story 28/366

Khamis, Januari 28, 2016

hai hai hai~

beta dah janji kan nak post hujung minggu? walaupun cuti beta dibekukan dan menyebabkan beta tak dapat balik untuk update with you gais~ TvT 
Beta try update dengan segala apa yang ada. T.T

Buat kalian, 
Terima kasih kerana tidak membiar sepikan blog ni. Terima kasih sebab singgah dan terima kasih untuk tagged saya dan tak dapat nak join segmen sekali bagai. 

But, good news.. 
I always read your komen on my blog, your new entry and so on. 
Kalau ada sesiapa perasan la kan~ hehehe

Makanya, entry kali ni kosong tanpa sebarang gambar. eh jap. cuba beta try secara manual dulu. kot2 la dapat campak sebijik dua gambo pun cukup
la.

Haaa~ betapa susahnya bekerja tanpa skrin besau.. T.T

apalah beta punya kegigihan ni. atleast ada la kan? yosh~ congratz.

Kisah hampir 4 hari tak mengupdate, beta sedaya upaya menahan diri untuk tidak menangis sebab tak dapat blogwalking, jerit sana jerit sini kat blog orang lain. Join segmen. sedih la jugak. Tapi, tak apa. ada masa pandai la beta mencurinya. haha

Back to student life, for last year make me wonder... haa~ why senior dulu2 suka nak sombong2 yek? hahaha

yela.. masa dulu memula masuk jadi junior, bila pandang senior2 rasa macam keciknye dunia bila tengok pandangan dorang tu. Tapi, once I been a senior, I felt like... "Aku masih junior lagi ke?"

Sebab pandangan junior zaman la ni lagi dahsyat dari pandangan senior. Pelik? Ke beta ja yang rasa macam tu?

Pedulikan la. yang penting beta dah final year.
 dan gunakan final year dengan baik.. duhai diri~

◾ Prepare diri untuk praktikal

Yang ni adalah benda wajib la buat mereka di final year. Persiapkan diri untuk menceburi diri dalam alam pekerjaan. intership, latihan amali, praktikal dan apa jua namanya. Yang penting masa tu siri kita kutip sebanyak-banyak ilmu yang berguna. Kalo diri sendiri masih berada di takuk yang lama, yang masih nak konon buat hal sendiri.. Jangan harap la mampu hidup di zaman pekerjaan. ye dok? eh eh~ apa entry malam ni macam emo sikit?

hehehe dah la jumpa seminggu sekali, ada hati lak nak emo. hehe Tetiba lak rasa macam nak lepas dendam tak dapat update every day, ini la padahnya. Kena lagi first week balik kolej, cuti beku pulak. Dengan karnival yang harga gempak-gempak semua. Memang berdarah mata nak oi~

Why? Why mesti first week or first month aku jejak kaki ke kolej?

1. Sebab semua orang baru dapat BR1M
2. Sebab student bakal mendapat PTPTN .

haa~ pandai kan pihak kolej? Bijak2...

Beta pun tak terfikir idea ni untuk negara beta.. Ah~ sudah la. beta nak rakyat beta hidup aman damai. ecehwah~

mengarut lagi meraban.

huish~ jangan la tension sangat. relax suda. Dalam week ni memasing teman-teman blogger pun tak banyak update entry. Al-maklum semua busy dengan life masing-masing. Beta harapkan kalian moga dalam keadaan baik-baik aja. Moga sentiasa dalam rahmatNya.

◾ TPPA?

Apa tu? What happen? Tengok bersepah viral sana sini. wonder la apa yang sebenarnya terjadi. Beta ni kalau sudah kembali ke kolej. Otak dan memori dah fokus dengan kuasa 100% pada subjek dan pembelajaran. Tetiba pagi tadi lepas dah settlekan segala urusan macam nak bukak facebook. ternampak la segala benda ni.

geng~ ade sesiapa rajin nak buat review tak? Based on SINI TPPA itu bukan la sesuatu yang menguntung segala penduduk sesebuah negara bahkan ianya bakal menjatuhkan negara tersebut? and, guess the best part is our goverment os try their best to melaksanakan TPPA tu. omoh~
Dan bagaimana?

Beta selaku raja negara kecil beta.. tak mahu la negara besar beta musnah kerana kecerdikan pemimpin beta. allahu~ beratnya tugas pemimpin.

Teringat President fakulti beta punya statement, "TANGGUNG di dunia, JAWAB di akhirat."

Allahu. bukan la tidak mengalakkan sesiapa nak jadi pemimpin. cumanya untuk menjadi pemimpin itu, anda perlu ada sifat-sifat Rasulullah SAW yang empat tu. Kan?

Sudahnya, beta mendoakan yang terbaik untuk negara beta. Marilah bersama-sama kita mohon Allah tunjukkan kita mana yang terbaik buat Malaysia.

Okay la. disebabkan esok beta ada urusan seawal subuh, hahah menipu besau~

beta mohon undur diri.
 Thnx again ya. bagi yang sudi jengah ke mari. Ada masa, beta jengah kalian semua.

ps: Saranghae.  ♥♡♥♡ hehe




story 24/366

Ahad, Januari 24, 2016



It's been awhile, right? 

