New Addiction | Cooking Diary

Sabtu, Mei 30, 2020



Haluuu~ Asgardian! Eh, baru balik dari singgah rumah adik di Sofie.adie tersampuk pulak ngikut asgardian pulak. 

Haa, siapa kata aku asyik masak tak jadi je, ni test sikit laju ke tak laju masaknya tu. Kegilaaan kami adik-beradik buat masa sekarang dari sebelum bulan puasa ritu. Gila laa.. Kami ni memang macam ni, main game mesti nak jemaah kalau jenis stimulation macam tu.

Antara game yang kami main secara jemaah adik-beradik ni ialah: 

 Township 

Dulu best, sejak masing-masing dah sorang demi sorang left akibat phone masing-masing masa tu sendu bak hang, last tak ada siapa yang nak kerjakan lagi. Boring! 

The Sims Freeplay

Yang ni mula-mula kami main secara berjemaah, selepas masing-masing pada masa tu dah upgrade ke smartphone. Heh, jangan tertipu dengan 33mb tu. Berat tau game ni sekali bila ko dah buat rumah sekaliannya dah beranak pinak. Heran jugak aku macamana orang di level sekian, boleh upgrade sekian. Hurm, mesti pakai cheat. 


Berbalik kisah kita ni tadi, cooking diary is stimulation, strategy games. Fuh, kena laju wak. Macam main kat komputer dulu tu apa tu. Feveret kami ni jenis yang macam ni. Lagi-lagi bila dah ada guild. Sorang jadi admin, lain follow jadi member. yang bestnya satu guild tu cuma 20 orang je. Yang ni admin settingkan la tamau teammate ramai. Haha Susah woo nak higher up rank. Minggu lepas dari ke rank teratas, but the quest is very damn pretty hard. so kami terturun la ke emerald league. 

Adik beradik je ada 6 orang, selebih orang luar yang mungkin kenal atau tak. Ha ha 

Yang tak best game ni, kau boleh terpengaruh tengok baju chef dia lawa-lawa bak hang. Berapa je antara kami yang selamat. Alhamdulillah. Selebihnya ada juga berbeli pakai duit nyata. Habis! 

 

Ini biasa pun kena pakai ruby, and ruby tu susah tau nak dapat unless korang completekan mission, buat quest and so on. 


Kau rasa? Mesti chef pun nak lawa kan? Nasib aku tak terpengaruh lagi dengan fesyen-fesyen ni. Janji smile aku banyak pun cukup laa. Oh, perasan duit biru tu? yang tu boleh dapat by spin daily la. Boleh jugak digunakan untuk deco kedai. 


Antara misi yang disertakan dengan reward dia. Hurm, masa ni dah mahal. Nanti dia boleh turun sampai 80% tau diskaun. Haa, tengok la masa tu kaya tak kaya developer game ni. 

 

Ni yang aku cakap by spin daily tadi. Wheel of Fortune. Sehari sekali je dia bagi free. yang lain boleh guna duit kuning tu. Makin lama kita pusing, makin banyak ler duit kuning kita tu digunakan. Hurm,, semata nak dapatkan ruby tu tadi. Adeh, selalu kena duit biru. Jarang sekali dapat jackpot ni. Bila dapat, tu dia dikasi bermacam-macam benefit gitu.. 

 
Guild kami la. Kali ni quest senang sikit. Hurm, makin naik rank, makin susah quest. Emerald League je la mampu. 

Aku nak sertakan video sekali, tapi new interframe blogger ni kata besar le.. korang cuci mata la tengok baju tu. Nak details boelh la muatturun di gOogle Playstore  Cooking Diary. 

Selamat bermain! 



Chinese Drama | Girlfriend (2020)

Khamis, Mei 28, 2020




Tajuk: Girlfriend (The Girlfriend Downstairs Please Sign) 
Genre: Romance, drama, Business, comedy
Episode: 36 (35 minit per) 
Cast: Lawrence Wong, Xu Hao
Sinopsis: When an extra gets hired to act like she has a crush on a CEO, the pretend romance becomes all too real. 

Wen Xiaonuan has been trying to make ends meet in order to support Huangmei Opera Troupe. Resorting to acting gigs to earn money, Wen Xiaonuan books an unusual job where she must pretend to have a crush in the handsome CEO Ye Feimo. 


Spoiler Alert!

Berlalu di muka buku, kumpulan chinese drama fans men-war-warkan drama ni best sangat. Luckily dorang sangat supporting dan sentiasa berkongsi maklumat.  Dan bermula misi aku mencari drama ni di laman Youtube. Boleh je tengok di aplikasi Mango TV, tapi macam biasa la ianya bukan percuma. 

Sekarang pun masih dibagi eng sub. Boleh la taip saja -girlfriend- di laman Youtube tu. Jangan jadi macam aku ni, tersalah tengok pulak dengan My Girlfriend. Haha Banyak sangat la drama yang sama tajuk ni. Tipikal drama jam 7 tapi, versi china. 

Done tengok yang betul, aku layan la 3 hari tapi selang seli la. Tak ada la terusan menengok. Habis rumah siapa nak settlekan? 

As sinopsis was stated, Wen Xiaonuan ni gadis yang bekerja keras untuk selamatkan troupe Huangmei Opera tu. Bila ada orang (mak Ye Feimo) tawarkan kepada dia job untuk berlakon jadi kekasih anaknya itu, dia pada mulanya menolak. Tapi, disebabkan adik dia dah kena belasah dengan ah long, dia terima tugasan tersebut. 

Ye Feimo, as tipikal cold CEO of Anning Culture, trauma selepas ditinggalkan bekas kekasihnya yang kini sudah menjadi artis pelakon popular iaitu Han Hui, cuba dipadamkan kesejukannya itu oleh ibunya Mrs.Cheng. 

Serius mula-mula tengok, ingatkan Xiaonuan tu, pelakon yang sama dalam My Girlfriend is an Alien rupanya bukan. Pelanduk dua serupa la tu. 

Yang bestnya Lawrence Wong a.k.a Ye Feimo ni anak Malaysia, eh Singapura gitu laa. yang mengembangkan sayap lakonannya ke negara China ni. Terasa bangga kejap  Haha Padahal sebelum tu tak kenal pun. Kita pun mula misi mencari drama mana yang dia berlakon yang best la kan. Masuk dulu dalam wishlist. Nanti aku ingat aku tengok la. 

Musim PKPB ni, memang dah tak ada kerja lain la kan. Tak masak, makan. Tak makan, tengok drama. Ah, kerja rumah tu rutin la usah dikira lagi. 

Drama ni serius lawak jugak, bila Ye Feimo ni datang sot dia bila bab nak meluahkan isi hati dia. Comel jek gitu. 

