ANIME: Kimetsu No Yaiba

Ahad, November 22, 2020

 


Tajuk: Kimetsu No Yaiba / Demon Slayer 

Genre: Animation, Action, Fantasy 

No of Episode: 26 

Sinopsis: A family attacked by a demons and only two member survive -Tanjiro and his sister Nezuko, who is turning into a demon slowly. Tanjiro sets out to become a demon slayer to avenge his family and cure his sister. 


SPOILER ALERT!


Selepas baca review dari  sorang rakan blogger  tapi bila dicari balik siapa lupa la pulak. Sorry! But you bawak I tengok this awesome anime. He he 


Lama giler tak layan anime. Once bila baca review dan ramai kata best, so Aien cari la di tempat hot untuk cari cerita, movie dan drama. situ lubuk dia. Di mana? U olls takkan tak tahu. Haha Taip je tajuk apa u olls nak, keluar la dia. I love that application. 


Anime ni menceritakan seperti di sinopsis apabila Tanjiro jumpa keluarga dia mati dibunuh demon. Dan adik dia seorang saja selamat. Keistimewaan Tanjiro adalah memiliki smell sense yang sangat kuat. Jadi masa dia nak selamatkan adik dia, Nezuko dia hampir saja diserang oleh another Demon Slayer untuk bunuh adik dia. Tanjiro gigih selamatkan adik dia, dan Nezuko juga memiliki satu kesedaran yang tiada pada mereka yang sudah jadi demon ni. Bila tengok abang dia diserang oleh Demon Slayer tu, dia cuba selamatkan abangnya. 

Dek kerana Demon Slayer tu sedar perbezaan dua beradik ini, maka disuruhnya Tanjiro ke sebuah pergunungan dan berjumpa dengan Sakonji Urokodaki untuk berlatih. Selama 2 tahun dia berlatih dengan Urokodaki, selama itu juga Nezuko ketiduran. 

Semestinya bila nak berjaya jadi Demon Slayer bertauliah dan memiliki set pedang khas dan pakaian seragam yang anti demon, mesti la kena join ujian. Masa ni Tanjiro nyaris-nyaris was-was dengan kemampuan dia sendiri. Tapi dia berjaya juga. 

Sebaik saja dia berjaya lepasi ujian, mereka yang lulus ditemani oleh seorang burung tak kira darj burung gagak ke pipit untuk memaklumkan mereka tentang misi seterusnya. 

Bila anime, kalo dah tempuh segala halangan pasti dia boleh walaupun pada mulanya nampak macam bakal gagal saja. Untuk Kimetsu nO yaiba ini juga tidak ketinggalan menyerapkan sisi itu. 

Haih, seronok jugak tengok anime ni kadang-kadang. Jadi mood booster Aien jugak bila tengok semangat Tanjiro gigih nak sembuhkan Nezuko walaupun orang kata itu adalah satu yang mustahil. 

Apatah lagi, bila Tanjiro melaksanakan satu misi di Tokyo, dia menghidu bau yang sama di rumahnya dan yang menjadikan Nezuko, demon rupa-rupanya orang itu adalah pemula bagi semua puak demon. 

Paling menyeronokkan ialah, Tanjiro merupakan Demon Slayer tahun pertama yang pernah berjumpa dengan orang itu berbanding dengan Demon Slayer kelas atasan. pHew~ disebabkan smell sense yang dia ada. 

Nak tak nak, masa semua Demon Slayer menyoalkan kenapa Tanjiro seorang Demon Slayer bersama dengan seorang demon, dan Nezuko harus dibunuh. Masa tu juga Nezuko diuji dengan darah manis yang memang menjadi idaman semua Demon. Bijaknya Nezuko, berjaya mengalihkan pandangannya dari godaan itu. Hasilnya semua orang setuju untuk kekalkan Nezuko bersama dengan Tanjiro dengan jaminan tiga orang penting yang pernah menjaga mereka dua beradik ini. 


Semangat Tanjiro dalam merealisasikan impiannya dan semangat kekeluarga antara Tanjiro dan Nezuko sangat kuat ditekan dalma anime ini. Tak sabar juga tunggu season seterusnya. Aien ikut je orang ada update ye la. Haha 


Sekarang ni ada movie pulak untuk anime ini. tengah tunggu la dia keluar. hehe sabar. 

Drama China: The Bloom in Ru Yi Pavillion (2020)

Jumaat, November 20, 2020

 


Tajuk: The Bloom in Ru Yi Pavillion

Genre: Historical, Romance, Mystery

No of Episode: 40

Cast: 


Sinopsis: Fu Rong who's the second daughter of the Fu family unexpectedly had the ability of "foreseeing dreams" after a serious illness. She predicted that she would marry to Prince Su, Xu Jin, and finally suffered the fate of being buried. However, Xu Jin also has the ability of foreseeing dreams. Although Xu Jin also predicted the same tragedy, he doesn't want to avoid it but try his utmost to change the destiny. These two people begin the sweet game of "framing one another".

(Source: iQiyi)


Adapted from the novel "Chong Hou Zhi Lu" by author Xiao Jia Ren.


SPOILER ALERT!


Fuh, 3 hari 3 malam menonton drama ni. Bergolek-golek rasanya. Akhirnya sampai jugak penghujung walaupun tahu la siapa yang jahat sebenarnya. 

Hai, tak buat kerja ke tu dok layan drama? Kita kan multi tasking gitu. Bwahaha 

Tengok drama ni because of Zhang Zhe Han. My favorite chinese actor. But, looking forward jika dia berlakon dalam historical drama je. Once try drama dia miden version punya, I kenot adapt. Sebab dia terlalu hensem untuk moden. Ada gitu? 

Untuk Aien, ada sahaja. Bah, mulakan la cerita kau ni. Apakan kisahnya drama ni. Kenapa panjang sangat bah atu episode nya? ndak sanggup bah anik mau tinguk. Kalau kamu ndak sanggup tinguk, sini aku cerita kan. Mana yang ingat la ha, mana yang orang bilang tu, highlight of drama gituuuu...

Bermula la kisah, tentang si Fu Rong, anak kedua dari keluarga Fu ni seorang yang agak nakal. Dalam begitu dia ni boleh mimpikan yang masa depan gitu. Sampai dia mimpikan keluarga mati terbakar dan dia dinikahkan dengan keluarga diraja lantas Fu Rong cuba untuk mengubah nasibnya. 

Dengan genre misteri, drama ni kuat jugak menampilkan barisan pelakon yang aish, geram naa aku nengokkan muka di pejahat tu. Acah baik la sangat, padahal dia meperkotak-katikkan otang sekeliling dia demi membalas dendam yang sebenarnya dia sendiri yang salah faham. Kerana ketidaksefahaman  beliau telah mengorbankan banyak nyawa demi kepentingan dan kepuasan diri sendiri. 

Bila drama historical ni, mesti tidak terkecuali melibatkan hal istana serta corruption. Atau erti kata lain rasuah. Bagusnya dalam drama ni Raja dia tak tertindas dalam kebanyakan drama yang seperti puppet untuk menteri-menteri. 

Rajanya bijak dalam mempertimbangkan kemaslahah negara. Namun, dia juga terlalu menyayangi anaknya. Ya la, dia seorang raja tapi dia juga seorang ayah. Dia harus berfikir luar kotak untuk itu. Tertiba tengah taip ni teringat pulak baginda Sultan Abdullah. Hai, adakah istana Diraja Melayu jugak berkonflik begini? Hurm..  manusia itu sudah dijangka. Rambut sama hitam hati lain-lain. 

Eh , apakan kau merepek ni wahai sang penulis. Manakan kisah si Fu Rong tadi. 

Berbalik pada si Fu Rong, dalam nakalnya itu, Lord Fu Ping menghantar anaknya pergi mengaji sama master Farmer Ju Shui yang sangat terkenal dengan budi pekertinya. Tapi tu la, nak ubah orang bukan sekelip mata. Masih juga si Fu Rong tu buat hal dia. 

20 episode pertama mengisahkan bagaimana si Fu Rong dengan Duke Su, putera ke-empat ni bertemu. Well, semestinya Duke Su itu heronya. Yang cuba dibunuh tatkala dia kembali ke capital  bandar HengJing setelah bertahun lamanya dia dicampak oleh bapaknya sendiri iaitu si Raja tadi ke luar kota sebagai frontliner. 

Kembalinya Duke Su ke bandar sempat dipesanin oleh Gurunya General Zishen bahawa bermula perjalanannya penuh dengan musuh. Dengan itu, pelbagai cubaan bunuh dilakukan ke atas dirinya membuatkan Duke Su sentiasa berjaga-jaga. 

Malangnya, tiap kali percubaan itu, telah dilihat oleh Fu Rong melalui mimpinya dan tiap kali itu juga Duke Su nampak seakan Fu Rong yang cuba untuk membunuhnya. Padahal orang tu nak ubah nasib dia sendiri je. Kang terbelit pulak nasib mereka dua ni. 

