Selasa, April 20, 2021

CONTEST #luckyblog by AO


 Baru rini ada kesempatan nak update. Apa disibukkan tak tau laa. 

Nah la, kita join giveaway by Alien Oren ni. Senang je. Style betul lain dari yang lain. Korang join la. Mana tau ada rezeki dapat baju raya blog korang ni. Bukan orang je tau nak baju raya. 

Hehehe 


Ahad, April 11, 2021

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

 


Salam Maghrib! Alhamdulillah panjang umur kita direzekikan untuk bertemu dengan Ramadhan hulan yang mulia ini. Bulan yang dinanti-nantikan para anbiya supaya mereka dapat fokus untuk beribadah. Moga kita gunakan bulan 1000 kebaikan ini untuk melakukan sehabis mungkin. :) 


Sebelum terlupa, Aien nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan buat teman2 reader semua, in case besok tiada kesempatan untuk menulis entry. :) 


ChocoSweeties - Chicken Chop paling besar di Skudai

 


Hi, sepetang penat berjalan training pre Ramadhan ni, Cik Laki ngajak kami anak beranak makan di Choco Sweeties, Sri Skudai. 

Masa mencari tu agak sesat juga sebab kedai dia comel bangat di kalangan barisan workshop dan jugak kedai dobj kalau tak silap. Ye la, kita pergi malam mana nak nampak. But, no worries! GPS sedia membantu. Korang search je, Choco Sweeties pasti akan jumpa. 

Bila Aien nampak signboard dia. Wow, Cafe & Cakes. Mesti ada manisan dalam dia. Cause my tekak currently nak makan manisan je. Sayangnya itu kena order lain. Dorang macam tiada display punya. Tak apa la. 

Tanya kat Cik Laki, mana tau tempat hipstur gini. Dia kata ada dorang tu makan sini kata chicken chop dia sedap. Tu yang nak cuba. Huish. Cik Laki ai dah pandai ler cari tempat makan cenggini. I like! Haha 

Boleh la cuci mata tengok menu dia. Kalau baca review kat facebook pun majoriti kata puas hati la dengan harga dan portion dia. 



Tempoh makanan tu nak sampai ke meja kita sekitar 5-10 minit gitu. Memang super express. Dan Aien nak bagi warning siap-siapa. Jangan la tamak nak order. Haha Cause me was like that. Masa order tu, rasa tak cukup la Spagetti Carbonara semata. Nak order Garlic Bread+mushroom sup buat appetizer. Sekali nah kau! Besar gedabak pinggan dia sampai mak buyong ni terlantar kekenyangan. 



French Fries ni untuk anak-anak. Sebab dorang dalam fasa tamau makan berat. Nak ngonyel-ngonyel je. Macam Ibu dia sebenarnya. Nasi is big no no . Macam-macam idea nak bagi tarik makan nasi. Tapi tak tau la kenapa macam tak lut la. Tengok nasi macam hurm.. Terus hilang selera. Kecuali orang lain masakkan  kot. Tapi ni pun tak habis. Sebab dorang dah share spagetti sikit dan bedal ayah dia punya fries. 

Barisan air pilihan kami. Cik Laki Carrot susu, Aien ikutkan nak Chocolate Cappucino  malangnya tiada sudah dalam stok. Paksa la amek chocolate jer. And alhamdulillah rasa chocolate la. Haha Apple Juice untuk kids. 


Ini la yang jadi pujaan ramai . Memang popular dalam order. Hot list la kiranya. Dan owner dia sendiri tak lokek tambahkan lagi blackpepper sauce untuk korang kalau direquest lagi. Haha 
Lagi-lagi untuk orang yang suka pedas. Satu jar kecik tu mana cukup kan? 


Last but not least. Alhamdulillah tercapai jugak hajat nak makan Spagetti Carbonara. Bukan tak buleh buat sendiri. Tapi biasa la mak buyong, orang lain buatkan sedap aje. Sendiri buat wek wek. Nasib la labu. 


Apa yang penting makan dengan portion begini di bawah RM50 memang berbaloi. Korang jika singgah Skudai, boleh je waze ChocoSweeties di Sri Skudai ni ataupun korang boleh order melalui aplikasi foodpanda. Memang berbaloi I tell you. Tak habis uolls boleh je bungkus sendiri dengan bekas polistren yang telah disediakan. 

