Rabu, Jun 29, 2022

Wordless Wednesday: Menang Giveaway di Instagram

 


Alhamdulillah ❤️

Selasa, Jun 28, 2022

DRAMA CINA: My Dear Destiny (2020)

 

kredit gambar: mydramalist

Tajuk: My Dear Destiny, Ugly Concubine is here

Genre: Harem, Wuxia, Fantasy, Comedy

Bil. Episod: 36 (37 minit per episod)

Barisan Pelakon: Zhang Si Fan, Hu Yi Xian, Wang Zi Tong, Li Ge Yang,Hu Wen Zhe 

Sinopsis: In the time of Yi, Humans, Wolf and Witches Tribe were lived dangerously together on the land of Zhangzhou. The divine maiden of the Witch Tribe, Mi Qi Qi was sent to the human world by her master from the tribe and is thwn embroiled in the fight of King Lu Ao's Harem. The two eventually joined hand to calm the chaos of three tribes. 

(source: Dramawiki)



Tonton drama ni sebabkan Hu Yi Xuan hasil dari lakonan dia dalam The Blue Whisper sebagai pembantu Yun He, atau si kupu-kupu macam comel je. Maka kita follow satu per satu drama lakonannya. Rupa-rupanya dia juga main character dalam drama Unforgetable Love. Wow, memang makin polish lakonan dia la. 


Pahtu tersangkut jugak la bila tengok hero dia hensem. ^,^ kemudian sambung la mencari drama lakonan si hero ni tadi. Bah, meh lah kita sambung review drama ni dulu. 


Drama berdurasi cuma 36 minit setiap episod ini menceritakan tentang Mi Qi Qi yang tetiba muncul dalam kawasan istana yang pada waktu itu sebenarnya Maharaja Lu ao telah bertukar sebagai serigala dan menyerang gundiknya Chou Qing Li dan menyebabkan Qing Li terjatuh dalam air. 


Tak pasal-pasal dia terlibat dengan masalah perebutan siapa yang menjadi kegemaran raja antara semua gundik dan isteri. Mi Qi Qi setelah menjadi Qing Li pula kehilangan kuasa sihirnya lantas meneruskan lakonan sebagai gundik Qing Li demi menyiasat perkara sebenar. 


Raja Lu Ao cuba untuk korek rahsia adakah Qing Li ingat akan dirinya yang telah bertukar menjadi ganas itu. Oleh kerana Qing Li tidak kelihatan seperti sebelumnya, Raja Lu Ao semakin curious dan menyiasat kenapa hal ini boleh berlaku. 


Perubahan sikap Raja Lu Ao terhadap gundik Qing Li mendatangkan perasaan cemburu Consort Ling dan cuba untuk sabotaj Qing Li. Nasib Qing Li yang dulu bukan la sekarang, dulu diserang sekarang menyerang. Eh.. lagi la mendatangkan perasaan iri hati Consort Ling terhadap gundik yang dahulunya berwajah jelik itu. 


Satu lagi rahsia terbongkar apabila Qing Li sentiasa cepat pulih dari apa jua kecederaan yang berlaku terhadap dirinya ketika Raja Lu Ao dan Qing Li telahpun bersatu untuk menyelesaikan masalah negara Zhangzhou. Okay sebenarnya ada dua rahsia antara mereka berdua ni. Mi Qi Qi ni bertukar menjadi Qing Li tetiba ada batu Jade Blood di lehernya. Batu itu berhubung kait dengan Blood Sword milik Raja Lu Ao. Bila mereka berdua dah saling jatuh cinta dan mula diserang oleh puak Serigala dan kakak sepuak Mi Qi Qi, San Sheng Hua yang menguasai ilmu hitam (sihir tak baik) dan mula nak takluk dunia. 


Apabila masing-masing terhalau keluar daripada istana dalam keadaan tercedera, High Priest dari Witch Tribe, Wu Ji selamatkan mereka dan mula menyiasat kenapa darah milik Qing Li ni sangat mujarab sehinggakan dapat merawat racun Wolfsbane yang diberikan kepada Raja Lu Ao satu ketika dahulu. 


Rupanya Mi Qi Qi ni adalah satu-satunya waris yang masih tinggal dari puak yang digelar puak lagenda, Blood Tribe. Di mana saat Puak Serigala menjadikan puak ini sebagai musuh utama mereka satu ketika dahulu. Ketua Blood Tribe lantas membuatkan Qi Qi kembar dan memisahkan mereka serta menyembunyi keistimewaan Blood Tribe itu sendiri sehingga kedua kembar ini bersatu. Paham tak tu? Haha begitu la kan cerita dia. 


Sempoi je. Macam low bajet pun ada jugak dan sesungguhnya drama daripada pengarah ni sangat la tak berapa berkenan sangat karyanya. Haha dia macam nak jadi hype dengan low bajet. gitu laa.. Nasib jugak pelakon diambilnya hensem. Kalau tak malas jugak nak tengok. Lagi-lagi scene Mi Qi Qi dijadikan seperti nenek kebayan oleh San Sheng Hua ketika hari pertabalan Putera Ji. Masa tu tengah bulan purnama, Raja Lu Ao juga bertukar sebagai serigala. Habis la semua menteri lari ketakutan konon kedua mereka ini adalah monster. 


Drama ni, pasal gila kuasa, gila talak, gila nak kuasai dunia semua ada. Haha Tapi tak ada la over dose sangat. Boleh la buat geli-geli bila sendiri dah tak tau nak nonton drama apa. Nak tengok drama sendiri boring. Eh.. Jika berminat boleh je cari di Youtube dengan tajuknya. Pasti ada dengan sari kata English dan juga Indon. Pilih la nak paham Mandarin ni dalam sarikata apa. Haha 

 

Next drama please...





