Januari | Sebulan percubaan telah tamat

Jumaat, Januari 31, 2020

Januari | Sebulan percubaan telah tamat


Hi, Assalamualaikum, tak sangka tapi ianya terjadi. Tamat juga kisah kita di Januari. Sedih meninggalkan bulan percubaan ini, yang pada mulanya semangat menyusun azam baru. Mencerna segala matlamat yang ingin dicapai pada tahun yang serba ditunggu ramai.

Perlahan-lahan semangat itu pergi meninggalkan jasad, dengan kerinduan pada kampung halaman. Pada kekanda dan adinda sekaliannya.

Baca sini:: Mak, Angah nak balik,!!


Bermula juga perjalanan si anak kecil yang petah berkata, si adik mula menyusun langkah, si Ibu kian tenggelam dek emosi. Sedikit demi sedikit dia kembali menjadi Nur yang langsung tidak memberi sinar pada sesiapa pun.

Demi sang anak, saban subuh dia bangkit dengan azam dan niat. You can be happy too.. 

Tapi sabarnya hilang, sedihnya menguasai akhirnya kalah pada emosi. sekali lagi.

Cerita Januari,
yang pada mulanya disusun rapi,
punah kerana emosi.
Tiada lain dikesali,
berdoa agar terus berdiri.

Cerita Januari,
Mungkin sampai di sini,
di simpan kemas dalam peti,
buat tatapan si anak nanti.

Ibumu bukannya supermom,
Sedih tawa harus dikemam,
Tiada sisi lain Ibu harapkan,
Semoga dikau dan adik sentiasa dikemaskan.


Menjadi seorang Ibu idaman semua wanita, menjadi seorang isteri yang sempurna juga sentiasa ada. Bila diri kalah dengan emosi, tiada bicara diluahkan. hanya air mata menemani .


be good Februari, be happy for me, cause I am lost in the sea. ♡

till next jurnal, Jaa Nee!


SEGMEN BLOGLIST 2020


Segmen Bloglist 2020 by Misakipureblood | Oh, Hi! Assalamualaikum

Terjalan ke Tiara Sapphire, ternampak segmen ni, dan klik banner. Pam! Jumpa budak ni yang masih die hard otaku fans dan blog dia sangat la comel yang membuatkan inner side of me jump high to the sky and hip hip hoooraaayyy!

Girl~ I support you.  Siapa nak join jom la klik banner di atas ok?


Beeha Mencari Bloglist Baru

Rabu, Januari 29, 2020


Hi, Assalamualaikum, mari la kawan-kawan support blogger.

Aien nak tag all of you yang tekan banner di atas tu, and specially for

Mamapipie dan Rabiah.

All the best. ^^ And salam perkenalan. 

BANGKOK LOVE STORIES 2: OBJECT OF AFFECTION


Bangkok Love Stories 2: Object of Affection | 

S ambungan daripada drama Bangkok Love Stories. Actually tak ada kaitan pun. Tapi dari rangkaian siri yang sama. Drama Thailand ini ditayangkan di Netflix. 




Object of Affection menceritakan seorang repairman terjatuh hati pada pelanggannya yang mengalami Different Identity Disorder atau lebih dikenali sebagai DID. 

Drama ini telah dijayakan oleh Saiparn Apinya Sakuljaroensuk sebagai Jess/Pinky/Joey/Jenny dan Typhoon Kanokchat Munyadon sebagai Qten. Ada ramai lagi watak pelakon dia, korang boleh tengok di SINI.

* Dari sudut pandangan Aien*


Pada suatu malam, Jess ternampak satu kes di mana dua orang penyangak merogol dua orang wanita. Disebabkan dia tak mampu berbuat apa-apa, perbuatan mereka itu telah direkod dalam telefon bimbitnya. Akan tetapi, telefon itu pecah apabila dia cuba melarikan diri daripada penyangak ni tadi. 

Jess mula mencari tukang baiki untuk telefonnya itu bila rumah diserang oleh kedua penyangak. Ntah macamana dorang tau pun tak pasti. 

Dia berjumpa dengan Qten yang merupakan tukang baiki terkenal di Fortune Mall ni. Sebelum telefon itu ditinggalkan, Jess berpesan, "Jangan berikan telefon itu pada orang lain, walaupun muka mereka sama sepertinya melainkan yang bernama Jess."

Tak sampai seminggu berturut-turut tiga identiti Jess menunjukkan belang pada Qten dan pembantunya, Kang. 



Identiti pertama, beperwatakan seperti seorang penggoda, bernama Joey. Terkejut Qten. Ingatkan si Jess ni memang saja nak kenakan mereka berdua. Tapi, telefon itu tetap tidak beralih tangan.


Identiti kedua yang nampak lebih kuat berbanding sebelumnya, Pinky. Kali ni dia memaksa Qten agar telefon itu diserahkan kepadanya, sehingga mengikut Qten pulang ke rumah.

Dari sini Qten sedar yang Jess bukan berlakon. Dia mula curious tentang seorang Jess ini.


Identiti ketiga, Jess ketika usia 12 tahun, Jenny. Umur yang paling sedih buat Jess apabila dia kehilangan ayahnya dan dirogol oleh guru tariannya secara berkala. Setiap kali Jenny keluar, pasti Jess akan terus menangis kesedihan. Mengenangkan tiada siapa yang datang menyelamatkan dirinya tika dirogol oleh Bibo.

Dek kerana Qten ni mempunyai hati yang luhur dan semangatnya suka membaiki sesuatu yang rosak, dia mula mendalami identiti Jess yang lain sehingga jatuh cinta padanya.

Sweet gitu. Jujurnya cerita ni berkisarkan Jess dan Qten je. Ditambah rencah dengan telefon bimbit dia yang diingini oleh penyangak tu tadi, selain itu dengan Kang Tae Hee yang gilakan Qten.

Penghujung drama yang agak meh, menyebabkan turn off sikit la. They happily ever after. jika nak dibandingkan dengan Plead dulu.

Keseluruhannya, boleh laa. buat fikiran menerawang ke lain, dari termenung mengenang nasib.

Till next drama, Jaa Nee!

BILA MOOD KE LAUT, IDEA UNTUK MENULIS MENCURAH

Selasa, Januari 28, 2020


Bila mood ke laut, idea menulis mencurah | 

Sejak beberapa hari yang lalu, Aien sejujurnya, tiada semangat. Macam lost soul pun ada. Well, Because I am a mother, so I decide to go on with the usual routine. Yeah, seems bored right? 

Oh,, Izz dah boleh makan. Yeay! First food dia is brokoli. Eeuuuew~ hahaha after that follow with papaya  dan dua hari lepas bubur. Semalam dia cranky sebab sakit perut, nak yak. Sebab dah tiga hari dia tak yak. Sian dia. Biasa la budak yang menyusu baru nak makan, of course ada susah sikit nak berak. Actually tak ada la sembelit macam Nayla dulu, tapi ya la. Baru belajar nak yak keras. Haha 

Senonoh la Omak kau ni Izz. Orang lain makan papaya senang nak yak, kau susah pulak. Apa pun, perjalanan makan pertama dia without gula dan garam is going well. Alhamdulillah. Dia pun tak ada la excited sangat nak disumbat macam-macam. Haha I tried okay. Harap sampai awak dua tahun la ye sayang.