Part tak best  biasa la, Han Hui nak dapatkan balik Ye Feimo tu. Manakala Wen Xiaonuan ni, pada mula drama dia ada boyfriend, tapi laki tu tinggalkan dia demi kekasih baru, Jiang Ling Er, anak perempuan syarikat saing Anning Culture iaitu YaoHua Theatre. Pahtu sibuk claimed yang dia buat semua tu demi Xiaonuan. Eh~

Pusing-pusing situ jugak la kan. Dorang bersaing demi sebuah drama, percintaan dan sebagainya. tak ada gempak sangat aksi dia, just suam-suam kuku gitu. Boleh la buat refresh sebulan cuti benda lagha. Haha 

Bestnya drama ni, buatkan aku berfikir, macam ni ke dunia perfileman sebenarnya? Andai kata la kan. Kena pandai rebut peluang, kipas sana kipas sini. Untung Xiaonuan terus dapat jadi S-listing Anning Culture. 

Bagi aku, drama ni biasa-biasa je la. Tak ada la best sangat macam dalam kumpulan Chinese Drama kabokan tu. Ala~ dorang bebudak, ko tu pangkat acikz suda.. Apa yang penting kawasan shooting drama ni banyak pakai lokasi sama dalam  Well Intend Love 2 tau. Rumah si Ye Feimo pakai lepas dia pindah duduk satu tempat dengan Xiaonuan. Office Jiang (apa ntah nama dia) ex- boyfriend si Xiaonuan tu, office watak laki kedua dalam well intend love tu. Adoii~ sebijik lak tu. 


Ha, nak tengok ada tu kat youtube sana. Dah, aku nak tengok drama lain pulak. Bai!










Segmen Hari Raya by Ummi

Rabu, Mei 27, 2020


Klik banner untuk join

Tarikh tutup penyertaan pada 9 Jun 2020

Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy


Klik banner untuk join

Tarikh tutup penyertaan adalab pada 9 Jun 2020

SALAM AIDILFITRI 1141H dari perantauan

Ahad, Mei 24, 2020


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, setelah sebulan kita berpuasa, Ramadhan bakal (ditulis advance) meninggalkan kita. Syawal datang membawa kegembiraan buat kita. Hari kemenangan bagi seluruh umat Islam di dunia. 

Aku pulang ke kampung suda ni. Makanya aku tulis terlebih dahulu mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf zahir dan batin dari penulis andai ada terkasar bahasa dalam kaliam membaca blog ini. Well, nama pun personal blog. What you read, is what I felt. So, feel free to leave. Hee~ 

Buat teman-teman blogger yang sering berkunjung tanpa jemu, meninggal komen serta sering memberikan aku inspirasi, terima kasih aku ucapkan dan salam aidilfitri buat kalian. Jangan sedih-sedih ya jika tak dapat pulang ke kampung. Duduk diam-diam di rumah. buat video call sama orang tuamu. Dan nikmatilah tonton drama atau movie ulangan di kaca televisyen tu. Jangan mau keluar ya. Covid tu masih berleluasa di luar sana. Stay safe, stay at home okay? 

Tahun lepas,ada juga peluang aku beraya sama orang tuaku, namun aku tak mahu. Tahun ini, aku mahu beraya sama orang tuaku. Tapi tiada peluang. Sedih kan? Haa, sendiri tu la. Selagi dapat peluang, jangan la bazirkan k. 

Buat adindaku yang berdua di Shah Alam tu, bagus-bagus ya kalian. Jangan sedih-sedih. Duduk rumah masak dalam #cookingdiary aja k. 

Buat keluarga terchenta di Miri, adindaku di Bukit Gambir (raya sama mentua) dan adindaku di Kota Samarahan (juga tak balik) selamat hari raya semuanya. Nasib juga ada adindaku dua ketul yang temani umi ayah di Miri. 

Sepatutnya ikutkan hari ni, (21 May) flight ayah umi ke mari. Kami bakal berkumpul di Melaka. Again, we never knows kan. Again, flight tiket mereka burn/refund balik. Sob sob la. 

Sampai hujung tahun juga kita begini. Moga hujung tahun nanti ada peluang nak balik Miri. Aku rindu nak jalan-jalan, rindu nak jumpa family. Rindu,, rindu serindu-rindunya.... 


Jangan nangis tau. 

PS: buat pertama kali, aku berjaya buat biskut sampai 6 jenis. Kah! standby dah dalam beg nak bawak balik kampung. Jumpa lagi nanti bila aku tulis lagi. 

Bikin Brownies Bites yang penuh stress

Ahad, Mei 17, 2020

Uish, dah lama kau sepi, sekali update sikit punya stress. Masya Allah... 

Stress sangat wei!! Dan aku menaip dengan penuh stress. Urgh~ Jadi hulk kejap. 

Misi aku malam ni, konon nak but one type cookies la kan. Biasa aku buat siang. Curi-curi masa Nami tidur. Yet, malam ni entah kenapa gatal nak buat Brownies Bites ni kan. 

As simple resepi dia yang aku jumpa di muka buku. Aku semangat nak buat. Yang tak semangatnya bila anak-anak turun mengekori. Yela, ikut dengan penuh tenang tak nangis tak apa, ni.. Ish! Mak kau dah jadi hijau dah tau. Dengan seolah-olah teda siapa jugak nih di rumah. 😒 

Aku duduk makan, elok pulak si Nami ni main ngan ayah dia tu. Aku saspek budak ni tak boleh tengok Ibu dia berdiri tau. Or buat kerja. nak suruh aku duduk mengadap dia je. Pahtu, orang kata mak kau ni dok mengangkang je. Haa, netizen sangat! 

Okay, dengan piping bag tak ada. Dengan eee.. serabut la citer dia. Well, realiti ibu-ibu anak kecik nak buat biskut, tapi tak boleh nak berjaga malam. Dan lepas sahur kadang baru nak amek besen, sang anak dah nangis nak ngempeng. I was not complaining just state the reality of being mom. emosi aku ni memang macam ni. Kadang datang bengong!


Done bebel,  aku nak share la ngan korang. Actually senang je buat Brownies Bites ni macam buat brownies biasa.



Fuh, dalam stress dan juga struggle nak menyiapkan Bites ni, akhirnya siap jugak! Sedap gais, I tell you~


Bahan-bahan  & Step untuk Brownies Bites: 

(A)
200g dark chocolate ( aku guna yang jenama meriah tu je) 
90g butter 

* Double boiler -kan these two. 



(B)
105g gula perang (yet manis pada aku, korang boleh kurangkan) 
2 biji telur (gred apapun boleh) 

* gaul sebati sampai teda juga rasa biji-biji gula tu. 



(C)
80g tepung gandum (cap sauh je) 
30g serbuk koko ( disebabkan teda aku guna milo) 

* setelah Bahan A dan cair, masukkan ke dalam bahan B, gaulkan sebati baru masukkan bahan C. Dan gaul sehingga adunan serupa dodol gitu.

* kemudian, masukkan dalam piping bag, dan letak dalam cawan kertas. 




