CONTEST #luckyblog by AO

Selasa, April 20, 2021


 Baru rini ada kesempatan nak update. Apa disibukkan tak tau laa. 

Nah la, kita join giveaway by Alien Oren ni. Senang je. Style betul lain dari yang lain. Korang join la. Mana tau ada rezeki dapat baju raya blog korang ni. Bukan orang je tau nak baju raya. 

Hehehe 


Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Ahad, April 11, 2021

 


Salam Maghrib! Alhamdulillah panjang umur kita direzekikan untuk bertemu dengan Ramadhan hulan yang mulia ini. Bulan yang dinanti-nantikan para anbiya supaya mereka dapat fokus untuk beribadah. Moga kita gunakan bulan 1000 kebaikan ini untuk melakukan sehabis mungkin. :) 


Sebelum terlupa, Aien nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan buat teman2 reader semua, in case besok tiada kesempatan untuk menulis entry. :) 


ChocoSweeties - Chicken Chop paling besar di Skudai

 


Hi, sepetang penat berjalan training pre Ramadhan ni, Cik Laki ngajak kami anak beranak makan di Choco Sweeties, Sri Skudai. 

Masa mencari tu agak sesat juga sebab kedai dia comel bangat di kalangan barisan workshop dan jugak kedai dobj kalau tak silap. Ye la, kita pergi malam mana nak nampak. But, no worries! GPS sedia membantu. Korang search je, Choco Sweeties pasti akan jumpa. 

Bila Aien nampak signboard dia. Wow, Cafe & Cakes. Mesti ada manisan dalam dia. Cause my tekak currently nak makan manisan je. Sayangnya itu kena order lain. Dorang macam tiada display punya. Tak apa la. 

Tanya kat Cik Laki, mana tau tempat hipstur gini. Dia kata ada dorang tu makan sini kata chicken chop dia sedap. Tu yang nak cuba. Huish. Cik Laki ai dah pandai ler cari tempat makan cenggini. I like! Haha 

Boleh la cuci mata tengok menu dia. Kalau baca review kat facebook pun majoriti kata puas hati la dengan harga dan portion dia. 



Tempoh makanan tu nak sampai ke meja kita sekitar 5-10 minit gitu. Memang super express. Dan Aien nak bagi warning siap-siapa. Jangan la tamak nak order. Haha Cause me was like that. Masa order tu, rasa tak cukup la Spagetti Carbonara semata. Nak order Garlic Bread+mushroom sup buat appetizer. Sekali nah kau! Besar gedabak pinggan dia sampai mak buyong ni terlantar kekenyangan. 



French Fries ni untuk anak-anak. Sebab dorang dalam fasa tamau makan berat. Nak ngonyel-ngonyel je. Macam Ibu dia sebenarnya. Nasi is big no no . Macam-macam idea nak bagi tarik makan nasi. Tapi tak tau la kenapa macam tak lut la. Tengok nasi macam hurm.. Terus hilang selera. Kecuali orang lain masakkan  kot. Tapi ni pun tak habis. Sebab dorang dah share spagetti sikit dan bedal ayah dia punya fries. 

Barisan air pilihan kami. Cik Laki Carrot susu, Aien ikutkan nak Chocolate Cappucino  malangnya tiada sudah dalam stok. Paksa la amek chocolate jer. And alhamdulillah rasa chocolate la. Haha Apple Juice untuk kids. 


Ini la yang jadi pujaan ramai . Memang popular dalam order. Hot list la kiranya. Dan owner dia sendiri tak lokek tambahkan lagi blackpepper sauce untuk korang kalau direquest lagi. Haha 
Lagi-lagi untuk orang yang suka pedas. Satu jar kecik tu mana cukup kan? 


Last but not least. Alhamdulillah tercapai jugak hajat nak makan Spagetti Carbonara. Bukan tak buleh buat sendiri. Tapi biasa la mak buyong, orang lain buatkan sedap aje. Sendiri buat wek wek. Nasib la labu. 


Apa yang penting makan dengan portion begini di bawah RM50 memang berbaloi. Korang jika singgah Skudai, boleh je waze ChocoSweeties di Sri Skudai ni ataupun korang boleh order melalui aplikasi foodpanda. Memang berbaloi I tell you. Tak habis uolls boleh je bungkus sendiri dengan bekas polistren yang telah disediakan. 

Thanks to Cik Laki sudi belanja bini dan anak-anaknya. Heee~ moga murah rezeki. Hati bini banyak happy dah lepas satu list ngidam. Tertiba tambah pulak satu menu. Huish. Siapa nak teman koi makan di Myeodong Toppokki ni. 😔 

Masa operasi Choco Sweeties ni dari jam 12 tengahari sehingga 10 malam. Jadi, kalau korang nak order melalui foodpanda, boleh je cari ChocoSweeties dan order la ikut menu tertera. Cuma dalam aplikasi tu biasanya yang hot selling dan popular je ada. Nak lagi nikmat boleh pergi kedai dia, di Sri Skudai. Semestinya mengikut SOP yang telah ditetapkan. 

Selamat menjamu selera. 

Tips dan petua lembutkan daging yang mana berkesan?

Jumaat, April 09, 2021

 


Salam Jumaat semuanya . Bersantai di hujung minggu? Minggu ni Aien nak share dengan korang la kan, tips dan petua lembutkan daging mana yang berkesan yang pernah korang cuba? 

Haa, ceritanya begini. Minggu ni menu lauk daging sebab tekak macam teringin nak makan daging. Tapi jujur 4 tahun kahwin la kan, Aien tak pernah reti pilih daging dan juga masak lauk daging ni. Sebab apa? How many time I tried, daging konfem liat punya. Eh, tak cuba tips ke untuk lembutkan? Adooo..  Itu orang kata try and error dalam dunia masakan. 

Sejujurnya dalam banyak-banyak housework sebagai suri rumah, memasak is not my passion. Walaupun makan is my favorite. 😁 Tapi sudah bergelar isteri dan juga seorang suri rumah, ko nak harapkan siapa lagi masak kalau bukan diri sendiri.  

Berbalik cerita daging tadi. Aien beli seketul daging around RM10 . Entah berapa gram tak ingat. Tapi boleh dua kali makan kami 4 beranak. Disebabkan minggu ni Cik Laki pun jarang balik makan pagi, dia ada kursus. Senang la kerja Ibu ni. 

