Rajuk Rindu By Aisya Sofea

Selasa, Disember 31, 2019


Rajuk Rindu by Aisya Sofea | Hi~ Assalamualaikum

Terutama sekali, terima kasih Kak Sha Mohamed perkenalkan Ookbee Buffet pada Aien. Dah lama rasanya tak membaca novel. Bila Kak Sha kata buat review dia ada baca novel di Ookbee ni, tergerak hati nak muat turun aplikasi ni. Seronok wei! 

Apa Itu Ookbee Buffet? 



Ookbee Buffet merupakan satu aplikasi dari Thailand kalau tak silap, yang menggumpulkan bahan bacaan dari jenis majalah, novel mahupun surat khabar di atas talian. Anda akan diberikan tujuh hari percuma untuk plan Premium selepas me-log masuk akaun. Selepas tujuh hari, semestinya kena bayar. Terdapat dua jenis langganan selama sebulan sebanyak RM 25.83 untuk Basic dan Premium sebanyak RM 36.25. Tapi jangan risau, terdapat potongan hebat sebanyak 16% jika anda melanggannya secara tahunan.


Novel pertama yang Aien baca lepas melanggani Ookbee Buffet ni adalah seperti tajuk di atas. Ades~ Lamanya tinggalkan dunia novel ni. Sejak dah berkahwin ni, novel ntah ke mana. Haha 



Rajuk Rindu yang ditulis oleh penulis terkenal Aisya Sofea memang tak menghampakan. Siapa tak kenal Aisya Sofea ni kan memang rugi la. 

Novel ini berkisarkan tentang  Sheikh Amiruddin seorang jejaka yang berkaliber dan kacak yang sekali pandang mampu menawan hati wanita. Namun tidak bagi Su. Padanya lelaki itu sombong, angkuh dan ego. Setelah mengetahui bahawa mereka adik beradik sepupu, segalanya berubah. Sheikh Amiruddin mula menyenangkan hati Su. Malah dengan kehadiran dua orang anak saudaranya lagi merapatkan hubungan dia dengan lelaki itu. Namun, kemunculan angah adik lelaki Sheikh Amiruddin seolah-olah mencabar keegoannya.

Kehadiran Sherina yang kononnya ingin menawan hati anak-anak yang ditinggalkan pada Sheikh Amiruddin turut menganggu-gugat hubungan mereka. Hubungan Sheikh Amiruddin dan Su semakin tegang apabila su mula mempersoalkan kejujuran Sherina. Ternyata Sheikh Amiruddin lebih percayakan bekas kekasihnya hingga menuduh Su cemburu dan mengadakan cerita.

Bagaimana akhirnya hubungan Su dan Sheikh Amiruddin? Sampai bilakah Sheikh Amiruddin cemburu akan hubungan adiknya dengan Su? Bagaimana pula hubungan Sherina dengan anak-anak yang dibesarkan oleh Sheikh Amiruddin? Adakah dia seorang mummy yang boleh dipercayai?

Secara purata novel ini memaparkan 20% cinta, 70% kekeluargaan dan 10% konflik.

Sambil baca tu, dok la membayangkan siapa yang bakal menjadi Sherina gedik ni kalau diadaptasikan kepada drama? Haha

Bagi Aien, novel daripada Aisya Sofea merupakan must read novel kerana beliau adalah salah seorang novelist yang lama juga bertapak dalam dunia penulisan bersama Alaf21 ni. Banyak syarikat penerbitan dan penulis hebat namun tiada yang setanding dengan Alaf21 ni. 

Selain daripada itu, novel Rajuk Rindu ini merupakan novel ke 16 beliau bersama Alaf21. Wow, hebat tak? Susahnya nak menghasilkan idea yang berbeza sambil menaip lebih daripada 500 muka surat. Adoo~ Dulu dulu ye la berangan nak jadi penulis novel, tapi sejak menyedari diri tak boleh nak tetap dengan satu-satu idea dan ayat terabur nak habis, memang tak lepas la dengan tuan editor. Sebab tu, buruk-buruk sesebuah novel tu  sekurang-kurangnya mereka berjaya menerbitkan karya mereka. 

Semoga untuk tahun 2020 Aien akan kembali menjadi warga pembaca. 

Till next novel. Jaa Nee! 

IMBASAN DUA RIBU SEMBILAN BELAS

Ahad, Disember 29, 2019


Imbasan 2019 | Hi~ Assalamualaikum 

Okay, lagi dua hari nak masuk 2020, seperti kebiasaan kita buat la sikit imbasan untuk 2019. Supaya kita boleh tengok apa yang telah berlaku pada tahun ni, dan merangka dengan lebih bijak untuk tahun hadapan.

Januari 2019: Buat buku pink untuk kali kedua

Setelah mengetahui ada yang menghuni rahim Aien pada Disember tahun lepas, Aien memutuskan untuk membuat buku pink pada tahun baru. Sebab diri sendiri pun tak berapa nak sedia dengan kehadiran baru. Fuh, masa tu mental sedikit merundum. Walau apa-apa pun itu rezeki dari Allah. Oh ya, by the way, entry ni la menjadi tarikan weird bugs. Heran

Februari 2019: Happy Anniversary to Us! 

Sedar tak sedar, alhamdulillah dah masuk tahun kedua buat keluarga kecil kami. 11.02.17 walaupun tarikh tak berapa nak cantek, tapi ianya menjadi simbolik buat kami berdua. Sekaligus, dah boleh la sambut Hari kekasih ni. Aha~ kekasih halal bawak ke syurga. Amiin! 

