KISAH SEDIH DI PETANG JUMAAT

Jumaat, November 29, 2019


Kisah sedih di petang Jumaat | Hi~ Assalmualaikum

Kenapa? Apa yang telah berlaku? 

Allahuma solli ala muhammad. Aien tak tahu nak gambarkan perasaan ni macamana lepas tahu benda ni. Dia macam mempersoalkan diri, apa salah aku post dalam blog ni?

Beberapa bulan lepas, Aien perasan Instagram dan Facebook sekat  link blog daripada media sosial tersebut. Pahtu  dah cari-cari tak jumpa apa sebab dia, Aien pun assume sebab Aien tak aktif dalam blog ni. Tetiba tadi, lepas dah post satu entry tu, Aien tergerak hati nak tengok statik blog ni. 

Macam pelik kenapa makin ramai pulak penonton blog ni daripada luar negara terutama negara Eropah sana? Like, siapa yang aku kena dok sebelah sana? And perasan referral link or sites Aien daripada yang sangat mencurigakan. Aien tekan juga tengok kan. Even fishy somewhere. Mak aih~ 

Gugur luluh hati Ibu ni nak. Daripada nak karang sejuta ayat dalam blog ni jadi puhhh~ hilang kerana sebab ni. 

cari sana, cari sini tak tau nak cari keyword dia apa, end up Aien tanya pada beberapa rakan blogger yang Aien kenal. 

Terima kasih sebab bantu. Anda tahu siapa anda. 

Setelah sekian lama berblog ini kali pertama berlaku, macam.. nak ghaib sekejap la. Nanti datang balik, boleh? 

Kalau rindu, nanti Aien datang la jenguk tengok penyangak tu dah blah ke belom. Sedih la macam ni.. 


Korang pernah tak kena macam ni? DM Aien untuk halau dorang. Dah la tetamu tak diundang. Guwe takmau mereka. 
 T^T

Sob sob ni dengan dah la tak sehat, dapat lagi berita tak sehat dari blog. alah alah alah labu.. 


Planner 2020 Giveaway by Messarah


Planner 2020 Giveaway by Messarah | Hi~ Assalamualaikum

Telah tiba saatnya daku menyebarkan link blog ke merata blogger yang lain. Haha


Eh, tetiba pulak kan? Haa, Aien katakan tu sebab join ni pun tak mengharap la dapat planner lagi kan, sebab dah dapat satu tu yang warna ungu bulan lepas, Hadiah dari kak Shikin Razali kita. 

Cumanya, mengharap dapat kenal ramai rakan blogger yang lain dan dengar kata walaupun tak dapat planner tu, boleh singgah rumah Messarah ni untuk setahun, yeke? Haa nak tau ke tak, jom la follow dan turut serta dalam giveaway adik manis ni. 

Aien nak kongsikan one qoute yang Aien jumpa dalam cerita Love Alarm. Aien ada juga buat review tentang drama ni. Hehe


Ayat ni sangat mendalam maksudnya pada sesiapa sahaja. Baik mereka yang baru saja kehilangan ataupun mereka yang terasa diri mereka sendirian di muka bumi ini. Adapun seseorang pasti akan berkata, Tuhan kan ada? Well, I guess ayat ni bukan la bermaksud kita tak percaya dengan adanya Allah SWT disamping kita, tapi, dengan adanya seseorang bersama kita, tika jatuh dan bangun kita, tika susah atau senang kita. It's mean a lot. 

I grew with toxic parents, our siblings was broken for awhile ago, now the recreate it so much difficult cause we are broke then before. 

Ayat ni juga bagi kesan pada Aien apabila Aien baca orang mati sebab bunuh diri disebabkan stress dan depress, dan some tweet yang kata Depression adalah sakit nombor satu yang akan menyerang para anak-anak muda. Dan some random poll said, Should Malaysia catu bilangan anak dalam setiap keluarga? 

For some reason I say PATUT, sebab me as a young mother sendiri pun emosi tak terkawal, apatah lagi our future kids. Lebih-lebih lagi dengan sekarang ni mulut bawang manusia terlalu banyak atau adakah hati manusia yang selalu berkecil? 

Everything we do seem wrong everywhere, somewhere somehow it's makes people can't think what is right for them? 

Sebab tu, pentingnya seseorang berada di samping kita. Sokong kita. Dalam apa jua yang dibuat. Dan again, bukannya jenis membuta tuli support tau. Haha Kang ada jugak pembaris macam Aien ni, lurus je ukur apa yang orang kata. Adeh! 