Isnin, Jun 27, 2022

Drama Series: The Umbrella Academy

 


Tajuk: The Umbrella Academy 

Genre: Time Travel, Drama, Sci-fi, Comedy 

Bil. Episod: 30 (3 season) 

Cast: Aidan Gallagher, Elliot Page, Robert Sheehan, Tom Hopper, Ritu Arya, Emmy Raver Lampman, David Castañeda, Justin H. Min. 

Sinopsis: Pada satu tarikh di tahun 1989, 43 bayi luar biasa dilahirkan oleh wanita yang didapati tidak mengandung sebelum itu di merata dunia.  Tujuh daripada mereka diangkat oleh Jutawan aneh yang terkenal Sir Reginald Hargreevees, di bawah sebuah akademi yang dinamakan 'The Umbrella Academy' dengan misi untuk menyelamatkan dunia. Namun, melalui zaman remaja dan tumbesaran yang kurang kasih sayang, mereka sangat fragile dan mula berpecah setelah kematian 6 pada suatu misi yang dinamakan 'Insiden Jennifer'. 


Untuk menyelesaikan rahsia di sebalik kematian misteri 'bapa' mereka, keenam mereka mula berkumpul dan bersatu untuk menyelamatkan dunia. Drama series diadaptasi daripada komik hasil lukisan ketua penyanyi kumpulan My Chemical Romance, Gerard Way. 




The Umbrella Academy mengisahkan tentang 7 bayi yang dilahirkan oleh 7 wanita berbeza di tempat yang berbeza dalam waktu yang sama iaitu bulan Oktober 1989. Kemudiannya mereka diangkat oleh jutawan yang aneh tapi bijak, Sir Reginald Hargreeves yang mula melatih mereka sebagai superhero dengan misi menyelamatkan dunia. 


Tapi sejak kehilangan Ben ataupun 6 dalam sebuah insiden. Dan 5 hilang dalam garis masa. Mereka mula berpecah belah. Number One a.k.a Luther dihantar ke satu misi dalam siri 1, berseorangan ketika adik-adik semua telah meninggalkan akademi. Kemudiannya dia nyaris mati diberikan suntikan hormon Pogo, si penjaga mereka. Tak lama lepas tu dihantar ke Bulan. Kenot relate juga kenapa dia di hantar ke Bulan selama 2 tahun rupanya di siri 3 ada tunjuk Luther nyaris berjaya masuk ke kawasan rahsia bapa mereka di bulan tu. Hehe Nak tunggu kejutan apa di siri 4 nanti. 

Kemudian nombor 2 a.k.a Allison mahu menjalani kehidupan seperti orang biasa padahal kadang-kadang dia menggunakan kuasanya untuk memperdayakan orang lain. 

Nombor 3 - Diego yang mempunyai kuasa balingan yang tepat. Macam tak ada function juga Diego dalam drama ni. Haha Tapi makwe dia di siri 2 nanti ada guna sebab Lila boleh serap setiap satu kuasa daripada mereka ni tadi.


Nombor 4 - Klaus. Macam taguna juga tapi dia mempunyai kuasa Raja Kematian? Like boleh hidup balik tak kira bagaimana tragiknya kematian dia. Dia dari kecik dilatih oleh Sir Hargreeves untuk terus kuat dalam ketakutan. Dan siri 3 baru dia berjaya jumpa kuasa dia dalam latihan bapak yang berlainan garis masa. Haha 


Nombor 7 - Nampak paling lemah dan taguna. Yang pada hakikatnya dia la pemusnah dunia di siri 1 & 2. Di siri 3, budak yang diselamatkan Viktor a.k.a Vanya, Harlan yang mendapat sedikit kuasanya pula yang secara tidak sengaja membunuh ibu mereka semua sebelum kelahiran mereka. 


Begitu la serba sedikit Intro tentang The Umbrella Academy. Drama series yang pada mulanya malas nak tengok akhirnya tersangkut sehingga kini di siri ketiga. 😌 Drama hype yang mencerita tentang heroes yang bersatu untuk menyelamatkan dunia memang tipikal untuk drama western ni, but the Umbrella Academy satu yang berlainan bila dikaitkan dengan keluarga. Walaupun mereka bukan adik beradik betul, tapi mereka dibesarkan oleh orang yang sama dalam rumah yang sama. Jadi semestinya mesti ada hubungan yang sangat rapat kan. 


Well, bukan nak buat review. Cuma lebih kepada simpanan sendiri yang aku dah tengok drama ni. Dan ia best jugak ditonton cuma bukan dengan keluarga. Ah~ gitu. Sangkut pun sebab masa tu dah boring tak tau tengok drama apa. Dan macam nak tengok aksi drama. Sekali. Eh, best pulak. Padan la dia hype. 


Lagi la bila cuma nak memahamkan apa sebenarnya rahsia Sir Hargreeves ni cuba nak sembunyikan. Rupanya di Siri 3. Dia cuba nak selamatkan dunia dengan erti kata lain bawak balik semula isteri dia barangkali yang telah mati. Di penghujung siri ketiga ke-7 mereka telah kehilangan kuasa. Dan Luther juga telah kehilangan isteri yang dikahwininya ketika dunia bakal berakhir akibat paradoks ketika mereka merentas masa. Isteri Luther pulak Jaymee adalah dari The Sparrow Academy - hasil didikan Sir Hargreeves di garis masa yang kemudiannya. 


