ANIME: Rakshasa Street

Rabu, Ogos 26, 2020

 


Tajuk: Rakshasa Street 
Genre: Anime, Family, Action, Supernatural
Episode: 24 (Season 1) tbc s2
Sinopsis: 
Requiem Street, where evil spirits are attracted to in order to destroy them. A place where spirits and humans co-exist, not all humans can enter Requiem Street. Only those rare-soul users with guardian spirits can enter. xia Ling was just a normal university intern, but a meeting by chance changes her ordinary life... In this world full of evil spirits, can you cooperate with your guardian spirit in order to survive?


Dari mata penonton: (Spoiler Alert!)


Thanks to my sister suggest this anime. Dari Chinese Mainland, Adaptasi daripada manhua a.k.a komik dan ada juga drama dia (belom tengok lagi) Best sangat. Cuma dia masih tergantung di season 2, dengan baru episod 7 kalo tak silap. 

Ikutkan siri pertama ni dah lama sangat. eh, tiga tahun juga jika tengok orang yang muatnaik di laman youtube tu. Berkisarkan tentang dua beradik, Cao Yan Bing dan Cao Xiao Liang yang menjadi penjaga 'Rakshasa Street'. Yang mana kononnya setiap jalan di China ni, ada lah tempat spirit di letakkan sebelum dorang ke Ghostdom. Selain Penjaga a.k.a Requim General ada juga The Constables yang menguruskan semua ni. Okay, aku tak faham sangat la kan. Sebab aku dok fokus dengan kisah dua beradik ajaib ni. 

Pada mulanya, Rakshasa Street tu memang di jaga oleh ayah mereka, iaitu General Cao. Sehingga satu malam ayah dan ibu mereka keluar melunaskan satu misi, meninggalkan mereka dua beradik langsung tak kembali. Si Abang  yang dilahirkan dengan Guardian Spirit (kira spesial la dia ni) sudah diberikan amanah oleh sang ayah, sentiasa menjaga adiknya yang dilahirkan tanpa Fizik Spirit. Bila kedua ibu bapa mereka tak pernah kembali, The Constables datang membawa Requim General baru bagi Rakshasa Street. Tapi, siapakan nama dia, Requim General yang baru ni jahat. Nak sabotaj dorang dia beradik menyebabkan dorang keluar dari border Rakshasa Street ni. 

Bilakan dorang kembali ke Rakshasa Street  dengan kekuatan yang luar biasa, namun tetap juga kalah dengan Requim General tadi ni, sebab dia main tipu. Geram je aku. Plot twist kat sini juga la buat aku sedih gilos sebab ingatkan yang besar tu abang. Rupa-rupanya, si abang Xiao Liang dah mati dibunuh adik dia sendiri sebabkan oleh trick mind oleh Requim General jahat tu. Ergh~ Masa tu, si adik yang dilahirkan tanpa Guardian Spirit, rupa-rupanya memilik Warrior Body yang mana boleh konker 7 Guardian Spirit. Fuh, padan la Yu Jin (guardian spirit abang) cuma ada mula-mula ja. Tak perasan sebab ingatkan si abang tu boleh dapat guardian spirit yang lain . Kan? 

Kesudahannya, mereka dua beradik dapat kembali Rakshasa Street tu seperti mana impian si abang tadi. 


Done cerita dorang dua beradik, ada perempuan agak slow ni, nama dia Xia Ling, tak sedar dia ada Guardian Spirit. So, The Constables yang ditugaskan untuk pilih mereka yang terpilih, Guifu Satong, jumpa dia dan nak training si Xia Ling ni semata-mata nak keluarkan Guardian Spirit dia yang dikatakan memiliki Elixir yang boleh membangkitkan orang yang tiada. 


Aku pun loklak la nak cerita. Sebabkan aku masih tersangkut kat Season 2 tu. Cite dia tak habis... Sebab biasa la anime, mana pernah tak panjang kan. Haha Anyway, Nak tengok kuasa Cao Yan Bing dalam menyeru Guardian Spirit dia yang tujuh-tujuh tu. Sebab setakat yang aku dah tengok, dia cuma seru dua sahaja. Kalau korang rasa nak tengok la kan, boleh Rakshasa Street di sana. 



 

Prelove Giveaway by Raydah

 

Yuhuuu~~~ I'm back to follow and support those yang buat giveaway. Yeeahhhaaa~ 


Tarikh Tutup; 24 September 2020

Klik banner to join! 


Apa yang kadang sis singgah juga ke blog Ray ni, sebab suka penulisan dia. Suka dia tulis dalam english which mine is so broken. Haha And She just a gorgeous dongsaeng ah~ Kadang rasa mcam nak baca review certain produk bukak kat blog Ray. He he he 

Dah sebulan berlalu, baru teringat-ingat dengannya

Selasa, Ogos 25, 2020

 

Dah sebulan berlalu, baru teringat-ingat dengannya | Benar la kata orang, beratnya kehilangan. Sesuatu yang datang tanpa salam, perginya jua tiada khabar. Seminggu berlalu, aku seperti tiada rasa perubahan. Kemudian, padam remark yang aku mengandung di aplikasi Theasianparent dan juga aplikasi kalendar period. Kemudiannya, Theasianparent ada memberikan satu mod pemulihan untuk ibu-ibu keguguran agar tak bersedih. Aku buangkan mod itu kerana rasa aku tak la bersedih sangat. Namun, sejak dua menjak ini, aplikasi itu sering menghantar notifikasi tentang apa ibu hamil harus lakukan, apa tips no & yes to do during hamil, apa-apanya la tentang tempoh kehamilan. Me like? ........ 