Nayla, as usual budak 20 bulan. And dia dah pandai cakap. Yeay! a bit yet dan boleh faham apa yang dicakap. Jelas. Minum guna cawan tanpa sokongan. A bit lambat, but who care kan? Janji dia sehat  even though agak cekeding. Ikut la pak awok tu yang.. Yang tak best bila dah pandai cakap is sokmo nanya benda yang sama. Haha Ibu is pening. Layankan aje la. 


Back to story, sejak dua menjak ni mood memang ke laut betul la. Tak tau pasal apa. Stress dia lain macam. Jangan la buat macam-macam. Dengan Izz yang mula cranky, clingy and c--- . apa tah lagi satu ni, paling jauh boleh pergi dok lepak depan dia main tepon. Tu ja. Tak boleh hilang dari depan mata. Pakat riau seblok. Adeh, Ibu mu ini... 

Bukan nak mengeluh tapi sometimes I felt like I am  a loser. Cause sering lost temper to Nayla. Somehow, dalam hati ni menangis je sebab tak mau buat macam tu. Tapi, Ibu takuad. 

Ibu lost.. Ibu miss Opah. Ibu nak balik. Ibu nak balik kampung Ibu. 

Selalu balik kampung Encik Husband. Tengok how lucky he can eat his mom food, talk with his mom. Bila dua minggu tak balik kampung ritu, dia mesti rindu sambal telur hancur mak. And I? 

Ever since my adik-adik datang hari tu, si bongsu tu la kan, masakkan masakan style my mum masak. Allah, rindu teruk wei!! 


Sesungguhnya, hati ini tak boleh nak tersenyum lagi? Eh, hati boleh tersenyum ke? 

Ini la lumrah bila berkahwin antara benua ni. Payah. Sedih-sedih pun mampu sob sob di bantal busuk sorang-sorang. Paling jahat pun mampu video call je la. Nak tunggu dapat balik tu, tunggu husband cuti. Tak pun, tunggu la durian musim lagi sejuta kali. 

I miss my old me. Eh, tak tak. I mean, miss my old me. Yeah, I still my old me. Tiap kali tak boleh nak ekspresikan emosi ikut jasad, sebab itu cuba untuk ekspresi emosi ikut tulisan. 

Ingat, bila Aien pernah cakap tulis  yang Aien dulu pernah bercita-cita nak jadi penulis novel. Haha 

Dan idea tu cuma datang bila Aien tak boleh keluarkan emosi ikut diri, Aien rasa nak menaip dan menaip dan menaip. Aien tulis ikut emosi, tak ikut fact. Huuu~ 

lahir laa, Mak Angah nak balik! 

Ini sedih tak boleh bawak bincang, dan Aien larut dibawa air mata. 

Bermula la bermain peti memori dari mana yang disimpan rapi, dan mana yang lupus hilang tak boleh dicari. 

Kalau korang berminat nak baca amatur writer ni menulis, boleh la singgah di : The secret Dungeon 

Dan jika baik hati lagi tulus, komen la bagi inspirasi. Eceehhh~ 

Baik la, jurnal habis di sini. Doakan Aien kuatkan diri sampai raya nanti baru dapat balik, in shaa Allah. T^T 

Jaa Nee!

MAK, ANGAH NAK BALIK!!!

Rabu, Januari 22, 2020

Mak, Angah nak balik! | Angah duduk termenung di pondok. Jauh sehingga tak menyedari Along datang dari arah tepi lalu membaling batu kecil padanya. 

"Aduh!" Angah mengadu. Terus kepala dipandang ke Along yang tersengih-sengih. 

"Kau kenapa jauh termenung. Dah macam orang kat Hospital Permai aku nengokkan." 

Angah diam. Malas hendak melayan perangai Along yang kaki menyakat. Melihatkan Angah masih tidak berganjak, lalu tangan Angah ditarik dari duduknya dan dibawa ke suatu tempat. 

"Kau nak bawak aku ke mana? Aku penat laa.. " 

"Taraaaa!" Along menunjukkan ke arah sebiji kek chocolate di hadapan mereka. Angah diam. Masih juga tiada reaksi. 

"Ko kenapa? Aku dah belikan kek pun masih tak nak senyum lagi.. Susah la ko ni..." Marah Along. Langsung mencuit kek lalu dibawa ke mulut. sedikit krim dicalit ke arah Angah. 

Angah tetap juga seperti hilang dalam dunianya. Along menarik nafas panjang. sesungguhnya dia juga hilang idea dalam memujuk Angah. 

"Cuba kau cakap dengan aku, apa kau nak? Semalam kau cakap dengan aku, kau nak makan kek kan. Aku dah belikan ni. tak jugak muka kau banyak senyum." 

Angah terduduk. Air mata keluar tanpa dipinta. Sedu datang menjengah dengan lajunya. Terkedu Along. sedih sangat dah ni. 

"Angah nak balik.. Jumpa mak. jumpa ayah. Makan masakan mak. Sembang dengan mak." kata Angah dalam tangisannya. 

Giliran Along pula terdiam. 

Angah rindu mak... Angah nak balik. Angah tak nak cakap dalam telefon je dengan mak. Angah tak nak tengok mak dalam video je tiap kali kita video call. 

Angah cuma nak balik. Balik rumah mak. 

Boleh? 

kredit: @jellynajal



MENANG GIVEAWAY SANA SINI, alhamdulillah!

Isnin, Januari 20, 2020


Menang Giveaway sana sini, Alhamdulillah! |Bahagianya dalam hati, bagai diberi bunga, seisi dunia, ana yang punya!

Siapa manusia yang tak gembira dapat hadiah bilang sikit? Yang nama perempuan itu, gembiranya dapat hadiah itu seperti diberi bunga oleh kekasih hati doang. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Khabar gembira buat bulan pertama tahun 2020 ni. Masya Allah~ 


Pertama. 

Menang sini ]

Kali ni betul-betul unexpected hadiah dan hadiah tu tak pada Aien pun. Sedih, tak ada rezeki. Kalau tak bertambah koleksi hadiah tudung bawal dari blogger Aien. 

Kisahnya, Aien menang secara rawak oleh blogger Suhaila ni. Bila tengok link blog sendiri naik, ya Allah sukanya! Laju whatsapp Cik blogger nak tuntut hadiah. Dan hadiah pun dikirim. 

Mana cerita tak best adalah, hadiah tak sampai sebab posmen telefon Aien dan Aien tak angkat. Dan dijangka mungkin tak ada di rumah padahal dua minggu ni Aien tak ke mana-mana pun pada tarikh yang dikhabarkan. 


Sedih. Tak apa la. Sorry Ella. Aien tak berniat pun tak nak ambil hadiah tu, cuma minggu lepas Encik Suami sibuk, Aien tak boleh drive dan tak terfikir pulak nak cari runner tolong ambilkan. Hurm.  


Kedua.


Sebagai salah satu matlamat Aien 2020 adalah untuk menjadi orang yang lebih teratur, Aien beli E-Book Susunatur by Hani Mynis  dalam 30 hari di #DrUrusrumah. Kalau korang cari di media sosial, terutama Facebook yang selalu memuatnaik segala panduan dari Hani Mynis ni. 

Antaranya:: Barang saka WAJIB beli 

Bila dah beli E-Book tu, Hani Mynis buat giveaway review untuk E-Book tersebut. Apa lagi, cuba la nasib dan tak sangka menang. Ya Allah, terima kasih. Dan korang yang rasa nak lebih terurus sama ada dari segi apa-apa pun, rasa tak ada garis panduan, boleh follow Hani Mynis di Facebook dan Instagram . 