Thanks to Cik Laki sudi belanja bini dan anak-anaknya. Heee~ moga murah rezeki. Hati bini banyak happy dah lepas satu list ngidam. Tertiba tambah pulak satu menu. Huish. Siapa nak teman koi makan di Myeodong Toppokki ni. 😔 

Masa operasi Choco Sweeties ni dari jam 12 tengahari sehingga 10 malam. Jadi, kalau korang nak order melalui foodpanda, boleh je cari ChocoSweeties dan order la ikut menu tertera. Cuma dalam aplikasi tu biasanya yang hot selling dan popular je ada. Nak lagi nikmat boleh pergi kedai dia, di Sri Skudai. Semestinya mengikut SOP yang telah ditetapkan. 

Selamat menjamu selera. 

Jumaat, April 09, 2021

Tips dan petua lembutkan daging yang mana berkesan?

 


Salam Jumaat semuanya . Bersantai di hujung minggu? Minggu ni Aien nak share dengan korang la kan, tips dan petua lembutkan daging mana yang berkesan yang pernah korang cuba? 

Haa, ceritanya begini. Minggu ni menu lauk daging sebab tekak macam teringin nak makan daging. Tapi jujur 4 tahun kahwin la kan, Aien tak pernah reti pilih daging dan juga masak lauk daging ni. Sebab apa? How many time I tried, daging konfem liat punya. Eh, tak cuba tips ke untuk lembutkan? Adooo..  Itu orang kata try and error dalam dunia masakan. 

Sejujurnya dalam banyak-banyak housework sebagai suri rumah, memasak is not my passion. Walaupun makan is my favorite. 😁 Tapi sudah bergelar isteri dan juga seorang suri rumah, ko nak harapkan siapa lagi masak kalau bukan diri sendiri.  

Berbalik cerita daging tadi. Aien beli seketul daging around RM10 . Entah berapa gram tak ingat. Tapi boleh dua kali makan kami 4 beranak. Disebabkan minggu ni Cik Laki pun jarang balik makan pagi, dia ada kursus. Senang la kerja Ibu ni. 

First trial, nak masak daging masak itam ala kenduri. Okay, Aien cuba tips, RENDAM DAGING DENGAN SODA BIKARBONAT DALAM 10 MINIT. Fuh, dah rendam tu. Bau soda bikarbonat tu naik. Dan yes! Daging memang lembut. Macam lain macam la lembut dia. Lembut liat plus rasa soda bikarbonat dia mematikan selera. Urgh! Sudah la masak itam tu sedap tau. Kena daging macam tu, turn off betul la. Walaupun dan diperap dengan perapan masak itam tu dalam satu jam, masih terasa soda bikarbonat tu. 

Dan Aien pun, give up! This tips can't be use anymore. 

Hey, sebelum tu, Aien pernah cuba: 

  • Potong lawan urat. Still bila masak dia liat jugak dan lambat nak lembut. Macam tolong la bagi aku pressure cooker. 
  • Masak masukkan sudu/garpu besi . Tips nj memang mak Aien gunakan. Tapi I was not patient to wait that long enough. Dia makan masa. Kena reneh elok-elok baru lembut. 

Apa lagi ye petuanya? Tapi yang Aien sebut ini yang Aien pernah cuba dan teka tau, yang satu ni memang buat Aien suka sangat la. Dah la tak la berapa lama sangat tunggu dia, dan daging jadi lembut elok macam mak-mak masak. 😁 

I did it! Proud of myself. 


Maka jadi la Kari daging versi Aien ni. Korang nak tau tak cara yang mana satu Aien praktikkan? LETAK BIJI KURMA SAMBIL RENEHKAN DIA. Fuh, happy I olls bila dia menjadi u. Aien rasa nak lompat-lompat je. 