* Bakar pada suhu 175°c dalam 17-20 minit bergantung kepada saiz oven.




resepi kredit: Brownies Bites




Sangat senang kan? Bagi aku agak leceh which is, al-kisah sebenarnya tak rancang nak buat ni. Ikutkan resepi ada letak badam la apa la kan sebagai topping. Aku tak letak pun. 

And one more thing, Aku teda piping bag! Which is make me more miserable nak buat ni. Kah! Guna plastik lock ikea tu, sekali meletup. Haha Sudahnya habiskan cedok dengan sudu je. 

Pesanan: Jangan letak sampai penuh sangat, nanti melimpah pulak. letak separuh pun cukup.


Walaupun rupa tak semenggah, betul la sekali ngap nak lagi. hehe

Tak susah ke buat Keria Keledek ni?

Khamis, Mei 07, 2020

Bulan puasa bererti meriahnya dengan makanan dan pelbagai juadah. Walaupun tahun ini tiada bazaar Ramadhan, para mak-maka macam aku ni sibuk la merajinkan diri mencuba segala jenis resepi kuih muih buat santapan keluarga. 

Sejak beberapa hari lalu, aku ni dok la update dengan segala jenis resepi. Sama ada ianya jadi atau tak, itu belakang kira. Ada jugak beberapa aku muatnaik yang tak jadi. itu kira #masakapaharinitakjadi la kan. Bila masa berlalu, jurnal resepi aku ni kalau dibelek balik, mesti kelakar je.

Kali ini pulak, aku nak cerita resepi semestinya menjadi, dan aku teruja nak kongsikan. Dan semestinya ilham dari korek-korek resepi muka buku.



Resepi Kuih Keria Gula Melaka 


bahan-bahannya:

  • 4 biji keledek (kecik-kecik je aku guna) 
  • garam 
  • gula melaka
  • tepung gandum
  • air
  • minyak masak

Eh, tu je ke? Yep! Anda baca terang jelas dan nyata itu sahaja bahannya. 

Cara-cara membuatnya: 

  1. Kupas keledek dan rebus bersama 1/2 sudu garam. (aku main agak-agak je. Sebab rasanya untuk empukkan keledek ni lebih cepat serta menambahkan rasa lemak dia) 
  2. Toskan keledek tadi. Tunggu sejuk dahulu baru lenyekkan. 
  3. Sesudah itu, masukkan tepung, (agak-agak) sehingga adunan tak melekat di tangan. 
  4. Bentukkan dan buat la lubang di tengah bulatan keria tu tadi.
  5. Gorengkan dalam minyak yang dah pun panas. Agak keperangan dah boleh angkat. 
  6. Separuh gula melaka, campurkan dengan 1/4 cawan air. kacau sampai berbuih. Dah tu padam api. 
  7. Masukkan keria tadi, gaulkan sehingga gulanya kering. 
  8. Dah siap! 


Langkah ke empat. Dah tak melekat di tangan, senang kerja aku. Lagi senang dari buat donut gebu. Kah! 


Keria yang dah goreng, ada gambarnya tapi biasa la amatur ambikkan, tak clear. Jadi malas nak kongsi. Hehe Next step, separuh gula melaka dipecahkan bagi senang dia nak cair, tambah 1/4 cawan air. kacau ler sehingga dia berbuih. Dah tu, padam api. 


Masukkan kuih kerianya. Ha, gini rupa dia masa gula tu masih panas. Well, jangan dibiarkan begini. Tak lawa la dia. Kacau-kacau sampai semput jugak sebab dapur tinggi, orang ni kontot aje. Kuali besor. 


Taraa~ setelah gigih menggaulkan keria itu. Macam frust gula terlebih. Haha Tapi, sedap woo.. Dapat berapa biji ni, habis makan kami empat beranak. 

Post di status whatsapp, ada kata boleh jual dah ni. Aha~ sis buat untuk makan sendiri boleh la. Nak jual tak konpiden ler.. 

So, gais. Cuba la. Senang tersangat dan korang pun boleh buat sendiri dari beratur panjang di sana nuu. eh! aku pun tak pernah cuba walaupun 3 tahun belajar kat Melaka. Haha Tak gigih la nak beratur. 



Segmen Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger

Rabu, Mei 06, 2020



Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.

5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 5 May 2020


P/S: Kalau korang takde entry resepi dalam blog, jangan risau ye, korang boleh ambil mana-mana resepi dalam blog mama dan letak dalam post korang. Jangan lupa letak credit utk mama tau. Resepi mama di sini

Dari semasa ke semasa mama akan random pilih resepi peserta dan share dalam blog mama ni. Jangan risau nanti mama akan credit pada owner nanti. Mama akan senaraikan nama peserta mengikut link resepi di blog mereka nanti. So, bolehlah kita tengok-tengok resepi yang ada dalam segment ni kan.. 

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

🌹🌹 Jadi untuk Aien join segmen ni, aien nak share resepi apa ya? Haha 


Yang lain boleh la cari di sendiri dengan tags #resepi ye. Selamat mencuba! 

Apam Nasi, mudah dan sedap!

Selasa, Mei 05, 2020

Asyik up resepi asyik tak jadi je kan, alhamdulillah untuk Ramadhan ke 11 semalam, akhirnya jadi juga. Apa yang aku buat? 


Semalam my #cookingdiary try buat Apam Nasi memandangkan nasi sejuk ada. Sebenarnya aku ni tak minat benar makan apam nasi ni, sebab kadang-kadang kuat bau dia tu. Tapi, saja nak mencuba. Haha Ingatkan Encik Suami makan, rupanya dia tak makan. Nasib aku buat back-up cekodok, tapi tak berapa nak jadi, alhamdulillah habis jugak. Haha

Resepi Apam Nasi 


Bahan-bahan: 
1 cawan nasi sejuk
2 1/2 sudu gula
1 1/4 air suam 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung beras
1 sudu mauripan (pakai sudu ikea tu) 
1/2 sudu kecil garam 

Cara-caranya:

1. blendkan nasi, gula dan air dahulu. Kemudian, masukkan tepung, dan mauripan serta garam. Haa, blendkan semua. Dah tu, peramkan selama 30 minit sehingga 1 jam. 

2. Masakkan air kukus. 

3. Biarkan kukus selama 15 minit. atau ikut rasa tengok macam dah masak tu. Dah la. 

4. Dah siap! 



Senang kan? Kali ni risau jugak takut tak jadi macam kuih lapis yang lepas, 


So, alhamdulillah jadi. Dan hasilnya banyak sampai sedekah ama jiran. Bulan puasa ni aje la aku rajin nak buat kuih luar alam sendiri tak pernah buat. Dek kerana teda bazaar ramadhan. Kalau ada, aku pakat order saja. Haha 





Buat Kuih Lapis senang, tapi ......

Isnin, Mei 04, 2020

Okay, before I write this, let me laughed first!!! Adoyai, terus adik aku masukkan dalam group Masak Apa Hari Ni Tak Jadi? Yo ee je dia masukkan. Habis jadi bahan gelak kami kemarin. 


