SEGMEN | Segmen Bloglist Blogbabyshambles

Selasa, Mac 31, 2020


Again~ Hi! Meriahkan lagi segmen rakan blogger di kala kita dalam PKP ni ye.. Haha Jangan boring pulak singgah. Aien support ye..

Macam biasa klik banner untuk join! 

SEGMEN | Pencarian Bloglist 2020 by MK




Hi, Assalamualaikum | Yosh, macam biasa, support segmen member blogger dan seperti biasa juga jika berminat, klik banner di atas ya...

Salam perkenalan ... bagi yang belum mengenali diri ini.. ^^

HARI KE-13 PKP: Ganti vacuum lama rosak

Isnin, Mac 30, 2020


Hi, Assalamualaikum |  Masa kena PKP ni la da nak rosak. Rosak bukan sebab apa, sebab ritu mengemas dengan anak-anak, emo terlebih, terkuat sikit tolak nozzle dia, lalu patah! Sedih berganda wei. So, conclusionnya jangan mengemas tika anda marah. Kalau sental bilik air pun boleh, tapi jangan pakai penyapu. Sental sekuat tenaga guna tangan. Haa~

Hampir dua minggu PKP ni la menyapu rumah kembali. Pergh~ baru nampak betapa banyaknya habuk dalam rumah ni. Huish. Itu la deme kata, dok rumah burung ni senang tangkap habuk. Kalau sapu, makin bertambah habuk. Sapu, mop pahtu lap dengan wet tissue boleh nampak lagi betapa kotornya. Padahal baru lepas mop.

Sejak menggunakan penyedut hampagas a.k.a  vacuum morgan hasil dari belian menang voucher dengan lazada, hujung tahun 2018 lalu. Lama juga pakai. Kalau tak patah masih boleh lagi pakai. Masa PKP ni, telefon center dia tak berangkat. Sedih den! Nasib cik Suami dah bagi green light beli la lain je. Terus la cari.


Bila compare harga vacuum Deerma DX1150 ni dengan Lazada mahupun seller shopee lain, ini lah paling murah. Bawah RM100. Suction pun kuat woo~ lagi kuat daripada morgan yang lama. Nanti kita tengok berapa lama dia tahan pulak. Hee~ 

Kebanyakan seller letak harga di antara RM100-RM150. Ada juga review. Seller ni masih tak ada review bimbang juga nak beli. Takut salah ke, scammer ke. But, sangka baik review kedai dia pun bagus. Cuma untuk produk vacuum ni tak ada siapa lagi. 

Purchase pada rabu lalu, baru sampai ni tadi. Again, sorry tak ada gambar review dia, still barang dia baik-baik je. Boleh guna untuk vacuum kereta sekali uolls. Sekotak yang agak kecil berbanding dengan Morgan lepas, dilengkapi vacuum itu sendiri dan tiga jenis nozzle yang berbeza. Iaitu untuk lantai, sudut yang tersembunyi dan juga untuk langsir. Wow! Senang kerja juga. Vacuum Deerma DX1150 ini juga didatangkan sekali dengan penapis HEPA yang mana bagus untuk tapis habuk ni. Harap lama dapat pakai dia ni. Ada rezeki lebih nak cari nozzle untuk morgan tu. Sayang kot, vacuum dia molek lagi. 

Dan, sekian cerita untuk musim #stayathome ni. Tunggu Pampers bebudak ni tak sampai. Geram je hati. Habis juga Aien bom seller. Ye la, silap sendiri tak tanya dulu sebab baca review semua kata fast shipping, padahal Aien order Khamis lepas, sehingga hari ni seller tak ship lagi. Alasan dia kalau guna office address dorang memang takkan hantar. Which is Aien guna home address kot. Apa lagi reason dia. Kalau rasa tak nak buat shipping masa PKP yang saban hari makin meningkat ni, baik close store je kan? Daripada dia siap bukak Shocking sale yang memang ditunggu oleh ramai orang yang mengambil peluang atas "Duduk rumah, shopee hantar" Kan? 

Dah la, geram jugak. Sudahnya dia kata dia cuba usaha untuk hantar daripada masa yang telah ditetapkan. Hok oloh~ Tak baik ngajak kutuk sesama. Kah! Bai!

HARI KE12 PKP: Macam-macam pulak menu tambahan!

Ahad, Mac 29, 2020



Hi, Assalamualaikum | Oh Tuhan, benar la sejak PKP hari tu, kerja seorang suri rumah yang memang sudah tersedia terperuk di rumah, makin bertambah bosan dia. Ceh! Dengan adanya cik suami yang baik hati jagakan bebudak, Ibu boleh buat beberapa favorite sweet untuk diri sendiri dan seisi rumah. Hee~ Baru sedar diri ni merupakan seorang sweet tooth. Suka benar makan benda manis seperti cake, tart dan seangkatanya. 

Anak-anak pun asyik nak makan je serupa dengan mak dorang ni. Maka sejak asyik berjalan ke IG teman, AYBITES yang tak lokek share resepi makanan untuk anak dia, Aien nak cub buat biskut untuk baby. Resepi yang mudah dan sedap sememangnya nak cuba lagi. Masalahnya, mak dia yang habiskan sebalang. Anak-anak tak suka pulak. Hish~ padan la mak gemok cepat. Eh! lagi-lagi mak jenis tak memilih ni. Balun je semua benda. 




Harap maaf ye, gambar asal tak ada. Yang ada ihsan dari Pexels sahaja. Seperti post lain Aien always mention yang fon rosak, tu yang banyak je kerja nak dibuat. HAHA Dan hari ni, final result, portable damage teruk, wayar charge dah kiok jugak. Nasib la labu. Cik suami baik hati sekali lagi, on hotspot untuk Aien on blog je la. 