Sampai si Fu Rong upah orang untuk buang nasib buruknya bersama dengan Duke Su dengan cara membakar pakaian dalam lelaki itu. Kah, masa ni Duke Su ingat si Fu Rong tu pervert giler. Ha Ha 

Dari 20 episode pertama ni jugak masih buat penonton tertanya-tanya siapa yang jahat sebenarnya. Apa tujuan dan hasil dari bunuh si Duke Su ni padahal Raja macam tak berapa suka dengan Duke Su ni. 

Masuk 20 episode seterusnya barulah kena dengan tajuk drama nya itu. Jika pada mulanya Ruyi Pavillion itu hanya dilihat sebagai satu kedai barang kemas yang sangat berprestij di bandar Heng Jing dan sering bersaing hebat dengan Feng Lai Yi rupa-rupanya pemilik Ru Yi Pavillion ini, Liu Ru Yi merupakan legendary Ru Yi si pemberi maklumat. Dia macam broker gitu. Amek keuntungan atas orang ramai. Tak kira siapa. Baik untuk orang jahat mahupun orang baik. Namun, sebenarnya Liu Ru Yi ni berjiwa lembut bila mengaitkan orang sekelilingnya. 

Liu Ru Yi mula dipergunakan oleh Duke An, apabila satu proses transaksi mereka untuk mengorek sebalik kisah kematian Queen Dowager Wen  iaitu mak si Duke An gagal dijalani Liu Ru Yi. 

Sian, semua orang ikut je pawn yang telah diaturkan oleh Duke An termasuk si Fu Rong yang sukainya dalam diam dek kerana gadis itu pernah menyelamatkan satu ketika dahulu. Tapi, pada Aien dia terlalu obses dengan Fu Rong sehinggakan Fu Rong tu tak boleh jadi milik sesiapa. 

Misi Duke An adalah mengembalikan pahitnya rasa kehilangan itu pada abangnya sendiri iaitu si Raja tadi. Lulz~ macam abang dia tak terkesan kehilangan mak dorang sendiri. Childish betul. Si abang dia pulak, ingatkan Duke An ni telus orangnya. Macam anaknya, Duke Cheng yang melakukan pelbagai onar dalam kerajaan mereka baik dari segi jenayah rasuah, menyalahgunakan kuasa serta ketamakkan dalam memerintah sehinggakan sanggup mengorbankan saudara sendiri. 

Pecah hatinya, eh.. Luluh hati sang bapa bila tahu anaknya sendiri yang mengetuai jenayah yang selama ini tidak jumpa penyelesaiannya oleh Duke Su yang acapkali dituduh mengeplotasikan kedudukan sebagai keluarga diraja. 

Mangsanya Duke Su yang dari lahir dikatakan bawa bala bagi kerajaan mereka. Berjumpa dengan Fu Rong, gadis yang bertuah dari pelbagai segi mereka saling melengkapi. 

Bila Fu Rong saspek utama Duke Su sebagai prmbunuh upahan, dia selalu mengikuti jejak gadis itu. Sampai mereka bertemu kebenaran bahawa Qi Ce bakal tunang kakaknya, Fu Xuan itu merancang segalanya. Fu Rong cuba buktikan bahawa lelaki itu tak layak untuk kakaknya, tapi agak sukar tanpa bantuan Duke Su. 


Hai, boring la nak tulis ni. Eh, menaip ni. Macam tulis esei pulak. Ke isi buku nilam tu? 


Ping pang ping pong, akhirnya Fu Rong tetap juga berkahwin dengan Duke Su walaupun bukan secara paksa tapi rela dek kerana Fu Rong syak yang Fuke Su yang bunuh gurunya, Liu Ru Yi atas pujukan Duke An. Eh, geram je aku dengan Duke An ni. Naik menyampah dengan muka acah baik dia la. Tapi, tak la jugak dia jadi bini sah taraf cuma perempuan simpanan je. Ala, sistem istana China kan simpan bini reramai. Kira dek kerana Raja ni tak berapa bekenan dengan Fu Rong yang menyebabkan Duke Su hilang pertimbangan terhadap jawatannya. 

Padahal, kisah sebenar di sebalik pembunuhan Liu Ru Yi akhirnya terbongkar di episode 39. Aceeee.. Lama giler nak jelaskan pada Fu Rong tu. Itu pun setelah dia dah dapat token perintah untuk Ru Yi Pavillion. Maka secara sahnya, Fu Rong satu-satu anak didik Master Liu Ru Yi mengambil alih pavillion itu. 

Itu pun, jenuh jugak Duke Su nak pujuk Fu Rong supaya jangan terlibat dalam kerja balik tabir Ru Yi Pavillion selain membuat barang perhiasan dek kerana Raja mula mengeluarkan arahan menyelidik squad itu. 

Meh la tengok spoiler Aien rasa highlight drama ni. Which make u olls geram nau ler drama panjang-panjang ni. 


Masa ni, Aien dah saspek mesti Duke An ni yang bunuh Master Liu Ru Yi.  Sebenarnya bukan dia. Ha ha Tapi boleh dikatakan dia juga la dengan menggunakan orang lain. Dan orang itu tak disangka pulak. Kesian, dek kerana perasaan agungnya pada Duke An, dia sanggup menutup mata tikam batu dengan Ru Yi Pavillion. Episode ini, geram juga tak pasal-pasal Fu Rong kena tangkap dek kerana dia berada di tempat kejadian setibanya pasukan penyiasat Diraja. Duke An gelabah bila eh Fu Rong yang kena pulak. 


Masa ni pulak Raja geram dengan plot Duke Cheng yang cuba menyalahkan Duke Su atas pengeboman tanah runtuh di Huo Yao Temple, kehilangan permata yang cuba diletakkan pada Fu Rong tatkala Fu Rong menerima upahan membuat barang perhiasan untuk istana yang cuba disabotaj oleh Consort Duan, pemilik Feng Lai Yi a.k.a mak si Duke Cheng. 

Dapat juga diselesaikan dengan bukti kukuh yang dibawa khas oleh Fu Rong yang cuba bersihkan namanya sendiri tanpa bantuan Duke Su. 

40 episode secara rangkuman menceritakan: 

  • sesi balas dendam Duke An kepada Duke Su atas sebab dia ingat Duke Su yang menyebabkan kematian Queen Dowager Wen. 
  • Percintaan antara Fu Rong dengan Duke Su yang penuh dugaan dan campur tangan  hasad dengki orang sekeliling terutama Duke An. 
  • Macamana Ru Yi Pavillion dapat dibersihkan namanya dari onar yang telah ditaburi oleh Duke An. 
Eleh sikit je? itu je daripada 40 episod? Kesudahanya apa? Puas hati tak Duke An dapat balas dendam? 


Alah, gelap pulak. At the end, Fu Rong dah tau yang rancang semua ni adalag Duke An, siap dia bunuh Duke Su sewaktu dalam perjalanan Duke Su mengiringi Princess Xihe untuk perkahwinan damai antara Xuan Huang dan Heng Jing. 

Murung dan berkabung la istana dan kediaman Duke Su atas khabar sedih ini. Duke An pulak amek peluang syorkan kepada Raja untuk matikan Fu Rong sekali dengan 'Duke Su' sebagai tanda cinta, (haaa puik) padahal dia nak miliki Fu Rong untuk dirinya sendiri. 

Menangis lagi keluarga Fu dan nasib Duke Su bijak sebelum dia berangkat mengiringi tu, dia dah isikan decree perceraian untuk menyelamatkan Fu Rong sekiranya hal begini berlaku. Tapi, Fu Rong memilih untuk mematuhi perintah dari Raja. 

Sob sob sob. 


Kau rasa bila dia cakap macam ni? Nasib la aku nengokkan kau ni tak ada iklan dah. Gigih subscribe aplikasi IQiyi untuk tengok drama ni, dan satu drama Korea tu. Kalau esok bersambung, geram je. Nahan hati jugak dari nak terus skip ke episod akhir.


Dan apabila Fu Rong menyelamatkan Duke Su dari ditikam oleh Duke An dengan pedang beracun, dek kerana Fu Rong pernah berkata dengannya, 'alangkah indahnya jika aku hidup untuk seorang saja.' 

Melihatkan Fu Rong terlantar dek tikaman beracun yang tiada ubatnya, Duke An lalu menikam dirinta sendiri. Bwahaahaha sorry tergelak pulak. 

Queen Dowager Wen kemudiannya sempat pangku si anaknya itu dan menceritakan sebenarnya dia tak mati pun. Kebakaran di hari kejadian itu cuma rancangan Raja untuk menghantar Queen Dowager Wen ke tempat yang lebih baik dari kena fitnah dengan orang dek kerana matanya yang dikatakan membawa bala. Masa tu, Queen Dowager Wen sempat pesan dengan little Duke An untuk selesaikan permainan chess jika mahu dia kembali. Adooo, sian la tengok si Duke An ni. Maka, masa ni la baru dia menyesal. Kerana kita sangka itu lebih bahaya dari diluahkan. Bersangka sangka ni memang takkan bawak ke mana. 

Akhirnya, Fu Rong dan Duke Su dapat title sebenarnya sebagai suami isteri yang sah taraf di sisi istana. Fu Rong berjaya menjadi first wife kepada Duke Su setelah diceraikannya. Ye la, mana boleh naiktaraf dari perempuan simpanan terus ke Puteri gitu...

