Countdown Sale dari PG Mall deals serendah RM1

Rabu, Disember 30, 2020

Countdown Sale dari PG Mall meriah dengan pelbagai diskaun hebat! | Pejam celik 2020 kian meninggalkan kita. Dan apa yang seronok bila nak masuk tahun baru ni, pastinya jualan dengan diskaun menarik berlangsung sana sini. Habis la rambang mata kita nak pilih hok mana yang best potongan harga dia. Dari korang semua rambang mata di merata tu, meh Aien nak ajak korang  kenali satu e-commerce platform yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia ni. 


Apa itu PG Mall? 

Buat pertama kali dengar macam Aien ni, PG Mall merupakan satu-satunya e-commerce platform buatan Malaysia sendiri tau. Yang telah bertapak semenjak 2017 lagi dan kian mendapat tempat di hati pengguna. 

Kalau korang nak tahu jugak, PG Mall ni telahpun tersenarai di antara TOP 3 e-commerce di laman sesawang Web iPrice tau. Nak baca penuh korang boleh tengok di iPriceinsights. Dan sebagai bukti jugak kan, Aien selitkan la gambar dia sekali tau. Biar tambah sikit rasa percaya tu. Haha



 Hebat kan? Jom sokong produk buatan Malaysia dengan membeli di PG Mall. Jangan risau tentang bagaimana pembayaran nak dibuat kerana PG Mall menyokong semua jenis gaya pembayaran termasuk la menggunakan e-wallet mahupun QRPay. Eh, rasa-rasanya satu-satunya e-commerce la yang ada gaya pembayaran begini. Bertambah kagum la Aien dengan PG Mall ni. 


Countdown Sale ini bermula 25 December 2020 sehingga 1 Januari 2021 tau. Jom rebut peluang jualan serendah RM1 sahaja. Hanya dengan tebus code promo: COUNTI korang layak untuk menikmati free shipping untuk pembelian minimum RM30. Wush, apa lagi. Jom la beli lebih sikit. Kongsi rezeki itu tak salah kan? Masa ni juga kita ambil kesempatan untuk mencari barangan idaman kalbu baik dari segi barangan rumah sehingga barangan peribadi gais. 


Aien perati la jugak benda apa nak dibeli sempena countdown sale ni kan, Tetiba ternampak buku kanak-kanak sesuai seawal usia yang memang tengah dalam tinjauan Aien ni. 


1. Bahan bacaan kanak-kanak


Dalam satu set berharga RM12 ni mempunyai 7 buah buku seperti yang tertera dalam gambar. Syiok jugak si Nayla buat cuba dia nak baca-baca. Done masuk cart! 




2. Bunga palsu - daun monstera 


Halah kau ni, aku baru nak berangan letak greeny dalam rumah. Sekali comelnya dengan harga RM6 sahaja! Apa lagi la, laju aja masuk dalam cart. Haha boleh beli lebih sikit.

Tu dia,mak mana tak tergoda ni. Siap belikan untuk mak mentua sekali la. Ha Ha tergoda jangan berseorang. Kena ajak teman. gitu~ 





3. Set Periuk 



Disebabkan keluarga Aien kecik jer, so malas la nak cuba-cuba beli set dessini. Haha terpikat pulak dengan set 3 pcs ni. Comel je. Aien dengan barang comel-comel ni payah sikit. Maka dengan ini selamat masuk cart. 




Dah laa, tak boleh banyak sangat. Nanti bertambah rambang mata susah jap g. U olls berminat nak dapatkan barang-barang keperluan rumah, sama ada barang anak-anak barangan peribadi, alat mekap, perkakas rumah dan sebagainya boleh saja terus ke laman sesawang PG Mall sekarang! atau klik sahaja ni link ini: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=821


Selamat membeli belah! 

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ShopNow #shoponline #YES #yearendsale2020 #freeshipping 



About PG Mall: 

Website: www.pgmall.my









Jimmy Scarves Year End Sale bermula!

Selasa, Disember 22, 2020

 




Tu dia, yang paling dinanti-nantikan oleh pencinta Jimmy Scarves ni telahpun bermula sejak 21 December 2020 dan akan berakhir pada 5 Januari 2021 ..

Apa lagi gais, jom la support duit tepi Aien ni. Hehe Ade pulak macam tu. Paksa orang beli. Kah! 

Okay tak ada la, gurau je. U olls yang selama ni berminat nak dapatkan Jimmy Scarves tapi rasa macam nanti la dulu, Aien cadangkan masa ni uolls nak grab offer yang jatuh sampai 80% diskaun tau!



Rugi sangat kalau tak grab masa ni. Sebab Jimmy Scarves memang susah la buat offer I tell you. Haha Nak beli pun fikir sejuta kali la bla tengok koleksi lawa-lawa keluar ni . 