Selepas tu, Aien try buat dimsum. O M G! sedap nok. Eh! yang tak best adalah dia sangat leceh. Leceh nak nipiskan kulit dia. Baru buat doblas biji, bila dah dikukus, habis ngap sorang. Yang lain tak minat. HAHA. Sedih la omak nak makan asyik tak ada geng je. Resepi Aien cari di muka buku je. Jelas terang dan mudah untuk difahami untuk orang tak berapa pro nak masak macam Aien ni. 


kredit: google

Dan hari ni pulak, cuba lagi sekali untuk buat bingka labu. Ergh! stress kenapa rupa dia tak sama macam yang mak mentua buat? Hurm... Sedap tu, boleh la tekak makan. cuma tak jadi mungkin yang Aien nak dia ada lapisan sedikit gelap di atas, tapi apa yang Aien dapat, dia biasa-biasa saja. 



Resepi ni juga hasil carian daripada muka buku. Aien kalau tak tahu resepi memang muka buku saja sumber dia. Kadang-kadang derhaka resepi sikit. Haha

Oh nasi lemak sarapan pagi tadi. Lama dah tak makan nasi lemak. Selalu buat nasi dia tak berapa nak jadi. Kali ni Aien cuba masak atas dapur dan selepas santan dah kering, Aien tambahkan air sikit. baru tutup masak macam biasa, menjadi pulak. Oh bahagianya dalam hati. Yeay~ dah pandai. - puji diri sendiri.  Haha lepas tu lama tak buat nanti lupa. 

Esok ingat nak buat karipap ke, tart telur ke. Adeh! Aien memang suka makan kuih-kuih macam ni daripada nasi gitu. Haa, dah la nanti korang marah pulak Aien membazir. K bai.. 




HARI KESEPULOH PKP: Reaksi rakyat tentang Mak Cik Kiah

Jumaat, Mac 27, 2020


Hi, Assalamualaikum | Hari kesepuluh rasa macam dah sejuta tahun tak keluar rumah. sambil sidai baju, termenung tengok jalan belakang rumah yang sunyi. Eh, tak ada la sunyi sangat. Kejap dengar la jugak bunyi kereta lalu, motor ke lalu. Acik 'pasar bergerak' lalu tet tet.. Tapi, apa boleh buat masih juga tak dapat keluar. 

Hari ni kecoh rakyat slash netizen atas Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat yang diumumkan oleh PM kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin jam 3 petang tadi. Kecoh juga netizen #MakcikKiah ni. Alhamdulillah terima kasih PM dan kerajaan PN atas semua yang diperuntukkan. 

Kita tak keluar rumah, jadinya rasa macam semuanya normal saja. Tak tahu macamana sunyinya kedai-kedai di luar tu jika tak tengok berita. Ada juga manusia yang degil rasa diri punya imun badan superpower masih bekeliaran. Eh, itu tak tahu. Apa yang Aien tahu, jiran baru sebelah rumah ni, anak-anak dia sokmo lelari pagi kejap, tengahari kejap, petang kejap, malam kejap. Ada la masa dia jika nak dibandingkan awal PKP dulu. Saban hari main di luar. Hish, stress juga dengar. Mungkin dia ada mak cik dalam kawasan kuarters ni, jadi boring-boring, dia lari ke rumah mak cik deme. Sampai Nayla pun pandai menjengah keluar kalau dengar bunyi bebudak tu berlari atau bersembang depan rumah. Aien ni jadi stress dengar suara di luar rumah tau. Sangka baik aje laa. 

Haa, berbalik kisah Mak cik Kiah tadi, tak ada apa pun nak diceritakan cumanya saja nak ambil port pasal hal ni. Nak cerita betapa la dah tepu dok rumah, kiasan mak cik kiah pun boleh jadi hiburan. Apatah lagi kerajaan mengumumkan bagi duit untuk rakyat. Seronoknya. Tapi kena beringat, berapa lama tempoh PKP ni akan berlangsung? Minggu kedua ni pun sendu nya nak habis rasa. Bagaimana la minggu ketiga dan keempat nanti? Ada yang dah resah di kalangan para penjual yang risau sumber pendapatan mereka. Ada yang risau, anak-anak yang bersekolah dan bakal mengambil ujian besar seperti SPM, PT3 dan UPSR tahun ni bagaimana? Dan, macam-macam la. 

Jika ditanya pada Aien, apa yang merisaukan Aien adalah, Adakah covid-19 ni takkan reda sampai kita raya nanti? Atau berlanjutan sehingga hujung tahun? Nauzubillah min zalik. Aien cuma mahu berjumpa keluarga saja ni. Walaupun kadang selalu juga di video call, tapi takkan pernah sama duduk semeja. 

Risaunya juga jika, tahun 2020 ini berlalu dengan awan mendung yang susahnya beredar tanpa angin. Ibarat Aien lihat di laman sosial Twitter, ada yang mempersoalkan, bolehkah uninstall 2020 ni? banyak sangat virus. 

Oh, jika semudah itu.. Pasti seronok. Risaunya anak-anak kecil bagaimana masa depan mereka nanti jika wabak pandemik ini tidak surut jua. 

Masa ni ambik peluang merenung, di mana nasib kita? Tetiba rindu dengan zaman Aien bersekolah dahulu. Rindunya itu dengan nasyid daripada Qatrunada, Mawaddah dan bait-bait sajak yang ditulis oleh Almarhum Abuya. Bukan memuja, tapi serba sedikit apa pesanannya dahulu kian benar berlaku. Tak segera, perlahan-lahan mengambil tempat. Tapi, jiwa ini, jasad ini masih bergelumang dengan dosa. Allahu rabbi~ Diam-diam menangis sendiri. Apakah aku layak menjadi Ikhwan yang dirindui Nabi? Adakah aku ini layak mendapat syurgaMu ya Allah? 

Terduduk memeluk lutut. Melihat anak-anak kecil hidup tanpa dosa, yang ada di depannya contoh yang serba kekurangan. Allahu rabbi.... 

Kenapa tetiba entry ini jadi sedih? Sebab sendiri tak punya harta sedikit pun jika ditanya, yang ada hanya dua ketul anak yang jika ditanya nasabnya itu buktiku. Bila kerajaan bagi bebanyak macam ni, terfikir sejenak.. Aku masuk golongan mana? Ketawa sekejap. 

