Korea Drama: It's Okay Not to be Okay.

Khamis, Ogos 13, 2020

 

Tajuk: It's okay not to be Okay 

Genre: Psychology, Romance, Comedy 

No of Episode: 16

Cast: Kim Soo Hyun, Seo Yea Ji, Oh Jung Se

Sinopsis: The story of a community health worker at a psychiatric ward who lives on 1.8 million won (approximately $1,520) a month and a storybook writer suffering from an antisocial personality disorder. A man who denies love and a woman who doesn’t know love defy fate and fall in love, finding their souls and identities in the process.

Moon Gang Tae is a community health worker at a psychiatric ward who was blessed with everything including a great body, smarts, ability to sympathize with others, patience, ability to react quickly, stamina, and more. Meanwhile, Go Moon Young is a popular writer of children’s literature, but she is extremely selfish, arrogant, and rude.

(Source: Soompi & Koreandrama.org) 


SPOILER ALERT 

 

Akhirnya, sudah jugak aku menonton drama ni. Dah pun habis ditayangkan minggu lepas. Laju-laju aku dunload dan tertengok malam semalam. Gigih aku habiskan half of siri. Rabak mata. Sedih, lawak, touche, semuanya berkecamuk. Bila kau menonton sebagai seorang mak dan juga seorang anak. How broken you can be, but why you repeat the same mistake? 


Eh, teremosi pulak. Suka tengok watak Seo Yea Ji a.k.a Ko Mun Yeong yang kuatkan dirinya demi trauma yang lalu. Menjadi penulis buku kanak-kanak, punya ramai peminat. Namun sedikit demi sedikit pergi kerana perangai tiada perasaannya itu. 


Moon Gang Tae, seorang penjaga di sebuah hospital pyschology. mempunyai seorang abang autism, Moon Sang Tae. Yang ni best tengok brotherhood dorang di samping kawan Gang Tae, iaitu Jae Su. 


Aku rasa ramai juga la orang tengok drama ni, sebab ianya menitik beratkan masalah psychology manusia di zaman sekarang ni. Serba serbi sensitif. Tapi nak orang je faham dia. Bila seseorang itu terlalu amek hati dengan orang lain, hati dia sendiri dia lupa nak jaga. 


Memori buruk itu akan kekal lama di hati - Ko Mun Yeong


Rupa-rupanya Moon Sang Tae pernah suka dengan Ko Mun Yeong masa kecil sebab gadis itu selamatkan dia dari mati kesejukan dalam sungai itu. Namun, bila freak out bila tengok gadis itu beperangai seperti lunatic hasil didikan ibunya, Do Hui Jae seorang penulis buku misteri dan thriller. 

Apa yang aku belajar dari drama ni, sebagai seorang ibu bapa harus beri peluang pada anak untuk pilih jalan mereka sendiri. But, tipikal asian parents selalu nak anak-anak itu menjadi yang terbaik namun cara didikan itu kadang-kadang kita tak sedar yang kita terlalu mengawal mereka. 

Didik la anak-anak ibarat mengawal layang-layang. Lepaskan ia sebebasnya, bila perlu tarik la ia kembali. 

Some episode yang aku tengok nangis  ada episod aku tengok ketawa. Dan ada juga episode yang membuatkan hati aku sakit sangat. Tapi, ianya tak sedih. Cuma sakitnya itu susah nak dijelaskan. 

Keseluruhan cerita, digarapkan dalam buku terakhir Ko Mun Yeong, - The Real Face. Mereka bertiga mencari kebahagian mereka sendiri. Gembiralah untuk diri sendiri. Apa yang perlu cintai diri sendiri dahulu sebelum menyayangi orang lain. 

Banyak la quotes dari drama ni telah diubah oleh peminat untuk tatapan orang ramai. Sekaligus aku rasa drama ni terbaik juga dari Studio Dragon. Ada sebahagian tempat digunakan dalam Hotel Del Luna. Rumah Ko Mun Yeong tu, Balkoni dia tu. Heee~ Pahtu Ok Psychiatric Hospital kalau tak silap lebih kurang macam Dr. Romantic punya design hospital dorang. 

Lagi lagi, ah.. Aku dah lupa dah. Yang penting sebab dah dunload. Nanti nak repeat lagi bila aku rasa lost dalam mendidik anak-anak ni. Well, I'm not a good mother, yet I want the best for them. -IT'S OKAY NOT TO BE OKAY. 



Mak Ju Ri nasihatkan si Gang Tae, sebab dia rasa mak dia selalu amek berat pasal abang dia saja, berbanding dengan dirinya. Tapi, mak cik ni kata, mak dia sangat kuat kerana berjaya besarkan dua orang anak. Bahkan dia yang anak sorang pun ada masanya nak lari. FUH, aku bayangkan kami 7 ni. Terus aku berterima kasih dengan Mrs.ayahumi yang struggle besarkan kami yang kadangnya tanpa Mr.Ayahumi di sisi. Lebih kurang macam mak yang suaminya kerja army gitu la. 


Apa yang Gang Tae tak nampak, mak dia sayangkan dia sepertimana sayangkan Sang Tae, sebab tu mak dia lahirkan dia. Cuma itu lah, kadang-kadang anak istimewa ini dia perlukan perhatian lebih sampai mak dia sendiri penat. 


Ill fated relationship. How bad your relationship is it.  Nak berpisah itu sakit, apa la salah jika kita bersama untuk mengubati hati keduanya. 

Suka juga buku yang semua Ko Mun Yeong ni tulis. Ada real life tak? Hee, bagaimana aku nak jumpa pintu agar terus maju ke hadapan tanpa melihat memori yang lalu? 


Well, korang harus menonton drama ni ya.  Dah habis dah tak perlu tunggu. hEe

 

#Segmen : Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari

Ahad, Ogos 09, 2020

 

Join giveaway atau apa jua segmen adalah salah satu kita berinteraksi sesama blogger. Yeah! 


Makanya untuk segmen ini berlangsung sehingga 14 Ogos 2020  dan korang masih belum terlambat untuk menyertainya. Meh, join. Support member. Saya sudah, anda bila lagi? Ha ha ha 


Najmi dikesan hadapi masalah bow leg

 Assalamualaikum gais, salam hujung minggu. Semalam boring-boring termenung terfikir pulak nak buat entry cerita pasal kisah Najmi masa dia check up setahun hari tu. 


All is good , alhamdulillah but once kitaorang nak keluar dari bilik misi tu, Aien lepaskan si Najmi ni jalan sendiri. Tapi  misi suruh tahan. Kenapa la pulak kan? Rupa-rupanya kaki sebelah kiri Najmi masuk ke dalam was called "Bow Leg". Terus kena refer ke doc suruh tengok macamana la kan. Alhamdulillah jugak, dod kata kita pantau dia till 2 years old. After that  kalau kaki dia masih not okay, kena la kan refer pada fisio. 


Apa itu Bow Leg? 

Bow legs (or genu varum) is when the legs curve outward at the knees while the feet and ankles touch. Infants and toddlers often have bow legs. Sometimes, older kids do too. It's rarely serious and usually goes away without treatment, often by the time a child is 3–4 years old.

-kredit carian google. 


Kalau diikutkan kata doc, normal bagi kanak-kanak yang baru belajar berjalan. Sekiranya berlanjutan, ianya harus diperbaiki. Bila dicari dan baca pada carian google, takut jugak bow leg ni kan. 