Mar 2019 - Jalan holiday ke Mersing.

Cuti sekolah bermula. Aien tak berapa ingat la cerita ni. Sama ada kami ke Mersing dulu atau pergi ke Melaka sempena akak Aien bertunang. Ah, akak bertunang hujung march maka  ceritanya disambung pada April la ye. Mersing, memang menjadi tumpuan warga kota yang ingat mencari lautan buat hiburan bersama anak-anak. Masa ni kami pergi agak sedikit jauh dari Air Papan. Best sebab sunyi. Terasa macam situ kami yang punya. Tapi lagi best yang pergi tahun lepas masa Nayla dalam perut. Suasana terasa betul di kampung tepi pantai gitu.

April 2019 - Kakakku kepunyaan orang.

Akhirnya, satu-satunya kakak Aien terbuka hati untuk mendirikan rumah tangga. Bertunang dengan abang kawan baiknya,terasa macam satu anugerah gitu. Sekaligus menambah ahli johorian lagi sorang. Hehe 

May 2019 - Nayla turn one years old.

Nayla Insyirah berjaya berjalan sebelum usia satu tahun. Sebenarnya malam dia setahun tu dia berjaya melangkah dengan sendirinya. Allah, rindunya tengok video tu di Instagram. Anak dara Ibu dah besar. Itu la kawan, itu la pembantu dan itulah membuat mulut Ibu ni kaya dengan kosa kata saban hari. Adoo~ Ibu is pening. 

June 2019 - Selamat Hari Raya Aidilfitri

Raya kedua dengan Nayla dan pertama baby dalam perut. Fuh, mengah Aien nak jalan raya gini. Kejap-kejap nak pergi kencing. Kejap-kejap lapar. Nasib pergi raya ada makan, dan nasib juga jadi toilet checker. Masa ni pertama kali raya konvoi dengan adik beradik suami ke rumah sanak saudara mereka. Masa ni jugak, dapat tahu yang biras pun berbadan dua. Due date kami pun tak jauh. HAHA Sudahnya nanti mentua Aien bukak ward berpantang di rumah dia. Al-maklum la menantu berdua ni jauh datangnya. 

Julai 2019 - Welcome to the world Izz Najmi!

Pada 16 Julai, suppose last check up dengan KK, tapi tak sabar Izz nak keluar. Tapi, bagi false alarm je kat Ibu. Dua hari tahan sakit, pada 18.7.19 baru la dia keluar yang pada masa tu masih tak tahu jantina dia apa. Haha 

Wallahi, sepanjang sesi check up dengan KK, memang doctor tak pernah cakap apa jantina dia dan Aien pun tak bertanya. Malas nak berharap. Bila kita berharap nanti, tapi keluar tidak seperti yang kita harapkan, kang kecik ati. So, senang. 

Masa sakit tengok giliran nak masuk bilik saringan, sempat bercakap dengan suami, kalo dapat sepasang, Aien nak rehat. Besarkan mana yang ada je dulu. Dan Alhamdulillah tercapai jugak hajat. 

August 2019 - A new adaptation enviroment

Dalam bulan August ni, semuanya berkecamuk dan bercampur aduk. Fuh, emosi dan mental, semua terabur habis. Mana dengan anak yang sedang nak membesar, yang tak berapa cukup perhatian dengan ibu ayah dia, datang seorang adik yang bijak akalnya menjadi tumpuan Ibu. Fuh, fuh, fuh. Hanya mampu cakap rindunya dengan Nayla masa ni. Sebab kasihan dengan dia. Terus teringat, kami dulu macam ni jugak. Setahun seorang. Bulan August ni jugak Aien sunyi dari dunia blog sebab berpantang di kampung.

Sept 2019 - My last 20 series.

Bulan kesembilan setiap tahun selalu menjadi bulan kegemaran Aien. Yeay! Sebab apa? Sebab hari lahir Aien jatuh pada hujung bulan ni. Sebab itu jugak lagu kegemaran Aien adalah Wake Me Up When September Ends Oleh Green Day dan bila September berakhir, maka Aien berada di peringkat umur yang baru. 



Pada September tahun ni, perubahan baru bagi Aien sebab dah habis tempoh berpantang dan kembali ke rutin biasa. Tapi, bila dah ada Izz, rutin tu bertambah mencabar dan tangan Ibu mula menjadi tangan sotong pada setiap pagi. 

October 2019 - Happy Birthday Husband! 

Dan awal October pulak, ulang tahun kelahiran buat Encik Suami. Yeay! Dekat je. Selalu dalam planning Aien memang nak buat suprise, tapi bila dah sampai bulannya, suprise entah ke mana, dah diamkan aje la. Doakan tahun depan dapat la buat. 

November 2019 - My blog traffic being weird!

Baru nak kembali aktif drngan blog, tetiba Aien perasan sesuatu yang pelik di kalangan penonton dan pembaca blog ni. Apa yang bertambah hairan ianya datang dari referral link yang tak sepatutnya. Sekali lagi bertambah serabut dengan blog ni. sob sob je. 

Disember 2019 - Happy holiday and Welcome second nephew!

Hasil dari apa yang berlaku pada bulan lepas, Aien tutup pembaca blog ni buat sementara waktu. Tak lama pun sebab rindunya nak tulis atau taip tu. Dapat nasihat dari yang berpegalaman, bagus untuk bertukar domain. Dan, here I am. 