This is how it's look like. Omaigad~ I think I know why this kuih lapis got breakout. Haha Sampaikan ada kawan reply di IGStory aku kata kena tukar skincare lepas ni. Haha 


Okay, it's funny! Lulz~ Apakah nasib wei.  Akibat kerana keterujaan nak makan kuih lapis ni tau, aku beriya nak buat. Alih-alih half way masak dia. Kuang asam laa. 


Kalau tengok pada gambar, bottom layer is doing just fine. Helok aje rupa paras mu. Udah ler guna warna hijo. Family semua ingat kuih seri PKP katanya. Kah! 

Mungkin silapnya aku tika menambah air rebusan tu, set timer 5 minit, yet sebenarnya kuih aku tak kering sangat lagi. And then, aku pergi tambah layer seterusnya dengan penuh yakin. What??? 


Disebabkan aku nak sangat makan, aku jamah la seketul dua yang menyebabkan aku terus mendaftar diri ke pusat pelaburan. Phew~ Sedap wei! Resepi aku cuba dari muka buku ni sedap dah. Kena sangat la rasa dia. Tapi, tu la.. Tak masak! Kah! 

Ada yang jalan sini, nak ke resepi dia. Senang dan bahan dia aku pun dah hafal tau tak. Cit! Kau tunggu aku beli lagi tepung beras. Semalam pigi kidie lupa la cari itu tepung. Apalah! 



Resepi Kuih Lapis, Confirm jadi! 

2 cawan tepung beras (gajah satu aku pakai) 
1/2 cawan tepung jagung 
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
200ml santan (aku guna santan kara sekotak kecik) 
3 cawan air 
secubit garam
dan sedikit pewarna

Cara buatnya: 

  1. Panaskan periuk kukus anda terlebih dahulu
  2. gaulkan semua bahan kecuali pewarna. 
  3. bahagikan dua bahagian. ( bahagi ikut suka pun tak apa) 
  4. kukus 5 senduk setiap lapisan selama 5 minit
  5. dah siap! 

Tang ni la aku failed! Tang p tambah ayaq lagi kat air rebusan dia. Automatik dia jadi slow and tak berapa nak masakkan lapisan tu tadi. Ho ho ho Korang jangan jadi macam aku pulak.  Cuba la! Confirm jadi punya. Senang dan mudah saja. 

Oh ya, loyang boleh pakai ikut suka. Aku buat guna loyang 9" hampeh nipis je dapat. Udah ler niat nak bagi kat jiran. Sudahnya nuuu.. tong sampah yang makan sebab tak leh kukus balik. apa da! 

lagi satu, kalau guna periuk lejen, jangan lupa alas penutup dengan kain supaya kuih tak kena titisan air. But, if you uolls guna pengukus TRIO  ke, pengukus TEFAL ke, pengukus TUPPERWARE ke.. dah tak payah sibuk nak letak kain yek. Dorang tu dah moden. Hehe safe dari tetesan air ni tadi. 

Dah, boleh cuba lusa! 

credit resepi: Nur Athierah 


Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela


Yeah! One to go!! Yehaaa~

•„•

Paddlepop betul la banner dia ni. Comel gitu. Hai, sis! Selamat berkenalan dan salam Ramadhan.

Kita tak dapat bersilaturrahim di alam nyata, alam maya pun jadi la kan?

Nah, korang mesti join tau. Kerana bulan puasa kena beramah mesra sesama kita blogger. kan?

Klik je banner paddlepop kat atas. Follow the rules. Ting! Tunggu je dari penganjur.

Bai! 

Segmen Bloglist PKP 2020


Yosh! Assalamualaikum | Apa kan lagi, nih. Dah lama senyap .. ndak tau mau posting apa, jom supporr member. Eh, nambah kenalan gitu. 

Salam Perkenalan ya semua. :) 

Segmen kali ini dari blogger The Wonderful Jannah. Dan selingan dalam segmen ini, penganjur juga minta ni, kita ceritakan perkara yang menarik/tak dijangka berlaku pada kita dalam tempoh PKP ini.

Nah, ini cerita aku. (kok lowh ni bicaranya kayak indon sih?)

Aku ini camelion. suka benar ni main campur aduk bahasa. Na mau baca  lantas klik aja deh banner di atas untuk join. hE he he he

Apa ya, untuk aku itu benda yang paling aku tak jangka is.. Thank Goodness I didn't want to back husband village. 

Eh, kau ni kenapa? mengajak orang benci ama orang lain aja ni. Sik da la. madah jak bah...

Dari mula Perintah Kawalan Pergerakan dilancarkan, sebelum tu.  Encik Suami tanya mahu pulang ke indak? Aku bilang, ndak mau. Bagus aku diam di rumah sendiri. Kemas (kononnya) Golek-golek lagian nonton drama. And I can do whatever I want. Yeah! Freedom!

Home sweet home gitcheeww~ Bukan sebab my mentua is bad, yet mak is the best mother in laws ever. Tapi, biasa la. Siapa la pernah suka duduk rumah orang lama-lama kan? even rumah anak sendiri. Naaa, logik gitu..

Tarik nafas lega, walaupun stress ke apa ke, aku masih di rumah aku sendiri. Dan boleh buat apapun tanpa batasan.

Dah tu je. Korang jangan lupa pulak klik banner kat atas tu. Join tau! Jangan lupa! 

SEGMEN | Segmen Bloglist Sitiyangmenaip 1/2020

Ahad, Mei 03, 2020


Memandangkan telah lama jugak membiarkan blog sepi tanpa post, hari ni aku free. So aku buat post banyak-banyak. Haha 

Apa lagi, join segmen sana sini. Nampak meriah je dorang ni buat segmen. Sebagai rakan blogger, harus menyokong satu antara yang lain. Tak gitcheeeww~ 

Bah, apa lagi tu, klik saja banner di atas dan follow rules simple as easy like kacang. It's done~ 

Oh, segmen ni akan tamat pada 9 MEI 2020. Masih sempat ni. 

KOREA DRAMA: Hi Bye, Mama! (2020)


Tajuk: Hi, Bye Mama! 
Genre: Family, Supernatural, Friendship, Romance
Episode: 16 
Cast: Kim Tae Hee, Lee Kyu Hyung, Go Bo Gyeol, Seo Woo Jin , etc
Sinopsis: 
It's the story of a mother who died and begins a 49-day long project of reincarnation, and a husband who has barely begun to live a new life after overcoming the pain of losing his wife. 

Jo Kang Hwa is a skilled thoracic surgeon. After losing his wife four years ago, he had been working as a single father until he got married again two years ago. While he seems like a caring person, he does not offer a hand nor intervene when needed.
(Source: Soompi) 



Cha Yu Ri (Kim Tae Hee) mati akibat kemalangan dan sempat menyelamatkan anak dalam kandungan. Cho Gang Hwa (Lee Kyung Hyung) tak sempat melihat isteri bernafas buat kali terakhir sebab sibuk menyelamat pesakit VVIP.