Dengan badan sakit-sakit, yang pantang tak juga pantang. Sebulan berlalu  baru nak berurut, dengan anak-anak lain tak sehat.. Allahu~ 

I was really tired you know... I want to go...... 

Aku cakap dengan diri aku, ko buat la apa-apa yang yak bagi ko sedih. Doa banyak-banyak. Orang lain ada lagi sedih tau dari ko. Atleast ko ada dua lagi anak ni. Baik Mrs. Ayahumi ataupun mak mentua aku serupa je nasihat mike tu,  Allah tahu lebih baik. Tapi, aku.... Aku bukan tak terima nasib.. I cuma penat dowh.. Penat sangat. Sampai kadang rasa macam nak tikam diri sendiri, nak bunuh bebudak ni bila dengar dorang nangis. Tambahan lagi, bila orang sekeliling anggap kau dah sehat sangat. 😞 

Oh, mak mentua aku cakap la, haa tu la tak pantang. Yela, tak ada inisiatif sendiri kan. Masak lauk untuk sendiri, kang orang lain kata tak pedas. Tau aje la lauk pantang acaner kan. Aku bulun je masak lauk biasa. Tapi, sambil makan beringat. Kalo badan sakit, aku tak makan dah. Tapi, bab makan alhamdulillah aku rasa okay je. Cuma kaki tu la degil. Haha 

Kipas ditalakan ke kaki. Haa, merasa la urat kau kembang sana kembang sini. Kena sentuh sikit je, dah macam naga sendawa dia. Haiyaaa... 

Weh, tak ada siapa ka nak dengar cerita aku ni? 
Menghilangnya aku sebab rasa aku ni tak penting untuk sesiapa. Buat apa pun salah. Semua jadi....... 

Banyak aja la rezeki yang Allah bagi kat kami terutamanya laki aku ni la. Satu-satu dia dapat. Alhamdulillah. Tapi , aku ni yang rasa #taksyukurlangsung pasai pa ntah..  Rasa laki dah maju, ko masih kat takuk tu ja. Mental block macam terkurung a.k.a sesat dalam pagar maze tu.  Hebat lagi la jadi maze runner boleh keluar. Yang aku duduk situ, terpaku dongak tengok pagar maze tu. Kepala aje la fikir, mana aku harus pergi lagi? Apa yang aku perlu buat lagi ni? Kenapa aku tak happy-happy? Ke aku ni manusia tak bersyukur, sebab tu selalu rasa macam tu... T^T 

Ogos, it's hard beb. Aku nak bersembang benda pun tak tau wei... Rasa macam.... Loser sangat. Tolong la sesiapa amek aku ni...  bawak aku keluar dari pagar maze ni.. Aku takut....  .....



Salam Maal Hijrah 1442H

Khamis, Ogos 20, 2020

 


Salam Maal Hijrah 1442H pada seluruh umat Islam di dunia terutamanya di Malaysia. 

Tak dak nak wish apa-apa, berharap tahun baru kita diperbaharui dengan azam baru dan melakukan perubahan dari segi kebaikan. Semoga kita dilimpahi dengan rezeki yang halal serta dilapangkan dalam melakukan apa jua urusan. 

Ampun maaf dari Aienie dan selamat bercuti. ^^

Kisah Najmi, tumbuh gigi taring sebagai gigi ke tiga.

Jumaat, Ogos 14, 2020

 Kisah Najmi, tumbuh gigi taring sebagai gigi ketiga | Anak la anak.. Apa aneh-aneh saja kamu ini. Hari tu kaki la. Kali ni pulak gigi. Ibu is pening nak ui. 

Manja dia usah dikira. Seawal bulan Ogos hari tu, asyik merengek nak berdukung saja. Nak dok bawah ketiak Ibu la lebih senang cerita dia. Ibu nak buat kerja terus terbantut semuanya. Kang orang cakap Ibu ni main telefon aje. 

Padahal, ye laa.. malas la nak cakap kan... 


Secara logik dan klinikalnya gigi bayi atau kanak-kanak akan tumbuh bermula daripada gigi hadapan terlebih dahulu. Sama ada dari gigi hadapan di gusi bawah mahupun di gusi atas. Terpulang. Majoriti kebiasaannya gigi akan tumbuh di bahagian bawah dahulu. Alhamdulillah sejak 11 bulan, Najmi sudah pun ber'taring' dua gitu. Nak bagi susu badan pun naik seram dia ketipkan. setelah sekian lama baru la gigi ketiga dan keempat nak menyusul.


Ikutkan umur juga, anak-anak Aien boleh dikatakan ketinggalan dalam pertumbuhan gigi ni. Orang kata tak ada diransangkan gusinya tu. Padahal dah gosok aje gusinya. Boleh refer klinik atau Youtube tentang penjagaan mulut bayi dan kanak-kanak seawal usia. 


Yang merisaukan si Najmi ni, Ibu dia suka benar layan tekak manis sendiri sampai kenan ngan anak. Dulu masa kakak Nayla, banyak pantang larang. Dah kena si Najmi, pantang tengok rembat je semua.  Risau Ibu ngasi jugak. Apalah Ibu ni...

Sabar la Ibu sebulan ni, Najmi meragam nak tumbuh gigi. Takat entry ni ditaip, dah dua dari sebelah kiri dah 'pecah' gusinya. Lump sum sekali gigi dia nak keluar haa.. Bertabah la...