Misis ada tanya, kalau dia jalan ada jatuh-jatuh tak? Normal ada la kan, but tak selalu. 


Diikutkan usia, Najmi boleh berjalan awal tau. Sekitar 8 bulan begitu. Jika dibandingkan dengan adik sepupu dia, Furqan much aktif that little boi. Sampaikan Najmi pun takut dengan dia. Tapi, Furqan tak ada bow leg walaupun dia pun boleh berjalan awal dari usia. 


Tak tau la apa penyebab Najmi boleh bow leg tu. Boleh baca sini jika sudi, Bow Leg Info 

Dan dia kata, boleh mempengaruhi cara jalan seseorang itu. Tak berapa ingat la Nayal dulu macam tu ke tak ye. Kena scroll balik video dia berjalan ni. Nasib Aien ni jenis suka rekod masa dorang memula belajar berjalan sehingga la sekarang. 


Perasan masa first dia berjalan kaki Najmi kembang di bahagian lutut, tapi buku lalinya masuk ke dalam. Fikirkan itu normal sebab dia nak seimbangkan badannya. Lama kelamaan, sebelah kanan sudah normal. tinggal la sebelah kiri ni. 

Hampir sebulan dah Najmi dikesan bow leg tu, saban hari Ibu dia tilik kaki si anak ni. Di urut setiap malam supaya lurus. Kata mak mentua, itu la, tak dibedung kakinya kembang begitu.  

Nayla dulu sampai tiga bulan masa tidur berbedung, Najmi mana mahu. Haha Mampu ketawa saja la. Kadang orang cakap benar, kita saja la yang pahit nak terima kan? 


Ini gambar semalam. Boleh nampak dia berjalan, kaki kirinya tertinggal ke belakang gitu.. heee~ 



Ini gambar Najmi berdiri tegak. Nampak kekok sangat. Harap kakinya boleh normal setiba usianya. 


Masa ni tak perasan la pulak kan? Hurm..  Hurm.. Hurm.  Ibu kau ni dah speechless dah bila kenangan kaki kau ni Najmi..


  

Hasil cabutan bertuah, Oven baru lagi besar.

Rabu, Ogos 05, 2020

Alhamdulillah, sekali kau bersyukur atas segala nikmatnya, Allah akan gandakan rezeki pada mu. 

Alhamdulillah. Tahniah Cik Suami dapat cabutan bertuah dalam mesyuarat agung kelab keluarga tempat dia bekerja. Masyuk. 

Pulang rehat tengahari, dia sempat bermain dengan anak-anak minta doakan supaya dapat TV. Dapat la tengok TV di rumah. Aku ni blur. Tang mana nak dapat TV tu.. Haha tak la pulak mulut ni nak menanyakan. 

Alih-alih petang dia balik kerja mengangkut sekotak besar oven. Sebelum tu ada jugak masuk whatsapp kabokan pada aku, tapi itu la. Tepon tak sempat menengokkan. 


Alhamdulillah Allah. Tak dapat TV  oven pun jadi. Besar bak hang. Sama jenama yang Mr.Ayahumi aku hadiahkan pada kami masa kahwin dulu. Tapi kali ni sekali ganda besar dia. Siap boleh panggang ayam sekor jah.. Boleh la buat kenduri kendara. 

Apa yang aku teruja lagi, macam pembakar semangat la suruh aku nak baking-baking ni. Angannya nak bisnes brownies la, apa la kan. Ala simple simple je. bila dah ada oven besar macam ni terangan la pulak nak bakar kek lapis sendiri. Kah! Kita tengok sejauh mana kek lapis itu pergi. Haha 

Setakat ni mampu jual yang orang buat ja. Nak buat sendiri rajin bebeno... 

Makanya, bila dah ada oven baru ni.. yang kecik molek tu pass la pada mak mentua. Buat dia bakar bakar apakan. Heee~ I am so excited .. 

Cik Suami pun bukak cerita, sejak kawin rezeki cabutan bertuah tu tak pernah miss. Dulu, masa mula kahwin dapat alas cadar. Pun kain bagus. Sampai sekarang aku suka mengenakan set tu. Raya tahun lalu, dapat kipas. Rezeki anak la. Memang masa tu cakap nak tambah kipas satu lagi dalam bilik. Alhamdulillah, dapat cabutan bertuah. Tak perlu dah beli. 

Bayangkan dalam bilik kami, kipas sahaja ada tiga. Satu kipas kaki, dua kipas meja. Setiap sudut katil ada kipas. Mak aih.. Bila sejuk, satu je la berfungsi. Tang panas.. Semua haa hidup.. 

Pahtu kali ni pulak, alhamdulillah dapat oven. Allah hiburkan hati aku kehilangan baby, suh happy happy bisnes agaknya. Aku dah dua tahun berangan nak bisnes brownies. Tapi, takut nak mula sebab khuatir pasaran, takut tak mampu kejar demand, lagi satu takut penyakit M aku datang. Sebab tu aku rajin buat untuk makan sendiri je. Kadang bawak balik kampung, lanje la tekak adik ipar yang suka dessert ni. Alhamdulillah, semua kena dengan tekak dia. sekarang dah pandai request minta buatkan kalo dah lama tak buat. Haha 

Tunggu la, ada sikit keberanian.. Ada la bau bau coklat yang awesome tu.. heee~ 

Terima kasih Allah atas rezeki yang kau berikan pada kami hari ini. Alhamdulillah atas nikmat yang telah kau kurniakan pada kami. 

Chinese Drama: My Neighbour Can't Sleep (2019)


Tajuk: My Neighbour can't sleep 
Genre: Music, Comedy, Romance 
No. of episode: 24 
Cast: 
Sinopsis: A sweet romance begins when a pianist suffering from insomnia finds comfort in a quirky romance novelist.

Song Mi Duo who's been single since birth is an aspiring romance novelist who dreams of making it big. During the summer after her high school graduation, she meets Xi Song, a pianist who became famous at a young age. Due to the pressures that he faces, Xi Song suffers from insomnia but is surprised to realize that he can sleep when Song Mi Duo is beside him.

Using Xi Song as her model, Song Mi Duo becomes determined to write a love story that will take the world by storm. The two work up a deal that they will both benefit from, thus starting a unique sleeping arrangement as they chase for their dreams. (Source: ChineseDramas.info)

Spoiler Alert 

Sangat ringan dan santai untuk ditonton. Pelakon perempuan dia mengingatkan aku pada siapa tu pelakon Korea tu, Haa,,, Gong Hyo Jin. Sebijik sangat-sangat gaya deme ni. 

Kalau nak dikatakan Xi Song cold hearted guy, tapi dalam hati ada taman. Dia dulu yang suka pada Song Mi Do dalam diam. Sejak kematian ibunya, Xi Song pendam je segala keinginannya. Ikut je orang a.k.a manager dia Liang Ge cakap apa. But, once Xi Song kenal Song Mi Do dia berani berubah arah walaupun hubungan mereka sangat ditentang oleh orang sekeliling terutama daripada pihak Xi Song. Alah, ramai tu takat Liang Ge dengan Aunty Gu a.k.a penjaga Xi Song tu je. Even ayah Xi Song sendiri okay je. 

Teda juga la aku nak review panjang-panjang sebab macam tipikal corny comedy romance jugak la drama ni. 