Bersatu la mereka seperti yang dimimpikan. rupa-rupanya Duke Su pun boleh mimpi masa depannya sendiri. 😌 

and their live happily ever after. 


Fuh, ada yang baca sampai hujung ni ke? Dah, tak perlu la tengok kalau tak nak kalo penat baca ni. Tapi, kalau korang tak puas dari review Aien ni, korang boleh tonton drama yang baru saja tamat ini di aplikasi IQiyi tau. Siap ada sari kata english lagi. 

Nah  lanje sikit hero feveret ni. Look forward for your next drama historical Zhang Zhe Han. 


Okbai~ drama lain lakonan Zhang Zhe Han yang buat Aien suka tengok is Legend of Yun Xi . Drama moden dia Aien cuba tengok, stuck kat episod 4 sebab boring, Everyone want to meets you. 







 

What Happen at 222,222?

 Salam jumaat yang barakah, Allahu ma solli ala muhammad  jangan lupa al-kahfi semuanya. Semoga semua berada dalam rahmat Allah  hendaknya. 

Sejak PKPB bermula, my mood for writing agak kurang sebab rasa macam kekeringan ideas lebih kurang writer blocked la jugak. Eceh, kalah penulis novel. Padahal blog ni apa je laa.Siapa aje yang baca ntah. 

Terima kasih pada mereka yang sudi singgah tinggalkan jejak walaupun Aien hilang dari radar. Dan paling best sekali apa tau? 




Over 222 222 gais. Shocked! 

And tak ada siapa ke perasan? Haha Masa tak ada mood nak tengok la dia hit tau. Suka macam tu. Walaupun begitu, syabas la buat diri yang suka menulis review daripada curhat yang merapu. Itu adalah lebih baik kan. Bak kata orang, siapa aje nak tahu cerita kita. 

Jadi, sekali sekala review, boring review  cerita anak-anak. Cerita dapat apa. kena apa. Haa, cuma 2020 ni cerita yang sendu sikit. Eh, tiap tahun la gitu jer. Haha 


Sekali lagi  terima kasih pada yang singgah menyumbangkan PV saya. He he he 

Walaupun PKPB ni bohsan, jom la jaga diri k. Kluster makin hari makin bertambah, nombor kes positif tak turun-turun. Gitu aje la. Kadang tenggelam kadang timbul. Seram pulak nak naik tahun baru. Ada can ke nak balik raya tahun depan? 


4 DARA Lagu Viral

Rabu, November 18, 2020

 


kisahnya semalam rasa lama nau tak bukak Youtube, bila terbaca di time line FB kata boleh bukak ke tu Youtube? 

Baru ni haa, ternampak music video rasmi 4 DARA Kak Lina pompom ni. 

Aien terhibur betul tengok video ni sambil baca komen. Pergh.. 

Screen hijau habis kau, Faizal Tahir di antara atau pun satu-satunya seniman pemuzik yang masih segar dengan idea baru dia. Suka dengan gaya dia. Satu-satu lagu dia tak pernah muak di telinga. 

Lagu 4 dara by Kak Lina Pom Pom ni dah lama viral. Orang pun asyik terngiang-ngiang suara haaa masuk Kak Lina tu. 

Bila ada lagu official macam ni, dan baca di komen kisah di sebalik pantun Empat Dara ni. 





Bagus jugak perkongsian orang ni tentang maksud lagu ni. Dalam santai-santai masih lagi memberi pesanan pada kita. 

Music Video ni tengah trending di Youtube. U olls nak tengok support MV asal dengan tekan link EMPAT DARA ni okay? 

Jangan lupa tekan button like dan subscribe jugak. Eh macam channel aku je. Haha 


DRAMA CHINA: Miss Gu who is silent (2020)

Selasa, November 17, 2020


 Tajuk: Miss Gu who is silent / Silent Miss Gu

Genre: Suspense, Crime, Mystery 

No of Episode: 20 

Cast: Alia, Li Zi Feng, Joyin Cai, Ye Xiao Wei, Guo Jia Nan

Sinopsis: Gu Qing Zhou changes her name and concealed her identity, and set up a series of plans to help her brother wash away his grieve. However, the situation is already controlled by someone and Gu Qing Zhoualls into a trap and became someone else's chess piece.


My Review: 


 Aien muatturun sementara tengok  Zombie Detective hari tu, bila dah habis tengok mood menonton tu hilang entah ke mana ntah . Baru la dan nak tengok semalam. 

Best! Tapi, setakat 8/10 je la kot. Sebab pelakon tak candy eye gitu. Boleh tak? Ha Ha Tak jugak la kejam sangat nak cakap tak best. Aien kalo buat review, best memang cakap best. Sesuai ditengok masa bila I tell you gais tau. 


Untuk drama ni, menceritakan tentang si Chen Anqi a.k.a Gu Qing Zhou yang cuba nak balas dendam untuk kematian abangnya. Jika dilihat daripada episode pertama, bermula dengan sesi kaunseling pesakit mental bernama Wen Ke Er yang sangat terpengaruh dengan diary Chen An. 


Menceritakan tragedi buruk pada mereka sekawan bermula pada sebuah majlis perkahwinan dirinya dan juga Fang Hua. Fang Hua dijumpai jatuh dari belakang pentas dan berdarah. Kecoh masa tu gambar si Fang Hua selingkuh dengan wanita lain. Wen Ke Er macam kena shocked gitu, abangnya dia, Wen Mo Lin bekas pengawai polis cuba untuk siasat kes sebalik cubaan pembunuh Fang Hua. 

Dalam masa yang sama, dorang dapat jiran baru bernama Gu Qing Zhou. Kali kedua Fang Hua cuba dibunuh di hospital dan masa tu, Mo Lin saspek jiran baru dia tu. Ado, macam tak kena pulak terer betul si Mo Lin ni main tebak terus kena tau. 

Macam senang nak predict la plot cerita ni. Tak lama lepas tu, Mo Lin dan bekas team dia dapat tahu wanita yang Fang Hua selingkuh itu, Wan Yao Yao bekas rakan satu kolej dia. 

Tak lama lepas Fang Hua, Wan Yao Yao pulak jadi mangsa atau target seterusnya. Masa tu Mo Lin and team dah dapat baca rancangan orang tu, sebab dia dah pantau si Qing Zhou. Tapi, Mo Lin tak dapat bukti kukuh untuk tuduh Qing Zhou atas setiap perkara buruk yang berlaku pada mereka. 

Lagi satu sebab Mo Lin dapat baca rancangan Qing Zhou dek kerana mereka berempat itu merupakan saspek kepada kes 8 tahun lalu yang disiasatnya. 

Bila Wan Yao Yao digigit anjing sehingga luka teruk, Yao Yao tahu yang pelakunya ada Qing Zhou, iaitu adik kepada Chen An. Eh, acaner dia boleh tahu pulak? Aku pun wonder. 

Mangsa seterusnya merupakan Meng Zhong yang acah nak selamatkan Chen An dengan syarat Chen An kasi dia duit sebanyak 200rb (duit cina la kan) Bila duit dah berpindah tangan Meng Zhong hilang dari radar. Chen An tak boleh nak buktikan dirinya tak bersalah. 

Seterusnya He Zi Qin, suami kepada Wan Yao Yao yang mempunyai selingkuh lain dengan bekas kolej mate dia juga, Sang Yu dan mempunyai seorang anak perempuan, Yiyi. Untuk He Zi Qin sebagai balasan dia terperangkap di lubang di sebuah pulau. dek kerana cuba untuk menyelamatkan anaknya. 

Fang Hua, Wan Yao Yao, Meng Zhong dan He Zi Qin merupakan empat sekawan yang menuduh Chen An membunuh seorang pengawal keselamatan kolej mereka padahal mereka sebenarnya saspek utama. Dek kerana mereka cuba melakukan sesuatu di atas bumbung kolej, pengawal keselamatan ni cuba la halang dorang. Tapi, tak semena-mena dorang menumbuk Zhang Zihang si pengawal tu. Bertempiaran dorang lari bila pengawal tu tumbang. Dorang lupa masa tu dorang sedang merakam moment tu konon nak buat sesi apa tu luahan hati kepada kekasih. Gitu laaa. 

Tak lama lepas tu, dorang dapati pengawal tu telahpun jatuh dari rooftop tu dan mati. Siapa saspek dia sebenarnya masih jadi tanda tanya. Itu pun setelah dorang nampak si Chen An cuba selamatkan Wen Ke Er yang jatuh pingsan. Bila dia sedar, dia macam amnesia gitu. Selective lost memory. 

Jadi bila dorang lima ni tuduh Chen An yang bunuh pengawal tu, Chen An cuba buktikan yang dia tak bersalah. Tapi, dek kerana dia juga seorang pesakit skizofrenia tak ada siapa nak bela nasib dia. 

Bila si Qing Zhou dah cukup berpuas hati dia dah dapat balas dendam demi abangnya, termasuk dengan Wen Ke Er sekali walaupun tak disukai oleh Wen Mo Lin dia tetap rasa hak abangnya harus dipertahankan. 

