Segmen 10 Blogger Terpantas By Misya

Rabu, Oktober 21, 2020

 


Jom ,jadi yang terpantas. Yuhhhu!!! 

Senang je syarat-syarat dia. Apa-apa pun korang nak join kena cepat, tangkas dan pantas. WUSH! 

Apa kaitan 10 dengan Aien? 

Wah, 10 budak hitam, duduk tepi jambatan, sorang jatuh sungai, tinggallah sembilan. 

10 ni dekat dengan nombor kegemaran Aien iaitu 9. sebab Aien lahir bulan ke sembilan, tarikh hujung bulan, pun sembilan, dan tahun sembilan puluh. There's a lot of 9 la senang cakap. 10 tu tuah sangat la kalau dapat. 

Secara logiknya nombor 10 ni dekat di hati tapi jauh jugak nak capai jugak. Apatah nak suka dengan orang jersi 10 ke, tapi I olls suka dengan orang lahir bulan 10. Kah! 

Orang lahir bulan 10 ni cool sangat la bagi Aien sebab dia easy going, senang bawak gurau. Tapi silap langkah buruk padahnya. Bulan 10 jugak bulan warna kegemaran iaitu Pink. Wah, terbanyak pulak kaitan 10 ni. Sebelum korang boring tu, dah la. Lain kali kita cerita lagi. 

Ya penting harus pantas untuk join segmen ni. Mana tau dapat rezeki hadiah misteri gitcheeewww! 

klik banner untuk join! 

Cuba buat Keropok Lekor sendiri, Jadi tak?

 


Cuba buat keropok lekor sendiri, jadi tak? | Post kau tak pernah membantu orang untuk yakin buat sendiri kan? Haha Well, atleast Aien cuba untuk cerita dengan korang my try and error dalam dunia masakan ni. Apa tidaknya, kalau dulu Aien ni seorang yang boleh dikatakan masak orang takkan makan, sekarang boleh la upgrade step 1 ke step 2 kadang-kadang. Untuk tekak sendiri, suami dan anak-anak gituuu... 


Nak cerita kali ni, semalam Aien beli Ikan Kembung dari kawan. Kesian pulak dia asyik sokmo menanyakan pada Aien, "chik, ko nak ikan kembung tak?" Sokmo gitu nanya. So, semalam tergerak hati beli la jugak kan, 2 kg dapat la buat keropok lekor. Dah lama teringin nak buat keropok lekor ni, asyik tak teringat je. 

Moh, kita cari balik resepi yang disavekan di muka buku. Berpandukan resepi dari Kerepok lekor homemade Aien cuba la ye. 


Ikan Kembung 2 kg atau 25 ekor. 


Siang ikan kembung comel tadi, amek isi dia sahaja. Kemudian kisarkan dalam pengisar dengan kuantiti air yang boleh diputar saja. 

Okay, sini lawak. Sampai rosak blender Aien. Mwahahahaa ada la sikit ikannya tak dapat dikisar halus. Adooo, siapa nak sedekah blender ni, PM tepi. Mwahahaha 

Kemudian, masukkan tepung ubi, tepung gandung, garam, serbuk perasa dan gaul rata. 


Okay, berdasarkan resepi (di link atas tadi) dia cakap 2 cawan tepung ubi, 1 cawan tepung gandum. But, bila Aien buat tu.. dia macam lembik lagi. Dia suruh uli sampai jadi doh. Tapi doh aku lebih. So, ditambah-tambah- tambah lagi tepungnya sampai Aien rasa. Kang, tambah bebanyak keras pulak keropok lekor aku ni. Haha Pahtu masa uli tu, dok sibuk fikir. Cawan dia pakai besar mana? cawan aku pakai besar mana? Adooo, dalam dok buat benda ni bergaduh jugak fikiran ni. 

Rupa-rupanya ditambah tepung dia tetap jugak lembik. Maka try minyak masak as dia suggest oleh tuan resepi ni. Eh, senang pulak nak bentukkan. Apa daaa~ 


Done uli dengan bentuk kita suka. Part ni aku dok gelak sorang-sorang kat dapur. Macam terapi pulak dapat buat benda ni malam-malam. Nasib bebudak syiok main dengan Encik Laki kat depan. Tak ada meragam, haaa seronok la hati kan. Alaskan tempat letak tu dengan minyak jugak supaya dia tak melekat ye. (jangan fikir yang pelik-pelik lihat gambar di atas)


sambil uli tu, panaskan la air untuk rebus dia. Dalam kuali ke periuk besar. senang nak campak semua. Mwahaha Aien memang suka amek kerja senang jaaa. 😌


Air dah mendidih, masukkan adunan tadi. Tunggu la sampai dia dah timbul sendiri  maka siap la keropok lekor anda. Wow! Aien is teruja dia dah jadi. Waaa, jadi wei.. jadi. Esok pagi baru goreng walaupun excited dia jadi, esok pagi je la buat sarapan. 


Contoh la dia dah jadi. Walaupun tak serupa keropok lekor dari Terengganu tu, sekurang-kurangnya air tangan ku. Haha Anak-anak tak menyempat nak merasa. Cubit la sikit sorang buat hilang kempunan. 


Dah siap goreng, dipotong ala menyerong gitu.. Goreng sehingga warna keemasan. dan angkat! yang satu tu terlebih garing dok berebut ngan bebudak sibuk ngajak mandi. Bila di rasa, alamak! Tawar.... Hurm.. Dah jadi. Tapi tawar pulak. Rasa ikan dia memang pior gitu.. Still..  Kena improve lagi la bab campak-campak garam dengan perasa ni. Sepinggan habis selamat masuk perut. sepinggan gini, dalam 2 batang keropok lekor tu. Sos, Aien malas nak buat. Do, kita guna sos cili biasa ja sudah laa.. 

Trial keropok lekor sendiri dah pun siap! Jangan suruh den buat untuk jual pulak, berkecah la kerja dia. Blender pun dah yilek. kbai! 


15 bulan Izz Najmi pandai apa je?

Selasa, Oktober 20, 2020

 

15 bulan Izz Najmi pandai apa je? | Perkara yang berkaitan dengan masa ni memang selalu pantas. Sekejap je rasa tengok dia kecik, la ni semua benda dia tangkas. Memang extra kawan gaduh Ibu la ni. BFF Ibu di rumah, di mana saja. 24/7 dengan Ibu. Pantang Ibu hilang di balik pintu, suaranya jelas kedengaran, Ibu! Ibu! Buu! Memanggil. 

Tumbesaran untuk 15 bulan a.k.a 1 tahun 3 bulan itu jika dilihat mengikut rangka dia, apa pun Najmi okay dah. 

  • Dah boleh mencangkung - Pass! 
  • Dah boleh menyepak bola - Pass! 
  • Jalan dah makin stabil - Pass! 
  • Mula berlari - Pass! 
  • Dah nak tangga sendiri. 

Secara kasarnya majoriti pass la kan. Pemakanannya juga boleh tahan. Sehari mesti dua kali makan nasi jika nak di bandingkan dengan Nayla di usia dia dahulu. 

Cumanya buat Aien teringat apa tau, masa Nayla 1 tahun 3 bulan, Ibu is struggle keluarkan seketul Najmi yang dikatakan besar. Padahal timbangannya cukup sama dengan kakak. 2.9kg jur.. 

Kesian Nayla. Ye la, betul la kata doktor yang mengingatkan Aien masa  keguguran 3 bulan lepas
Puan jangan zalim dengan anak-anak puan.. 

Ya, I know now. 


Okay, berbalik kepada kisah Najmi ni tadi, kalo dia berjalan sekarang mungkin ada jatuh-jatuh lagi sebabkan struktur kaki dia. Tak boleh laju sikit, mabuk terus. Langgar lari la lepas tu. Haha Yang penting apa tau sekarang, dah mula nak membebel, panggil ibu ayah kakak semua. And he know his name. Yeay! 

Paling rajin la buat kerja rumah. Sibuk nak amek penyedok sampah, berus bilik air. Subhaa naallah. Ibu ni jadi hulk terus bila tengok dia yang terlebih kreatif. Okay, kata sedara Aien ni tak melayan dorang sangat sebab tu dorang asyik nak mengusik je. 