(nanti dah sampai hadiahnya Aien update lagi.) 


Ketiga. 


Yang ni pun juga join for fun actually. Tanda support junior masa belajar dulu. Dah jadi Youtuber tentang deko murah dan haul. Comel-comel tau. The other side of her yang Aien tak tahu. follow youtube dia Atieka Addeen kalau nak tahu lebih lanjut. 

Berbalik pada cerita, malam tadi dia muatnaik satu video, sekaligus cabutan untuk para pemenang. Alhamdulillah, nama IG Aien terpilih. Alhamdulillah. Rezeki anak-anak. 

Nanti dah sampai hadiah Aien update ya. 


Keempat.


Okay, yang ni memang tertinggal kereta api sungguh. HAHA Sebab kadang-kadang join GA pahtu lupa bila tuan anjur umumkan pemenang. Bila terlambat, atau kadang tak ingat la dah claim ke belum, tapi rasa macam belum. Haha Nanti kita tengok macamana. 


Secara keseluruhannya, rezeki untuk first half Januari 2020 ni sangat lumayan. Cuma hadiah-hadiahnya belom sampai lagi. Sob sob laa.. 

Sambil-sambil tunggu hadiah tu sampai jom la layan drama. Jaa Nee!

BELI PETPET DIAPER DAPAT T-SHIRT PONEY



Beli PetPet Diaper dapat T-Shirt Poney | Siapa yang tak suka beli barang dapat hadiah percuma? Lagi-lagi hadiah dia sangat berguna untuk kita. 

Kisahnya, Aien saban bulan wajib tengok aplikasi Hargapedia untuk semak senarai harga barang terutama sekali barang anak-anak. Ya la, kita nak beli sekali bundle, jadi kena cari yang lebih jimat. Aien ada tengok Shopee kadang-kadang menawarkan harga yang agak lumayan. Tapi, kalau duit dah jatuh di tangan susah nak kembali ke akaun. Betul tak? 

Sejak dari Nayla bayi, dia serasi dengan lampin pakai buang jenama Petpet. Jadi, bila lahirnya Izz, kami cuba latihkan dia dengan jenama yang sama, alhamdulillah serasi juga. Bertambah senang kerja Ibu ayah dia. Bila Izz dah makin bambam dan Nayla semakin kecik (tamau makan) diet sokmo. Akhirnya mereka berdua berkongsi saiz yang sama. 

PetPet boleh dikatakan sangat berbaloi apatah lagi tiap-tiap bulan ada saja promosi di serata shopping mall. Tapi nak kena pandai bandingkan harga. Mula-mula dulu selalu beli kat AEON sebab rate harga dia sekitar RM27-30 satu pek. Itu bergantung juga pada saiz lampin tersebut. 

Bila Mydin Mall dah buka di Mutiara Rini, kami selalu borong di sana memandangkan Mydin juga sediakan kad keahlian yang agak lumayan. Bila dua beradik berkongsi satu saiz, senang Ibu nak kira berapa lama mereka guna satu pek tersebut. 

Fuh, menangis jugak, tapi demi anak-anak. Tunggu nanti Nayla dah start training potty dan diapers free, boleh la tarik nafas panjang sikit. 

Kekerapan penggunaan lampin pakai buang ni menyebabkan satu pek tu cuma tahan seminggu buat mereka dua beradik. Kalau maintain saja, boleh la lebih kurang seminggu lebih dua harim Giteww~


Econsave menjadi pilihan untuk bulan Januari untuk stok bulan Februari. Pasai dia memang terlajak murah berbanding dengan yang lain dan ada hadiah yang menarik iaitu T-shirt daripada Poney. Mungkin kolabrasi antara PetpetxPoney juga, wallahu alam.

 Ada juga stok MEGA PACK yang mana dua pek biasa digabungkan menjadi satu dengan harga Rm55-58 . Walaupun masih ada percuma pinggan buluh yang comel, tapi Encik Suami memilih untuk pek biasa yang harganya murah sikit dibandingkan dengan Mega Pack tadi. Yang mana satu pek saiz M ada 72 keping dijual dengan harga RM27.68. Beli dua pek dapat satu T-shirt. Kan lebih berbaloi jika dibandingkan dengan Mega Pack tadi. Bila dah beli 6 pek, dapat la claim tiga T-shirt. Rezeki Nayla dapat baju tu lebih sebab budak yang jaga kaunter redeem hadiah tu bagi stok yang tinggal satu ja. Habiskan je la.


Alang-alang kan? Tinggal satu, buat apa biarkan dia tak berteman. Seronok hati Ibu yang memang dalam hati asyik nak cari T-shirt buat anak dara ni. Buat sesi declutter hari tu, baru sedar seluar dia lagi banyak dari baju. Kesian naa~

Bila dah dapat t-shirt ni, Nayla secara tak langsung jadi Fir pulak.  Haha Siapa Fir? Alah, Ungku Ismail dalam cerita Adellea Sofea tu. Kan asyik pakai baju plain putih je. Nasib Nayla punya bercorak la.


Dah basuh macam ni, lawanya tengok semua putih. Last tengok semua putih gini masa dalam pantang ja. Sedihnya, sidai-sidai semalam, terjatuh satu baju sangkut di ampaian rumah tingkat satu. Selalu jatuh kat tingkat dua, sampai Encik Suami pun marah asyik jatuh je kerja. Bila ampaian tak cukup dah kau sidai baju sejuta helai memang la pakda sidai kat luar. Datang clumsy tu, ada la jatuh sehelai.

Nanti kita cerita beli apa lagi dapat percuma. Jaa Nee!

KISAH TIADA TAJUK

Sabtu, Januari 18, 2020


Kisah tiada tajuk | Hujung minggu merupakan hari dan detik yang ditunggu oleh kebanyakan orang. Mungkin tak semua, tapi kebanyakan ye kawan-kawan. Bahkan kanak-kanak juga tahu bahwa hujung minggu saat mereka boleh berada di rumah tanpa perlu bangun pagi. Eh, baby pun tahu ke? Dorang tak kisah, di mana-mana pun dorang tetap bangun seawal yang mungkin. ye dak? 


Jumaat. 17.jan.20

Selepas subuh, berniat mahu bermalasan dengan anak-anak di kamar walaupun Nayla bangun awal. Izz pulak ikut bau Ibu. Selagi bau tu tak hilang, dia juga masih lena dibuai mimpi. 

Jam 9 pagi, kedengaran orang bagi salam. Tegak kepala kami dua laki bini. Dalam hati, orang nak betulkan jenang tingkap belakang la tu. Al-kisah yang sepatutnya dorang datang minggu lepas seperti yang diwar-warkan dalam group whatsapp perumahan. 

Encik Suami bertanya, nak ke betulkan hari ni. Sebab ikut plan nak keluar. Tapi, kalau tak nak hari ni, bila lagi dorang nak datang. Sudah la nak ikut masa dorang je. Geram pulak hati kita. 

Siap buka, dorang kata 30 minit orang lain akan datang pasangkan tingkap baru. Sudahnya sampai jam 3 petang, tak ada orang datang. Hati yang geram tadi dah bengkak. 


Takkan nak biar ternganga je begini sampai esok? Macam kes pintu hari tu. Ini tak buleh jadi. Rumah yang terlibat dalam sesi penukaran tingkap ni semu dah hangin. Mengamuk jugak, tapi dalam group whatsapp.  