Namun, ianya tidak berhenti setakat di situ apabila tiba masa nasib buruk Meng Zhong, Qing Zhou terikat di hospital dan dia meminta bantuan Mu Sen, seorang penasihat serta partner Qing Zhou dan juga doktor. Masa tu dorang polis jumpa kesan cap jari si Chen An. Maka Chen An tu sudah pun mati 8 tahun lalu kerana bunuh diri. 

Masa ni aku dah saspek dah siapa sebenarnya yang jahat. Ha Ha terer tak? Tapi masih curiga sebab dia masih pakai topeng doktor tu lagi. 

Kes tu pun dibukak semula. Dorang nak siasat balik adakah benar Chen An hidup semula. Masa ni la Qing Zhou a.k.a Chen An Qi fikir kalo betul abang dia hidup semula mesti abang dia akan cari dia semula. 

Episode 14-20 bermula sesi siasatan adakah Chen An hidup balik? dan bermula dari sini juga seorang demi seorang mereka betul-betul mati dibunuh. Bermula dengan Fang Hua, kemudian Fang Fai bapaknya si Fang Hua diikuti Wan Yao Yao dan kemudian Sang Yu, Perempuan simpanan He Zi Qin. dan dia juga merupakan orang ketiga yang terlibat secara tak langsung bila DV dia yang merakam malam kejadian tu. 

Tapi, tak disebut pulak pasal He Zi Qin dengan Meng Zhong kena bunuh ke tidak dengan pembunuh ni. Ke aku yang tak ingat ntah. 

Qing Zhou berharap yang bunuh dorang semua tu abang dia tapi yelah, mustahil la orang dah mati hidup semula. melainkan ini genre fantasy. atau immortal punya cerita. 

And the end korang rasa siapa sebenarnya yang bunuh pengawal Zhang Zihang tu yek? atau pun siapa yang cuba nak bunuh dorang semua sebagai tanda balas dendam padahal pengawal tu tiada juga ahli keluarga yang menuntut pada hari kematiannya. 

Secara purata boleh baca la ending cerita dia, still muka yang kita nampak innocent dan polos itu penuh dengan misteri. Siapa sangka kan? Sebaik-baik disangka oleh abangnya sendiri, berbuat satu benda yang tak disangka. Nauzubillah min zalik. 


Drama Korea: Zombie Detective (2020)

Jumaat, November 13, 2020

 


Tajuk: Zombie Detective / Zombie Tamjung

Genre: Comedy, Fantasy, Penyiasatan

No of Episode: 12 (24 jika setiap setengah jam) 

Cast: 






Sinopsis: Kim Moo-Young (Choi Jin-Hyuk) has been a zombie for the past 2 years. To survive, he has mimicked the mannerisms of humans in a village. He then leaves for the city. There, Kim Moo-Young opens an office to work as a private detective. He does not remember anything before he became a zombie. He struggles to live with humans and to regain his past memory. Meanwhile, Kong Sun-Ji (Park Joo-Hyun) used to be a writer of a current affairs complaint program. A witness in a case, she was working on, was attacked by an unknown man. Due to that, she quit her job. She becomes involved with Kim Moo-Young and takes a part-time position at his private detective office.



After Watch Review: 


Episode yang  sangat pendek and u olls takkan sempat boring la punya. Drama yang dibintangi oleh Choi Jin Hyuk ni jarang la sepi dan boring. Walaupun plot tak kuat sangat, tapi sebab Jin Hyuk Oppa berlakon, I okay jer. Ha ha ha 

Berdasarkan sinopsis, Kim Moo Young ke bandar untuk menyiasat kehidupan masa lalu dia apabila dia ternampak satu pembunuhan di dalam hutan, dan orang yang mati tu berikan dia segugus kunci pejabat

Bila dia ke bandar, berasa struggle untuk mencari makan habibat mamalia lain kecuali manusia. Terserempak dengan Gong Sun Ji yang menganggap dirinya alcoholic, Moo Young berusaha untuk mencari wang lain di kawasan Gangrim tu. 

Sejak dia menjak ni, banyak pulak drama Korea yang based on kawasan Gangrim ni Aien rasa. Selalu dengar Gangnam je. Seronoknya kawasan Gangrim ni semua gosip mak jemah tahu. Haha Kim Moo Young sebenarnya mempunyai sebuat pusat penyiasatan dan boleh dikatakan satu pekan Gangrim kenal dia dengan orang yang tak suka dedahkan identiti dirinya. 

Gong Sun Ji pulak seorang writer untuk sebuah rancangan penyiasatan In Depth 70 minutes. Bila dia ternampak Moo Young seolah cuba peras ugut budak, Sun Ji ni terus kejar dia. Dan tak semena-mena dibalingnya helmet ke kepala zombie tu. 

Abang Ipar si Sun Ji, Taek Kyun ni seorang Director yang obses dengan zombie. Semua movie yang dikeluarkan semua berkisarkan zombie. 

Bermula kisah Moo Young dengan Sun Ji ni apabila dorang dua nak buat settlement agreement atas kejadian kena tikam helmet tu. Demi untuk bayar balik, Sun Ji berjanji untuk bekerja dengan Moo Young dan kes pertama mereka adalah anak seorang pelakon hilang. Rupa-rupanya terjebak dengan sistem agama sesat. 

Masa ni Moo Young kagum dengan kelebihan dan kebolehan Sun Ji dalam penyiasatan ni. Kes mereka dapat selesai apabila paderi atau ketua kumpulan agama sesat ni dapat ditangkap. 

Jadi terus aja si Sun Ji tu bekerja di agency tersebut. Kerana keyakinan Moo Young dengan kepakaran Sun Ji, dia berani meminta gadis tersebut menyiasat masa lalunya. 

Ini kerana ketika rancangan In Depth 70 minutes ditayangkan, Moo Young terasa dekat dengan budak yang mati dibunuh oleh Santa Claus tu. Serba sedikit dia teringat memori lamanya. 


Masa memula Moo Young cuba survive di Agency itu. Haha, siap bebel lagi kenapa Goblin, Grim Reaper ada kelebihan padahal dia ni dah la miskin apa pun tak ada. Hahaha 

Lama benar tak layan drama dari KBS ni, kadang boleh tahan jugak humor dia. 



Kononnya mangsa yang ditemubual oleh Sun Ji untuk Kes Santa Claus tu, Oh Hyeong Cheol mula perasan si Moo Young ni bila si Moo Young selamatkan ibunya yang dementia. Jadi dia cuba duga adakah Moo  Young buat-buat lupa. Siap brain wash si Moo Young ni kata dia sekongkol sekali dalam kes pembunuhan tu. Padahal dia la bodyguard budak perempuan tu. 

Muka acah tak bersalah bila Moo Young dan Sun Ji rapat selangkah menyelongkar kebenaran di sebalik kes Santa Claus. 


Paling sedih sekali disangka mak si Hyeong Cheol tu rupa-rupanya mak dia. Yang telah lama menanti kepulangannya sehingga dirinya nyanyuk. 

Itu pun dia teringat bila mak dia cuba selamatkan dia bila ditembak oleh si Hyeong Cheol. Hee~ psycho betul laki bini si Hyeong Cheol ni. 

Baru la Moo Young a.k.a Min Ho dapat identiti dia sebenarnya. Masa tu, Sun Ji dah tahu yang dia ni zombie. 


Tak lama lepas tu, Sun Ji cuba nak training selera makan Moo Young terhadap manusia. Padahal orang tu dah lama tahan. Haha 

Bila kes Santa Claus dah selesai, timbul lagi hal baru seorang doktor veterinar obses melakukan satu experimen illegal. Dan doktor itu menyebabkan kematian Kim Moo Young yang sebenar dan menjadikan Kang Min Ho zombie. 

Uolls tengok la. Best jugak. Jarang la Aien nak layan cerita tak ada romance ni kan. Ha Ha sekali tersangkut pulak tengok drama fantasy begini.

Serba sedikit teringat movie yang Zombie World War Z, yang dia boleh survive dan jadi manusia semula tu. 

Sampai sudah Moo Young tak give up untuk jadi manusia semula. 

