak letak pun. 

And one more thing, Aku teda piping bag! Which is make me more miserable nak buat ni. Kah! Guna plastik lock ikea tu, sekali meletup. Haha Sudahnya habiskan cedok dengan sudu je. 

Pesanan: Jangan letak sampai penuh sangat, nanti melimpah pulak. letak separuh pun cukup.


Walaupun rupa tak semenggah, betul la sekali ngap nak lagi. hehe

Tak susah ke buat Keria Keledek ni?

Khamis, Mei 07, 2020

Bulan puasa bererti meriahnya dengan makanan dan pelbagai juadah. Walaupun tahun ini tiada bazaar Ramadhan, para mak-maka macam aku ni sibuk la merajinkan diri mencuba segala jenis resepi kuih muih buat santapan keluarga. 

Sejak beberapa hari lalu, aku ni dok la update dengan segala jenis resepi. Sama ada ianya jadi atau tak, itu belakang kira. Ada jugak beberapa aku muatnaik yang tak jadi. itu kira #masakapaharinitakjadi la kan. Bila masa berlalu, jurnal resepi aku ni kalau dibelek balik, mesti kelakar je.

Kali ini pulak, aku nak cerita resepi semestinya menjadi, dan aku teruja nak kongsikan. Dan semestinya ilham dari korek-korek resepi muka buku.



Resepi Kuih Keria Gula Melaka 


bahan-bahannya:

  • 4 biji keledek (kecik-kecik je aku guna) 
  • garam 
  • gula melaka
  • tepung gandum
  • air
  • minyak masak

Eh, tu je ke? Yep! Anda baca terang jelas dan nyata itu sahaja bahannya. 

Cara-cara membuatnya: 

  1. Kupas keledek dan rebus bersama 1/2 sudu garam. (aku main agak-agak je. Sebab rasanya untuk empukkan keledek ni lebih cepat serta menambahkan rasa lemak dia) 
  2. Toskan keledek tadi. Tunggu sejuk dahulu baru lenyekkan. 
  3. Sesudah itu, masukkan tepung, (agak-agak) sehingga adunan tak melekat di tangan. 
  4. Bentukkan dan buat la lubang di tengah bulatan keria tu tadi.
  5. Gorengkan dalam minyak yang dah pun panas. Agak keperangan dah boleh angkat. 
  6. Separuh gula melaka, campurkan dengan 1/4 cawan air. kacau sampai berbuih. Dah tu padam api. 
  7. Masukkan keria tadi, gaulkan sehingga gulanya kering. 
  8. Dah siap! 


Langkah ke empat. Dah tak melekat di tangan, senang kerja aku. Lagi senang dari buat donut gebu. Kah! 


Keria yang dah goreng, ada gambarnya tapi biasa la amatur ambikkan, tak clear. Jadi malas nak kongsi. Hehe Next step, separuh gula melaka dipecahkan bagi senang dia nak cair, tambah 1/4 cawan air. kacau ler sehingga dia berbuih. Dah tu, padam api. 


Masukkan kuih kerianya. Ha, gini rupa dia masa gula tu masih panas. Well, jangan dibiarkan begini. Tak lawa la dia. Kacau-kacau sampai semput jugak sebab dapur tinggi, orang ni kontot aje. Kuali besor. 


Taraa~ setelah gigih menggaulkan keria itu. Macam frust gula terlebih. Haha Tapi, sedap woo.. Dapat berapa biji ni, habis makan kami empat beranak. 

Post di status whatsapp, ada kata boleh jual dah ni. Aha~ sis buat untuk makan sendiri boleh la. Nak jual tak konpiden ler.. 

So, gais. Cuba la. Senang tersangat dan korang pun boleh buat sendiri dari beratur panjang di sana nuu. eh! aku pun tak pernah cuba walaupun 3 tahun belajar kat Melaka. Haha Tak gigih la nak beratur. 



Segmen Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger

Rabu, Mei 06, 2020



Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.