Apa lagi Encik Suami pergi boom dengan supervisor dia sekali kena. Alhamdulillah jam 6 petang dah siap plaster. Rasa-rasa kalau tak dibom tu, memang esok dorang berlengah-lengah. Tak faham. Rupa-rupanya dorang guna sub gitu. Macamana? Buka dan plaster orang lain, yang pasang orang lain. Memang la kan. 

Sudahnya sampai malam pun dorang masih nak buat kerja. Acah-acah rajin. Sudah la, sekali kau buat memang orang susah nak percaya. 


Sabtu. 18.jan

Subuh tadi dah genap Izz Najmi 6 bulan. Belum la. Esok pagi baru genap. Maka, Ibu dah boleh siapkan sesi kenalkan pada makanan. Perlahan-lahan la ye. Boleh ke nak kenalkan tanpa bahan perasa? Agak-agak macamana la perjalanan makanan Izz ni? 

Jadi Aien cuba cari balik segala benda yang Aien telah simpan masa semangat nak bagi Nayla makan memula dulu. Semoga Izz tak jadi picky eater macam kakak dia.

Encik Suami ada gotong royong perumahan. Aien dan anak-anak lepak di rumah. Seronok tengok mereka yang anak-anak dah besar dibawa gotong royong bersama. Nanti, in shaa Allah lama dok sini adalah rezeki kita.

Sebut pasal rezeki, hari tu kan Aien ada menang tanpa sengaja giveaway blogger Ell kalau tak silap. Sian dia. Mungkin dia ingat Aien tak nak hadiah dia. Jujur la kata, Aien geram betul dengan posmen poslaju yang semakin tak bertanggungjawab di zaman 2020 dah ni. Geram je hati. Dia cuma buat panggil sekali, dan terus assumed kita tak ada kat rumah. Padahal Aien ni nak ke mana dengan babies dua ni? Sengal la. Kebelakangan ni, Aien lagi suka berurusan dengan J&T rider daripada poslaju. Fuh, sorry tau. Aien baru ingat nak ajak Encik Suami dia asyik busy je. Aien tak buleh bawak kereta. Hurm.. Sayangnya  kalau tak bertambah satu koleksi tudung bawal dari blogger. hehe

Dulu sekali menang dari Cik Puan Rrai dan entrynya di Menang hadiah .

Petang Encik Suami ajak jalan-jalan. Hee, siapa la surirumah tak suka diajak jalan. Hasil tangkapan jalan hari ni, kedua-dua kesayangan dapat kereta sorang satu. Seronok laa. Sorang dapat kereta baby, sorang dapat baby walker. Haa, esok la Aien edit tambah gambar. So lazy to going outside.

Dan terapi Aien untuk hari ni, tengok si kembang mekar daun sup ni. mOhon bertahan denganku.



Itu saja tinta hujung minggu. Babies masih selsema lagi. Baca di blog Sis Lin, kata remedy letak bawang bukan boleh hilang influenza, haha kita masih buat juga ni. Bebudak masih selsema. So far masih terkawal. Jangan la. Aien minta jauhkan dari segala penyakit ni.

Time to go bed now, sayonara dunia, Jaa Nee!

MENGUTIP KENANGAN


Mengutip kenangan | Do you ever felt like sometimes you want to pick up those all memories that you don't remember? Like someone tell you this kind of story, and yet you don't remember it at all? Or, someone tell you that you are there too, and you totally forgot about it? 


Perasaan. 

Itu perasaan Aien sekarang. Oh, tak. Sebenarnya mengharapkan agar sesorang ingat kembali, sebab utama kita berada di tahap ini? Kadang-kadang, atau selalunya, nama pun kita manusia yang memang kerjanya terlupa, melupakan, kelupaan dan pelupa sentiasa dalam kamus hidupnya. Apatah lagi bila sel-sel otak kau dah tak berhubung sepertimana anak kecil yang rapeh memeriahkan suasana. Kau mahu ingat semuanya indah, tapi kau lupa sesuatu yang dinamakan kitaran. Bukan setiap masa kau berasa gembira sentiasa. Dan tak juga kau rasa berduka selalu. Allah SWT kan sudah berjanji pada kita dalam Al-Quran? Kenapa kau nak terus menyalahkan takdir? 

Manusia ini hidupnya ada pilihan. Dia hidup di atas pilihan. Sama ada pilihannya sendiri ataupun pilihan orang lain atau dia memang terpilih sebagai tanda cinta Allah SWT kepadanya. 

Ya, terlalu banyak kata ulangan. Jangan muak untuk membacanya. 


Syukur.

Bila kita duka, harus bersyukur dalam kesedihan. Jangan sentap sentiasa, walaupun Aien ni orang yang mudah sentap. Tapi, jangan risau. Sekejap ja tu. 10-20 minit kemudian okay la. Cuma bagi masa untuk meluahkan. 

Apatah bila gembira, rezeki kau dapat ketawa. Alhamdulillah. Ketawa itu mengubat duka. Namun, bila kau ketawa terlebih banyak, pasti kau menangis di kemudiannya. Pasti! Kata orang tua, jangan pernah ingkar. 


Kenapa? 

Tulisan ni tak ada kena mengena pun dengan mengutip kenangan. Eh, siapa kata? Cuma tintanya lebih kepada kematangan. Iya kah? Iya. Demi mengingatkan diri selalu lupa, tiap duka itu pasti ada gembiranya. Tiap apa yang kau bersedih, kau lupa akan kebaikannya. Jangan pernah dilihat pada aibnya saja. Kelak kau lupa pada ketulusannya. 

Bila asyik nak marah, nak menangis kerna satu teguran, percaya la hati ini cukup kaca. Pecahnya sudah berjuta kali. Dicantum semula dia pasti teringat sama. Dirapatkan dia pasti berbekas. 


Percaya. 

Tiap apa yang berlaku cuma peringatan buat kamu yang mudah lupa. Percaya la, teguran itu tanda sayang. Mahu kamu berbuat dengan lebih baik. Supaya kamu jadi lebih lembut. Bukan setakat lembut itu senang diuruskan tetapi akur pada yang kata lebih tinggi. 


Sudahnya, kenangan itu telah berjaya dijumpai. Ketemu akan sebab kenapa dia masih di sini. Moga dengan kenangan itu, dia terus kuat menyusun hari yang bakal datang. Hidupnya bukan setakat di sini, bahkan di sana kelak. Jika boleh dia mahu dengan orang yang sama. Menunggunya di hujung titian sirat. Menyambutnya dengan senyum. Mengatakan bahwa dia telah buat yang terbaik. 

I'm so proud of you!



BAYANG

Jumaat, Januari 17, 2020


Assalamualaikum, Hi! | Bayang 

B ayang atau bayang-bayang merupakan sesuatu yang mengikuti kita. Sama ada kita dikawal olehnya atau kita yang mengendalinya. 


Bagaimana? 

Kita selaku manusia, pasti mempunyai bayang sendiri. Bayang itu lah mengambarkan bahawa kita ini hidup . Dalam erti kata lain, hantu mana ada bayang-bayang. Kan? Apabila kita hidup, kita pasti boleh mengawalnya. Jika seperti Aien, hidup di balik bayang-bayang orang lain memang sangat sukar. Apatah mempunyai ibu atau bapa yang suka membandingkan semua orang dikeliling mereka tak kira tua ataupun muda. Bahkan yang si kecil bayi juga mahu dibandingkan. Susah kan? 