Comel tengok Song Mi Do tu . Alih-alih kan, rupanya mak bapak Song Mi Do ni memang fans kalah mati si Xi Song ni. Sejak kecik Mi Do ni ditekankan oleh ibunya untuk mempelajari piano disebabkan Xi Song ni. Namun, sudahnya anaknya memilih untuk menjadi penulis novel. 

Konon nak amek Xi Song jadi inspirasi, last-last sendiri jatuh hati. Eh,, Dan akhirnya mereka hidup bahagia bersama. 


Nah, kunci pintu hati saya. Haha

Chinese Drama: My Girl (2020)



Tajuk: My Girl / 99 point girlfriend 

Genre: Romance, comedy, Business 

No of episode: 24 

Cast: 

Sinopsis: As a child, Meng Hui was involved in a terrible accident. Though she has born the physical scars of that moment on her face all her life, it’s the mental scars that have caused the greatest damage. Traumatized by the event, Meng Hui developed a dissociative identity disorder which causes her to switch between two distinct personalities at random. Never knowing when her alternate personality might emerge, Meng Hui has struggled all her life, to find a balance between her two sides. Now grown, Meng Hui works as a makeup artist who has started creating her own small line of homemade cosmetics. As fate would have it, she happens to cross paths with Shen Yi, the CEO of a large cosmetics company, during one of her episodes and suddenly declares herself to be his girlfriend. Though shocked by this sudden outburst, Shen Yi decides it’s better to save face by playing along, than make a scene in public. In turn Shen Yi is rewarded for his seeming gallantry when he discovers, not long after, that Meng Hui has developed a liquid foundation that has the potential to revolutionize the cosmetics industry. Desperate to get his hands on her formula, Shen Yi continues to play the part of the devoted boyfriend, a fact that shocks Meng Hui once her alternate personality relinquishes control. Though at first, only interested in Meng Hui’s formula, Shen Yi soon finds himself falling for the girl fate seems to have thrown into his life, and even more surprising, she seems to be falling for him. But their relationship is put to the ultimate test when Meng Hui learns that Shen Yi was the one responsible for the accident that changed her life, all those years ago. Will their love become the salve that heals their deepest wounds or will they find that some wounds really do leave permanent scars?


(Source: Viki)


SPOILER ALERT


First of all, aku tengok ni sebab Shen Yi melakonkan watak M dalam drama Memory Lost yang aku pernah review sebelum ni. Dalam tu, sekali imbas macam ensem. Ha Ha ha 


Sekali tengok dia dalam ni, comel pulak. Dengan watak lelaki kaya, tapi cikai nak mati. Sebab yang kaya bapak dia. Dia dibesarkan oleh mak dia sebaik saja kedua ibu bapanya bercerai. Makanya, hubungan Shen Yi dan bapanya tak la berapa baik. 


Berkenalan dengan Meng Hui, seorang juru mekap. Eh, tak ada la berkenalan. Cuma terserempak dalam satu program dan Meng Hui punya PTSD tetiba trigger masa tu. Mengeluarkan bakat yang tersembunyi yang ada pada dirinya. Dan menganggap Shen Yi itu, teman lelakinya. Bila jumpa kawan baik, merangkap doktor Meng Hui, Ah Tao Shen Yi bersetuju untuk play along dengan Meng Hui. 


Lama kelamaan, Shen Yi dapat tahu yang Meng Hui adalah gadis yang pernah dilukainya satu ketika dahulu..Terus cinta + rasa bertanggungjawab terhadap Meng Hui semakin kuat. Kerana gadis itu punca utama mengapa Shen Yi gigih nak ciptakan sebuah formula baru untuk foundation cum serum untuk menutup luka di wajah. 


Seronok tengok drama ni, sebab layan Meng Hui punya PTSD tu. Once dia pulak jadi Presiden LS Corp. padahal kompeni tu Shen Yi punya. Ha ha Selamba dia nak pecat patner Shen Yi, Manager Xu yang tak guna tu. Hampir beberapa tahun bertapak di dunia mekap LS Corp masih tak dapat nak berdiri dengan kukuh. Majoriti share holder cuma sanggup melabur sebabkan ayah Shen Yi tu je. Selebihnya dorang sangat tak yakin dengan kebolehan Shen Yi sendiri. Bila Meng Hui yang berpewatakan seperti seorang presiden, staff LS Corp semua suka dan sayangkan Presiden Meng lebih daripada boss sebenar. Comel je. 


Paling win, satu watak pembantu LS Corp tu, siapa ntah nama dia. Dia banyak memainkan peranan penting tapi nampak tak penting sangat. 


Drama ni banyak part bosan jugak la bagi aku. Seem like aku punya mood swing na mati, jadi tengok pun macam tak ada perasaan. Cumanya gigih habiskan sebab bromance Shen Yi dan kawan baiknya, Dr. Sui, seorang doktor plastic surgery. 



Dr. Sui banyak membantu Shen Yi sebaik-baik juga perkara. Bromance dorang memang win jugak la. Dah la sampaikan baju Shen Yi pun dia sudi taja. Kadang makan malam dia beralasan ada promo  buy 1 free 1 . Bagi satu kat Shen Yi. Ha Ha 


Yang paling ketara bila Meng Hui berperwatakan Presiden LS Corp tak nak balik rumah dia sendiri. So, masa tu Shen Yi gelabah nak carikan rumah untuk Presiden Meng. Dr. Sui la orang yang membantu. Alasan dia saja beli rumah lebih kot-kot Shen Yi perlukan satu hari nanti. Ha Ha Best wei kalau ada member macam ni real life. 


Lama-lama aku pun tengok Dr. Sui ni macam familiar face pulak. Mana kan drama dia pernah berlakon ya? 


Aha~ rupa-rupanya dia jadi pembantu Dong Hua Ding Jun dalam Eternal Love: Dream tu. Eh, tak ada gambar. Malas nak google. Siapa dah pernah tengok drama tu mesti perasan. Sekarang drama Eternal Love tu tengah main kat 8tv jam 7 petang. Tengok macam dah nak habis je. Tiap kali hujung minggu tengok iklan dia, mesti rindu kata nak tengok lagi. Haha 


Okay, berbalik drama kita ni.. 



Rupanya Dr. Sui baik dengan Shen Yi kerana nak menebus balik silap dia masa kecik dulu. Sebab dia provoke si Shen Yi a.k.a Zeng Jue dan menyebabkan wajah Meng Hui berparut. Sebab tu juga dia menjadi plastik surgery punya doktor. 


At the end of drama, akhirnya Meng Hui tak pun pergi untuk pembedahan tu. Memilih untuk terus membantu Shen Yi di LS Corp dan mereka berkahwin dan hidup gembira. 


satu la keistimewaan drama ni, di penghujung setiap episode pasti ada quotes yang boleh membuat kita berfikir panjang. 






Thailand Drama: Prophecy of Love (2020)

Selasa, Ogos 04, 2020


Tajuk: Prophecy of Love / Forecasted of Love 

Genre: Action, Romance, Friend, Drama, Family 

No of Episode: 13 

Cast: 

Sinopsis: Rosita gets into a car accident and suddenly gets a talent where she sees the future when she touches a rose. She becomes a famous fortune teller. One day, she makes a prediction in public to reporters that Theeruth, a famous actor, will make a woman pregnant and have a secret child. That prediction gets Theeruth into trouble and their relationship becomes antagonistic from that day. 