Rezeki Allah ada. Kata kakak. Jika tiada dalam list bantuan yang disebut PM, pasti ada di tempat lain. Oh.. Hilang sudah pergantungan pada ya rabbi. Masya Allah.  

Jangan lupa yang kawan-kawan. Covid-19 ini datang tanpa khabar, perginya juga tiada jejak. Semoga perginya itu dalam kadar segera dan kita dapat bersama-sama berjemaah solat taraweh di masjid. Rindunya itu.. solat di pagi raya. 

Pergi la dikau covid-19.. Bawa la segala dosa kami, kerana kau juga tentera Ilahi, untuk mengingatkan kami. 

Semoga aku dan kalian terpelihara dari segala wabak penyakit ini. Moga kita daripada orang yang taat dan mendengar kata. Moga kita di antara orang yang bersyukur di atas nikmat-nikmatNya. Pasti semua ada hikmah di sebaliknya. 



10 PERKARA AKU SYUKURI SEMASA Covid-19

Khamis, Mac 26, 2020


Hi, Assalamualaikum | Idea datang selepas singgah ke blog Elly Matin yang mengajak kita sama-sama  kekal positif dalam membanteras virus covid-19 dari terus merebak. 

Yang sebenarnya, pada mulanya Aien tak suka juga dengan perintah ni, sebab kami (keluarga Aien) baru nak berkumpul demi menyambut Anniversary parents. Ingat dapat spend time before raya, sebab lama sangat tak jumpa. Last jumpa, selepas majlis Kakak Sulong Aien. dah siap prepare dah semua barang untuk bbq dan sebagainya, yet perancangan Allah SWT itu yang terbaik. 

1. Luang masa dengan keluarga kecil 

Rumah sendiri is the best place ever - unknown

Well, actually Husband tanya nak balik kampung atau nak stay rumah cuti PKP ni. Aien decide nak bahagi la kan. First week, rumah sendiri. Dapat la kemas apa patut. Angannya begitu. Next weeknya, baru balik kampung. When covid-19 got so serious, rumah sendiri la sepanjang 28 hari ni. Bahagia dalam hati gitu. sedih juga bila Nayla asyik menyebut nenek, but bagi la Ibu freedom sat nak oi.. Biar la dorang bermain dua beradik, kita empat beranak golek-golek bahagia gitu.



Ini bukan 10 ni Nur, Haha.. cumanya bersyukur sangat, dengan Covid-19 ni, anak-anak more relate dengan ayah dorang. Kalau tak asyik nak Ibu aje kan. Bila kena perintah berkurung di rumah macam ni, dapat pulak rumah sendiri is nothing I was thankful more. Sambil-sambil sendiri juga boleh cari masa untuk diri sendiri. Make up for another me time.

Jadi ke setiap 10 perkara yang Aien syukuri ni, the most is.. I got my small family keep safe. And doakan korang semua stay safe k. Jangan mengelayo kata orang sarawak kalo tak ada hal penting. Semoga wabak ni terus nyah dari Malaysia dengan sikap kita sendiri yang prihatin terhadap satu sama lain. Stay at home. Stay strong k. Hehe


SEGMEN | Segmen Bloglist 2020 Cida


Hi, Assalamualaikum | Thanks Shu jemput Aien join segmen ni. Haa, masa kena #stayathome diam-diam ni la kena rajin jalan-jalan ke blog kawan blogger. 

oKay, tanpa buang masa apa lagi korang, jom support. ^^

klik banner untuk join k. 

CHINESE DRAMA: ETERNAL LOVE OF DREAM (2020)

Rabu, Mac 25, 2020


Hi, Assalamualaikum | Seperti yang dijanjikan, sudah tonton buat la reviewnya. Nah, aku di sini dong~ 

As much as you may know, drama series Eternal Love dari China Mainland ni banyak sangat sequel dia. Kalau tak silap, ianya adaptasi daripada novel terkenal dari negara sama, Three Lives  Three Worlds, Ten Miles Peach Blossom yang ditulis oleh Tang Qi Gong Zi. 

Beberapa tahun lepas, Aien dah tengok yang first series dari drama ni, iaitu Chinese Drama: Eternal Love (2017)  Kan dah kata dorang memang akan buat sequel versi Fengjiu (anak buah kepada Bai Qian) dan Emperor Dong Hua. Nah, lama juga kan nak tunggu. 

Mungkin ada juga tak suka tengok drama china ni sebab meleret kadang-kadang. Well, we got plenty time here. PM tambah lagi dua minggu. Lepas ni nak tengok apa lagi?

Info drama: 



Title:  Three Lives, Three World, The Pillow Book (Eternal Love of Dream)
Genre: Wuxia, Fantady, Romance
Episode: 56 Episode
Cast: Dilraba Dilmurat, Gao Weiguang
Sinopsis: 2000 years love story of Bai Feng Jiu and Dong Hua Din Jun


Review Aien: 

Again, me dengan kegigihan menghabiskan drama is the other way to find my "me time". 

Yeay! Finally, The Pillow Book dah ditayangkan. Masa tengok kisah Bai Qian dan Ye Hua tu, curious betul la macamana ending Dong Hua Din Jun yang Ice Face dengan Feng Jiu yang nakal ni. Comel sangat. 

Dilraba Dilmurat ni, memang lately cerita dia banyak sangat sebab muka dia unik dan dia sangat comel. Lagi-lagi dia bawak watak nine tails fox yang memang nakal ni. Eee~ 

Back to our story, bila kita dah tunggu sesuatu drama, confirm kita ada the higher expectation untuk drama ni. As usual, sama ja dengan Eternal Love yang lepas, cuma kisahnya beralih dimensi pulak. Dalam series ni, banyak sangat kisah cinta yang di-highlight kan, sampai kita ( as me je kot) nak tahu how they begin and how will they be. Gitu~ 

Tribute perjalanan drama:

Dong Hua Din Jun, Emperor yang terkenal dan paling kuat di Eight Sea and Four Dessert dan  dikagumi ramai fairies sampai semua memang berangan nak rapat dengan dia. Again  dia the Ice Face susah sangat nak rapat dengan orang dan asyik nak sarkastik je kerja dia. Buat orang nangis tu memang kerja dia. Sehingga la, hadirnya Feng Jiu dalam kehidupan seharian Dong Hua. 