Alkisah nak buat entry hari-hari, nak update story every day in this year, tidak la kesampaian. Why? Because I can't purchase the broadband I want to. Why again? Huh~ because of some technical probs with the postpaid thing. Damn~ 

Makanya, terpaksa la redha wa pasrah again untuk merelakan diri berblogging every weekend saja. Sedih ni~ sob sob sob je. 

Terlebih dahulu beta nak habaq mai la kat hangpa semua, apa-apa jangan la tinggalkan blog beta tergapao-gapai keseorangan ya. Kalau beta dapat story mory pun, perhaps dari phone yang tak berapa nak besar tu. 

Hari ni kot, daftar asrama. Back to the lonely life of student. Yang~ krik krik ja rupanya.. 


Cerita since back to tanah Pemerintahan Parameswara.. 

Sebut tentang tanah Parameswara, ramai geng confius. Dengan beta sekali terconfius balik. Sebab masa study Kajian Tempatan zaman sekola rendah, Parameswara daripada Sumatra singgah ke Temasik, singgah ke Melaka kan? Ke beta yang salah. Pahtu Parameswara bermaustatin di Melaka. That's why I thought Tanah  Parameswara tu is Melaka. Adeh~ failed nau Geografi bagai ni. 
So, nak panggil Melaka as, Bandar bersejarah Malaysia? ah~ tak best la bunyi dia kan.. heheh 

Tinggalkan hikayat sejarah tu di belakang, apa yang penting mereka yang baca ni, memasing p gooogle balik Parameswara berasal daripada mana termasuk la beta yang menaip ni. hahaha lawak kan?

Sebelum aku kehilangan idea, moh ler sambung cerita yang tak dapat nak di update saban hari tu. Lepas dah frust dengan tak dapat purchase broadband tu, beta rasa macam, how I can interact with my blogger? How do I spend my day without blog? hahah teruk nau bunyi frust dia tu. Bila da frust menonggeng selama 2 hari yang tak jenguk blog ni, hari ni baru nak bukak balik dengan harapan kalian tidak meninggalkan beta keseorangan. 
Thanx for yang sudi drop by, walaupun tiada entry baru. :D Saranghae~

-sudahnya- 

Beta berkemas, dan kehilangan idea. 
Otak dok fokus balik asrama, daftar subjek dan mulakan kehidupan boring as student. 

yeehhhh~~

sampai ke temu hujung minggu seterusnya.. 





Story 22/366

Jumaat, Januari 22, 2016

Alhamdulillah selamat touchdown di Tanah Parameswara pada 0056 waktu tempatan. eceh~ setelah bersedih sebelumnya, dengan hati yang masih deep inside hurt a little bit, tetap jugak thankful. 

Alhamdulillah. 



Masa nak take off. hahaha jangan ditanyakan mana pemandangan indah di waktu malam kerana ianya hanya mampu dirakam dengan kamera ciptaan Allah SWT sahaja. haha 

Journey yang first time beta rasa really upset when leaving home. Why first time? Actually tiap kali nak balik ke Tanah Malaya ni beta sedih but this time, I am real cried. hohoho Mian he~ susahkan semua orang atas pemilihan masa yang tidak sesuai. Rushing dengan maghrib memasing, jam 19:05 baru move dari rumah. Nasib la rumah tu sekengkang giant je ke airport. And thankful tak kena reject untuk check in. Hoho first time in my whole life, rushing bak hang nak fly. Ches~ 

Lepas check in, salam sekalian manusia yang disayangi, dan miss sorang sebab dia sibuk cari parking. haha kesian dia. Mian he adinda ku~ sampai ketemu lagi. 
Masuk, check kastam, duduk tak panas punggung dah gate open. hah~ gila!

But don't worry, for those curious, Miri International Airport tak la besau macam KLIA or KLIA2 nak berjalan dari entry ke gate memasing. So, don't worry. Part paling best, I'm lone ranger comey dengan ketidakramaian manusia yang fly malam ni. Mungkin sebab ramai dah naik Airasia kot sebelum tu. hehe 

Part paling tak best is, I'm sick. Tak sedar diri batuk teruk, makan kacang while terkekeh gelak lantas tersedak dan pingsan! haha idok ler pingsan. Cuma rasanya tu, auch! sampai meleleh air mata macam kena dera. Parah! nasib beta suka ngangkut si kecik ni~


Sebabkan dia kecik la beta terpaksa minta topup air. Phew~ sakitnya dada masa tu.. Allah je tahu. Nasib la tak pakai inhaler untuk extra air.

Beta suka naik Mas Airlines sebab ada tv. Tapi kena tengok jugak la sebab untuk domestic dorang kat exchange aircraft tu, kalau bertuah ada yang ada tv, kalo yang kena yang aircraft lama, tak ada la.. (ni daripada pemerhatian beta la) 

Utnuk flight dari MYY-KUL or KUL-MYY selama beta naik ni, ada 3 ke 4 aircraft yang selalu Mas Airlines pakai. Tapi, ada 2 ja yang ada tv. Dua lagi tak ada. Macam yang beta naik kali ni, MH 2585 ada tv. So lucky la. ada lagi. Nanti beta update kalau beta ingat. Sebab mana entah list dia beta simpan. Bila dah tau mana aircraft yang ada tv tu, boleh la naik dengan happy. Tapi, bila tak ada tv, muka macam belacan sebab dok fikir nak buat apa sepanjang 2 jam 15 minit tu. 
Macam last trip KUL-MYY naik airasia, bosan bak hang. Sudahnya beta tidur ja. hahaha

Landing is the other worst part kalau naik Mas Airlines. why? Because dorang punya landing sangat menyakitkan. Pap! macam terjatuh dari langit dan seret. gitu la. Tak smooth. I know jadi captain tak senang, penat fikir bawak banyak penumpang, since landing is last part tapi tak kan la. Bab landing beta prefer Airasia. Dorang sangat careful masa landing sampai kita passenger tak perasan pun kita dah landing. sorry~ hehe 

Makanya selamat la sampai beta di Tanah Malaya. Kutip bagasi, tunggu orang amek sat. Singgah makan sat, and terus gerak ke Tanah Parameswara because driver and co-driver need to work tomorrow. 