Korea Drama: It's Okay Not to be Okay.

Khamis, Ogos 13, 2020

 

Tajuk: It's okay not to be Okay 

Genre: Psychology, Romance, Comedy 

No of Episode: 16

Cast: Kim Soo Hyun, Seo Yea Ji, Oh Jung Se

Sinopsis: The story of a community health worker at a psychiatric ward who lives on 1.8 million won (approximately $1,520) a month and a storybook writer suffering from an antisocial personality disorder. A man who denies love and a woman who doesn’t know love defy fate and fall in love, finding their souls and identities in the process.

Moon Gang Tae is a community health worker at a psychiatric ward who was blessed with everything including a great body, smarts, ability to sympathize with others, patience, ability to react quickly, stamina, and more. Meanwhile, Go Moon Young is a popular writer of children’s literature, but she is extremely selfish, arrogant, and rude.

(Source: Soompi & Koreandrama.org) 


SPOILER ALERT 

 

Akhirnya, sudah jugak aku menonton drama ni. Dah pun habis ditayangkan minggu lepas. Laju-laju aku dunload dan tertengok malam semalam. Gigih aku habiskan half of siri. Rabak mata. Sedih, lawak, touche, semuanya berkecamuk. Bila kau menonton sebagai seorang mak dan juga seorang anak. How broken you can be, but why you repeat the same mistake? 


Eh, teremosi pulak. Suka tengok watak Seo Yea Ji a.k.a Ko Mun Yeong yang kuatkan dirinya demi trauma yang lalu. Menjadi penulis buku kanak-kanak, punya ramai peminat. Namun sedikit demi sedikit pergi kerana perangai tiada perasaannya itu. 


Moon Gang Tae, seorang penjaga di sebuah hospital pyschology. mempunyai seorang abang autism, Moon Sang Tae. Yang ni best tengok brotherhood dorang di samping kawan Gang Tae, iaitu Jae Su. 


Aku rasa ramai juga la orang tengok drama ni, sebab ianya menitik beratkan masalah psychology manusia di zaman sekarang ni. Serba serbi sensitif. Tapi nak orang je faham dia. Bila seseorang itu terlalu amek hati dengan orang lain, hati dia sendiri dia lupa nak jaga. 


Memori buruk itu akan kekal lama di hati - Ko Mun Yeong


Rupa-rupanya Moon Gang Tae pernah suka dengan Ko Mun Yeong masa kecil sebab gadis itu selamatkan dia dari mati kesejukan dalam sungai itu. Namun, bila freak out bila tengok gadis itu beperangai seperti lunatic hasil didikan ibunya, Do Hui Jae seorang penulis buku misteri dan thriller. 

Apa yang aku belajar dari drama ni, sebagai seorang ibu bapa harus beri peluang pada anak untuk pilih jalan mereka sendiri. But, tipikal asian parents selalu nak anak-anak itu menjadi yang terbaik namun cara didikan itu kadang-kadang kita tak sedar yang kita terlalu mengawal mereka. 

Didik la anak-anak ibarat mengawal layang-layang. Lepaskan ia sebebasnya, bila perlu tarik la ia kembali. 

Some episode yang aku tengok nangis  ada episod aku tengok ketawa. Dan ada juga episode yang membuatkan hati aku sakit sangat. Tapi, ianya tak sedih. Cuma sakitnya itu susah nak dijelaskan. 

Keseluruhan cerita, digarapkan dalam buku terakhir Ko Mun Yeong, - The Real Face. Mereka bertiga mencari kebahagian mereka sendiri. Gembiralah untuk diri sendiri. Apa yang perlu cintai diri sendiri dahulu sebelum menyayangi orang lain. 

Banyak la quotes dari drama ni telah diubah oleh peminat untuk tatapan orang ramai. Sekaligus aku rasa drama ni terbaik juga dari Studio Dragon. Ada sebahagian tempat digunakan dalam Hotel Del Luna. Rumah Ko Mun Yeong tu, Balkoni dia tu. Heee~ Pahtu Ok Psychiatric Hospital kalau tak silap lebih kurang macam Dr. Romantic punya design hospital dorang. 

Lagi lagi, ah.. Aku dah lupa dah. Yang penting sebab dah dunload. Nanti nak repeat lagi bila aku rasa lost dalam mendidik anak-anak ni. Well, I'm not a good mother, yet I want the best for them. -IT'S OKAY NOT TO BE OKAY. 



Mak Ju Ri nasihatkan si Gang Tae, sebab dia rasa mak dia selalu amek berat pasal abang dia saja, berbanding dengan dirinya. Tapi, mak cik ni kata, mak dia sangat kuat kerana berjaya besarkan dua orang anak. Bahkan dia yang anak sorang pun ada masanya nak lari. FUH, aku bayangkan kami 7 ni. Terus aku berterima kasih dengan Mrs.ayahumi yang struggle besarkan kami yang kadangnya tanpa Mr.Ayahumi di sisi. Lebih kurang macam mak yang suaminya kerja army gitu la. 


Apa yang Gang Tae tak nampak, mak dia sayangkan dia sepertimana sayangkan Sang Tae, sebab tu mak dia lahirkan dia. Cuma itu lah, kadang-kadang anak istimewa ini dia perlukan perhatian lebih sampai mak dia sendiri penat. 


Ill fated relationship. How bad your relationship is it.  Nak berpisah itu sakit, apa la salah jika kita bersama untuk mengubati hati keduanya. 