Selama 5 tahun, Yu Ri menjadi hantu dan mengekori tiap orang yang dia sayang. Mula-mula dia asyik ikut Seo Woo, anaknya yang tak pernah dipegangnya. Namun, entah bagaimana, dia menjadi manusia dalam tempoh percubaan 49 hari. 

Eh, nak buat review dah tak ingat pulak dah. 🙈 Yang penting bila dia jadi manusia tu, orang pertama dia jumpa adalah Ms. Mi Dong, shaman yang menjaga kawasan rumah mayat dorang la. apa tu orang panggil? tempat tinggal dorang hantu-hantu ni tadi la. 

Masa tu, Gang Hwa dah pun berkahwin semula dengan jururawat satu tempat kerjanya iaitu Oh Min Jeong.

Kalau nak tahu details kome nengok ler sendiri ye. Aien rasa malas la pulak, sebab cerita dia sedih sangat. Tapi, heartwarming gitu. Sedih-sedih yang kita tak sedar air mata mengalir sama.  Dari episode pertama dah sedih, sehingga la episode akhir. Huwaaa~ dia bukan mental koyak tapi tu la.. touche gitu..

Lagi-lagi part si Yu Ri ni diberikan 49 hari bukan nak porak perandakan hidup bekas suami (yeke? ) bahkan tidak sedikitpun fikir nak rebut tempat dia balik.

Yang penting uolls mesti tengok cite ni sebab, Pil Su ( mulut jahat selalu gaduh dengan Ye Jin dalam CLOY) ada dalam ni.



Haha~ walaupun sekejap dia datang, menyampah dengan dia tu, geram tau! Sibuk nak amek anak orang nak dijadikan shaman last-last dia kena hangkut oleh anak salah satu keluarga yang ada di rumah mayat tu. Kira kawan si Yu Ri tadi la kan.

Sorry la tak pandai nak bagi review best, yet drama ni worth to watch sebab kadang-kadang kita selalu terlepas pandang apa yang kita ada hari ini demi sesuatu yang kita tak pasti. Bila dah tak ada baru nak menyesal. Masa tu, buat apa sekalipun dah tak boleh. Gitcheeww~

Akhirnya, Ms. Mi Dong jumpa juga sebab kenapa Yu Ri ni spesial diberikan kelebihan untuk hidup semula 49 hari tu, yang mereka tertanya dari episode satu sampai sudah. Well, doa seorang Ibu itu makbul. Lambat laun pasti akan ada jawapannya. ☺

Hargai la ibumu sebelum terlambat. Itu motif jelas dalam drama ni. 

Resepi Ayam Masak Ungkep campak-campak

Rabu, April 29, 2020


بسم الله الرحمن الرحيم

Akhirnya dapat juga aku update post tentang resepi. Al-maklum la sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, masing-masing berjaya praktik untuk daftar diri dalam Rancangan Master Chef. Terutamanya aku ni ha, daripada tak pandai masak, la ni aku rasa dah expert sikit nak masak campak-campak. Kah! Lagi-lagi bulan puasa tak boleh nak merasa masakan, kang takut termakan terus. Nah, jawapannya, agak-agak je la. 

Resepi melayu jika dari turun temurun itu, kalau ditanya pada para mak-mak pasti akan jawab, agak-agak je kau letak. Sampaikan Gordon Ramsay pun konfius macamana rupa agak-agak ni.

Okay, back to our resepi.

Kali pertama aku makan ayam masak ungkep ni, sejak berkahwin. Mak mentua aku suka sangat buat ni. Masakan banjar kalau tak silap aku. Selalunya dia akan masak menggunakan ayam tua. Which is lagi sedap la, tapi aku tak makan. Sampai satu hari, mak mentua aku buatkan guna ayam biasa. Dan aku makan, phew~ sedapnya. Ala-ala masak rendang, tapi tak guna rencah rendang.


Seperti biasa, kalau aku ni masak mesti kena tengok resepi dulu di muka buku sebagai rujukan. Lepas tu, derhaka pada resepi. Haha
Sebab apa derhaka? Sebab aku masak untuk dua orang, dah kebiasaan resepi memang masak untuk ramai, jadi perlu diolah daripada resepi asal.

Nah, untuk sesiapa nak resepi aku, jawapannya agak-agak je. Kan dan expert masak, haha campak-campak dalam hati doa harap la jadi.


Resepi ayam ungkep versi Aienienka

6 ketul ayam (suka hati la bahagian apapun)

bahan A:
3 sudu bawang merah blender
2 sudu bawang putih blender
1 sudu rencah blender (serai,halia dan lengkuas)
2 sudu cili kisar ( bukan lada kering tu)

bahan B:
sikit serbuk jintan manis
sikit serbuk ketumbar
sikit serbuk jintan putih
sikit serbuk kunyit

200ml santan
Minyak untuk menumis
garam dan perasa


cara-caranya: 

1. Tumis semua bahan A dahulu sehingga naik bau.
2. masukkan segala serbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
3. kemudian masukkan ayam ke dalam rencah. Gaulkan sehingga sebati. Biarkan ayam serap segala rencah. Jangan lupa gaulkan.
4. masukkan santan dan sedikit air. (kalau suka jenis berkuah letak lebih sikit air.
5. masukkan garam dan perasa. Biarkan dengan api perlahan supaya air kering dan rencah serap masuk.
6. dah siap!

Senang kan? Kalau ikut resepi ada letak air asam jawa, Aien tak ingat ade letak ke tak, tapi macam tak ada. Kah! Anyway kalau ragu-ragu boleh letak.



Hasil kejadian yang cantik dan rasa pun ngam. Sebenarnya di sebalik kisah cubaan masak ayam ungkep ni, sebab dikatakan menu wajib mentua untuk laki aku ni. Ngam rasa dia, habis la lauk tu masa sahur. tak ngam ada lagi baki dan sayang. Sejak puasa dalam PKP ni, segalanya kurang. Makan pun sikit, minum pun sama. Jimat gitu. Kita aje tekak nak makan memacam.  😂

4 Ramadhan, kenangan dua tahun lalu kembali menerjah.

Isnin, April 27, 2020

Detik 11.59 pagi pada 4 Ramadhan 1439H yang lalu kembali menerpa fikiran. Memandang pada sang anak kian membesar, menjadi anak dara sulong pada kami. 

Aku lebih kepada sentimental. Suka nak mengingat benda seperti ini kembali. Pengalaman kata orang, yang tidak semua orang merasa benda yang sama. Pengajarannya juga berbeza. 


Jika seminggu yang lalu, Ibu mengucapkan selamat ulang tahun mengikut bulan berdasarkan kalendar masihi. Hari ini, Ibu ucap mengikut kalendar Islam. Dirimu buat Ibumu ini tak berpuasa sebulan. Ha Ha Ha Sehari saja lepas. Kemudian kau renyah mahu keluar ka tidak. Padahal ikutkan dirimu atu sudah over due tahu! 