And masa nak tunggu dia pun sekitar setengah jam je untuk lembut. Bila daging dah separa lembut, masukkan kentang. Jadi bila kentang dah lembut, daging kita pun lembut sama. Yeay! 

cuma Aien tak berapa pandai la nak masak kari as kari mamak ke, kari melayu ke kari kapitiam ke. Masukkan serbuk cili macam tu jugak warna dia, setiap kali masukkan cili lada pun macam tu jugak kejadian dia. Pekat dan pior selepas ditaruk santan. Me like, aku suka kari yang cair, ada minyak sikit rupa dia. Padahal letak minyak pun agaj banyak jugak masa menumis.  

Bab kari-kari ni failed lagi. But, hey I did a good job untuk lembutkan daging. Mungkin readers Aien yang dah pro masak boleh share how to jadikan kari ni cair sikit, dan tak creamy sangat lagu ni? Hehe

Teach me please. 


Khamis, April 08, 2021

Personal Review - Tixara Lip Serum




Hi, korang! 

Pernah dengar tak Tixara Lip Serum? Ha, Aien pun pertama kali tau dengar bila ada sorang rakan blogger iaitu Kak Nieyl promo di IG dia hari tu. Lama betul dah tak singgah blog Kak Nieyl. 

Untuk pengetahuan korang Aien ni memang ada masalah kulit muka kering termasuk la bibir kering. Cukup air ke tak cukup ke, mesti dia akan mengelupas dan paling tak best sekali bila nak guna lipstick dia macam .... Urgh!! Stress aje tau. 

So, tertarik menarik la bila Kak Nieyl share review dia guna sendiri Lip Serum dari Tixara ni. Bibir dari gelap boleh cerah, kering pun boleh dirawat. 

Bermula sesi pertanyaan dan sekaligus terus grab sebab kak Nieyl buat promo beli satu percuma satu. Harga Lip Serum ni pun tak ada la mahal sangat. 

Ye la, biasa dengar serum je mesti fikir mahal. Sebab kebanyakan serum pasti harganya melonjak naik. Tapi disebabkan nak mencuba tak mahu cari yang pricey sangat. 


Di hari pembelian. Sampai terbalik ko gambar Aien amek. Nasib la jugak ada simpan kotak dia. Teringat pulak hari ni nak buat review pasal Lip Serum ni. 

Kak Nieyl siap pesan amek la gambar before and after. Huish, kita ni nama aje blogger, tapi noob betul bab graphic atau design bagai ni la. Nak buat review pun orang kata macam tak ikhlas gitu. Haha 


Sebelum share testimoni diri sendiri, Aien nak share dengan korang packging yang sangat comel dan I love it! Pinky dan siap ada crown yang buatkan kita rasa special gitu ada bekas gitu. Exclusive! 

Tak sangka memang berkesan la penggunaan lip serum ni. Walaupun kadang-kadang Aien lupa nak pakai dan cuma pakai masa nak keluar je. But now I getting excited bila bibir nampak makin sihat. Wanita mana yang tak suka diri sendiri cantik kan? Hehe 


Look! Rekahan pun dah makin kurang. Sambil Aien guna Tixara Lip Serum ni, sekarang hampir 2 minggu jugak la Aien consume Cberries Extra Formula dari Sysfel. 

Keep going babeh! Nak nampak lebih sehat supaya cantik untuk suami gitu.. 

And korang nak cari Tixara Lip Serum ni boleh je roger kak Nieyl Nadia atau cari di IG Nieyl Nadia

Nampak kan penggunaan sebulan uolls boleh nampak hasilnya. Satu tube tu pun tak habis lagi. Dengan harga mampu milik, uolls juga boleh sehat dan cantik. ;) 


psst! Nak Cberries boleh roger Aien k. ^_^

March 2021 Blog Performance


 Wow! wow!  Biarkan sepi dek dilanda garuda M, hari ni terdetik nak bukak emel by google search console ni kan. Biar pun tak banyak I olls macam wow sangat ada juga evergreen topic orang dok cari buat masa sekarang ni. 

So, nOr! Please keep it up with your content!! 

Apa orang dok cari di blog ni yang evergreen? 


Tara!! Buat buku pink musim PKP win! Haha Jika musim orang duduk diam di rumah ni hormon produce kuat. Haha Dengan Aien sekali terjebak sama. 


Bila Aien sendiri cuba search wow, tak sangka dia duduk di tangga teratas mengalahkan kelabmama . Hikhik. Thanks uolls sudi singgah baca. Harap iyanya berguna untuk korang. 