 U olls kalo berminat boleh lihat di: 

Instagram: Jimmyscarves_skudai 

atau boleh scan QR code ni:

Haaa sikit punya baik laa. Haha 

Atau page di FB: jimmyscarves_skudai

atau Tekan sini jur untuk lebih details catalog 














Ni baru tau. Boleh la cuci mata di katalog dengan tekan link atas tadi. 

Selamat bershopping! 





Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

 

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat 

Jalin Kerjasama dengan TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) 



Kuala Lumpur, 22 Disember 2020 – Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.


TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021. 


Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.

Pelajar dari SK Pos Dipang, Perak gembira bermain bowling kelapa.


Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik.  


Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama.

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.


Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.


Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu. 


TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.


“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak.


Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.


“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.


Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.





Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.


Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019


Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79





Nota Kaki: Cuci baju guna Detergents TOP ni terus rasa baju bersih dari kotoran. 

Top 10 Chinese Drama 2020 yang aku dah tengok

 


Haaa, tu dia. Hujung tahun nak kena buat list my favorite top 10 drama yang wajib korang tonton sebab majoriti Aien tonton based on high ranking jugak. Hehe Kadang mana yang jiwa muda kata best itu, susah nau nak kenan kat Aien. Kadang datang mood nak tengok, hadap jugak la. Kalau dah tak best sangat sekerat je la. 


Okay, tanpa borak panjang jom kita tengok siapa di tempat ke 10. 


10. You Are My Destiny 


Adaptasi dari drama Taiwan, Chinese version adalah yang terpanjang dan paling kena la jugak dengan selera. Kedua pelakon utama berganding buat kali kedua selepas drama Eternal Love mereka. Chemistry mereka sangat sesuai la jugak. Nak baca review penuh boleh baca dengan menekan gambar di mereka kat atas ni. 


9. Girlfriend (2020) 


Banyak sangat versi Girlfriend dalam deretan drama chinese ni jenuh jugak nak mencari hok mana satu yang aku dah tengok. Nasib kat blog dah update  jadi haa, aku ingat hok ni aku dah tengok. Cerita pasal dunia perfileman. Selebihnya romance jer banyak antara Ye Fei Mo dan Xiao Nuan. Macam biasa nak baca review penuh tekan jer gambar kat atas. Situ Aien ada share mana nak tengok dia. 

8. The Romance of Tiger and Rose 


Haa, drama ni la yang tengah main kat 8tv ritu Aien tengok iklan dia. Tapi, Aien dah tengok awal dah. Ha ha Comedy teruk drama ni mengisahkan tentang si Xiao Qian si penulis skrip yang kekeringan idea akhirnya termasuk dalam dunia skrip dia sendiri. Sudahnya dia kena usaha bagaimana nak keluar dari dunia skrip itu dengan mencipta skrip baru. Lagi-lagi sepatutnya dia jadi watak villian tetiba jadi heroin pulak. Zhou  Lu Si merupakan actress paling femes la buat tahun ni. Suka jugak tengok watak dan karakter selamba dia. Bak kata sesetengah fans, Zhou Lu Si ni buat semua pasangannya jadi idola ramai gitu... Haha Review penuh sila la tekan gambar di atas. 


7. Goodbye My Princess    


This is the most sad drama chinese yang Aien tengok untuk 2020 ni. Walaupun begitu, ianya bukan la dari tahun ini. Aien je baru nak tengok. Biasa la, orang yang selalu tertinggal kereta api begitu la. Malas nak ulang cerita klik aje la gambar di atas untuk baca review penuh. 😂 

6. Eternal of Love: Dream 


Semestinya in love dengan si rambut putih Dong Hua Di Jun. Chemistry dorang sangat best dan dalam senyap berharap moga ada moden version dari kedua-dua pelakon ini. Bila dicari di carian google, tak berapa banyak juga lakonan Si Dong Hua Di Jun untuk versi moden. Hensem kot dengan rambut putih. Urgh~ Salah satu drama chinese yang sentiasa ditengok bila dah boring tak tahu tengok apa. Ha Ha kisah cinta yang agak tragik, penuh dengan kesalahfahaman antara mereka. Tapi, penuh dengan rasa percaya antara satu dengan yang lain. Eh, betul ke? Cuba la tengok review penuh dia dengan tekan gambar di atas tu.  Nak tengok drama dia, mungkin ada di Youtube. Mungkin. 


5. Dating in The Kitchen 


Lagi drama lakonan Zhou Lu Si. Selepas berkenan tengok dia dalam drama kat atas tadi, langsung cari semua drama lakonan dia. Tapi lelama naik muak pulak tengok style yang sama je untuk tiap watak. Jenis yang disukai ramai. Heee~ I mean jenis happy go lucky, tak ada masalah. Drama ni memang hype masa dia ditayangkan. Salah satu drama Zhou Lu Si yang dinanti oleh ramai peminat. Bila dah tengok. Herm.. Boleh la kot sebab banyak list makanan dalam drama ni. Hehe  Drama ni boleh tengok di WeTV apps. 


