Chinese Drama: My Girl (2020)

Rabu, Ogos 05, 2020



Tajuk: My Girl / 99 point girlfriend 

Genre: Romance, comedy, Business 

No of episode: 24 

Cast: 

Sinopsis: As a child, Meng Hui was involved in a terrible accident. Though she has born the physical scars of that moment on her face all her life, it’s the mental scars that have caused the greatest damage. Traumatized by the event, Meng Hui developed a dissociative identity disorder which causes her to switch between two distinct personalities at random. Never knowing when her alternate personality might emerge, Meng Hui has struggled all her life, to find a balance between her two sides. Now grown, Meng Hui works as a makeup artist who has started creating her own small line of homemade cosmetics. As fate would have it, she happens to cross paths with Shen Yi, the CEO of a large cosmetics company, during one of her episodes and suddenly declares herself to be his girlfriend. Though shocked by this sudden outburst, Shen Yi decides it’s better to save face by playing along, than make a scene in public. In turn Shen Yi is rewarded for his seeming gallantry when he discovers, not long after, that Meng Hui has developed a liquid foundation that has the potential to revolutionize the cosmetics industry. Desperate to get his hands on her formula, Shen Yi continues to play the part of the devoted boyfriend, a fact that shocks Meng Hui once her alternate personality relinquishes control. Though at first, only interested in Meng Hui’s formula, Shen Yi soon finds himself falling for the girl fate seems to have thrown into his life, and even more surprising, she seems to be falling for him. But their relationship is put to the ultimate test when Meng Hui learns that Shen Yi was the one responsible for the accident that changed her life, all those years ago. Will their love become the salve that heals their deepest wounds or will they find that some wounds really do leave permanent scars?


(Source: Viki)


SPOILER ALERT


First of all, aku tengok ni sebab Shen Yi melakonkan watak M dalam drama Memory Lost yang aku pernah review sebelum ni. Dalam tu, sekali imbas macam ensem. Ha Ha ha 


Sekali tengok dia dalam ni, comel pulak. Dengan watak lelaki kaya, tapi cikai nak mati. Sebab yang kaya bapak dia. Dia dibesarkan oleh mak dia sebaik saja kedua ibu bapanya bercerai. Makanya, hubungan Shen Yi dan bapanya tak la berapa baik. 


Berkenalan dengan Meng Hui, seorang juru mekap. Eh, tak ada la berkenalan. Cuma terserempak dalam satu program dan Meng Hui punya PTSD tetiba trigger masa tu. Mengeluarkan bakat yang tersembunyi yang ada pada dirinya. Dan menganggap Shen Yi itu, teman lelakinya. Bila jumpa kawan baik, merangkap doktor Meng Hui, Ah Tao Shen Yi bersetuju untuk play along dengan Meng Hui. 


Lama kelamaan, Shen Yi dapat tahu yang Meng Hui adalah gadis yang pernah dilukainya satu ketika dahulu..Terus cinta + rasa bertanggungjawab terhadap Meng Hui semakin kuat. Kerana gadis itu punca utama mengapa Shen Yi gigih nak ciptakan sebuah formula baru untuk foundation cum serum untuk menutup luka di wajah. 


Seronok tengok drama ni, sebab layan Meng Hui punya PTSD tu. Once dia pulak jadi Presiden LS Corp. padahal kompeni tu Shen Yi punya. Ha ha Selamba dia nak pecat patner Shen Yi, Manager Xu yang tak guna tu. Hampir beberapa tahun bertapak di dunia mekap LS Corp masih tak dapat nak berdiri dengan kukuh. Majoriti share holder cuma sanggup melabur sebabkan ayah Shen Yi tu je. Selebihnya dorang sangat tak yakin dengan kebolehan Shen Yi sendiri. Bila Meng Hui yang berpewatakan seperti seorang presiden, staff LS Corp semua suka dan sayangkan Presiden Meng lebih daripada boss sebenar. Comel je. 


Paling win, satu watak pembantu LS Corp tu, siapa ntah nama dia. Dia banyak memainkan peranan penting tapi nampak tak penting sangat. 


Drama ni banyak part bosan jugak la bagi aku. Seem like aku punya mood swing na mati, jadi tengok pun macam tak ada perasaan. Cumanya gigih habiskan sebab bromance Shen Yi dan kawan baiknya, Dr. Sui, seorang doktor plastic surgery. 



Dr. Sui banyak membantu Shen Yi sebaik-baik juga perkara. Bromance dorang memang win jugak la. Dah la sampaikan baju Shen Yi pun dia sudi taja. Kadang makan malam dia beralasan ada promo  buy 1 free 1 . Bagi satu kat Shen Yi. Ha Ha 


Yang paling ketara bila Meng Hui berperwatakan Presiden LS Corp tak nak balik rumah dia sendiri. So, masa tu Shen Yi gelabah nak carikan rumah untuk Presiden Meng. Dr. Sui la orang yang membantu. Alasan dia saja beli rumah lebih kot-kot Shen Yi perlukan satu hari nanti. Ha Ha Best wei kalau ada member macam ni real life. 


Lama-lama aku pun tengok Dr. Sui ni macam familiar face pulak. Mana kan drama dia pernah berlakon ya? 


Aha~ rupa-rupanya dia jadi pembantu Dong Hua Ding Jun dalam Eternal Love: Dream tu. Eh, tak ada gambar. Malas nak google. Siapa dah pernah tengok drama tu mesti perasan. Sekarang drama Eternal Love tu tengah main kat 8tv jam 7 petang. Tengok macam dah nak habis je. Tiap kali hujung minggu tengok iklan dia, mesti rindu kata nak tengok lagi. Haha 


Okay, berbalik drama kita ni.. 



Rupanya Dr. Sui baik dengan Shen Yi kerana nak menebus balik silap dia masa kecik dulu. Sebab dia provoke si Shen Yi a.k.a Zeng Jue dan menyebabkan wajah Meng Hui berparut. Sebab tu juga dia menjadi plastik surgery punya doktor. 


At the end of drama, akhirnya Meng Hui tak pun pergi untuk pembedahan tu. Memilih untuk terus membantu Shen Yi di LS Corp dan mereka berkahwin dan hidup gembira. 


satu la keistimewaan drama ni, di penghujung setiap episode pasti ada quotes yang boleh membuat kita berfikir panjang. 






6 ulasan

  1. kamek ingatkan sama macam mygirl lee dong wook ya, rupanya lain...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan. si sama alu jak. Tok cdak bercerita pasal mekap2 aie.. Hehe

      Padam
  2. macam best. bookmark dulu la..hehe

    BalasPadam
  3. Suka drama yang ada bromance, buat drama tu jadi lagi menarik untuk ditonton.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha padan la.kak sha boleh marathon The Untamed. dlm tu bromance kuat. Haga

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.