Khamis, Februari 29, 2024

Marry My Husband (2024)


 Title: Marry My Husband 

Genre: Romantic, Drama, Revenge 

Episod: 16 

Cast: Na In Woo, Park Min Young, Lee Yi Kyung, So Ha Young, Lee Gi Kwang, Gong Min Jeung, Go Hyu Ri

Sinopsis: Seorang wanita, named Kang Ji Won witnessed affair between her husband and her best friend, and murdered by them. she had goes back in time and had chance to changes her future. 

.

Marry My Husband (2024) 

Marry My Husband korea drama diadaptasi dari webtoon dengan tajuk yang sama mengisahkan tentang seorang wanita bernama Kang Ji Won sedang kronik dengan penyakit kanser perut. Alih-alih dia menyaksikan suaminya, Park Min Hwan dilakonkan oleh Lee Yi Kyung bercanda (curang) dengan kawan baiknya sendiri Jung Soo Min dilakonkan oleh So Ha Young. Lagi menyedihkan apabila mereka mentertawakan dirinya serta menyuarakan ketidaksabaran melihat Ji Won mati demi duit insurans milik Ji Won. 
.

Berhadapan dengan mereka, Ji Won terlalu sedih dan terasa back stab oleh kedua mereka, dia ditolak oleh Min Hwan secara sengaja dan mati akibat hentakan kuat pada meja kaca. 
.

Diberi peluang kedua untuk mengubah nasibhya sendiri, Ji Won mula membalas dendam satu persatu agar nasib buruknya itu berpindah kepada Soo Min. 
.

Tanpa menyangka rupanya majikannya juga, Yo Ji Hyuk turut diberi peluang kedua demi membantu Ji Won menjayakan misi balas dendam. 
.

Review Marry My Husband 

Walaupun banyak spoiler la juga, aku tetap berpuas hati menonton drama ni sejak berapa lama meninggalkan dunia kdrama. Last aku tengok rasanya All Us Dead dulu. Dengan Park Min Young sebagai tunjang utama dibantu oleh Na In Woo aku rasa cukup padu dan sangat menjadi kimia mereka berdua. Boleh di katakan Park Min Young ni banyak bawak watak yang sedemikian, aku cukup suka dengan karakter beliau jika dibandingkan dengan pelakon seiring beliau. 
.

Ha, gitu review skema aku. Over all berpuas hati dengan ending dan ramai fans cakap drama dia sama saja dengan webtoonnya even ada watak tak guna di hujung series. 
.

Boleh la look forward lakonan Na In Woo yang dipanggil Giant Maknae di kalangan pembantu di layar belakang. 
.


Next drama apa lagi nak tonton? Ramadan bakal tiba, jom banyakkan berzikir dan ibadah la ye. 


Rabu, Februari 28, 2024

Big Daddy's Cafe - Zon Nyaman yang perlu diterokai


 Selamat datang ke Zon Nyaman~ 

Itu la kita kan, nama aje blogger ke so called content creator tapi aku ni tak tau kewujudan kedai Big Daddy's Cafe ni till suami bawak kelmarin. O MG! Terus fallen in love dengan vibes dia. Ikutkan rate di google, instagram dan tiktok, rata-rata mengatakan memang sedap, rate harga berpatutan dan vibes kedai makan yang selesa. 

.

Kami tiba di situ sekitar jam 5.30 petang.. Sunyi lagi. Macam ragu-ragu nak masuk. Padahal kedai ni dibuka seawal jam 12 tengahari sehingga 12 malam


Big Daddy's Cafe - coffee & western food 

Est from 2015 dan dari bangunan kedai mereka berpindah ke sebuah banglo (aku kira) dan direnovate as tempat makan. Dibuka pada setiap hari kecuali Rabu
.

Bertempat di 82, Jalan Ledang, Taman Johor, Johor Bahru memang ngam ngam soi aje. Cuma  korang kena brisk walk sikit la nak ke tempat makan tu. 🤣 
.

Servis mereka lebih kurang seperti layan diri dan makan. Haa gituu. Ko tunggu aje la mereka hantarkan makanan. Sambil-sambil tu boleh la romantize kan your life, our macam aku snap picture anak-anak dengan view yang lawa dan so bright gituu.. 



Korang duduk saja, kan ada waitress datang bagi korang kertas QR code untuk menu. Pilih la dalam tu nak makan apa. Anak-anak sibuk nak tengok menu apa ada dalam tu. For me, rate harga dia memang not bad at all jika perginya sesekali. haa, gituu.  
.

Menu yang dicuba di Big Daddy's Cafe 


NACHOS CHEESE 
RM13 

Ini memang appetizer ngam kalau datang petang. Sambil tunggu main dish sampai korang layan dulu ni. Anak-anak suka ajr la sebab nachos tu macam keropok plus cheese and mayonis dia.   Marvelous! 