4. Love Designer


Drama dunia bisnes fesyen yang penuh konflik dan baru nak naik jenis pasaran atas talian. Johnny Huang ni memang drama type bisnes agaknya. Hehe Aien try nak tengok satu lagi drama lakonan dia, tapi tu la.. konfem 40 episode punya. Hailoooo~ Perasan pelakon perempuan dia, Dilraba Dilmurat tu jugak dari Eternal Love: Dream di atas. Haa, suka jugak la dia berlakon. Tapi tengok jenis drama dia berlakon. Kadang best kadang tak best. Biasa la tu. Untuk review penuh tentang drama ni, u olls boleh la klik gambar dorang kat atas tu tau. 


3. The Bloom in Ru Yi Pavillion 


Paling latest la Aien tengok sebelum menyepi dari blog sekejap. Tup tup ada 4 episode special yang bawak watak Jing Yi dan Zhe Han ke dunia moden. Agak kekok tengok CGI dia macam tak ngam je sebab dorang nak kekalkan suasana Ru Yi Pavillion lama tu. Zhe Han bertahan lama sejak Jing Yi mati di episode last yang dulu tu. Kira Zhe Han tunggu kehidupan semula si Jing Yi tu. Nak tau kenapa Jing Yi mati sudahnya, ajum la klik gambar dorang kat atas tu. Best drama ni, as usual episode mesti panjang. Itu je la tak best. 


2. Find Yourself 


Drama yang mengisahkan seorang wanita bekerjaya mencari makna cinta. Secara tak langsung dia belajar mencintai dirinya sendiri. Gitu la orang kata, nak dicintai kena la belajar cinta diri sendiri dulu. Deep meaning. Aien suka sangat. Nak ulang lagi, ambil mood dulu  sebab drama ni heavy la jugak  Hehe So malas nak tengok review Aien dah cukup untuk korang tahu keseluruhan kisah drama ni. Eceh~ Klik la gambar tu. 

Last but not least, Jeng Jengjeng!!

The winner is~ 

1. Go Ahead

Another drama dari Song Wei Long, Go Ahead!! Urgh~ drama paling must watch in 2020 during pandemik ni. Buat korang ketawa  menangis  geram semuanya laa ada dari drama ni. Fuh, tetiba rasa macam nak tengok lagi je. Reviee penuh klik jer gambar tu k. 

Song Wei Long memang selalu berlakon cerita heavy-heavy yang penuh emosi. Hehe 

Dah tu je buat setakat ni yang Aien dah tengok dan rasa paling best among the best. Ikutkan dari lebih 100 jenis chinese drama untuk 2020 ni, ada banyak jer lagi yang Aien tak tengok. Malas nak hadap jugak, boring dengar orang cakap cina, lari dengar orang cakap Hangul pulak. Sambil-sambil tu layan la drama Melayu yang macam best la bagi Aien sebab OST dia . Ha Ha Boleh ke macam tu? 

U olls apa pulak drama cina yang paling best u olls tengok untuk tahun pandemik ni? 




Baru bersinar kembali selepas I sinar?

Isnin, Disember 21, 2020

 


Wah, lama betul menyepi. Aduhai.. Bukak tutup bukak tutup. Tak ada idea la ibu ui nak menulis. Tajuk ada. Berlambak. Nak karang tu, subhaa Nallah.. esok je la aku sambung tulis lagi. Gitu la dia sejak dua menjak. 

Ada yang rindu ke tu? lagi beberapa hari nak krismas, ada yang dah balik kampung halaman ke tu? Aku ni haa, menghitung hari untuk next year, dengan doa moga Sarawak tamatkan kuarintin untuk mereka yang daripada luar sarawak. Kes covid pun  tak juga surut. Adik cerita, Kuching dah jadi Yellow zone balik sebab ada kes tempatan yang dia tak ke mana pun, tapi positif covid jugak. Haila, kalau nak kena tu kena la jugak walaupun kita jaga elok-elok. Bukan bermakna kita boleh ambil ringan..eh, tak laa. cuma luahan hati orang dah lama tak balik jumpa mak bapak.. Macam tu la dia.

Disember ni, ke mana saja? Tak ada. Ada jer baca sana baca sini. baca saja la. nak tinggalkan jejak dah kata malas. Haha 

teruk betul penyakit M ni kena hujung tahun. Nak rehatkan minda sat. Set new goal. New planning untuk tahun depan. Hari ni orang ramai dah start mohon I-sinar? Aku? Tak apa la. Masih okay lagi kot. duit pun risau habis kat scammer je nanti. Bwahaha amboi, sangka buruk nau. 

Buat apa keluar duit, tapi xleh nak ke mana. Bisuk bisuk saja la aku guna. bukan teda jugak hari bisuk tu kan. Hadiah untuk pengikut 400 aku pun belom beli. Tak ada idea. Hari tu macam dah ada. Tapi, utamakan utama dulu. Lemari rebuk sana sini. Hujung tahun la semua nak runtuh. Nasib bukan rumah runtuh. Sorry tau awak. 