Macamana ketujuh mereka ni hidup seperti orang biasa? Allison dapat jumpa kembali anak dan suami yang dikasihi. Dapatkan Viktor berjumpa Sissy, kekasih yang ditinggalkan di siri 2 namun telah mati di siri 3? Dapatkan Luther bertemu semula dengan isteri tersayang? Ehh.. Debor pulak tunggu siri 4 yang tak tau bila ditayangkan. Haha Tunggu aje laa. 


Next drama please. 



Ahad, Jun 26, 2022

Rutin Ahad: Be thankful for what you have today

 


*Tarik nafas, hembus!* 


Selamat berhujung minggu semua! Buat apa tu? Kami ni biasa la kan. Hari ahad baru balik dari kampung sejak Jumaat lalu. Maka, ahad itu penuh dengan kesibukan mencuci baju, masak dan kemas rumah. Rutin biasa. Tiada apa yang berubah buat saya, tapi selepas berjalan ke blog kawan-kawan. I should write down a little atleast telling people that I'M DOING JUST FINE. Walaupun hakikatnya banyak jugak benda dalam kepala padahal tak tau nak mula yang mana satu dulu. 


Khamis lalu, kami 5 beranak pulang ke Pekan Nanas. Berhujan la kan, tapi dalam kereta. Haha Minggu ni alhamdulillah hujan selalu. Pada hakikatnya ada la jugak rasa macam, hurm.. laundry aku semua tak kering sebab asyik hujan saja. Jadi I choose to be positive laa. Bukan selalu hujan. Meskipun sejak hujan anak-anak pun kurang sehat sebab sejuk. Tapi kita boleh ubah dia kan? Means, keadaan seharian tu. Mungkin bagi anak mandi awal dari jam selalunya, sebab cuaca sejuk. eh.. Menda nak bebel ntah. 


Ceritanya kena berjalan membaca kisah kawan-kawan baru ada konfiden nak cerita kisah aku yang sokmo boring. Kadang rasa malasnya nak jadi blogger nak jadi influencer. haha TAPI SEGAN EH. Aku lagi suka jadi blogger merapu meraban. Pahtu sibuk dok main wheel winner nak tengok apa yang benda aku dok serabut sangat tak tau nak mula mana dulu. Siapa yang menang. Guess what? KEEP BLOGGING. Haaa, ko nak tidakkan apanya. Mana taknya. Tengok ramai rakan blogger ni settle dorang punya adsense, aku punya masih sangkut lagi. Tadi sampai rumah je, p la geledah peti surat sejuta kali tengok ada la kot PIN adsense yang aku dah request buat kali ketiga. Eh malas laa. Tapi jauh sudut ati.. sayangnyaa. ada 22$ kot. 


Pahtu cerita selanjutnya dok meratap borosnya aku di kala inflasi melanda. Kesian tok laki cari duit bagai nak rak, bini tukang habisnya selamba. Geram jugak eh dengan diri sendiri. Ritu lepas balik dari camping kat Bekok , nyaris juga phone nak mogok. Server dia down sekejap. Menangis la kejap masa tu nak settlekan job. Nasib hidup kembali. Banyak benda berlaku di Jun. Tapi, rasa no need nak buat entry whole month lagi untuk ingatkan. Cukup la buat report book tu yang sangat menyedihkan. 


Pahtu cerita pun cerca merba. Konklusi tadi terbaca tweet Dr Khairul hasil perkongsian Sis Lin jugak la, pasal influenza ni. Ingatkan dah kena covid kebal la kan. sekali datang lagi satu penyakit berkaitan paru-paru. The problem is kena kanak-kanak yang mempunyai imunisasi yang agak lemah terutama selepas kobid. Lepas balik dari Bekok jugak la, anak-anak pass baton demam, pahtu Nadhira keep demam on off. Sekarang masih batuk-batuk yang berbunyi tebal kahak dia tu. Nayla dan Najmi pulak, sebab over penat dorang cengkung jadinya. Kesian naaw la aku nengokkan bebudak ni. Nasib la ada DIFFENZ JUNIOR. Kita ikhtiar saja la. Sejak tersengaja join Dropship Eskayvie, ini kali la aku beli guna akaun sendiri. Selalu rajin nak tambah pendapatan orang lain. Haha 


KONKLUSI CERITA RUTIN AHAD: Kita hidup untuk Allah, belajar baiki diri, hiburkan diri dan keluarga kecil mu untuk kehidupan ni. Jangan sibuk hal orang. Jalan je, sambil-sambil jaga adab dengan orang sekeliling. Gituu~ Ok Nor? 


selamat berhujung minggu teman².

 Don't worry be happy! 


Khamis, Jun 16, 2022

Prestasi blog May 2022

 


Oh yaaa~ selamat berhujung minggu teman-teman semua? ke mana nih kalian? Harap semuanya dalam keadaan sihat walafiat dan dipermudahkan segala apa jua urusan kalian. Nah, hari ni setelah masuk mahu masuk minggu ketiga Jun baru punya semangat dan masa menaip untuk entry blog. Haha 


Disebabkan tiada kenaikan apapun yang menarik. Pageviews pun tak berapa nak rancak, kita cuba untuk meneruskan rutin bulanan keluarkan repot kad bagi blog ini. Macam biasa, saya tau apa yang menarik orang ke mari. Dan saya juga jadi blur mau menulis apa jua pengalaman saya sebab risau ia sangat membosankan. Jadi, saya tak endah semua itu.. dan terus bergerak dalam lalang yang sangat tinggi. 