Oh ya, pada 15.12.19 seorang lagi cucu lelaki Tuan Ashadi lahir. Alhamdulillah semuanya selamat. Jadinya, Izz ada geng la dari dua-dua belah keluarga. Haziq dari belah Ibu, Furqan dari belah ayah. Esok sekolah jangan berlumba pulak ye.. Setakat ni perlumbaan antara Furqan dan Izz la sengit sebab Furqan laju proses pembesaran dia. Beza dua minggu daripada Izz tapi dah terpacak paku lutut dan tangan dia. Cuma tak bergerak je lagi. Baru-baru ni, dengar dia dah duduk dalam walker dan siap sedia nak duduk. Fuh, tak sabar nak main dengan abang-abang dia la tu. Izz relax-relax je la  sebab don't worry be happy. Enjoy the babiest year. Nanti dah besar, serabut usah la dikau cari Ibu. Haha gitu.. 

Begitu la garapan secara ringkas untuk 2019. Fuh, banyak jugak benda yang berlaku pada tahun ni. Kalau tak dicerita di sini, kita pun lupa apa yang telah berlaku. Secara tak langsung, tak sedar benda ni sebahagian daripada hidup Aien as a mother and tak boleh buang sikap suka menaip atau menulis tu. 

Secara keseluruhan tahun ni ada dua je benda besar dalam hidup Aien, iaitu Kakak kahwin dan Izz dilahirkan. Literally hidup Aien mula sibuk dengan urusan anak-anak je. Tak ada apa-apa la sangat nak disibukkan. Semoga tahun hadapan membawa sinar baru untuk keluarga kecil kami. 

In shaa Allah dah ada beberapa plan untuk tahun hadapan. Moga tercapai untuk hidup mahupun blog ni. Moga dapat dilaksanakan. 

Happy New Year! Jaa Nee! 

SEGMEN BLOGLIST DAN BANNER HEADER SAFIRULAMAR.com

Khamis, Disember 26, 2019


Hi~ Assalamualaikum 

Disebabkan panjang sangat tajuk dia, we'll skip it. Bah, mari la kau, join ini segmen. Menarik jugak aku tengokkan hadiahnya tapi apa yang penting aku mau support ama penulisnya.

Itu aja. Nah, mau ikutan? Yok, klik aja banner di atas tu. Usah segan ngak ada yang reportan.

Bai!

HAPPY HOLIDAY!

Rabu, Disember 25, 2019


Happy Holiday! | Hi~ Assalamualaikum 

I suppose shouldn't say the other word, so may I say this? Yeah, the title. Selamat bercuti walaupun warga Malaysia tidak lah mempunyai salji seperti yang diharapkan. Namun  cuaca sejuk yang sedia ada ni pun bersyukur sangat. Usah la dicari apa yang tiada kerana negaraku ini sungguh nyaman. 

Kemeriahan tetap terasa sebab warga kota turut pulang ke desa untuk meraikan bersama sanak saudara. Yang lain agama, pulang juga ke kampung kerana minggu ini merupakan minggu terakhir cuti sekolah buat tahun 2019. Tapi, ada juga yang turut berorentasi esok kan? Buat anak-anak yang sekolah agama kalau tak silap? Apa-apa pun, all the best, dan selamat menduduki alam persekolahan. 

Apa plan hari ni? Saat entry ni ditulis, dalam kepala cuma ada cleaning proses sebab nak clear rumah yang makin semak. Dari September lepas, melihatkan group #kemasrumahwithhani buat cabaran dan bulan ni ada satu cabaran terakhir, tapi admin kata kena buat cabaran ni, dari yang pertama, so I guess next year I will began. 

Pejam celik kita bakal berada di minggu terakhir tahun dua ribu sembilan belas. What did I do on this year? Yeah, later on I make a long list for this year. For this entry, I should just wish you guys have a nice day on holiday. Jaga diri. 

Oh ya, tahun depan ada macam benda nak buat, in shaa Allah. Pray for me for good thing, cause somehow when you do to others, it might come back to you. Aien doakan semua yang membaca entry ni, perolehi apa yang dikecapi, moga diluaskan lagi rezeki mereka, dan moga sentiasa dipermudahkan segala urusan dan moga sentiasa dalam rahmat Allah SWT. 

Be well, be good, be healthy, be humble. Jaa Nee!

KMOVIE: Kim Jin Young: Born 1982

Selasa, Disember 24, 2019

credit: google

KMOVIE: KIM JI YOUNG.BORN 1982 | Hi~ Assalamualaikum

First of all, akhirnya terlepas rindu. Nak menaip dan bercerita dan semuanya la tentang blog. Hope you don't mind bila dah hujung tahun ni kan? 

Aien jumpa movie ni secara tak sengaja, but it makes my night teribble. Sebab, ianya sangat touche gitu. let's us begin. 

credit: google

Tajuk:
Kim Ji Young: Born 1982
Genre: Feminist, Family
Durasi: 120 minit
Barisan Pelakon: Jung Yu Mi and Gong Yoo
Sinopsis: Kim Ji Young has one of the most commom female names for people her age. She works at a PR Agency. Kim Ji Young gets married and has a duaghter. So she can raise her daughter, Kim Ji Young quits her job. She leads an ordinary life up to this point. Suddenly, Kim Ji Young begins to talk like mother, her older sister and other people. She seems possessed by other people. What happened toer? -credit: asianwiki


My bad cause I download it without read the sinopsis. Just I said, I found it randomly and seem like interesting, and download it for weekend at hometown, boom! 