First trial, nak masak daging masak itam ala kenduri. Okay, Aien cuba tips, RENDAM DAGING DENGAN SODA BIKARBONAT DALAM 10 MINIT. Fuh, dah rendam tu. Bau soda bikarbonat tu naik. Dan yes! Daging memang lembut. Macam lain macam la lembut dia. Lembut liat plus rasa soda bikarbonat dia mematikan selera. Urgh! Sudah la masak itam tu sedap tau. Kena daging macam tu, turn off betul la. Walaupun dan diperap dengan perapan masak itam tu dalam satu jam, masih terasa soda bikarbonat tu. 

Dan Aien pun, give up! This tips can't be use anymore. 

Hey, sebelum tu, Aien pernah cuba: 

  • Potong lawan urat. Still bila masak dia liat jugak dan lambat nak lembut. Macam tolong la bagi aku pressure cooker. 
  • Masak masukkan sudu/garpu besi . Tips nj memang mak Aien gunakan. Tapi I was not patient to wait that long enough. Dia makan masa. Kena reneh elok-elok baru lembut. 

Apa lagi ye petuanya? Tapi yang Aien sebut ini yang Aien pernah cuba dan teka tau, yang satu ni memang buat Aien suka sangat la. Dah la tak la berapa lama sangat tunggu dia, dan daging jadi lembut elok macam mak-mak masak. 😁 

I did it! Proud of myself. 


Maka jadi la Kari daging versi Aien ni. Korang nak tau tak cara yang mana satu Aien praktikkan? LETAK BIJI KURMA SAMBIL RENEHKAN DIA. Fuh, happy I olls bila dia menjadi u. Aien rasa nak lompat-lompat je. 

And masa nak tunggu dia pun sekitar setengah jam je untuk lembut. Bila daging dah separa lembut, masukkan kentang. Jadi bila kentang dah lembut, daging kita pun lembut sama. Yeay! 

cuma Aien tak berapa pandai la nak masak kari as kari mamak ke, kari melayu ke kari kapitiam ke. Masukkan serbuk cili macam tu jugak warna dia, setiap kali masukkan cili lada pun macam tu jugak kejadian dia. Pekat dan pior selepas ditaruk santan. Me like, aku suka kari yang cair, ada minyak sikit rupa dia. Padahal letak minyak pun agaj banyak jugak masa menumis.  

Bab kari-kari ni failed lagi. But, hey I did a good job untuk lembutkan daging. Mungkin readers Aien yang dah pro masak boleh share how to jadikan kari ni cair sikit, dan tak creamy sangat lagu ni? Hehe

Teach me please. 


Personal Review - Tixara Lip Serum

Khamis, April 08, 2021




Hi, korang! 

Pernah dengar tak Tixara Lip Serum? Ha, Aien pun pertama kali tau dengar bila ada sorang rakan blogger iaitu Kak Nieyl promo di IG dia hari tu. Lama betul dah tak singgah blog Kak Nieyl. 

Untuk pengetahuan korang Aien ni memang ada masalah kulit muka kering termasuk la bibir kering. Cukup air ke tak cukup ke, mesti dia akan mengelupas dan paling tak best sekali bila nak guna lipstick dia macam .... Urgh!! Stress aje tau. 

So, tertarik menarik la bila Kak Nieyl share review dia guna sendiri Lip Serum dari Tixara ni. Bibir dari gelap boleh cerah, kering pun boleh dirawat. 

Bermula sesi pertanyaan dan sekaligus terus grab sebab kak Nieyl buat promo beli satu percuma satu. Harga Lip Serum ni pun tak ada la mahal sangat. 

Ye la, biasa dengar serum je mesti fikir mahal. Sebab kebanyakan serum pasti harganya melonjak naik. Tapi disebabkan nak mencuba tak mahu cari yang pricey sangat. 


Di hari pembelian. Sampai terbalik ko gambar Aien amek. Nasib la jugak ada simpan kotak dia. Teringat pulak hari ni nak buat review pasal Lip Serum ni. 

Kak Nieyl siap pesan amek la gambar before and after. Huish, kita ni nama aje blogger, tapi noob betul bab graphic atau design bagai ni la. Nak buat review pun orang kata macam tak ikhlas gitu. Haha 


Sebelum share testimoni diri sendiri, Aien nak share dengan korang packging yang sangat comel dan I love it! Pinky dan siap ada crown yang buatkan kita rasa special gitu ada bekas gitu. Exclusive! 

Tak sangka memang berkesan la penggunaan lip serum ni. Walaupun kadang-kadang Aien lupa nak pakai dan cuma pakai masa nak keluar je. But now I getting excited bila bibir nampak makin sihat. Wanita mana yang tak suka diri sendiri cantik kan? Hehe 


Look! Rekahan pun dah makin kurang. Sambil Aien guna Tixara Lip Serum ni, sekarang hampir 2 minggu jugak la Aien consume Cberries Extra Formula dari Sysfel. 

Keep going babeh! Nak nampak lebih sehat supaya cantik untuk suami gitu.. 

And korang nak cari Tixara Lip Serum ni boleh je roger kak Nieyl Nadia atau cari di IG Nieyl Nadia

Nampak kan penggunaan sebulan uolls boleh nampak hasilnya. Satu tube tu pun tak habis lagi. Dengan harga mampu milik, uolls juga boleh sehat dan cantik. ;) 


psst! Nak Cberries boleh roger Aien k. ^_^

March 2021 Blog Performance


 Wow! wow!  Biarkan sepi dek dilanda garuda M, hari ni terdetik nak bukak emel by google search console ni kan. Biar pun tak banyak I olls macam wow sangat ada juga evergreen topic orang dok cari buat masa sekarang ni. 

So, nOr! Please keep it up with your content!! 

Apa orang dok cari di blog ni yang evergreen? 


Tara!! Buat buku pink musim PKP win! Haha Jika musim orang duduk diam di rumah ni hormon produce kuat. Haha Dengan Aien sekali terjebak sama. 


Bila Aien sendiri cuba search wow, tak sangka dia duduk di tangga teratas mengalahkan kelabmama . Hikhik. Thanks uolls sudi singgah baca. Harap iyanya berguna untuk korang. 


Yang kedua, orang ramai mula ada kesedaran untuk menggunakan sunscreen . Fuh,, duduk di bawah Iman Rahim uolls. Ni salah seorang influencer yang Aien pun sentiasa follow dia. Banyak benda dia share yang selalu viral dan cepat habis. Urgh! Yang penting kami minat pink. Kbai! 