Moral of story, manusia la yang memusnahkan manusia sendiri. 😌 

Tak Tahu

Rabu, November 11, 2020

 


Kau umpama bidadari 

yang aku cari 

Tanpa dirimu jiwaku mati


Jangan biarkan aku, aku perlukan kamu 

Tanpa kamu disitu, aku tak akan tahu


Hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu 

hu hu hu hu 

aku tak akan tahu


Suarmu ingin ku dengar selalu 

Kerna kau lah nada ku dalam lagu 


Jangan biarkan aku, aku perlukan kamu 

Tanpa kamu di situ, aku tak akan tahu

Hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu

Hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu


Selit rambut ku ke belakang telinga

Hingga jari kau berkedut dan rambut ku berubah warna

Sentuhan mu memori ku boleh rasa 

Dalam gambaran hidup ku kau yang paling bermakna 

eyy 

Ku takkan terlupa, bagaimana bermula 

tentang  kita bersama

cinta ku memang buta, dari ku jiwa pusing 

hingga halal berdua,

eyy

Ku letak bukti di hadapan  kamu

Nyawa ku jasad ku milikmu seumur hidup

Bintang menjadi saksi bertambah senyum

Mestika hati hingga hujung nyawa 


Jangan biarkan aku  aku perlukan kamu

Tanpa kamu di situ, aku tak akan tahu

hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu

hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu 


Penyanyi: Harith ZamZam ft Tujuloca, MFMF 

Penulis Lirik: Harith Zamzam, Tujuloca, MFMF 

Komposer: MFMF 


ps: sweet je tengok Tujuloca dalam ni. 😍




DRAMA: The Queen's Gambit (2020)

Selasa, November 10, 2020

 


Tajuk: The Queen's Gambit 

Genre: Chess, Girl Power, Drama

No of Episod: 7 (miniseries)

Cast: Anya Taylor Joy, Thomas Brodie Sangster, Jacob Fortune Lloyd, 

Sinopsis: Set during the Cold War era, orphaned chess prodigy Beth Harmon struggles with addiction in a quest to become the greatest chess player in the world. Based on Walter Tevis novel on 1983.  


Review from me: 

 Every where, ehem. ehem.. Haa, di mana saja Aien jumpa dan nampak ramai yang kata mini series original daripada Netflix ni best. I was, why not try untuk tengok walaupun memang nampak macam tak menarik perhatian langsung bagi Aien. 

After watching for awhile, this drama so boring. Kenapa kebanyakan orang kata best? Mungkin lain preference kot. 

Satu dia cerita pada zaman dahulu kala, di mana zaman lelaki memonopoli dunia. Perempuan langsung tiada di sebarang medan. Keduanya, agak perlahan dari segi perjalanan cerita. Atau mungkin ini bukan genre aku. Bwahaha 

Tapi gigih jugak la tengok sambil makan. Boleb la habiskan cuma dengan 7 episod itu apadahal kan. 

Menceritakan tentang Elizabeth Harmon kehilangan ibunya masa kecik dan membuatkan dirinya di hantar ke rumah anak yatim perempuan. Dari situ, setiap anak-anak diberikan vitamin sebagai rutin harian mereka. 

Sini, Aieng musykil, kenapa perlu bagi ubat penenang pada kanak-kanak? wonder betul la. Tapi  dari ubat penenang ini, Elizabeth belajar membuat latihan mental setelah melihat tukang di rumah anak yatim itu bermain catur sendirian di ruangan bawah. Tukang apa tu namanya, yang betulkan lampu buat kerja kebun dan sebagainya laa. Pak Shabiel namanya. 

Jadi, bila semua pelajar tengah belajar ke, tengah sesi menonton wayang ke, Elizabeth ni rela turun ke ruangan bawah bermain catur dengan Pak Shabiel. Pada mulanya Pak Shabiel tak mahu mengajar si Elizabeth ni cara bermain. Tapi, Elizabeth ni seorang yang cerdik dan dia mampu belajar sendiri dengan ilmu serba sedikit di tambah oleh Pak Shabiel. Kiranya dia mempunyai bakat dalam permainan catur ni la. 


Uish  main catur ni kena bijak pandai sungguh. Orang biasa-biasa takkan boleh atur strategi dalam masa singkat. Aien tengok pun macamana dia gerak dalam 64 petak tu. Macam dam jugak ke? Adoo,, otak ni berkarat benar la. Pahtu nak fahamkan setiap langkah dibuat oleh pihak lawan. 

Setelah lama dia bermain dengan Pak Shabiel  datang seorang pengurus permainan catur ni, mungkin kenalan Pak Shabiel ajak Elizabeth untuk bertarung dengan kelab catur. Pada masa tu dia baru berusia lebih kurang 10 tahun. Sebab dia mula main dalam usia 8 tahun. 

Bila dia bermain dengan ahli kelab catur, dia mampu mengalahkan 10 orang mereka dalam tempoh masa 1 jam 40 minit. Wow! Habis satu episod dram aku. Namun, bila pengurus kelab catur itu cuba membawa Elizabeth keluar dari kelompok pemikiran penjaga rumah Anak Yatim Mrs. Deardoff bahawa perempuan  ni harus masuk kelab sosial je, Elizabeth dan catur tak boleh berkembang. Pak Shabiel pun dilarang untuk melayan gadis itu lagi. 

Sehingga datang sepasang suami isteri mengadoptasi Elizabeth menjadi anak angkat mereka, barulah Elizabeth mula melihat dunia luar. Kesian jugak tengok dorang di rumah anak yatim tu, dah macam penjara pun ye jugak. Dengan ubat diberikan dengan serba serbi pakaian satu gaya jer. 

Keluarga Wheatley serba mewah jugak jika dikirakan pada era itu. Sebab Mr.Wheatley ni selalu bisnes travel sehingga satu ketika Mr. Wheatley di tahan dan dia cuma menghantar pesanan untuk menceraikan Mrs. Wheatley. Pada masa tu Elizabeth takut kalau-kalau dia kena hantar balik ke rumah anak yatim. Tapi, Mrs. Wheatley tidak berhasrat melakukan demikian. 

Seronok juga tengok watak Mrs. Wheatley ni. Walaupun dia selalu minum alkohol dan juga mengambil ubat penenang which Elizabeth dapat tahu ubat itu adalah ubat sama yang dia amek masa di rumah anak yatim dulu, dia sanggup curi setengah botol  demi untuk catur. Mrs. Wheatley tetap menjadi seorang penjaga yang baik dan tidak memberi kekangan apapun pada Elizabeth. 

Pada mulanya, Mrs. Wheatley ni macam susah hati juga nak bagi si Elizabeth ikut pertandingan catur ni, sebab bimbang pelajaran dia terganggu. Tapi bila Elizabeth berjaya bawak wang hasil kemenangannya, Mrs. Wheatley akhirnya menjadi ejen beliau. Selepas itu satu demi satu tournament diikuti oleh Elizabeth sehingga namanya naik. Dari seorang yang tiada rate, dan mengalahkan juara Kentucky, Harry Belstik, Elizabeth boleh dikatanya seorang yang genius. 

Geniusnya dia bersama dengan ubat penenang. Bila capai tahap umur minum, dia belajar untuk menjadi alkoholic. Elizabeth ni pandai, cuma dunia sosialnya kurang buat dia sering berkata lurus je. naif gitu. 

Ketika ditemuramah apabila dia menjadi juara Kentucky, dia bercerita tentang Pak Shabiel yang mengajarkan tentang dunia catur ini. Setelah buku diterbit, sedikitpun tentang Pak Shabiel  tidak disentuh. Bahkan yang menjadi tarikan ada kerana Elizabeth adalah perempuan. 

Sampai tournament di Mexico, pertama kali dia kalah dengan Mr. Bordov. 

Nak tengok macamana si Elizabeth ni terima hakikat dalam sebuah permainan adat jika ada kalah menang? jika korang kenal Thomas daripada Maze Runner, mungkin jugak boleh try tengok drama ni sebab dia juga muncul sebagai salah seorang anak muda genius dalam dunia percaturan ni. 


Siapakah anda pengikutku ke 400?

Ahad, November 08, 2020

Siapakah anda pengikutku ke 400? | Wah, sedar tak sedar ramai jugak sudi ikut blog ni yer. Selamat datang buat pengikut dan komenter baru. 

Blog ni menceritakan kisah Aienienka a.k.a Mrs. Izwan a.k.a Puan Nur. Ada masa dia bebel panjang, ada masa dia cerita pendek je. Tapi kebanyakan masa dia buat review drama china yang ditengok. Selain dari drama China, ada la juga drama Korea, Thailand dan Japan selebihnya movie. Haa, kalo rajin ada juga kongsi resepi. 



Misi entry kali ni, Aien nak umumkan tahniah pada pengikut ke 400 Aien. Yeay! Tahniah awak. Boleh tak awak emel saya sebab saya try bukak foto image awak tak boleh laa. Hee~ 

Ada rezeki boleh dikongsi bersama. ye dak? Jujur tau. Saya tak kenal awak, makanya saya cuba la nak berkenalan dengan pengikut pengikut saya ni. 

Terima kasih sudi singgah ke blog picisan ni. Segala yang ada cuma rentetan hidup seorang ibu anak dua. Jangan jemu baca tau! 


Edited! Lepas godek-godek kejap di template terjumpa la yang ni. 


Yooo! Cik Asyiqin Roslee, tahniah awak. Jap lagi kita singgah ke blog awak ye.  Terima kasih tau follow kita balik. ^^

Pengalaman makan di Senibong Seafood

 Pengalaman Makan di Senibong Seafood | Akhirnya sampai jugak kami ke mari sejak dua tahun lepas Encik Laki bawak tapi tersesat. Rupa-rupanya termasuk ke Senibong Bay Seafood iaitu lorong lagi satu. 

Begini kisahnya, yang tadi. Bukan dahulu. Terhibur hati bila Encik Laki kata nak keluar jalan-jalan lagi. This is why I like to stay at our own home bila hujung minggu. Haha sebab dia baik hati bawak bebudak jalan. Kalau balik kampung, terperuk la kat rumah tu. Macam duduk rumah jugak la. bezanya ko ada kawan sembang lebih. gitu ler. 