Tamat la sudah perjalanan beta dari Bumi Kenyalang ke Tanah Parameswara. Untuk next 5 month I'll spending my time here for final year. Ha~ doakan beta do my best untuk deanlist yang beta dahagakan. huwaa~ T.T 

Once, I want to experience how do you feel when you see your result is above 3.50++? 

Dah boleh la, betulkan balik niat, buat semua kerana Allah, belajar untuk dunia dan akhirat, bukan semata mahukan sijil tapi untuk menambahkan ilmu di dada. 

huish~ dah jam 4. Jetlag tak leyh tido. konon~ haha 



story 21/366 -last day

Khamis, Januari 21, 2016

Orang selalu cakap, benda yang selagi ada di depan mata, dalam genggam jarang dihargai, bila dah tiada atau dah berjauhan, masa tu la baru nak ingat. kan? 

Ulang la banyak kali pun, remind la banyak mana pun, janji la tinggi melangit, bila dah dapat semua tu hilang ke laut. Entah ke mana tenggelam sendiri pun tak tahu. 

Why? 

Because we are HUMAN. 

Jangan pulak terngiang-ngiang lagu HUMAN  - Christina Perri tapi parody version oleh Jinny Boys. 

Oneul, majimak giya. Hari terakhir beta di rumah. ada lagi 18 jam tolak tambah semuanya sebelum fly back to Tanah Parameswara esok. Sedih~ sebab kena marah dengan ayahanda sebab beta amek tiket malam. Normally la, ayahanda selalu amekkan kitaorang tiket awal pagi. 0620 tu dah fly. Senang kerjanya. Beta pulak, ngeng amek tiket malam. and paksa nyusahkan orang amek beta pulak malam tu. Adeh~ ayahanda terchenta. Beta terlupa masa nak purchase tiket tu, pasai apa beta amek tiket malam. Haiya~ mian he~ TvT

Masa tu ingat nak join view malam. Konon tak nak stress2 la balik ni. Hamek kau~ belom fly dah stress. Can't I just enjoy the moment, please? Kalau tak nak susahkan sesiapa, tak apa. beta tak kisah. Hidup jugak kot, In syaa Allah. Sedih ni~

Lain pulak yang beta luahkan kat sini. 

skip skip skip... yehaaa~




Dah habis hujan,, moh ler kita next stage. 

Sebenarnya beta nak sharing pasai beta berjalan date dengan adinda terchenta yang kebetulan tak kerja semalam. Asalnya nak ajak tengok wayang la hape, sudahnya kami pusing-pusing je. Spending time dengan lepaking exchange story yang berkurun lamanya tak catch up dan apanye. 

ah ah ah 

bertaburan dah idea. Ke laut memasing. ah~ 

Ingat kan nak tulis berjela-jela tadi. Nampaknya harapan hanya ke laut je. 

Before I gone, teach me one thing. 



Sayonara tanah Miri, panjang umur kita jumpa lagi. 






I may no a perfect daughter, or perfect sister, althought I try be the one even you not say so. 

I not the one that you can lean on, but if you have times to look at me, I may listen to your story. 

How ever, people always said; word as easy it will out, but it's hard to do. 

Maybe they were right. I'm sorry and goodbye. 

till we meet again. ~ 

Story 18/366

Isnin, Januari 18, 2016

Omigod~ 

Tidak kusangka~ cerita hari ini selepas beberapa hari menyepi. hehe Sebab kan tiada idea. and... hakikatnya blog yang semakin berat yang beta ndak tahu lagi gi mana mau lakukannya. T.T

Sudahnya beta sedikit heran apa yang dikacau HTML template sampai sidebar kiri terlebih ke kiri dan kini beta menukarkannya ke kanan. dan terasa macam beta ni left handed pulak. 

Omoh~ banyaknya cerita menarik minggu ni. I mean weekend ni. Shocked plus happy punya berita. Hope ianya berkekalan. Amiin~ 

1. Beta menang giveaway. 

Remember beta join segmen GA pada Januari 1, 
Hari ni dia umumkan pemenang. Mula2 beta macam, eh.. aku ada join ke kontest ni.. hurm. Tengok la siapa menang. Then suddenly, la! nama aku!! wow.. Dah la dalam minggu sama, beta berjaya jadi bloglist adik Najwa sempena Segmen Birthday dia. And now, omoh~ thank you guys. 


Meleleh air mata dengan air hidung sekali ha.. berjangkit nih virus dari jiran sebelah rumah 2 beta. Memang alhamdulillah tak terhingga. Tak sia2 dengan dapat geng followers yang sporting lagi baik hati, dengan kalian semua pembaca misteri.. Omaigod~ beta tak habis lagi dengan shock ni. 