Yang kedua, orang ramai mula ada kesedaran untuk menggunakan sunscreen . Fuh,, duduk di bawah Iman Rahim uolls. Ni salah seorang influencer yang Aien pun sentiasa follow dia. Banyak benda dia share yang selalu viral dan cepat habis. Urgh! Yang penting kami minat pink. Kbai! 


Dan yang ketiga, cerita hampir 3 tahun lalu duduk di tangga kedua di carian google. Fuh, mak buyong anak pertama dulu bercerita sekarang dah masuk anak tiga hot post orang dok cari buat masa ni. Tapi tak tau la berguna ke tak sebab sejak pandemik melanda, serba serbi berubah. Hope ianya membantu siapa yang membaca. 


Seperti biasa kebanyakan sekarang orang spend time on telefon, dan alhamdulillah reader tak datang dari tempat yang pelik-pelik. 

So far so good la bagi Aien bagi bulan March yang cuma ada 9 entry je. Huh! Pahtu bulan lepas kebanyakan blogger Aien follow, dah dapat dorang punya adsense sebab istiqomah sentiasa update. So, kunci nak dapatkan adsense kena sentiasa post je. Janji aktif . Keep it up nOr! 

Kita tengok April lagu mana pulak naaa.. 

Rabu, April 07, 2021

Pejam celik dah masuk trimester ketiga



Pejam celik je kan, sekejap je rasa. Walaupun macam dugaan masa memula tahu diri pregnant lagi. Ditambah pulak selera makan yang tak ada tapi berat badan naik jugak. 😂 

Minggu ni, kali kedua repeat minum air gula. Uish, nervous dia usah la dibawa cerita. Udah ler kena minum air gula panas.Tak ada la panas sangat tapi nak tum tum sekali teguk tu tak buleh. Nasib tak muntah. Tapi teka tau, minum dalam keadaan dia masih suam panas gitu sebenarnya lagi kurang loya daripada yang dah sejuk. Kalo dah sejuk, I olls tak dapat bayangkan la rasa pior pekat gula 200gm dibancuh dengan air panas tu. Phew~ 

Ni dah hari kedua dah berlalu, tiada juga panggilan emas dari Klinik Kesihatan. Harap la kan, tak ada sangkut GDM. Moga tiada apa-apa masalah sehingga melahirkan. Aamiin. 

Masuk trimester ketiga, bermaksud hari ini sudah 27 minggu 1 hari. Lagi 90 hari lagi menanti si kecik ni nak keluar. 


Ini gambar screen shot daripada aplikasi 280days semalam. Ibu dia macam tak percaya je dah 189 hari mengusung dia ke hulu ke hilir dengan si abang boleh tahan renyah dia. 

Mak mentua kata si Najmi ni kira elok la perangai dari ada setengah budak kecik begini tau Ibu dia mengandung memang meragam sokmo. Alhamdulillah. Allah tahu level kesabaranku tidak la tinggi. Ha ha 

Daripada beberapa bulan yang lepas, dok fikir nak berpantang di mana? Runsing jugak tu. Ikutkan hati malas la nak menyusahkan mak mentua lagi sebab dah dua kali berpantang di sana. Kali ni pulak dia ada masalah tekanan darah tinggi dan sibuk dengan tender masakan bubur untuk orang niaga. Walaupun dalam dia kata tak kisah, jauh sudut hati segan bebeno nak mengharapkan dia lagi.

Cuba la bertanya dengan mak ayah di seberang nuu. Masa tu Sarawak kalo keluar masuk kena swab test dan juga kuarantin, masing-masing ngelak daripada kena keduanya. Okay, tak apa la. kita faham. 

Maka bermula pulak misi baca review berpantang sendiri. Huish... Ada dua tiga orang bertanya dan berkata, "kuat ke nak berpantang sendiri?" Bahkan baca review juga mereka menyatakan emosi dan mental kena kuat sikit. Harusnya sokongan daripada encik suami mesti lah kuat. Bila usulkan pada Cik Laki, dia cuma hmmm kan aje kita. 😂 Adeh  berhuhuhu jugak ni. 