Sehingga kini, boleh dikatakan Aien masih hilang dalam bayang. Sama ada bayang sendiri ataupun bayang orang lain. Kenapa ya? 


Takut.

Takut merupakan kunci utama kenapa masih hidup dibayangi serata manusia. Aku mahu kaya, seperti orang ini. Aku mahu berjaya macam dia. Aku mahu... Semuanya mahu, tapi dimana usaha itu? Kata orang dijadikan idola, jujur tiada langkah dibuat dek kerna ketidakpercayaan pada diri sendiri dan takut dikecam. Ya, sebab utama juga tu kenapa masih di situ. 


Puji.

Kerana tidak mendapat pujian juga salah satu punca diri tak punya kekuatan untuk mengambil langkah pertama. Pujian ini merupakan satu sokongan moral yang sedikit sebanyak membuatkan diri akan mampu berubah. Kalau seperti Aien, orang puji, pergh~ semangat terus high level gitu.  Kalau dalam bab masak, kena puji sedap. Hari-hari la kau ngadap menu yang sama. Macam Mona, dek kerana ahli keluarga puji dia masak asam pedas sedap, haaaa sampai termuntah Pak Abu, Rose dan Yummy nak makan. 


Sumber.

Maksud sumber ni terdiri dari pelbagai segi. Sumber semangat yakni pujian tadi, sumber kewangan, sumber ilham mahupun sumber sokongan. Eh, semangat dan sokongan tu tak sama ke? Semangat tu kasi panas enjin, sokongan tu untuk kuatkan lagi diri nak bergerak. Gitu.  Apa-apa la kau jemah. 

Jadi, kunci untuk bangkit atau keluar dari bayang orang ni adalah usaha dari kita sendiri sebenarnya. Oleh sebab tu, kita sebagai orang, jangan pernah menilai buku dari kulit luaran sahaja. Oh, benda tu normal la kan. Semua orang pernah buat kan? Haha 

Dah la, Aien rasa macam skema guna bahasa cenggini. Tak reti. Haha 

Me, adalah seorang yang suka taip ikut dan dia je. Aduhh,, macamana nak jadi editor atau penulis novel ni Aien??!! Tapi, bila orang salah eja, sibuk je nak betulkan kan?? Kan? Usah ler ko nak menipu aku jemah, aku tau perange ko tu. 

Udeh ler, hari mulia ni maghi la kita sama-sama baca al-kahfi dan jangan lupa selawat banyak-banyak. 

 اللهم صلى على محمد وعلى الي محمد


Jumpa lagi di nukilan seterusnya, Jaa Nee!

GIVEAWAY BERSAMA NIEYL

Rabu, Januari 15, 2020


Assalamualaikum, Hi! | Giveaway bersama Nieyl 

Kan dah cakap, memang kerja join giveaway dan segmen je la. Haha 

Jom support sis Nieyl ni pulak. Yeay! Comel giler banner dia. ♥

Hadiah dia pun comel dan sehat gitu. Oh, giveaway ni tamat 28 Januari 2020. Jom!

Untuk itu, klik saja banner comel di atas sana.

Till next giveaway, Jaa Nee!

Aku menulis demi sebuah kenangan


Assalamualaikum , Hi! | Aku menulis demi sebuah kenangan

Boring di hari rabu, Aien buat sesuatu untuk perubahan lagi. Hurm, harap yang kekal sampai sudah. 

Macam yang korang perasan, Aien dah tukar warna utama untuk blog ni. Warna yang buat Aien jatuh cinta betul dengan warna sakura. 

Persian Red dan Sundown

Mencari warna untuk blog atau logo bukan sesuatu yang mudah. Kita pasti mahukan kelainan untuk gambarkan diri kita. Seperti Aien, mahukan pink dan coklat sebagai warna utama, akan tetapi  apabila dilihat pada tona warna yang ada iya mempunyai nama lain. Fuh, belajar kenal warna memang kaya. Terlalu banyak sampaikan tak boleh nak hadam pecahan warnanya itu.

Alhamdulillah bertemu dengan dua kod warna ini  membuat Aien jatuh suka pulak. Moga terus kekal la yek.


Menanti Adsense 

Google Adsense memang menjadi idaman setiap blogger dalam menjana pendapatan. Akan tetapi, sejak berubah domain, Aien dah hampir 5 kali ditolak. Lepas satu satu alasannya. Yang terkini kerana traffic source yang tak tahu daripada mana yang kemungkinan spam traffic. Ada juga Aien baca dek kerana bot. Nak cuba buat tak pandai-pandai.

Dua bulan lepas, kali pertama Aien perasan pada 29, November, 2019 dan selepas ditutup blog selama dua minggu mereka masih menziarahi.

Memang menjadi impian blogger, pageview naik melambung, tapi bukan dengan cara spam begini.

Sudahnya, En. AS ingat Aien beli traffic tu. What? Hurm.. Tunggu la nanti baru mohon baru. Bagi lapang dulu. Apa-apa pun, boleh relax-relax join GA dan segmen. Haha

Oh, berbalik pada tajuk. Mencari niche untuk blog memang susah. Sebagaimana setengah orang pernah bertanya, tamau jadi mommy blogger ke? atau momterprenur? (betul ke eja gini?) Aien milih untuk stay low je la. Haha

Tulis demi sebuah kenangan. Yang mana buat bahan bacaan anak-anak di kemudian hari, atau tika aku sudah tiada. Kenangan, yang tak boleh dijual beli, yang mungkin tiada di kedai yang boleh dicari.

Kerana aku yang tak punya nama, aku yang tak punya harta. Yang aku miliki cuma sebuah cerita yang kusimpan ketat-ketat.

Eh, emosi pulak? puitis ke tu? Haha Tak la, macam kena rhythm dia kat situ. Acah-acah sastera gitu. Iya la sastera sangat.

Mungkin esok, lusa ada rezekinya siapa yang tahu kan? Apa pun,

Aien jatuh cinta dengan dua warna ni. Ah~ sudah. 😍

Baik la, cerita untuk sebuah kenangan tamat di sini.

Eh, belum. Nak cerita betapa si Nayla tepu ke kuarintin dalam rumah tak boleh main di taman dek statik wabak influenza menular di Johor sangat tinggi. Risau je kan? Tambahan jiran sebelah rumah, pasangan suami isteri kena demam denggi. Fuh, lagi seram. Moga Allah pelihara anak-anak dari semua sakit berjangkit ni.

Izz pulak Aien perasan sejak dua menjak ni dia macam ada dry spot kat badan dia. Harap tak ada yang teruk sesi check up dia isnin depan. Nayla nak tumbuh gigi taring tiga sekali. الحمدالله Nayla tak pernah demam kalau dia nak tumbuh gigi. Harap kali ni pun tak jugak la. Haha

Itu saja untuk jurnal kali ni. Jaa Nee!



JANUARY GIVEAWAY BY FHR

Selasa, Januari 14, 2020


Assalamualaikum, Hi! | January Giveaway by FHR


Ada giveaway lagi korang!! Hehe Hadiah dia best tau. Jom sokong rakan blogger. Tarikh tamat sehingga hujung Januari ni.

Apa yang perlu korang buat senang sangat. Klik pada banner di atas ya.

Jaa Nee!