Akal mereka berdua banyak laa. Doakan Ibu ada rezeki nak juga buat playzone untuk korang. Cumanya sekarang ni, dorang gemar sepahkan mainan. Beli la sejuta jenis mainan sekalipun yang diminati adalah kegiatan Ibu di dapur. Peralatan masak, kemas serta benda tersorok dalam peti sejuk. Hah, favorite spot la tu. Bila ditegur, Peee?! kata dia. Adeh,, tak jadi Ibu nak marah la dengar sore comel dia tu. 

Bila tak datang bulan mengambang surut sikit la suara jeritan pekikan lolongan Ibu ni. Bila bulan terang je.. Ibu is struggle nak slow down suara .. Try hard you know. Sebab Ibu tamau anak-anak trauma but Ibu ni tak kreatif sangat. Maafkan Ibu anak-anak.

Cuma kini, bila Ibu nak bertukar jadi Hulk, ibu tarik nafas pegang kata-kata.. Soon, Nur! This shall passed too. You will miss this. :) Tetap juga terlepas. Hailo! 

Dear Najmi, bila awak baca ni besar nanti. Ibu nak awak tahu Ibu mana tak sayang anak. Walaupun Ibu selalu cakap nak jual awak kat lori budak nakal (a.k.a lori tilam lama tukar baru) 

I try to be happy so that we live happily and you two will have a wonderful childhood memories. 

Don't worry, be happy! 


Love, Ibu. 



Tahun kedua menjadi official

Isnin, Oktober 19, 2020

 


Tahun kedua menjadi official | Pejam celik tak berasa kan. Blog yang selalu menjadi tempat luahan hati, cerita benda merapu dan sebagainya. Fuh, nak masuk tahun kedua official menjadi AIENIENKA. Siapa sangka kan? Ada platform official membuatkan Aien seronok nak bercerita. Rasa lebih privasi dan bangga pulak bila naik di carian google nama blog sendiri. Padahal sekarang ni kalau taip je nama kita sendiri (eh, ada buat ke tu) mesti dia akan keluar di mana kita pergi, media sosial apa kita ada dah sebagainya. Nak la jugak recap sejarah kisah aienienka ini bermula. 

Kenapa bertukar? 

Bermula dengan Kisah sedih di petang jumaat Aien keep alert dengan bot yang spamming view blog. Pahtu dengan bantuan rakan blogger lain, katanya kena tukar keyword. Pahtu masih jugak kena spamming view tu. Sudahnya, rakan blogger lain pulak kata.. Tukar la pergi domain. Ada domain sendiri senang sikit terjaga. Bermula la hikayat pemilihan server yang mana patut. Dan penghujungnya, Syokhost menjadi pilihan. 

Okay kah? 

Ntah, kalo tulis saja-saja Aien rasa okay kot. Berbaloi dengan RM60 setahun kot. Walaupun Aien masih tak diluluskan Adsense lagi, jenuh jugak nak buat editing blog. Sebabnya kebanyakan masa entry Aien semua dilayarkan daripada smartphone. Sejak dah ada anak dah tak duduk mengadap laptop tu. Bergaduh aje kerja anak beranak. Malaih ler. Buat iBu stress aje. Malam-malam begini, update blog, blogwalking sambil tidurkan si kecik. Boleh la sambil-sambil. Kalau nak cari PV mungkin ramai kata NetKL lagi berbaloi. Wallahu alam. Rujuk la pada yang pakar. 

Again, why aienienka? it's hard to pronounce. 

kredit: carian google


Al-kisahnya, bermula satu la kisah...  di zaman rebel.. ah, malas la nak ulang tayang. Cuma sayangnya nama pena  ni sebab rasa dia mewakili diri sendiri. Memang nama timangan untuk blog, Aien. As sometimes ada juga Nur, ada juga aku. Biasa la tershashul-shashul. Dah diri penulis ni macam lalang. Randomly dia tulis everything... 

itu la dulu, angannya nak jadi cikgu, tak boleh garang sangat. pahtu nak jadi penulis novel. Tak lepas, kosa kata tak banyak. Asyik repeated word jer.. Maka wujud platform blog ni di bawah nama aienienka. 

Macamana sebutnya tadi? 

Aie - sayang 
Ni- Kamu
N.K.A - huruf initial nama asli. 😌

Jadi la aininka dengan "E" sebagai pemanis rupa. So U olls jangan tershashul la nyebutnya. Aien suda laa. I okay jur dengan nama tu... 


Pada yang baru singgah ke mari, selamat datang semua. Jangan lupa follow dan subscribe untuk cerita baru Aien ya. Kebanyakan masa update adalah tentang review drama sebab Aien adalah seorang pencinta drama, cause bawak ku terbang.. Sekali sekala update pergi mana, buat apa. Makan apa dan sebagainya. Senang cakap it's personal blog la. I write whatever I want to. :) 

Selamat ulang tahun kedua blog ku. Kisah Aienienka tagline jar of memories is always here. Arigato neee~ 

Apa yang dirancang, langsung tak jadi!

Ahad, Oktober 18, 2020

 


Apa yang dirancang, langsung tak jadi! | This thing make me bad mood whole week. Eh, mood datang swing sokmo rasa hopeless people la. Haha 

Kisahnya, 12 Oktober lalu, ulang tahun kelahiran Encik Suami. Plan memang nak buat kejutan untuk beliau. Maka Aien siap-siap beli belon dan banner serta backdrop tau untuk kejutan tu nanti dari Shopee. Dah nak booking kek pada hari Ahadnya sebab Isnin kan beliau kerja. Malam tu, gigih mencari di muka buku kek Korea Viral. Tapi, tak ada ready stok pulak. So, kita buat la kek sendiri. 

Di hari kejadian, Aien buat biasa saja. Ingat petang masa dia balik baru, Kejutan! Sekali,,, 


Eh,, laki aku tak kerja ka hari ni? Subhanaallah, jadi la plan aku ni. Bila pulak aku nak buat kek ni? Budak-budak pulak asyik nak cari gaduh jer.. Urgh, Everything gone wrong. Hahahahaha

Sudahnyaaaaa... Aien tiup/ pam angin belon semuanya di bilik sebelah. Ha Ha My plan is ruined! Menyampah gilos.. 

Sempat la seronok bebudak nak main belon. Gigih beli dari Shopee kau. Happy la jugak wish dengan dia. Buatkan coklat moist tak makan pun, hurm.. Hampeh jer.. Last suh dia bagi kat officemate dia la. Dari dok dalam peti sejuk bebanyak Aien sorang je makan ngan anak-anak. 

Dari rasa nak menghargai dia, jadi macam spoil pulak tak dihargai. Eh,, dah la malas nak celebrate lagi. Bai! 

Chinese Drama: Midsummer is Full in Love (2020)

Sabtu, Oktober 17, 2020


 

Tajuk: Midsummer is Full in Love , Full House Remake 

Genre: Comedy, Romance, Drama

Episode: 24 

Cast: Yang Chou Yue, Timmy Xu, Kira Shi, Leo Li, 

Sinopsis: Luo Tian Ran is a fiercely independent and strong-minded young woman with a high sense of self-worth and dreams of making a splash in the music industry as a songwriter.

However, due to some ill-fated interventions from a pair of her friends, she ends up having to move out of her house.
Fate intervenes, and her path crosses with a pop superstar named Jin Ze Yi, who comes across as something of a spoiled brat. Despite his cold exterior, he is actually secretly childlike and needy. The duo is forced to live in the same house on a temporary basis. At first, it seems they will never see eye-to-eye, as their personalities are so very different. However, over time, Luo Tian Ran gradually falls for Jin Ze Yi’s charms – and the feeling becomes mutual.
Could love bloom between this decidedly odd couple? (Source: Viki)
~~ Adapted from the manhwa "Full House" written by Soo Yon Won.


MY REVIEW:

 

Lama dah drama ni dok dalam playlist minta ditengokkan. Memandangkan kita blur dah tak ada ideas nak tengok cerita apa, moh ler tengok balik apa yang tersenarai dalam playlist tu.

Drama inj merupakan adaptasi drama Korea "FULL HOUSE" lakonan Rain Bi dan juga Song Hye Kyo masa muda dulu. Heee~ Sebelum ada Descendants of The Sun, ini la drama Korea yang menjadi pujaan ramai masa tu.