Okay. Wake up and get a grip! 

2. Jalan dimudahkan. 

What happen if somewhere you felt you were lost? At the end, someone makes a way for you. Of course happy kan? Even, me myself never had encourage to walk that path alone. In syaa Allah bak kata orang, be positive and all around you will be a good one. 

So, conclusion, this week are my last week at home. Soon, I will fly back to Tanah Parameswara untuk study. Tanpa sedar nanti, tahun ni pun berlalu dengan cepat. 

That story for day 18. Thank for be with me, stay with me. and saranghae~ :D

99 siapakah awak???

Khamis, Januari 14, 2016

waaaahhhhhh~ 

dah 99.. omoh~ excited lepas tengok Moorim School, bukak blog tengok dah 99? omoh~ makin excited sampat tak tahu nak update entry mana dulu. 




Allah~ alhamdulillah. Manusia yang bertuah lagi comel itu adalah...

*drum roll*

Taraaaa~ 

tahniah buat blogger comey Kim Chaa yang baru nak follow back beta...


Rezeki dia. hahaha

Memang sayang nau dengan Kim Chaa ni sampai terjerit pulak kat shoutbox dia. 

ehm ehm ehm.. 

awak, jangan lupa pm beta tau.. 

Kalau tak pm, terasa beta nanti. 

Orang nak grant pun tak sudi ke?

Mian kim chaa ~ah.. Beta curik pic u kan G+..


hehehehe jangan marah...

Menanti 99?

Rabu, Januari 13, 2016

Waiting...
counting.....
watching.....






Alhamdulillah, thnx for all fellows, members and followers yang sudi follow blog yang hanya la picisan ni.. T.T

Eceh~ malaih nak drama. Actually nak madah, eh.... apa tershahol pulak ni..

Just nak cakap.. I'm waiting for my lucky followers yang will tick button follow di sidebar sebelah ni. 

Hurm, why? Because I'll want to grant her/him my precious thing to her/him. *clap2*

Perancangan memula masa nak jadi followers seeker tu, konon nak start dari no 8,88, no seterusnya. But, follower menderu masuk and beta just mampu ucapakan terima kasih, arigato, xie xie, syukran, thanks, kamsahamnida la kat korang semua. 


Nak grant korang satu-satu sorang-sorang present hanya mampu doakan dalam diam. In syaa Allah, moga kita diizinkan Allah untuk terus berkawan dan sampai berjumpa. Itu pun kalo korang sudi nak jumpa beta nih.. *shy*

Makanya, marilah sama-sama kita menunggu siapa gerangan yang bakal beta grant the wish. Eceh~ 

Beta pun berdebar tengok bilangan follower tu dari tadi je masih 98. 

Macam adik kita Idiey ni, dia buat segmen dan giveaway kan, sempena dia dah dapat gain follower lebih dari 100. 

Blogger sporting macam jiran sebelah rumah beta tu, yang buat segmen #dearsofie hanya untuk follower dia. And the best part is, she granted her ALL contestant. Mean, dia bagi semua wei. phew~ 


Beta, urm... 

Nak buat, belom ada rezeki lagi. 

Tengah sibuk nak prepare balik tanah Parameswara next week, daftar kolej, prepare surat praktikal, s prepare mental dan fizikal nak balik kolej. bunyi macam banyak je padahal, dalam sehari dah siap nye pun. :p

Azam baru kan. Semester baru target masih sama, deanlist In syaa Allah. Tapi nervous dengan result sem lepas belum dapat lagi. T.T

Fuh~ sabar nur.. 

Mood nak blogwalking pun dah kurang, urgh~ maaf la beta singgah siapa yang drop by sini je. Kalo terlebih rajin beta singgah mana yang ada entry baru. Terlebih dulu nak say sorry la kat korang yek. 



And again.. thanks for visiting 




Segmen Blogwalking | Yaya Cendana

Isnin, Januari 11, 2016



hai hai hai 

Petang yang indah ini, beta nak ajak kalian berjalan2 sambil join segmen blogwalking by Cik Yaya kita ni. 

Syarat pun tak susah. 

Apalagi, jom la join.. 

Beta rasa beta dah join dah ritu tapi macam tak ada pulak entry tu. Pelik kan? 

Takut double mable kang, kan dah susah kan orang. 

Terbebel panjang pulak. 

So, join la. 

PS: KLIK BANNER UNTUK JOIN

-selamat mencuba-

apakah?


Ohayoo~

Beta overdose rini pasai seronok sangat dapat juga design blog as I want so much. hihi

Blog mana? 


"Dia belog banyak-banyak pake apa?" 

And beta macam, 

hehehe 

"Senang bah nak manage nanti." 

Maksud beta teq, eh... terkelaka sarawak pulang.. Oups~ 

Maksud beta tu, 

macam blog nih, 

beta khususkan untuk followers seeker, segmen, suaikenal and sebagainya. 

blog kedua as u'olls can see si comey bertiga ataih tu~


Ada maksud tau berdiri nya mereka di ataih tu. Susah payah jiran sebelah rumah dua beta buatkan. 


Si blonde baju puteh tu, untuk rahsia di sebalik empunya aienienka. ha~ gitu.. 

Si grumpy tuh~ err.. untuk apa yek? kejap..

