THE END OF HALF 2019

Ahad, Jun 30, 2019


Hai hai Assalamualaikum~ 

The end of June is also is the end of half year for 2019. What you have done in the half this year? I'm asking myself. End up with laughed. Just with the few pregnancy check up, take care my baby Nayla, and watching some Chinese drama. And,, yet I am still me here. At home, doing same chores, and entertain myself for being happy all the time 

Sedar tak sedar kan? 2019 akan berlalu begitu. Next year will be 2020 and me will be 30-an. O M G
Are you ready, dear myself? Apa yang akan berubah? Haa, Nur dah jadi mak anak dua dah. Bakal anak tak pasti lagi jantina lelaki ke perempuan, dan sekiranya lelaki, sang Ibu nak berehat barang setahun dua tiga. 

Misi mengemas rumah 2019 pun terbengkalai sejak pulang dari kampung halaman sebab masa tu bajet semua lari bertempiaran dek memuaskan nafsu jumpa geng makan. Haha 

Better planning for next year dear myself. ^^ Simpan duit kutu ke, simpanan 52 minggu sememangnya failed tahun ni. Sebab itulah penyelamat selepas kembali bernafas. Ditambah pulak dengan dengan baby incoming. Haa, semput den nak bernafas. But, still okay. We are still breathe here, even tak ada la masyuk macam menerima kedatangan Nayla dulu. Ini, cukup sekadarnya dan mengajar diri supaya bersyukur dan jangan membazir. Masa Nayla puas membazir. haha 

Azam tanam awal-awal la, misi mengemas dan hias rumah 2020 nanti, in shaa Allah panjang umur, murah rezeki kita plan macamana. Banyak lagi benda penting nak kena fikir. Janji anak-anak didahulukan ye.. Rumah  janji kemas dan bersih itu sudah memandai. ye dak? 

Haa, asyik fikir pasal rumah je kan? Housewife be like. Rumah is everything for her. Tambah la dengan office dia tu haa, yang biar kecik janji kemas dan senang nak dicapai oleh diri. Sebut pasal capai, (face palm) Nayla la jadi tukang kemas sampai hari tu family datang, adik boleh buat soalan, "Bilik storage tu memang selalu sepah ke?" Hadeh, adik,, daku punya anak. anak yang rajin na berkemas. Dan spacing guwe untuk meletakkan di luar jangkaunya dia itu,, juga tak ada. Kau tunggu lepas pantang nanti, ada satu trip lagi duit dari Tun kita buat belanja rak. Supaya dikau sang anak,, tidak lagi boleh mengemas. Haha 

Kalau ikut angan begitu laa, nanti saat duit di tangan, masa tu fikir.. ah~ ada lagi benda lagi penting dari tu. Aku aja yang kena kreatif. Korek-korek lagi dalam group deco yang ada dalam muka buku tu. 

Eh~ sedar tak sedar terbebel pulak kisah #bilikstorage ye..  

So, planning nya itu. In shaa Allah moga dipermudahkan. 

Semalam, ada sorang adik senior kawen. Moga sampai ke syurga yang perkahwinan kalian. Selamat menempuh alam baru. :) 

Hari ni, my older sister punya birthday. Happy birthday! 

And me is getting nervous for the July. Baby dah tunjuk a few petanda yang dia dah tak sabar nak keluar. Tapi, risau itu cuma false alarm je. Memang la kalau nak bersalin ni, dia punya takut, risau, nervous tu semua hado. Walau dah ada pengalaman. Doakan yer geng yang sudi singgah baca ni. 

Dapat keluar 7/7 pun cantek. Kalau tak pun 17/7 la keluarnya tepat edd dia. May Allah ease everything for us. 

till we meet again. 


SKIN CARE GIVEAWAY BY AIRAH SYAHIRAH

Sabtu, Jun 29, 2019


Hai hai Assalamualaikum~

Dah lama rasanya tak join give away kan? Sambil jalan-jalan tu, moh ler join yer... Hadiah pun menarik je ni. 

Siapa tak kenal Airah Syahirah ni rugi,, sebab banyak skincare tips yang dia share. Even dalam pantang pun tengok dia lawa je, tak macam orang lepas bersalin. Well,, pe lagi gais... 

Heee~ klik banner untuk join ye. Selamat mencuba. ^^

TIK TOK TIK TOK...... JULY IS COMING, HERE I COME IBU!!

Selasa, Jun 25, 2019


Hai hai Assalamualaikum~ 

Comel je kan kalau bayangkan baby lambai macam ni? Aha, 37 weeks is around. Alhamdulillah tadi sesi check up 2 minggu sekali telah pun selesai dengan sekejap dan mudah. The last scan keadaan baby dalam kandungan pun going so well la, moga-moganya. And the more I shocked is, berat baby lagi berat daripada kakak Nayla. 😵 O M G.. Mudah-mudahan boleh bersalin normal lagi la. huh, bisa terankan dia keluar huhu

Barang-barang pun boleh la dah prepare tinggal nak angkut balik rumah mentua je lagi. Hope this confinement journey going so well, disebabkan dah pernah sekali, makanya mental is prepare very well.. hehe 

Harap nye la kan. Dengan line tak ada, 😅 gitu je la rehat ngadap anak, ngadap kakak Nayla nanti. hehe

Itu je la.Nak bebel. kbai

BOOK REVIEW: DEVILISH DELILAH BY RIN AHMAD

Ahad, Jun 23, 2019


Hai hai Assalamualaikum,,

After long time didn't had a really good reading, here me with Rin Ahmad 2nd baby with alaf21. Dan sesungguhnya Rin Ahmad tak pernah mengeciwakan bagi Aien yang memang meminati karyanya dari Untuk Semua Dosaku, sampai yang latest ni even dah bertukar penerbitan. 