Minggu lepas pulang ke kampung, bincang lagi dengan mak mentua nak buat lagu mana. Fikir jugak beberapa faktor sekiranya, 

  • Sakit nak bersalin waktu malam. Siapa nak ditinggalkan anak-anak? 
  • Risau anak-anak bosan kalau 44 hari tu tak ada ke mana. 
  • Sekiranya suami kerja, kuat ke nak jaga mereka berdua di samping si kecil. 

Sebab hakikatnya masa pantang dan hamil ni, Aien ni kuat bebenor ler tidonya. Kalo boleh, memang tido aje ler kejenya. Tapi, kalau kat rumah sendiri rasanya renyah jugak tu. Haha Memang dah tak serupa orang pantang aje le nanti. 

Makanya,, harus daku menyediakan hati dan perasaan untuk siap sedia berpantang bersama mak mentua sekali lagi. Cik Laki dia kerja dari kampung sana, dalam jam 6.30 pagi dah bertolak. Jam 5.40 petang dah sampai rumah. Laju tak dari UTM Skudai ke Pekan Nenas. Haha Balik je terus mandikan baby. 

Itu rutin yang lepas la. Kalau PKP tak dilaksanakan sekali lagi, in shaa Allah onz je. Nayla dan Najmi pun ada kawan nak bermain jugak selain dok ngadap Ibu dorang ni je. 

Jadi, ceritanya ada kurang lebih 12 minggu lagi nak fikir nak kemas barang apa semua. Moh ler kita sediakan diri untuk kuarantin diri selama 44 hari. Dan ceritanya blog pun akan tersadai sama dalam tempoh tu. Ke nanti standby story untuk 44 hari ke macamana la kan. 

That story for third trimester of 3rd pregnancy, May Allah bless all of you. 🌼 
.










The Big Bad Wolf Book Sale Return with A Hybrid Book Sale



THE WOLF ‘AWAKENS’…


THE BIG BAD WOLF BOOK SALE RETURNS WITH A HYBRID BOOK SALE!


SELANGOR, APRIL 7, 2021 --- Get ready as the World’s Biggest Book Sale, with up to 99% off the recommended retail price, makes a comeback with a Hybrid Sale combining the much-awaited Big Bad Wolf Book Sale’ on-ground Book Sale event together with the Online Book Sale. The first-ever Hybrid Big Bad Wolf Book Sale Malaysia 2021, kicks-off from the 1st to 12th of April 2021, offering book lovers and bibliophiles alike, the chance to browse and shop from more than 60,000 book titles. 


After a long hiatus, due to the global COVID-19 pandemic, the Big Bad Wolf Book Sale is set to make a come-back with a bang, by hosting not one but two on-ground Sales in the Southern region of Malaysia. The Toppen Shopping Centre and AEON Mall Dato’ Onn, Johor Bahru, will be Big Bad Wolf Book Sale’ ‘wolf dens’ for 12 consecutive days [10 am to 10 pm], where shoppers can peruse at their own leisure, through a vast collection of books that are sold at amazingly low prices!   


For those who want to shop from the comfort of their own homes, the Big Bad Wolf Online Book Sale’ e-commerce website will be available live 24 hours a day at https://online.shopbigbadwolfbooks.com/



Shoppers will be spoilt for choice at the Hybrid Big Bad Wolf Book Sale Malaysia 2021 as both Sales will be offering bestseller titles ranging from popular novels to science fiction, romance, literature, graphic art and business books to architecture, cookbooks, and many more, all under one website and at two on-ground locations in the heart of Johor Bahru.


“We are extremely excited and thrilled to be kicking-off our maiden comeback Big Bad Wolf Book Sale for 2021 by launching our first-ever Hybrid Book Sale that will run for 12 consecutive days. We have partnered with Toppen and AEON to hold our on-ground Sales in Johor Bahru that will be open daily from 10 am to 10 pm. Simultaneously, our Online Book Sale’ e-commerce website will be going live 24 hours daily to cater to our customers nationwide. We could not hold our World’s Biggest Book Sale for more than a year now due to the pandemic. Hence, we decided to host a Hybrid Book Sale to ‘quench the thirst’ of our loyal customers who have been patiently waiting for the Big Bad Wolf Book Sale to return,” said Andrew Yap, Co-Founder of Big Bad Wolf Books. 