Suka juga buku yang semua Ko Mun Yeong ni tulis. Ada real life tak? Hee, bagaimana aku nak jumpa pintu agar terus maju ke hadapan tanpa melihat memori yang lalu? 


Well, korang harus menonton drama ni ya.  Dah habis dah tak perlu tunggu. hEe

 

#Segmen : Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari

Ahad, Ogos 09, 2020

 

Join giveaway atau apa jua segmen adalah salah satu kita berinteraksi sesama blogger. Yeah! 


Makanya untuk segmen ini berlangsung sehingga 14 Ogos 2020  dan korang masih belum terlambat untuk menyertainya. Meh, join. Support member. Saya sudah, anda bila lagi? Ha ha ha 


Najmi dikesan hadapi masalah bow leg

 Assalamualaikum gais, salam hujung minggu. Semalam boring-boring termenung terfikir pulak nak buat entry cerita pasal kisah Najmi masa dia check up setahun hari tu. 


All is good , alhamdulillah but once kitaorang nak keluar dari bilik misi tu, Aien lepaskan si Najmi ni jalan sendiri. Tapi  misi suruh tahan. Kenapa la pulak kan? Rupa-rupanya kaki sebelah kiri Najmi masuk ke dalam was called "Bow Leg". Terus kena refer ke doc suruh tengok macamana la kan. Alhamdulillah jugak, dod kata kita pantau dia till 2 years old. After that  kalau kaki dia masih not okay, kena la kan refer pada fisio. 


Apa itu Bow Leg? 

Bow legs (or genu varum) is when the legs curve outward at the knees while the feet and ankles touch. Infants and toddlers often have bow legs. Sometimes, older kids do too. It's rarely serious and usually goes away without treatment, often by the time a child is 3–4 years old.

-kredit carian google. 


Kalau diikutkan kata doc, normal bagi kanak-kanak yang baru belajar berjalan. Sekiranya berlanjutan, ianya harus diperbaiki. Bila dicari dan baca pada carian google, takut jugak bow leg ni kan. 

Misis ada tanya, kalau dia jalan ada jatuh-jatuh tak? Normal ada la kan, but tak selalu. 


Diikutkan usia, Najmi boleh berjalan awal tau. Sekitar 8 bulan begitu. Jika dibandingkan dengan adik sepupu dia, Furqan much aktif that little boi. Sampaikan Najmi pun takut dengan dia. Tapi, Furqan tak ada bow leg walaupun dia pun boleh berjalan awal dari usia. 


Tak tau la apa penyebab Najmi boleh bow leg tu. Boleh baca sini jika sudi, Bow Leg Info 

Dan dia kata, boleh mempengaruhi cara jalan seseorang itu. Tak berapa ingat la Nayal dulu macam tu ke tak ye. Kena scroll balik video dia berjalan ni. Nasib Aien ni jenis suka rekod masa dorang memula belajar berjalan sehingga la sekarang. 


Perasan masa first dia berjalan kaki Najmi kembang di bahagian lutut, tapi buku lalinya masuk ke dalam. Fikirkan itu normal sebab dia nak seimbangkan badannya. Lama kelamaan, sebelah kanan sudah normal. tinggal la sebelah kiri ni. 

Hampir sebulan dah Najmi dikesan bow leg tu, saban hari Ibu dia tilik kaki si anak ni. Di urut setiap malam supaya lurus. Kata mak mentua, itu la, tak dibedung kakinya kembang begitu.  

Nayla dulu sampai tiga bulan masa tidur berbedung, Najmi mana mahu. Haha Mampu ketawa saja la. Kadang orang cakap benar, kita saja la yang pahit nak terima kan? 


Ini gambar semalam. Boleh nampak dia berjalan, kaki kirinya tertinggal ke belakang gitu.. heee~ 



Ini gambar Najmi berdiri tegak. Nampak kekok sangat. Harap kakinya boleh normal setiba usianya. 


Masa ni tak perasan la pulak kan? Hurm..  Hurm.. Hurm.  Ibu kau ni dah speechless dah bila kenangan kaki kau ni Najmi..


  

Hasil cabutan bertuah, Oven baru lagi besar.

Rabu, Ogos 05, 2020

Alhamdulillah, sekali kau bersyukur atas segala nikmatnya, Allah akan gandakan rezeki pada mu. 

Alhamdulillah. Tahniah Cik Suami dapat cabutan bertuah dalam mesyuarat agung kelab keluarga tempat dia bekerja. Masyuk. 

Pulang rehat tengahari, dia sempat bermain dengan anak-anak minta doakan supaya dapat TV. Dapat la tengok TV di rumah. Aku ni blur. Tang mana nak dapat TV tu.. Haha tak la pulak mulut ni nak menanyakan. 

Alih-alih petang dia balik kerja mengangkut sekotak besar oven. Sebelum tu ada jugak masuk whatsapp kabokan pada aku, tapi itu la. Tepon tak sempat menengokkan. 


Alhamdulillah Allah. Tak dapat TV  oven pun jadi. Besar bak hang. Sama jenama yang Mr.Ayahumi aku hadiahkan pada kami masa kahwin dulu. Tapi kali ni sekali ganda besar dia. Siap boleh panggang ayam sekor jah.. Boleh la buat kenduri kendara. 