Puas pusing satu Paradigm Mall saban malam yang kebetulan pada masa itu, ayahmu mencari telefon baru. Konon nak bagi jalan cepat buka, tapi kau masih sibuk bersiap. Belum lagi mahu keluar. 

Alhamdulillah, Ramadhan pertama Ibu berjaya puasa. Terima kasih mengizinkan Ibu puasa sekejap. Sahur puasa kedua, kau mula hantar tanda. Eh, Ibu ingat itu yang paling kronik sakitnya. Tak tahan punya pasal, Ibu gesa ayah ke Hospital Pontian. Admitted juga semalam, akhirnya doctor kata false alarm. Siap berpesan, sekiranya ada tanda lagi mohon terus ke Hospital Sultanah Aminah, kerana tak mahu mengambil risiko untuk Ibu. 

Naa, it's okay. Kita pun balik ke rumah. Ayah pun risau sampai ambil cuti seminggu. Ha ha Excited punya pasal tunggu anak dia keluar. Risau tengah kerja, bini kol kata sakit. Kang satu kerja lagi. Ya la, anak pertama. Ramadhan 3, ayah sahur di mcd sebab sekali lagi tengah malam kita ke HSA. Sebab, jalan belum clear, doctor minta balik saja. Suruh datang serah diri by date yang tertulis di buku pink. Iaitu 22 Mei. 

Tengah malam 4 Ramadhan, naaa kau serang bertubi-tubi. Akhirnya Ibu admitted ke wad sebab esok memang tarikh kita patut serah diri. Nah, sepanjang malam sakitnya. Sampai Ibu rasa macam nak nangis je. Ha ha 

Ayah pulak tak tenteram bila iBu kata gitu. Tak jadi dia balik rumah sambung tido. 

Pagi jam 9 masuk Labour Room, jam 11.59 pagi kau keluar. seminit lagi ting, jadi cinderella. Nasib tengahari, kalau tengah malam memang cinderella betul tu. 

Anyway, pengalaman tak dapat dilupakan. Ada ja ceritanya di SINi , saja nak ulang taip lagi.  Sama ke idok dengan cite asli? Satu-satunya cucu perempuan di sebelah ayah. Kalau sebelah ibu ni, ko dah saing-saing aje. Haha Mak lang ko tu tak nak kalah. 😆 

Bulan depan Ibu wish lagi. 

RAMADHAN KEDUA, Kita dahpun mula selesa dengan suasana

Sabtu, April 25, 2020


بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah berjaya menjalani ibadah puasa disertai perjalanan bf si Najmi ni. Banyak juga disediakan tips untuk kekal segar dan susu pun tak drop. Korang boleh cari di carian google saja. Aku malas jugak nak share. Mood nak share sana share sini teda. Aku cuma mahu tulis jurnal sahaja untuk Ramadhan kali ni. Nak share resepi pun sangat, malas!

Ramai muatnaik gambar #donesahur, #doneiftar, #donetaraweh ni saja yang memeriahkan Ramadhan kali ini. 

Apa juga yang aku ambil untuk stay fit untuk puasa? Hari tu, Umi aku ada belanja ESP Shaklee bila aku ada bagitau dia, masa berpantang Nayla dulu aku ada consume minuman ni. Yela, sebelum Nayla lahir, aku sempat berkerja, jadi seronok juga nak beli supplement untuk diri sendiri. Bila dah turn Najmi, semua tangkap muat saja. Janji Ibu dan anak sihat udah ler. 

Korang kalau berminat, boleh roger agent Shaklee, jangan roger aku pulak. Sebab aku pengguna saja. Belum berani nak jadi agent dia. 

Makanya, aku amalkan apa yang aku kongsikan di SINI iaitu bersahur dan minum air masak banyak. Dan aku amalkan minum ESP Shaklee yang dicampurkan dengan milo, selepas makan sahur. Memang jenuh jugak nak habiskan secawan milo tu, padahal korang baru je makan nasi. Oh ya, bila sebut sahur bukan korang makan simple-simple tau. Kalau boleh makan nasi untuk bersahur . Jadi tenangnya berganda gitu. Survive la sampai jam 5 petang dan korang pun nak berbuka rasa macam sayang na...  Jangan lupa minum air masak secukupnya

Maka bermula perjalanan berpuasa sambil bf. Ini pengalaman pertama la berpuasa sambil bf ni. Tahun lalu pengalaman berpuasa semasa mengandung. Itu pun nak masuk trimester ketiga. Alhamdulillah berjaya. Walaupun hakikatnya ramai juga ibu-ibu bertanya soalan yang sama di group Kelab Ibu-Ibu Hamil tu.  Syaratnya kau boleh ke tak? Mindset tu jugak penting. Ehe, 

Bila kita dah rasa yakin dengan bayi ataupun badan kita, in shaa Allah proses puasa tu akan mudah. Walaupun diberi kelonggaran, tak berani juga nak gunakan sambil lewa kan.. 

Ramadhan kedua, kita semua masih dalam fasa ketiga Perintah Kawalan Pergerakan, namun semalam Perdana Menteri, ayahanda Muhyiddin dah umumkan ianya bersambung sehingga 12 Mei. Jangan 13 Mei tu jadi pemberontak sudah la bila diumumkan sambung lagi ke fasa lima. Huhu 

Semua nak raya dengan keluarga, tapi jika masih ada yang pentingkan diri, penurunan pasti akan perlahan. Kan? Jadi, #stayathome #Ramadhanathome #staysafe 


Terasa kesunyian pada Ramadhan pertama.


بسم الله الرحمن الحيم

Terasa kesunyian pada Ramadhan pertama | Phew, dah lepas satu hari. Amacam rasa? Seronok tak? Taraweh sama keluarga. Buat mereka yang bersama keluarga. Namun, bagi aku terasanya sunyi itu kerana anak-anak pun turut terasa tempias. Eh, mana ada.  Dorang energy keep going la, tapi makan tamau! Geram tau! Penat Ibumu ini masak untuk kamu duak tu, kesudahannya kamu duak tu tamau makan. Apa da~ 

Main dari pagi sampai ke petang mereka ni, tak mau tidur. Eh, kenapa kan aku bercakap seperti sabahan ni? Adoii.. Aku ni Sarawakian. *face palm* 

Aku ingat nak up review drama, tapi... haha bulan Ramadhan ni, tak elok ajak orang. Nak buat jahat biar sorang. Buat baik pun kena diam-diam. Makanya lagi terasa la sunyinya atu.

Diam itu lebih baik daripada berkata-kata

Jadinya, aku ni cuma nak bagitau la korang mana yang sudi baca blog ni, like dan follow la instagram bisnes Ibu ni. 😆 jimmyscarves_JB  yang menyediakan pelbagai jenis instant shawl, sarung mahupun bawal. Korang nak tahu lebih lanjut boleh klik k. Sekarang tengah promo untuk tudung sarung limited edition sempena raya 2020 ni. 