Aku ni kalau hujung tahun blur je sebab dok fikir apa je aku dah buat sepanjang tahun ni. ingat nak semangat untuk next year..tapi semangat tu tak jugak datang. Angan banyak, semuanya ke langit. Sudah la tu. Esok lusa tulat aku sambung tulis review drama. He he h e.. Lepas tengok LeeDong Wook semalam rasa macam semangatku kembali. Eceh. Haha 


Banyak dalam list. Tunggu.. Ada yang dok tanya chinese drama apa yang best untuk aku? Jap yek. nanti aku buat list. The Romance Tiger and Rose pun tengah tayang di 8tv jam 7pm ke 9pm. 

Haa, pegi la tengok. Dok gelak sorang-sorang dengar dan tengok drama Sang Pewaris. Kenapa gelak? Sebab suka tengok Ben Amir gila-gila dalam tu. Eh, terpanjang pulak bebel. 

U olls baca ke tu? Hehe Dah esok lusa sambung lagi laaa. tu bila lama tak bercerita.. seronok pulak. U olls jangan jemu k...😘


Lama tak jengah blog, Disember sudah??

Khamis, Disember 03, 2020

 



Hello, how you doing there? I just so lazy and so so so so ... 

Demi tak menghilangkan rutin bulanan untuk update segala apa yang berlaku dan apa jua yang dihadapi bulan lalu, moh ler kita jengah sebentar. 

November, urm.. Apa jer ye berlaku. Haaa PKPB dalam tiga minggu untuk JB. Haha Covid masih juga tak susut. Malas la nak cerita panjang. Panjang ceritanya hati ni nak betul la balik Sarawak jumpa parents. Balik rumah parents. Lagi-lagi la Disember ni memang terkenal dengan bulan holiday. Haiya,, I miss home so much. 

Itu la kata kunci. Homesick. Walau bagaimanapun harus dikuatkan jiwa raga bakul tembaga untuk keep smiling depan bebudak. Dorang apa tau, dapat keluar je dah happy. 

Malas juga la nak harapkan apa-apa di bulan terakhir ni sebab semuanya masih sama je, cuma stay safe stay healthy la pada semua yaaa. 

happy holiday yoo

ANIME: Kimetsu No Yaiba

Ahad, November 22, 2020

 


Tajuk: Kimetsu No Yaiba / Demon Slayer 

Genre: Animation, Action, Fantasy 

No of Episode: 26 

Sinopsis: A family attacked by a demons and only two member survive -Tanjiro and his sister Nezuko, who is turning into a demon slowly. Tanjiro sets out to become a demon slayer to avenge his family and cure his sister. 


SPOILER ALERT!


Selepas baca review dari  sorang rakan blogger  tapi bila dicari balik siapa lupa la pulak. Sorry! But you bawak I tengok this awesome anime. He he 


Lama giler tak layan anime. Once bila baca review dan ramai kata best, so Aien cari la di tempat hot untuk cari cerita, movie dan drama. situ lubuk dia. Di mana? U olls takkan tak tahu. Haha Taip je tajuk apa u olls nak, keluar la dia. I love that application. 


Anime ni menceritakan seperti di sinopsis apabila Tanjiro jumpa keluarga dia mati dibunuh demon. Dan adik dia seorang saja selamat. Keistimewaan Tanjiro adalah memiliki smell sense yang sangat kuat. Jadi masa dia nak selamatkan adik dia, Nezuko dia hampir saja diserang oleh another Demon Slayer untuk bunuh adik dia. Tanjiro gigih selamatkan adik dia, dan Nezuko juga memiliki satu kesedaran yang tiada pada mereka yang sudah jadi demon ni. Bila tengok abang dia diserang oleh Demon Slayer tu, dia cuba selamatkan abangnya. 

Dek kerana Demon Slayer tu sedar perbezaan dua beradik ini, maka disuruhnya Tanjiro ke sebuah pergunungan dan berjumpa dengan Sakonji Urokodaki untuk berlatih. Selama 2 tahun dia berlatih dengan Urokodaki, selama itu juga Nezuko ketiduran. 

Semestinya bila nak berjaya jadi Demon Slayer bertauliah dan memiliki set pedang khas dan pakaian seragam yang anti demon, mesti la kena join ujian. Masa ni Tanjiro nyaris-nyaris was-was dengan kemampuan dia sendiri. Tapi dia berjaya juga. 

Sebaik saja dia berjaya lepasi ujian, mereka yang lulus ditemani oleh seorang burung tak kira darj burung gagak ke pipit untuk memaklumkan mereka tentang misi seterusnya. 

Bila anime, kalo dah tempuh segala halangan pasti dia boleh walaupun pada mulanya nampak macam bakal gagal saja. Untuk Kimetsu nO yaiba ini juga tidak ketinggalan menyerapkan sisi itu. 