Bai Feng Jiu, merupakan puteri tunggal untuk generasi ketiga dari Fox Clan selepas Bai Qian. Sangat nakal dan ada saja idea nakal dia tu. Sampai dia rasa nak pergi approach the Ice Face, yang memang menjadi idola-nya dan cinta pertamanya. 

Mula dia merayu pada Si Ming, tukang tilik (ke peramal gitu) juga kawan baik kepada Fox Clan, untuk seludup dia masuk ke Tai Chen Palace, tempat kediaman Dong Hua Din Jun di Sky Kingdom sebagai seorang maid. Siap janji, dia takkan buat apa-apa pada Dong Hua Din Jun ni dengan Si Ming. Sebab kesan pada kreditibiliti Emperor ni nanti. 

Bila orang terkenal dan sememangnya kacak, walaupun Ice Face gelarannya pasti ramai saingan untuk Feng Jiu ni, lagi-lagi tiada siapa kenal dia sebagai Puteri QingQiu buat masa ni. 


Rival Pertama - Princess Zhihe adik angkat kepada Dong Hua Din Jun yang kematian ibu bapa dan diangkat oleh bapa Princess Zhihe. Bila dia rasa dia dekat ngan Dong Hua Din Jun, dan selagi bukan dia menjadi Empress, tiada siapa boleh. Sehingga la dia rasa dia memang takkan dapat perhatian Dong Hua walau apa sekalipun dilakukannya. Untuk itu, memakan beberapa tahun juga selepas dia hilang keistimewaan daripada Dong Hua sendiri. 


Feng Jiu rasa Princess Zhihe ni lebih-lebih sangat sampai bila dia dah kembali ke Sky Kingdom sebagai Princess of Qingqiu, dibuli dia balik Princess Zhihe ni atas perasaan semberono dia masa Feng Jiu jadi little fox, haiwan peliharaan Dong Hua. 


Rival kedua - First Princess demon Clan, Princess Ji Heng yang nak dikahwinkan dengan Dong Hua Din Jun oleh King Demon iaitu abang kepada Ji Heng. Disebabkan bapa Princess Ji Heng merupakan kenalan ke apa ntah pada Dong Hua Din Jun, dia terima sebab nak rawat Princess Ji Heng yang dah terkena racun mende ntah. 


Feng Jiu selalu berkecik hati atas layanan Dong Hua Din Jun pada Princess Ji Heng. Terasa diri dia diabaikan oleh Dong Hua bila ada kehadiran Princess Ji Heng. Sampai dia tiga kali jumpa balik dengan Ji Heng ni pun, dia sentiasa rasa Dong Hua Din Jun ada perasaan pada Princess Ji Heng. 


Rival ketiga - Miao Lou a.k.a Banshee kot, yang dikurung oleh Dong Hua Din Jun sebab mungkin dia bawa kemusnahan pada keharmonian antara Heaven and Earth. Banshee ni selalu nak musnahkan Dong Hua yang dirasa terlalu angkuh dengan pangkat yang dia ada padahal dia rasa terancam sangat Dong Hua akan konker realm. kot. Bila dia tahu kelemahan Dong Hua Din Jun, iaitu Feng Jiu ni makin dia rasa Dong Hua tak layak untuk kurung dia. 


Untuk Banshee, Feng Jiu tak rasa terancam sebab dia tahu Dong Hua takkan layan mana-mana sexual attractive ni. Kecuali perempuan psiko yang obses. Haha 

Kesimpulannya drama Eternal Love of Dream ni, memang dream sangat, sebab antara Emperor yang hebat dan Little Goddess yang baru nak naik. Umur pun jauh na beza. Haha 

Untuk turut terjebak dengan sequel yang terlalu meleret dan banyak sangkut paut dia kalah politik yang hado, kena mula dengan movie dia. Sebab Aien juga begitu dulu.

Baca sini macamana nak tahu: Once Upon A Time

Bila dah mula curious, boleh go on dengan the next series. Giteww~ Nak tahu Feng Jiu dan Dong Hua ni dapat bersama atau tak, kena la tengok kan. Jangan bosan-bosan pulak kat rumah tu. Aien pun dah boring nak masak. Haha

Nak try tengok ada satu sequel tu, macam barisan pelakon yang sama, tapi tak tau sequel dia juga ka tak. Nak tahu yang mana? tunggu ye..


HARI KETUJUH RMO: Buat apa je tu??

Selasa, Mac 24, 2020


Malas la nak edit tulisan besar. Hi, Assalamualaikum | lama anik ndak update blog. Sorry la, telepon ku anik sudah binggong. stress aku cas dari malam jumpa malam balik tak penuh-penuh. Sob sob merenung dinding. Nasib HANI MYNIS ada bagi cabaran untuk 14HariRMo ni. 


Dan Aien pun buat la pelan-pelan bila telepon tu macam meragam, haaa buat la sibuk sendiri. Kalo dia molek, kita muat turun drama bebanyak. Kah! Eh, Episod je banyak. #currently watching Eternal lOve of Dream. Haa, nanti dah sudah Aien review. 

Berbalik pada cabaran 14HariRMO ni tadi, Aien dah buat mana yang simple macam lap tombol pintu which is clean with anti bacterial tips. Haaa, tak tau la. Janji kemas, bersih suda. setakat ni yang berat dah buat cuma bersihkan peti sejuk bahagian luar dan dalam, bersihkan bilik air/mandi  mangkuk jamban. Haa, gitu laa. 