EH, apa ni? Okay. Let's to our photo. 



Tetap, alhamdulillah juga daripada titik telur bukan? Bukan kena masuk kelas bahasa untuk betulkan bahasa pasar yang semakin terabur ni. 




Daftar buku pink tu memang tak pernah turun dari takhta. Dia saja yang duduk tertinggi. Hebat. Setakat ni jugak, ENTRY NI masih kekal carian pertama di first page dengan kata kunci - Buka buku pink kedua. Tak tau la selepas ni macamana. 




Begitu, tak sangka sekarang ramai cari pengalaman semasa mengandung, selepas bersalin serta pemeriksaan anak selepas bersalin dan seterusnya. Semangat nak buat, tapi sebab bila dah balik tu dah busy dengan anak, jadi terlupa pulak. haha 



Untuk yang ni, merupakan kata kunci orang taip yang membawa mereka ke blog ni. Masih berkisarkan satu tempoh perubahan bagi seorang ibu. Seronok tengok, moga dapat membantu korang semua yang datang membaca. 


Last but not least, sejak berkongsi tentang berkhemah dan macam-macam. Ada jugak 50 jenis keyword yang bawa pembaca ke mari. Semestinya masih lagi tentang pre, current and post pregnancy. Nak kena cerita pengalaman I wish people tell me about it before I get it right? Heeee.. Nanti la. Tak ada mood nak cerita benda ni. I olls dah terminate contract kilang. Tiga ketul pun dah memadai. 


That's all untuk report blog for May. Orang masih sibuk raya. Tak apa la kan. untuk Jun kita tak tahu macamana lagi. 

Rabu, Jun 15, 2022

Pilihan kereta rakyat Malaysia selepas endemik: Re-cond , terpakai atau baru?

 


Tahukah korang, pada tahun 2021 yang lalu, hampir 60 juta kereta yang dikeluarkan di seluruh dunia?  Banyak kan? Walaupun pada ketika itu, dunia dilanda pandemik dan di Malaysia saja kita boleh lihat betapa dengan memiliki  sebuah kereta memang memudahkan sesiapa saja untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat tanpa perlu menyusahkan orang lain. Namun begitu, dengan setiap penambahan kenderaan bergerak ini menimbulkan kesesakan lalu lintas yang mungkin membuatkan kita berfikiran susahnya memiliki kenderaan dari aspek yang berbeza. 


Korang tahu jugak tak, sekarang menjadi trend di kalangan pembeli kereta di Malaysia membeli kereta re-cond berbanding dengan kereta terpakai mahupun yang baru? Hee, apa ni? tak pernah dengar pun.. Cer cerita sikit.  


Apa itu kereta re-cond? 

Buat pertama kali Aien dengar kereta re-cond ini daripada adik yang memang mengemari bidang automotif ini. Me like? What se det? Rupa-rupanya kereta re-cond itu adalah kereta yang dibaikpulih daripada luar negara dan dibawa masuk ke dalam Malaysia terutama kereta jenama mewah seperti Toyota Vellfire,  Estima dan banyak lagi. Apabila kereta-kereta ini dibawa masuk, ia ibarat kereta baru kerana mereka tidak mempunyai rekod dengan bank negara. Nah, sama saja kan beli kereta baru tapi dalam keadaan yang terpakai. Best kan? 


Kenapa kereta re-cond ini menjadi pilihan rakyat Malaysia sekarang? 

Tak ada la nak katakan semua rakyat Malaysia meminati kereta re-cond ini, namun bagi mereka yang bekerjaya tinggi atau senang cakap mereka yang founder cepat kaya ni kebanyakan memang akan memilih kereta re-cond untuk tayang kekayaan mereka. pakai sebagai kenderaan harian. Jadi, untuk orang tak tahu macam Aien it's a new ilmu tau. Sejak bila kereta re-cond ni mempengaruhi warga Malaysia agak-agaknya ye? 

Jika dilihat pada kebanyakan artikel yang ditulis di carian google, kereta re-cond ini mula mendominasi Malaysia di awal tahun 2008. Aien baru 18 tahun ketika tu. Uish, aku kalau dah bekerja masa tu la kan berangan nak angkat Proton Kelisa ja. Haha Comel. Tak sangka masa tu kalau wang cukup boleh angkat kereta mewah satu. Haha Berangan aje ek. 

Selain daripada kereta re-cond menjadi kereta baru di Malaysia ini juga beberapa sebab kenapa ia menjadi pilihan mereka juga: 


kredit gambar: pexels

  • Spec kereta re-cond sama saja dengan kereta baru.
Apa maksudnya begini adalah contoh seperti Toyota Vellfire baru dijual dengan harga RM320k manakala kereta re-cond cuma RM260k namun kedua mereka memiliki aksessori asas yang sama. Lagi untung bukan untuk membeli kereta re-con jika dibuat kira-kira dengan lebih baik. 

kredit gambar: pexels

  • Mileage 
Kata mereka yang pakar, mileage kereta re-cond itu lebih sama dengan kereta baru. Namun ada juga di kalangan sesetengah dealer yang mengubahsuai mileage demi keuntungan mereka. Hal ini boleh dielakkan sekiranya kita berjaya memilih dealer yang lebih baik. 

kredit gambar: Pexels

  • Kadar interest
Kadar interest kereta re-cond lebih murah berbanding dengan kereta terpakai yang ada di Malaysia.  Jika terjumpa dengan sesetengah dealer yang bijak, pasti saja orang ramai memilih lebih keuntungan yang sudah jelas untuk  dirinya sendiri. 