Jangan segan-segan tau. Aku tak makan orang. Dah, jom bobok. Esok nak sahur. 

Salam Ramadhan 1441H

Khamis, April 23, 2020

kredit: carian google

Salam Ramadhan 1441H | Sebaik sahaja azan maghrib dilaungkan, maka masuk la bulan baru iaitu Ramadhan. Bulan yang diberkati Allah SWT. Bulan yang penuh kebaikan dan cuma di bulan ini sahaja para syaitan dan iblis diikat daripada menghasut umat Islam. 

Allahuma Solli Ala Muhammad, 

kredit: carian google

Ramadhan kali ini yang penuh beza kerana kali ini segalanya di rumah belaka. Jika sebelum ini, kita boleh bersiap-siap untuk menunaikan taraweh ke masjid mahupun surau tapi tidak untuk tahun ini. Jika sebelum ini kita berebut bazaar mana yang mempunyai juadah yang paling sedap, tahun ini kita cuma makan juadah air tangan sendiri. Jika puasa sebelum ini nampak lagi meriah, tapi kali ini kita meriahkan lagi dengan merapat silaturrahim sesama ahli keluarga. Sama-sama merebut peluang keberkatan pada bulan ini dengan harapan Ramadhan ini akan menjadi yang lebih baik daripada yang sebelum. 

Selamat menyambut Ramadhan al-mubarak buat para sahabat di alam blog, para pembaca yang sudi singgah. Moga Allah SWT merahmati kalian dalam menunaikan ibadah di bulan yang mulia ini. 

kredit: carian google

CHINESE DRAMA: Skate Into Love (2019)


Tajuk: Skate Into Love 
Genre: Youth, Romance, Sport, Comedy
Episode: 40 (45 minute per) 
Cast: Janice Wu, Steven Zhang, Zhou Li Je, Vincent Wei, Han Jiu Nou, Zhang Lei
Sinopsis: 
A speed skating girl crosses paths with the ice hockey god of their school. Despite starting off on the wrong foot, they start on a journey to chase after their dreams.
During elementary school, the timid and cowardly Li Yu Bing had to endure his seatmate Tang Xue's constant bullying. Even so, they share one thing in common, a dream on the ice. When they meet again at Lin Da University, Li Yu Bing has become the school's ice god while Tang Xue's future remains hazy.

Li Yu Bing pulls a few strings to turn Tang Xue into his helper with the goal of getting payback for everything that she did. The more they spend time together, the more Li Yu Bing notices Tang Xue's good qualities. He realizes that his courage on ice is inspired by Tang Xue herself. In turn, he helps Tang Xue rediscover her dream in speed skating.
Problems arise when misunderstandings from the past catch up to them. Figure skating prodigy Yu Yan enters the picture. Tang Xue's first love Bian Cheng also returns all while school beauty Zhou Ran continues to make trouble. As they face roadblocks from disapproving parents and fierce competitors, they land in the crossroad that will decide their sports career. As the two impassioned youths put on their skates, they glide into the unknown but exciting future ahead. 
(Source: ChineseDrama.info)

~~   Adapted from a novel of the same name by Jiu Xiao Qi


Dari sisi penulis; 


Bercerita tentang zaman muda itu indah, apa yang mahu dilakukan, lakukan sahaja tanpa perlu ragu-ragu, tapi lakukan ia dengan penuh passion. Passion apa ya dalam bahasa melayu? Haha 

Drama ini juga berkisarkan dunia sukan ice skating sama ada ice hockey, speed skate mahupun figure skate. Seronok juga tengok sebab aku memang minat skating ni, cuma tak pernah pandai. Sebab kuncinya adalah; 

Ice skating is about not afraid to fall down

Nah, jika anda takut jatuh atau sakit pada mulanya, itu biasa la. 

Satu yang membuatkan aku kagum bila tengok dram ini adalah para pelakonnya skate ibarat pro athlete. Wow, sangat. Mesti lama juga praktis apatah lagi buat Prince figure skate, Yu Yan.  Kalau macam God Of Ice, Li Yubing tu, boleh konsider ibarat main hoki biasa, masih juga perlu kepujian la untuk yang berlakon drama yang bergenre sukan begini. 

Bermula dengan childhood sweetheart, Li Yubing sering dibuli oleh teman semejanya, Tang Xue. Dan demi untuk tidak dibuli oleh Tang Xue lagi, Li Yubing membohongi gadis tersebut dengan mengatakan ibubapa bercerai dan dia perlu ikut berpindah sekolah. Hakikatnya mereka berjumpa semula ketika di alam universiti apabila Li Yubing telah menjadi God of Ice, hero pujaan dalam Sekolah Sains Fizik. Kerana dirinya permata berharga, pihak pengurusan sekolahnya mencari pembantu untuk dirinya. Dan dalam ramai-ramai yang memohon, Li Yubing nampak nama Tang Xue itu, lantas memilihnya dengan hasrat dia dapat membalas dendam dengan apa yang gadis itu telah lakukannya pada zaman sekolah rendah dahulu. Ha ha

Dan bermula misery buat Tang Xue, yang kemudiannya, Li Yubing mula berlembut hati dengan Tang Xue apabila melihat sesi baik Tang Xue. Pada masa tu, Li Yubing dapat tahu yanh Tang Xue telahpun berhenti bermain speed skate tapi masih tidak tahu sebab sebenarnya sehingga cinta pertama Tang Xue, Bian Cheng sampai. 

Pusing-pusing situ la cerita dorang. Li Yubing dah pun suka dengan Tang Xue, namun belom berani untuk meluahkan, dalam pada masa yang sama cinta pertama Tang Xue, Bian Cheng mula cuba mendekat. Dan tambah Figure Skate Prince, Yu Yan, yang dilayannya seperti adik saja, turut suka pad Tang Xue.


Woah~ walaupun begitu, Tang Xue cuma layan perangai gila-gila dengan Li Yubing sebab dia selesa bersama lelaki itu sedari kecik.  Comel sangat. 

Manakala dari sisi Li Yubing pulak, dia disukai dalam diam oleh teman baiknya, merangkap Champion of Speed skate , Zhang Weiwei. Dan direbut oleh sepupu Tang Xue yang berhati busuk walaupun cantik, Zhou Ran. 

Sama ada Tang Xue dapat kembali menjadi juara dalam speed skate jom sama-sama kita tengok drama ni ye.

Edited:

Setelah habis menonton drama ni, terasa betapa hebatnya dorang ni buat drama tribute buat para atlet China dalam sukan musim sejuk ni. Terasa macam hebatnya semua para pelakon dan krew untuk drama ni. Walaupun 40 episode, merangkumi persahabatan, percintaan, kekeluargaan serta kerjaya selepas alam universiti dorang Li Yubing dan Tang Xue, Yu Yan serta yang lainnya. Bagaimana mereka menghadapi saat kritikal turun sesebuah impian tersebut.  Hal ni sangat bagus jika kita ambil dari sudut positif.