Haa~ yang tu untuk beta berkarya kononnya. hahaha 

Dah! jangan gelak. cer try masuk. Lalu berfantasi la kalian. hahaha

ni preview dia sikit. Setelah beta bersengkang mata edit yang tak seberapa. 


Hasil belajar tak semenggah di youtube untuk header, phew~ dapat la kekonon gaya gitu. 


Pahtu, untuk si rambut meghah yang naughty tu, beta punya collection. Segala jenis review la beta masukkan kat situ. 

Movie,Drama dan lagu semua ada. Yang best beta punya favorite la. So, in case la korang berkenan nak tengok apa la budak ni merapu meraban dalam collection kononnya ni, 


See? u'olls yang friend di G+ beta tu tahu la kalau sometimes beta sharing kat sana. 

Hehehe mian he~ 

Untuk blog ni jugak beta edit tak seberapa sebab tak reti and malas nak baca coding bagai. 

Aturkan balik semua entry pun sekian lama gamaknya, 

ni kan pulak nak edit. phew~ memang seminggu bertapa la jawabnya. 


Ni la hasilnya mereka duduk bertiga. Eksaited pulak beta melihat. 

Wish one day, aienienka tu boleh jadi brand name ke hape. 

Angan-angan tak suda. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entry ni just nak bagi tau kome semu tu je. hehe 

Thanx sudi baca sampai habis. 

Kalo rajin, singgah la sana dan sini. 

Kali ni tak jadi followers seekers dah. hahaha

:D


Giveaway New Year 2016

Ahad, Januari 10, 2016


Kon Banwa minna san~ 

petang ni, beta nak ajak kome sume join give away yang dilancarkan oleh adik Izza Sakura baru launch semalam. Moh~ ler rerame join. 

Lagipun, lama kot tempoh dia. So, apa lagi, jom kita serbu~

PS:SILA KLIK BANNER UNTUK JOIN.

-Good Luck-

TUTORIAL: customize linkwithin

Sabtu, Januari 09, 2016


 Cik Tomo kite tanya beta,

Maka di sini beta menjawab. 

Pada anda yang belum memilik linkwithin boleh klik SINI untuk dapatkan widget tersebut. 

Bila anda dapat widget tu, dia simple as kotak. so untuk dia bulat macam ni,


nampak lain kan dari asal? 

and step untuk jadikan dia bulat ni. 

1. Pergi ke >>TEMPLATE >> EDIT HTML

2. Expandkan <b:skin>....<b:skin> anda 

3. CTRL+F cari  ]]></b:skin>  tag

4. Paste kan code di bawah, atas ]]></b:skin>

.linkwithin_div {
background: #EEEEEE; /* Background color for the related posts container */
padding: 0 10px;
border-top: 1px solid #DBDBDB;  /* Top border for the related posts container */
border-bottom: 1px solid #DBDBDB;  /* Bottom border for the related posts container */
}
.linkwithin_text {
font-family: Cambria,Georgia,sans-serif;
font-size:18px; /* Size for the related posts title */
color:#898989; /* Color for the related posts title */
}
a#linkwithin_logolink_0, a#linkwithin_logolink_1, a#linkwithin_logolink_2, a#linkwithin_logolink_3, a#linkwithin_logolink_4, a#linkwithin_logolink_5, a#linkwithin_logolink_6, a#linkwithin_logolink_7, a#linkwithin_logolink_8, a#linkwithin_logolink_9, a#linkwithin_logolink_10, a#linkwithin_logolink_11, a#linkwithin_logolink_12, a#linkwithin_logolink_13, a#linkwithin_logolink_14, a#linkwithin_logolink_15, a#linkwithin_logolink_16, a#linkwithin_logolink_17, a#linkwithin_logolink_18, a#linkwithin_logolink_19, a#linkwithin_logolink_20 {
display:none;
}
.linkwithin_posts {
width: 500px !important; /* Width for the related post containers  */
}
.linkwithin_posts a {
border: 0 !important;
padding-right: 10px !important;
}
.linkwithin_posts a:hover {
background: #F5F5F5 !important; /* Background color on mouseover */
}
.linkwithin_img_0 {
background: #F5F5F5;
border: 1px solid #C1C1C1;
padding: 2px !important;
transition:all .2s linear;
 -o-transition:all .5s linear;
-moz-transition:all .2s linear;
-webkit-transition:all .2s linear;
}
.linkwithin_img_0:hover {
background: #ffffff;
padding: 2px !important;
opacity:.6;
filter:alpha(opacity=60)
}  
.linkwithin_img_0 div, div.linkwithin_img_0,
.linkwithin_img_1 div, div.linkwithin_img_1,
.linkwithin_img_2 div, div.linkwithin_img_2,
.linkwithin_img_3 div, div.linkwithin_img_3,
.linkwithin_img_4 div, div.linkwithin_img_4,
.linkwithin_img_5 div, div.linkwithin_img_5,
.linkwithin_img_6 div, div.linkwithin_img_6,
.linkwithin_img_7 div, div.linkwithin_img_7,
.linkwithin_img_8 div, div.linkwithin_img_8,
.linkwithin_img_9 div, div.linkwithin_img_9,
.linkwithin_img_10 div, div.linkwithin_img_10,
.linkwithin_img_11 div, div.linkwithin_img_11,
.linkwithin_img_12 div, div.linkwithin_img_12,
.linkwithin_img_13 div, div.linkwithin_img_13,
.linkwithin_img_14 div, div.linkwithin_img_14,
.linkwithin_img_15 div, div.linkwithin_img_15,
.linkwithin_img_16 div, div.linkwithin_img_16,
.linkwithin_img_17 div, div.linkwithin_img_17,
.linkwithin_img_18 div, div.linkwithin_img_18,
.linkwithin_img_19 div, div.linkwithin_img_19,
.linkwithin_img_20 div, div.linkwithin_img_20 { 
-webkit-border-radius: 100px; 
-moz-border-radius: 100px; 
border-radius: 100px; 
}
.linkwithin_title {
color: #242424 !important; /* Color for titles */
font-family: Cambria,Georgia,sans-serif;
font-size: 12px !important; /* Font size of posts titles */
line-height: 24px !important;
text-align:center;
text-decoration: none;
}
.linkwithin_title:hover {
color: #000 !important; /* Color of posts titles on mouseover */
}