Tak ada apa yang menarik. Yang lain bersih simple-simple suda. nak buat operasi ekstrem tu belom boleh lagi. 

Haa, tu je la nak kabo. Nak kabo. tak buleh nak apdet selalu, tepon dah nyawa kus kus. segalanya dari sini, laptop ada tapi buat layan drama la. nak online tak buleh. kan? 

U olls stay safe tau. #stayathome .. 

CHINESE DRAMA | Find Yourself (2020)

Khamis, Mac 19, 2020

Hi, Assalamualaikum | Berjaya juga tengok drama ni sampai habis. Pada mulanya memang drama ni ada tersimpan dalam wishlist, nak tengok tak ada mood. Sekali dah nak tengok. Pergh~ banyak juga nasihat best dalam ni boleh digunapakai. 



Drama yang berdurasi 45 minit pada setiap 41 episod ini agak berat jugak nak habiskan memandang terlalu banyak episod dia. Tapi, kita ada cuti yang panjang kan?  Tengok la demi adik manis yang baru nak naik ni, Song Wei Long. 

First Aien kenal dia, dalam cerita Love The Way You Are , dan lakonan dia best sangat. Plus dia comel. Muda lagi. Kemungkinan untuk dia jadi next best actor ni tinggi kot. 

Sementara heroin dia pulak, Victoria Song, penyanyi dari kumpulan f(x) kalau tak silap la kan, beralih menjadi pelakon di tanah air sendiri sejak beberapa tahun ni. Hasil lakonan dia juga tak mengecewakan sejak Aien tengok dia dalam Moonshine & Valentine juga sebagai heroin. Orang nya lawa kot. Manis gitu. Juga berpontensi untuk berlakon lebih banyak drama. 

Sinopsis

Drama Find Yourself ini mengisahkan kisah cinta antara seorang wanita bekerjaya He Fanxing  dan lelaki muda, Yuan Song. Lebih kurang mengisahkan perjalanan hidup He Fanxing dalam mencari erti cinta sejati dengan selingan persahabatan serta keluarganya. 

Dalam masa sehari gigih Aien habiskan seluruh drama ni demi nak mengetahui adakah He Fanxing ni dapat bersama dengan Yuan Song ni balik ke tak? Phew..

Jalan cerita yang agak perlahan tapi kena pada rentaknya membuatkan korang takkan boring demi persahabatan unik antara He FanXing dan kembarnya He CanYang serta bersama Song Xue dan Yang LouYu. Boleh dikatakan setiap karakter dalam drama ni memberi impak juga pada Aien yang menonton dan terfikir best juga ada kawan gitu. Hehe

Okay la, korang baca sendiri beberapa screenshot yang Aien rasa deep betul la.. 

- Bila Song Xue, dapat tahu suami Yang Louyu ada skandal. Dan tipu la kata seorang isteri tak tahu kan?







Padahal dia masuk dalam bilik air, termenung sendiri fikirkannya.


satu lagi part bila masa, He Fanxing marah kat mak dia, sebab macam asyik mendesak dia berkahwin dengan lelaki yang ada stable life, yet bukan orang dia suka. So ayah dia nasihatkan He FanXing ni tadi. Well, seronoknya cara ayah dia nasihat ni, lembut. tapi menusuk ke hati.














Haa, kan banyak dah screenshot ni. Haha  k la. Uolls nak tahu apa cerita sebenarnya, Find yourself la..  Haha

#stayathome


CHINESE DRAMA | Well Intended Love Season 2

Rabu, Mac 18, 2020



Hi, assalamualaikum | Yes! Season 2 telahpun ditayangkan. Yehee~ boleh tengok lagi sweet lover Mumu ngan husband dia. Lepas dicari, rupanya season one punya tak ada buat review daa.. Tak apa la. Haha

Sinopsis

Masih mengekalkan pelakon yang sama daripada siri satu, dan juga plot yang lebih kurang yang mungkin seperti deja-vu kepada Xia Lin dan juga Yi Zhou. 


Review Aien 

jika lihat di atas, boleh tahu yang Aien memang tunggu dorang punya siri kedua ni, tapi tak sangka pulak director mengekalkan plot yang sama. La, macam lebih kurang tengok siri yang pertama  cumanya Yi Zhou tu, daripada episod satu dia dah panggil Xia Lin dengan nama timangannya Mumu. Haa~ konfius sat.  ini ulangan ke atau.. ah.. konfius laa.. 

Dengan 16 episode saja tak ada bosan sangat nak tengok. Boleh la buat buang boring kena kuarintin ni kan. Hehe 

JURNAL | Mana pergi menghilang?



Hi, Assalamualaikum | Wah, lama menghilang ya, ke mana aja tuh? Ndak ke mana bah, lagi anik sudah dikasi lesen duduk rumah aja. Lagi aku suka. 

Kisahnya, tempat yang selalu aku meluahkan rasa dan gadget utama untuk menjadi sumber itu, terkaku tanpa bateri. Setelah si anak bertuah mencampakkan dirinya ke dalam tong sampah barang semalam, lalu gadget itu merajukkan dirinya tidak mahu dicas semula. Seperti kisahnya yang lalu, telefon ini acap kali meminta ditukar portable chargernya. Tapi, untuk kali ini bukan portable saja yang rosak, sampai memakan masa berhari dicas, buatkan aku malas nak berharap yang dia akan hidup semula. 

Tepu tu tepu, nampak sangat dah tak bolrh hidup tanpa telefon, tapi tu la. Siap kerja rumah aku. Siap semua tanpa perlu stress. Sampai tak tahu nak buat apa. Haha 

So, semalam Encik Suami pergi repair sendiri lagi. Katanya portable itu tak ada la senget mana, tapi .. Cukup la tu tahun dia berkhidmat. Haha Aku ni kalau pakai telefon tu, lebih dari 2 tahun tanpa sebarang masalah tu ajaib la kan. Ini kan pula dah masuk tahun ke tiga. memang minta nyawa la tu. 