A few years later, there is a charity event and the host invites Theeruth and four celebrities as special guests, and also invites Rosita to tell their fortunes. Five celebrities choose different roses and give them to her to read. Once Rosita touches those roses, she sees sweet scenes of Theeruth and herself hugging, kissing and loving each other very much. She is so shocked. Her reaction is so strange and the five celebrities are very curious about what she saw. Rosita does not tell anyone and claims that she saw nothing. But all the guests do not believe her. 

After that day, something strange happens to her. She is attacked by someone and the suspect is one of the five celebrities whose fortunes she had read. The biggest suspect is Theeruth who had always been her opponent. But one day, he coincidentally saves her from the criminal and also offers to let her live with him as it is the safest place for her since everyone thinks that they are opponents.

Their relationship improves little by little from that day through many dangerous situations to find the real criminal who wants to kill Rosita.

(Source: James Ji Fansub)


SPOILER ALERT



Thailand Drama, randomly rasa nak tengok. Menceritakan tentang Rosita yang mendapat anugerah melihat masa akan datang seseorang melalui bunga ros sejak kemalangan melanda diri. 


Dengan anugerah itu, Rosita menjadi terkenal dan mendapat perhatian umum untuk menjadi tukang tilik. Dan melihat masa hadapan seorang pelakon lelaki terkenal, Theerut. 


Dalam visinya, Rosita melihat Theerut bakal terlibat dengan seorang wanita mengandung dan adik angkatnya mempunyai pertalian darah dengannya. Dan visinya itu benar-benar berlaku. Membuatkan Rosita mendapat tempiasan peminat Theerut memarahkan dirinya. Sejak daripada itu, Rosita tidak menilik nasib sesiapa dan fokus kepada pengubahan bunga. 


5 tahun kemudian, mereka berjumpa lagi dalam suatu majlis dan Rosita menilik nasib beberapa orang artis termasuk Theerut serta orang terkenal dalam majlis tersebut. 


Dek kerana takut, antara kelima orang ditilik nasib oleh Rosita ini cuba membunuh wanita tersebut. Malangnya, kebanyakan petunjuk melebih kepada Theerut dan itu tidak benar, membuatkan Theerut memutuskan untuk membenarkan Rosita tinggal bersamanya. 


Rosita pula, takut visi Theerut dilihatnya benar-benar berlaku. Namun, dia cuba untuk mengambil risiko. 


Antara watak penting lain: 

  • Chang - Seorang anggota polis terlibat dalam penyiasatan kes Rosita. Kawan baik Theerut. 

  • Kratai - Pembantu merangkap kawan kepada keluarga Theerut. Juga merupakan intern di Hotel milik Paul. 

  • Paul -  kawan baik kepada Rosita yang pada mulanya aku ingat dia teman lelaki Rosita. Memilik sebuah Hotel. 

  • Thee Ran - adik kepada Theerut, ibu kepada Rawee. Mangsa rogol kawan baik Theerut sendiri, Auaychai. 

  • Auaychai - antara watak villain yang cuba untuk balas dendam terhadap Theerut. Kerana baginya Theerut telah merampas semua kejayaan yang patut jadi miliknya. 

  • Rin - teman pelakon kepada Theerut. mempunyai skandal dengan abang ipar Paul, Thanaphol. Namun, pandai sembunyikan sehingga langsung tak dihidu oleh media. 

  • Lyla - Customer designer untuk drama lakonan Rin dan Theerut. Ada masa silam bersama Rin. 

  • Wittkhorn - Ahli politik yang menyalahgunakan kuasanya demi kepuasan nafsunya sendiri. 

  • Thanaphol - Abang ipar Paul, seorang yang bijak namun akhirnya terkandas juga. 

  • P' Ta - Kakak kepada Paul, shareholder di hotel Paul. Juga orang yang banyak memperkenal Rosita pada orang lain. 

  • Bini General - 


Aku rasa itu je kot yang penting. Rin, Lyla, Wittkhorn, Thanaphol, P' Ta dan Theerut antara orang yang ditilik oleh Rosita di majlis pelancaran tu. 


Bila Rosita dan tinggal dengan Theerut, bermula episode Theerut flirting dengan wanita itu. Rosita ingatkan Theerut ni playboy dan telah menjadi suami orang. Sebab tu dia sedaya upaya menidakkan visi yang dia nampak tu.


Theerut pulak, seorang abang a.k.a pak cik yang penyayang kepada Rawee dan anak yang baik. Suka tengok hubungan kekeluargaan dalam drama ni. Walau apapun berlaku pada adiknya, Theerut tak pernah berhenti mencari adiknya yang sering dihantui igauan lalu. Ran, sentiasa melarikan diri apabila dirinya ditemui oleh Chang. 


Seorang demi seorang terkantoi daripada menjadi saspek kes cubaan membunuh Rosita a.k.a Rose. 


Pertama sekali Theerut yang jelas-jelas dia aja yang tiap kali berlaku cubaan, menyelamatkan Rosita. Keduanya Lyla, custom design yang acah ada sijil kelayakan daripada luar negara. Hakikatnya dia cuma tukang jahit yang berbakat dan seorang budak pinggiran. Jika dulu dia mempunyai skandal dengan Rin, namun kini Rin pula cuba menghancur kerjayanya. Selepas kes mak Lyla cuba untuk bunuh diri. Lyla akhirnya pasrah rezekinya tiada di bandar kembali ke pangkuan keluarga. Redha mak itu penting. ^^ 


Kesudahannya, saspek cubaan membunuh Rosita tinggal la tiga. Baru la terbongkar sedikit demi sedikit bahawa Rin memang cuba untuk ugut Rosita supaya wanita itu tidak memecahkan rahsia dia. Dalam masa yang sama, bini general polis juga mengupah orang suruhannya untuk membunuh Rosita agar rahsianya 10 tahun lalu tidak terbongkar. Kerana cinta, dia sanggup membunuh adik beradiknya sendiri. Tapi, mesti la terbongkar juga kan. 


Dalam Rosita menyelesaikan satu demi satu rahsia melalui visinya, Theerut sentiasa membantu dan lama kelamaan love hate story mereka pun bermula. Bila keadaan semakin kritikal dan mereka berjaya menemukan saspek cubaan membunuh Rosita, namun musuh juga semakin berani mencuba kerana mereka tahu pihak polis tiada bukti untuk menahan mereka. 


Sedih, ahli politik corruption demi nafsu sendiri. Bayangkan jika berlaku di realiti, pusat anak-anak yatim menjadi tempat pemilihan hamba seks, nauzubillah min zalik. 


Auyachai, orang suruhan ahli politik tersebut cuba berkerjasama dengan Thanaphol demi menjatuhkan Rosita dan Theerut, akhirnya dapat tahu bahawa Rawee itu anaknya sendiri. Tika itu, dia insaf dan ahli politik pula cuba membunuhnya. Dia mengambil keputusan untuk tamatkan semuanya demi membalas jasa Theerut selaku kawan baiknya dahulu. 


Tinggal Thanaphol yang keras kepala. Paul sangat benci abang iparnya yang curang pada kakaknya, Namun, untuk menyabitkan kesalahan pada lelaki itu  Paul dan yang lain tidak mempunyai bukti. Bila Thanaphol cuba membunuh Rin yang memaksa lelaki itu menikahi dirinta setelah mendapat tahu dia mengandung. Dan Rin menjadi satu-satunya saksi kuat menjatuhkan Thanaphol. 