Dan yang ketiga, cerita hampir 3 tahun lalu duduk di tangga kedua di carian google. Fuh, mak buyong anak pertama dulu bercerita sekarang dah masuk anak tiga hot post orang dok cari buat masa ni. Tapi tak tau la berguna ke tak sebab sejak pandemik melanda, serba serbi berubah. Hope ianya membantu siapa yang membaca. 


Seperti biasa kebanyakan sekarang orang spend time on telefon, dan alhamdulillah reader tak datang dari tempat yang pelik-pelik. 

So far so good la bagi Aien bagi bulan March yang cuma ada 9 entry je. Huh! Pahtu bulan lepas kebanyakan blogger Aien follow, dah dapat dorang punya adsense sebab istiqomah sentiasa update. So, kunci nak dapatkan adsense kena sentiasa post je. Janji aktif . Keep it up nOr! 

Kita tengok April lagu mana pulak naaa.. 

Pejam celik dah masuk trimester ketiga

Rabu, April 07, 2021



Pejam celik je kan, sekejap je rasa. Walaupun macam dugaan masa memula tahu diri pregnant lagi. Ditambah pulak selera makan yang tak ada tapi berat badan naik jugak. 😂 

Minggu ni, kali kedua repeat minum air gula. Uish, nervous dia usah la dibawa cerita. Udah ler kena minum air gula panas.Tak ada la panas sangat tapi nak tum tum sekali teguk tu tak buleh. Nasib tak muntah. Tapi teka tau, minum dalam keadaan dia masih suam panas gitu sebenarnya lagi kurang loya daripada yang dah sejuk. Kalo dah sejuk, I olls tak dapat bayangkan la rasa pior pekat gula 200gm dibancuh dengan air panas tu. Phew~ 

Ni dah hari kedua dah berlalu, tiada juga panggilan emas dari Klinik Kesihatan. Harap la kan, tak ada sangkut GDM. Moga tiada apa-apa masalah sehingga melahirkan. Aamiin. 

Masuk trimester ketiga, bermaksud hari ini sudah 27 minggu 1 hari. Lagi 90 hari lagi menanti si kecik ni nak keluar. 


Ini gambar screen shot daripada aplikasi 280days semalam. Ibu dia macam tak percaya je dah 189 hari mengusung dia ke hulu ke hilir dengan si abang boleh tahan renyah dia. 

Mak mentua kata si Najmi ni kira elok la perangai dari ada setengah budak kecik begini tau Ibu dia mengandung memang meragam sokmo. Alhamdulillah. Allah tahu level kesabaranku tidak la tinggi. Ha ha 

Daripada beberapa bulan yang lepas, dok fikir nak berpantang di mana? Runsing jugak tu. Ikutkan hati malas la nak menyusahkan mak mentua lagi sebab dah dua kali berpantang di sana. Kali ni pulak dia ada masalah tekanan darah tinggi dan sibuk dengan tender masakan bubur untuk orang niaga. Walaupun dalam dia kata tak kisah, jauh sudut hati segan bebeno nak mengharapkan dia lagi.

Cuba la bertanya dengan mak ayah di seberang nuu. Masa tu Sarawak kalo keluar masuk kena swab test dan juga kuarantin, masing-masing ngelak daripada kena keduanya. Okay, tak apa la. kita faham. 

Maka bermula pulak misi baca review berpantang sendiri. Huish... Ada dua tiga orang bertanya dan berkata, "kuat ke nak berpantang sendiri?" Bahkan baca review juga mereka menyatakan emosi dan mental kena kuat sikit. Harusnya sokongan daripada encik suami mesti lah kuat. Bila usulkan pada Cik Laki, dia cuma hmmm kan aje kita. 😂 Adeh  berhuhuhu jugak ni. 

Minggu lepas pulang ke kampung, bincang lagi dengan mak mentua nak buat lagu mana. Fikir jugak beberapa faktor sekiranya, 

  • Sakit nak bersalin waktu malam. Siapa nak ditinggalkan anak-anak? 
  • Risau anak-anak bosan kalau 44 hari tu tak ada ke mana. 
  • Sekiranya suami kerja, kuat ke nak jaga mereka berdua di samping si kecil. 

Sebab hakikatnya masa pantang dan hamil ni, Aien ni kuat bebenor ler tidonya. Kalo boleh, memang tido aje ler kejenya. Tapi, kalau kat rumah sendiri rasanya renyah jugak tu. Haha Memang dah tak serupa orang pantang aje le nanti. 

Makanya,, harus daku menyediakan hati dan perasaan untuk siap sedia berpantang bersama mak mentua sekali lagi. Cik Laki dia kerja dari kampung sana, dalam jam 6.30 pagi dah bertolak. Jam 5.40 petang dah sampai rumah. Laju tak dari UTM Skudai ke Pekan Nenas. Haha Balik je terus mandikan baby. 

Itu rutin yang lepas la. Kalau PKP tak dilaksanakan sekali lagi, in shaa Allah onz je. Nayla dan Najmi pun ada kawan nak bermain jugak selain dok ngadap Ibu dorang ni je. 

Jadi, ceritanya ada kurang lebih 12 minggu lagi nak fikir nak kemas barang apa semua. Moh ler kita sediakan diri untuk kuarantin diri selama 44 hari. Dan ceritanya blog pun akan tersadai sama dalam tempoh tu. Ke nanti standby story untuk 44 hari ke macamana la kan. 

That story for third trimester of 3rd pregnancy, May Allah bless all of you. 🌼 
.










The Big Bad Wolf Book Sale Return with A Hybrid Book Sale



THE WOLF ‘AWAKENS’…


THE BIG BAD WOLF BOOK SALE RETURNS WITH A HYBRID BOOK SALE!


SELANGOR, APRIL 7, 2021 --- Get ready as the World’s Biggest Book Sale, with up to 99% off the recommended retail price, makes a comeback with a Hybrid Sale combining the much-awaited Big Bad Wolf Book Sale’ on-ground Book Sale event together with the Online Book Sale. The first-ever Hybrid Big Bad Wolf Book Sale Malaysia 2021, kicks-off from the 1st to 12th of April 2021, offering book lovers and bibliophiles alike, the chance to browse and shop from more than 60,000 book titles. 


After a long hiatus, due to the global COVID-19 pandemic, the Big Bad Wolf Book Sale is set to make a come-back with a bang, by hosting not one but two on-ground Sales in the Southern region of Malaysia. The Toppen Shopping Centre and AEON Mall Dato’ Onn, Johor Bahru, will be Big Bad Wolf Book Sale’ ‘wolf dens’ for 12 consecutive days [10 am to 10 pm], where shoppers can peruse at their own leisure, through a vast collection of books that are sold at amazingly low prices!   


