2 HARI LAGI FIRST BIRTHDAY NAYLA!

Isnin, Mei 20, 2019


Hi~ Assalamualaikum semua.. 

Baru balik dari bercuti ke tu? Kelupaan semalam is Hari Wesak for who's those celeberating the day. Biasa la jadi suri rumah, kadang alert dengan cuti-cuti ni. Kadang terlupa terus. Lagi-lagi bila dah ada anak yang sudah bersekolah, bertambah la alert dia. Kalau macam Aien ni, anak baru setahun jagung.. Mana kan nak alertnya. Cuma alert tarikh penting je cause it will me a memories. 

Well, like few days coming, my beautiful daughter will celebrating her first birthday in Ramadhan. Haha, dah namanya lahir masa bulan Ramadhan, memang la birthday dia akan bertemu dengan Ramadhan. Untuk first time after came into the world 4 Ramadhan last year, this year she will celebrate on Nuzul Quran day's. Bertuah rasanya kan? Disebabkan jatuh pada bulan seluruh umat Islam berpuasa di siang hari, makanya sambutan ditunda. haha 

Untuk first birthday ni, dia bakal sambut di klinik je, sebab nak kena cucuk bagai. Hope dia tak demam la because kalau dia demam, apak dia kena extra work and the because she is daddy's girl. 

Sangat la clingy dengan ayah dia since nak dapat adik ni. Aien dia buat pandang sebelah mata ja. Menyakat tu kerja nombor satu dia. 

Pejam celik kan, dah setahun berlalu. Masih terngiang since giving birth dia. Ish, tahun ni bakal mengalaminya lagi. Walau dah berpengalaman, masih jugak rasa seram nak menghadapi detik melahirkan tu. Fuh, moga dipermudahkan la semuanya. 

Setelah hampir setahun my baby girl living ni, beberapa lepas baru dapat kaki hasil usaha keras ayahnya. Amboi, itu pun kena peras ugut suh dapat kaki cepat. Nanti Raya boleh beli kasut. haha Nampaknya Nayla pun tak menyabar nak dapat her first shoe ever. But, no worries. Her teeth not coming yet. Biar la lambat sikit, orang tua kata lambat rosaknya. 

So, demi her first birthday.. Me as her mom want try write a love letter for her. So that her and us as her parent will remember how we waiting for her, and met her. Longing for her exist, yet we still make a mistake while taking care of her. 

Dear daughter, 

My first born child that always be my love. After six month of our marriage, you came to us. Bring a joy and happiness after awhile waiting. Thanks for giving me a chance to being a mother and take care of you. Forgive me for any mistake I did to you cause I am just a normal human that always make a mistake yet not to admit it. 

Uri ttal, remember till you die, that Ibu always love you for what matter and reason in the world. Kadang-kadang seorang Ibu takkan menyedari yang dia menyayangi anaknya kadang jelas berbeza. But, I tried my best for loving all my children fair and square. 

Doa Ibu untuk kakak, since this is your first birthday, semiga membesar dengan sihat dan afiat, diberikan senyuman terindah untuk penghibur hati ayah dan Ibu, menjadi anak yang solehah teladan untuk adik-adikmu, soon you will be a sister but I pray I will not burden you with such a heavy duty. 

Selalunya orang berkata, anak sulung perempuan memegang tanggungjawab yang berat di samping menjadi anak contoh buat adik-adiknya. 

Ibu cuma harap kakak enjoy masa kakak dan ingat Ibu always love you. Thanks for being my daughter. <3

And happy birthday to you, Nayla iNsyirah. 

PERSEDIAAN UNTUK NEW COMING BABY!

Sabtu, Mei 18, 2019


Hi~ Assalamualaikum 

Who's getting excited with a newborn?? Yeay! The nervous and excited getting near with 31 weeks pregnancy. Nervous sebab takut nak bersalin lahi. Excited sebab dapat cium bau baby lagi and beli baju dan barangan baby. Haha Yet, Aien tak buat apa-apa persediaan pun. Masa first pregnancy dulu, time cenggini alhamdulillah 80% barangan berpantang dan baby dah standby. Beg baju untuk emergency pun dah standby. Ini, jangankan semua tu, buku pink pun kadang-kadang lupa nak usung bersama. Yadoi, la anak.. 

Well, setelah pemeriksaan lanjutan pada Selasa yang lepas, misi dah noted la kan, make sure barangan baby dah standby apa semua. So, Aien amek insiatif kemas segala barangan baby yang lepas. Normally when you get a second born, you don't get so excited like the first one. Lucky you kakak~ Second born ni dia recycle la apa adanya demi kekangan bajet nak raya dan sebagainya. Harap la rezeki dia ada di tempat lain. Pray I will love you both fair and square sayangku. 

Kemas punya kemas, hampir sebakul penuh jugak baju yang terdiri daripada romper, jumpsuit and sleepsuit sahaja. Wow, sakannya Ibu kau berbelanja masa kakak yer. Ye la, dulu bekerja. Ada duit tambahan pe semua. Sekarang ni, huhu je la kita ye. Nak sakan sangat dah tak boleh. Janji apa adanya. So, padan la second born ni calm and cool je. Kah~ Just because Ibu is the second born, I'll proud the pronounce I'm getting excited to get know you baby~ 

Kain bedung, mittens and booties, topi, handkerchief, dan barut semua dah ada. So no worries. La ni, dapat duit BSH untuk raya boleh la spend untuk pampers, tuala mandi, ubat-ubatan untuk confinement. Harap la tak membazir macam dulu. So many thing yang end up tak makan dan tak guna pun. Sedih jugak bila difikirkan. But, who knows kan. Anak sulung always make a new parent excited to. 