Based dia masih sama, timeline drama dia juga masih sama. Rumah dalam Midsummer ni lawa jugak kot, klasik gitu. I like sangat.



View rumah mereka di waktu malam. Jika korang pernah tonton drama Full House mesti ingat jalan cerita dia macamana. Kalo lupa, meh la Aien recap sikit. Ceritanya bermula apabila Lou Tiaran mendapat tahu bahawa rumahnya dijual oleh kawannya dan dibeli oleh artis superstar bernama Jin Ze Yi.

Bila dia tahu, Tianran gigih pertahankan rumah pusaka ayahnya itu. Kerana itu lah satu-satu peninggalan dari ayahnya. Jika dalam majoriti remake drama ni, mereka mengekalkan watak wanita itu polos begitu juga drama ini. Cuma Tianran ini minat dari segi muzik berbanding dengan versi Korea yang dia merupakan penulis novel.

Chinese remake ini tiada tekankan extremely Tianran dibuli oleh Ze Yi, bahkan dengan mudahnya Ze Yi jatuh cinta pada gadis itu. Setakat yang Aien dah tonton baik Korea ataupun Thailand version, lagi comel tengok scene pelakon lelaki tu buli pelakon perempuan buat housework Haha


Suasana keliling rumah mereka di waktu malam. Lawa gilos~ I is suka suasana dia. dengan tingkap besar, dengan keberadaan rumah itu di tepi laut. O M G, macam rumah idaman gitu..


View rumah dari jauh. Kalau rumah versi Korea agak comel berbanding dengan rumah ini. Macam homey rasa yang Korea punya. Yang ni agak besar sedikit walaupun rumahnya cuma punya dua bilik. Ada swimming pool kot kat bumbung atas. Memang masuk list rumah idaman kot.


View dari bilik Tianran. Woah,, syioknyaaa.. tapi seram ni memalam. Haha


Ini bukan review drama duhai adinda ini review rumah dia saja. Haha Korang baca tak sampai bawah ni? Tahniah la Aien ucapkan. Nak cerita ja, Aien tengok drama ni sebab nak tengok rumah dia yang unik ni. Sebab boleh dikatakan flow drama dia a bit boring jugak jika dibandingkan dengan remake yang lain. Oh, antara negara yang telah pun mengadaptasi "FULL HOUSE" yang paling best Aien rasa adalah Thailand. Lakonan Mike Angelo dan Aom Sushar.

kredit Image: google


Yang Filipina punya tak pernah tengok, tapi bila tengok info dia mydramalist dramanya mempunyai paling banyak episode iaitu 65. Woah~ jenuh nak habiskan tu. Haha

Bila dah sambil-sambil tengok info tentang koleksi drama Full House ni kan, rupa-rupanya Midsummer ni merupakan adaptasi kedua untuk drama ni dari negara China. Okay, nanti nak tengok yang tu pulak. Tapi ada 35 episode la pulak. Hurm..

Ada satu Taiwan version, tapi macam tak ada kena mengena ja juga termasuk dalam list Adaptasi drama Full House ni, yang bertajuk "Smiling Pasta". Aien macam pernah tengok, macam belum. Tak berapa nak ingat sangat. Terlalu banyak sangat drama yang ditonton sejak terjebak dalam dunia drama sampai idup sendiri pun jadi drama. Eh,

That's all for this review. Aien tengok ni di aplikasi WeTV .

JIMMYSCARVES: Koleksi Bawal Sakura baru berkonsepkan warna air

Khamis, Oktober 15, 2020


 Hai, Assalamualaikum semua! Disebabkan kekeringan idea untuk terus menulis, kali ini Aien nak share dengan korang salah satu produk yang Aien jual a.k.a jadi dropship jer. 

Jika korang tahu, ada baca entry lepas-lepas. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan Mac lalu Aien mula berkecimpung dalam dunia dropship bagai ni. Tertarik dengan satu jenama tudung yang sememangnya kawan baik yang wajib ada dengan seorang yang bergelar muslimah iaitu Jimmy Scarves. 

Untuk bulan Oktober ini, koleksi Bawal Sakura ini merupakan koleksi kedua yang Boss Jimmy keluarkan untuk bulan ini. Laju betul production Jimmy Scarves ni. Sudah la lawa-lawa corak dan koleksi dia, Aien sendiri masih terkejar-kejar serta rambang mata la nak pilih mana satu. 



Baru dikeluarkan malam tadi, Koleksi Bawal Sakura yang menggunakan material Sakura Chiffon ini memang sangat lembut dan senang terbentuk di wajah. Mempunyai bidang 50' sangat mudah untuk digayakan dalam apa juga style. Nak bawal klasik, nak bawal toncet satu, nak bawal ala selendang. Semua boleh. Apa yang penting semua koleksi dari Jimmy Scarves ini, sangat menitikberatkan aurat seorang wanita.  So, korang tak perlu bimbang dan boleh memiliki Bawal Sakura Watercolor Edition ini dengan singgah la di Instagram jimmyscarves_skudai untuk lebih lanjut. atau boleh scan QR Code di bawah ini. 



Koleksi Bawal Sakura Edisi Warna Air ini mempunyai 7 warna berbeza dan seharusnya mengekalkan warna utama kegemaran semua wanita berhijab. Dengan shade yang lebih lembut dan pastel membuatkan kita terasa nak miliki semua warna. Aien juga rambang mata ni. Terus nyanyi, jika aku kaya... Haha 


Untuk pengetahuan korang, Jimmy Scarves juga mempunyai koleksi tudung instant mudah dipakai, tanpa perlu digosok serta mesra perjalanan jauh. Sekiranya tak suka instant, pilihan shawl juga menjadi tarikan pelanggan baik yang kosong mahupun yang corak. Shawl juga ada yang mudah dipakai. Bahkan sedondon ibu dan anak juga ada. 

Bagi pengemar bawal, bermula dengan bawal Sakura yang kini mempunyai hampir 5 jenis koleksi, korang boleh lihat di Instagram seperti yang Aien dan linkkan di atas tadi.

Moh, cuci mata. Tak perlu susah-susah keluar cari tudung dah, kami sedia hantarkan kepada anda. :)

DRAMA SERIES: Emily In Paris Season 1

 


Tajuk: Emily in Paris 

Genre: Fashion, Romance, Comedy 

No of Episode: 10 

Cast: Lily Collin, Lucas Bravo, Ashley Park, Philippine Lorey Beaulieu, Camille Razat

Sinopsis: Chicago Marketing Executive, Emily Cooper is hired to provide American perspective at a marketing firm in Paris. 


Disclaimer: Image from telegram group and all info from google. 


SPOILER ALERT! 


One of binge must watch drama from netflix of 2020. As a fan of Lily Collins of course you must waiting for this drama. Eh, speaking pulak dah! Haha Maaf kan saya. 

Okay, sebagai seorang peminat tak tegar pelakon Lily Collins ini semestinya drama ini menjadi drama wajib tonton di Netflix, salab satu medium hiburan korang kan. 

Drama ini mengisahkan seorang pengurus pemasaran di Chicago Emily Cooper yang dihantar bertugas di Paris secara mengejut apabila atasannya hamil. Tanpa sebarang bantuan perhubungan, si Emily ni pergi dengan penuh keterujaan. Siapa tak suka kota Paris, kota cinta itu kan? Bahkan dia merancang untuk mengajak teman lelakinya liburan a.k.a bercuti ke sana nanti. 

Setiba di Paris, semuanya indah khabar dari rupa apabila seluruh ahli di syarikat pemasaran itu tidak menerimanya dengan baik dek kerana dirinya tidak berbahasa mereka. Namun, itu bukan alasan untuk Emily mengaku kalah. Seorang diri di kota asing membuatkan Emily tidak sabar menunggu kedatangan teman lelakinya. 

Berjumpa dengan seorang asian yang menjadi pengasuh di taman, akhirnya mereka menjadi sahabat karib. Emily seorang optimis. Sentiasa tersenyum dan positif dalam apa jua yang dilakukan. Jenis seorang yang bijak dan cepat bereaksi. Bahkan sebaik saja tiba di Paris, dia sering memuatnaik gambar di Instagram di bawah nama @emilyinparis. Sejak itu, bilangan pengikut semakin bertambah dan menjadi tarikan kepada jenama besar. 