Ada juga orang pesan, be bold untuk diri sendiri, tapi tak bermaksud you need to hilang rasa hormat pada orang tua. Ada juga orang kata voice up your opinion, tak bermakna kita suarakan tanpa fikir kesan darinya. Ada pro and con dalam apa jua yang kita lakukan, harap kita bijak dalam mencari teman dan membina kehidupan kita untuk ke alam seterusnya. 

Dan lebih seronok lagi kalau orang yang boleh sokong kita itu adalah terdiri daripada ahli keluarga kita, dan manisnya jika itu suami kita. Haa~ gitu. Eh, terminum gula pulak ni..  haha Lagi-lagi kita as perempuan cepat betul nak touching sana, touching sini dan Aien sebagai perempuan tak pernah mengerti akan perasaan ini. ah~ sudah la kau dengan drama kau ni.  

Buat Adik Messarah yang manis lagi comel, study well, eat well and remeber to play well too. Don't forget your ibadah, and jaga iman. Happy birthday, saeng il chukka hamnida, senah helwah moga Allah terus lindungi kamu dalam apa juga yang kamu lakukan, pelihara kamu dari segala fitnah manusia dan semoga Allah permudahkan apa yang kamu usahakan. Keep going tho'. fighting! Chiayok! Gambatte ne!

Haa, dah baca klik la banner untuk kenal adik Messarah kita ni dengan lebih lanjut. Jaa Nee! 


SELEPAS MENGGUNAKAN HERV NATURAL

Khamis, November 28, 2019


Selepas menggunakan Herv Natural | Hi~ Assalamualaikum 

As some of you might read  THIS dan sekarang Aien nak review la serba sedikit pengalaman selepas menggunakan produk ni.

Moh ler kita recap balik how I met this product and after I found the preloved on, I use it till now and some of the item met their end. Sob sob jugak tengah fikir either nak teruskan guna atau pun tak. Sebelum apa-apa keputusan, nak la simpan sini kenangan dia, so that bila lupa kita boleh tengok kat sini apa jua produk skincare yang pernah dicuba. Haa, tak ada la pisang berbuah dua kali.

My Skin type is normal to dry sensitive skin. Perhaps~ haha Based on apa yang Aien cuba pakai dan hasil sekian sekian dan sekarang ni most of skincare Aien nak cuba is all skin type sebab dari some of my reading, all skin type ni is most safest skincare dan ianya senang nak dijaga. cuma kena alert dengan bahan-bahan dia saja la.

Bila tengok Herv Natural ni sesuai untuk skin type Aien, that's why berani cuba and again, lucky me found the cheapest one. Again, now Aien so pening kepala either nak repeat lagi ke, atau bertukar kepada drugstore product. Ibu is pening~

Tak ada ke sesiapa nak kasi free dengan sis? Haha Bila asyik carian di google or di media sosial lain, automatik segala sponsored or iklan di mana-mana akan berkaitan dan mengeluarkan apa yang kita cari. Guess what apa yang Aien cari? Hahaha U know me right?

Kebanyakan yang Aien jumpa so pricey for unemployed housewife like me, or perhaps some people might say, 'ala, nak cantik, takkan tak nak labur duit?' And me laughed and smirk in same time.

And I said to myself, you have another choice tho' .

Least, but not last, Aien dah cuba product ni, maybe someday bila aku kaya, hahaha Akan cuba beli lagi.

Hasil menggunakan Herv Natural ni, wajah Aien dah kurang sikit kusam dia, sebab essence yang Aien beli tu pun dah separuh, kalau pakai 7 layer method itu la kejap na habis.


Oil Brightening Cleanser is so much awesome. Even Aien tak dapat la hasil macam yang dorang selalu war-warkan tu, Aien assume my skin tak kotor sangat cuma kering saja. Bila basuh-basuh kan, waa dapat la sikit kulit mati yang masih sibuk nak melekat kat muka ni.


Cleanser Mixberry menjadi pilihan Aien sebab skin type Dry, agent suggestkan guna yang ni. Kalau ada jerawat keluar pun, cepat je kecut kalau kita dok usap-usap manja jerawat tu dengan Cleanser ni. Tekstur dia likat dan transparent dengan bijian ungu, yang mungkin dari mixberry tu. Bau dia macam anggur gitu. Haa, jangan dok makan pulak.a Kadang-kadang Aien biarkan dia jadi masker dalam 10 minit gitu, hasil dia tak pernah mengecewakan buat masa ni.