Karya yang semakin matang as membawa kita bersama Delilah yang selamba dalam tutur katanya, belajar erti cinta dengan mengenali diri sendiri dahulu, baru mencintai orang lain. 

Well, Aien tak la berapa nak fokus sebab tiap kali nak baca Nayla kacau, so my reading was like takes two days untuk finish-kan buku ni. 

Ending yang agak slow, tidak la membawa kita harapan yang tinggi bahawa setiap novel itu berakhir dengan happy ending. Haha but it's always happy ending. Tiap kita ada happy ending, cuma perlu mencari saja. 

Nak review penuh, kang spoiler because I'm not a boookworm anymore yet I still love the smell of new book. 


Next, Rin Ahmad. haha 


Me as your fan always waiting for a new baby. 😘 

DAH HABIS BERAYA KE TU?

Rabu, Jun 19, 2019


Assalamualaikum w.b.t

Hai, lama tak jumpa kan? Sejak dari Ramadhan lepas rasanya mood nak menaip entry untuk blog semakin merundum. Nak kata berkabung di masjid tak ada la jugak. Busy pun tidak tapi penatnya yang amat. Emosi dan mental kurang sihat, menyebabkan otak langsung tak boleh menghasilkan idea untuk entry. Eceh..

Memandangkan kita masih dalam bulan Syawal lagi, Aien nak ucapkan Selamat Hari Raya la pada uolls yang  keep coming here, (eh, ada ke? ) hehe dan tak jumpa jugak Tuan Tanahnya ni. 

Well, bila dah raya mesti kita nak ziarah menziarahi sanak saudara dan sahabat handai kan? Tapi, Aien serius segan giler kalau ada member kata nak datang beraya. hee~ bukan apa tahun ni tak ada buat persediaan apa-apa melainkan baju raya saja. Nak berbeli pun fikir bajet untuk berpantang nanti. Moga lepas pantang mood nak deco rumah tu datang la ye, dengan harapan Raya tahun hadapan in shaa Allah orang dah boleh datang beraya. Haila, dah fikir raya tahun depan. Puasa yang lepas dah ganti ke? Haha Alhamdulillah puasa tahun ni penuh walau sarat mengandung. Rezeki adik la, dan terima kasih juga izinkan Ibu berpuasa. Betul la kata orang, semua itu tinggal hendak dan tak je. Tak apa, lepas berpantang nanti. Kita slow² ganti yang kakak Nayla punya pulak. 

Sebut pasal ziarah ni, Aien nak kisahkan la sikit ni. Ada sorang member ni, raya tahun lepas tak ada pulak dia sibuk nak datang ke hape, or mungkin sebab Aien berpantang jauh kot (sangka baik) tetiba tahun ni, dari raya pertama dok tanya ada kat rumah ke tak? nak datang. Hadoh hadoh hadoh... Kita ni, tau dia ada anak kecik, sibuk nak kutip duit raya untuk anak dia. Halah, kita pun ade. Tak sibuk jugak nak beraya. Rasa malas lagi ada sebab si kecik ni tak nak dengan orang. Meleset kat ayahnya aje. Sian pulak. Baik dok rumah makan kek lapis yang Mak ayah bawakkan hari tu. Haha 

Tahun ni, masih beraya dengan MIL sebab awal Ramadhan dah balik Miri. Parents pun datang sini tapi beraya di Melaka. Cik Suami ajak ke Melaka, malas je lebih nak jalan jauh ni. Masa tu sibuk je sakit muntot bagai. Ade je alasan kan? haha

Sudahnya berjumpa dengan keluarga pada Raya ke-empat sekaligus di majlis sambut menantu kakak di Bukit Gambir. Haa~ senang. 


Hasilnya ,inilah potret Raya kami. Boleh la dari tak ada. Kami pun lambat datang sebab sibuk singgah Raya di Kluang. Belom tambah dengan jammed highway lagi.


Yang ni, family penuh la jugak except adik ipar sorang tak ada. Tiga dah menantu laki Pak Ashadi. Cucu pun nak tambah dua lagi tahun ni. Haha Such a happy family je nampak. Tak tahu menahan bahang panas bawah khemah ni macam apa. Well, semoga Syawal hadapan kita masih boleh tersenyum begini lagi. 

Tu je ceritera Raya keluarga kami. Nak jalan sangat pun Cik Suami tak berapa sehat dek cuaca yang tak menentu sekarang. 

Selamat Hari Raya dari Aien,
Maaf Zahir Batin. 😘 

gallery @aienienka

© kisah aienienka.