For those who want to shop from the comfort of their own homes, the Big Bad Wolf Online Book Sale’ e-commerce website will be available live 24 hours a day at https://online.shopbigbadwolfbooks.com/



Shoppers will be spoilt for choice at the Hybrid Big Bad Wolf Book Sale Malaysia 2021 as both Sales will be offering bestseller titles ranging from popular novels to science fiction, romance, literature, graphic art and business books to architecture, cookbooks, and many more, all under one website and at two on-ground locations in the heart of Johor Bahru.


“We are extremely excited and thrilled to be kicking-off our maiden comeback Big Bad Wolf Book Sale for 2021 by launching our first-ever Hybrid Book Sale that will run for 12 consecutive days. We have partnered with Toppen and AEON to hold our on-ground Sales in Johor Bahru that will be open daily from 10 am to 10 pm. Simultaneously, our Online Book Sale’ e-commerce website will be going live 24 hours daily to cater to our customers nationwide. We could not hold our World’s Biggest Book Sale for more than a year now due to the pandemic. Hence, we decided to host a Hybrid Book Sale to ‘quench the thirst’ of our loyal customers who have been patiently waiting for the Big Bad Wolf Book Sale to return,” said Andrew Yap, Co-Founder of Big Bad Wolf Books. 


“There are amazing deals such the ‘1SEN Deal’ on offer for the Hybrid Book Sale as well free shipping within Peninsular Malaysia with a net purchase of RM180 and 50% off shipping with no minimum spend for orders and delivery within East Malaysia,” added Yap.


For our customers and staff's safety and hygiene, preventive safety SOPs measures, and precautions enforced by the Government of Malaysia will be adhered to at all times. Customers entering the Sale will be constantly monitored to ensure that they wear a mask and maintain a safe distance from one another while shopping. 


PLEASE CLICK ON THE LINK: THE HYBRID BIG BAD WOLF PROMOTIONS FOR THE FULL LIST OF PROMOTIONS


Giveaway Sampul Raya Hipster


 Uish, Kak Fiza buat giveaway?? Kena join ni walaupun dia kata hadiah tak gempak. IDK kak.. Nak join jugak. 

Nak sampul raya akak. Nanti kita simpan je tamau kasi orang pun. Hahaha

Berapa tahun dah simpan hasrat nak beli sampul raya dari kak Fiza ni. Tapi belum ada rezeki lagi. Mana tau kali ni rezeki anak-anak pulak dapat sampul raya ni kan. 

Giveaway dah pun bermula dua hari lepas, dan akan berakhir pada 12 April 2021. 

Nah, bagi korang belom berkesempatan tu jemput la join, mana tau ada rezeki korang jugak kan. Sebagai tanda support kak Fiza yang gambarnya sentiasa debam deboom gitu. Idola jugak ni. Hehe 

All the best semua! 

Benda berlaku pada March 2021

Khamis, April 01, 2021

 


Hai, April! 

As usual on first day every month mesti la nak recap apa yang berlaku pada bulan lepas kan. Even tiada la benda besar berlaku, still nak jugak la cerita. Cause I had no idea to write. 

Bila ditengok balik entry sepanjang Mac, O M G! Cuma ada 9 je entry? Apa ni Nur? Mana pergi semangat kau nak tulis macam-macam.. 

Entah la, pregnancy kali ni mood swing dia more to doing nothing. Kata orang Kedah, balok liat! Pemalas ya amat! Kata suami pulak, asyik sebut malas, malas, memang la jadi malasnya. Ooppss! Sorry! 

Udah ler drama pun tamau tingok, kerja apa pun teda. cuma selesaikan rutin harian je la. Masak kemas rumah, tengok anak-anak. 

Oh ya, bulan lepas Aien sign up as Sysfel Consultant yang pada mulanya niat nak cuba kembangkan duit sinaran sekaligus cuba produk sysfel iaitu Cberries tu. 


Alhamdulillah selesai satu kotak trial Cberries macam serasi. Makanya daku up lagi satu produk Sysfel, 


Cberries Extra Strength Formula, katanya yang ini lagi banyak khasiat dari yang atas sana tu. Yang ini pun dah settle satu kotak jugak. Walaupun hasil yang tak ada la terus wow gitu pun I can feel my skin much moist, tak ada kering-kering lagi. Moga ianya terus memberi kesan. 

Pahtu bulan ni juga Najmi dirujuk kepada pakar pemakanan alhamdulillah kena tarikh tu segalanya normal. Nanti 19/4 pulak follow up dengan doktor. 

Ibu pulak 30/3 hari tu, dah cukup 26 minggu pregnancy. Alhamdulillah. Moga baik-baik jugak la kan. 5/4 ni kena repeat air gula pulak. Urgh~ 

Sempena cuti Ulang Tahun keputeraan Sultan Johor ritu, Cik Laki bawak kami anak beranak mandi di Teluk Ramunia, Pengerang Johor. Syiok habis. Sampai hari ni Nayla asyik menyebut je nak ke pantai lagi. 


Kisah ni tak ada coret kat blog pulak. ulang lagi, sampuk jin M tu. Beso ya amat! 

Yang best bulan March ni dapat hadiah dari Ako Retna hasil menang giveaway yang beliau anjurkan. Moga murah rezeki beliau. 

Last but not least. Jom la kita doa agar Raya nanti boleh rentas negeri. Hehe 


Resepi Puding Karamel Roti paling simple pernah dicuba

Rabu, Mac 31, 2021

 


Wah, terajin pulak buat puding ketika mood M tu beso je di dahi tu kan. Aien ada la simpan roti expired baki dari minggu lepas punya roti kan. Tak tau nak buat apa. Godek-godek la FB "Resepi roti expired" . Nampak pulak satu resepi yang macam sedap dan senang. Malangnya ia berbentuk video. Adeh. Tak ada tulis resepi pulak. Sebab dia dalam video kan. 

Maka di sini nak mencurah untuk readers aienienka.com RESEPI PUDING ROTI KARAMEL PALING SENANG. Tanpa Oven dan mixer. 

Jom kita mula. 

1/3 cawan gula - masukkan dalam periuk/kuali untuk dijadikan caramelnya. buat dengan api perlahan. Risau hangit pulak nanti. Setelah gula cair dan berwarna keperangan, masukkan sedikit air. Macam percikkan air gitu. Tak tau la apa fungsi dia. Kemudian tuangkan dalam loyang. Sejukkan 

Bahan-bahan roti. 