Ish sudah jelas lagi nyata kan bahawa kereta re-cond ini memang lebih baik daripada kereta terpakai dan jauh lebih berbaloi daripada kereta baru. Padan la syarat-syarat dari pihak JPJ sangat ketat untuk membawa masuk kereta mewah ini daripada negara luar. Kereta re-cond yang biasa menarik minat warga Malaysia adalah kereta mewah daripada Jepun terutamanya seperti yang saya nyatakan di atas tadi. Dan kini juga ada kereta mewah dari negara lain juga mendapat sambutan seperti Mercedes, BMW dan Humvee. 


Kalau korang pulak macamana? Suka kereta jenis yang bagaimana? Bagi Aien kereta re-cond ni sesuai untuk mereka yang suka kereta mewah tapi nak save bajet. Jika difikirkan dari sudut engine juga ya, contoh kereta re-con itu dibaikpulih macamana pun engine dia tetap engine lama. Means, kalau kereta tu dari tahun 2015, maka itu la umur engine dia. 


Mau fikir bagus-bagus juga jika hendak membeli kereta. Kerana kita bakal membawa orang lain terutamanya keluarga kita untuk satu perjalanan yang tak diduga. Itu pendapat Aien aje la. Korang pulak macamana? 

Selasa, Jun 14, 2022

Tukar ganti cermin mata setelah 4 tahun

 

Tukar ganti cermin mata setelag 4 tahun

Lama nau peram la cerita ni. Tak ada mood dan idea nak nulis. Blurrrr..  tengok gambar blur. Apatah lagi bila nak bukak blog post. Mudahan keluar la dia esok lusa. 


Ceritanya untuk hari ini, Aien baru ada rezeki lebih nak buat cermin mata setelah sekian lamanya. Ikutkan sebenarnya jangka hayat sebuah cermin mata untuk sang pengguna mengikut saranan doktor adalah 2 tahun. Begitu juga dengan pemeriksaan mata. Tapi biasa la kita ni kan, selagi tak rosak tak calar. Pakai aje la. Padahal sejak bersalin perasan kadar power mata memang ada perubahan. Cumanya belom sampai lagi nak singgahnya. Sehingga anak dah keluar tiga ketul dan cermin matanya sudah tercalar teruk baru la ni haa...



Encik Suami bawak kita ke kedai NICE yang terletak di hujung jalan di Taman Universiti. Aien sememangnya selalu jugak perhati kedai ni mempunyai promo yang best-best. 


Datang di kala tengahari dan hujung minggu kedai cermin mata ini agak lenggang. Di layan oleh staff yang sangat ramah. Bermula la prosuder periksa power mata sekarang dengan power kanta yang lepas. Padan la asyik pening kepala aja, bukan disebabkan batang kaki cermin mata dah longgar dan senget sahaja. Bahkan powernya berganda teruk. T^T 


Setelah try test power baru, pilih pakej dia mau menangis jugak dengan harga spec sekarang. Maka, jaga la mata duhai anak-anak. Mau beli mata baru itu mahal nilainya. Orang rabun je kaya nak beli cermin mata sebab nak tengok orang lain. haha Dalam masa seminggu dorang akan maklumkan spec siap. Pada waktu yang sama, pening kepala sebab dah macam lega dapat tengok dengan jelas sedikit. Jenuh tunggu. 




Untuk cermin mata kali ni, Aien pilih yang jenis plastik dan fleksible daripada Flexi Premium. Memang serba fleksible jugak la, dan agak besar daripada spec yang lama. Dan apa yang penting ianya PINK! Yeheee..  Nayla kata, comel cermin mata baru ibu. Haha Harap bertahan la denganku selama yang boleh. 



Hasil dari pembelian cermin mata baru itu, oami layak mendapat cabutan bertuah sebanyak 5 kali. Dan hadiahnya adalah Cash Voucher yang bernilai RM350 yang boleh digunakan pada pembelian seterusnya. Ingatkan kalau boleh guna terus jimat la jugak. huhu Tak lupa jugak satu aksessori berupa pencuci spectikal. 


Lepas dah satu beban, boleh la tengok dengan bahagia. Walaupun tak berapa nak clear sebab katanya kalau ikut power rabun jauh betul, nanti nak baca yang dekat tak nampak. Maka dia bagi mata kita selesa dan tidak terlebih bekerja. Lagi satu mereka juga ada menyediakan pakej eyes comfortable untuk ikut power mata yang sebenar dan semestinya kena tambah lagi bayarannya. Sesungguhnya bajetku telah lari.  Dah dapat tukar yang baru cermin mata pun senang hati, tak ada la asyik nak melorot je setiap kali tertunduk. Stress jugak. Done satu kerja. Thanks encik suami melayan isteri tukar mata. 







Isnin, Jun 13, 2022

Camping 3 Hari 2 Malam di Taman Eko Rimba, Sg Bantang Bekok Segamat Johor

 

Camping di  Sg Bantang, Bekok, Segamat


Phewww~ meriah ek cuti sekolah kali ni. Sana sini jammed, merata lambakan manusia. Kami juga tidak ketinggalan mengambil peluang keluar daripada bangunan tinggi masuk ke hutan.