Apa yang aku teruja lagi, macam pembakar semangat la suruh aku nak baking-baking ni. Angannya nak bisnes brownies la, apa la kan. Ala simple simple je. bila dah ada oven besar macam ni terangan la pulak nak bakar kek lapis sendiri. Kah! Kita tengok sejauh mana kek lapis itu pergi. Haha 

Setakat ni mampu jual yang orang buat ja. Nak buat sendiri rajin bebeno... 

Makanya, bila dah ada oven baru ni.. yang kecik molek tu pass la pada mak mentua. Buat dia bakar bakar apakan. Heee~ I am so excited .. 

Cik Suami pun bukak cerita, sejak kawin rezeki cabutan bertuah tu tak pernah miss. Dulu, masa mula kahwin dapat alas cadar. Pun kain bagus. Sampai sekarang aku suka mengenakan set tu. Raya tahun lalu, dapat kipas. Rezeki anak la. Memang masa tu cakap nak tambah kipas satu lagi dalam bilik. Alhamdulillah, dapat cabutan bertuah. Tak perlu dah beli. 

Bayangkan dalam bilik kami, kipas sahaja ada tiga. Satu kipas kaki, dua kipas meja. Setiap sudut katil ada kipas. Mak aih.. Bila sejuk, satu je la berfungsi. Tang panas.. Semua haa hidup.. 

Pahtu kali ni pulak, alhamdulillah dapat oven. Allah hiburkan hati aku kehilangan baby, suh happy happy bisnes agaknya. Aku dah dua tahun berangan nak bisnes brownies. Tapi, takut nak mula sebab khuatir pasaran, takut tak mampu kejar demand, lagi satu takut penyakit M aku datang. Sebab tu aku rajin buat untuk makan sendiri je. Kadang bawak balik kampung, lanje la tekak adik ipar yang suka dessert ni. Alhamdulillah, semua kena dengan tekak dia. sekarang dah pandai request minta buatkan kalo dah lama tak buat. Haha 

Tunggu la, ada sikit keberanian.. Ada la bau bau coklat yang awesome tu.. heee~ 

Terima kasih Allah atas rezeki yang kau berikan pada kami hari ini. Alhamdulillah atas nikmat yang telah kau kurniakan pada kami. 

Chinese Drama: My Neighbour Can't Sleep (2019)


Tajuk: My Neighbour can't sleep 
Genre: Music, Comedy, Romance 
No. of episode: 24 
Cast: 
Sinopsis: A sweet romance begins when a pianist suffering from insomnia finds comfort in a quirky romance novelist.

Song Mi Duo who's been single since birth is an aspiring romance novelist who dreams of making it big. During the summer after her high school graduation, she meets Xi Song, a pianist who became famous at a young age. Due to the pressures that he faces, Xi Song suffers from insomnia but is surprised to realize that he can sleep when Song Mi Duo is beside him.

Using Xi Song as her model, Song Mi Duo becomes determined to write a love story that will take the world by storm. The two work up a deal that they will both benefit from, thus starting a unique sleeping arrangement as they chase for their dreams. (Source: ChineseDramas.info)

Spoiler Alert 

Sangat ringan dan santai untuk ditonton. Pelakon perempuan dia mengingatkan aku pada siapa tu pelakon Korea tu, Haa,,, Gong Hyo Jin. Sebijik sangat-sangat gaya deme ni. 

Kalau nak dikatakan Xi Song cold hearted guy, tapi dalam hati ada taman. Dia dulu yang suka pada Song Mi Do dalam diam. Sejak kematian ibunya, Xi Song pendam je segala keinginannya. Ikut je orang a.k.a manager dia Liang Ge cakap apa. But, once Xi Song kenal Song Mi Do dia berani berubah arah walaupun hubungan mereka sangat ditentang oleh orang sekeliling terutama daripada pihak Xi Song. Alah, ramai tu takat Liang Ge dengan Aunty Gu a.k.a penjaga Xi Song tu je. Even ayah Xi Song sendiri okay je. 

Teda juga la aku nak review panjang-panjang sebab macam tipikal corny comedy romance jugak la drama ni. 


Comel tengok Song Mi Do tu . Alih-alih kan, rupanya mak bapak Song Mi Do ni memang fans kalah mati si Xi Song ni. Sejak kecik Mi Do ni ditekankan oleh ibunya untuk mempelajari piano disebabkan Xi Song ni. Namun, sudahnya anaknya memilih untuk menjadi penulis novel. 

Konon nak amek Xi Song jadi inspirasi, last-last sendiri jatuh hati. Eh,, Dan akhirnya mereka hidup bahagia bersama. 


Nah, kunci pintu hati saya. Haha

Chinese Drama: My Girl (2020)



Tajuk: My Girl / 99 point girlfriend 

Genre: Romance, comedy, Business 

No of episode: 24 

Cast: 

Sinopsis: As a child, Meng Hui was involved in a terrible accident. Though she has born the physical scars of that moment on her face all her life, it’s the mental scars that have caused the greatest damage. Traumatized by the event, Meng Hui developed a dissociative identity disorder which causes her to switch between two distinct personalities at random. Never knowing when her alternate personality might emerge, Meng Hui has struggled all her life, to find a balance between her two sides. Now grown, Meng Hui works as a makeup artist who has started creating her own small line of homemade cosmetics. As fate would have it, she happens to cross paths with Shen Yi, the CEO of a large cosmetics company, during one of her episodes and suddenly declares herself to be his girlfriend. Though shocked by this sudden outburst, Shen Yi decides it’s better to save face by playing along, than make a scene in public. In turn Shen Yi is rewarded for his seeming gallantry when he discovers, not long after, that Meng Hui has developed a liquid foundation that has the potential to revolutionize the cosmetics industry. Desperate to get his hands on her formula, Shen Yi continues to play the part of the devoted boyfriend, a fact that shocks Meng Hui once her alternate personality relinquishes control. Though at first, only interested in Meng Hui’s formula, Shen Yi soon finds himself falling for the girl fate seems to have thrown into his life, and even more surprising, she seems to be falling for him. But their relationship is put to the ultimate test when Meng Hui learns that Shen Yi was the one responsible for the accident that changed her life, all those years ago. Will their love become the salve that heals their deepest wounds or will they find that some wounds really do leave permanent scars?