“There are amazing deals such the ‘1SEN Deal’ on offer for the Hybrid Book Sale as well free shipping within Peninsular Malaysia with a net purchase of RM180 and 50% off shipping with no minimum spend for orders and delivery within East Malaysia,” added Yap.


For our customers and staff's safety and hygiene, preventive safety SOPs measures, and precautions enforced by the Government of Malaysia will be adhered to at all times. Customers entering the Sale will be constantly monitored to ensure that they wear a mask and maintain a safe distance from one another while shopping. 


PLEASE CLICK ON THE LINK: THE HYBRID BIG BAD WOLF PROMOTIONS FOR THE FULL LIST OF PROMOTIONS


Giveaway Sampul Raya Hipster


 Uish, Kak Fiza buat giveaway?? Kena join ni walaupun dia kata hadiah tak gempak. IDK kak.. Nak join jugak. 

Nak sampul raya akak. Nanti kita simpan je tamau kasi orang pun. Hahaha

Berapa tahun dah simpan hasrat nak beli sampul raya dari kak Fiza ni. Tapi belum ada rezeki lagi. Mana tau kali ni rezeki anak-anak pulak dapat sampul raya ni kan. 

Giveaway dah pun bermula dua hari lepas, dan akan berakhir pada 12 April 2021. 

Nah, bagi korang belom berkesempatan tu jemput la join, mana tau ada rezeki korang jugak kan. Sebagai tanda support kak Fiza yang gambarnya sentiasa debam deboom gitu. Idola jugak ni. Hehe 

All the best semua! 

Khamis, April 01, 2021

Benda berlaku pada March 2021

 


Hai, April! 

As usual on first day every month mesti la nak recap apa yang berlaku pada bulan lepas kan. Even tiada la benda besar berlaku, still nak jugak la cerita. Cause I had no idea to write. 

Bila ditengok balik entry sepanjang Mac, O M G! Cuma ada 9 je entry? Apa ni Nur? Mana pergi semangat kau nak tulis macam-macam.. 

Entah la, pregnancy kali ni mood swing dia more to doing nothing. Kata orang Kedah, balok liat! Pemalas ya amat! Kata suami pulak, asyik sebut malas, malas, memang la jadi malasnya. Ooppss! Sorry! 

Udah ler drama pun tamau tingok, kerja apa pun teda. cuma selesaikan rutin harian je la. Masak kemas rumah, tengok anak-anak. 

Oh ya, bulan lepas Aien sign up as Sysfel Consultant yang pada mulanya niat nak cuba kembangkan duit sinaran sekaligus cuba produk sysfel iaitu Cberries tu. 


Alhamdulillah selesai satu kotak trial Cberries macam serasi. Makanya daku up lagi satu produk Sysfel, 


Cberries Extra Strength Formula, katanya yang ini lagi banyak khasiat dari yang atas sana tu. Yang ini pun dah settle satu kotak jugak. Walaupun hasil yang tak ada la terus wow gitu pun I can feel my skin much moist, tak ada kering-kering lagi. Moga ianya terus memberi kesan. 

Pahtu bulan ni juga Najmi dirujuk kepada pakar pemakanan alhamdulillah kena tarikh tu segalanya normal. Nanti 19/4 pulak follow up dengan doktor. 

Ibu pulak 30/3 hari tu, dah cukup 26 minggu pregnancy. Alhamdulillah. Moga baik-baik jugak la kan. 5/4 ni kena repeat air gula pulak. Urgh~ 

Sempena cuti Ulang Tahun keputeraan Sultan Johor ritu, Cik Laki bawak kami anak beranak mandi di Teluk Ramunia, Pengerang Johor. Syiok habis. Sampai hari ni Nayla asyik menyebut je nak ke pantai lagi. 


Kisah ni tak ada coret kat blog pulak. ulang lagi, sampuk jin M tu. Beso ya amat! 

Yang best bulan March ni dapat hadiah dari Ako Retna hasil menang giveaway yang beliau anjurkan. Moga murah rezeki beliau. 

Last but not least. Jom la kita doa agar Raya nanti boleh rentas negeri. Hehe