credit: google

KMOVIE: KIM JI YOUNG.BORN 1982 | Hi~ Assalamualaikum

First of all, akhirnya terlepas rindu. Nak menaip dan bercerita dan semuanya la tentang blog. Hope you don't mind bila dah hujung tahun ni kan? 

Aien jumpa movie ni secara tak sengaja, but it makes my night teribble. Sebab, ianya sangat touche gitu. let's us begin. 

credit: google

Tajuk:
Kim Ji Young: Born 1982
Genre: Feminist, Family
Durasi: 120 minit
Barisan Pelakon: Jung Yu Mi and Gong Yoo
Sinopsis: Kim Ji Young has one of the most commom female names for people her age. She works at a PR Agency. Kim Ji Young gets married and has a duaghter. So she can raise her daughter, Kim Ji Young quits her job. She leads an ordinary life up to this point. Suddenly, Kim Ji Young begins to talk like mother, her older sister and other people. She seems possessed by other people. What happened toer? -credit: asianwiki


My bad cause I download it without read the sinopsis. Just I said, I found it randomly and seem like interesting, and download it for weekend at hometown, boom! 

My emosi terus deep down to earth. Why? Cause I can relate to this story 200% sure but tak ada la sampai bertukar jadi orang lain. Itu dah jadi DID jugak pun ada. 

In this story, Kim Ji Young, she comes from a bright family, with a strong bold-head sister, and a clingy youngest brother. A good father and caring mother. 

Kalau kita hadap sejarah atau style orang korea selepas berkahwin ni, every household menantu pasti akan kepenatan sebab 100% devoted for their in laws. Sebb tu dorang queen control duit laki dorang, so takkan habis ke keluarga dia, sebab pada pandangan in laws ni, menantu perempuan macam extra orang gaji gitu. (pada pandangan aku je la kot)  Dalam kes Ji Young, she does do everything to please her in laws, yet tak pernah cukup. She got stress, tired for same routine over and over. Yet, her in laws said she was demanding everything from her good loyalty husband. Sampaikan one day, Goo Yoo (tak ingat la nama watak dia dalam ni) nampak sendiri dengan mata kepala dia how tired his wife is till she sound like others. 

Dia p rujuk ngan doctor. Tapi, without Ji Young. Disuruh bini dia pergi berubat, tapi disebabkan Ji Young ni baik hati mengenangkan suami dia, dia tak pergi. Itu pun dapat tahu mak mentua dia, terus kena bebel lagi. Kesian. Deep inside I was felt sorry for her.

Alhamdulilah dapat mak mentua yang subhaana Allah baik orangnya. Suami pun suam-suam kuku. Alhamdulillah.

But, still emosi masih tak stabil tengok si Ji Young ni. Over and over thinking about my rutin. Yet, I tell myself, I should be happy, don't stress cause whenever I stressed whole thing will become harder. So, guess to conclusion right? 


Rupa-rupanya cerita ni diadaptasi dari novel popular di Korea Selatan. No wonder laa. One thing I admire penulis skrip Korea ni kan, dorang boleh bawak kita dalam dunia kehidupan dorang di Korea sana. Sometimes, bukan semua la kan. Genre dorang pun tak terikat dengan satu-satu. U know what I mean? Haha 

Berbalik kepada kisah Ji Young ni, sampai satu tahap mak dia dapat tahu yang anak dia sakit dan berubah depan mata dia. Betapa berkecainya hati seorang ibu tu. Adooo~ terus menitis air mata ku di malam hari. Udah ler tengok dia sambil-sambil tidurkan anak, pahtu makin la menjadi-jadi menonton dalam gelap. 

Sampai mak dia balik, bila bapa dia belikan ubat ginseng untuk anak bongsu dia, terus dia boom! Nangis situ juga macam meratap how does father always remember the boy do, but not care for the girls? Dalam cerita ni la kan. 

Sedih bak hang. Waaa~ melalak pun kalau boleh. Sampai sekarang Aien masih teringat even dah 2 minggu lepas tengok. A bit of my life, that I wished not turn that way. I know I'm bored, so I should find a new hobby. I know I need a friend, so I talk to you guys. 

Kesimpulan dari movie ini, never underestimate a housewife and what they being thru. Not everyone is same, yet we are do love talking to each other. kan? Haha 

Anggap la jokes semata. Tanda kita nak beramah mesra. Jangan touchê sangat. Hehe

Macam Aien, every weekend mesti balik kampung, dan style Aien pulak every details I would to tell, yet she the one only I talked to face to face you know, selain husband dan anak-anak. Kadang adik ipar pun jadi mangsa. Haha 

And yes. This is good movie. 👍 worth to watch!

Till next movie. Jaa Nee!

6 Ulasan

  1. wahh ada gong yoo..nak tengok nak tengok :)

    BalasPadam
  2. Sha tak boleh tengok nie.. Boleh tambah stress pada emoai.. baca review Aien pun dah emosi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tamau berkecamuk baik tak yah tengok. Nanti nangis~ T^T

      Padam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  4. wohoo menarik gak citer ni. takut pun ada

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.