Oh ya, sekarang dah kena bekurung dua minggu  istilahnya jangan keluar jika tiada apa-apa urusan. Ingat nak pulun tengok drama. Haaa, tapi drama yang dimuat-turun telah selamat di tonton. Apa lagi? 

Stay safe u olls. Jaga diri. Apa-apapun... Jangan keluar rumah jika tiada keperluan. ^^

JURNAL | Just another wednesday

Rabu, Mac 11, 2020



I tried. Over and over. And I still at the same place. T^T



Okay. 




Yah, I know. But I know that I can do better than this. T^T




Just I don't have encouragement to move on. T^T

PERKAHWINAN | Persediaan Berkahwin Dengan Orang Jauh?

Isnin, Mac 09, 2020



Hi, Assalamualaikum | Cuti sekolah bakal menjelma, ramai orang mungkin akan memilih dalam waktu seminggu itu untuk melangsungkan perkahwinan. Tak kurang memilih untuk majlis apa-apa pun kerana masa itu punya waktu yang panjang untuk menjemput sanak saudara datang berkunjung. 

Mengambil peluang ini, Aien nak juga bercerita tentang apa persediaan harus dilakukan sekiranya pasangan kita itu orang seberang, atau berpisah lautan? Aien kongsikan ini berdasarkan pengalaman Aien dan suami. ^_^


Masa pertunangan

Ada sesetengah orang mungkin akan memilih untuk membuat majlis pertunangan lebih kurang dengan majlis aqiqah atau doa selamat. Yang kadang memerlukan rewang kecilan untuk hidangan para tetamu. Walaupun tak banyak, ianya akan memakan kos yang agak banyak jugak dalam sedar tak sedar. 

Jadi untuk buat dalam bajet, cukup sekadar menjemput orang terdekat seperti ahli keluarga pasangan atau lebih mudah, keluarga kita-kita saja. Apa yang perlu difikirkan; 

1. tiket penerbangan

Oleh kerana kita memilih orang jauh, pasti keluarga akan teruja menaiki kapal terbang. Ini bukan cerita mereka yang selalu pergi bercuti. Ini kisah mereka yang rakyat marhaen yang hidup cukup seadanya. Jadi, untuk itu, pasti kita harus menaja seluruh ahli keluarga untuk memeriahkan lagi. 

2. Homestay

Tempat tinggal sementara kita berada di sana. Mengikut pengalaman Aien dan suami, kami cuma mengambil masa 3 hari 2 malam untuk majlis ini kerana banyak juga nak kena fikir untuk majlis seterusnya. Boleh saja menginap di rumah bakal besan, tapi keluarga mentua Aien suka berdikari sendiri.

3. Kenderaan

Semesti wajib dicari kerana ini bakal memudahkan kita untuk bergerak tanpa menyusahkan keluarga bakal besan. Jika punya bajet banyak, boleh saja. Untuk Aien dan suami, kebetulan di rumah ada banyak juga pilihan kereta. Di sini bajet dah jimat. Tinggal tambah duit minyak kereta ja. 


Untuk kos hantaran, kami fikir untuk majlis pernikahan nanti, malas pulak nak fikir dua tiga kali. Pelamin juga tiada, sebab memang koboi habis sebab nak tabur duit masa majlis nanti. Al-maklum la, Aien pemula untuk berkahwin dalam adik beradik. Buat kali pertama mesti banyak hendak difikirkan kerana tiada pengalaman lagi.


Selesai sesi merisik dan bertunang, maka bergelar tunangan orang, jaga diri elok-elok. Orang tua kata, orang bertunang ni darah manis. Ramai yang mencucuk jarum. Jaga hati, jaga perasaan bakal suami moga berjaya mengikat hubungan yang halal sampai syurga.


Aien rasa setakat ini sahaja dulu perkongsian, mana yang berkenan nanti Aien sambung lagi.

Jaa Nee!

K-DRAMA | MELTING ME SOFTLY


Hi, Assalamualaikum , macam janggal pulak nak mulakan entry tanpa gambar dahulu. Ini sebabnya Aien bebel dulu sebelum teruskan ke review, jom la kita lihat macamana benda ni diteruskan. 

Drama ni mengambil masa dalam seminggu jugak nak habiskan. Biasa la, sambil-sambil ngurus rumah tengok kejap. Sambil-sambil belek bebudak ni, pasang kejap. Kadang tu, baru je nak pasang, Nayla dah chop dulu laptop tu. Macam tau-tau je Ibu dia ni nak konker. Bertuah punya budak. Lepas tu, bukan tengok pun kartun dia. Hampeh~ Nasib la labu. Makanya Ibu penuhkan storage Ibu ni dengan drama je la. 



Melting Me Softly; tajuk drama yang ditayangkan sebelum Catch The Ghost . Mempunyai 16 episod yang berdurasi sekitar 1 jam 5 minit, membariskan pelakon terkenal seperti Ji Chang Wook, Won Ji-A, Lee Hong Ki, Yoon Se Ah, Song Ji Eun serta memperkenalkan pelakon Choi Bo Min dari kumpulan Golden Child. Sinopsis drama ini mengisahkan tentang Ma Dong Chan (Ji Chang Wook) dan Ko Mi Ran (Woo Ji A) dibekukan untuk satu eksperimentasi selama 24 jam. Tetapi, daripada 24 jam itu, mereka bangun semula setelah 20 tahun kemudian. Disamping harus mengekalkan suhu badan mereka pada paras 31.5° . Dan paling maksimum pada paras 33.5°… 

Barisan Pelakon



Pada tahun 1999, Ko Mi Ran dan Ma Dong Chan dibekukan. 


Mereka bangkit semula pada tahun 2019 ketika orang di sekeliling mereka sudah pun berusia dan mereka kekal muda belia. 


Review Aien: 

Lama rasanya nak tengoi cerita ni, tapi asyik terbantut je sebab tengok heroin dia macam tak kenal. Lagipun Chang Wook ni tak la berapa gemor sangat lakonan dia walaupun dia hensem. Dek kerena sinopsis dia boleh la  dengan sains fiction macam ni. Moh ler kita layan. 