Perjalanan dimulakan dengan ke Pasar Borneo Masai sebab dari mula jadi Johorean Aien memang teringin nak jejakkan kaki ke mari. Sudahnya bila sampai I was like tak apa la. Janji dah sampai. Sebab dia macam rasa satu feeling , I miss my home town. So much. really badly. Dia jadi macam sik kempang hati kowh aku mok turun. kelak berjure aek mata ku kelak. (means, tak sampai aku nak turun, nanti menangis macam air paip pulak nanti) Cliche sangat kan? 


Next location kitaorang randomly la jalan-jalan macam tak ada arah tuju al-maklum la seharian ni hujan dan mendung redup jer, lagi-lagi musim covid 19 dah angka 4, jadi risau tapi nak jalan be like. 

Sudahnya Encik laki bawak ke area Senibong ni. Aien pun kata, kalau tak minggu ni ada job kat Senibong ni. Ahakz~ jauh jugak la dari rumah. 

Bila la sis dapat spend time hooreeeyy  di luar bersama JDT blogger yang belum berkesempatan bersua muka. eceh... 

Sekali masuk ke kawasan kondo mewah, cakap dengan Encik laki. Macam pernah la sesat kat sini. Haha Rupa-rupanya iye. Kisah dia cuba nak bawak Aien ke mari la. Akhirnya dengan anak dua ketul baru la betul maps dia. 

Bila nak masuk kena bayar laa, RM2 . Waahhh, masuk aje dah kena bayar yek. 

Hujan masih renyai-renyai saat kami tiba. Pergi la bawak anak-anak lepak tepi apa tu. Tak tau la nama rumah tu, tapi tepi laut tu laa. Sekali, line Malaysia tak ada la pulak. Masuk Singapore ler kita. 


Lepak-lepak kat sini kejap. Bebudak terutama si Najmi tu acah nak terjun aje tau dari sini. Geram je budak sorang ni. Nayla ntah apa mood baik dia, bertudung sejak semalam dari dalam rumah. Cakap ngan dia, dalam rumah sendiri tak payah bertudung, kakak keluar baru pakai tudung. Jadi bila keluar ni dia nak pakai tudung even ayahnya dah ikatkan rambut dia. So sweet je. Mungkin sebab dia tengok Aien selalu bertudung kat rumah mak mentua kot. 


Bodek la Encik Laki nak makan sotong dan udang goreng sambil minum air sejuk. sedap betul ni. Polos betul memori Aien, ingat makan kat tempat macam ni murah ker. Tapi, Encik Laki onz jer.  bukan selalu. Haha


Pilihan kedai yang ada. Yang ni kedua.  tapi sotong 100g RM9.00 . Apak la dekat seratus sekilo. Awat mahal naa. konon itu dengan harga masak sekali. Menangis Aien kejap. Yang kat atas tu  100g RM9.50 kejutan budaya sis rakyat marhaen ni. 


Akhirnya, kedai terakhir jugak jadi pilihan sebab dia ada menyediakan menu combo yang sesuai dengan poket cash masa ni. Haha Sejak PKP mana dah sediakan duit cash bebanyak semua pakai cashless je. 


Nak check in dengan mysejahtera pun tak dapat. Adooo, lawak betul laa. Masuk sini kena on roaming la kalo nak bayar online. Semua ewallet macam Boost, TnGowallet, Maybank QRPay diterima. Tapi, kad kredit tak diterima. I was wondering. Rupa-rupanya masalah line jugak. Mungkin. Adooo,, 



Acah berlagak nak macam sotong dengan udang goreng tepung jer, last-last amek combo untuk makan dua orang. Tapi yang ni je sempat disnap sebab bebudak dah renyah melihat satah dan jeli kelapa yang diedarkan ke meja. 

Nasib la nak buat review, tapi apa pun tak dan eh. Over all, disebabkan laki bini baru je lepas makan sebelum jalan tadi, kami bungkus je lauk bawak balik. Habiskan yang goreng-goreng ni jer. 

Burp! Alhamdulillah, kenyang la dapat makan makanan mahal macam ni. Terima kasih Encik Laki sudi bawakkan. Lain kali jangan bawak ke tempat ke mari, sebab bini awak suka makan. Dia pantang tengok tempat makan, mesti kena cuba. Dan terima kasih juga sudi layankan karenah binimu ini. Hilang jap stress. Belom sampai rumah dah stress balik sebab tengok wassep berdesup masuk kata kena PKPB seluruh Semenanjung. 

Okay bai, start minggu depan Encik Laki kena belanja sendiri la gamaknya. Sebab kalau bawak Aien bebudak mesti follow sekali. Pakej gitu.. Haha 




Aku dan Udang

Sabtu, November 07, 2020

 Aku dan Udang | Dah kenapa la si Aien ni dengan udang kan? Heran bin aneh aje. Selagi tak diluahkan cerita Aien dan udang ni, selagi tu bila masak dan tengok udang pasti akan terngiang-ngiang memori semalam. 

Sebelum tu, u olls hujung minggu buat apa tu? Alhamdulillah setelah sekian lama tak berhujung minggu di rumah sendiri, minggu ni dapat lagi. Dek kerana Encik Laki malas nak isi borang rentas daerah, maka dua minggu ni kami spend masa di rumah sendiri saja laa. 

Kisahnya, semalam lauk dah kehabisan. Kabo ngan Encik Laki, pahtu dia suruh siap. Ingatkan nak ke Econsave Taman Teratai seperti biasa. Tapi, lain pulak arah tujunya. Dalam hati terdetik, nak ke NSK la ni. 


Seronok juga sekali sekala berubah angin tempat berbeli barang dapur. Bila dah jadi kebiasaan kita pun dah lali dan senang nak pilih semua. Pergi NSK ni kali ketiga rasanya buat Aien . Seperti mana-mana NSK di Malaysia, ia merupakan pasar borong untuk para peniaga membeli stok kedai secara pukal. Jika untuk kita seperti suri rumah biasa, jika ahli tak ramai nak beli secara pukal dan banyak pun buat bazir je. Tapi, dah orang bawakkan kita tak perlu banyak bunyi. Ko jalan dan pilih saja la. Paling penting sesetengah barang basah di sini agak murah juga jika dibandingkan di tempat lain. 

Aien cerita saja la. Nak snap gambar semalam macam malas pulak sebab keluar rumah je dah mabuk kereta. Padahal baru lepas makan dengan anak-anak. 

Hai, meleret pulak ceritanya. Apa kisah dia dengan udang pulak ni. 

Kisahnya begini, sampai zone lauk pauk basah udang serta makanan laut yang lain dijual dalam pelbagai range harga. apa bezanya? Mungkin dari segi kesegaran ataupun saiz makanan laut tersebut. Wallahu alam. Sampai di kawasan udang, Ada tiga jenis harga. bermula daripada RM18.90 , RM25.80 dengan RM33.90 kalau tak silap Aien semalam. Makanya untuk lebih selamat, Aien pilih Udang di kawasan RM25.80 sebab tampak udangnya bersaiz sederhana dan molek juga di mata. 

Dalam masa Aien memilih udangnya, ada sepasang suami isteri ni sambil cuci tangan di sinki berhampiran. Sang isteri bersuara: 

"Abang, abang pilih udang yang ni ye tadi?" 

Kedengaran suara sang suami menyahut, aah. 

"Abang pilih yang kepala dia oren tak?" 

Pahtu dah tak dengar sebab si isteri dah habis cuci tangan dan mereka berlalu. 

Aien pulak tak angkat kepala dan teruskan memilih udang. Tapi yang menjadi gangguan kepala ni apa tau, motif sangat kau tanya laki kau gitu kuat-kuat? 

Sungguh rasa terganggu sampai Aien rasa dan dah ketawa sendiri tau. Langsung Aien pun merenung udang ni. Haa, kepala oren yek. Aku pilih kepala oren ke hijau ke sama je. eh, aku ni sampai sekarang tak reti nak pilih udang. Main amek je la. Janji boleh makan. 

Sebab apa tau? Dari dlu sampai sekarang kalau Aien pilih udang ni, Aien pilih mana yang kepalanya tak putus laa. So, kalau nak fresh kome pilih la kepala dia masih oren lagi dalam isinya tu.

Aien pun konfius sekejap. Last pilih sampai RM7.80 jer semua. Sampai rumah baru sedar kenapa la aku amek sikit sangat padahal kami tiga anak beranak gemor nau makan udang kecuali Encik Laki. 

Gara-gara soalan akak stranger tu buatkan Aien sampai sekarang segar lagi dalam kepala soalan dia tau. Mungkin akan teringat jer tiap kali pilih udang. 

Diakui la kan, Aien memang tak pandai pilih bab sayur ke ikan ke semua cause I don't like masak at all. Tapi, disebabkan dah jadi bini orang I is cuba masak dan sekarang baru 3 tahun jadi suri rumah. masih proses pembelajaran semuanya. Thanks to akak tu juga baru Aien tahu jika nak pilih udang segar, pilih la kepalanya masih oren lagi. Sekian. 