My emosi terus deep down to earth. Why? Cause I can relate to this story 200% sure but tak ada la sampai bertukar jadi orang lain. Itu dah jadi DID jugak pun ada. 

In this story, Kim Ji Young, she comes from a bright family, with a strong bold-head sister, and a clingy youngest brother. A good father and caring mother. 

Kalau kita hadap sejarah atau style orang korea selepas berkahwin ni, every household menantu pasti akan kepenatan sebab 100% devoted for their in laws. Sebb tu dorang queen control duit laki dorang, so takkan habis ke keluarga dia, sebab pada pandangan in laws ni, menantu perempuan macam extra orang gaji gitu. (pada pandangan aku je la kot)  Dalam kes Ji Young, she does do everything to please her in laws, yet tak pernah cukup. She got stress, tired for same routine over and over. Yet, her in laws said she was demanding everything from her good loyalty husband. Sampaikan one day, Goo Yoo (tak ingat la nama watak dia dalam ni) nampak sendiri dengan mata kepala dia how tired his wife is till she sound like others. 

Dia p rujuk ngan doctor. Tapi, without Ji Young. Disuruh bini dia pergi berubat, tapi disebabkan Ji Young ni baik hati mengenangkan suami dia, dia tak pergi. Itu pun dapat tahu mak mentua dia, terus kena bebel lagi. Kesian. Deep inside I was felt sorry for her.

Alhamdulilah dapat mak mentua yang subhaana Allah baik orangnya. Suami pun suam-suam kuku. Alhamdulillah.

But, still emosi masih tak stabil tengok si Ji Young ni. Over and over thinking about my rutin. Yet, I tell myself, I should be happy, don't stress cause whenever I stressed whole thing will become harder. So, guess to conclusion right? 


Rupa-rupanya cerita ni diadaptasi dari novel popular di Korea Selatan. No wonder laa. One thing I admire penulis skrip Korea ni kan, dorang boleh bawak kita dalam dunia kehidupan dorang di Korea sana. Sometimes, bukan semua la kan. Genre dorang pun tak terikat dengan satu-satu. U know what I mean? Haha 

Berbalik kepada kisah Ji Young ni, sampai satu tahap mak dia dapat tahu yang anak dia sakit dan berubah depan mata dia. Betapa berkecainya hati seorang ibu tu. Adooo~ terus menitis air mata ku di malam hari. Udah ler tengok dia sambil-sambil tidurkan anak, pahtu makin la menjadi-jadi menonton dalam gelap. 

Sampai mak dia balik, bila bapa dia belikan ubat ginseng untuk anak bongsu dia, terus dia boom! Nangis situ juga macam meratap how does father always remember the boy do, but not care for the girls? Dalam cerita ni la kan. 

Sedih bak hang. Waaa~ melalak pun kalau boleh. Sampai sekarang Aien masih teringat even dah 2 minggu lepas tengok. A bit of my life, that I wished not turn that way. I know I'm bored, so I should find a new hobby. I know I need a friend, so I talk to you guys. 

Kesimpulan dari movie ini, never underestimate a housewife and what they being thru. Not everyone is same, yet we are do love talking to each other. kan? Haha 

Anggap la jokes semata. Tanda kita nak beramah mesra. Jangan touchê sangat. Hehe

Macam Aien, every weekend mesti balik kampung, dan style Aien pulak every details I would to tell, yet she the one only I talked to face to face you know, selain husband dan anak-anak. Kadang adik ipar pun jadi mangsa. Haha 

And yes. This is good movie. 👍 worth to watch!

Till next movie. Jaa Nee!

YES!

Isnin, Disember 23, 2019


YES! | Hi~ Assalamualaikum

Year end sales? Anyone? Hi, Hai, Ni Hao, Alhamdulillah, make a comeback after hiding behind the wall for awhile. Tick! 

The light was open, so I found a new hope perhaps, we'll see if it's working or not. 

For now, let's us celebrate almost krismas! Yeay! But, jangan salah faham la kan, dahulunya Favorite season Aien is always winter and krismas cause from krismas it's holiday begin until new year. Yeay! And kalau di tanah Miri sana, bila bekerja di shopping mall perayaan paling meriah is CNY and Krismas. Ehe~

Raya tu bukannya tak meriah, cuma raya tu insaf sikit. Kalau dibandingkan promotion barangan di Shopping Mall pun masa yang paling kaw kaw markdown harga masa CNY dan krismas. Ya, itu dari pemerhatian Aien la kan. Krismas tu sebab dah hujung tahun  jadi harga promosi jadi lagi meriah dengan jualan hujung tahun.

Haa, apa lagi. Mula la pecah tabung. Aien saving tahun ni dan banyak burn lepas balik dari Miri beberapa bulan yang lepas. So, krik krik je la hujung tahun ni. Dok rumah, buat cleaning untuk hadap tahun baru. Susun atur semua life yang misery ni. Dengan dua ketul yang semakin membesar. Macamana nak manage emosi agar diri dan anak-anak serta seluruh isinya terurus. Well, it's easy pitsy ya..

Welcome back dear myself. Pray for those bugs didn't came back from hell. And boleh la susun balik life untuk blog ni. Nice to meet you all.

Itu je khabar nya. Harap semua baik-baik aja nih.