Haih, seronok jugak tengok anime ni kadang-kadang. Jadi mood booster Aien jugak bila tengok semangat Tanjiro gigih nak sembuhkan Nezuko walaupun orang kata itu adalah satu yang mustahil. 

Apatah lagi, bila Tanjiro melaksanakan satu misi di Tokyo, dia menghidu bau yang sama di rumahnya dan yang menjadikan Nezuko, demon rupa-rupanya orang itu adalah pemula bagi semua puak demon. 

Paling menyeronokkan ialah, Tanjiro merupakan Demon Slayer tahun pertama yang pernah berjumpa dengan orang itu berbanding dengan Demon Slayer kelas atasan. pHew~ disebabkan smell sense yang dia ada. 

Nak tak nak, masa semua Demon Slayer menyoalkan kenapa Tanjiro seorang Demon Slayer bersama dengan seorang demon, dan Nezuko harus dibunuh. Masa tu juga Nezuko diuji dengan darah manis yang memang menjadi idaman semua Demon. Bijaknya Nezuko, berjaya mengalihkan pandangannya dari godaan itu. Hasilnya semua orang setuju untuk kekalkan Nezuko bersama dengan Tanjiro dengan jaminan tiga orang penting yang pernah menjaga mereka dua beradik ini. 


Semangat Tanjiro dalam merealisasikan impiannya dan semangat kekeluarga antara Tanjiro dan Nezuko sangat kuat ditekan dalma anime ini. Tak sabar juga tunggu season seterusnya. Aien ikut je orang ada update ye la. Haha 


Sekarang ni ada movie pulak untuk anime ini. tengah tunggu la dia keluar. hehe sabar. 

Drama China: The Bloom in Ru Yi Pavillion (2020)

Jumaat, November 20, 2020

 


Tajuk: The Bloom in Ru Yi Pavillion

Genre: Historical, Romance, Mystery

No of Episode: 40

Cast: 


Sinopsis: Fu Rong who's the second daughter of the Fu family unexpectedly had the ability of "foreseeing dreams" after a serious illness. She predicted that she would marry to Prince Su, Xu Jin, and finally suffered the fate of being buried. However, Xu Jin also has the ability of foreseeing dreams. Although Xu Jin also predicted the same tragedy, he doesn't want to avoid it but try his utmost to change the destiny. These two people begin the sweet game of "framing one another".

(Source: iQiyi)


Adapted from the novel "Chong Hou Zhi Lu" by author Xiao Jia Ren.


SPOILER ALERT!


Fuh, 3 hari 3 malam menonton drama ni. Bergolek-golek rasanya. Akhirnya sampai jugak penghujung walaupun tahu la siapa yang jahat sebenarnya. 

Hai, tak buat kerja ke tu dok layan drama? Kita kan multi tasking gitu. Bwahaha 

Tengok drama ni because of Zhang Zhe Han. My favorite chinese actor. But, looking forward jika dia berlakon dalam historical drama je. Once try drama dia miden version punya, I kenot adapt. Sebab dia terlalu hensem untuk moden. Ada gitu? 

Untuk Aien, ada sahaja. Bah, mulakan la cerita kau ni. Apakan kisahnya drama ni. Kenapa panjang sangat bah atu episode nya? ndak sanggup bah anik mau tinguk. Kalau kamu ndak sanggup tinguk, sini aku cerita kan. Mana yang ingat la ha, mana yang orang bilang tu, highlight of drama gituuuu...

Bermula la kisah, tentang si Fu Rong, anak kedua dari keluarga Fu ni seorang yang agak nakal. Dalam begitu dia ni boleh mimpikan yang masa depan gitu. Sampai dia mimpikan keluarga mati terbakar dan dia dinikahkan dengan keluarga diraja lantas Fu Rong cuba untuk mengubah nasibnya. 

Dengan genre misteri, drama ni kuat jugak menampilkan barisan pelakon yang aish, geram naa aku nengokkan muka di pejahat tu. Acah baik la sangat, padahal dia meperkotak-katikkan otang sekeliling dia demi membalas dendam yang sebenarnya dia sendiri yang salah faham. Kerana ketidaksefahaman  beliau telah mengorbankan banyak nyawa demi kepentingan dan kepuasan diri sendiri. 

Bila drama historical ni, mesti tidak terkecuali melibatkan hal istana serta corruption. Atau erti kata lain rasuah. Bagusnya dalam drama ni Raja dia tak tertindas dalam kebanyakan drama yang seperti puppet untuk menteri-menteri. 

Rajanya bijak dalam mempertimbangkan kemaslahah negara. Namun, dia juga terlalu menyayangi anaknya. Ya la, dia seorang raja tapi dia juga seorang ayah. Dia harus berfikir luar kotak untuk itu. Tertiba tengah taip ni teringat pulak baginda Sultan Abdullah. Hai, adakah istana Diraja Melayu jugak berkonflik begini? Hurm..  manusia itu sudah dijangka. Rambut sama hitam hati lain-lain. 