5. Save template.

Tara~ siap! 

Takut x jadi? awak2 boleh preview dulu. 

senang x? 

Kalau korang rasa tak faham, boleh rujuk, 


CR: tutorial sebenar daripada helpblogger

-SEKIAN-

Shawls Giveaway by Lollipop Manis



Miss Lolipop Manis ni buat giveaway shawl. Start hari ni sampai 16 Jan 2016. 

Hehehe Ngengeh nak join sedangkan dia kata untuk siapa yang rajin lepak blog dia. 

Saja nak join. Kot2 la rezeki dapat, who know? 
sambil tambah geng dengan dia lagi. hehe

Makanya, 

>>SILA KLIK BANNER UNTUK JOIN<<

ramai-ramai lagi best. Kan? 

-GOod Luck-

Variety choice of Broadband???

Hai hai good evening, kon banwa mina san~~ 

mengenang lagi 12 hari nak balik tanah parameswara, beta berjalan petang memikirkan apakah berbaloi menggunakan mobile data saja atau broadband? 

Makanya, yang menjadi pilihan sekarang adalah plan YES prepaid Broadband yang harganya hilang duit belanja sebulan nanti, dengan DIGI postpaid Broadband. 

Dua-dua ada pro dengan kontra. Biasa la student, selalu guna alasan nak cari rujukan untuk assignment la, nak mudahkan untuk buat project dan sebagainya. Sedangkan hakikatnya bagi beta, senang nak mendownload cerita dan lagu, senang nak online blog, ehek~ dan sebagainya. 

You know, bila u'olls dah fanatic dengan satu benda of course la benda tu u'olls takkan lepaskan peluang tu kan? Lagi-lagi la bila beta dah berjaya dengan gigihnya gain the followers blog ni, takkan nak tinggalkan macam tu je kan? Sayang tahu~


So ni la antara plan yang menarik perhatian beta. 

Yang DIGI tu sekarang tengah promo diskaun RM5 kalau purchase. haaa~ as student of coz la DIGI tu macam menarik perhatian. Sedap pun sedap jugak quota yang dibagi. Tapi, postpaid tu masalah. haa~ macamana tu? 

Kang terlebih pakai kang? berganda pulak bayarannya. Kadang postpaid tu je probs dia. Sebab dulu pakai CELCOM broadband sakit jugak la nak pakai. 

By the way, broadband ni hanya kegunaan masa di asrama. weekend kalau beta rajin, balik la rumah kakak. Rumah kakak sekangkang kera la dari asrama tu. Dia lagi best, pakai TMwifi. Tu la marvelous tahap heaven kalau dekat kolej pun dapat. 

Buat masa ni, beta ramai tengok student kolej beta pakai YES tu, phew~ parents support, boleh la. Ni nak pakai sendiri. Kang bising King beta kalau tahu beta nak beli broadband. 

Mana lagi berbaloi, pakai broadband ni, tanpa tambah mobile data or beli mobile data yang tak leh nak connect dengan lappy? Which one better? 

susahnya nak buat pilihan. Kena buat istikharah dulu ni. 

T.T

Simple Segmen Bloglist Nur Najah

Jumaat, Januari 08, 2016


Alhamdulillah baru dapat copy gambo. hehe mian he najah~

K di sini beta ingin mengajak anda berame2 join segmen Najah selama 10 hari ni.

Jom! Jom! lagi ramai lagi bagus. hehe

PS: klik banner untuk join.

-Good Luck-

Second Juma'ah in 2016



And I be like~~~ 

kroooh krroooooh~ 

13 days more. Counting days balik ke Melaka and start schedule as student back, pheww~ 

Lepas edit sikit-sikit, post kat sikit-sikit kat blog lagi satu, sudahnya beta takut orang naik bosan beta dok post macam-macam kat G+ tu. haha 

Jangan la tension yer. Lepas ni.. slow la tu. hehe

Cerita hari ini, sorting all my musics and dramas and movies. Phew~ takkan sempat habis hari ini. Esok la sambung. Hardisk dah penuh sangat. Tak tau nak buang apa? Drama? no no no. Movie? Semua dah feveret dah tu? Anime? An dwae!!! 

Last-last tarik hardisk tu dari lappy. Give up. Esok ada rezeki lebih nak beli hardisk. And buat lagi collection banyak2. hehehe *evil eyes*

makanya.. itu je la kot untuk hari ni. 


MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz




Assalamualaikum
MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.

Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimpanan RM 100 setiap bulan. Memang berbaloi. Untuk maklumat lanjut sila klik (DI SINI).  


Bagi membantu anda mendapatkan maklumat terperinci tentang Pakej Pendidikan Takaful ini, boleh lah bertanya dengan mana-mana agent MAA Takaful ataupun bertanya secara personally dengan Encik Nizam di talian 0176338008 (call/whatsapp/telegram). Sudah pasti layanan istimewa akan diberikan. (Klik di sini kalau nak mengurat abang Nizam ni yer)

Anda semua inginkan barangan seperti Diari dan Cash khas dari MAA takaful? Jom join MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Syarat-syarat seperti berikut:

Syarat-syarat:

1. Sila follow blog di bawah
2. Buat satu entri SEBIJIK macam entri ni siap dengan banner dan backlink segala bagai dengan tajuk MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Nak mudah copy and paste coding kat bawah ni jer (WAJIB)

3. Dah sudah buat entri SEBIJIK macam entri ni, paste link URL entri dalam runagan komen di bawh ni.

Mudah kan? 3 step je. Tak banyak la. Hehehe 

Hadiah yang bakal di menangi

Tempat pertama - RM50 + Diari Khas dari MAA
Tempat kedua - RM 30 + Diari Khas dari MAA
Tempat ke tiga - RM 20 + Diari Khas dari MAA
Saguhati 1 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 2 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 3 - Diari Khas dari MAA

Pemilihan pemenang adalah secara random by Random.org

Jangan lupa join tau. Sila la war-warkan pada yang lain. Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 31 Januai 2016. 

**Senarai peserta akan di kemaskini dari semasa ke semasa.

With Love
Papaglamz

-seikian-





Segmen #BOTW 1.0 by Ombak Bergigi

Khamis, Januari 07, 2016


Hai guys! Om buat segmen lagi. Korang nak join Segmen ni ? 10 blogger yang terawal layak ke pusingan seterusnya.

Korang tahu #BOTW? #BOTW ialah singkatan daripada Blog Of The Week.

Apa yang menarik?

KLIK BANNER UNTUK JOIN !.

NEW YEAR GIVEAWAY 2016 BY IZYAN ATHIRAH



Happy birthday to you

Saeng il chukka hamnida

Senah Helwah dear Izyan~

Selamat Ulang tahun.. 

haaa...  semua bahasa yang beta tahu beta wishkan. hehe jangan marah. 

Semoga dapat apa yang dimahukan, semoga sentiasa dalam rahmat Allah dan redhaNya, semoga dapat jadi anak yang solehah buat ibu/omma/bonda/mak/mama/umi/ma/obaa-san dan ayah/bapa/appa/apak/otoo-san Yan. 
Semoga juga Yan menjadi insan yang berguna pada diri, keluarga, kawan2, masyarakat dan agama. 

Amiin~ 

Apa lagi?

Semoga dapat jumpa Yan di realtiti. haha

k. Dah habis wish.

Dear fren, jom join rame2. meriahkan giveaway adik ni..

-SELAMAT MENCUBA-
_GOODLUCK_

story 7 of 366

Dek bengang nak purchase barang online tak lepas-lepas, beta lepak kat blog sambil blogwalking.  phew~ stress tahu~~

Nak beli beg tu!!!!

beg macamana? nih ha~ beg skola ala-ala Jepun ni.. T.T




Since past few days, nak purchase. tak lepas-lepas. Sakit hati. huh~ lepas bengang kat sini pulak. hehehe

Firstly, thought nak beli kat Zalora, pahtu habis stock. Terpaksa tengok dekat web dia sendiri. Pun tak lepas jugak. Geram tahu!!! 

Muka dah macam apa dah  ni. Last-last relax sambil dengar lagu VIXX beta menaip.

Jalan punya jalan sekali ternampak ni,, 

WAAA~ Alhamdulillah menang lagi untuk segmen bloglist. Kali ni jadi belog best cik Yaya kite. Waa~ terubat la sikit hati yang tengah sebel ni. 



Thnx cik Yaya~ mwah mwah sayang awak lebih-lebih. hehe

Maka, bermula la perjalanan kita untuk blogwalking mereka yang menang. 

ritu, dapat jadi bloglist Adik Shawal, tambah lagi rezeki. 

alhamdulillah~

kelmarin dapat hadiah daripada adik jiran sebelah rumah sempena #dearsofie tu. walaupun tak dapek buku ala-ala bom tu, dapat buku/calendar ni pun dah cukup baik.

thanx sofie~


Muka depan buku ala-ala surat daripada special one. <3


Kata-kata perangsang dari sofie. Yeah~ thanx for that too. And special bookmark.


And the most best part is, book ni boleh stand up like calendar. Yeay~ 

Kbai








Birthday Segment : Bloglist & Blogwalking by Najwa Zahid

Rabu, Januari 06, 2016



Saeng il chukka hamnida dongsaeng Najwa ~ 

waaa~ dah/bakal 22 yer.. 

makanya kalian, marilah berame-rame join nih yer.. 

Join tau~


victim of tag: Cik Leyha


-SELAMAT MENCUBA-


PENCARIAN BLOGLIST ASHALYA 2016

Dah lama dah tinggalkan blog nih~ hahah sedangkan baru tiga ke dua hari. 

Rasa sunyi pulak tak da entry. kan? 