Keropok Lekor Cheese 
RM10

Ini pulak kegemaran aku dan saja buat kudapan anak-anak. The problem is anak aku ni sampai tempat makan dia bukan nak makan betul. Dah tak habis kita tapau, elok aje dia makan sehingga menjilat jari siap tanya ada lagi tak? Aiguuu  anak.. 
.

Keropok lekor garing plus mayonis and cheese sos dia, aku ni kan mudah please. So memang sedap! 😘
.


dari kiri: Passion Fruit Drink ibu punya, Banana Smoothie for kids, Latte Apaknya punya.

RM 7, RM 12 (mungkin laa) 


Konsep kedai sekarang jimat kos manusia bekerja, guna konsep pakai buang macam ni, kita nak bawak balik kalau tak habis pun angkut saja. Rate air - Yihhhh, nanya lagi! Sedap laaa bahh.. Terutama banana Smoothie.. Marvelous wehhh!! Air tu je habis di kedai, dua lagi bawak balik. Haha 
.


Nasi putih Kambing Bakar
RM23 

Again! Sedap! Cuma kena makan laju-laju sebab kambing bakar dia sejuk dah tak sedap. Untuk tong kecik macam aku, kambing dia too much untuk nasi secoet tu, buatkan aku teringat adik bongsu aku. Weh, kalo deme datang JB bawak ler deme ke maghi.  Kata aku pada husband. haaaa, kalo hari tak jammed la ek. 
.


Nasi ayam penyet 
RM13 ke RM17 gituu laa

Husband macam biasa menu tekak melayu banjar dia, mana-mana kalau ada ayam penyet itu aje la dia. Komentar dia, ayam okay sedap. Cuma sambal tak kicked! Ehh, orang kuat pedas ni sambal mau padu..  Aku, no thanks la ek. Haha 
.

Last but not least, untuk anak-anak yang sudahnya ibu ayah juga habiskan. 


Chocolate oreo bingsu (apa tah nama dia) 
RM 12 ke tak ingatt....

Ini pun sedap. Orang ramai puji cendol dia sini sedap. Kena la cuaca hat lit lit ni, memang padu! Masa kami p panas, tetiba hujan sampai kena beralih meja. Over all, semua tiptop! 
.

Kome try la makan sini. Bukan terlebih puji, tapi tekak makan apa saja tanpa kompelin ala-ala pengkritik makanan michelin tu, boleh la. Bukan selalu. Orang masakkan dan belanja lagi. Nikmat mana kau nak dustakan. Alhamdulillah. 
.


Patin tempoyak tu mengoda, maybe next time?? 
.


Ini view healing aku untuk minggu ni. Thank you husband bawak jalan-jalan. 😘 semoga dimurahkan rezeki selalu. 
.

Love, 
Suri hatimu.. 

.







Khamis, Februari 08, 2024

Legoland® Malaysia Unveils Flavours of Nusantara Buffet


LEGOLAND® Malaysia Unveils Flavours of Nusantara Buffet:

Dive into Deliciousness, Culture & SEA LIFE Malaysia!

Treat your family to a delightful feast at LEGOLAND® Hotel, featuring irresistible flavours, 

LEGO® fun, and a SEA LIFE Malaysia adventure for just RM30 


ISKANDAR PUTERI, 2nd February 2024 – Get ready for a family celebration unlike any other. 


From 15th March to 7th April 2024, LEGOLAND® Hotel Malaysia is serving up a spectacular LEGO-themed buffet infused with the rich flavors of Nusantara. But the fun doesn't stop there. Top up your experience with a magical visit to SEA LIFE Malaysia for just RM30, unlocking a world of underwater wonders.


Unwrap a World of Culinary Delights


Savor a specially curated menu featuring popular hawker street food favorites and indulge in a variety of Balang Drinks, adding a refreshing touch to the feast and many more.


Adding to the festive atmosphere, LEGOLAND Hotel has arranged enthralling cultural performances, acoustic band, and LEGO character appearances at the restaurant. These performances provide a vibrant backdrop to the dining experience, celebrating Malaysia's rich cultural heritage.

 

Additionally, every Friday and Saturday, guests are entered into a lucky draw and stand to win away dinner vouchers, LEGO playsets and more!


Dive into an Unforgettable Adventure:


This year, your experience extends beyond the buffet! For a top-up of just RM30, add an unforgettable visit to SEA LIFE Malaysia to your evening. This exciting add-on, valid from 4pm to 6pm, lets you discover the ocean's wonders with interactive exhibits and fascinating creatures, making your family outing truly educational and entertaining.