Drama Korea: Record of Youth (2020)

Jumaat, November 06, 2020

 


Tajuk: Record of Youth / Youth Record / The Moment 

Genre: Friendship, Family, Romance, Youth, Drama

No of Episod: 16 

Cast: Park Bo Gum, Park So Dam, Byeon Won Seok, Kwon Soo Hyun

Sinopsis: 

This is a drama about the growth record of young people who strive to achieve their dreams and love without despair in a generation where dreams have become a luxury and the passionate record of young people who beeline for their dreams in their own way, presenting excitement and empathy.


Sa Hye Joon is smart and handsome. He is a nice guy and a popular model, but what he really wants is to become an actor. He has auditioned for many acting roles, but hasn’t found success yet. Unfortunately, Sa Hye Joon doesn’t have much presence as an actor. Meanwhile, Ahn Jung Ha works as a make up artist. Bright and cheerful on the outside but lonely on the inside, Jung Ha takes out her stress and frustrations by fan-girling over idols.


AFTER WATCHING VIEW: 


Beberapa kali semasa drama ni ditayangkan menarik minat Aien untuk terjebak sama. Tapi, gigih la tunggu sampai habis sebab tak suka feeling nak menanti next episod bila hati ni dah sangkut pada drama ni. Nanti dia hilang fefeeling tu.

Makanya, here I am menghabiskan drama Record of Youth and I said, "Bravo!" Terbaik la drama ni. Memang tipikal masalah sekarang yang di hadapan masyarakat sekarang tapi dari sudut pandangan penulis skrip dia la kan. 

Sa Hye Jun , Won Hae Hyo dan Kim Jin U bersahabat baik sedari bangku sekolah lagi. Won Hae Hyo datang dari keluarga yang kaya manakala Hye Jun dan Jin U dari keluarga biasa-biasa sahaja. 

Sa Hye Jun dan Won Hae Hyo bermula sebagai model sejak taman persekolahan dan mereka sering kali menunda panggilan untuk berkhidmat dalan tentera. Biasa la kan dorang Korea Selatan ni mesti kena training dalam tentera selama 2 tahun macam tu la. Kerana ingin mencipta nama dalam industri seni, Hye Jun sering dimarahi ayahnya kerana tidak menyokong pekerjaan yang baginya tidak mendatangkan faedah itu. Ini juga kerana atok Hye Jun, juga dahulu pernah menjadi model dan selalu ditipu oleh pihak agensi. Kerana itu, Mr. Sa ni berjaga-jaga. Tapi,kata-katanya tidak pernah baik pada Hye Jun malahan sering pilih kasih dengan Gyeong Jun, si abang yang bekerjaya tetap sebagai pekerja bank. 

Seronok tengok semangat Hye Jun yang tak pernah merundum walaupun sering dibandingkan dengan rakan baiknya, Hae Hyo. Apatah lagi ibunya, Ahjumma Ae Suk ni bekerja dengan keluarga Won  ni tadi. 


Hae Hyo pulak, oleh kerana dia dari keluarga bangsawan mudah saja untuk namanya mencanak naik atas bantuan Ibunya yang suka bertindak sebagai manager tak rasmi Hae Hyo. Ibunya selalu menyibuk jer dalam apa saja jenis pekerjaan Hae Hyo. Namun, Hae Hyo menolak keras bantuan ibunya tanpa menyedari dia tidak la sesiapa tanpa ibunya. 


Jin U pulak tak banyak cerita. Sebab dia macam side kick dorang dua ni tadi. Jin U seorang fotografer yang selalu tolong Hae Hyo dan Hye Jun untuk sesi fotoshoot. Kemuncak Jin U ni apabila dia ketahuan berpacaran dengan adik Hae Hyo, Hae Na. Adooo, kawan abang dipilih jadi pacaran. Habis ngamuk mak dia kerana baginya Jin U itu bukan tandingan sepadan untuk Hae Na yang bakal peguam itu. 

Best jugak dorang tiga ni tadi, bila keluarga masing-masing kira kenal rapat la melainkan si mak Hae Hyo yang asyik nak berlagak je. Dah la cerewet nak mam. Geram pulak Aien nengokkan perangai dia ni. 


Ni la Kim I Yeong yang asyik nak berlagak je tu. Hailoo, stress jugak dapat mak begini asyik nak control hidup anak je. Macam dia dah tak ada kerja lain. Bosan agaknya. Jangan la aku jadi mak begini. haha 


Pada mulanya, An Jeong Ah tu merupakan peminat pada Hye Jun sejak dia mula jadi model. Sampai satu event dia jumpa Hye Jun dan Hae Hyo tergamam dia dan tak sangka dorang tiga boleh klik. Al-maklum la sebaya kan. Bila Jeong Ah mula rapat dengan Hae Hyo, senior di salon tempat dia kerja jeles sebab merasakan Jeong Ah curi client dia. Padahal...  


tu, yang baju putih tu. Siap suruh kawan dia pergi burukkan si Jeong Ah ni lagi. Geram je. Nasib si Jeong Ah ni bijak dan sentiasa tenang dalam mengendalikan masalah sebegini. 

Puas rasa hati bila si Jeong Ah tuang air putih dan sejuk pada Jin Ju, sang senior tu. Pergh~ kalo dah busuk memang busuk habis la. Mental dapat senior macam ni tau. 

Next! 

Permulaan 5 episode pertama menceritakan kenaikan si Hae Hyo dan kejatuhan Hye Jun yang tidak di kenali ramai sehingga dia harus bekerja part time  dalam pelbagai bidang. Bahkan kerja di Restoran Subway, jadi waiter di kedai bakar, dan menjadi pengawal. Salah satunya dia menjadi pengawal pada seorang pelakon yang pada masa tu tengah naik, Park Do Ha. Tapi sangat mempunyai perangai buruk. Macam majikan agensi model dia, yang suka tak bayar duit gaji dia walaupun dia pergi runaway. Eh, kau. 

Last, Hye Jun berhenti dan breech contract lantas tinggalkan kompeni tu. Namun, untungnya kakak kerani di agensi itu membela nasib Hye Jun bila Lee Tae Su majikan agensi model tu bekeras nak ugut Hye Jun. 

Mulanya Hye Jun yang cuba pujuk Min Jae noona untuk jadi manager dia, last-last Min Jae noona yang menawar diri apabila Lee Tae Su mengatakan bahawa ada agensi dari Paris nak Hye Jun jadi model dorang, tapi Lee Tae Su cakap Hye Jun dah berenti. ni lagi sorang kerang busuk. Annoying betul! 

Dengan nama kompeni Jjamppong Enternaiment Min Jae menjaga Hye Jun sebaik mungkin. Langkah pertama mereka berdua ke Paris dengan duit poket Min Jae noona. Bermula perjalanan Jjamppong Enternaiment dengan penuh duri yang ditaburi oleh Lee Tae Su. Geram aje kan. Dek kerana semangat Hye Jun dan usaha keras Hye Jun sendiri dalam memainkan watak sebuah movie bersama Park Do Ha, perlahan-lahan menaikkan namanya di persada seni. Lagi-lagi bila dia dapat tumbuk si Do Ha yang pernah belasah dia sebab tak jaga pintu dengan betul. Puas hati bete! 


Bila tengok keluarga Sa ni banyak betul konflik dia, sekurang-kurangnya mereka sekeluarga tidak bercakap belakang sangat. Ada je terdengar. Cita-cita Hye Jun dari model menjadi pelakon mendapat tentangan keras dari ayah serta abangnya. Ibunya saja yang cuba pujuk jadi orang tengah antara mereka. Hye Jun sering merasakan bahawa ayahnya tidak menyokong apa saja yang dilakukan bahkan tidak mengambil tahu setiap pengorbanan yang dilakukannya sedari remaja. Dia merasakan ayahnya membenci dirinya. Sedih part ni. Nasib ada atoknya juga jadi mangsa kebencian anak sendiri dek kerana dirinya tidak melunaskan tanggungjawab sebagai seorang bapa secara nyata. 

Berat bahu memikul berat lagi mata memandang. Hye Jun berjanji dengan ibunya, bahawa dia nak kerja keras untuk dapatkan duit bahagiakan keluarga mereka. Supaya ibunya tak perlu bekerja dengan keluarga Won. 

Saat carriernya mula menaik, yang menjadi tulang belakang Hye Jun masa tu, selain keluarga adalah Min Jae noona dan Jeong Ah yang masa tu dorang baru declare untuk couple. 

Hye Jun cantik naik mengapai cita-citanya, Jeong ah pulak tergapai-gapai untuk mengejar impiannya menjadi jurumekap artis. 

Seiring dengan naiknya Hye Jun, artis lain seperti Park Do Ha yang sebelum terkenal merasa tempiasnya. Apatah lagi Hye Jun berlakon dalam sebuah drama yang menjadi tarikan peminatnya. Pada ketika itu, Lee Tae Su telah menjadi pengerusi di sebuah syarikat entertaiment besar dan menjadi manager kepada Park Do Ha, menyusun rencana menghancurkan Hye Jun sedikit demi sedikit atas alasan mengajar Min Jae untuk menjadi manager terbaik dalam industri hiburan. Taik dia. Geram aku. 