5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 5 May 2020


P/S: Kalau korang takde entry resepi dalam blog, jangan risau ye, korang boleh ambil mana-mana resepi dalam blog mama dan letak dalam post korang. Jangan lupa letak credit utk mama tau. Resepi mama di sini

Dari semasa ke semasa mama akan random pilih resepi peserta dan share dalam blog mama ni. Jangan risau nanti mama akan credit pada owner nanti. Mama akan senaraikan nama peserta mengikut link resepi di blog mereka nanti. So, bolehlah kita tengok-tengok resepi yang ada dalam segment ni kan.. 

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

🌹🌹 Jadi untuk Aien join segmen ni, aien nak share resepi apa ya? Haha 


Yang lain boleh la cari di sendiri dengan tags #resepi ye. Selamat mencuba! 

Apam Nasi, mudah dan sedap!

Selasa, Mei 05, 2020

Asyik up resepi asyik tak jadi je kan, alhamdulillah untuk Ramadhan ke 11 semalam, akhirnya jadi juga. Apa yang aku buat? 


Semalam my #cookingdiary try buat Apam Nasi memandangkan nasi sejuk ada. Sebenarnya aku ni tak minat benar makan apam nasi ni, sebab kadang-kadang kuat bau dia tu. Tapi, saja nak mencuba. Haha Ingatkan Encik Suami makan, rupanya dia tak makan. Nasib aku buat back-up cekodok, tapi tak berapa nak jadi, alhamdulillah habis jugak. Haha

Resepi Apam Nasi 


Bahan-bahan: 
1 cawan nasi sejuk
2 1/2 sudu gula
1 1/4 air suam 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung beras
1 sudu mauripan (pakai sudu ikea tu) 
1/2 sudu kecil garam 

Cara-caranya:

1. blendkan nasi, gula dan air dahulu. Kemudian, masukkan tepung, dan mauripan serta garam. Haa, blendkan semua. Dah tu, peramkan selama 30 minit sehingga 1 jam. 

2. Masakkan air kukus. 

3. Biarkan kukus selama 15 minit. atau ikut rasa tengok macam dah masak tu. Dah la. 

4. Dah siap! 



Senang kan? Kali ni risau jugak takut tak jadi macam kuih lapis yang lepas, 


So, alhamdulillah jadi. Dan hasilnya banyak sampai sedekah ama jiran. Bulan puasa ni aje la aku rajin nak buat kuih luar alam sendiri tak pernah buat. Dek kerana teda bazaar ramadhan. Kalau ada, aku pakat order saja. Haha 





Buat Kuih Lapis senang, tapi ......

Isnin, Mei 04, 2020

Okay, before I write this, let me laughed first!!! Adoyai, terus adik aku masukkan dalam group Masak Apa Hari Ni Tak Jadi? Yo ee je dia masukkan. Habis jadi bahan gelak kami kemarin. 


This is how it's look like. Omaigad~ I think I know why this kuih lapis got breakout. Haha Sampaikan ada kawan reply di IGStory aku kata kena tukar skincare lepas ni. Haha 


Okay, it's funny! Lulz~ Apakah nasib wei.  Akibat kerana keterujaan nak makan kuih lapis ni tau, aku beriya nak buat. Alih-alih half way masak dia. Kuang asam laa. 


Kalau tengok pada gambar, bottom layer is doing just fine. Helok aje rupa paras mu. Udah ler guna warna hijo. Family semua ingat kuih seri PKP katanya. Kah! 

Mungkin silapnya aku tika menambah air rebusan tu, set timer 5 minit, yet sebenarnya kuih aku tak kering sangat lagi. And then, aku pergi tambah layer seterusnya dengan penuh yakin. What??? 


Disebabkan aku nak sangat makan, aku jamah la seketul dua yang menyebabkan aku terus mendaftar diri ke pusat pelaburan. Phew~ Sedap wei! Resepi aku cuba dari muka buku ni sedap dah. Kena sangat la rasa dia. Tapi, tu la.. Tak masak! Kah! 

Ada yang jalan sini, nak ke resepi dia. Senang dan bahan dia aku pun dah hafal tau tak. Cit! Kau tunggu aku beli lagi tepung beras. Semalam pigi kidie lupa la cari itu tepung. Apalah! 



Resepi Kuih Lapis, Confirm jadi! 