(Source: Viki)


SPOILER ALERT


First of all, aku tengok ni sebab Shen Yi melakonkan watak M dalam drama Memory Lost yang aku pernah review sebelum ni. Dalam tu, sekali imbas macam ensem. Ha Ha ha 


Sekali tengok dia dalam ni, comel pulak. Dengan watak lelaki kaya, tapi cikai nak mati. Sebab yang kaya bapak dia. Dia dibesarkan oleh mak dia sebaik saja kedua ibu bapanya bercerai. Makanya, hubungan Shen Yi dan bapanya tak la berapa baik. 


Berkenalan dengan Meng Hui, seorang juru mekap. Eh, tak ada la berkenalan. Cuma terserempak dalam satu program dan Meng Hui punya PTSD tetiba trigger masa tu. Mengeluarkan bakat yang tersembunyi yang ada pada dirinya. Dan menganggap Shen Yi itu, teman lelakinya. Bila jumpa kawan baik, merangkap doktor Meng Hui, Ah Tao Shen Yi bersetuju untuk play along dengan Meng Hui. 


Lama kelamaan, Shen Yi dapat tahu yang Meng Hui adalah gadis yang pernah dilukainya satu ketika dahulu..Terus cinta + rasa bertanggungjawab terhadap Meng Hui semakin kuat. Kerana gadis itu punca utama mengapa Shen Yi gigih nak ciptakan sebuah formula baru untuk foundation cum serum untuk menutup luka di wajah. 


Seronok tengok drama ni, sebab layan Meng Hui punya PTSD tu. Once dia pulak jadi Presiden LS Corp. padahal kompeni tu Shen Yi punya. Ha ha Selamba dia nak pecat patner Shen Yi, Manager Xu yang tak guna tu. Hampir beberapa tahun bertapak di dunia mekap LS Corp masih tak dapat nak berdiri dengan kukuh. Majoriti share holder cuma sanggup melabur sebabkan ayah Shen Yi tu je. Selebihnya dorang sangat tak yakin dengan kebolehan Shen Yi sendiri. Bila Meng Hui yang berpewatakan seperti seorang presiden, staff LS Corp semua suka dan sayangkan Presiden Meng lebih daripada boss sebenar. Comel je. 


Paling win, satu watak pembantu LS Corp tu, siapa ntah nama dia. Dia banyak memainkan peranan penting tapi nampak tak penting sangat. 


Drama ni banyak part bosan jugak la bagi aku. Seem like aku punya mood swing na mati, jadi tengok pun macam tak ada perasaan. Cumanya gigih habiskan sebab bromance Shen Yi dan kawan baiknya, Dr. Sui, seorang doktor plastic surgery. 



Dr. Sui banyak membantu Shen Yi sebaik-baik juga perkara. Bromance dorang memang win jugak la. Dah la sampaikan baju Shen Yi pun dia sudi taja. Kadang makan malam dia beralasan ada promo  buy 1 free 1 . Bagi satu kat Shen Yi. Ha Ha 


Yang paling ketara bila Meng Hui berperwatakan Presiden LS Corp tak nak balik rumah dia sendiri. So, masa tu Shen Yi gelabah nak carikan rumah untuk Presiden Meng. Dr. Sui la orang yang membantu. Alasan dia saja beli rumah lebih kot-kot Shen Yi perlukan satu hari nanti. Ha Ha Best wei kalau ada member macam ni real life. 


Lama-lama aku pun tengok Dr. Sui ni macam familiar face pulak. Mana kan drama dia pernah berlakon ya? 


Aha~ rupa-rupanya dia jadi pembantu Dong Hua Ding Jun dalam Eternal Love: Dream tu. Eh, tak ada gambar. Malas nak google. Siapa dah pernah tengok drama tu mesti perasan. Sekarang drama Eternal Love tu tengah main kat 8tv jam 7 petang. Tengok macam dah nak habis je. Tiap kali hujung minggu tengok iklan dia, mesti rindu kata nak tengok lagi. Haha 


Okay, berbalik drama kita ni.. 



Rupanya Dr. Sui baik dengan Shen Yi kerana nak menebus balik silap dia masa kecik dulu. Sebab dia provoke si Shen Yi a.k.a Zeng Jue dan menyebabkan wajah Meng Hui berparut. Sebab tu juga dia menjadi plastik surgery punya doktor. 


At the end of drama, akhirnya Meng Hui tak pun pergi untuk pembedahan tu. Memilih untuk terus membantu Shen Yi di LS Corp dan mereka berkahwin dan hidup gembira. 


satu la keistimewaan drama ni, di penghujung setiap episode pasti ada quotes yang boleh membuat kita berfikir panjang. 