Saat akhir juga, Thanaphol masih mahu membunuh Rosita kerana baginya wanita itu tuah buruk pada dirinya, Theerut menembak Thanaphol di tempat lelaki itu menyembunyikan mayat Tuan empunya pusat jagaan anak yatim yang dibunuhnya dahulu. 


Phew~ dalam aksi ada comedy. Ada cuit-cuit cinta. Seronok juga lari layan drama Thailand ni. Asyik keluar iklan je, akhirnya berjaya layan juga. 


Syabas! 



Giveaway by Ejulz & Shirven

Isnin, Ogos 03, 2020


Aku ni nak support geng Sarawak blogger yang aku kenal di alam maya ni. Hope uolls sudi la join k. meriahkan lagi reramai support genk. ^^ 

Tarikh tutup: 15 Ogos 2020 

Bah, jom! Klik jak banner di atas untuk join k. ^^ 



Hello, August!




Hello, August! | Assalamualaikum dan salam sejahtera serta salam Aidiladha dari Aien. Wah, senyap blog ye. Sakan beraya ke tu? Al-maklum la kampung tiada line, dan aku juga lupa a.k.a tiada kesempatan nak buat siap-siap entry dek kerana kesibukan menguruskan kisah misscarrige aku yang baru seminggu berlalu. 


Pejam celik juga, kita telah pun berada di bulan ke 8 daripada 12 bulan. Eh, lagi 4 bulan tahun 2020 akan pergi? Sungguh tak berasa kan.  Perintah kawalan Pergerakan yang orang dok merungut pun telah berlalu sehingga Perintahan Kawalan Pergerakan Pemulihan. Namun, kes saban hari ada pasang surut. Risau hati tengokkannya. Bermula 1 Ogos lalu juga, kita diperintahkan untuk kembali memakai pelitup muka secara tegas oleh Kerajaan. Makanya juga, sekira tiada kewajipan untuk berada di luar. Kita disarankan untuk duduk diam-diam di rumah sahaja. Mari la kita berdoa agar covid-19 segera beredar dari muka bumi ini. Supaya kita boleh hidup dengan keadaan biasa. Buat masa ni, jangan lupa jaga jarak. Elakkan 3C. Dan jaga kebersihan diri. 


Eh, bebel pulak apa ni? 


Itu je la aku nak pesan. Moga August bakal membawa berita gembira buat kita. Jika diikutkan PKPP bakal tamat hujung bulan ini. Namun, dilihat pada turun naik kes saban hari kita pun tak boleh nak jangka apa dan bagaimana tindakan Kerajaan untuk sesi seterusnya.. 


Buat mereka yang baru kembali dari luar negara, kuarintin la diri anda. Jauhi la tempat awam. Jika anda rasa diri bergejala, segera la telefon no yang sepatutnya. Tak perlu la ke hospital mahupun klinik untuk menambah risiko pada orang lain. 


Dan untuk diri aku, be better mum k. Emosi jaga. Diri pun jaga. ^^





Berpantang dengan set pantang budjet Suzyhoney

Rabu, Julai 29, 2020

Berpantang dengan set pantang super budjet Suzyhoney | Walaupun keguguran, seorang wanita itu harus menjaga dirinya demi kesihatan pada masa akan datang. 

Pada mulanya, aku tak berasa sakit-sakit badan sejurus selepas keguguran itu. Namun, selepas pergi sesi scan dan cek kot-kot ada saki baki darah mahupun placenta yang tertinggal, tubuhku longlai dan baru terasa seperti selepas bersalin. 

Kenapa? 

Ikutkan aku plan nak pergi scan 5/8 mengikut appointment aku sepatutnya buka buku pink. Akan tetapi, atas nasihat seorang teman. Akhirnya aku pergi ke KKTU untuk confirmation scanning dan kemudiannya bahagian Kecemasan HSA sekali lagi pada hari selasa, 28 Julai 2020. 

Nota: Selepas keguguran walaupun di rumah kita seharusnya pastikan segala saki baki yang ada dalam rahim telah selamat dikeluarkan. Bimbang sekiranya ada jangkitan pada kemudian hari . 

Kebetulan aku, selepas keguguran tiada rasa nak pitam, demam mahupun apa-apa siptom yang seharusnya dialami oleh orang selepas bersalin. Kerana itu, aku berasa tak perlu kot ke hospital padahal Encik Suami dah mengajak. 

Dan pergi ke KKTU, musim covid ni kena beratur dan khabarkan saja nak scan untuk confirmation misscarriage. Nanti tunjuk la gambar yang ada kita ambil (sekiranya ada) untuk bukti. 

Masuk ke dalam, mereka letakkan aku di bahagian triage untuk periksa tekanan darah. Sesudah itu, baru ke bilik doktor. Diperiksa dan scan perut, ada darah beku dalam rahim yang agak besar. Walaupun janin serta placenta telah selamat keluar. Maka, doktor di KKTU, referkan aku ke bahagian Kecemasan HSA untuk pemeriksaan selanjutnya. Sekiranya ada sakit perut yang kuat, mohon pergi segera. 

Dan aku, biasa-biasa saja. Selepas menghantar anak-anak ke rumah nenek mereka, baru la kami berdua laki bini ke HSA. Di bahagian kecemasan, disoal siasat untuk kali keberapa untuk kepastian. Diminta untuk urine dan blood test. 

Wah, masa untuk masuk jarum blood test, boleh MA tu lupa nak letak alcohol swab. T^T main cucuk je dia punya nervous tak jumpa urat aku. Bila dicakap, dicabutnya jarum tu dan baru disapukan. menangis rasa. But, it's okay. Pengalaman kan? 

Settla kan bahagian kecemasan, dorang refer ke O&G lagi. Untuk kepastian. Alhamdulillah tak perlu D&C. Cuma diberikan suntikan ubat di bahagian peha untuk slowkan pendarahan. Wah, selepas itu bermula fasa mamai. Time ini la bermula jugak rasa kelelahan bersalin itu. Kenapa ya? Kesan ubat barangkali. 

Pesan doctor, sekiranya masih bleeding dalam tempoh seminggu aku diminta rujuk ke KKTU balik untuk scan. Nasib diberikan surat. 

Bila rasa badan dah lemau, aku bercari set berpantang. Kali ini terpikat dengan Suzyhoney Herbs. Ada orang kata, jika keguguran tak payah la berpantang sangat. Tapi, jujur aku cakap perlu sangat-sangat wahai gadis-gadisku sekalian. Badan anda mahu digunakan sehingga hujung nyawa. Jaga la elok-elok. 

Berbekalkan Krim Barut Herba Suzyhoney dan Minyak Serai Wangi dan juga Sabun Herba sangat sesuai untuk kita yang berpantang tanpa anak. Cukup la sekadar menyegarkan tubuh dan emosi sendiri. 


 Serupa losyen. Perlu dikocakkan sebelum guna. Tekstur seperti minyak scrub dan sangat selesa digunakan. sedap rasa badan selepas digabungkan dengan minyak serai. 


Minyak Herba Serai Wangi. Urm, macamana nak describe ya. Macam minyak urut lain kot. Haha 



Berlatar belakangkan pampers anak-anak. tiga produk daripada Suzyhoney aku cuba untuk berpantang kali ini. Murah, sesuai dengan bajet sendu pkpp ni kan. Next nak cuba set pemulihan SuzyHoney yang berupa jamu makan. tengok review macam elok. 