Till next entry. Jaa Nee!

1ST GIVEAWAY BY YYSELLA

Isnin, Disember 09, 2019


1st Giveaway by YYSELLA | Hi~ Assalamualaikum

Terjalan dan terjumpa giveaway ni dan terjoin sekali la. Sekali bukak Instagram disuruh follow, eh, daku melihat nama yang daku kenal. Haha kebetulan kah ini? 

Tak apa, tak apa. Kita cuba ja join, sekadar menyokong penganjur dan berkenalan.

Hadiah dia pun as simple as you like. Jom la, apa lagi kita meriahkan giveaway ni yang bakal berakhir hujung tahun ni. Jangan tunggu-tunggu ya, klik saja banner di atas.

Jaa Nee!

THAILAND MOVIE: SISTERS (2019)


Thailand Movie: Sisters (2019) | Hi~ Assalamualaikum 

Buat pertama kalinya, setelah sekian lama tak tengok cerita hantu. Haha Pecah rekod tengok cerita hantu sorang-sorang walaupun istilahnya ditemani anak-anak la kan. 


Tajuk: Sisters 
Genre: Drama, Thriller
Durasi: 1 Jam 45 minit
Cast: Ploiyukhon Rojakatanayoo, Nannaphas Loetnamchoetsakun
Sinopsis: Mengisahkan tentang kasih sayang  adik beradik perempuan yang satu darah. Seorang dilahirkan untuk membunuh dan seorang lagi dihantui. Pertarungan antara takdir yang kejam yang tidak pasti kesudahannya. Si adik yang sentiasa diburui oleh hantu dan si kakak perlu selamatkannya dengan latihtubi sebagai seorang Pemburu Hantu. 


Menurut Aien itu kisahnya seperti cerita hantu dong, senangnya. Penanggal a.k.a Kratsue dalam bahasa mereka. Ibu Veena menjaga adiknya, iaitu Mak Mora dari terus berleluasa kejahatannya. Namun, ada yang iri hati dengan mereka, lantas dibunuh keduanya. Namun, tika itu Veena dan Mora telah hadir di dunia. Mereka dipelihara oleh ayah Mora iaitu Pak Singha. 

Aksinya cerita ini, si Veena sang remaja yang ditugaskan menjaga adiknya, atau lebih senang adik sepupunya itu sampai dia kehilangan rasa kebebasan. Dia minat melukis, tapi perlu fokus dengan jampi. Dia suka akan seorang jejaka, namun jejaka itu minat akan Mora. 

Mora, telah dipisahkan dari rumah mereka kerana Pak Singha menyimpan hantu yang mati tika bersalin. Rupa-rupanya hantu itu keperluan untuk membunuh para penanggal itu di hujung cerita. Hantu itu tak boleh hidu bau Si Mora, sebab si Mora mewarisi saka maknya. Dan menjadi buruan musuh mendiang maknya. 

Kesudahan cerita Mora telah berjaya bunuh semua penanggal yang iri dengannya dan terbang bebas tanpa menghiraukan Veena yang sentiasa mencarinya. 

Eh, tercerita versi panjang pulak sinopsis dia. Tapi gitu la dia cerita sang penanggal. Nasib hantu tu keluar sekejap-sekejap je dan tak ada yang bakal membuat korang kena heart attack. So, boleh la tengok. 

Pelakon yang memegang watak Veena, muda lagi telah tercalon dalam Thailand Film Assocation Award untuk Pelakon Perempuan terbaik. Waa~ Walaupun cuma tercalon tapi, ini membuktikan kerja keras dia menarik perhatian. Semoga terus sukses! 

Okay, tu je review dia. Nak tengok boleh tengok di Kissasian. atau mana-mana la. 

Till next movie. Jaa Nee!

MASIH..

Ahad, Disember 08, 2019


Masih.. | Hi~ Assalamualaikum

Ingatkan sudah bertenang, tapi masih juga bertendang. Ingatkan sudah sepi tiada kunjung, tapi masih juga ia hadir kembali. 

Apa harus aku lakukan? 

Apa yang masih? 

Sejujurnya tak mengerti kenapa perlu begitu? 

Masih juga entry yang sama,menjadi tarikannya. Ikutkan tiada apa la sangat dalam entry tu. Hairan laa. 

Pelik bin ajaib. Tak tahu la nak buat apa lagi. kOrang pernah ke kena macam ni? 

Aien tahu sesetengah mereka kunjung ke mari ada bagi salam, ini tidak. Menakutkan la. Oktober dah berlalu, halloween pun dah lama pergi. Ni orang nak pergi holiday pun tak senang hati tau nak tinggalkan rumah yang dah diintai penyangak. Macam cerita Home Alone pulak. Soalnya, aku ni bijak ke macam budak tu? adooo.. 

Me is miserable la gini. Kome pegi la main jauh-jauh. kawe dok mau ler engkome singgah ke maghi. Kome tu la makhluk Tuhan yang penuh muslihat. Kawe heran le, ape le menarik sangat sampai kome nak layangi entry yang sama. Udah ampir setaun udah entry tu. kasi la chance entry lain pulak naik ui!! 

Udah ler.. Kawe perati je engkome ni smggu ni. Kalo idok juga berambuih~ kawe tutup kejap la lagu ni. Malaih nak ngadap. 

Till we meet again. Jaa Nee! T^T

Salam Jumaah!