Thailand Drama: Prophecy of Love (2020)

Selasa, Ogos 04, 2020


Tajuk: Prophecy of Love / Forecasted of Love 

Genre: Action, Romance, Friend, Drama, Family 

No of Episode: 13 

Cast: 

Sinopsis: Rosita gets into a car accident and suddenly gets a talent where she sees the future when she touches a rose. She becomes a famous fortune teller. One day, she makes a prediction in public to reporters that Theeruth, a famous actor, will make a woman pregnant and have a secret child. That prediction gets Theeruth into trouble and their relationship becomes antagonistic from that day. 

A few years later, there is a charity event and the host invites Theeruth and four celebrities as special guests, and also invites Rosita to tell their fortunes. Five celebrities choose different roses and give them to her to read. Once Rosita touches those roses, she sees sweet scenes of Theeruth and herself hugging, kissing and loving each other very much. She is so shocked. Her reaction is so strange and the five celebrities are very curious about what she saw. Rosita does not tell anyone and claims that she saw nothing. But all the guests do not believe her. 

After that day, something strange happens to her. She is attacked by someone and the suspect is one of the five celebrities whose fortunes she had read. The biggest suspect is Theeruth who had always been her opponent. But one day, he coincidentally saves her from the criminal and also offers to let her live with him as it is the safest place for her since everyone thinks that they are opponents.

Their relationship improves little by little from that day through many dangerous situations to find the real criminal who wants to kill Rosita.

(Source: James Ji Fansub)


SPOILER ALERT



Thailand Drama, randomly rasa nak tengok. Menceritakan tentang Rosita yang mendapat anugerah melihat masa akan datang seseorang melalui bunga ros sejak kemalangan melanda diri. 


Dengan anugerah itu, Rosita menjadi terkenal dan mendapat perhatian umum untuk menjadi tukang tilik. Dan melihat masa hadapan seorang pelakon lelaki terkenal, Theerut. 


Dalam visinya, Rosita melihat Theerut bakal terlibat dengan seorang wanita mengandung dan adik angkatnya mempunyai pertalian darah dengannya. Dan visinya itu benar-benar berlaku. Membuatkan Rosita mendapat tempiasan peminat Theerut memarahkan dirinya. Sejak daripada itu, Rosita tidak menilik nasib sesiapa dan fokus kepada pengubahan bunga. 


5 tahun kemudian, mereka berjumpa lagi dalam suatu majlis dan Rosita menilik nasib beberapa orang artis termasuk Theerut serta orang terkenal dalam majlis tersebut. 


Dek kerana takut, antara kelima orang ditilik nasib oleh Rosita ini cuba membunuh wanita tersebut. Malangnya, kebanyakan petunjuk melebih kepada Theerut dan itu tidak benar, membuatkan Theerut memutuskan untuk membenarkan Rosita tinggal bersamanya. 


Rosita pula, takut visi Theerut dilihatnya benar-benar berlaku. Namun, dia cuba untuk mengambil risiko. 


Antara watak penting lain: 

  • Chang - Seorang anggota polis terlibat dalam penyiasatan kes Rosita. Kawan baik Theerut. 

  • Kratai - Pembantu merangkap kawan kepada keluarga Theerut. Juga merupakan intern di Hotel milik Paul. 

  • Paul -  kawan baik kepada Rosita yang pada mulanya aku ingat dia teman lelaki Rosita. Memilik sebuah Hotel. 

  • Thee Ran - adik kepada Theerut, ibu kepada Rawee. Mangsa rogol kawan baik Theerut sendiri, Auaychai. 

  • Auaychai - antara watak villain yang cuba untuk balas dendam terhadap Theerut. Kerana baginya Theerut telah merampas semua kejayaan yang patut jadi miliknya. 

  • Rin - teman pelakon kepada Theerut. mempunyai skandal dengan abang ipar Paul, Thanaphol. Namun, pandai sembunyikan sehingga langsung tak dihidu oleh media. 

  • Lyla - Customer designer untuk drama lakonan Rin dan Theerut. Ada masa silam bersama Rin. 

  • Wittkhorn - Ahli politik yang menyalahgunakan kuasanya demi kepuasan nafsunya sendiri. 

  • Thanaphol - Abang ipar Paul, seorang yang bijak namun akhirnya terkandas juga. 

  • P' Ta - Kakak kepada Paul, shareholder di hotel Paul. Juga orang yang banyak memperkenal Rosita pada orang lain. 

  • Bini General - 


Aku rasa itu je kot yang penting. Rin, Lyla, Wittkhorn, Thanaphol, P' Ta dan Theerut antara orang yang ditilik oleh Rosita di majlis pelancaran tu. 


Bila Rosita dan tinggal dengan Theerut, bermula episode Theerut flirting dengan wanita itu. Rosita ingatkan Theerut ni playboy dan telah menjadi suami orang. Sebab tu dia sedaya upaya menidakkan visi yang dia nampak tu.


Theerut pulak, seorang abang a.k.a pak cik yang penyayang kepada Rawee dan anak yang baik. Suka tengok hubungan kekeluargaan dalam drama ni. Walau apapun berlaku pada adiknya, Theerut tak pernah berhenti mencari adiknya yang sering dihantui igauan lalu. Ran, sentiasa melarikan diri apabila dirinya ditemui oleh Chang. 


Seorang demi seorang terkantoi daripada menjadi saspek kes cubaan membunuh Rosita a.k.a Rose. 