Dengan kelajuan 150 di pemain MX Player, cerita ni boleh dikategorikan slow sangat. Phew~ penat la nak fast forward. Padan la macam tak dapat sambutan. Eh, ke Aien je tak dengar.. Haha

Cerita yang membariskan kebanyakan pelakon lawak, memang itu je rencah dia. Hari tu baca di blog siapa ya, tu yang teringat nak tengok balik. Sama ada Suraya atau Tiara. Mereka dua ni memang kaki drama review. 

Pada Aien drama ni suam-suam kuku je la. Nak kata best sangat pun tak jugak  nak kata tak best tu pun tak jugak. 

Proses dia, Mi Ran & Dong Chan frozen > bangun 20 tahun > cuba nak adapt > keluarga Dong Chan dah down graded (padahal dorang kaya masa 1999 manakala keluarga Mi Ran kaya sebab dia sempat tinggalkan wasiat gitu. > Mi Ran cuba claim balik dengan syarikat produksi > Dong Chan masih Director > Ada orang jahat yang saudaranya dibekukan sama cuba nak bunuh dorang dua supaya saudara dia tak dibangunkan > Dong Chan cuba nak gali cerita sebenar > jatuh cinta dengan Mi Ran > bekas awek dia cuba nak balas dendam >  Orang jahat kena tangkap > tapi ada terlepas > cuba nak bunuh Mi Ran > Mi Ran masuk frozen semula sebab tak boleh dibedah bila suhu dia rendah sangat > Happy family at home 

Dah siap~ Ending dia macam kelam kabut sikit sebab pap pap pap dorang nak garapkan pengakhiran tu. Over all, boleh aje tengok. Time dah tak ada sangat idea nak tengok cita apa. 

Favorite Aien masa episod 11 sebab sepanjang episod tu dengan tajuk keluarga, memang fokus pada keluarga pasangan cyronic ni la.


Masa ni mak Dong Chan cakap kat Profosser Hwang - orang yang buat eksperimen frozen ni, kalau nak buat apa-apa buat kat dia dulu, daripada anak dia. Cukup la 20 tahun berpisah. 

Penghujung 

Drama ni sesuai la ditonton masa uolls dah tak jumpa sangat cerita apa nak tengok dan suka nak tengok cerita ngek ngok macam ni. Humor yang tak melampau, okay la. 


Till next drama. Jaa Nee!

JURNAL | KELUAR JALAN BERSAMA KAKAK

Sabtu, Mac 07, 2020


Hi, Assalamualaikum | Sebelum tu, jom belanja mata tengok ladang tulip di netherlands dulu ye. 

Wah, rasa macam lama tak ada update jurnal selepas


Disebabkan hari ni manyak happy, Aien nak la sambung tulis jurnal ni. Nanti boleh hadap apa yang berlaku sepanjang hidup aku dalam 2020 ni. Kah! 

Terutamanya, terima kasih kakakku, serta adik iparnya sudi singgah berambeh kata orang Sarawak ke rumah kecil kami. 

Sebenarnya, satu-satu kakak Aien ni telah pun berhijrah dari Februari lepas dari Melaka ke Johor Bahru yang serba mencabar ni. Sekarang ni pun tengah struggle nak cari rumah sewa di sekitar kawasan Bandar Baru Uda - Larkin. Korang sesiapa yang ada contact rumah sewa hello, hello la Aien ye. 

Eh, sempat lagi kau ni ye. Disebabkan dia nak tengok anak-anak buah dia, bermalam la hujung minggu di sini.

Kakak ngajak keluar yang mana perkara yang Aien takkan tolak apapun sebabnya. Haha 

Sasaran tempat kami adalah Paradigm Mall  Johor Bahru. Which is agak lenggang jugak di hujung minggu. Tak apa. Lenggang lagi bagus. Kakak nak mengajak Aien cuba Mykori yang agak baru bukak di Paradigm ni. Dan menghabiskan voucher yang dia dapat sebelumnya. 

Sayangnya, Aien tak dapat nak amek gambar sebab phone penuh dengan drama la pulak. Apa da~ 


Kaison Paradigm Mall,  JB

Boleh dikatakan memang Aien suka nak cuci mata di kedai deco bajet ni. Mampu cuci mata, aim dulu la mana berkenan. Nak beli menumpang ikut orang. Bajet pun masih tabung cap ayam. 

Masuk-masuk je, Nayla dah rembat mainan seguni. Hurm, halal la. habis pusing. O M G~ tengok tu, dah terbayang deco rumah sendiri. Tengok tu, nak sambar. Eh, bahaya la macam ni. Nasib dalam poket tak ada duit ungu. Kalau tak memang tak nampak dah jalan keluar ni. 

Tunggu ye. Saba ye. Next~ 

Mykori Paradigm Mall, JB

Seperti yang Aien katakan, maaf tiada gambar. Hanya tulisan mengambarkan suasana dan perasaan teruja cuba makanan hispter. Kah! 

Selepas pesan, Chocolate Tiramisu Kakigori se, Kenko Kakigori Yogurt Ice which is not very my taste and Passion Fruit Frappe sebagai bekalan untuk En. Suami yang ditinggal -me time- sendiri. Terbalik la pulak. Haha 

Terlupa la pulak Tiramisu itu, basednya adalah coffee, tapi sedap. Tak menolak walaupun Paradigm Mall tu sejuk. Haha Habis makan. Seronok la bebudak Mak Long dorang belanja KFC yang berada di seberang Mykori ni. Tak lama lepak, orang pun mula memenuhi Mykori ni, dan kami beredar untuk mengosongkan meja. 

Secara keseluruhan untuk Aien yang cepat berpuas hati ni, puas la. Lain kali nak cuba kek dia. 