Eh , apakan kau merepek ni wahai sang penulis. Manakan kisah si Fu Rong tadi. 

Berbalik pada si Fu Rong, dalam nakalnya itu, Lord Fu Ping menghantar anaknya pergi mengaji sama master Farmer Ju Shui yang sangat terkenal dengan budi pekertinya. Tapi tu la, nak ubah orang bukan sekelip mata. Masih juga si Fu Rong tu buat hal dia. 

20 episode pertama mengisahkan bagaimana si Fu Rong dengan Duke Su, putera ke-empat ni bertemu. Well, semestinya Duke Su itu heronya. Yang cuba dibunuh tatkala dia kembali ke capital  bandar HengJing setelah bertahun lamanya dia dicampak oleh bapaknya sendiri iaitu si Raja tadi ke luar kota sebagai frontliner. 

Kembalinya Duke Su ke bandar sempat dipesanin oleh Gurunya General Zishen bahawa bermula perjalanannya penuh dengan musuh. Dengan itu, pelbagai cubaan bunuh dilakukan ke atas dirinya membuatkan Duke Su sentiasa berjaga-jaga. 

Malangnya, tiap kali percubaan itu, telah dilihat oleh Fu Rong melalui mimpinya dan tiap kali itu juga Duke Su nampak seakan Fu Rong yang cuba untuk membunuhnya. Padahal orang tu nak ubah nasib dia sendiri je. Kang terbelit pulak nasib mereka dua ni. 

Sampai si Fu Rong upah orang untuk buang nasib buruknya bersama dengan Duke Su dengan cara membakar pakaian dalam lelaki itu. Kah, masa ni Duke Su ingat si Fu Rong tu pervert giler. Ha Ha 

Dari 20 episode pertama ni jugak masih buat penonton tertanya-tanya siapa yang jahat sebenarnya. Apa tujuan dan hasil dari bunuh si Duke Su ni padahal Raja macam tak berapa suka dengan Duke Su ni. 

Masuk 20 episode seterusnya barulah kena dengan tajuk drama nya itu. Jika pada mulanya Ruyi Pavillion itu hanya dilihat sebagai satu kedai barang kemas yang sangat berprestij di bandar Heng Jing dan sering bersaing hebat dengan Feng Lai Yi rupa-rupanya pemilik Ru Yi Pavillion ini, Liu Ru Yi merupakan legendary Ru Yi si pemberi maklumat. Dia macam broker gitu. Amek keuntungan atas orang ramai. Tak kira siapa. Baik untuk orang jahat mahupun orang baik. Namun, sebenarnya Liu Ru Yi ni berjiwa lembut bila mengaitkan orang sekelilingnya. 

Liu Ru Yi mula dipergunakan oleh Duke An, apabila satu proses transaksi mereka untuk mengorek sebalik kisah kematian Queen Dowager Wen  iaitu mak si Duke An gagal dijalani Liu Ru Yi. 

Sian, semua orang ikut je pawn yang telah diaturkan oleh Duke An termasuk si Fu Rong yang sukainya dalam diam dek kerana gadis itu pernah menyelamatkan satu ketika dahulu. Tapi, pada Aien dia terlalu obses dengan Fu Rong sehinggakan Fu Rong tu tak boleh jadi milik sesiapa. 

Misi Duke An adalah mengembalikan pahitnya rasa kehilangan itu pada abangnya sendiri iaitu si Raja tadi. Lulz~ macam abang dia tak terkesan kehilangan mak dorang sendiri. Childish betul. Si abang dia pulak, ingatkan Duke An ni telus orangnya. Macam anaknya, Duke Cheng yang melakukan pelbagai onar dalam kerajaan mereka baik dari segi jenayah rasuah, menyalahgunakan kuasa serta ketamakkan dalam memerintah sehinggakan sanggup mengorbankan saudara sendiri. 

Pecah hatinya, eh.. Luluh hati sang bapa bila tahu anaknya sendiri yang mengetuai jenayah yang selama ini tidak jumpa penyelesaiannya oleh Duke Su yang acapkali dituduh mengeplotasikan kedudukan sebagai keluarga diraja. 

Mangsanya Duke Su yang dari lahir dikatakan bawa bala bagi kerajaan mereka. Berjumpa dengan Fu Rong, gadis yang bertuah dari pelbagai segi mereka saling melengkapi. 

Bila Fu Rong saspek utama Duke Su sebagai prmbunuh upahan, dia selalu mengikuti jejak gadis itu. Sampai mereka bertemu kebenaran bahawa Qi Ce bakal tunang kakaknya, Fu Xuan itu merancang segalanya. Fu Rong cuba buktikan bahawa lelaki itu tak layak untuk kakaknya, tapi agak sukar tanpa bantuan Duke Su. 


Hai, boring la nak tulis ni. Eh, menaip ni. Macam tulis esei pulak. Ke isi buku nilam tu? 