Trend sekarang kan mencari influencer untuk mempromosikan barang mereka, bahkan Emily dijemput untuk menjadi pemasaran sebuah produk kesukaan dengan erti kata lain menyelam sambil minum air. 

Bos atas Emily, Slyvia sangat tidak menyukai gadis itu kerana merasakan gadis itu cuba untuk membawa perubahan baru di syarikatnya. Tak hairan juga drama America mesti ada termasuk bab selingkuh curang dan sebagainya. 

Emily boleh dikatakan old fashion people apabila mengetahui Slyvia menjadi orang ketiga dalam perkahwinan salah seorang pelanggan terbesar mereka. Ado,, pening kepala mak. 

Dalam masa yang sama, Emily tak ketinggalan mengikut kelas bahasa France untuk menajamkan skil bahasanya. Atas nasihat kliennya, tanpa teman lelaki skil bahasanya takkan dapat diasah. 

Saat teman lelakinya harus tiba di kota Paris, Emily mengetahui bahasa lelaki itu tidak mahu berjumpa dengannya. Bahkan minta putus. Auch, selepas itu baru Emily menjadi merpati sebebasnya. Ha Ha Ha 

kelu jap review drama ni. Tapi best. Sebab semangat Emily dalam ni harus kita pupuk. Jenis tak gentar walaupun tiada siapa yang dia kenali di kota asing. Kalau kita, alah, tak ada kawan. Malas la kan. Haha 

Aien is tak sabar tunggu season kedua just because nak tahu dia boleh kekal tak di situ. Kerana ada satu ketika dia hampir dipecat oleh Slyvia kerana salah faham antara pelanggan besar syarikat tersebut. Slyvia ni macam old skool punya pemikiran la dalam bab pemasaran. Paling tak boleh blah sekali ada ke patut nak buat iklan pewangi, ... errr... haha speechless. Kalau benaran di luar ini buat iklan macan tu, memang kena banned la di banyak negara. 

Kota paris, kota cinta kota bebas melakukan apa saja. Tak pernah pulak Aien berangan nak ke sana kerana minda pemikiran mereka terlalu terbuka. Takut jadinya. Apatah lagi bila ada beberapa perkara dorang highlight dalam drama ni tentang ---- banned ---- banned ----- 

senang cerita jangan tonton bersama anak-anak. Drama ini bukan family type. ini PG13. But extremely tak recommended untuk tonton di kaca tv besar. Kan sekarang ni banyak smart tv. Kalau nak tengok, tontonan laki bini udah ler. Haha

Dari segi percintaan pulak, Emily ini menjadi tarikan para lelaki. Bahkan setiba di kota Paris saja dia di ngorat oleh tukang hantar dia ke rumah. Tapi, kurus la Lily Collins dalam ni. Kemudiannya, dek kerana salah faham tentang perkiraan tingkat rumah, sering saja Emily mengetuk rumah jirannya yang selalu difikirkan rumahnya. Hot guy who cook is most handsome guy in the world. 

Tukang masak di sebuah restoran berdekatan dengan rumahnya, Gabriel mencuri pandangan Emily. Hampir saja dia ingin membalas renungan lelaki itu, namun sejak mengenali wanita yang baik hati bernama Camille yang membantunya secara tidak langsung ketika membeli bunga, dan mengetahui bahawa Camille itu adalah teman wanita Gabriel. Emily pasrah. Langsung menyembunyikan perasaannya. 

Sehingga saat Gabriel menolak tawaran keluarga Camille untuk membantukan membeli restoran tempat dia bekerja itu dan menjadikan hak miliknya, pasangan itu berentakan dan menyebabkan Gabriel mengambil keputusan untuk pulang ke kampung halaman dan Camille kekal di kota Paris. 

Kesudahan untuk Season satu ini, adalah Gabriel tak jadi pulang ke kampung.Yeay! Dia berjaya memiliki restoran itu, tapi bukan atas bantuan Camille. Yes! 

Haa, cepat la season two ni... 

Segmen Follow² by Cik Roxa

Selasa, Oktober 13, 2020


 Segmen Follow2 by Cik Roxa | Support another blogger fellow. :) 


Banner dia lawa seh. macam kad jemputan kawen pulak Aien tengok. Haa, korang² jemput la join segmen rakan blogger yang sangat talented ni. Segmen akan tamat sehingga hujung bulan je tau. Jom! #supportblogger. 


klik banner untuk join. 

Japan Drama: Watashitachi wa douka Shiteiru (2020)

 


Tajuk: Watashitachi wa douka Shiteiru , There's  something wrong with us, Cursed Love, 

Genre: Suspense, Romance, Drama, Food

No of Episode:

Cast: Hamabe Minami, Yokahama Ryusei, Takasugi Miharo, Kishii Yukino, 

Sinopsis: Hanaoka Nao’s mother Yuriko is a single parent and a live-in confectioner at Kogetsuan, a traditional Japanese confectionery shop of long standing. That is how Nao meets Takatsuki Tsubaki, the 6-year-old son of the owner of Kogetsuan, and they become each other’s first loves. However, Tsubaki’s father is stabbed to death by someone. Nao’s mother is arrested as the suspect based on Tsubaki’s statement. Nao is kicked out while her mother passes away while under interrogation. Now daughter of a murder suspect and son of the victim, Nao and Tsubaki separate with ill feelings for each other. More than 15 years later, Nao and Tsubaki are reunited at a competition on Japanese confectionery. Tsubaki takes an interest in Nao’s creations and asks her to marry him at their first meeting without realising that she is his childhood friend. Nao hides her true identity and decides to get into Kogetsuan through her marriage to Tsubaki in order to prove her mother’s innocence. Little does she know that all sorts of adverse circumstances lie in wait. Despite being made sport of by cruel fate, Nao and Tsubaki are drawn to each other. What is the truth of the case 15 years ago?

(Source: jdramas.wordpress.com) ~~ Adapted from the manga series "Watashitachi wa Douka Shiteiru" by Natsumi Ando.

Disclaimer: All info is credit from mydramalist 


SPOILER ALERT! 

 Such a good drama tho'. Sekian lama tak tengok drama Jepun ni, macam best pulak. Memang plot twist, sangat tak mengecewakan. Best la senang kata! 

Kisah dia, Nao bertemu kembali dengan anak bekas majikannya di sebuah pertandingan manisan. Siapa sangka yang dia bakal juga membongkar kisah sebenar di sebalik kes pembunuhan bekas majikan maknya suatu ketika dahulu. 

Tsubaki, pewaris sebuah kedai manisan terkenal di Kanazawa, Kogetsu An tapi tidak disukai oleh grand Master Kogetsu An a.k.a Atoknya. 

Cerita mereka bermula apabila Yuriko, mak si Nao dituduh membunuh ayah Tusbaki, Itsuki dan menyebabkan Yuriko dipenjara. 15 tahun kemudian, Nao mendapat surat daripada Mr.Tagikawa bahawa maknya meminta agar Nao mencari kebenaran di sebalik kes tersebut. 

Akhir perjumpaan mereka, Tsubaki mengacah mengajak si Nao kawen, dan meminta gadis itu datang ke Kogetsu An pada tarikh sekian padahal dia bakal dikahwinkan dengan Shiori Haseya pada hari tersebut. 

Kerna kegigihan Nao untuk mengetahui kebenaran yang berlaku 15 tahun lalu, dia menyembunyikan identitinya walaupun matron a.k.a mak si Tusbaki curiga padanya. Saat dirinya mula diterima perlahan-lahan oleh Tsubaki, Matron itu menyusun setiap plot jahat bagi menghalau gadis itu keluar daripada keluarga tersebut. 

Bermula dengan mengumpan setiap seorang pekerja Kogetsu An untuk memburukkan dan mecelakakan Nao, namun tetap saja gadis itu bernasib baik. 

Satu demi satu terbongkar apabila benar sangkaan si Nao bahawa matron terlibat dalam kes pembunuh Itsuki.  Rupa-rupa Tsubaki juga curiga dengan maknya sendiri. Bahkan Tsubaki yang merupakan saksi utama kes tersebut juga tidak berkata benar saat ditanya. 