Jumaat, Disember 06, 2019

Salam Jumaat | Hi~ Assalamualaikum 

Allahumma solli 'ala saiyyidina Muhammad wa 'ala alihi saiyyidina Muhammad.

Ingat lagi minggu lepas, Kisah sedih di petang Jumaat Aien? 

Setelah seminggu Aien perhatikan mereka ini, alhamdulillah blog kembali seperti biasa. Tiada yang pelik lagi berlaku. 

Apa yang berlaku? 

Kisahnya adalah seperti yang Aien maklumkan dalam entry minggu lepas, agak terkejut melihat akan 'mereka' ini. Sangat terkejut sebenarnya. Jika dahulu, rakan blogger yang lain pernah kecoh pasal viewer dari negara forbid, kali ni, Aien dari referral link yang menakutkan. Macam, jika dilihat entry yang sentiasa di atas itu, cuma yang sama. Tak pernah berubah untuk bulan lepas. Curious la kan, sebab kita bukan blogger yang gempak. Haha 

Bila sebut pasal referral link, biasanya pasti ada yang mengesyorkan kepada mereka pautan kita ni kan? Aien gigih tekan tau sebab nak tengok. Alih-alih kata pihak blog dan banned dia sebab langgar peraturan blogger. Shame on you! 

Sedih, takut, dan gementar masa tu. Sebab criminal mind mula bermain dalam kepala. Dah la suka tengok benda-benda macam tu kan, lagi-lagi cyber criminal ni. Sekarang memang itu berleluasa. 

Sekarang ni pun, boleh dikatakan ada juga la viewer dari negara asing tapi, tak dah bukan dari referral link yang aneh. 

Sehari selepas, Aien minta tolong pada rakan blogger you know who you are dia suruh tukar keyword dalam post tersebut baru la post tu dah tak naik by day. Naik, tapi lambat tak macam sebelumnya. 

Aien tak tahu la macamana kan, sebab kita ni menulis ikut rasa. Itu la nye. Sedih! 

Pasal link blog tak boleh share di muka buku dan Instagram tu, bila di tanya pada carian google, rupanya banyak blogger lain dari seluruh tempat mengalami masalah yang sama. 

Dengan benda macam ni berlaku, harapnya dapat bertukar ke laman sendiri tercapai. jangan la pisang berbuah tiga kali. Sedih berganda-ganda tau. 

Zaman sekarang, semuanya di hujung jari, tapi dari hujung jari tu jugak, ramai manusia ambil kesempatan dalam kesempitan. 

Oh, tak apa la, moga Allah saja membalas perbuatan kamu tu. 

Nasib ada karya pendek dari Rin Ahmad mengubat hati lara ni. Tu yang slow bangun balik. Dengan harapan moga Disember ini berlalu dengan penuh kenangan terindah. 


Selamat berhujung minggu semua. Jaa Nee!



ANIMASI MOVIE: BOBOIBOY THE MOVIE 2 (2019)

Khamis, Disember 05, 2019


ANIMASI MOVIE: BOBOIBOY THE MOVIE 2| Hi~ Assalamualaikum

Akhirnya dapat jugak nak cerita Animasi meletup keluaran tempatan ni. 

Tiada apa la ingin Aien petik disini, cuma hendak mengambarkan perasaan teruja akhirnya dapat tengok walaupun tidak la semeriah di pawagam. Yet, I'm so focus sampai lupa nak kasi anak mandi. Kah! 

Betul la kata orang, animasi Malaysia semakin maju. Aien tabik sama animasi studio di Malaysia. Lepas ni menunggu pulak Ejen Ali yang ramai orang kata best sangat. Huwaaa!! 


Dalam filem nombor dua ni, menceritakan Boboiboy melawan Retak'ka yang merupakan pemilik asal kepada kuasa elemental yang dimiliki. Setelah kehilangan 4 dari 7 kuasa elementalnya, Boboiboy disuruh oleh Komendar Tapops untuk mencari Hang Kasa tapi disebabkan kerosakan data maklumat arahan untuk misi tersebut, Boboiboy dan Gopal berguru dengan Hang Kasa untuk memperkasakan lagi ketangkasan dan kecekapan mereka berdua. 

Jujur Aien katakan, dalam boboiboy ni satu benda Aien perasan ialah Tidak mendengar arahan. Haha Bukan dari sudut yang yang tak betul, macam si Boboiboy ni, baik hati sangat nak pergi ke stesen Tapops pada masa dorang terima mesej kecemasan dari Komendar. Padahal, Komendar dah keluarkan arahan pergi ke Planet Quabaq. See? 

No, no tak kritik. Just menyuarakan apa yang Aien nampak. you know what I mean? 

Baik hatinya Boboiboy ni jugak menyebabkan kawan-kawan dia bengang jugak la dia suka pergi selamatkan makhluk asing nakal si Adudu dan pembantunya Probe tu. Bak kata Adudu, Ex-kawan. 

Dan pada masa Boboiboy dan Gopal dan jumpa Hang Kasa tu, tak sangka pulak Hang Kasa tu rupanya BFF dengan si Retak'ka ni suatu ketika dahulu. 

Banyak twist jugak la dalam filem ni. Macam kita pun tak boleh jangka dia macamana. Bagi Aien, yang agak teruja nak tengok, mesti Aien akan tanya orang tau dia macamana macamana kesudahannya pada orang yang dah tengok. 