Perjalanan dari Skudai melalui susur keluar Yong Peng agak lengang jugak. Kami bertolak jam 9 pagi, tiba di Yong Peng singgah beli barang sedikit sebelum meneruskan perjalanan ke Taman Eko Rimba Sg. Bantang. Masuk aje,pheww~ kemain ramai giler orang. Jauh ke dalam hutannya, pun masih ramai orang sudi bermandi-manda di situ bawak keluarga dan sanak saudara. Best~ 


Taman Eko Rimba Sungai Bantang, Bekok Johor

Merupakan salah satu antara kawasan tumpuan umum di kala cuti sekolah ataupun hari biasa. Pada waktu kami pergi pun ketika cuti sekolah merangkap cuti Birthday Agong, usah dikhabarkan la berapa ramai manusia dalam tu. 🤣 


Tiba jam 2:45 petang lebih kurang begitu. Anak-anak masing-masing sudah teruja nak terjun dalam sungai. Para ayah sibuk cari tapak nak dipacak khemah nanti. Orang masih ramai, jadi pilihan kurang jelas di mana lagi. 


Kalau korang nak tahu, di Taman Eko Rimba Sungai Bantang ni best dan agak terjaga persekitarannya walaupun sekadar dijaga oleh 5 orang renjer. Untuk pengetahuan korang juga, jika hendak bermalam di sini harus la mendapatkan permit terlebih dahulu sebagai kebenaran perlepasan. Begitu juga dengan mendaki. Namun untuk setakat manda mandi dan piknik di siang hari seawal jam 9 pagi sehingga jam 6 petang tiada masalah. Kebiasaanya pasti juga netizen akan layari page Taman Eko Rimba ini sendiri untuk melihat bilangan pengunjung yang melawati tempat. 



Pintu gerbang menuju ke tapak piknik dan tempat mandi manda. Kredit untuk Encik Suami la ambil gambar keliling. Bini dia ni suka menulis, tapi tak berapa kreatif dan pandai adventure. 



Ikutkan peta ni. Besar sungguh la kawasan Taman Eko Rimba ni. Puas hati mandi dari atas sampai ke bawah kalau tak ada orang. Sejuk bebeno ler air dia. Bilik air, surau, tapak perkhemahan serba serbi selesa. Cumanya jika manusia masuk hampir 4k sehari, memang terpaksa beratur juga di siang hari. 


Sebab tu Aien cakap, kalau setakat datang mandi mungkin tidak jugak sampai ke mari. Takkan dapat menikmati ketenangan bunyi alam di malam dan pagi hari. 


Anak-anak dari celik mata sampai nak lewat malam  baru kenal erti tidur. Badan over penat sampai ke hari ini masing-masing masih kurang sehat. Seronok dapat main pasir. Tengok orang ramai. Mandi sungai. Naik ke darat semata untuk mengisi perut sahaja kemudian turun semula mandi. Adeh, kadang bila diingat balik lawak jugak. Tapi seronok tengok mereka bermain. 




Kali ni memang bertenang habis jugak la. Tak ada huru hara sangat sebab dah kali ke-empat selepas: 


2. Mak Kiah Campsite, Kota Tinggi



Wah, tak berasa dah 4 kali ek. Rasa macam sah banyak kali aje. Orang kata biar tak ada la estetic gaya nordic bagai. Tapi cukup makan, lena tido sepanjang 3H 2M pun dah cukup bagus. 

Sikit-sikit Encik Suami nak upgrade supaya lebih selesa sikit dan makanan tidak la terhad dengan makanan segera sahaja. In shaa Allah coming soon, akan lengkap jugak. 


Hehe 




Sabtu, Jun 04, 2022

Pertama kali turut serta JDT Blogger Potluck Open House 2022

 


Syawal sudah pun melabuhkan tirai, baru datang seru nak menulis posting ni. Sempena dua tahun dah tak beraya sakan, seperti biasa JDT Blogger menganjurkan open house versi potluck dan buat pertama kali Aien turut serta event sesama kami saja. Huish, dup dap dup dap jumpa akak-akak lejen ni. Walaupun ada sesetengah mereka dah jumpa beberapa kali di media review yang lalu. Masih jugak datang gemuruh dia tu. 


Program kami berlangsung di Gelang Patah، Johor. Masing-masing memang dah susun dan buat senarai orang sekian bawak menu apa dan sebagainya. Teruja jugak nak jumpa akak lejen Sis Lin  dan yang mana Aien tak pernah jumpa lagi. Malangnya belom ada rezeki lagi. Bila kah tu, in shaa Allah.. tiba masanya bersua juga. Ye dak? 


Jom la kita usha menu-menu yang dibawa oleh merekaa blogger yang lain. Kalau korang nak tahu siapa lagi JDT Blogger yang hebat semua tu, korang boleh tengok di senarai bloglist Aien di bawah. Mereka semua sempoi dan awesome. Banyak Aien belajar dengan mereka. Cuma tu la, Aien ni introvert. Shy shy cat gituu. Dalam talian kemain haruk, bila depan-depan pemalu yang amat. Haha Ye ke tu? 



Pizza daripada Blogger Nona sebagai pengganti diri. 

Beliau terpaksa bekerja pada hari kejadian. Demi menebus rasa keciwa tak dapat gather-gather.. hantar la pizza. Pun comel. 




Fruit Cocktail daripada Blogger Suzie. Sedap buat pencuci mulut. Berapa kali tambah ni. Haha 



Tart dari Blogger Farah huda. Masya Allah. Nikmat tart ni.. sampai ke hari ni memanggil aje. udah ler lawa tau deco dia. 