Plot twist sangat rupa-rupanya Nao merupakan anak sebenar Itsuki dan Tsubaki bukan cucu dari keluarga Takatsuki. Dan paling mengejutkan bahawa orang yang selama ini membantu Nao itu sebenarnya yang membunuh Itsuki Takatsuki. Woah! 

Ini kerana matron (ntah siapa nama dia ntah) membuat skandal dengan Mr. Takigawa (punya bapa) membuatkan ibunya hampir meroyan. Dan Mr Takigawa itu abang kepada Tsubaki. Huh, disebabkan matron nak sangat Tsubaki mewarisi Kogetsu An, supaya dapat diluluskan sebagai warisan tunggal Takatsuki. 


Gitu la cerita di sebalik sebuah kedai. Ada rahsia tersembunyi gitu. Yang semestinya Kogetsu An berjaya dipelihara keasliannya, membuat signature taste of their shop. Tsubaki dan Nao punya bisa bersama. 

Bestnya tengok drama ni, macam nak pergi cari manisan dari Jepun ni. Biasanya kita dengar Mochi je. Itu pun bagi Aien dah sedap. Apatah lagi yang lain kan. 

Cara Baru Top-up UMobile prepaid dari Maybank2u

Ahad, Oktober 11, 2020

 


Cara baru top-up umobile prepaid dari maybank2u | Eh, ada cara lama ka macamana nak top-up ni? Tak tahu pulak kan. Daku kehairanan dua minggu lepas, baru sahaja top-up untuk ganti data internet dan seperti selalunya daku akan top-up cukup-cukup la kan. Seperti pengetahuan semua, jika kita tambah nilai sebanyak RM30 pasti akan bertahan untuk tempoh satu bulan walaupun kita telah menggunakan kredit tersebut untuk melanggani data internet kan? 

Tapi, untuk terbaru ini (bagi aku la kan) ada kaedah baru untuk tambah nilai jika mengikut aplikasi maybank2u . 

Untuk korang tak tertanya kenapa kredit aku habis gitu ja seperti Aien, meh Aien nak kongsi la kan bagaimana untuk tambah nilai yang sebetulnya melalui maybank2u ini. 



Setelah korang selesai masuk ke aplikasi maybank2u  tersebut, pasti korang akan pilih 'mobile' untuk pilihan tambah nilai. Kemudian, masukkan no telefon korang, dan korang akan berjumpa dengan senarai telco untuk ditambahnilaikan kreditnya seperti di atas. Jika dahulunya, cuma ada UMOBILE sahaja. Namun kini, pilihannya ada tiga; 


  • umobile - untuk tambah kredit biasa. 

Jadi, ini contoh pilihan jumlah tambah nilai anda. Minggu lepas, seperti biasa Aien pilih RM30 la kan. Kemudian, setelah melanggani GX30, seminggu selepasnya Aien mendapat pesanan ringkas mengatakan bahawa kredit akan tamat tempoh. Naik hairan jugak kenapa kan? selalu tak pernah pulak jadi macam ni. Ya la, kita dah top - up RM30 maknanya untuk sebulan la kan. Apa cer pulak jadi macam ni. 

Jadi, Aien buat ujikaji. Eceh..  kena cuba, kalau tak cuba takkan tahu kan? Dan Aien kongsikan khas untuk korang my readers. :)


  • Umobile GX - untuk tambah nilai sekali dengan tempoh sebulan kredit anda. Nah, ini sebetulnya yang Aien mahukan. Makanya, burn la RM40 untuk data serta topup sebelumnya. 
Pada mulanya ragu-ragu juga nak amek ni kan. Macamana kalau aku amek ni, kredit aku tetap juga kena tambah. Pahtu, dah la baru langgani dua minggu lepas. Haiyoooo.. 

Selesai pilih Internet GX30 itu, Aien dapat text pengesahan. 


Maka bertukar la tarikh langgan data Aien. Berhuhu sekejap la. Bila tanya dengan orang lain, mereka juga kurang pasti hal ini. Sebab masing-masing masih ada cara tambah nilai yang berbeza kan? Sama ada melalui kad gores atau beli di 7e atau melalui ewallet seperti BOOST atau TNGo wallet. Sebelum ini, Aien biasa tambah nilai ikut BOOST, tapi dah beralih sebab tak ada juga fungsi aplikasi tu pada Aien. Oh, bagaimana pulak dengan kredit? terlupa pulak dah bebel panjang ni kan. 


Korang boleh tengok di aplikasi UMOBILE sendiri mengatakan bahawa kredit korang akan aktif 30 hari. Yang memula Aien pilih tambah nilai biasa tu dia tulis 10 hari je masa tu. Tak ada pulak SS sebagai bukti. Kang orang ingat Aien tipu pulak. Ha Ha Ha 

Jadi, jangan ragu-ragu. Pilih la pilihan kedua. Pasti duit korang tak melayang dah. Jap, belum habis lagi. Ada satu pilihan lagi, iaitu... 


  • UMobile UMI - Untuk mereka yang langgani umobile internet la kan. Bagi umobile user pasti friendly la dengan perbezaan ini. Untuk mereka yang tak tahu apa beza UMI dengan GX ini semestinya GX itu tanpa had, manakala untuk UMi pulak ada had datanya. 
Yang ni mesti sama saja dengan pilihan GX tadi hasilnya. Nah, gitu dong. Bulan lepas tak nampak pun lagi cara ni, baru saja nampak bulan ni. Harap korang tak tersalah pilih la kan. 

Moga berjaya ya. 

Safi Micellar Natural Cleansing Oil, mesra poket

Khamis, Oktober 08, 2020



Safi Micellar Natural Cleansing Oil mesra poket • Sejak terpengaruh dengan Noel (ala takkan la tak kenal) Youtuber skincare promo benda ni, Aien pakat la mencari di Watson masa hari tu. 

Jika sebelum ni, Cleansing Oil pertama yang Aien cuba adalah Herv Brigtening Cleansing Oil tekstur dia sangat bagus. Iye, macam minyak la kan. Ringan, dan rasa dia membesar lebih bagus daripada Safi. Eh.. jap! Pause dulu. Apa ni, promo benda lain. Ha ha ha 

Meh, kita cerita dulu pasal Safi Cleansing Oil ni. Dengan harga RM18.90 yang mana Aien rasa ianya merupakan cleansing Oil termurah di pasaran setakat ni. Yang paling penting Safi Micellar Cleansing Oil ni sangat tak memedihkan mata. Cuma tekstur dia likat sedikit jika dibandingkan dengan Herv. (ye  la, pernah pakai Herv punya je) 


Bestnya jugak packing Safi Cleansing Oil ni ada lock di tempat pump dia. So, jika kita travelling bawak si comel ni, boleh saja kuncikan dan simpan dalam plastik la jugak sebelum masuk ke dalam beg toileteries. 


Jika korang nak tahu kepentingan Double Cleansing ni adalah teknik cuci muka dua kali yang sangat popular di kalangan orang Korea dan juga Jepun. Teknik ini juga dikatakan boleh menghilangkan segala kotoran degil yang boleh membuatkan liang porit tersumbat dengan lebih baik daripasa satu kali cucian. 

Eh, dah macam iklan pencuci baju pulak. Haha Apa yang penting untuk korang tahu, tak semua jenis kulit boleh serasi dengan Cleansing Oil ini. Jadi kena la cari maklumat terlebih dahulu tentang jenis kulit anda serta jenis-jenis cleansing oil ataupun micellar water yang boleh korang pakai. 

Macam Aien ni memang suka try and error. Pahtu muka macam apa marah. Paling menyampah la kan. Tapi tak serik-serik. Yang penting berhenti la menggunakan produk yang banyak bahan terlarang. 

Safi Micellar Cleansing Oil ni boleh dikatakan tiada juga bahan-bahan yang pelik cumanya jika korang alergik kepada pewangi, jangan la pakai ni k. Kang kata, aku baca kat blog tu. Dia kata boleh. Haaa, sudah! 

Sekali lagi Aien jelaskan, setiap keputusan itu berbeza bergantung kepada jenis kulit masing-masing. Aien cuma sarankan mana yang mesra poket sebab poket Aien ni pun sendu. Ha ha .  ikut nafsu nak saja try yang jutanam as yada yadoo yadi yadu.. Eh.. Tapi sebelum tu tenung la poket sendiri yang kadang-kadang berlubang ni ha...