Pertama sekali Theerut yang jelas-jelas dia aja yang tiap kali berlaku cubaan, menyelamatkan Rosita. Keduanya Lyla, custom design yang acah ada sijil kelayakan daripada luar negara. Hakikatnya dia cuma tukang jahit yang berbakat dan seorang budak pinggiran. Jika dulu dia mempunyai skandal dengan Rin, namun kini Rin pula cuba menghancur kerjayanya. Selepas kes mak Lyla cuba untuk bunuh diri. Lyla akhirnya pasrah rezekinya tiada di bandar kembali ke pangkuan keluarga. Redha mak itu penting. ^^ 


Kesudahannya, saspek cubaan membunuh Rosita tinggal la tiga. Baru la terbongkar sedikit demi sedikit bahawa Rin memang cuba untuk ugut Rosita supaya wanita itu tidak memecahkan rahsia dia. Dalam masa yang sama, bini general polis juga mengupah orang suruhannya untuk membunuh Rosita agar rahsianya 10 tahun lalu tidak terbongkar. Kerana cinta, dia sanggup membunuh adik beradiknya sendiri. Tapi, mesti la terbongkar juga kan. 


Dalam Rosita menyelesaikan satu demi satu rahsia melalui visinya, Theerut sentiasa membantu dan lama kelamaan love hate story mereka pun bermula. Bila keadaan semakin kritikal dan mereka berjaya menemukan saspek cubaan membunuh Rosita, namun musuh juga semakin berani mencuba kerana mereka tahu pihak polis tiada bukti untuk menahan mereka. 


Sedih, ahli politik corruption demi nafsu sendiri. Bayangkan jika berlaku di realiti, pusat anak-anak yatim menjadi tempat pemilihan hamba seks, nauzubillah min zalik. 


Auyachai, orang suruhan ahli politik tersebut cuba berkerjasama dengan Thanaphol demi menjatuhkan Rosita dan Theerut, akhirnya dapat tahu bahawa Rawee itu anaknya sendiri. Tika itu, dia insaf dan ahli politik pula cuba membunuhnya. Dia mengambil keputusan untuk tamatkan semuanya demi membalas jasa Theerut selaku kawan baiknya dahulu. 


Tinggal Thanaphol yang keras kepala. Paul sangat benci abang iparnya yang curang pada kakaknya, Namun, untuk menyabitkan kesalahan pada lelaki itu  Paul dan yang lain tidak mempunyai bukti. Bila Thanaphol cuba membunuh Rin yang memaksa lelaki itu menikahi dirinta setelah mendapat tahu dia mengandung. Dan Rin menjadi satu-satunya saksi kuat menjatuhkan Thanaphol. 


Saat akhir juga, Thanaphol masih mahu membunuh Rosita kerana baginya wanita itu tuah buruk pada dirinya, Theerut menembak Thanaphol di tempat lelaki itu menyembunyikan mayat Tuan empunya pusat jagaan anak yatim yang dibunuhnya dahulu. 


Phew~ dalam aksi ada comedy. Ada cuit-cuit cinta. Seronok juga lari layan drama Thailand ni. Asyik keluar iklan je, akhirnya berjaya layan juga. 


Syabas! 



Giveaway by Ejulz & Shirven

Isnin, Ogos 03, 2020


Aku ni nak support geng Sarawak blogger yang aku kenal di alam maya ni. Hope uolls sudi la join k. meriahkan lagi reramai support genk. ^^ 

Tarikh tutup: 15 Ogos 2020 

Bah, jom! Klik jak banner di atas untuk join k. ^^ 



Hello, August!




Hello, August! | Assalamualaikum dan salam sejahtera serta salam Aidiladha dari Aien. Wah, senyap blog ye. Sakan beraya ke tu? Al-maklum la kampung tiada line, dan aku juga lupa a.k.a tiada kesempatan nak buat siap-siap entry dek kerana kesibukan menguruskan kisah misscarrige aku yang baru seminggu berlalu. 


Pejam celik juga, kita telah pun berada di bulan ke 8 daripada 12 bulan. Eh, lagi 4 bulan tahun 2020 akan pergi? Sungguh tak berasa kan.  Perintah kawalan Pergerakan yang orang dok merungut pun telah berlalu sehingga Perintahan Kawalan Pergerakan Pemulihan. Namun, kes saban hari ada pasang surut. Risau hati tengokkannya. Bermula 1 Ogos lalu juga, kita diperintahkan untuk kembali memakai pelitup muka secara tegas oleh Kerajaan. Makanya juga, sekira tiada kewajipan untuk berada di luar. Kita disarankan untuk duduk diam-diam di rumah sahaja. Mari la kita berdoa agar covid-19 segera beredar dari muka bumi ini. Supaya kita boleh hidup dengan keadaan biasa. Buat masa ni, jangan lupa jaga jarak. Elakkan 3C. Dan jaga kebersihan diri. 


Eh, bebel pulak apa ni? 


Itu je la aku nak pesan. Moga August bakal membawa berita gembira buat kita. Jika diikutkan PKPP bakal tamat hujung bulan ini. Namun, dilihat pada turun naik kes saban hari kita pun tak boleh nak jangka apa dan bagaimana tindakan Kerajaan untuk sesi seterusnya.. 


Buat mereka yang baru kembali dari luar negara, kuarintin la diri anda. Jauhi la tempat awam. Jika anda rasa diri bergejala, segera la telefon no yang sepatutnya. Tak perlu la ke hospital mahupun klinik untuk menambah risiko pada orang lain. 


Dan untuk diri aku, be better mum k. Emosi jaga. Diri pun jaga. ^^





© kisah aienienka.