2 cawan tepung beras (gajah satu aku pakai) 
1/2 cawan tepung jagung 
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
200ml santan (aku guna santan kara sekotak kecik) 
3 cawan air 
secubit garam
dan sedikit pewarna

Cara buatnya: 

  1. Panaskan periuk kukus anda terlebih dahulu
  2. gaulkan semua bahan kecuali pewarna. 
  3. bahagikan dua bahagian. ( bahagi ikut suka pun tak apa) 
  4. kukus 5 senduk setiap lapisan selama 5 minit
  5. dah siap! 

Tang ni la aku failed! Tang p tambah ayaq lagi kat air rebusan dia. Automatik dia jadi slow and tak berapa nak masakkan lapisan tu tadi. Ho ho ho Korang jangan jadi macam aku pulak.  Cuba la! Confirm jadi punya. Senang dan mudah saja. 

Oh ya, loyang boleh pakai ikut suka. Aku buat guna loyang 9" hampeh nipis je dapat. Udah ler niat nak bagi kat jiran. Sudahnya nuuu.. tong sampah yang makan sebab tak leh kukus balik. apa da! 

lagi satu, kalau guna periuk lejen, jangan lupa alas penutup dengan kain supaya kuih tak kena titisan air. But, if you uolls guna pengukus TRIO  ke, pengukus TEFAL ke, pengukus TUPPERWARE ke.. dah tak payah sibuk nak letak kain yek. Dorang tu dah moden. Hehe safe dari tetesan air ni tadi. 

Dah, boleh cuba lusa! 

credit resepi: Nur Athierah 


Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela


Yeah! One to go!! Yehaaa~

•„•

Paddlepop betul la banner dia ni. Comel gitu. Hai, sis! Selamat berkenalan dan salam Ramadhan.

Kita tak dapat bersilaturrahim di alam nyata, alam maya pun jadi la kan?

Nah, korang mesti join tau. Kerana bulan puasa kena beramah mesra sesama kita blogger. kan?

Klik je banner paddlepop kat atas. Follow the rules. Ting! Tunggu je dari penganjur.

Bai! 

Segmen Bloglist PKP 2020


Yosh! Assalamualaikum | Apa kan lagi, nih. Dah lama senyap .. ndak tau mau posting apa, jom supporr member. Eh, nambah kenalan gitu. 

Salam Perkenalan ya semua. :) 

Segmen kali ini dari blogger The Wonderful Jannah. Dan selingan dalam segmen ini, penganjur juga minta ni, kita ceritakan perkara yang menarik/tak dijangka berlaku pada kita dalam tempoh PKP ini.

Nah, ini cerita aku. (kok lowh ni bicaranya kayak indon sih?)

Aku ini camelion. suka benar ni main campur aduk bahasa. Na mau baca  lantas klik aja deh banner di atas untuk join. hE he he he

Apa ya, untuk aku itu benda yang paling aku tak jangka is.. Thank Goodness I didn't want to back husband village. 

Eh, kau ni kenapa? mengajak orang benci ama orang lain aja ni. Sik da la. madah jak bah...

Dari mula Perintah Kawalan Pergerakan dilancarkan, sebelum tu.  Encik Suami tanya mahu pulang ke indak? Aku bilang, ndak mau. Bagus aku diam di rumah sendiri. Kemas (kononnya) Golek-golek lagian nonton drama. And I can do whatever I want. Yeah! Freedom!

Home sweet home gitcheeww~ Bukan sebab my mentua is bad, yet mak is the best mother in laws ever. Tapi, biasa la. Siapa la pernah suka duduk rumah orang lama-lama kan? even rumah anak sendiri. Naaa, logik gitu..

Tarik nafas lega, walaupun stress ke apa ke, aku masih di rumah aku sendiri. Dan boleh buat apapun tanpa batasan.

Dah tu je. Korang jangan lupa pulak klik banner kat atas tu. Join tau! Jangan lupa! 