Sudah la. Nak cuba Safi Micellar Natural Cleansing Oil, korang boleh cari di mana-mana drugstore yang terdekat dengan korang. Bai! 

Chinese Drama: Love Designer (2020)



Tajuk: Love Designer, Love Advanced Customization 

Genre: Bisnes, Romance 

No of Episode: 45 

Cast: 



Sinopsis: It tells the love story between a fashion designer and a man in the e-commerce industry.

Fashion designer Zhou Fang  met Song Lin because of a lawsuit. They were a mismatch from the very start but had to cooperate due interdependence in their lives and their work. Having two hard-headed people together was bound to result in conflicts but in the process of competing with each other, Zhou Fang and Song Lin gradually fall in love. As they seek to be better versions of themselves, Zhou Fang works hard to create a sophisticated brand while Song Lin who prioritizes efficiency above all pushes for a breakthrough in his career.

(Source: ChineseDrama.info)


 SPOILER ALERT! 


Finally, habis jugak. Fuh, jenuhnya nak habiskan 45 episode dengan menonton di Youtube. Ergh, dengan line sangkut-sangkut. Yang penting udah habis kok. 

Drama yang memang ada dalam watchlist Aien ni. Ditayangkan pada May tahun ni, baru ada masa nak tengok. Ya la, episode is too much kot. Sebab tu orang malas jugak nak tengok agaknya. Dah masuk golongan sinetron jugak episode berjuta nam. 

Namun, Aien katakan pada anda, berbaloi juga la tengok sebab ada beberapa pengajaran baik yang diperolehi daripada drama ni. Ya, nak tengok tengok. Tak mau sudah. Aku mau kok kasi tau sama kamu jugak ni spoiler nya. (muka tenang) 


Kisahnya bermula dengan Zhou Fang, seorang designer a.k.a pembuat busana. 


Chop! Maaf kan Aien sekiranya tersampuk Indon kejap. Bahana menonton drama dengan sub Indon. Begini la ya. Bakalin dicerita dalam bahasa Indon kok pemahamannya dari situ. 


Berbalik ya, Okay, si Zhou Fang yang sudah bertunangan dengan Wang Zeyang namun, ketahuan ditipu hidup-hidup oleh Wang Zeyang yang hidupnya menggunakan duit perempuan. Setelah 5 tahun Zhou Fang mendedikasikan kehidupan serta pekerjaannya kepada Wang Ze Yang, akhirnya dia terpaksa bangkit semula bermula daripada titik sifar. 

Saat Wang Ze Yang ketahuan, Zhou Fang melarikan diri dari pengambaran pre-wedding mereka lantas ditabrak sama Song Lin. 

Ping pang ping pung, plotnya rupa-rupanya Song Lin ini CEO sebuah syarikat fashion terkenal iaitu Group WanFeng. Namun, permulaan perkenalan antara Song Lin dan Zhou Fang sangat la tidak indah kerana mereka sering bertengkar dan berselisih faham. 

Akhirnya berbaik akibat anak buah Zhou Fang, Shen Di dibuli oleh adik Song Lin iaitu Song Lou. Adik beradik Song ini kematian ibu bapa, dan Song Lin menjaga adiknya sendirian dengan bantuan nenek. Namun, atas kekangan kerja, Song Lin sering mengawasi adiknya umpama bos mengarah pekerja yang menyebabkan Song Lou memberontak. 

Zhou Fang yang memiliki keperibadian yang murni, sangat senang memujuk orang lain menerima tawaran Song Lin untuk menjadi orang tengah antara mereka dua beradik. 

Ping pang ping pung, dalam pada masa yang sama Song Lin juga membantu Zhou Fang untuk terus berkembang dalam dunia kerjayanya. 

Malangnya, saat Zhou Fang mula naik, Song Lin dijerumus oleh musuh a.k.a bekas teman baik, Group Baishai Director Su YuShan. Satu persatu masalah yang ditimbul antara kedua syarikat terkenal ini. Mereka sering berdaya saing dalam sebarang hal dalam dunia fashion mahupun bisnes. Dek kerna Su Yu Shan menggunakan Zhou Fang sebagai alat untuk menjatuhkan Song Lin, akhirnya Song Lin akur bahawa WangFeng bukan miliknya lagi. 

Muka puas Director Su Yushan apabila Song Lin berundur daripada WanFeng. Namun, Song Lin sebenarnya telah membangunkan sebuah syarikat teknologi dibawah kelolanya anak buahnya, iaitu Zou Yu Lin a.k.a Wu Shan dan kawan-kawannya. Tapi, Wu Shan ni bukan adik beradik Zhou Fang k.  Nama je lebih kurang. 

Dari segi percintaan dalam drama ini, Song Lin bersama dengan Zhou Fang, Wu Shan dengan teman baiknya Zhou Fang, iaitu Qin Qing. Pada mulanya ibu bapa Zhou Fang bekeras untuk tidak menerima Song Lin kerana merasakan perbezaan darjat antara mereka. Namun, setelah melihat kesungguhan Song Lin, kedua hati orang tua Zhou Fang menerima dengan hati terbuka siap adopt si Song Lou dek kerana gadis itu kesunyian tanpa kasih sayang ibu bapa. 

Setelah bahagian Zhou Fang dan Song Lin selesai pulak, bahagian Qin Qing dan Wu Shan pulak ditolak orang kedua orang tua Qin Qing. Dek kerana perbezaan umur antara mereka berdua dan merasakan bahawa Wu Shan belom matang dalam membuat apa-apa keputusan. Setelah sekian lama, baru la Wu Shan diterima tapi berbalik dengan mak si Wu Shan yang juga bekas guru Qin Qing. Mak Wu Shan lagi teruk woo daripada mak bapak Qin Qing. Ya la, ibu tunggal dengan anak lelaki. Apabila bertemu dengan bakal menantu yang bekas salah seorang pelajar nakal bawah didikannya, pasti menolak habisan. Namun, Qin Qing tak patah semangat untuk membujuk hati Guru Tian. Atas sokongan dan dorongan Zhou Fang dan ibunya. 

ping pang ping pung, entah macamana terjebak mengatakan si Qin Qing mengandung, maka Guru Tian membenarnya si Wu Shan kawen a.k.a mendaftarkan pernikahan mereka. Tapi, hari-hari si Guru Tian ni datang bawakkan makanan, halang si Qin Qing buat itu buat ini, membuatkan Qin Qing tak tertahan untuk berbohong. Marah la hati orang tua ni tadi dibohongi terangan. Dah kawen la kiranya kan, dia gigih nak suruh si Qin Qing ni bunting pelamin gitu, membuatkan kedua mereka anak-anak ni tertekan dan menyebabkan Wu Shan bertinggi suara dengan ibunya. Adeh, bahana tersepit antara ibu dan bini. 


Daripada seorang anak yang taat, akhirnya Wu Shan menyuarakan isi hatinya. Mungkin kerana kesan daripada tugasnya sebagai seorang pendidik membuatkan Guru Tian merasakan bahawa semua harus menerima pandangannya saja. Namun, kemudian Qin Qing datang bersuara dan meminta maaf pada Guru Tian, hati tuanya terbuka untuk memberi ruang pada kedua anaknya. 


Berbalik kepada permasalahan antara Song Lin dan Su YuShan tadi, walaupun dia telah mengambil alih WanFeng, Su Yushan tetap juga tak senang diri selagi Song Lin tidak mengaku kalah terhadapnya. Yela, dalam kelompok sesuatu bidang, pasti desas desusnya berbunyi dalam itu saja, jauh mana pergi pasti kedengaran juga. Saat Song Lin mahu melancarkan projek terbarunya iaitu sebuah aplikasi pemadanan pakaian daripada pelbagai butik dirampas oleh Su Yushan yang terburu-buru melancarkan aplikasi yang sama membuatkan Song Lin terduduk seketika. Habis dana hasil dari jualan saham WanFeng yang dia berusaha mencari peminat yang bersesuaian atas bantuan rakan senior Zhou Fang, Chen HouDong, dilaburkan untuk projek tersebut. 