But, don't worry, I always jalan-jalan singgah blog kome sume, cuma malas nak tinggalkan jejak ja. :D

hehehehe

Kay~ back to title. Actually nak ajak kome sume untuk join segmen bloglist ni.. 



jom rame-rame join~... 
.
Meriahkan lagi bloglist hakak ni. Moh ler.

Beta nak buat segmen bagai ni.. tak rajin + takut tak ada respon pulak. :[ sob sob kang.

K la. Join tau.. Jangan tak join

-JOM-

Final Day with serious talk?

Isnin, Januari 04, 2016

Previously in ONE WEEK WORKING:





Last day make me thinking something. Some of my hoobae sharing about someone of her friend propose her on New Year Eve. And me like, who again? Because she got A LOT of guy waiting for her. 

Pap~ idea came to me. 

WHAT DID GUY SEARCHING IN WOMAN?

Because no offense, from my opinion, again judging people [with double finger] she is not someone that worth to.. I mean she just 18 years old. And she such a clumsy more than I do, yet she had a lot of men in line. Wow~ 
Deep thinking aaahh~ she got something. The hopeless young girl, unprotected person, careless woman. Ah~ is that type of girl or woman that man like?

Hurm~ 

Actually after I got these idea, I already typed an article about it. lulz~ it's very long one, VERY long. Because emotion came over and took my soul and bOOOOMMMM! And me like?? 

hahaha what actually you do? 

With less people in shopping mall today, and I got plenty time to go to another world. heheh  

-------------------------------------here the article--------------------------------------enjoy it----------------

Since little, every girl have their own fantasy dream guy. Either a guy like her father or  a guy that can protect her. Somehow, the girl who get hurt during her childhood, to them, a human being named GUY is most entrusted people in the world. -some might think how stupid a girl, woman and lady they are-

CINTA. is subjective word. Every person have their own explanation about this word. Right? 

As example, for opening, this year Malaysia woke up with a love game from a little RARA (I guess her name). A few days before 2016, she was told been kidnapped by some guy, and yet she upload her voice video I bet, [ah~ I really don't like a news in Malaysia now] I was wondering when my classmate posted on their moment. 

"How sad she being kidnapped~ T.T"


and I was, hurm... and it was viral till 1 Januari 2016. And boom! She was lying. The real story is she gone with her boyfriend? Uh~ 

Adik~ saya baya awak, masih takut dengan dunia dan dengan namanya lelaki. Even sampai sekarang pun, I still scared with world. 

Siapa yang anime fans mesti tahu .. 

"The most scary creature is HUMAN." -Owari no Seraph

Sejahat-jahat babi hutan pun dia takkan kejar orang yang lari bengkang bengkok. Sebusuk-busuk babi pink dia takkan kacau orang kalau dia dah kenyang. 

Buruk nau perumpamaan beta nih~ ;p But it's reality kan? 

Back to serious talk. Sebenarnya malas nak fikir pasal cinta ni. Sebab dia rasa macam useless. Sangat predictable. As mula-mula kata cinta, terima seadanya dan hujungnya I hate everything you do. Like what?? sudahnya kita benci antara satu sama lain. 

and mula la nak meroyan. 

Girls, correct me if I was wrong. There is 3 type of woman after break up:

1. Nangis bagai nak rak tak leh nak move on. Take time nak move on.
2. Bila break up, rasa nak bunuh diri. 
3. Tiada respon walaupun dia sedih. Somehow dia terima hakikat. orang tak hendak. dia lagi tak sudi. :)

Which one of yours? >>SILA KOMEN DI BAWAH<<

Siapa sini pernah tengok JUWANITA? 

Apa yang korang faham daripada story line JUWANITA tu? Beta pun tak tengok lagi sebenarnya. Sebab dia kind of horror+psycho=tooscared. 


Daripada yang adinda beta bercerita di kisah pasal JUWANITA yang dari kecil pernah kena rogol and dia kena child abuse. So, dia nak protect adik dia. Ke? 

hurm... 

---------------------------------------------------END----------------------------------------------------------

Okay la. Tu ja serious talknya. 

Sebab beta rasa macam panjang sangat. Actually panjang lagi. Tapi dah malas na taip. Sempat lagi beta jalan-jalan singgah blog orang. 

Satu kisah lagi, malam sebelum nak tutup kiosk tadi, random tiba-tiba nak google nama sendiri. hahaha phew~ dunia di hujung jari menakutkan. 

Siapa di sini pernah google nama dia? 

hahaha

sep sep la kita geng. Siapa yang belom. Cuba la.. Tengok apa benda korang bakal jumpa. 
And beta jumpa ni...


Blog lama beta. *shock*

haa? rupanya beta telah berkecimpung dalam dunia blogger since 2008? hurm.. 

and beta dah lupa beta pakai acc apa ni. T.T ingat nak padam. 

Omaigad~ 

memang terpaksa la biarkan. hurm.. 

nampak sangat tak matang masa ni. haha dengan apanya. design tak chantek macam design blog bebudak sekarang. 

k dah panjang sangat ni. Beta nak sambung jalan seround dia. Mencari siapakah gerangan yang menjerit tapi tak tinggalkan kesan. Susah jugak nak jejak nih~


Maka, dengan ini, tamat la sudah ONE WEEK WORKING. 

Sampai ketemu next episode

good night~ Jalja... 




gallery @aienienka

© kisah aienienka.