"At LEGOLAND Malaysia, we always strive to offer families unique, educational, and fun 

experiences," CS Lim, Divisional Director at LEGOLAND Malaysia Resort. "This year's buffet brings back the beloved Flavors of Nusantara theme with exciting performances and an expanded menu. But we wanted to add something special – the chance to explore the wonders of SEA LIFE Malaysia at a special rate. It's the perfect combination of delicious food, cultural immersion, and exciting learning, all within the brick-tastic world of LEGO!"


LEGOLAND Hotel Welcomes the season of togetherness with special deals: 


Flavours of Nusantara Pricing and Promotion


Early Bird Deals 

For bookings made before 15th March


Adult (12 & above) RM 158


Child (5-11) / Senior (60 & above) RM 80


Flavours of Nusantara Buffet Price


For bookings made after 15th March


Adult (12 & above) RM 188

Child (5-11) / Senior (60 & above)RM 95


Exclusive Annual Pass Deals 

*10% off regular price

Adult (12 & above) RM 169.20

Child (5-11) / Senior (60 & above)RM 85.50


SEA LIFE Malaysia Experience Top up 

(Entry to SEA LIFE Malaysia from 4pm –6pm of dine-in day)

Adult / Child / Senior RM 30


Wait no more and treat your loved one to a delightful dining experience. Secure your seat by making advance booking at +607 597 8888 or email info@legoland.my.


For more information on Flavours of Nusantara Buffet Dinner, head over to the official website at Flavor of Nusantara or

LEGOLAND® Malaysia Resort social media pages on Facebook and Instagram.


Rabu, Februari 07, 2024

Mula Februari dengan majlis akad

 


wahh lama betul tak menulis di sini. Sihat nihh, jadi semangat nulisnya ke mari. Banyak ni mau diceritakan, tapi semua dipekung di hati saja ya. 

.

Kami mulakan Februari dengan padat lagi sibuk. Seawal 1hb hari tu dah berjalan ke Melaka demi meraikan majlis akad nikah adik yang ke-5. Tiga hari berkampung di Kuala.Sungai Baru, pulang ke Johor meraikan majlis graduasi sulong kami, Nayla di sekolah. 5hb pulak ada appointment klinik, sekali nahhh.. Darah kau naik melangit. Padahal rasa macam tak ada makan banyak-banyak. berat pun lahai. haha 

.

Begitu la Februaru kami, sangat meriah di minggu pertama. Hari ni baru dapat tarik nafas panjang, dan lepak-lepak di rumah selesai laundry baju, dan kembali kepada rutin asal. 


Kita belanja gambar kek dan celebration birthday pengantin before besok akad nikahnya bersama pasangan. 


kredit masak-masak tu my adik yang realisasikan menu kakak dia share di Igstory hari tu, Chicken Fried Garlic or Chicken Garlic Fried or whatever. dapat juga merasa orang lain masak. Pahtu ada mee pok Korea kata bapakku. 

Menu tambahan pizza dan satay dari kakakku. Kami anak beranak bawak perut semata. Sebab tak tau ada makan-makan malamnya. ha Ha maaf la ek. Semoga rezeki kome murah selalu berkongsi rezeki begini. 

.


Biar la gelap. Sak sik da orang amek. Ha ha Nak share gambar pengantin risau pengantin tak bagi lulus. Jadi kita kongsi mana yang kita amek aje la. Rupanya baru tau mas kawen begini, walaupun ada mock dia, kena ada jugak tunai dia ehh..  Huhuhu .

.


Semoga Februari berjalan dengan happy-happy aja... 

Jumaat, Januari 12, 2024

I May Love You (2023) Review


Tajuk: I May Love You (adaptasi dari Novel: Dui Ni Bui Zhi, Shi Xi Huan by Mo Yan Chuan) 

Genre: Romantik, Comedy, Office love 

Bil. episod: 24 

Cast: Wei Zhi Ming (Miles Wei), Huang Ri Ying, Yang Shi Ze, 

Channel: MangoTV, 

Sinopsis: 

Menceritakan tentang Tang Xin telah jatuh cinta pandang pertama dengan bossnya , Tang Yu walaupun lelaki itu cuma merisik tentang rakan baiknya dia tetap membantu. 
apabila wanita tersebut mengatakan dirinya tidak berminat dengan Tang Yu, Tang Xin cuba mengumpul semangat untuk meluah rasa cinta pada Tang Yu. Malangnya cinta beliau ditolak terus! 

Demi mengubat rasa hatinya, Tang Xin bangkit dan mengubah dirinya sendiri ke arah lebih baik tanpa menyangka Tang Yu baru menyedari selama ini dia telah jatuh hati pada setiap keberadaan Tang Xin bersamanya. 

Dapatkah Tang Yu memujuk hati Tang Xin kembali? Atau memiliki cinta gadis itu semula? 
.