Rendang Ayam hasil air tangan Blogger Sunah Sakura. Uish, kalau tak disebabkan Aien ni tak boleh makan pedas, ku rembat bebanyak. Pekena lagi dengan burasak air tangan ayah Blogger Lia, aish... ..  memang tak toleh kiri kanan dah an. Sejak menetap di Johor ni, dah terbiasa setiap kali rasa cari Burasak dan Lepat Loi. Nasib tak bawak Sambal Jawa Goreng ritu. Memang tu la kawan dia. 

 


Kari Ayam bersama dengan Roti Jala memang dah jadi tradisi dan makanan paling senang nak dihidang pada tetamu setiap kali rumah terbuka. Setiap kali tu jugak la, tak pernah jemu tau makan roti jalan ni. Bebudak pun suka. Sampai tambah berkali-kali. Menu ni daripada Tuan rumah Blogger Hernie. Asyik ingat nama ERNIE Zakri je sepanjang tulis ni. maaf kak. Haha


Sosej dan Nugget serta Air Asam Boi daripada Blogger Ain. Berkenan betul dengan nugget dia. Lupa nak tanya, nugget jenama apa. Sedap~ Hahaha Orang kata, makanan free memang sedap. ye dak? 


Bihun Singapore juga daripada Blogger Farahhuda. Jangan dipandang rupa putih dia, pedas tapi sedap. Kenapa la sendiri tak leh makan pedas. Stress~  Haha 


Ni la Burasak air tangan ayah Blogger Lia. Sedap. Burasak ni kalau tak silap Aien makanan Orang jawa la untuk perayaan begini. Pertama kali makan, ada suami sepupu buat masa di Miri dul. Tapi tak kena citarasa. Haha Dah duduk Johor, ni jadi kegemaran pulak. 


Roti John dari Abang Blogger Ain. Kalau tak pedas, konfirm sis makan. Masalah la level kepedasan Aien ni mengalahkan bebudak punya level tahu. Disebabkan ada alergic di bibir. Jadi tengok makanan sedap tapi pedas tu termenung jap. Sebabkan sedap, kita lenjan jugak. Padahnya sendiri tanggung la kan? 


Nona Manis~ juga daripada Tuan Rumah Blogger Hernie. Tak sempat dihabiskan di tempat kejadian, kita tapau balik. Menyesal minta sikit je. Kesedapan makan seseorang. Anak-anak lak kuih lejen begini tak pandai sangat kecuali epok-epok. Tu pun sebab Ibu dia rajin buat. Adakah Ibu ni harus mempelajari kuih lejen semua? Haha 


Saja la nak amek gambar hasil bawaan sendiri. Tak banyak. Sekadar memenuhkan meja. Ada lagi menu lain. Tapi semua dibuat video. Kelupaan sebab sang anak dok ibu, lapar.. Begitu la kan. 

Dua jam bersua, rasa macam tak cukup saja bila anak-anak seru bila nak balik. Pantang ek. Dah tau dah fefeeling orang tua kita dulu yang jumpa kawan-kawan masa hari raya. Mesti nak berejam kat satu rumah. Dari satu topik ke satu topik. Kalau boleh tido kat situ, ramai bentang tilam aje. Haha 



Sempat bergambar dengan Blogger MY . Beliau singgah sebentar sebelum lajak ke destinasi seterusnya. 


Suasana ketika masing-masing seronik menjamu selera. Anak-anak pun riuh memilih makanan. Dah kenyang masing-masing kengantukan memandangkan masa tu kebiasaannya waktu tidur mereka.



Sesi bergambar pertama. Meja pun masih penuh. dari kiri, Blogger Lia, Blogger Hernie, Blogger Suzie, Blogger Aida, Blogger Ain, Blogger Sunah, Blogger Farahuda, Blogger Afzani, Aien yang awkward. Mak mentua Kak Aida dan penghujung blogger MY


Sesi gambar kali kedua serba huru hara sebab anak-anak dah ngantuk tapi ada dua blogger baru sampai iaitu Blogger Nur dan Blogger Afdilah. Kedua mereka ini Aien baru jumpa buat pertama kalinya. Lawa-lawa mereka. Hehe Ramai lagi tak jumpa dan ada yang dah biasa juga Aien jumpa di media review seperti Blogger Julia, Blogger Nona dan Blogger Syu tak dapat datang. Lain kali panjang umur kita jumpa na. Seronok ada komuniti kecil begini. Buat pertama kali setelah 5 tahun di Johor macam function jugak la hidup Aien kat sini. Haha Itu pun masih intorvert yang kadang macam seronok nak gathering bil dah sampai sibuk nak balik. Eh.. Maafkan aku... 



Rutin sebagai blogger juga tidak dilupakan oleh blogger tegar ni. Masing-masing semangat buat review padahal open house sesama. Well nature can't be change. Ahh~ gitu. Sedikit sebanyak Aien banyak belajar dengan mereka dengan melihat cara mereka. Kena banyak lagi bertanya dan belajar dengan mereka ni. 


Tamat sesi rumah terbuka, terima kasih tuan rumah, Kak Hernie atas sambutan ramah serta mereka yang lain. Pada mereka yang tak sempat bertemu, moga ada rezeki untuk kita bersua. Aamiin ya rabbal alamin. 


Till we meet again~ 


Khamis, Jun 02, 2022

Drama Cina: The Blue Whisper Part Two (2022)

 

drama cinav The blue whisper paart two

Tajuk: You Jia Ji , The Blue Whisper (Adapted from novel) 

Genre: Romance, Fantasy, Wuxia, 

Bil. Episod: 20 episod / 45 minit

Barisan Pelakon: Dilraba Dilmurat, Ren Jia Lun, Xiao Shun Yao, Chirsty Gai, Fan Zhen, Ci Sha

Sinopsis: Ji Yun He is a powerful aand talented demon master living in Demon Vallet. She loathes the deep dark secret that restricts her from exploring the world at her leisure. 