Cuci mata di SSF

Wah, wah sakan kau berjalan ya. Sebenarnya nak sangat buat story IG but, again my phone is dying like hell. Urgh! Stress. But nevermind. I record it with my eyes and keep it in my mind. Haha 

Kalau boleh Aien ni, keluar mesti nak tengok port-port deco ni tau. Mak  mak be like. Hurm, umur pun nak masuk 3series, berubah la pulak. 

Kalau tadi dah singgah Kaison, lepas makan singgah la pulak SSF yang dikatakan kedai perabot bajet jugak. Tapi  jujur Aien cakap la kan, tak juga bajet la jika dibandingkan dengan IKEA. Kata orang, kena pandai bandingkan harga. Biar alah membeli, lama memakai. Gitu~ 

Jalan-jalan cuci mata masuk di satu kawasan showroom dia, which is so homey~ macam nak tinggal situ je. Pergh. Kenot describe my feeling when step inside that house. Dan Nayla pulak enak masuk macam rumah sendiri terus duduk di sofa. O M G~ dalam hati. Kau doakan Ibu ayah kau ni murah rezeki ya kak, nanti kita duduk rumah yang lengkap. 

Dan terdetik juga sekarang tika menaip ni, apa yang membuatkan sebuah rumah itu rasa homey? tahukah korang apa rasa homey itu? Jika sekarang, Aien tengok (mungkin sebab Aien follow jugak) banyak para ibu-ibu sibuk nak mendeco rumah bagi cantek dan selesa serta indah di mata orang. Tapi, apakah ianya rasa seperti berada di rumah? 


Bukan nak cerita pasal deco la pulak. Adeh~ Apa la..  boleh la cari pasal macamana nak jadikan rumah rasa rumah? Eh, kata omputihnya, A house feels like home. Nah, beza kan? 

Apa yang penting syukur kerana kita punya rumah untuk berteduh. Ada orang mungkin lagi susah dari kita  we never know. 

Last but not atleast, makan lagi. Kerja ompuan ni memang makan aje ler. Jalan, makan, makan jalan. Itu je la. Jangan ditanya duitnya ntah kemana. 


Myeong-dong Topokki, Paradigm Mall JB

Ini juga atas suggestkan kakak dan adik iparnya. Mereka memang suka cuba-cuba makan ni. Memang dari zaman teman serumah sampai jadi kakak-adik ipar. Katanya pernah cuba di Melaka, nak la jugak cuba topokki yang lain pulak. Wah~ segannya dibelanja aja ni. Moga murah rezeki korang ya. 

PS: gambar tak molek sangat ye. 

Amek port yang tersembunyi sikit, senang nak bf si Najmi yang dah lelah berjalan. Eleh, padahal didukung. Ahah Port yang senang jugak si Kakak main. Cumanya, tak best which is penghawa dingin tak terasa dalam shoplot dia. Berpeluh-peluh kami duduk makan di sini, seolah makan di street pulak rasanya. 



Adik ipar kakak pesan menu Dol-sot Bibimbap yang dia teringin nak cuba. Terpengaruh la tu tengok drama selalu dok bukak peti sejuk amek je segala side dish dan masuk dalam nasi gaul. Masya Allah~ ceritanya yang kami gelar -nasi anjing- digaul semua ibarat nasi goreng yang tak digoreng. YUM. Sedap licin. Cuma hangit sikit. Kata kakak , Myeong-dong Melaka juga hangit. Agaknya memang trademark chef Myeong-dong ni. 

Portion yang besar juga, kami bertiga boleh kongsi. Plus Nayla sikit. Tekak Banjar  susah nak masuk makanan pelik-pelik ni. 



Aien order Myeong-Dong Topokki Cheese yang ingatkan sikit je. Rupanya besar jugak. Siap tapau bawak balik. Topokki yang memang diperbuat daripada tepung beras, agak liat sikit. Tekak Nayla tak ngam. Maunya nasi jugak. Secara keseluruhannya boleh la lepak sini. Price pun kenyang perut. 

Lain kali mungkin boleh pergi lagi. Staff majoriti melayu. Siapa nak join? Ahaha 


Popular Bookstore

Salah satu tujuan asal kakak Aien nak ke mari. Sekali pusing Aien sibuk tengok novel Anjell atau Rin Ahmad terbaru, hilang dah dari radar kakak dan adik iparnya. Haa, sudah~ mana.  Haha lupa yang dia kata nak pergi cari buku untuk budak-budak tempat dia mengajar. Apa laa~

Done jalan di dalam Paradigm Mall sekitar 4 jam kemudian. Phew~ penatnya. Nasib jumpa jalan balik. Nak cari lauk lagi. Stok seminggu. Singgah la KipMall, Tampoi. 


KipMall, Tampoi

Seronok berbelanja di sini, lengkap semua barang basah. Banyak kali orang tua datang singgah rumah, baik mak sendiri mahupun mak mentua, masing-masing dibawa singgah ke mari. Ya la, orang tua. Mana suka nak berbeli lauk ke mall macam kita, asal jumpa ja beli. Mereka mahukan yang segar dan boleh tawar-menawar. 

Masa dengan adik-adik Aien datang ke main lagi mereka puji murah di sini. Bawak RM100 boleh beli lauk serta sayur untuk seminggu dan ada bakinya lagi. Sekali lepas Raya Cina Aien dan En.Suami pergi  tak ingat kedai mana  kena cekik wei.  Sayur stok seminggu kena RM50. Menangis jap air mata darah. Udah ler lauk pun tak ada ikan, apa yang lain. Adanya ayam je. Haha Tobat lahum jap nak ke sini lagi. Tu la ni meyinggah lagi. Cuba nasib lagi. Fuh, jumpa dah kedai mana pergi ritu murah. Haha Set !ingat. Kang esok lusa lupa lagi. 

Haa, sampai tertido Nayla kepenatan bila cari lauk. Cukup la tu jalan setengah hari tinggalkan ayah. Jom anak-anak kita balik. 

ps: jarang Aien jalan tinggalkan laki ni. Haha 


© kisah aienienka.