Ping pang ping pong, akhirnya Fu Rong tetap juga berkahwin dengan Duke Su walaupun bukan secara paksa tapi rela dek kerana Fu Rong syak yang Fuke Su yang bunuh gurunya, Liu Ru Yi atas pujukan Duke An. Eh, geram je aku dengan Duke An ni. Naik menyampah dengan muka acah baik dia la. Tapi, tak la jugak dia jadi bini sah taraf cuma perempuan simpanan je. Ala, sistem istana China kan simpan bini reramai. Kira dek kerana Raja ni tak berapa bekenan dengan Fu Rong yang menyebabkan Duke Su hilang pertimbangan terhadap jawatannya. 

Padahal, kisah sebenar di sebalik pembunuhan Liu Ru Yi akhirnya terbongkar di episode 39. Aceeee.. Lama giler nak jelaskan pada Fu Rong tu. Itu pun setelah dia dah dapat token perintah untuk Ru Yi Pavillion. Maka secara sahnya, Fu Rong satu-satu anak didik Master Liu Ru Yi mengambil alih pavillion itu. 

Itu pun, jenuh jugak Duke Su nak pujuk Fu Rong supaya jangan terlibat dalam kerja balik tabir Ru Yi Pavillion selain membuat barang perhiasan dek kerana Raja mula mengeluarkan arahan menyelidik squad itu. 

Meh la tengok spoiler Aien rasa highlight drama ni. Which make u olls geram nau ler drama panjang-panjang ni. 


Masa ni, Aien dah saspek mesti Duke An ni yang bunuh Master Liu Ru Yi.  Sebenarnya bukan dia. Ha ha Tapi boleh dikatakan dia juga la dengan menggunakan orang lain. Dan orang itu tak disangka pulak. Kesian, dek kerana perasaan agungnya pada Duke An, dia sanggup menutup mata tikam batu dengan Ru Yi Pavillion. Episode ini, geram juga tak pasal-pasal Fu Rong kena tangkap dek kerana dia berada di tempat kejadian setibanya pasukan penyiasat Diraja. Duke An gelabah bila eh Fu Rong yang kena pulak. 


Masa ni pulak Raja geram dengan plot Duke Cheng yang cuba menyalahkan Duke Su atas pengeboman tanah runtuh di Huo Yao Temple, kehilangan permata yang cuba diletakkan pada Fu Rong tatkala Fu Rong menerima upahan membuat barang perhiasan untuk istana yang cuba disabotaj oleh Consort Duan, pemilik Feng Lai Yi a.k.a mak si Duke Cheng. 

Dapat juga diselesaikan dengan bukti kukuh yang dibawa khas oleh Fu Rong yang cuba bersihkan namanya sendiri tanpa bantuan Duke Su. 

40 episode secara rangkuman menceritakan: 

  • sesi balas dendam Duke An kepada Duke Su atas sebab dia ingat Duke Su yang menyebabkan kematian Queen Dowager Wen. 
  • Percintaan antara Fu Rong dengan Duke Su yang penuh dugaan dan campur tangan  hasad dengki orang sekeliling terutama Duke An. 
  • Macamana Ru Yi Pavillion dapat dibersihkan namanya dari onar yang telah ditaburi oleh Duke An. 
Eleh sikit je? itu je daripada 40 episod? Kesudahanya apa? Puas hati tak Duke An dapat balas dendam? 


Alah, gelap pulak. At the end, Fu Rong dah tau yang rancang semua ni adalag Duke An, siap dia bunuh Duke Su sewaktu dalam perjalanan Duke Su mengiringi Princess Xihe untuk perkahwinan damai antara Xuan Huang dan Heng Jing. 

Murung dan berkabung la istana dan kediaman Duke Su atas khabar sedih ini. Duke An pulak amek peluang syorkan kepada Raja untuk matikan Fu Rong sekali dengan 'Duke Su' sebagai tanda cinta, (haaa puik) padahal dia nak miliki Fu Rong untuk dirinya sendiri. 

Menangis lagi keluarga Fu dan nasib Duke Su bijak sebelum dia berangkat mengiringi tu, dia dah isikan decree perceraian untuk menyelamatkan Fu Rong sekiranya hal begini berlaku. Tapi, Fu Rong memilih untuk mematuhi perintah dari Raja. 

Sob sob sob. 


Kau rasa bila dia cakap macam ni? Nasib la aku nengokkan kau ni tak ada iklan dah. Gigih subscribe aplikasi IQiyi untuk tengok drama ni, dan satu drama Korea tu. Kalau esok bersambung, geram je. Nahan hati jugak dari nak terus skip ke episod akhir.


Dan apabila Fu Rong menyelamatkan Duke Su dari ditikam oleh Duke An dengan pedang beracun, dek kerana Fu Rong pernah berkata dengannya, 'alangkah indahnya jika aku hidup untuk seorang saja.' 