Youth Brightening Essence Herv Natural ni sangat best. Aien tell you gais, setaraf dengan produk korea yang sekarang sama mencanak naik. Mungkin Aien yang terlambat untuk berjinak dengan skincare, but essence ni memang berbaloi dan cepat menyerapk ke dalam kulit wajah. Tak ada la nak tunggu lama sangat kan. Lagi-lagi bila kita nak hasil yang tip top, guna 7 layer, haa~ tu dia.. toink toink muka.

Yang penting sekali, Aien ni ada dry skin area hidung dan bila sapu extra kat situ, dia cepat absorb dan tak melekit. Lepas tu, area hidung tu macam much better daripada sebelumnya.


Untuk scrub tiap 2 kali seminggu, Aien gunakan Deep Exfoliator Cleanser ni. Hasilnya kulit lembut macam baby. First time guna terus jatuh cinta. Sayangnya, sejak Honey Bee Venom Moisturizer habis, dan Aien bertukar kepada moisturizer lain, dia rasa tegang je lepas basuh. Macam tak selesa pun ado. Tapi, jangan bimbang. Lepas disapukan Clinelle Hydrating Lotion baru dia more comfortable sikit. Di tambah dengan essence, kulit rasa lebih lembut dah bersih gitu.

Spoiler bagi Aien bila dalam dah elok pakai rutin empat produk ni, Aien saja gatal saja nak guna produk lama Aien dah beli tu.

As Garnie Micellar Water for Sensitive Skin, end up benda ni buat kulit muka Aien mengelupas dan pedih sangat bila jumpa essence Herv. Sob sob jap kat situ.

Tapi  gatal lagi ulang pakai sebab trial and error kan. Dan sekarang baru stop betul. One more thing ialah , moisturizer dari Honey Bee Venom Moisturizer dari True Island a.k.a Nafura, Aien beralih kepada Safi Habatussa Sauda and Aloe Vera Moisturizer untuk siang dan Nurish Organic 24K Gold Moisturizer untuk malam, Hadeh! Pedih tak terkata laa. Terutama Moisturizer malam tu. Dia terlalu wangi dan mungkin Aien kena elakkan produk yang ada Fragrance ni.

Sedih bila dah dapat skin helok sikit, spoil balik. Lagipun, bila kita pakai sesuatu produk ni, kena jugak add ons mana yang tak ada untuk lengkapkan skincare routine kita yang asas. Ini setakat yang Aien guna untuk sampingan.


So that is for awhile. Later for the next skincare product.

Jaa Nee!



JOM KENALI MUZIUM-MUZIUM DI PENANG

Rabu, November 27, 2019

Jom kenali muzium-muzium di Penang | Hi~ Assalamualaikum 

Yeay! Cuti sekolah telahpun bermula. Dan ada sebahagian sudah pergi bercuti atau balik kampung. Dan buat mereka yang tak tahu hendak ke mana, jom kita ke Penang!

Sebab apa? Sebab di Penang ada pelbagai tempat menarik untuk dilawati terutama sekali di Penang saja ada beberapa jenis muzium yang harus wajib korang lawati bila ke sana. 

Oleh kerana terlalu banyak muzium di Penang tu, menyebabkan Penang telah mendapat anugerah UNESCO World Heritage Sites. 

Bagi mereka yang berminat sejarah dan sempena cuti sekolah ni, haruslah kita buat aktiviti cuti sambil belajar bersama anak-anak kan? Haa, jom survey tiket dan book cheap scoot flights dengan Traveloka ni.  Mana la tau dapat tiket yang berbaloi dengan bajet kita kan? Lagi syiok cuti gini. Aien tengok ritu tiket Penang to Kuala Lumpur flight booking, haaa awesome gais! berbaloi lagi jimat. 

Jadi untuk permudahkan kerja korang untuk mencari mana tempat nak pergi ke Penang nanti, jom la Aien share sikit info tentang muzium-muzium yang ada di Penang ni. 

Muzium Penang Peranakan



Kaum Peranakan di Penang ni memang lama dah wujud sejak zaman Tanah Melayu lagi. So, kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut macamana kehidupan seharian kaum peranakan ni, adat resam dia, baju tradisional dia, rekabentuk perabot dorang dan paling penting cara susunatur dan hias dalam rumah mereka. Mesti seronok kan? Muzium ini dibuka setiap hari bermula jam 9 setengah pagi dan akan ditutup pada jam 5 petang. Tiket dijual dengan harga RM20 per dewasa dan kanak-kanak dibawah 6 tahun adalah percuma. 