Terima kasih rezeki ketiga

Isnin, Julai 27, 2020

Terima kasih rezeki ketiga | Julai, cerita penuh dengan pelbagai perasaan. Untuk makluman, cerita ini mungkin akan panjang. Emosi aku bercampur aduk untuk tulis entry ini. Walaupun yang ketiga, aku tetap excited menunggunya. 

Sejak bersalin Najmi, alhamdulillah period aku teratur. Namun, sejak Jun lalu dianya tak kunjung tiba. Aku jadi khuatir takut ada yang tersangkut lagi. Siap siaga la dengan UPT banyak-banyak. Seminggu lepas lambat cek, masih negatif. Masuk awal Julai, aku cek double line. Masa tu gembira sebab ada lagi. Takut sebab dekat sangat. Macam-macam la. Tunjuk dia Encik Suami. Dia punya reaksi usah la dicerita. Sama begitu saja. Tidak nampak gembira  tak juga nampak berduka. 😂

5/7/20. First cek UPT. Double line. rasa tak percaya sungguh. 


after one week, aku cek lagi UPT. kerana rasa tidak percaya tu masih ada. Dan keraguan orang sekeliling aku. 

Al-maklum la aku beranak rapat, dorang macam shock aku ada isi lagi.  Excitednya aku berkongsi berita gembira ini tidak diterima dengan reaksi yang baik oleh orang sekeliling aku. Namun, aku cuba kekal positif. 

Sensitif pada bau, nafas mula menjadi pendek, selera makan hilang dan sebagainya. Apa yang semakin jelas aku berisi. Namun, tanpa diduga. 

22/7/20 - seharian aku cirit-birit. Mungkin tersalah makan. Dengan melepek di katil, Nayla dan Najmi bersilih ganti mengajak aku bermain. Pada malamnya, si ayahnya pulak mengajak keluar. Sempat jugak aku pekena Kuey Teow Ladna dan Milo es. Teringin yang amat. Dah dapat, alhamdulillah. 

Pulang malam tu, brown spotting detected. Aku seram. Bagi tahu Encik Suami dia kata betul ke mengandung ke? Aku pun konfius. Plus bimbang kalau ada apa-apa.  Baca la juga reason why boleh spotting. Kalau diikutkan last two pregnancy, masing-masing tiada juga masalah. Tiba-tiba risau kali ni ada pulak hal. 

Esok hari masih bleed, last Encik Suami ngajak pergi PKU UTM untuk cek. Scan perut, doc kata baby around 5w2d. yang mana dia suppose dah 9w.  Cek vagina, clear. Pahtu kemungkinan miss miscarriage. sekitar 50-50 la kan. Aku dah macam -macam fikir. Kenapa la boleh jadi macam dan sebagainya. Mungkin teda jugak rezeki aku sebab kebanyakan respon (orang tua) kurang positif bila tahu aku pregnant lagi. Tapi, PKU UTM teda ubat duphaston untuk kuatkan rahim.  Berbalik aku ke KKTU untuk dapatkan ubat ni. Bila cek HB, urine semua okay tapi bila ikut LMP dorang cakap proses kejadian janin tu bukan dari LMP. Macam salah tarikh macam tu la. Bagi la ubat kuatkan rahim . Ada dua bahagian. Dua biji untuk tiga hari pertama, dan seterusnya sebiji sehari. Aku makan tanpa culas dengan harapan dia masih bertahan denganku . 




Balik kampung seperti biasa, dan pendarahan semakin banyak bila tiba hari sabtu. Dan aku mula rasa macam mabuk, letih yang amat. Sakit pinggang dan lower abdomen. Cakap ngan Encik Suami, jom la kita ke hospital. Risau kot ada apa-apa ke kan. We never know yang kat dalam macamana. 

Ahad, Encik Suami apply cuti dan jam 9 lebih ke Hospital. pergi la daftar diri ke kecemasan. rutin sama jugak. Scan perut, baby dah tak nampak. Cuma ada kantung je. masih 5w2d jugak. Bila cek vagina pun, ntah apa lagi dorang tengokkan. sudahnya hantar aku pergi O&G. 

Wah, naik O&G ni, doctor dia bisa mulut. Membebel sambil cek aku. Repeat scan perut, cek vagina dan scan melalui bawah. Kira cara dia cakap tu, macam pasti la aku ni miss miscarriage. Siap pesan, kalau lepas keguguran ni, tolong la amek perancang. Jangan zalim kat anak. -itu yang doktor tu dok ulang banyak kali buatkan air mata aku bergenang la jugak. 

Suruh aku pergi je Appointment KKTU 5/8 nanti untuk scan lagi. Kalau pasti janin hidup, buka buku pink. Jika tidak, tunggu dua minggu dia turun sendiri. Dan sekiranya tak, datang la serah diri DnC ke hospital.  

Selesai semua di HSA sekitar 12 tengahari, Encik Suami bawak lagi balik kampung. Pekena lagi pizza lepaskan rasa tekak. 

sekitar jam 2 petang, proses pengeluaran berlaku. Dalam masa dua jam. dengan sakit macam nak bersalin (lebih ringan) akhirnya dari ketulan dari (mungkin janin dah pecah) sehingga ke ketulan uri, aku rasa. Wah,, sakit. Dalam tempoh tiga jam. Kemudian, aku teruskan minum air masak, alhamdulillah selepas itu tiada sakit. macam tiada rasa apa-apa. sekadar period biasa. Ternangis sebentar aku melihat ketulan-ketulan darah itu. Datangnya tak dijangka, perginya juga tak ada berita. Dalam tempoh dua jam itu, setiap kali cuci ke bilik air aku snapkan satu per satu gambarnya. Kenangan aku. Bahawa pernah merasai kehilangannya. 

26/7/2020 - 1640 , anak ibu dah tiada lagi. 

Dan aku tiada kata apa-apa lagi. Kejutkan Encik Suami dari lenanya, minta dia tanamkan ketulan yang terakhir. 

Cukup la sepasang ni dulu. Pergi la dikau sayang. moga Ibu dapat besarkan abang najmi dan kakak Nayla dulu ya. 

journal the unexpected tamat di sini. 

5/7/2020 -26/7/2020. 

Rezeki di tengah Julai, menang giveaway by Ejulz dan Mamapipie

Selasa, Julai 21, 2020

Rezeki di tengah Julai, menang giveaway by ejulz dan mamapipie | 


Alhamdulillah rezeki anak. Rezeki tak diduga, di  Keputusan GIveaway by Ejulz, seorang rakan blogger dari Sarawak jugak ni. 

Hish, dia punya melompat tengok keputusan tu. lucky 29.  


Terima kasih Ejulz and Mamapipie buat giveaway nih. Lain kali kita support je apa-apa saja giveaway yang rakan blogger buat. Rakan alam maya selamanya. 


Chinese Drama: Goodbye My Princess (2019)





Tajuk: Goodbye My Princess / Eastern Palace
Genre: Historical, Melodrama, Romance, Tragedy
No of Episode: 52 
Cast: Peng Xiaoran, Chen Xing Xu, Shawn Wei 
Sinopsis: A love story revolves around the 9th Princess of Western Liang as she journeys to the Central Plains to fulfill a marriage alliance with the Crown Prince.
Having received overwhelming love and admiration as the 9th Princess, Xiao Feng is forced to leave the life that she has known in order to become the Crown Princess. Her husband, the black-bellied Crown Prince, holds the highest position second only to one, the Emperor. However, the Eastern Palace is the most dangerous place to be. For political reasons, the Prince has no choice but to marry the Princess from a foreign land. He has his own favored concubine while she has her own life. Two parallel lines begin to intersect in a place fraught with danger and deadly power play and buried somewhere deep inside are memories that have yet to resurface.
(Source: ChineseDrama.info)



SPOILER ALERT
Again, satu lagi drama yang randomly rasa nak tengok dah pun habis walaupun sad ending. Terbaik! Nasib la ada dorang bagi happy ending jugak untuk dua character ni. 