Tapi, disebabkan orang yang nak ditanya tu tak suka share spoiler, malas la nak tanya. Biar je kita excited sorang-sorang, sampai anak sorang tido di pangkuan, dan si kakak lupa nak dimandikan. Nasib perasan jam dah lewat. Kalau tak berterabur. 

Nasib juga dah dimuatturun. Boleh pause, atau replay balik. 

Secara keseluruhan filem ni memang menarik. Terbaik! 

Tunggu Ejen Ali pulak.. Sob sob je baca review dorang semua. Everywhere is saying about that. Apa yang menarik, Ejen Ali: Misi Neo telah mendapat kutipan terbanyak untuk animasi tempatan. Wow! That Wau Animation. Good Job! 


Jom la kita layan soundtrack dari animasi ni semua. 


extra dari Ejen Ali, buat penawar hati yang tak sabar ni.


Till next update. Jaa Nee!


CHINESE DRAMA: PRETTY MAN (2018)

Rabu, Disember 04, 2019




Title: Pretty Man 
Other Title: Bring The Nation's Husband Home
Episode: 28 episode
Genre: Family, Romance, Drama
Cast: Sierra Li, Dylan Xiong, Hsin Tien, Wang Yu Ting, Jerry Yu
Sinopsis: Kisah cinta antara Lu Ji Nian dan Qiao An Hao selama 13 tahun. Prrtama kali bertemu ketika di bangku sekolah, kemudiannya mereka berpisah kerana salah faham. kIni, Lu Ji Nian merupakan Raja yang susah didekati dalam bidang hiburan. Manakala An Hao adalah pendatang baru. Takdir membawa mereka bertemu dan An Hao menjadi isteri olok-olok kepada Ji Nian. 



Aien meletakkan drama ini dipertengahan. Currently di save box yang baru dilihat dalam beberapa episode jika hendak dibandingkan dengan animasi dia. Sangat menyedihkan? Kenapa? 

Sebab ini real life drama ni, jadi slow yang amat. Ke Dylan Xiong tu berlakon kaku atau Aien yang terlalu pesimis dengan pelakon dia? 

Yang penting, kimia antara pelakon sangat fake. Ah~ sepalsu pokok bunga di atas televisyen aku, fake lagi lakonan mereka. 

Just, tak berkenan la, apatah la sekarang sudah habis ditayangkan bahagian kedua untuk drama ni. Nak tengok, tapi.. tapi..  Put it aside dulu la, nanti bila dh boring sangat, kadang-kadang cerita slomo gini pun layan jugak. 

Aien pertama kali berjumpa dengan cerita ni, sejak terlihat animasi dia di youtube. Jika ditaip saja tajuknya pastu ketemu. Lagi seronok nak tengok. Ah~ sudah. Tak habis la nak kutuk betapa kakunya pelakon dia semua. Ke, ke, ke..  Ada bahagian angle yang tak berapa sedap nak difahami or aku yang cerewet? 

Dah, tak payah nak bebel panjang itu je nak cerita. 

Till next drama, Jaa Nee!

CHINESE MOVIE: THE LIVING DEAD (2019)

Selasa, Disember 03, 2019


CHINESE MOVIE: The Living Dead (2019) |Hi~ Assalamualaikum 

Rasa macam boring sekejap, jadi Aien tengok la mana movie yang tergendala hari tu. 


Genre: Action, Adventure, Historical, Wuxia, Fantasy
Duration: 1 hour 24 minutes
Cast: Zhen Fan Xing, Paul Yu, Gao Han, He Long Long
Sinopsis: Sebuah kota bernama Fu Feng, yang sebelum ini merupakan 'Kota yang Terang', namun ada kisah di sebaliknya 'Menghidupkan Lampu Pembunuh'. Wen Ning tiba di kota Fu Feng dan menyedari kepelikan kota tersebut yang dipenuhi dengan yang lemah dan sakit dan agak mundur. Bila malam menjelang, Wen Ning sengaja memasang lampu untuk menarik perhatian hantu tersebut. Apabila hampir berjaya menangkap mereka, dia bertemu libasan cahaya pedang biru yang merupakan kenalannya, Lin Sizhui. Akhirnya mereka berdua bersepakat untuk menyelesaikan misteri dan menangkap penjenayah di sebelaik kejadian misteri ini. -credit: mydramalist-


Dan ini dari sudut pandangan Aien yang agak juling jugak nak tengok dan faham cerita dia. Bak kata Kak Sha, jenuh jugak nak habiskan drama dia. 

Seram jugak cerita ni pada mulanya bagi Aien yang penakut ni kan, but don't worry. Seram itu cuma seketika saja. Fokus utamanya adalah pada Wen Ning dan SiZhui je.

Ikutkan watak utama cerita ni hanya mereka berlima sahaja. Iaitu, Wen Ning (of course la) Si Zhui, Xiao Yi, Zhou ZiShu dan Xiai Qing.

Kesimpulan daripada cerita ni, adalah kerana cinta terlarang, kukorbankan segalanya. Kerana nak hidupkan seorang, punah satu kota. Haa. Gitu~

Xiao Yi yang jatuh cinta pada akak dia, Xiao Qing, marah bila Zhou ZiShu 'rampas' Xiao Qing dari dia. Jadi dek kerana tak sengaja terbunuh akak dia tadi, dia pergi jadikn Zhou ZiShu ni boneka dia untuk bunuh orang di kota Fu Feng tu.