Melihatkan Fu Rong terlantar dek tikaman beracun yang tiada ubatnya, Duke An lalu menikam dirinta sendiri. Bwahaahaha sorry tergelak pulak. 

Queen Dowager Wen kemudiannya sempat pangku si anaknya itu dan menceritakan sebenarnya dia tak mati pun. Kebakaran di hari kejadian itu cuma rancangan Raja untuk menghantar Queen Dowager Wen ke tempat yang lebih baik dari kena fitnah dengan orang dek kerana matanya yang dikatakan membawa bala. Masa tu, Queen Dowager Wen sempat pesan dengan little Duke An untuk selesaikan permainan chess jika mahu dia kembali. Adooo, sian la tengok si Duke An ni. Maka, masa ni la baru dia menyesal. Kerana kita sangka itu lebih bahaya dari diluahkan. Bersangka sangka ni memang takkan bawak ke mana. 

Akhirnya, Fu Rong dan Duke Su dapat title sebenarnya sebagai suami isteri yang sah taraf di sisi istana. Fu Rong berjaya menjadi first wife kepada Duke Su setelah diceraikannya. Ye la, mana boleh naiktaraf dari perempuan simpanan terus ke Puteri gitu...

Bersatu la mereka seperti yang dimimpikan. rupa-rupanya Duke Su pun boleh mimpi masa depannya sendiri. 😌 

and their live happily ever after. 


Fuh, ada yang baca sampai hujung ni ke? Dah, tak perlu la tengok kalau tak nak kalo penat baca ni. Tapi, kalau korang tak puas dari review Aien ni, korang boleh tonton drama yang baru saja tamat ini di aplikasi IQiyi tau. Siap ada sari kata english lagi. 

Nah  lanje sikit hero feveret ni. Look forward for your next drama historical Zhang Zhe Han. 


Okbai~ drama lain lakonan Zhang Zhe Han yang buat Aien suka tengok is Legend of Yun Xi . Drama moden dia Aien cuba tengok, stuck kat episod 4 sebab boring, Everyone want to meets you. 







 

What Happen at 222,222?

 Salam jumaat yang barakah, Allahu ma solli ala muhammad  jangan lupa al-kahfi semuanya. Semoga semua berada dalam rahmat Allah  hendaknya. 

Sejak PKPB bermula, my mood for writing agak kurang sebab rasa macam kekeringan ideas lebih kurang writer blocked la jugak. Eceh, kalah penulis novel. Padahal blog ni apa je laa.Siapa aje yang baca ntah. 

Terima kasih pada mereka yang sudi singgah tinggalkan jejak walaupun Aien hilang dari radar. Dan paling best sekali apa tau? 




Over 222 222 gais. Shocked! 

And tak ada siapa ke perasan? Haha Masa tak ada mood nak tengok la dia hit tau. Suka macam tu. Walaupun begitu, syabas la buat diri yang suka menulis review daripada curhat yang merapu. Itu adalah lebih baik kan. Bak kata orang, siapa aje nak tahu cerita kita. 

Jadi, sekali sekala review, boring review  cerita anak-anak. Cerita dapat apa. kena apa. Haa, cuma 2020 ni cerita yang sendu sikit. Eh, tiap tahun la gitu jer. Haha 


Sekali lagi  terima kasih pada yang singgah menyumbangkan PV saya. He he he 

Walaupun PKPB ni bohsan, jom la jaga diri k. Kluster makin hari makin bertambah, nombor kes positif tak turun-turun. Gitu aje la. Kadang tenggelam kadang timbul. Seram pulak nak naik tahun baru. Ada can ke nak balik raya tahun depan? 


4 DARA Lagu Viral

Rabu, November 18, 2020

 


kisahnya semalam rasa lama nau tak bukak Youtube, bila terbaca di time line FB kata boleh bukak ke tu Youtube? 

Baru ni haa, ternampak music video rasmi 4 DARA Kak Lina pompom ni. 

Aien terhibur betul tengok video ni sambil baca komen. Pergh.. 

Screen hijau habis kau, Faizal Tahir di antara atau pun satu-satunya seniman pemuzik yang masih segar dengan idea baru dia. Suka dengan gaya dia. Satu-satu lagu dia tak pernah muak di telinga. 

Lagu 4 dara by Kak Lina Pom Pom ni dah lama viral. Orang pun asyik terngiang-ngiang suara haaa masuk Kak Lina tu. 

Bila ada lagu official macam ni, dan baca di komen kisah di sebalik pantun Empat Dara ni. 





Bagus jugak perkongsian orang ni tentang maksud lagu ni. Dalam santai-santai masih lagi memberi pesanan pada kita. 

Music Video ni tengah trending di Youtube. U olls nak tengok support MV asal dengan tekan link EMPAT DARA ni okay? 

Jangan lupa tekan button like dan subscribe jugak. Eh macam channel aku je. Haha 


© kisah aienienka.