So, hoping this time Ibu boleh manage emosi dan mental dengan lebih baik la sebabnya kemungkinan Ibu akan berpantang lagi di rumah nenek. Opah jauh. Kekangan dari segi selesa tu nak kena jaga lebih sikit supaya emosi tu lebih terkawal. 

Moga diriku lebih selesa dari dulu dan mesti rindu rumah tu lebih, sebab rumah sendiri is more comfy dari mana-mana tempat, ye dok ? 

Agaknya acaner la jadi mak anak dua yer.. huhu 






DENGAN SEKALI LAFAZ, KAKAKKU MENJADI MILIK ORANG

Khamis, Mei 16, 2019

Wonder kan, kenapa balik kampung awal sangat? Kenapa tak tunggu raya nanti? Ish ish..  salam pembukanya di mana wahai Nur?


Hi~ Assalamualaikum semua~ it's me? Remember? Haha Lama sangat menghilang, dah setengah bulan baru ada mood nak update semua ni. Nampaknya kelelahan pulang dari tanah air masih tak reda lagi. So, malam ni Aien amek la mood sikit update mana yang teringat dek akal.


Bah, Aien pulang ke Miri hari tu, because my elder sister getting married! Yuhuu. Congratulation!! Welcome our Abang Long. Actually this weds a bit rushing event but we managed to reunion each other. Soon, on Hari Raya ke-empat majlis mengundur kata orang Johor di Johor ler. Haha Oh ya, she also married with Johorean. A bit cliche cause her husband is her bestfriend brother. Ouww~ so sweet..  May Allah bless you two with happiness and blessful wedding till jannah. ♥


Jom kita lanje sikit gambar mereka berdua. hehe


Nak spam sudah ritu di Instagram. Di status whatsapp jugak suda. haha Nak gambar official belum ada. Kita share mana yang ada saja. Moga ini boleh dijadikan memori terindah buat kami sekeluarga. 😉

Tahun depan siapa lagi ye... 

PENGALAMAN NAIK FLIGHT MASA NGANDUNG

Selasa, Mei 14, 2019


Hi~ Assalamualaikum

Selamat sudah landing di tanah air terchenta. Allahu~ Rindunya hanya Allah yang tahu walau sebenarnya hati berkecamuk. Tapi, kali ni rasa lain sebab first time fly masa tengah mengandung. Lainnya sebab kena perlu dokumen bagai sebagai pengesahan kita ni mengandung berapa bulan atau lebih tepat berapa minggu. 

As my experience it's so bad. Sebabkan masa 30hb April memang dah minta dengan doctor untuk surat pengesahan ke apa, but the doctor said they just gave a memo for information. Yet, the memo doesn't have exactly date bila memo tu di issue kan sehingga kan Aien pun sebenarnya tak perasan.

Sudahnya terpaksa membongak mengatakan kandungan baru 27 weeks sebab dah last minute nak terbang kan. Dengan syarat sampai di Miri, nak terbang balik Johor kena dapatkan pengesahan baru. Benda senang, kenapa la nak susahkan?


Setelah bersusah tawaf Hospital Miri mencari di manakan aku nak dapatkan pengesahan tu semua. Alhamdulillah semua senang. Dan ground offficer Airasia di Airport Miri pun tak banyak songeh sebab bulan Puasa kan? Sampai di atas, Flight Attendant tu macam ada yang tak puas hati, tapi sebab ground officer dah lepaskan, so go on. Alhamdulillah journey untuk balik pun selamat. Cuma balik tu sangat la kurang selesa sebab baby asyik mengeras je.


***

Setelah hampir seminggu balik dari Miri, baru ada mood nk update entry ni. Nampak teruk sangat bahana puasa tu yek? Alhamdulillah, hampir sepuluh hari berpuasa, Aien dapat puasa dengan bahagia. Baby pun bagi kerjasama dengan baik. I love you~ baby! Cuma puasa yang lepas je la, tak sempat nak digantikan. T^T


HELLO MAY!

Jumaat, Mei 03, 2019


Hi~ Assalamualaikum

Yeay! Mid of the year. Ish pejam celik je kan. Lagi 5 hari nak masuk Ramadhan. Bersedia dah ke kita? By the way, sebelum tu Selamat bercuti pada mereka yang bercuti dan Selamat hari pekerja buat semua warga bekerja. 

Well, ke mana saja cuti-cuti ni? Bawak family gateaway before Ramadhan? Atau dah shopping baju raya? Haa, buat warga Johor Bahru, boleh la singgah ke Festival Konvo UTM yang ke - 63 untuk cuci mata tengok baju raya yang dijual dengan harga yang berpatutan dan menikmati pelbagai makanan Thai yang tengah viral sekarang nih. 

Eh, terpromo pulak. Benda baik kena promo, supaya sama-sama dapat keistimewaannya. 

Itu je la nak kabo. Sekadar nak bagi status blog ni cantek sikit. Hehe 

Doa-doa la entry untuk May ni cantek sikit sebab positif vibes is coming back! hehe

Till we meet again! Jaa ne!
© kisah aienienka.