Oh, macamana ya. Ceritanya tentang puteri ke-9 yang dipaksa berkahwin demi kesejahteraan dua negara. Akan tetapi, Puteri ke-9 a.k.a Xiao Feng ni seorang yang happy spirit, sukakan hiburan serta nakalnya membuatkan ramai orang sayang padanya. Di sampingnya pula, ada seorang pembantu merangkap teman sejati iaitu A Du. 

Kerana tak mahu berkahwin paksa, Xiao Feng minta pada gurunya, Gu Jian untuk bawa dirinya lari. Namun, Gu Jian ada helah lain di sebalik bawa Xiao Feng lari. 

Konflik drama ni simple walaupun nama ke sana ke mari plotnya. Perebutan kuasa dalam Li Empire. Biasa la kerana kuasa, orang sanggup buat apa saja. 

Lain pulak putera kelima Li Empire ni, Li Chengyi dia cuma nak dapatkan kuasa untuk kembalikan nama keluarganya yang dikatakan pengkhianat satu ketika dahulu. 
 
Chengyi yang dipelihara oleh pemaisuri selepas ibu kandungnya dibunuh oleh pemaisuri sendiri. Setelah berjumpa dengan Master Chai, dia diberi nama Gu Xiaowu dan mula merapatkan diri pada Xiao Feng untuk dapatkan kepercayaan gadis tersebut dan di bawa masuk ke dalam puak Dan Chi. Dalam misinya untuk menjatuhkan puak Dan Chi, Chengyi turut jatuh cinta pada Xiao Feng, tapi lebih mengutamakan misinya.  

Kerana terlalu trauma melihat atuknya dibunuh depan mata, Xiao Feng terjun ke Air Terjun yang dikatakan boleh membuat sesiapa saja lupa akan kenangan pahitnya. 

Chengyi cuba untuk menyelamatkan Xiao Feng turut terkena tempias hilang ingatan itu. Perebutan kuasa Crown Prince antara Putera Kedua yang terlalu tamak dan Putera Kelima. Ada je puteri lain, tapi tak la seberapa kuat nak bertanding untuk ke arah takhta tu. 

Ceritanya lebih berkisarkan antara Xiao Feng, dan Chengyi yang masing-masing dah hilang ingatan namun, jatuh cinta buat kali kedua antara satu sama lain. 

True love never dies gitcheeww~ 

Ah~ ada beberapa episode buat aku menangis tengok. Tengah makan pun meleleh air mata. Sedihnya... Apatah lagi bila kepercayaan antara Chengyi pada Pemaisuri dan mengharapkan Pemaisuri melayan dirinya seperti anak kandung sendiri punah apabila Pemaisuri menghantar assassin untuk bunuh dirinya. Masa tu dia dah jadi Crown Prince la. Akhirnya Raja murka, dan Permaisuri dikurung di istananya sehingga hujung nyawa. Namun, kerana kesedihan Cheng Yi pergi meninggalkan dirinya, Permaisuri yang diturunkan pangkat mengantung diri. 

Raja pun gila sebab cinta, Cheng Yi pun nyanyuk tak terima kenyataan bahawa Xiao Feng mati bunuh diri demi keamanan kedua belah negara. Itu pun setelah A Du bunuh master mind terakhir daripada keluarga Gao yang sangat gilakan kuasa nak dapatkan Takhta sampai sanggup nak pecah belahkan semua puak. 


Bila semua orang kesayangannya mati, Xiao Feng pasrah.. Huwwaaa~sedihnya. itu xsedih sangat la yang sedih bila dia cuba pujuk hati dia, marah dirinya apabila tak boleh nak lupakan Gu Xiao Wu, cinta hatinya sampai mati. 

Ergh, memang goodbye My princess. Tahniah la penulis novel karang cerita sedih macam ni. Tahniah la buat diri sendiri yang tengok randomly je, boleh habis dalam masa 3 hari. Hew hew hew 

My Little fella's

Isnin, Julai 20, 2020



Yosh! Isnin dengan meriahkan bloglist segmen by The Kaellaa. 

segmen berlangsung sehingga 30 Julai 2020. 

Jom penuhkan bloglist Kaella. ^^

Chinese Drama: Parallel Love (2020)

Ahad, Julai 19, 2020


Tajuk: Parallel Love / Time Countdown To Meet You
Genre: Time Travel, Business, Romance
No. of Episode: 24 
Cast: Li Hong Yi, Kira Shi, Yang Ze, Wang Yu, Chang Huang Sen, Lou Zheng. 
Sinopsis: Lin Miao, a successful events manager from the year 2020 accidentally time travels back to 2010. She receives a mission revealing that if she wants to return to the future, she must help Jiao Yang become the president of his father’s company within 3 months. If she fails, she will disappear forever.


Spoiler Alert 

Akhirnya tamat sudah drama ini. Gigih aku follow up walaupun belum habis. Randomly tengok drama ni selepas asyik tengok drama Zhou Lu Si, dan tersangkut jugak turutan drama Li Hong Yi ni. 


 

Kisah cinta antara Jiao Yang dan Lin Miao dari masa hadapan. Satu hari Lin Miao rushing nak pergi meeting, tetiba dapat tahu dirinya di 10 tahun ke belakang. 

Aku wonder macamana jugak dia tahu mission dia kena jadikan Jiao Yang tu presiden Hong Yu. Mungkin aku miss pandang kot. Sebab alih-alih dia tahu dia kena jadikan Jiao Yang tu Presiden, padahal masa pertama kali dia jumpa Jiao Yang tu, memang masa tu nak umumkan si Jiao Yang ni Vice President pun. Tapi, disebabkan paparazi dapat tangkap gambar dia yang agak serabai masa hari pengumuman tu, dorang saspek dia ni playboy. Biasa la, anak orang kaya. 

Dan dalam masa tiga bulan, Lin Miao kena bantu Jiao Yang ni untuk buktikan dirinya layak jadi Presiden bagi syarikat ayahnya, iaitu Hong Yu Group. 

Lin Miao daripada masa hadapan merupakan Pengawai pemasaran kalau tak silap aku, selepas berpisah dengan pakwe dia 10 tahun lalu dia langsung tukar namanya yang sebenarnya Lin Wei Jun. 

Mungkin sebab tengok skip-skip, aku tak berapa fokus sangat. Drama ini mengisahkan perjalanan Jiao Yang yang agak susah nak jadi Presiden pada kompeni bapak sendiri padahal benda tu senang yang amat. Bila barisan pemegang saham tak berapa kenan sangat dengan sikap Jiao Yang yang suka amek ringan terhadap sesuatu hal berlaku. Kerana keberadaan Lin Miao di sisinya, Jiao Yang boleh bangun dan berubah menjadi lebih matang. 