4 keping roti yang dibuang tepi (tapi daku derhaka masukkan semua. Sayang pulak dibuang)

1 cawan susu cair 

1 cawan air 

1/2 cawan susu manis 

3 biji telur gred A 

1 sudu makan esen vanilla. 

- Masukkan semua bahan di atas ke dalam pengisar a.k.a blender. 

- Putarkan selama 20 saat sehingga sebati. 

- Kemudian tapis bahan roti masuk ke dalam loyang caramel tadi. 

- sementara korang blend bahan-bahan roti tu, panaskan la periuk kukus. Bagi air dia mendidih. 

- sudah mendidih, masukkan loyang yang dah ada isi tu la kan dalam periuk kukus dan kukus selama 40 minit dengan api perlahan. 


Nah, hasil kejadian yang sangat lawa. Dan sedap. Nayla bertuah pergi hirup caramel dia aja. Habis Ibu dengan Najmi makan puding dia je. Nasib la manis dia okay. 

Apa laa, kata nak kurang manis nak pergi minum air gula Isnin nanti. Pigi laa.  Haha 

Tips nak bagi dia jadi, adalah gunakan cawan yang sama untuk sukat susu dan air tu. 

Risau juga tak jadi jugan kan. But, turns out sedap giler korang. Harus cuba. Nak share video dia sekali tapi line macam harom syaitooon... 

KREDIT VIDEO: limaunipis 


Hadiah dari Blogger Ako Retna dah sampai!

Selasa, Mac 30, 2021

 


Assalamualaikum dan alhamdulillah rezeki anak-anak dan suami. Kalau korang tak tahu kenapa, hari tu, Aien join satu giveaway by blogger Ako Retna and tak sangka menang. 


Dan Hadiahnya telahpun tiba khamis lalu. Tak sempat nak update blog sebab minggu busy sangat. Eceh.. 

Anak-anak excited dapat kotak tu tau. Aien fikir la kan masa DHL hantar pesanan kata parcel dalam perjalanan. Eh, dari mana pulak. Rasa tak ada order barang ikut DHL. Konfius pulak. Rupa-rupanya Sis Retna bagi gift dia. Thank you sis! DHL memang laju. Dua hari je dah sampai. 



Hadiah yang berupa sekeping gift kad Starbuck yang bernilai RM50 dan seketul patung burung hantu yang sangat comel. Berebut la anak dua ketul patung tu. Yang penting Najmi nampak dulu. Dia suka benda-benda comel ni. Macam Ibu dia. 😝 
.

FYI, seumur hidup 30 tahun ni kan, sekali je Aien pernah minum Starbuck ni tau. Jakun la dapat gift card ni. Apa aku nak buat? Bagi orang sayang la pulak sebab tekak pun teringin bebeno nak minum minuman high class ni kan. 

Itu la kata, rezeki anak-anak dan suami. Tapi kena tunggu dulu 2 minggu ni. Bagi lepas Aien kena repeat minum air gula buat kali ke dua Isnin nanti, baru boleh ajak cik Suami ke Starbuck. Dapat la dua cawan kot kan. 
.

Nanti dah beli update la kan, itupun kalo teringat. Haha Sokmo lupa. Kelam kabut sikit sebab nak prepare untuk Ramadhan plus Raya sekali. Dengan bisnes online baru, dengan.   heeee.. Semoga dipermudahkan la semuanya. Tak mau stress stress. Nanti baby asyik stress kat dalam tu pun tak syiok. 
.

Apapun.. lagi berbaki 2 minggu kita nak menyambut Ramadhan, semoga kita semua diberi peluang dan menggunakan peluang itu dengan sebaik yang mungkin. Bulan kebaikan pahalanya berganda. 🤗 

Giveaway Raya bersama Shida Radzuan Blog

Khamis, Mac 25, 2021


 Assalamualaikum semuanya! 

Alhamdulillah panjang umur boleh bercerita lagi di sini. Dengan kesempatan ini Aien nak la join giveaway dari rakan blogger Shida Radzuan ni. 

Sambil tu, Shida Radzuan suruh share feeling nak menyambut Ramadhan dan Hari raya yang bakal menjelma ... 

Pada mulanya Aien tak mau join pasal sebak di dada nak bercerita pasal benda ni. Adooo, lagi2 feeling ibu hamil ni, sensitif dia lain maciam geng! Payah la nak cakap. Nak kata I olls tak kisah pun tak balik  tapi sebab dah dua tahun beraya di sebelah suami, mahu juga I olls berkumpul dengan adik beradik sendiri pulak kan. 

Menyambut Ramadhan juga, impian semua orang nak pulang ke pangkuan keluarga. Bersahur dan berbuka bersama-sama mereka. Walaupun dah kawen sekalipun mesti ada niat begitu dalam hati. Mahu ya mahu, tapi apakan nasib cuma mampu niat saja dalam hati. 

Jadi ceritanya feeling Aien untuk Ramadhan serta Syawal kali ini adalah semoga adik beradik ku baik-baik saja kerna untuk kali ini juga kami tak dapat kumpul lagi. Jahat-jahat adik bradik pun, mereka tetap saudara kita. Sedarah sedaging. 

Tak apa la kali ni, beraya serta puasa lagi bersama keluarga sebelah sini.  dengan syarat I olls nak beli baju raya. Ah! tak peduli, meriah tak meriah. Janji gambar raya ada. 😂😂 

Untuk Ramadhan pulak mengharap dapat puasa penuh. Masa Nayla, sempat sehari puasa dua tiga hari lepas tu sibuk renyah nak keluar. Alhamdulillah masa Najmi settle satu bulan Ramadhan. Doakan Aien yaaa. 

Haa, jom la join giveaway by Shida Radzuan ni  dengar cerita dapat sampul raya la buat sesiapa yang join. Heee 

giveaway berlangsung sehingga 9 April 2021 tau!

jom jom jom.. klik saja banner di atas tu untuk join. Salam perkenalan dan moga ada rezeki buat semua. :)

Oh ya, Aien nak tag alienoren dan Wa

What you do when you missing someone or something?

Rabu, Mac 17, 2021

 


I'm so lonely, broken angel

I'm so lonely, listen to my heart.. 

berdetak dalam hati, menyanyi sendirian lagu Arash ni. entah kenapa dua tiga hari ni macam lost. Nak kata penat tak jugak, tapi stress dia macam I want to be alone for sometimes.

Tengok keletah anak-anak, naik hantu terus. Nangis sendiri. Ibu tak nak marah korang... I just stay there. Skrol telefon tapi akal dan minda ntah ke mana. 