Berhempas pulas mereka menjaga privasi pelanggan dalam aplikasi tersebut, Su YuShan menabur duri dengan menghantar hacker untuk mengodam kedua aplikasi baik daripada syarikatnya sendiri. Namun, Song Lin tenang saja hasil berkongsi pendapat dengan orang terdekat. Dia berjaya berdamai dengan Su YuShan. Dan lelaki egois itu, akhirnya mengaku kalah bahawa Song Lin memang lagi arif dengan dunia bisnes. Dan sudahnya dia membuka kedai kopi saja.  

Penghujungnya, mereka hidup bahagia sehingga habis episode. Mendenya, dah episode 41 pun masih konflik tak berenti. Tapi seru bangat tuh, sampai tak boleh berenti sebab nak tahu ending. Padahal boleh je kan terus klik episode 45. =='


Good input dari drama ini: 

Baiknya drama ini, mengisahkan perjalanan seorang Zhou Fang yang tak pernah mengaku kalah dalam menjunjung impiannya sebagai seorang designer terkenal yang memiliki sebuah butik sendiri. Gedung gitu. Walaupun apa jua permasalahan datang menimpanya, berkat sokongan orang sekeliling dia bangun dan terus bangun sehingga berjaya.

Jangan pernah mengalah untuk impian sendiri. 

Dari segi percintaan pulak lebih suka tengok sikap Song Lin yang tenang walaupun tidak disukai bakal mak mentua. Dia tidak gelojoh hendak memuaskan hati orang tua Zhou Fang. Namun, perlahan-lahan menangkap hati mereka terus tepat menerima dirinya sebagai anak mereka juga. Menantu is tetap anak kan? Anak baru. 

Kalau dari bahagian Qin Qing dan Wu Shan pulak, masing-masing saling kuat antara satu dengan yang lain menyebabkan kedua ibu bapa mengalah demi kebahagian anak. Ya la, anak dah tersenyum bahagia pun cukup baik. 

Tunjukkan sisi baik, tambat hati mak ayah pasangan barulah aman bahagia rumah tangga. 


Apa lagi yaa, Fuh, panjang juga review Aien ni. Banyak lagi la tak digarapkan sebab tak penting kot. rencah cerita ja. Kalau korang nak tengok, boleh je cari di Youtube dengan tajuk di atas ya. 

Suka tengok Dilraba Dilmurat ni berlakon, selain drama ini dia ada juga di dalam  Eternal Love: Dream 

Ada lagi cerita dia yang Aien dah tengok tapi rasanya tak ada buat review, iaitu Sweet Dream. 

Dengar cerita gosip dorang dua pelakon utama ni bercinta lepas dari shooting ni, entah betul entah tak tau la. Yang penting aku dah habis tengok ni. :)

September 2020 Blog Performance

Rabu, Oktober 07, 2020

 September 2020 Blog Performance • Seronok juga baca orang lain punya blog performance yang terbaik la. Sejak Aien subscribe Google Analytic untuk blog ni, setiap bulan memang akan dapat emel daripada encik Google ni. Mula-mula memang ignore la sebab alah, aku ni bukan blogger best pun. Picisan je. Adsense pun masih sangkut lagi. Sejak dua menjak ni, macam nak serius untuk blog, tapi masih mencari tak tau nak mula dari mana. Masih juga sendu. 

Makanya, bermula dari sekarang nak share la performance belog sendu ni macamana. Biar mula-mula sendu, lelama in shaa Allah doakan ya, dapat menjadi sumber inspirasi pada orang lain. Eh, 



Maaf la screenshot je. Sebab memang Aien selalu update melalui smartphone je. Dah macam kekok nak duduk menaip di laptop. Sejak ada kiddos, dorang memang anti kalau Ibu ni dok mengadap benda tu. Dengki sokmo. 

Back to our performance, masih tak jauh beza kesemua nombor di atas. Sebab first impression makin lama makin merundum. Tak seperti mula-mula daftar analytic tu. Cantik la jugak, walaupun tak mencecah 100. Makin lama makin merundum dan adooo.. Di mana silapnya? Eh, dah melalut memang la orang pun malas la nak singgah. Haha 



Tiga entry yang menarik perhatian readers untuk bulan lepas . Sememangnya sentiasa menjadi tarikan orang singgah ke mari. Alhamdulillah satu-satunya entry yang keluar di top rank jika kata kuncinya buat buku pink kedua. 


Masih bertatih lagi untuk mencari info di kongsikan dengan korang. Masih juga mencerna ideas supaya tak dijadikan plagiat. 

Untuk entry tampal gigi pulak, tetap menjadi pilihan walaupun bukan di rank atas, ia kekal di muka utama carian. 


Adooo, ni pun lama dah tak cuci gigi. umo baru 30, gigi dah mula meragam sana sini. huwaaa~ 



Semoga boleh la menjawab persoalan mereka yang singgah. Kadang Aien suka membaca cerita orang, tu yang kadang dalam satu entry asyik nak melalut ja. Mianhe~ 

Jika dilihat melalui static di blogger template sendiri, keyword aneh² pun ada. 



Awak cari novel teman berak ke tu? Adooo... Idea bernas betul laa.. Bawak majalah macam omputih yang siap letak rak buku dalam toilet. Haha 

Over all, performance bulan September tak la secantik August lepas. Semoga october ni rajin la buat entry yang pekdah sikit. Ha Ha 


So, till we meet again! 

Best ke pakai Wardah Sun Care Sunscreen Gel ni?

Selasa, Oktober 06, 2020

 

Best ke pakai Wardah Sun Care Sunscreen Gel ni? •  Waduh, waduh, takkan pernah wujud  kalau tak kenal maka tak cinta kan? Sejak mengenali Sunscreen ni, Aien dah repeat tub yang kedua. Eh, baru dua ke? Yup, baru je pakai. And I in love with this sunscreen ever. 


Dahulunya, Aien guna Biore UV Spf 50 pun in love jugak. Tapi saja la nak berubah angin sebab Wardah punya produk lebih murah berbanding dengan yang lain. Kalau boleh cari yang mesra poket, untuk apa membazir, gituuu..  

Korang boleh baca Top 5 skincare produk all the time Aien yang banyak dah berubah jugak la. Yang setia semestinya vaseline. Masih mencari best skincare produk diri sendiri. 

Macamana kenal Wardah Skincare? 

Wardah skincare produk telah memasuki pasaran Malaysia sejak beberapa tahun lalu. Produk Wardah ini daripada Indonesia yang juga terkenal di negara jiran kita. Sejak follow group di muka buku, kebanyakan orang mula mengetahui kepentingan menggunakan sunscreen ni. Jadi antara produk sunscreen menjadi pilihan salahnya adalah Wardah Sunscreen Gel ni. 


Jika dilihat dari segi bahan-bahan yang terkandung di dalamnya  selamat digunakan. Akan tetapi, jika anda punya alahan terhadap wangian, tolong elakkan. Sekiranya anda mempunyai sensitif skin type. 

Setakat ni Aien pakai, okay je. Tak ada juga naik ruam. Sesuai jugak untuk Aien guna di rumah saja. 

Selain daripada Sunscreen Gel ni Aien currently cuba moisturizer cream dia. rasa ringan je kat muka. Tapi, baru je pakai lagi. Tunggu dah habis satu tub tu Aien buat review k. 

Tak reti la nak buat review molek². Janji simpan sini mana yang pernah cuba. Ye dak. Haha 

Mana nak cari Wardah Skincare ni? 

Di semua drugstore terdekat. Biasa Aien tengok di Watson. Guardian lama jugak dah tak masuk. Harga untuk satu tub di sekitar RM10- RM15. Mampu milik la kan? 