Segmen Bloglisted 2020 by Misya


Assalamualaikum , Hi! | Segmen Bloglisted 2020 by Misya 

Jom klik banner untuk sertai. Selamat berkenalan semuanya. ^^



Sedap ke makan di Yume Yatai?

sedap ke makan di Yume Yatai?

 Assalamualaikum , Hi! | Sedap ke makan di Yume Yatai? 

Post entry ni asyik tertangguh je, alhamdulillah akhirnya malam ni dapat jugak tulis serba sedikit pengalaman makan di Yume Yatai Street Food. Sebenarnya Aien sendiri tak tahu kewujudan gerai kecil yang kelihatan viral di media sosial dan ramai mengatakan makanan di sini sedap dan view dia sangat menarik di malam hari. Bila adik datang dan dia kata nak cuba makan di sini, apa lagi. Kita bawakan saja. Jom!

Apa Yume Yatai? 

Yume Yatai merupakan gerai kecil yang menjual street food seperti di Jepun yang berada di hadapan sebuah kedai kek. Jika anda yang pertama kali datang seperti kami, boleh cari di waze atau maps Yume Yatai. Secara langsung, anda akan dibawa ke sini. Destinasi anda ini mungkin akan keliru sedikit sebab nama pun gerai comel, tak kelihatan kewujudan papan tanda mereka.

*ps* review ini jujur dari hati yang amat mengharapkan apa yang viral itu indah. 

sedap ke makan di Yume Yatai?

Tak sempat pulak nak snap gambar di tempat pesanan dek kerana hati dah terbakar. Kita ni ibarat pelancong la kan, memandangkan tahun 2020 merupakan tahun melawat Johor, dan pengalaman kami agak pahit di gerai comel ini.

Bayangkan kami datang tu mungkin agak *awal* memandangkan dia tulis dalam google bisnes dibuka dari Jam 6 petang - 12 malam pada  hujung minggu dan jam 6 petang - 10 malam pada hari selesa sehingga khamis manakala pada hari Isnin tutup. 


Tak ada sambutan, seperti biasa adab mereka Jepun atau Korea Selatan yang sentiasa menghargai setiap pelanggan mereka. Yala, mereka menjual makanan negara timur itu, seeloknya adab itu ditekankan jua. Kami tahu, awal jam begitu mungkin mereka sibuk nak set up semua, tapi apa yang kami lihat, para pekerja sibuk bermain gadget masing-masing.  Anda pulak bagaimana rasanya?

Adik terus pergi pesan makanan yang memang nampak sedap di media sosial.

sedap ke makan di Yume Yatai?

Kami ambil daging itik bakar dan kambing madu yang dikira 3 batang RM15. Ada lagi makanan laut yang lain seperti sotong besar, ayam potong dan lain-lain. Dah biasa makan tu, kita cuba yang lain dari yang lain. Ye dak? Daging itik dia sangat sedap. Lembut dan kenyal-kenyal rasanya. Manakala daging kambing dia ada sedikit hanyir. Barangkali tidak diperap dengan baik. 
sedap ke makan di Yume Yatai

Yang ini pulak baby squid yang dikira dua batang RM15 dan juga abalone yang kurang pasti berapa ni. Dan Aien order mee udon miso untuk kakak Nayla dikira ambil dua batang bahan-bahan lain, pilih antara udon atau ramen dan tom yam atau miso dikira RM6 semangkuk. Boleh je nak tambah. Lupa pulak nak ambil gambar menu. 

Mana gambar yang tak ada korang boleh tengok di google ataupun twitter yang mengviral-kan tempat ni, taip saja YUME YATAI, berlambak la gambar akan keluar. Jangan risau.


Selepas pesan makanan, dorang cakap boleh masuk ke dalam yang mana bangunan milik kedai lain. Kami terpinga sebentar? Dipanggil berulang kali tak dengar, dijerit baru menoleh. Pergh~ menyirap darah memasing. Inikah dinamakan layan mesra dari staff? Pfft~


Petals and Bakes ni la kedai dia. yang mungkin tak berapa nampak masa beroperasi mereka, yang diambil gambar tika kami dah nak balik. Untuk suaranya hak pengguna. Eceh waahh~ 

Masa operasi yang tertera adalah isnin sampai ahad jam 9 pagi sampai 5 petang. Dan ini membuat kami ragu-ragu nak masuk. Sebab masa tu memang tak ada orang lagi. Dan pandangan pertama kami dari tempat ni sangat-sangat teruk.

Kami yang pelik sangat ke atau kami yang high demand, atau dorang yang krik krik? Haha I don't know either. Tapi, bukan tak support bisnes melayu tapi gini la kan. Aha~ 

Disebabkan rasa tak sedap hati tu, kami beli la kek dari kedai petals and bakes ni tadi. Ahak~ nampak sedap kek dia. 


Bila minion nak pesan kek, tak nampak la servis caj yang kat atas tu, p la bayar rega sebijik ikut terpampang pada kek tu. Alih-alih adik tu habaq mai, 'kak, tak cukup dua ringgit.' Kami, untuk apa? servis caj? Dan apa yang kami dapat? It's so funny la.

Tapi jangan risau, kami bayar. Takut kang kena cari di alam maya kang.
Yang dibeli, ada dua jenis. yang diambil gambarnya cuma si cantik Oreo Cheesecake ni. satu lagi Burnt Basque Cheesecake yang sangat awesome. Nasib kek ko sedap dek.. Kalo tak, nak maki jugak lagi. 


Disebabkan rasa sebel yang tinggi, Sembang punya sembang, Pergh~ tak mencapai ISO. Gaya dah ada, adab tak ada. Dah macam pengkritik makanan pun ada. haha 

Nasib semua sedap, oden miso dia sampai Kakak Nayla tak habis main lagi, miso dia dah habis. Haha 


Puas hati dia dan adik bermain ditemani ayah memberi peluang Ibu sembang dengan adik-adik yang dah lama tak jumpa. Paksa pesan oden baru. Tambah lagi oden tom yam satu, miso satu dan daging itik serta daging kambing yang kemudian ini yang agak kuat lagi bau hamis dia. 

Habis semangkuk udon miso Kakak Nayla makan. Fuh, lapar sangat tu nak. Benda pertama kali dia makan. 

Best makan kat sini, tempat solat dan taman permainan kanak-kanak disediakan. Itu je la nak puji. Aien siap mandikan bebudak ni kat situ, haha berjalan dari petang hari sampai ke malam, jumpa tempat macam ni, jangan dilepaskan peluang. Kalau tak memang mengajak Encik Suami singgah Petronas la gamaknya. 

Jawapannya? 

Sedap makan kat Yume Yatai ni. Tapi disebabkan sikap pekerja yang agak sangat la tak mengalu-alukan pelanggan membuatkan kami seperti tak dihargai. Ye la, siapa la kami kan. Kalau tak datang pun tak apa. Tak luak pun rezeki dorang. Tapi tu la,, tak buleh nak kata apa la. Ini ikhlas dari hati, nak berniaga mesti kena ramah. Kalau tak ramah, makanan sedap pun kena pakai kira. Bila dah sedap, tapi tak ramah pun boleh buat orang kecik ati gitu. 

Oh ya, sebenarnya di Petals and Bakes tu boleh order makanan goreng-goreng gitu. Kami pun picisan tak dapat *layanan istimewa* seperti yang diwar-warkan di laman Twitter. 