REVIEW I May Love You 

Jujurnya aku jumpa drama ini atas saranan adik aku yang ternampak di fyp beliau. Macam best bila tengok trailer! Dah lama juga aku tam menonton drama china ni, sekali klik aku terlekat tengok Miles Wei ni lagi. 


Lakonan Miles Wei: Unforgetable Love


Secara keseluruhan untuk drama ni mungkin akan rasa biasa-biasa saja untuk genre romantik komedi yang flow dia tak ada upside down. Krisis dia pun cuma setakat bila karya Tang Xin di plagarism oleh kawan satu universiti dia dahulu. 
.

Bila drama kawen dengan orang kaya macam ni like tipikal drama dan mungkin akan suka tonton berdasarkan pelakon lelaki ataupun suka jenis plot santai begini. boleh la tonton di bilibili. 
.

Sekian review yang lama tertangguh. 



 

Sabtu, Januari 06, 2024

First entry of 2024

 


Yo bihh,, ne kawu pergi lama lalu sik nampak sitok ehh? Pa habar hawu tek?? 

.

Up and down geng... Lelah nyawa sik tauk di penat apa. Udah recharged, terus low bat agik. Kedak dah jammed jak charger aku tok. HAHA 

.

Happy Weekend for uolls, jika ada yang masih membaca my blog post ni, semoga awak baik-baik saja. Saya? Tahu ni tak ada azam, sebab azam tahun lepas lepas madih tertunda. Tahun ni cuma nak hidup baik-baik saja. Nak berdamai dengan setiap perkara yang berlaku. Nak cuba upgrade dari apa ada sekarang. Eh, tu bukan azam ke? Hehehe 

.

First week of January 2024 = semuanya baik-baik saja. Alhamdulillah, masih punya umur panjang. Masih boleh bernafas walau ada hari terkadang susah juga dek hidung tersumbat. 

.

Sejak kes covid mencanak naik hari tu, aku demam. And tak terfikir nak swab test sebab rasa macam tak ada ke mana melainkan dari kampung suami. Sekali adik koi buat swab test beberapa hari aku cakap aku demam on off, deria rasa dan bau semua tak ada. Biasa demam sehari je dah baik. bwahaha Dia yang positif! Adehhh sian pulak haa. Aku buat dua kali negatif pulak. Yola, dah sehat dah ha. Nak positif mende nya. Sekarang ni dia macam 4-5 hari je dalam sistem pahtu dah negatif balik. Hadap je la hidup dalam zaman pandemik ni. 

.

Anak-anak semua okay je, alhamdulillah. 

.

Memburu 'Zero Kilometer' di tahun baru


Disember lalu, geng kaki travel bagi idea baru untuk mereka yang suka nak berjalan tapi tak tau nak ke mana. Aku tak tahu tentang ni, tetiba suami mengajak tahun baru hari tu untuk memburu batu pengukur 'Zero Kilometer' di sekitar Johor. Bila aku periksa semula, ada brother ni kongsi lebih daripada 10 batu pengukur 0KM di sekitar Johor. Banyak ui. Dan ni antara yang kami dah jejak. 
.


0KM Bandar Johor Bahru - berhadapan dengan pejabat pos Malaysia. 

Yang ni memang tarikan orang luar kalau ke Johor. Mesti singgah untuk ambil gambar. Dulu memula datang ke mari, suami kata tak payah la sibuk nak gambar sini. Sudahnya dah beranak pinak gigih bawa tripod untuk misi memburu ni. 

Adakah kami orang luar jugak? Haha tidak la, dah lama menetap. Mereka berempat IC semua 01. Aku aje sesat 13. 



0KM Tanjung Piai, Pontian 

Batu pengukur ni terletak di jalan masuk ke Tanjung Piai National Park. Pada mulanya kami tak nampak. Ingatkan di DALAM sana nu, rupanya luar ni. Gigih menanya dengan staf dan dia pun tak tahu. Benda ni kalau tiada siapa kongsi memang takkan ada yang tahu. Begitu la lumrah kan. Ilmu untuk dikongsi. Dan aku randomly kongsi pengalaman kami saja. Bukan acah pandai. Hehe 


0KM Kukup - Depan rumah orang, menuju ke Bas Sentral Kukup 

Masa kami pergi, hujan lebat. Terlepas batu pengukur ni. Kemudian suami ajak lepas di Marrybrown Kukup sementara tungguh hujan reda. Kegigihan ye seketul mink ni. Anak-anak pun layan la mak pak dia begitu janji deme dapat jalan-jalan sekali. 
.

next destinasi ke mana kah kita? 

0KM Batu Pahat
0KM Segamat
0KM Muar
0KM Bekok 
0KM Kong Kong, Masai

.

PS: dalam jalan2 group tu, tetiba jumpa gambar Sunah Sakura di 0KM Kong Kong  hahaha