Where are you dear myself? 

Google Photo buat throwback untuk 3 tahun lalu, dan juga dua tahun yang lalu.

Kalau 3 tahun lalu, rindu nak pergi pantai. Memang jadi kebiasaan tiap kali cuti sekolah pergi pantai sehari dua. Baru syiok kita. Last pergi masa nayla belom pandai jalan. Merangkak macam anak penyu dia main di pesisiran pantai. Sekarang, nak jejak ke pasir pun dah melalak. 

Sepanjang usia si Najmi la, tak ada jugak ke mana. Balik Sarawak pun tidak, jalan-jalan makan angin pun tidak. Ada sekali la, ke Pantai Sedili Kechil. Kami anak beranak tapi tak bermalam, sebabkan ayahnya kata Nayla takut air, jadi nak bermalam pun tak best. Layankan aje la Ibu ni. Nahan diri dari turun ke pantai. Masa tu tak bijak, p tinggalkan harta karun di persembunyian. sudahnya diri sendiri yang kena jaga barang berharga. 

Yang buat diri kerinduan apa tau, perjumpaan dengan keluarga sendiri 2 tahun lalu. Itu pun sebab akak sulong bertunang serta kali terakhir pulang Miri pada majlis pernikahan beliau. Last, and never till now. 

Oh Covid! Cepat la kau pergi. 

Oh PKP! segera la kau tamat. 

Tiada juga swab test  dan juga kuarantin

Kerna aku sudah kerinduan akan udara Miri. 


Well, throw back saja mampu. Duduk diam-diam tepi dinding skrol segala moment yang pernah diabadikan dalam sebuah gambar. Sebak memenuhi dada. 

Maka, hanya doa saja mampu kukirimkan buat mereka. Moga sentiasa sihat dan kita diberi peluang untuk bertemu lagi. Aamiin. 


Giveaway "SUKA-SUKA" by anakomak6

Khamis, Mac 11, 2021


 

Ajum!! Aien minggu ni tak ada idea la nak post apa. :)  

Makanya, meh la kita join giveaway. Tanda support. Aien pun baru follow anakomak6 ni. belom berkesempatan lagi nak tinggalkan jejak. 

Salam perkenalan :) 

Jom join giveaway yang sangat senang ni. Sampai 20 March 2021 je tau. Dengan tekan banner di atas tu je. Senang kan? 


Mouthgasm Crunchy Giveaway by Atiqah

Sabtu, Mac 06, 2021


 Uish menggoda betul kalau dapat coklat ni. Nice blogger ni dapat idea nak buat giveaway coklat. hOpe dapat laa. Haha 

Macam biasa, klik saja banner di atas . Giveaway ini juga berlangsung sehingga 31 March 2021. Jom! Support blogger dengan join giveaway ni. :) 


Najmi berjumpa Pakar Pemakanan

Selasa, Mac 02, 2021

 


Pada bulan lalu, Izz Najmi telah dibagi tarikh untuk berjumpa dengan Pakar Pemakanan kerana BMI nya telah turun ke garisan kuning, which is dikirakan dia kurang zat la jugak. Beratnya dari usia satu tahun sehingga satu tahun enam bulan cuma naik sebanyak 400gram saja. 

Padahal Najmi ni boleh dikategorikan sebagai seorang pemakan, tak memilih apa jenis makanan tidak seperti kakak Nayla. Mungkin disebabkan dia aktif bermain, berat badannya tidak menaik. 

Makanya, hari ini setelah sebulan lebih menanti, 2 March 2021 kami  ke klinik. Setelah menjalani prosuder biasa untuk masuk ke Klinik Kesihatan Taman Universiti, sebelum berjumpa dengan Pakar Pemakanan, Najmi diminta untuk timbang dan ukur ketinggian terlebih dahulu. 

Guess what? Ibu tak tahu timbang tu yang tak berapa betul atau macamana, sebab last month check tu guna timbang digital. Kali ni guna timbang manual gitu. Berat Najmi naik sebanyak 1kg lebih iaitu 9.5kg . dan ketinggiannya 79cm. Bila dikira-kira oleh Pakar pemakanan tadi, BMi Najmi adalah normal. Alhamdulillah. Macam tahu-tahu je dia kena jumpa, sakan la makan elok-elok. 

Ibu pun bagi makan cukup. 3 times snacking, 3 times makanan berat. Which is Pakar Pemakanan tanya, how's rutin Najmi makan. 

  • 8am - bangun pagi 
  • 8.30am - snacking biskut / buah 
  • 10am - sarapan either nasi goreng, bihun atau jemput-jemput. (depends kerajinan Ibu la kan) 
  • 12/1pm - 3/4pm - Nap time
  • 3/4pm - snacking time  biskut/ buah/kuih 
  • 8pm - makan nasi (lauk keluarga) 
  • 9pm - snacking again. 
  • 10 pm - tidur. 

Gitu la jadual harian dia. Sementara jam lain tu dia main, main dan terus main. Sekejap je jumpa, lepas tu sebab normal dah BMI dia, pakar pemakanan pun tak ada set appointment untuk next perjumpaan lagi laa. Senang dah hati Ibu. Tak tau la kalau bulan depan timbang lagi, berat dia lain pulak. Kadang-kadang penimbang ni main peranan jugak. 

Next, kita cerita lagi k. :) 

RECAP: Things that happen on FEBRUARY

Isnin, Mac 01, 2021

 


March is here! Anak-anak Pra sekolah serta darjah Satu dan Dua dah mula bersua dengan guru dan juga kawan baru. Fuh, nervous mak-mak sekalian. Harap bertabah semuanya menanti kepulangan anak tersayang . 

Bulan lepas tak ada buat recap sangat because moody masih tak ada ideas lagi. Kalau ditengok analytics Januari mesti sob sob je sedih. Sendiri mau ingat la kan. Demi Februari, bangkit moga ada kemajuan sikit la. 

Dan here I am nak sort of things that happen on Februari lepas. 


1. Happy 4th Anniversary for Us 


Tarikh yang paling diingat setiap kali Februari datang sekaligus berangan nak buat suprise party walaupun PKP. Sekali tak jadi. Berhuhuhu saja laa. Wish Valentine pun jadi, buat kekasihku. Empat tahun tu masih awal lagi. Masih berada di fasa satu, stage one orang kata. Sipi sipi je lagi kepayahan untuk langkah satu ni. Nak cerita banyak, masih bertatih gitu. 