SEGMEN | Segmen Bloglist Sitiyangmenaip 1/2020

Ahad, Mei 03, 2020


Memandangkan telah lama jugak membiarkan blog sepi tanpa post, hari ni aku free. So aku buat post banyak-banyak. Haha 

Apa lagi, join segmen sana sini. Nampak meriah je dorang ni buat segmen. Sebagai rakan blogger, harus menyokong satu antara yang lain. Tak gitcheeeww~ 

Bah, apa lagi tu, klik saja banner di atas dan follow rules simple as easy like kacang. It's done~ 

Oh, segmen ni akan tamat pada 9 MEI 2020. Masih sempat ni. 

KOREA DRAMA: Hi Bye, Mama! (2020)


Tajuk: Hi, Bye Mama! 
Genre: Family, Supernatural, Friendship, Romance
Episode: 16 
Cast: Kim Tae Hee, Lee Kyu Hyung, Go Bo Gyeol, Seo Woo Jin , etc
Sinopsis: 
It's the story of a mother who died and begins a 49-day long project of reincarnation, and a husband who has barely begun to live a new life after overcoming the pain of losing his wife. 

Jo Kang Hwa is a skilled thoracic surgeon. After losing his wife four years ago, he had been working as a single father until he got married again two years ago. While he seems like a caring person, he does not offer a hand nor intervene when needed.
(Source: Soompi) 



Cha Yu Ri (Kim Tae Hee) mati akibat kemalangan dan sempat menyelamatkan anak dalam kandungan. Cho Gang Hwa (Lee Kyung Hyung) tak sempat melihat isteri bernafas buat kali terakhir sebab sibuk menyelamat pesakit VVIP.

Selama 5 tahun, Yu Ri menjadi hantu dan mengekori tiap orang yang dia sayang. Mula-mula dia asyik ikut Seo Woo, anaknya yang tak pernah dipegangnya. Namun, entah bagaimana, dia menjadi manusia dalam tempoh percubaan 49 hari. 

Eh, nak buat review dah tak ingat pulak dah. 🙈 Yang penting bila dia jadi manusia tu, orang pertama dia jumpa adalah Ms. Mi Dong, shaman yang menjaga kawasan rumah mayat dorang la. apa tu orang panggil? tempat tinggal dorang hantu-hantu ni tadi la. 

Masa tu, Gang Hwa dah pun berkahwin semula dengan jururawat satu tempat kerjanya iaitu Oh Min Jeong.

Kalau nak tahu details kome nengok ler sendiri ye. Aien rasa malas la pulak, sebab cerita dia sedih sangat. Tapi, heartwarming gitu. Sedih-sedih yang kita tak sedar air mata mengalir sama.  Dari episode pertama dah sedih, sehingga la episode akhir. Huwaaa~ dia bukan mental koyak tapi tu la.. touche gitu..

Lagi-lagi part si Yu Ri ni diberikan 49 hari bukan nak porak perandakan hidup bekas suami (yeke? ) bahkan tidak sedikitpun fikir nak rebut tempat dia balik.

Yang penting uolls mesti tengok cite ni sebab, Pil Su ( mulut jahat selalu gaduh dengan Ye Jin dalam CLOY) ada dalam ni.



Haha~ walaupun sekejap dia datang, menyampah dengan dia tu, geram tau! Sibuk nak amek anak orang nak dijadikan shaman last-last dia kena hangkut oleh anak salah satu keluarga yang ada di rumah mayat tu. Kira kawan si Yu Ri tadi la kan.

Sorry la tak pandai nak bagi review best, yet drama ni worth to watch sebab kadang-kadang kita selalu terlepas pandang apa yang kita ada hari ini demi sesuatu yang kita tak pasti. Bila dah tak ada baru nak menyesal. Masa tu, buat apa sekalipun dah tak boleh. Gitcheeww~

Akhirnya, Ms. Mi Dong jumpa juga sebab kenapa Yu Ri ni spesial diberikan kelebihan untuk hidup semula 49 hari tu, yang mereka tertanya dari episode satu sampai sudah. Well, doa seorang Ibu itu makbul. Lambat laun pasti akan ada jawapannya. ☺

Hargai la ibumu sebelum terlambat. Itu motif jelas dalam drama ni. 

gallery @aienienka

© kisah aienienka.