Zaman muda itu tiada siapa tak pernah buat kesilapan. Kerana dari kesilapan kita berjaya menjadi diri kita pada hari ini. ☺ 

Drama sebegini, bagus ditonton juga untuk ambil semangat positif untuk terus buat apa yang kita minat.

Done review. 😆 Jangan marah saya post entry ni half way menonton sebab masa tu tak tahu nak post apa dah. Kbai~

Giliran Nayla turns 23 month!

Rabu, April 22, 2020

Alhamdulillah si darling ibu sudah duploh tiga bulan sayang. serupa macam dah duploh tiga tahun sahaja hidup kan? Uish.. Jangan.. Anak itu tiap bulan adalah kelahiran dia. Ingat sebab angin monsun dia sentiasa berubah saban bulan. Jika anda terlupa, pasti konfius kenapakan juga dia ni meragam kan? Sampai dia masuk sekolah nanti, sampai dia akil baligh sampai dia sudah pandai berdikari, she always be your baby. Ingat! 

Bukan mau marah bah, ni juga ingatan buat aku yang selalu terlupa. 

Happy monthsary nayla. Tiap tahun, tiap kali Ibu dapat calendar baru mesti benda pertama Ibu tandakan adalah hari ulang tahun kelahiran semua orang yang terdekat dengan Ibu. Baik kamu itu, baik ayah punya  baik acik-acik serta atuk dan opah. Mahupun nenek serta adik ipar duai. Haa, kadang-kadang tu adalah lupa. Hehe segan nak ungkapkan. Cuma doa dikirimkan. 

Eh, lain pulak aku nak bercerita. Makanya anakku~ Bila tibanya Ramadhan Ibu sentiasa ingat perjalananmu untuk ke dunia. Segar gitu.. Kalau lupa, nah ibu kepilkan di sini sama. 

Baca sini: Hello World~ 

Masa tu, Ibu ni tak pandai nak create tajuk yang gempak sikit. Bila dah makin pakar ni, alhamdulillah la jugak kan. 

Buat anakku, puteri sulongku.. 
Dikau mengajar Ibu untuk menjadi Ibu. 
Betapa Ibu melihat kau membesar depan mata  mengikut tiap keletah luar sedar Ibu, membuatkan Ibu ingin sentiasa berubah dan menjadi lebih baik untukmu. Jangan kau ikuti perangai burukku. Tiada satu memberi faedah buatmu. Perlahan-lahan kita cuba. Moga kau dapat membesar dalam suasana yang baik untuk menjadi orang baik, solehah dunia dan akhirat. 

love, 

Ibu. 

Agar-agar paling mudah, pejam mata sebelah dah siap~

Selasa, April 21, 2020

Nama resepi kau munah, senang benar ni. Macamana la pejam mata pun boleh siap munah? Ajar aku.. Kata si Jemah. 


Bahan-bahannya; 

1 paket serbuk agar-agar (aku guna warna orange) 
250 g gula 
satu cawan susu cair
3 cawan air 

Cara membuatnya: 

Campurkan kesemua bahan. gaulkan sambil tunggu dia mendidih. Dah tu, letak dalam bekas. biarkan ia sejuk, Dah siap! 


Senang kan? Ini namanya aku teringin benar agar-agar dalam minggu ni. Dok la ngintai pantry ada ke tidak agar-agar ni. Yang ada cuma serbuk agar-agar yang tersalah beli berwarna orange. Aku nak buat puding milo masa tu. Tak jadi le. Dalam pada masa yang sama berangan le jugak nak buat puding karamel. Tapi, Aluminium foil tak dak nak buat water bath stail bakar. Hurm.. Yang ini pun jadi la kan... 

senang mudah seperti kira satu dua tiga. Dah siap~ 

I'm done! Servis Petpet Official di Shopee teruk!


Betapa la aku bengang ya Rabb!! sekiranya korang pernah jalan sini sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini bermula dan sejak aku rasa aku dah mula bengang dan tak sabar dengan sistem dorang. Aku mula boom! Dan hari ini, sesungguhnya aku dah tak ada lagi kesabaran itu. 

Aku tunggu. Order since dari 26/3. Ya, masa tu tak ada lagi kata sesiapa order barang online itu akan lambat sampai padahal shopee jugak promo Duduk rumah, shopee hantar! masa tu berharap sangat, husband tak payah la keluar angkut sorang-sorang pampers anak-anak sampai penuh troli sorang-sorang. dey! 

Jika diikutkan sekarang pun boleh je pihak courier hantar barang pelanggan kerana sudah pasti masa ni ramai yang akan membeli di atas talian. Terima kasih pada mereka barang kita sampai pada kita. Well, aku tak salahkan pihak courrier sebab ini bukan dorang punya masalah, tapi pihak Petpet Official sendiri yang mengatakan mereka telah kehabisan stok yang aku mahukan itu. Padahal ya, memang aku sempat rempat stok pampers tu masa shocking sales dorang. And for me, alasan dorang sangat tidak logik akal. sebab apa? kebiasaan shocking sales itu, stoknya adalah terhad. dan sekiranya anda berjaya membeli dan bayar, maknanya anda dah dapat kan? Betulkan la aku kalau salah. 

tolong la, damn emotional aku petang ni. sekiranya semalam is the best day, hari ini adalah the worst day ever bila aku tengok dorang tarik tarikh ship out itu sehingga 19/5. Ya tuhan,!!! 

Dah la, aku punya nak bertahan, supaya once aku dapat pampers tu, aku boleh tinggalkan jejak hitam di situ. Haha niat tak baik ,tapi kali ni aku dah tak tahan. Aku kenselkan order dengan alasan tukar fikiran. Suruh dorang proceed refund. Yang sebenarnya aku dah minta sejak 11/4 hari tu setelah dorang minta aku divertkan order tu. What the heck? 

Tunggu korang refund. Email kat petpet official pun sudah..  kali pertama aku rasa frusted betul dengan servis kat shopee macam ni. fuh! done bebel. 


Screen shot bila aku tanya  bila barang aku nak sampai. 


dan bila dorang suruh divertkan order tu, yang aku rasa macam tak la bagus, so asked for a refund. 


Halah, screenshot dah berterabur dek kerana aku panas sangat nih.  ahah


nah, hiburkan hati sendiri tunggu sampai 19/5 nanti.. 

Dan lakiku berkata, awak beriya nak beli online siapa suruh. kan dah jadi macam ni. ya, aku bodoh nak beli atas talian macam ni sebab fikir tak mau biar dia kuar merayau erti kata lain nak senangkan dia laa. Naa, sekarang bukan senangkan. susahkan ade la.  mendapat nangis bucu katil. bodo syiak!! 

Kau punahkan harapan seorang suri rumah yang suka nak beli online. werghhhh~ nah! nyah kau jauh2 umpama covid-19. takkan ku pandang apa jua di jualmu atas talian itu. 




gallery @aienienka

© kisah aienienka.