2. Can't wait for next appointment for pregnancy

Bulan pertama check up selepas buat buku pink. Alhamdulillah semua okay, cumanya berat Ibu naik sebanyak 3kg. Shocked sekejap! Padahal selera makan ke laut, makan pun ntah apa-apa. Nasib paras gula dalam darah normal dan misi pun cakap tak perlu repeat untuk kali kedua. Alhamdulillah. Kalau kena jugak, Ibu is redha saja laa. Kacang je minum air gula tu. Haha (ceh, berlagak sungguh ya) 


3. Start Training potty si kakak Nayla

Wah, ini menguji kesabaran Ibu yang sangat tipis amat ni. Setelah lengkap tukar tempat duduk tandas dan beli kerusi untuk memudahkan Kakak Nayla naik, Ayah pun mulakan misi training potty. Day one, suara Ibu asyik tinggi macam harimau mengaum. Sampai si ayah pun tegur. Ha Ha Sabar Ibu  Sabar. 

Day two - Kakak Nayla dah boleh kawal serba sedikit and guess what, without ayah at home, much easier nak train dia. Pasai pa tak tau eh. Senang dia nak ke tandas sendiri, siap dia cakap balik kat Ibu, nak kencing berak ke tandas. Ye la anak ui.. 

And currently one week after, dah boleh stabil nak kencing ke tandas, berak je sekali sekala terlepas jugak tak sempat. Namun, Ibu masih belom berani nak start tido without pampers. Tak apa. panjang lagi tempoh sebelum adik baby keluar. 

4. Najmi start show himself

Ini pun,, ayoyo..  Clingy habis. Sikit-sikit Ibu, silap sikit Ibu, apapun Ibu. Kadang Ibu layankan jugak  kadang datang angin rimau Ibu kena jugak dibaham. Adooo.. 

Nak wean off pun kadang dua tiga hari tak ingat dia untuk minta, boleh minum susu botol. Datang mood dia tak nak susu botol memang hari-hari mesti minta sampai nangis mengamuk. Ibu tak kuasa nak layan nangis amukan dia tu. Bagi la jugak sakit-sakit pun. Buat masa sekarang kalau ayah bancuhkan susu je dia nak. Kalau Ibu bancuhkan dia sibuk cari botol kakak Nayla dia. 

5. Kisah TV dan kami 

Siapa baca kisah ni, memang kenangan la buat Aien bulan ni.  Baru-baru ni Husband beli anycast pulak untuk screen mirror smartphone ke TV. Tapi sayang telefon dia jenuh nak setting. Cakap la dengan dia, dari beli anycast tu baik beli Mi Stick ke. Haha Dia diam jer. Kadang suka dia nak melayan movie Tamil kat TV sorang-sorang. Aien kadang join. kadang tak sebab sakit belakang lepak atas karpet je. Tengah kumpul dana nak beli kerusi ke, sofa ke. hehe 


Apa lagi ya berlaku di Februari ni? Itu la je kot. Cerita anak-anak, cerita sendiri.. cerita apa ntah lagi.. Drama-drama malas nak update sebab ni kira koleksi jurnal jugak laa. Apapun semoga March datang ni bawak sinar. Untuk kami dan juga kamu yang membaca. Moga PKP segera la tamat. Moga hujung tahun nanti dapat kami anak beranak pulang ke Miri. Nak balik raya macam sarat dah, Raya haji dah beranak pulak. Balik Christmas je la mampu. 


pssst! korang kalau ada nak risik tudung Jimmy Scarves Aien jual, boleh usha di IG @jimmyscarves_skudai tau. Ada sale 4 hari jer. hehe 


Kempen 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP' Bantu 420 pelajar Orang Asli dengan Kelengkapan kembali ke Sekolah


Kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Bantu 420 Pelajar Orang Asli dengan Kelengkapan Kembali ke Sekolah termasuk Pelitup Muka Guna Semula untuk Perlindungan Covid-19, Hasil Sumbangan Rakyat Malaysia

Disokong oleh TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA)



Kuala Lumpur, 5 Februari 2020 – Permulaan sekolah tahun 2021 melakar sejarah apabila Malaysia diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi melawan pandemik Covid-19. Para pelajar terpaksa meneruskan pelajaran daripada rumah bagi memastikan generasi muda tidak ketinggalan dalam pelajaran walaupun keadaan ekonomi negara yang terjejas akibat pandemik, termasuk ekonomi golongan seperti Orang Asli. 


Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling teruk terjejas ekonominya. Banjir yang melanda baru-baru ini di Johor, Pahang dan Perak turut menyebabkan aktiviti ekonomi tergendala dan pada masa yang sama, mereka bimbang anak-anak mereka dijangkiti wabak Covid-19. Namun di sebalik halangan ini, keluarga Orang Asli masih bersemangat supaya anak-anak mereka meneruskan rsekolahan demi menjamin masa hadapan.



TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ yang disokong oleh TESCO dan JAKOA, kena pada masanya bagi membantu 420 orang pelajar Orang Asli dari enam buah sekolah di Pahang, Perak dan Johor dengan kelengkapan kembali ke sekolah termasuk dua pelitup muka guna semula bagi setiap pelajar untuk perlindungan daripada Covid-19, dan serbuk pencuci TOP untuk basuhan sebersih-bersihnya pakaian sekolah untuk tahun persekolahan 2021 ini. Dana yang dikutip menerusi kempen ini lebih daripada jangkaan dan membolehkan TOP membantu 60 orang lagi pelajar sebagai tambahan kepada sasaran asal iaitu 360 orang pelajar.


Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada TESCO, JAKOA dan pengguna jenama TOP atas sokongan mereka membina masa depan yang lebih cerah untuk anak-anak Orang Asli di masa sukar ini. 


“Berdasarkan trend perbelanjaan pengguna, kami menjangka kutipan dana yang jauh lebih rendah, namun pengguna TOP yang berbelanja di Tesco tampil menyokong kempen kami kerana pendidikan dan kesihatan anak-anak Orang Asli merupakan usaha penting bagi mereka dan juga kami. Kami amat gembira dengan sikap prihatin dan kemurahan hati pengguna TOP. Walaupun pasukan kami tidak melawat sekolah-sekolah Orang Asli tahun ini demi menjaga kesihatan semua, matlamat kami melengkapi pelajar dari segi akademik dan membantu mereka melindungi diri daripada Covid-19 tetap diteruskan. Pasukan JAKOA membantu dengan menyalurkan maklumat dari lapangan dengan cekap di samping sokongan logistik bagi menyampaikan barangan keperluan pelajar ini ke komuniti yang terpencil. Terima kasih daripada kami buat semua termasuk Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, para guru dan ketua-ketua kampung Orang Asli. Masa depan 420 orang anak Orang Asli kini lebih cerah hasil sumbangan anda!” jelas Cik Ling. 