Changyi is  merman who appears in thw Valley courtesy of the cruel Princess Shunde. Her Royal Highness commands Yun He to make the merman speack human words, grow human legs and be loyal. But there is a catch! Yun He must enlist the aid of Lin Hao Qing, her adopted brother and sworn enemy  Keeping company with the merman has Yun He becoming closer to him. In time, she will have to make the fateful chocie between the demon's freedom and her very own. 



Sebelum korang teruskan baca ni, baca dulu bahagian pertama yang Aien dah cerita serba sedikit beberapa hari yang lalu . 


The Blue Whisper Part One (2022)


Untuk bahagian kedua ni bersambung setelah 'pengkhianatan' yang dilakukan oleh Ji Yun He kepada Changyi supaya Changyi terselamat daripada Princess Shun De. Malangnya Chang Yi ni lurus bendul, dia fikir betul-betul si Yun He ni pergunakan dia.


Yun He pulak dipergunakan oleh Princess Shun De sebagai bahan ujikaji sihir kerana kuasa baru yang ada dalam tubuh Yun He yang dimasukkan oleh Ketua WanHua Valley, Lin Chang Lan dan pembantunya, seekor rubah berekor 9. Immortal Master, Ning Qing kagum dengan Ketua Lin yang sanggup buat apa saja untuk matikan sihir Frost Mark pada anggota Wan Hua Valley. Dan yang berjaya survived dengan percubaan Ketua Lin dan pembantunya itu. 


Sementara itu, Chang Yi telah diselamatkan oleh anak murid Immortal Master yang sedar keburukan yang cuba disebarkan oleh ketuanya itu. Bangkit daripada kesukaran, Chang Yi mula membina empayar-nya sendiri. Dia menawan Tanah Besar North Abyss yang kuat dari pelbagai segi. 


Padahal misi pertama Chang Yi adalah selamatkan Ji Yun He daripada Princess Shun De. Dikatakan pada orang lain, dia cuba membalas dendam kepada Yun He atas pengkhianatannya. Hakikatnya, dia nak simpan Yun He agar sentisa di sisinya. 


Percintaan memerlukan pengorbanan, Yun He sentiasa nak buat yang terbaik dengan Chang Yi. Sedih part Yun He berkorban demi WanHua Valley dan juga North Abyss. Bukan bermakna Changyi pun tak berkorban. Aiguu~ bak kata Lou Lou a.k.a Lou JinSang, percintaan ni senang, kenapa kamu berdu rumitkan? 


Di hari mana Chang Yi bersedia lepaskan jasad Yun He, semua orang tengok. Huwaaa~ sedihnyaa.  Aien nangis masa ni. Ingatkan Yun He betul-betul mati. Rupa-rupanya YunHe kan ada dia spirit macam tu. Jadi yang mati itu, spiritnya sebagai Spirit Master tapi spiritnya sebagai rubah menyelamatkan Yun He. Rahsia ini cuma diketahui oleh abang angkatnya, Lin Hao Qing. 


Beberapa tahun, Ah Ji (Yun He) rubah kecil itu membesar dengan ceria. Masih dengan impiannya ingin merantau ke seluruh dunia. Bila diberikan kebebasan. Ada tiga tempat yang dilarang untuk Ah Ji pergi. Malanganya kerana satu hal, Ah Ji dibawa ke North Abssy oleh askar mereka. Tak pasal-pasal aje laa. 


Akhirnya, Ah Ji kembali jugak ke sisi merman dia. Sukanya hati Changyi pabila Ji Yun He sudah kembali. Maka bertarung mereka mengalah Immortal Master dan Princess Shun De. Sekali lagi, Ji YunHe berkorban untuk North Abssy dan seantero dunia agar selamat dari kejahatan Princess Shun De. 


Agak sedikit kecewa dengan penghujung drama ni. Tak berpuas hati pun ada sebab aku nak life Yun He dan ChangYi lepas semuanya dah berakhir. Begitu jugak dengan Sangyu dan Li Shu serta  Kong Ming dan Lou Lou. 


Penghujungnya - Changyi lepaskan tanggungjawab sebagai ketua North Abssy kepada pemilik sebenarnya - Young Master keturunan serigala jadian. Siapa entah nama dia. Sebenarnya sebelum peperangan besar berlaku, ChangYi dan Yun He selamat bernikah dan Changyi sempat beku dek kerana dia berkorbaan membuat pedang daripada hatinya untuk membunuh roh jahat yang merasuk Immortal Master. Kemudian, dapat diselamatkan oleh Heaven Highness dengan buah bodhi dan mengembalikan semua yang Changyi dah hilang dahulunya. 


Kong Ming jadi Immortal Master bagi mengantikan yang sebelum tu dah mati sebab dia hidup kelihatan muda sebab roh jahat yang dikhadamkannya. Dia berkahwin dengan Lou Lou dan masih juga malu-malu. Haha Lou Lou ni santai aje watak dia. Di mana ada dia, di situ ada riang ketawa. 


Happy ending yet macam tak puas. Lama betul Aien tak layan drama cina panjang-panjang ni sejak tahun lalu, beralih kepada drama Turki. Jadi korang nak next drama review tak? 


Komen down below. Ehh~