Dah la, tunggu la makan kat tempat lain pulak. Benda viral ni kadang buat orang wonder, apa yang menyebabkan dia viral? Haha 

Till next jurnal, Jaa Nee!


Jalan ke Toppen Shopping Centre

Ahad, Januari 12, 2020

duduk sini kita sembang :)

Assalamualaikum and Hi! | Jalan ke Toppen Shopping Centre

Well well well, senangnya hati. Hujung minggu asyik berjalan saja. Rancangan awalnya adalah menunggu di rumah, khabarnya ada kontraktor nak datang tukarkan jenang tingkap di bilik belakang. Sudahnya, tak kunjung tiba. Memang secara kebetulan menanti kedatangan adik-adik yang seorang itu khasnya datang dari Bumi Kenyalang. Malangnya, mereka juga khabarkan akan turun Sabtu petang. It's okay. Kita duduk rumah je. 

Tapi,, sebaik anak-anak bangun dari nap siang mereka, Encik Suami khabarkan jom jalan, sambil pergi cari lauk. Kami pun bersiap la. Bila dah jalan tu, dalam hayi berkata? ; Eh, ini dah pusing mana? Diamkan aje. Ikut je la mana Encik Driver nak bawa. Bukan selalu kan? 

Rupa-rupanya ke Toppen Shopping Centre.


Alangkah bahagia dalam hati. Menari-nari salsa serta tango laaa~ Dan apa yang paling penting, bangunan Toppen ni sambung dengan bangunan IKEA Tebrau yang memang sentiasa menjadi angan idaman kalbu nak ziarah bila rasa tabung dah penuh. Kah! Berganda gembiranya. Thanks Encik Suami bawa jalan. But, mana ada istilah perempuan jalan tak beli kan? Haha Apatah lagi nampak kedai kegemaran Daiso Japan kita. Terus terbang duit mencari floop wiper idaman kalbu. Seiring dengan azam ingin menjadi wanita surirumah yang bahagia dengan rumahnya, kita perlu mencari gadget untuk memudahkan urusan kemas mengemas kita. ye dak? 

sumber: google

Apa yang membuatkan hati bertambah riang lagi, warna kegemaran ada di situ. Yeay! Mari kita penuhkan check list #misimencaribarangrumahpink. 

Jalan punya jalan, berhenti seketika di taman bersebelahan IKEA Food court, bagi peluang Nayla bermain. Adooo~ anak aku main sibuk tengok orang. Haha Umur dia suka peratikan orang pahtu pelan-pelan ngikut. Ini yang bahaya ni. Nak main pulak yang lasak, lagi Ibu geleng kepala. 😅 

Setengah jam ke tak sampai tak, Ibu dia ni dah kebuluran. Haha Iye la. Teringin nak makan meatball IKEA yang famous tu kan. Sudahnya tak jugak beli. Maaf la tak ada gambar nak lanje. Haha 

Dah habis tu, pusing sampai tingkat 3, rupa-rupanya Encik Suami ni nak tengok taman sekaligus air pancut untuk kanak-kanak di rooftop Toppen Shopping Centre ni. Oohhh,, Disebabkan hujan dan taman basah terpaksa batalkan niat untuk Nayla main. Next time baby, kita carikan awak swimming suit dulu ye.

Apa yang menarik lagi tentang Toppen Shopping Centre ni, merupakan kids friendly shopping mall. Banyak kerusi dan juga ada beberapa taman permainan mini disediakan untuk kanak-kanak berdasarkan peringkat umur mereka. Tapi, mohon la mak bapak sentiasa keep your eyes on your kids, sebab ada banyak jugak kes culik di shopping mall macamani.

Selain daripada itu, Toppen Shopping Centre adalah satu-satunya shopping centre yang mempunyai aplikasi untuk pusat membeli belah mereka.  Dan paling bestnya ada internet yang berkelajuan tinggi percuma untuk semua pelanggan mereka. Wow kan?

Bila dah bosan jalan dalam IKEA dan Toppen Shopping Centre ni, korang boleh ke seberang jalan pulak  menuju AEON Tebrau. Pergh~ satu hari suntuk main kat kawasan ni pun korang tak boring. Haha

Okay la, tu je nak share. Mana tau esok ada jalan lagi. hehe

Till next Jurnal. Jaa Nee!





ROSACEA DATANG LAGI

Rabu, Januari 08, 2020


Rosacea datang lagi | Hi~ assalamualaikum 

Lamanya tak kena ni,, Dulu, buat pertama kali hadir di wajahku, dan setelah itu, daku membuat kajian tentangnya.

::Baca sini::  The Story About Rosacea 

Sebab apa boleh jadi? 

Mungkin sejak Aien bertukar skincare routine dan ada yang lain konon berani nak cuba dan PAP!  Masalah datang. Pada awal penukaran skincare ni, dia macam tak ada jelas sangat pada Aien, sebab mungkin moisturizer Honey Bee venom dari True Island itu banyak membantu.

::Baca di sini:: Beralih Angin pada HERV

Jujur Aien cakap ye, setelah dua bulan kot, rasa serasi dengan apa yang adanya barang-barang skincare Aien, sebab tu Aien berani nak tulis kesannya. Walapun begitu, Aien masih jenis malas nak bergambar apatah lagi berswafoto.

:: Baca sini:: Selepas menggunakan Herv Natural


Tapi, semuanya berubah sejak toner favorite dah habis sejak dua minggu lepas. Huwaa~ 

Nangis jap bila pedih, plus gatal, tambah tangan tak reti dok diam asyik nak kopek je. Nak cuci muka pun seram sebab pedih gais. Pedih yang amat, bila dah cuci takut nak guna apa-apa pulak. So, I decide just keep going la kan. Tapi tapi tapi... Ianya makin bertambah parah. 

APA TONER FAVORITE? 


Nampak dalam kotak pink tu, botol biru tu. Yep! Clinelle Lotion tu is my favorite sejak bertukar kepada Herv ni. Sebab dia ngam dengan produk herv ni. Yet, dulu Aien beli dua botol masa promosi Watson, dengan pembelian kedua dengan harga RM 0.10 je. Apak berbaloi! Lama kot Aien simpan sebab dengan dengan produk Good Virtue sangat tidak memberi kesan apa-apa. 

KENAPA? 

Rupa-rupanya selama tiga tahun memakai produk Good Virtue Co. yang langsung tak membawa apa-apa perubahan pada wajah kerana bahan-bahan yang ada tidak membantu kulit Aien. Dia mendap gitu tak serap. Kulit wajah Aien mati kerananya. Eh~ betul ke? 

Which is kebanyakan produk Good Virtue Co. mengandungi alcohol dan juga pewangi O M G !! Yang mana kedua-duanya itu adalah sangat dilarang untuk jenis kulit kering dan sensitif. Oh, silly me! 

Mungkin pada setengah orang ianya sangat membantu, tapi pada sesiapa yang terdiri daripada kulit jenis sensitif dan juga kering, usahla berangan memakainya. Jangan la. buat bazir duit walaupun produk dia boleh dikatakan murah di kalangan semua produk penjagaan wajah yang ada di drugstore. 

Yang tak bestnya untuk skin type dry plus sensitive ni, produk dia semua mangai rega.  Lagi yang suri rumah ni, tepuk dahi kejap la di hujung bulan macam ni.