Ketua Bahagian Komunikasi dan Tanggungjawab Sosial Korporat Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd, Cik Hanim Hamdan berkata, Tesco sebagai firma peruncit terkemuka menyokong penuh matlamat kempen dan memilih untuk menyumbang botol air dan bekas makanan. Ini bagi membantu pelajar Orang Asli mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 iaitu penjarakan fizikal. 




“Matlamat kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah sejajar dengan nilai yang dipegang oleh TESCO iaitu “Setiap Bantuan Walau Sekecil Mana Pun Akan Membuahkan Hasil Yang Besar”. Kami berbesar hati dapat menjadi rakan runcit TOP bagi kempen ini buat tahun kedua berturut-turut kerana kempen ini berjaya membawa hasil positif kepada komuniti yang terjejas seperti ini. Pasukan kami memilih untuk menyumbangkan botol air untuk menggalakkan pelajar minum air dengan cukup dan bekas makanan untuk membawa bekal dari rumah bagi memelihara penjarakan fizikal dan kebersihan dengan makan secara berasingan di kala ancaman Covid-19 masih wujud. Harapan kami semoga kita semua dapat menjaga diri dengan mematuhi SOP pada masa ini,” kata Cik Hanim.


Sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah termasuk SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berprestasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok, Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental membina semula setelah tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil. Pelajar Orang Asli dari SK Kenering, SK Pahit dan SK Batu 4 di Perak turut menerima sumbangan. 


Walaupun terdapat sekatan pergerakan rentas negeri dan banjir di beberapa kawasan, pasukan JAKOA berjaya mengatur penghantaran 150 karton kelengkapan kembali ke sekolah serba baharu terdiri daripada pakaian seragam, kasut, stoking, beg sekolah, alat tulis, kotak pensel, pensel warna, buku latihan, botol air, bekas makanan, dua helai pelitup muka guna semula dan satu pek 750gm serbuk pencuci TOP Super Hygienic untuk setiap pelajar, di samping alatan pendidikan seni dan ukulele untuk sekolah. Sumbangan ini diharap dapat melindungi para pelajar ini daripada wabak Covid-19, menyuntik semangat untuk kembali ke sekolah dan meringankan beban kewangan para ibu bapa. 


Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo, memuji TOP, TESCO, pasukan JAKOA, para guru dan orang awam yang telah bermurah hati menyumbang kepada kempen ini. 


“Ramai dalam kalangan komuniti Orang Asli tidak mempunyai ekonomi yang kukuh. Pandemik Covid-19 telah menjejaskan lagi mata pencarian mereka manakala banjir yang melanda turut menghalang proses pemulihan sesetengah kampung. Kempen kembali ke sekolah Cerahi Kehidupan Bersama TOP adalah tepat pada masanya kerana ia meringankan beban kewangan ibu bapa, memberi motivasi dan melengkapi anak-anak ini untuk kembali ke sekolah, di samping sumbangan pelitup muka guna semula yang melindungi daripada wabak Covid-19. Kami dapat melihat keprihatinan terhadap komuniti Orang Asli dalam kempen tahun ini dengan tambahan sumbangan serbuk pencuci TOP Super Hygienic bagi setiap pelajar dan satu kilogram serbuk pencuci TOP untuk kira-kira 3,000 orang penduduk kampung yang amat kami alu-alukan. Kemurahan hati rakyat Malaysia, TOP dan Tesco ini akan sentiasa diingati,” kata Prof Juli Edo. 


Pasukan logistik JAKOA yang membantu menghantar lebih 200 karton serbuk pencuci TOP membawa keceriaan kepada ratusan keluarga Orang Asli dengan meringankan beban kewangan dan memberi semangat kepada anak-anak mereka untuk bersekolah. 


TOP dari Lion Jepun terkenal dengan konsep kehidupan bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, keselesaan dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. Teknologi Micro-Clean yang termasyhur menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan begitu berkesan supaya kebersihan basuhan adalah lebih terjamin.  




TOP menyumbangkan serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap pelajar dan kira-kira 3,000 orang penduduk kampung bagi memberi mereka serbuk pencuci berprestasi tinggi yang mampu mencuci pakaian mereka dengan sebersih-bersihnya termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup separa muka kain. 




“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic dan cecair pencuci TOP Odour Buster amat sesuai digunakan terutamanya semasa pandemik ini kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum. Ia juga mempunyai teknologi anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau peluh  dari pakaian yang sangat kotor, memberi keharuman yang menyegarkan kepada fabrik,” tambah Cik Ling. Berlangsung selama enam tahun berturut-turut, Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP memberi motivasi kepada pelajar dari komuniti terjejas dan isi rumah B40 untuk berusaha mencapai kemajuan dengan merangsang keyakinan diri dan harga diri serta mendidik para pelajar mengenai penjagaan pakaian supaya kekal bersih. Kempen ini telah membantu hampir 2,900 kanak-kanak sekolah berusia antara 7 ke 17 tahun dari 85 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli dan NGO anak yatim serta anak-anak ibu/bapa tunggal.


Menurut Tok Batin masyarakat Kampung Orang Asli Sg. Getan, Pos Terisu, Cameron Highlands, Pahang, ahli komunitinya amat gembira dengan bantuan yang diterima memandangkan ramai yang sedang menanggung beban kewangan dan bimbang akan keselamatan anak-anak mereka apabila kembali ke sekolah. 


“Terima kasih kepada TOP, Tesco, JAKOA dan semua yang tidak melupakan kami. Bantuan ini benar-benar meringankan beban yang kami tanggung. Banyak keluarga di kampung kami tidak mampu membeli pelitup muka untuk anak-anak mereka, namun masih mahukan anak-anak ini mendapat pendidikan yang sempurna supaya boleh berjaya. Anak-anak kami amat teruja dan gembira menerima kelengkapan kembali ke sekolah manakala ibu bapa berasa lebih yakin dengan perlindungan yang disediakan iaitu pelitup muka. Terima kasih juga atas sumbangan serbuk pencuci TOP. Inilah semangat sebenar #kitajagakita!” kata Ahmad bin Nanggong. 



Cerahi Kehidupan Bersama TOP, 2015 to 2020


Tahun

Jumlah Pelajar yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

2020

420

6

Total

2873

85

© kisah aienienka.