Ha ha Tak cover dah yek. Emosi masih terngiang-ngiang kata-kata nista yang cuba ditaburkan oleh Lee Tae Su yang acah mangsa 'kejahatan' dan 'ketamakan' Hye Jun melalui reporter. Siap konon kata Hye Jun ni suka kaum sejenis. Pahtu ada sponsor lagi. Eeh,, kalau dia ada sponsor lama dah nama dia naik tau. Reporter tu pun satu. Tak selidik bebetul. Lagi kena dengan kematian mengejut Charlie Jung, pereka fesyen yang suka pada Hye Jun 5 tahun lalu. 

Suka watak Hye Jun, dan Jeong Ah.. Tenang dalam menghadapi masalah. Kalau sendiri berada kat tempat mereka pasti gelabah sungguh tak tau nak buat apa dah. 

Bila dah episode 10 ke atas, mula bergoncang hubungan Hye Jun dan Jeong Ah apabila artikel demi artikel dan scandal yang naik disebabkan Lee Tae Su kambing hijau tu. 

Cukup je dia berbakti pada kedua orang tuanya, melunaskan hutang, belikan rumah serta kereta untuk orang tuanya. Membuat atok dia mencapai impian untuk jadi model, serta dirinya memperolehi bilik sendiri. Hye Jun rasa dirinya cukup bahagia walaupun saat dirinya dikecam netizen. Fuh, ini lah tentang besar dorang artis Korea. Dorang naik sebab fans. Turun dan mati pun sebab fans. Sebab tu jugak ramai yang bunuh diri sebab tertekan tekanan daripada masyarakat mereka sendiri. 

Tapi, saat itu juga, Jeong Ah memilih untuk meninggalkan Hye Jun untuk memberi ruang pada Hye Jun untuk lebih tenang. Adoooh, sedihnya. 

Kesudahannya, Hye Jun mengambil keputusan untuk berehat dari dunia seni dan dunia luar untuk menyahut panggilan tentera. 

Beberapa perkara yang Aien belajar dari drama ni: 

  1. Expectation dan perbandingan masyarakat itu sangat menyakitkan. Apatah lagi dari keluarga sendiri. 
  2. Apapun kita buat sebagai ibu bapa, anak-anak harus punya kebebasan dalam memilih dan bersuara. Dan kemudian kita menilai baik buruknya. atau memimpin nya dengan betul. 
  3. Jangan kerana rasa ketidakselamatan kita, memusnahkan mental dan emosi si anak. 
  4. Tanpa keluarga siapa la kita. Baik buruk mereka, kita tetap keluarga! air dicincang takkan putus. 

Pengajaran yang hebat. Remaja adalah satu peringkat mana dia rasa dia betul. tapi, perlahan-lahan kita menjadi rakan mereka dan mendengar luahan mereka. Sampai satu peringkat mereka akan ingat apa kebaikan kita buat pada mereka. 

Macam masa Hye Jun dapat anugerah pelakon lelaki terbaik, masa ucapan dia cuma ucapkan terima kasih pada atok dan sayangnya pada ibunya saja. Tidak disebut nama ayahnya padahal ayahnya ada di situ. Dia bukan sebab benci, tapi dia merasakan tak ada asbab nak mention kot sebab ayahnya melarang kerad siap baling seplastik daging dan melempang dirinya suatu ketika dahulu. 

Anak tak minta banyak. Cuma mahukan perhatian. Aien tak tahu la kalau Aien juga akan bersikap begini sebab insecurity yang ada dalam diri ni boleh jadi turun temurun kalau tak dicegah. Allah~ 


Ini masa ayahnya sedar kesalahan yang dilakukan dia sebagai seorang bapa. Dek kerana dia tidak menerima perhatian dari atok si Hye Jun tu diturunkan pada anak. Last, bila Atok si Hye Jun ni berjaya menjadi model dan mula memberikan wang saku kepada anaknya dan masa dia menerima anugerah best new senior model, atoknya berkata dia buat semua ni supaya anaknya memberi peluang pada dirinya untuk menjadi seorang ayah yang baik. 

Pheeewww~ Warm hug is the best comfort ever. At the end. Zaman muda remaja adalah satu fasa mana kita semua akan dan pernah lalui, apa yang baik dan jahat pada fasa itu pasti kita kenang dan ianya menjadi sebuah memori pada kita. Sekiranya kita ibu bapa, jadilah contoh terbaik buat anak. Jika kita anak, buatlah baik pada ibu bapa kita kerana mereka juga tak lepas dari melakukan kesalahan. 

Parenting is not about right or wrong, it's about love and warm hug - unknown. 


MOVIE: CoDe 8 (2019)

Khamis, November 05, 2020

 


Tajuk: Code 8 

Genre: Sci Fi / Fantasy 

Masa: 1 jam 35 minit

Cast: Robbie Amell, Steven Amell, Sung Kang, Chad Donella

Sinopsis: A desperate young man possessing special power clashes with a police force after commit petty crime. 


My point of view


Macamana yek nak cerita. Cerita sci fi ni seronok nak ditonton nak cerita balik eh, tak pandai betul la. 

Movie Code 8 ni adalah sequel dari film pendek hasil daripada pengarah yang sama iaitu Chris Pane. Menceritakan tentang masa tu populasi daripada 4% manusia dilahirkan dengan abiliti super power seperti healer, elektrik, tembok dan sebagainya la. Connor Reed ni dilahirkan dengan kuasa Elektrik dan dengan kuasanya itu dia bekerja mencari wang untuk tanggung perubatan kanser ibunya. Ibu Connor mengajar beliau untuk tidak terjebak dalam bidang yang kotor kerana tidak membawa apa-apa keuntungan pun. 

suatu hari, Connor ditawarkan satu pekerjaan yang memerlukan kuasa elektriknya. Walaupun dipesan oleh kawan supaya jangan terlibat dengan mereka yang menawarkan pekerjaan itu, Connor tidak peduli. Yang penting habuan yang ditawarkan selepas pekerjaan itu cukup baginya untuk membantu ibunya. 

Namun, langit tak selalu cerah. Apabila pihak polis mensyaki Connor tapi tidak mempunyai bukti yang kukuh. Selepas satu demi satu perompakan dilakukan Connor dan rakan barunya. Mereka merancang untuk merompak bank demi membayar hutang pada majikan mereka. 


Dorang ni macam ngedar dadah yang bernama Psyke tau untuk mereka yang mempunyai kuasa ni. Marcus Sutcliffe yang telah beberapa kali dihancurkan kilangnya oleh pihak berkuasa, cuba untuk bangun semua dengan bantuan sepupunya, Garret. Tapi, dalam diam Marcus ni seorang yang tidak mempunyai setia kawan dan sering mahu untung sendiri. 

Sebelum cubaan merompak Bank, Garret telah melatih Connor untuk menggunakan kuasanya sebaik mungkin. Jika mungkin dia mempunyai kuasa Elektrik, tapi tahap kuasanya masih berada di peringkat pemula. Dengan bantuan Garret akhirnya Connor berjaya menjadi manusia Elektrik tahap tinggi.

Malangnya, saat hari perompakan bank dilakukan, sebahagian wang yang dikatakan lebih dari setengah juta dalam peti simpanan bank tersebut telah dipindahkan bahkan Garret dan geng cuma perolehi 10% sahaja dari hasil yang dibayangkan. 

Marcus cuba menyalahkan Garret kerana tidak membuat tugasan dengan baik. Bahkan cuba untuk membunuh Garret. Tapi, disebabkan Connor bijak, walaupun dia telah disoal siasat oleh pihak berkuasa dia cuba merancang perompakan seterusnya yang melibatkan Psyke milik Marcus yang hendak dihancurkan oleh pihak berkuasa. 


Tanpa disedari Garret dan Connor, Marcus merancang untuk membunuh mereka sebaik saja perompakan itu berjaya di lakukan. Nasib baik Garret dan Connor dapat selamatkan diri namun kehilangan dua rakan lain. Dek kerana rasa diri dipergunakan, akhirnya Connor menjadi tali barut untuk menangkap Marcus dan konco-konconya yang lain. 

Okay, ingatkan dapat lakan si officer Park tu tangkap si Marcus, sudahnya movie ini tamat begitu saja dengan Marcus akhirnya mati. Sememangnya si Marcus ni memang dah sakit. Tapi dia menyimpan seorang berkuasa Healer untuk merawat sakitnya. Jadi pada hari kejadian tu, Mia sang perawat tu cuma melihat saja Marcus mati sendirian selepas orang kuatnya mati dikerjakan oleh Garret dan Connor. 

Ingatkan Connor nak bawak si Mia untuk rawat kanser ibunya, tapi sudahnya ibu dia mati juga. Macam..... 


Mungkin ada sambungannya lagi sebab Connor ni macam pesan dengan ibu dia supaya sentiasa pantau dan tegur dia bila dia buat jahat. Macam nak tahu pulak apa next sequal ni. 

Nak kata plot cerita ni kuat, macam tipikal cerita sci fi yang lain. Tapi Aien suka. haha Next please~ 


© kisah aienienka.