Kembali la idung ku menjadi randolph. Merah dan gatal tahu. Huwaaa nak nangis la macam ni. Kenapa ingat Rosacea ni takkan kembali ye? Uh uh ... habis pipi dan hidung. Dahi pun dah kena juga sebab tangan tak henti nak menggaru. Okay, minggu ni nak peram dalam rumah je la. Tak mau keluar. ~T_T~

Dan pada masa tengah berduka pasal wajah, ada member ajak beli Mary Kay yang rega dia boleh buat menangis jugak. Lagi bertambah sedih plus hati bilang mau, poket kata tidak. Berganda la kau menangis. 

Dah la, 

Till next, Jaa Nee!

ADA APA DENGAN DUA PUSAR DI KEPALA?


Ada apa dengan dua pusar di kepala? |Hi~ Assalamualaikum 

Waduh, waduh ini topiknya panas hangat laris ni. Iya ka? Menjadi ibu bapa, paling tidak gemar bila anak kita ditolak bandingkan. Namun, kebiasaannya kalau pada anak orang tak apa. Haha Lumrah manusia gitu la. 

Masa Izz Najmi 3 bulan atau 4 bulan kalau tak silap Aien, baru terperasan yang anakku memiliki 2 pusar. Terus dalam kepala; APA??? DUA PUSAR?? 

Sendiri tepuk dahi, kawal emosi. Hah, padan muka kau! Itu lah, suka marahkan ama si Fateh atu, kan sudah kena anik pada anakmu. 

Jangan beritahu sesiapa dulu, biar dorang yang perasan. Haha 

Mitos orang dulu-dulu

Tapi sebenarnya, dari membaca sana, membaca sini, kelebihan memiliki dua pusar ini adalah mitos orang tua dulu-dulu yang mengatakan mereka terlebih nakal. Jika seorang anak itu ibarat kain putih, bagaimana dengan dua pusar ini menjadikan mereka nakal daripada kanak-kanak yang lain? Naa, tak logic kan. Aien baca di apps Theasianparents mengatakan bukan masyarakat melayu saja yang percaya hal ini. Bahkan di Vietnam, Filipina, America juga turut mempercayai mitos ini. Bahkan ada cerita yang menarik mengatakan terjadinya pergaduhan antara dua roh untuk memasuki tubuh tersebut. Haha ini lawak. 

Tips untuk kawal anak berpusar dua ini sama seperti anak-anak lain. Bezanya mereka ini memiliki energi yang lebih banyak, ideas yang lebih meluas berbanding anak-anak yang lain. Makanya, Ibu bapa jangan khuatir bila orang kata anak kamu nakal. Kerana Allah takkan berikan pada kamu melainkan kamu mampu. Believe in yourself for teach, handle your kids. Okay? 

Apatah lagi, Ibu bapa la pencorak dan role model untuk anak-anak ini. Jangan risau. Kata mertua Aien. Alhamdulillah dia positif bila Aien kasi tau. Haha Al-maklumlah, itu saja rakan gosip tiap minggu Aien. Berita yang best sekali adalah, anak yang berpusar dua ini ada luck dalam membela ternakan. In shaa Allah. 

Redha itu penting sebagai seorang muslim. Apapun yang terjadi pasti ada hikmah buat kita. Oleh sebab itu, Aien! Be hold against them, be strong for izz najmi. Aduh, dah la anak kedua yang memang terkenal dengan nakalnya. Ibu is pusing~ Haha Dugaan untuk Ibu. Atas dia kakak mungkin dia slow sikit kot. Pujuk diri. PadaMu aku berserah ya Allah. Kuatkan kesabaranku dalam menguruskan anak-anak. Aamiin. 

Hujung tinta, didik la anak-anak sama rata, ajarkan mereka adab-adab dan tatabicara kerana anak-anak zaman milenia takkan pernah sama dengan zaman kita dahulu. 

Till next jurnal, Jaa Nee!



Dapat Infant Carrier Car Seat Free?



Dapat Infant Carrier Car Seat Free? | Hi~ Assalamualaikum 

Alhamdulillah, akhirnya dapat car seat untuk Izz Najmi. Ini rezeki tak diduga betul. Dan sememangnya tak dijangka. 

Bagaimana? 

Seperti biasa, Encik Suami balik rehat, tapi kalo ni bunyi dia balik tu macam mengangkat plastik yang berat. Aien terfikir, apa benda Encik Suami ni beli kan? Nak kata Aien ada pesan apa-apa tak jugak. Rajin pulak dia nak membeli tengah waktu bekerja gitu kan. Lelaki ni bukan macam perempuan sokmo nak berbeli je. 

Alih-alih dia bawak masuk carrier car seat ni dengan Baby  carrier. Wow! Siap dengan plastik lagi kau. Macam baru beli gamaknya.

Tanpa ditanya, dia bercerita. Ada orang buang di recycle cage kat bawah. Penuh! Dengan mainan, walker, car seat dan carrier. Dia nampak molek dua hat yang memang ditunggu-tunggu bila nak beli, itu yang rembat terus bawak naik. Katanya, rumah hujung sama tingkat dengan kami ni nak pindah. Mungkin dia la kot buang.

Sebab apa buang? 

Mungkin juga dia dah tak ada anak kecil, dan kelihatan seperti car seat tu dah lapuk sangat dengan kulat. Ye la, barang dah lama tak pakai. Mungkin dia beli dulu, anak dia tak nak duduk. Sejak dari tu dia simpan dalam stor je. Elok berplastik original Sweet Cherry dan berikat dengan kabel tie. Manakala, baby carrier dia pulak elok lagi, masih dalam condition 80% lawa. Ini kalau dirembat dek bundle, beratus jugak deme jual balik.

Sebenarnya, sejak berita car seat diwajibkan untuk anak-anak kecil, kami ibu bapa mahrean ni cukup risau, cukup ke nak beli untuk anak-anak? Lagi-lagi tengok di pasaran, paling murah RM 150++ dan paling mahal usah la dicakap harganya berapa. Adoo, ini baru dua. Nasib dua. Mak mertua pun cakap, lepas ni kalau nak jalan dah tak boleh nak ikut. Tak ada space katanya. Haha, tak apa, adik ipar dah beli kereta. Kalau nak jalan, konvoi la gamaknya.

Tengok di jualan bundle, harga car seat secondhand pun serupa yang new item, alasannya dari singapore la, molek rupanya la. Hmmm,, Encik Suami ni diam aja tak berkutik. Car seat Kakak Nayla pun macam tu. Rezeki dapat dari cage tu jugak. Balik dari berjalan ke macamana, tengok sebijik car seat elok rupawan lagi, bersih pun ye jugak, terpempang kesunyian dalam cage tu. Halah², Encik Suami apa lagi terus bawak masuk dalam kereta la. Nasib tangga naik ke rumah memang bersebelahan dengan recycle cage tu. Senang kerja. Haha


Setelah dibasuh, serba serbi macam baru. Izz pun senyap je masuk dalam tu. Tak tau la nanti bila dah masuk kereta macamana. Yang penting, Kakak Nayla pun seronok sebab dia ingat dia yang punya. Haha

Lepas ni, dorang dua kena duduk belakang la. Kalai diikutkan SOP kerusi ni, memang kat belakang dan berposisi menghadap ke hadapan atau ke belakang untuk bayi.

Kita tengok la nanti macamana kan rupanya. Tunggu Encik Suami pasang dulu, akan update situasi sebenarnya di Instagram.

Till next jurnal, Jaa Nee!

gallery @aienienka

© kisah aienienka.