Ending yang agak boleh la suam-suam kuku gitu,  Lin Miao yang mula menampakkan siptom penuaan dengan terlalu pantas, membuatkan Jiao Yang berusaha untuk menjadi Presiden demi menghantar Lin Miao pada masa hadapan. Sebelum itu, Jiao Yang memberikan Lin Miao cincin dan mengangkat vow bersama. Tapi, bukan official la kan. Membuktikan bahawa cintanya pada Lin Miao takkan pernah putus walaupun mereka berbeza waktu. 

Akhirnya, setelah 10 tahun berlalu, Jiao Yang dapat juga bertemu dengan Lin Miao yang telah berubah menjadi penulis novel dan tertarik dengan rumah yang dibuat oleh syarikat Hong Yu Group yang mana idea rumah tersebut atas kerjasama Lin Miao dan Jiao Yang pada masa dahulunya. 

Pening jugak kepala aku nulis review ni. tapi, jangan risau drama dia tak pening. Ha Ha 

Aku wonder apa jadi Lin Wei Jun pada 10 tahun lalu tu yek lepas dia dah berenti di syarikat lawyer tu? Bukan dia jadi orang yang sama? Ah, sudah!


Benda yang seronok aku belajar sepanjang tengok drama ni, which is semangat Jiao Yang untuk berubah walaupun dia tahu ada orang akan tikam belakang dia. Walaupun bapak sendiri tak percayakan dirinya. Akan tetapi, adanya Lin Miao satu-satunya pembakar semangat dirinya membuatkan Jiao Yang tetap gigih berusaha untuk menjadi President. Selain daripada itu, boleh lihat serba sedikit macamana dorang cuba untuk realisasikan sesuatu yang nampak mustahil pada masa tu, tapi sangat realibel / bagus untuk masa akan datang. Gitcheeew~

Setahun sudah hikayat Izz Najmi


Sungguh tak terasa, setahun sudah berlalu anakku ini. Walaupun begitu, masih terasa lagi kesakitan menahan contraction seharian yang sepatutnya hari kelahirannya. Sehingga kini semua orang terdekat ingat dia lahir 17/7 padahal 18/7/19.

Kisah ayahnya merempit tika ibu menahan serasa mahu meneran dirimu saja, Pengalaman Second born. Berpantang bersama dengan mok de kau dua minggu. Macam mimpi pulak. Selang 13 hari lagi, birthday Furqan Hilman pulak. 

Ini dia sepupu selang 13 hari. Besar masing-masing lebih kurang. Tapi, sekarang boleh nampak sudah kecenderungan peribadi masing-masing. Si Izz lebih kepada bermain sendiri, namun manjanya usah dibawa bincang. Pandai mengambil hati orang tua. Jika nak dibandingkan dengan Furqan Hilman, yang nampak lebih bijak berbuat sesuatu tanpa perlu diajar. Namun, sangat kuat mengusik. Ligatnya pantang pintu terbuka, pasti lolos ke luar. Fuh, masing-masing ya... 

Izz Najmi, Ibu coretkan setahun kelahiranmu di sini. Maafkan Ibu sering kali terlepas dalam mendidikmu. Namun, hadirkan dikau memberikan ibu sinar baru dalam kehidupan ibu. Ibu mohon pada Allah pelihara lah anak-anakku dalam iman, moga mereka menjadi anak soleh solehah, moga diri mereka sentiasa diberikan kesihatan dan perlindungan oleh Allah SWT. Moga kalian juga boleh membantu Ibu menjadi Ibu yang lebih baik. 😘 

Selamat ulang tahun yang pertama Izz Najmi. Bintang kekuatanku. Moga Allah merahmatimu dengan hidayah dan iman sehingga akhir hayatmu. 


Teringin punya pasal, Mee Jawa hasil berguru jauh, siap!

Sabtu, Julai 18, 2020




Teringin punya pasal, Mee Jawa hasil berguru jauh, Siap! | Dugaan bila kau berada di Tanah Malaya, tekak inginkan makanan Sarawak. Maka, teda siapa yang boleh kau harapankan melainkan diri sendiri sahaja. 

Terima kasih buat adikku, sudi berkongsi resepi walaupun kami jauh. Dengan kemudahan video call thru whatsapp, dia guide aku buat sampai siap! Sampai dua kali tambah. Ha Ha Ha Puas hati wooo...letak daging banyak-banyak. Yummmm~ 

Nah, dengan izin beliau, aku share resepi untuk simpanan aku kemudian hari. Dan untuk korang jugak teringin nak merasa la kan.. 

Jika korang nak tau, kalau di Johor, Mee Jawa ni  lebih kurang adik beradik dengan Mee Rebus ke Mee Kari kalau tak silap aku. Cumanya Mee Jawa ditaruk rempah sedikit untuk membezakan rasa mereka. 



Resepi Mee Jawa: (untuk 4 hidangan)

Bahan-bahannya: 
1/2kg daging yang telah direbus (airnya disimpan tepi) 

Bahan A: 
2 biji keledek oren 
1 biji kentang 
2 biji telur 
-direbus bersama untuk jimat waktu. Kemudian, keledek dan kentang dikisar bersama menjadi puree 

Bahan B: 
3 sudu serbuk kari daging 
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk ketumbar 
-gaulkan bersama air panas, agak-agak likat sikit, hidu baunya sebati atau tidak. Pastikan bau kari itu lebih kuat berbanding dengan bau yang lain.

Bahan C: 
2 biji bawang merah shallot
1 biji bawang merah bombay
3 biji bawang putih 
1 sudu udang kering
-dikisarkan bersama 

sedikit cili kisar. 
1 gengam daging yang telah dihiris halus. 
garam, gula dan cukup rasa seadanya. 
Sedikit minyak masak. 
Air rebusan daging


Cara-cara membuatnya: 
1. yang lain serba sedikit aku dah tulis di atas ya. 

2. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bahan C ke dalam periuk. Gaulkan sehingga naik bau. jangan dilupa sedikit cili kisar. Gaul sehingga naik bau. 

3. Kemudian, masukkan bahan  B ke dalam periuk. Gaulkan sehingga sebati dan naik bau. Pastikan rempah pecah minyak baru la padu rasa kuahnya. 

4. Masukkan puree keledek bersama dengan air rebusan daging. dan 1 genggam daging. Baki selebihnya daging boleh dihidang ketika makan nanti. gaul sebati. 

5. Masukkan garam, gula, dan sedikit cukup rasa. Biarkan kuah mendidih. sambil-sambil itu kacaukan bagi rasa mereka sebati. 


6. Dah siap! 

Rahsianya adalah, bagi semua rasa bersatu semuanya. Baru rasa pior kuahnya itu. Jika korang rasa macam sekejap rasa keledek je, sekejap rasa daging je, sekejap rasa rempah je. Biarkan saja. Nanti dah didih masih jugak tak bersatu rasa, jangan pulak dipanggil ahli Bersatu, korang biarkan lagi kuah itu sehingga benar-benar rasanya itu ngam semua. Sekiranya terlalu pekat, boleh tambah air rebusan daging lagi. biarkan kuah sedang-sedang aja pekatnya.

Jangan lupa jugak bahan lain untuk mee jawa ni iaitu: 

Bahan Utama: 

mee kuning yang telah dicelur 

sayuran seperti taugeh ataupun daun bawang

Telur Rebus 

Dah siap pun menu mee jawa kita. 


Nah, ini la dia mee jawa sap sap soi kata orang. Asalkan lepas rasa tekak teringin tu kan. Ho ho ho 

kOrang boleh la cuba ya. 

gallery @aienienka

© kisah aienienka.