Itu la, kerana tamak dia sanggup buat apa saja. Kalau ikutkan geram juga sebab dorang twist jalan cerita dia yang pada mulanya kasihan ama Xiao Yi yang tertindas. Sian SiZhui tertipu dengan ilusi semata. Nasib Wen Ning ni bijak. Nama pun hero kan?

Kesudahannya, tunggu nanti Aien habis tengok The King's avatar tu. Sambil-sambil Aien tengok Catch The Ghost yang berbaki tiga episode tu. Siapa sangka twist cerita CTG ni lagi best. Nasib la Pak Belalang dia hensem. Haha

Till next drama, Jaa Nee!


Happy December!

Ahad, Disember 01, 2019

Happy December! | Hi~ Assalamualaikum 

Ini bulan baru, apa yang berlaku semalam harus ditinggalkan di belakang dengan harapan dan azam baru. Yes! Gambatte ne! 

Dan tak lupa selamat ulang tahun kelahiran buat adindaku Sofie Adie yang ke?? Moga Allah berkati kamu dengan segala apa yang ingin kamu kecapi dan permudahkan segala urusan buat dirimu, dan semoga kamu diperluaskan rezeki olehNya. 

Terasa sayang nak biarkan blog tanpa apa-apa. Walaupun pada hakikatnya selalu juga buat pada masa tertentu tapi tidak pada masa kita ada idea yang banyak. Membuahkan laharnya habis meletus kebaboomm!! 

Mungkin kehadiran dugaan semalam membuat Aien terpaksa buat keputusan untuk beralih ke sisi baru. How can we said about it? Biarkan iyanya berlalu dengan harapan dapat membina satu semangat baru buat diri ini. 

Should I say, thanks for those make this happen? Yeah, you. you. 

And mungkin cukup masa untuk peralihan baru. Yaa, tahun baru kan tak lama lagi, korang pun dah nak pergi bercuti tak lama lagi, krismas is around. Ya~ 

Ceritanya untuk November tamat semalam. Terima kasih kerana membantu Aien untuk buat keputusan ni, dan pada kamu, yang buat suggestion ni pada Aien, yah~ terima kasih jugak. 

Bila ditengok balik, rupa-rupanya November 2010 adalah merupakan ulang tahun Aien bersama blog ni. Dari zaman ntah tulis padam tulis padam, edit, buang, edit buang. Kali keberapa baru wujudnya blog AIENIENKA ni. 

Pada era tu, sibuk dok follow giveaway sana, contest sini, kenal rakan blogger yang lain. Dan, masa tu dok saing-saing ngan beradik. Hahaha Lagi-lagi bila contest yang kena tag orang tu. Haaa adik beradik mana yang ada blog la jadi mangsa. Haha 

Ntah, yang wujud adindaku seorang je. Yang kian laju meninggalkan sisternya di belakang. 

Tahniah adik, berjaya cipta satu entiti baru untuk diri kamu. Orang bangga punya adik seperti kamu. Well, good luck dalam apa jua kamu nak dan bakal buat. Semoga semua dipermudahkan urusannya. 

Apa yang berlaku disember ini banyak, antaranya Sabtu nanti ulangtahun hari lahir mentua Aien, and semalam gigih ajak En. Suami pergi Aeon Mall semata-mata nak kejarkan Black Friday sales yang berlangsung empat hari. Dan Aien nak grab something yang mentua nak dan perlukan untuk rumah, dan sebagai ucapan terima kasih sebab jaga Aien dalam pantang Julai lepas. 

Luckily again, nak beli barang tu kena ada member card dan bila buat tak perlu bayar. Yeay! Haha sakan shopping semalam dengan rezeki anak-anak, alhamdulillah dapat dorang baju baru. Ada sales, apa lagi, rembat banyak-banyak. Kah! 

18 Disember macam biasa check up adik mok kita, yang ke lima bulan. Yosh! Opah dia kata susut sikit sebab selsema dan Ibu pun tak sihat ni, adeh.  Selera makan ke laut. Nasib je la lapar lepas susukan dia, bantai la makan. Since khamis lepas, mood dalam rumah ni gloomy sikit sebab En. Suami tak sehat, saing dengan bini bertuah dia ni, Kakak Nayla yang on off demam dia. But currently tengah flu sebab asyik kena bersin dengan Ibu je. Haha 

Tak tahu la, Aien ni jarang demam. Setahun mesti akan kena sekali la, tapi bila dah demam mesti terus kondem. Dengan dibawak shopping semalam, dengan harapan sihat la lepas tu, halah~ tak jugak. Bahkan sekarang dah start kepala menggong. Nasib la labu~ Bila demam tu, nak saing dengan En.Suami. Mana taknya, tak pernah nak demam sorang-sorang. mesti wajib seret dia sekali. Seronoknya bila dia demam, tak ada ajak kita. Haha 

Bila sang Ibu asyik demam, susah household tu nanti, tiada enjin penggerak. Ini pun, ado la kasih~ pejam mata je tengok sini sepah, sana berterabur. Tunggu nanti dah sihat sikit, siap la kena semua tu. 

Dah la, bebel panjang-panjang tak ada siapa nak komen pun tak best jugak, ada unknown reader yang sibuk spam view yang entah apa-apa tu, haram jadah la dorang tu. 

Kan, terbebel lagi. Dah! Harapan semoga bulan terakhir bagi tahun 2019 ini menjadi pembakar semangat untuk kita terus sukses pada tahun hadapan. 

Jaa Nee!

gallery @aienienka

© kisah aienienka.