Dah tu je. Kbai~ 

CHINESE DRAMA: Way Back To Love (2020)

Ahad, Oktober 04, 2020


 Tajuk: Way back to Love 

Genre: Romance, Friendship, Comedy 

No of Episode: 26 

Cast: Daddi Tang, Sun Qian, Wang You Jun, Zhang Hau Lun, Cheng Xun

Sinopsis: As a student, Lu Jia spent most of her time in school dreaming of the day she finally caught the attention of Xu Jia Xiu. A student in the class next door, Jia Xiu was everything Jia dreamed a guy could be. Unfortunately, all of her dreams were based on a secret, one-sided love. Knowing that nothing would ever happen with Jia Xiu if she kept her feelings as secret, Jia decided to do what any desperate girl might do. She mustered up every ounce of her courage and wrote him a letter. Having never paid any attention to the quiet girl in the class next door, the letter from Jia comes as a bit of a surprise to Jia Xiu. With no prior feelings for Jia, Jia Xiu can’t give her any sort of an answer. But that doesn’t mean she failed to make an impression. Despite the fact that many years have passed and nothing ever came of the letter, Jia Xiu has often wondered what happened to the girl who was once brave enough to confess her feelings for him.

Little does he know that, after spending years in a different city, Jia has recently returned. Now back in her hometown, fate seems determined to bring Jia and Jia Xiu together again. But this time things are different. While Jia reminisces over the feelings she once had for Jia Xiu, he begins to realize that the impression she made all those years ago has worked an unexpected change in his heart. Finally able to acknowledge their feelings, can a long-forgotten love begin to bloom?
(Source: Viki)
~~ Adapted from a novel "Shi Guang Li De Wo Men" by Sui Hou Zhu.


SPOILER ALERT!


 Lu Jia dituduh berskandal dengan bos dia, maka disebabkan dirinya difitnah, Lu Jia berhenti kerja di Beijing. Dah blek ke kampung halaman Dongzhou, Lu Jia mencari alasan telah mendapat kerja di sana demi tidak dimarahi bapanya.

Setelah itu, dia menjadi accountant di sebuah syarikat kecil yang tidak dia ketahui merupakan milik senior sekolah menengahnya merangkap crush nya dahulu, Xu Jia Xiu. Padahal masa reunion dorang sekolah, ada je Jia Xiu tu masa ru, sikit pun tak berkutik mengatakan bahawa Lu Jia tu bakal bekerja dengannya.

Xu Jia Xiu, nampak dingin dan kejam terhadap Lu Jia namun dalam dia sebenarnya dia juga menyukai wanita tersebut. Dek kerana marahnya pada Lu Jia yang memberi dua surat cinta kepada dia dan juga kawan karibnya dalam pada satu masa dahulu Jia Xiu bersikap demikian.

Kerana salah faham ini membuatkan mereka berdua saling bertelingkah antara satu dengan yang lain. Lu Jia menganggap bahawa Xu Jia Xiu tidak menyukai dirinya lantas sering saja mencari amarahnya.


Alah, cliche. Ha ha . chinese drama pun ada tema dia begini ala-ala drama jam 7. Aien ni cakap tak suka tengok macam ni, tapi tersangkut sebab ngekek sorang-sorang tengok perangai memasing ni.

At the end of drama semestinya mereka berdua bersama setelah mengharungi pelbagai rintangan.

Yang tak fahamnya, bulan dari bulan September hari tu, majoriti drama Aien rasa tersangkut semua plotnya begini. Crush zaman sekolah-berpisah-jumpa balik-tapi cold bold-gaduh manja-suka sama sama-ada tentangan lain-akhirnya bersama.

Nak listkan ya:

Love in Time - currently airing

Love is Sweet - currently airing


Banyak mende ni Nur?? eh, ada lagi tapi mana ntah. Banyak sangat list drama nak ditengok kan.

Boleh masuk k-drama yang pun menarik minat jugak ni. Adooo, k la bai.

Tempat makan wajib cuba jika ke Johor

Sabtu, Oktober 03, 2020


Tempat makan wajib cuba jika ke Johor •
Menjadi satu kemestian jika kita bercuti ke mana sahaja adalah mencari tempat makan. Lagi-lagi food hunter macam Aien. Ke mana saja mesti nak cari tempat makan popular la, tempat makan paling sedap la. Atau tempat makan masakan special daripada negeri tersebut. Johor yang sinonim dengan gelaran "Syurga Makanan" juga tak terkecuali daripada menyediakan pelbagai jenis masakan dan hidangan yang harus dicuba. 

Jom, Aien nak kongsi dengan korang 10 tempat makan sedap di Johor yang wajib korang singgah. Rugi jugak kalau dah ke mari tapi tak cuba salah satu di antaranya. 


1. Seafood Seri Bahagia Tanjung Langsat, Pasir Gudang


Bagi pengemar makanan laut, pasti harus singgah makan di Seri Bahagia. Sambil menikmati lauk pauk segar, korang juga boleh menikmati pemandangan malam di sini. Daripada pelbagai jenis menu yang disediakan, katanya paling menarik perhatian Ketam Masak Lada Hitam. Korang nak tahu kenapa? boleh baca di DI SINI

2. Lomaq Foodies Taman Denai Nusantara, Gelang Patah. 


Berselera tengok masak dalam kawah besar begini. Apatah lagi pekena dengan nasi panas, memang dah tak nampak la orang seberang ni. 

Bukan itu sahaja, segala jenis lauk yang kena dengan masakan lemak cili api serta asam pedas ada di sini. Kawan kita ni dah cuba sampai tiga kali dah ke mari, sah sedap la tu. Siapa? Baca DI SINI

3. Wachaa Burger, Parit Kadir 


Malam-malam tak tau nak makan apa, jom ke Wachaa Burger. Bukan setakat burger malah pelbagai jenis makanan panas ada tersedia di sini. Harga pun mesra poket. Nak tau apa je kat situ, boleh baca DI SINI


4. Instanbul Turkish Cuisine


Instanbul! Kau tunggu aku datang!!! Bila lagi la tu? Kena pulak pandemic yang tak nampak bila nak surut, jom la singgah ke Instanbul Turkish Cuisine kat Johor je. Asli dari air tangan orang arab konfirm dah tak payah la pergi Instanbul lagi. Baca DI SINI kalau nak tahu apa je yang wajib kita cuba jika makan di sini. 

5. Chaba Thai Food, Johor Bahru 


Hujan-hujan sedap juga pekena yang berkuah ni. Dapat pulak yang meriah dengan lauk dan sayur daripada segala sampah sarap memang terasa seronok je kan. Kak Mia ada kongsi mana nak makan masakan ala thai sedap ni. Jom baca DI SINI

6. Kafe Kiri Kanan, Toppen Johor Bahru


Dah singgah IKEA Tebrau, kena singgah jiran di sebelahnya pulak.  Shopping Mall yang eco friendly memang menciptakan kelainan sekiranya korang singgah ke kafe ni. Tagline yang menarik buatkan anda nak cuba apa hidangan yang disediakan di situ.  Baca DI SINi untuk ketahui menu wajib korang cuba kalau nak makan di Kafe Kiri Kanan. 

7. Restoran Ateh Corner, Skudai


Ateh Corner memang terkenal di kalangan para pelajar di UTM. Dahulunya ia cuma warung di tepi jalan, kini telah berpindah ke tempat yang lebih luas dan selesa. Itu maknanya kedai makan ni adalah pilihan citarasa orang ramai. Antara menu sedap Ateh Corner ni, korang boleh klik saja DI SINI 

8. Makan Lok Lok Halal di B5 Market 


Sekiranya korang tak berselera untuk makan berat, mungkin korang boleh cuba makan Lok Lok di B5 Market. Huda ada kongsikan dengan korang mana lagi nak cari sekiranya korang tak cukup kenyang DI SINI

9. Best Dim Sum & Pau, Pasir Gudang 


Nak cari kelainan daripada yang lain, semestinya korang Best Dim Sum & Pau sesuai untuk pilihan sarapan korang. Kalau Aien, ni la paling favorite kalau dapat. Pau pun sebiji dua boleh kenyang. Korang nak tahu sedap tak sedap baca DI SINI okay? 

10. Restoran Senoko Seafood, Stulang Laut


Johor dengan makanan Laut memang tak dapat dipisahkan. Jadi seharusnya sebagai pelancong mahupun orang tempatan mesti suka dengan makanan mewah begitu. Homey food rasanya. Korang rasa nak tahu lauk apa pilihan pelanggan jom baca DI SINI


Nah, habis sudah pilihan tempat makan sedap yang korang wajib terjah jika ke Johor. Bukan apa, bila perut sudah kenyang, nak jalan pun senang hati, kan? 
© kisah aienienka.