Muzium Perang



Kalau bagi korang yang nak merasai zaman perang di Malaysia dahulunya, memang wajib jenguk ke Muzium Perang. Sebabnya muzium ni bukan dibina semula tau, ianya adalah tinggalan dari masa perang dulu yang dibaikpulih untuk tujuan sejarah. Haa, apa yang menariknya tentang muzium ni adalah merupakan kesan tapak dari zaman perang kedua terbesar di Asia dan sebelumnya tapak kem tentera British. So korang boleh nampak dalam muzium ada kesan dari penjajahan Jepun dan British dulu-dulu. Best sekali, ada juga preview bilik tahanan perang dan tempat dorang simpan senjata mereka. Muzium ni dibuka pada setiap hari dari jam 9 pagi sehingga jam 11 malam dengan harga tiket RM22 untuk dewasa dan RM12 untuk kanak-kanak. Jika untuk pelancong asing pulak tiket dijual dengan harga RM38 untuk dewasa dan RM20 untuk kanak-kanak.

Masjid Kapitan Keling



Masjid ini merupakan masjid pertama dibina oleh peniaga India iaitu East India Company pada abad ke-19. Sebelum masjid negeri Pulau Pinang dibina, Masjid Kapitan ni la merupakan masjid utama bagi negeri tersebut. Lokasi masjid ni terletak di Georgetown. Sambil-sambil jalan tu kan, singgah solat sekejap kat sini pun, alhamdulillah. Jangan risau, masuk sini percuma saja~ 


Muzium Kamera


Korang pernah terfikir tak macamana revolusi sebuah kamera itu tercipta? Dari  rupa asal kamera sehingga yang serba canggih sekarang ni? kalau korang tak pernah tahu, muzium kamera yang terletak di Bukit Bendera ni adalah antara tempat wajib korang pergi. Lepas dah turun dari Bukit Bendera tu kan, singgah sat sini sambil posing dengan kamera zaman tok kadok dulu-dulu. Klasik gitu. Kat sini la korang akan belajar sejarah kamera tu sendiri. Jangan macam Aien ni, jakun tengok camera lawa-lawa walaupun klasik dalam ni.  haha Muzium ni dibuka dari jam 9.30 pagi, sehingga jam 6.30 petang. Tiket dijual dengan harga RM25 bagi dewasa dan RM15 bagi kanak-kanak dan warga emas. Boleh la bergambar puas-puas dalam ni. Aien tak sempat nak bergambar dalam ni, bateri phone dah kong. Sedih tak sedih? 

Penang Time Tunnel


Penang time tunnel ni merupakan satu-satunya muzium yang mempamerkan setiap fasa penting sejak 400 tahun lalu dalam membentuk Penang menjadi sebuah negeri yang maju. Ianya bermula dari zaman penjajahan Jepun sehingga sekarang yang serba maju dan moden. Dalam muzium ni jugak ada menyediakan gambaran 3D untuk korang bergambar macam korang dari masa tu. Sambil-sambil berjalan, belajar dan menyimpan kenangan. Haa, syioknya~ 

Penang Fort Cornwallis


Fort Cornwallis ni merupakan kubu terbesar yang ada di Malaysia dan kubu tertua di Penang. Dengan ketinggian 10 kaki di bahagian dinding luarnya, ia merupakan ciri keselamatan bagi kerajaan British satu ketika dahulu. Sementara itu, dlam kubu tu pulak tempat simpanan senjata dan alatan untuk berperang. Kalau korang nak masuk ke sini macam biasa dibuka setiap hari dari jam 9 pagi sehingga 10 malam dengan jualan tiket RM10 bagi dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. 

Fuh, naik juling mata dan penat kaki tengok semua tempat-tempat. Tapi, berfaedah buat anak-anak yang cutinya bukan kosong semata. Hoorraay horrrey sambil mengisi ilmu pengetahuan. Cuti macam ni la boleh buat tambah minat anak-anak untuk kenali sejarah negara Malaysia dengan lebih mendalam lagi.  

Ada banyak lagi tempat menarik yang boleh dilawati, tapi Aien share mana yang berkaitan dengan sejarah Penang je la dulu. Hehe Tu je buat setakat ni info Aien kongsikan dengan korang. 

Till next sharing. Jaa Nee! 

Penyanyi dan pelakon Goo Ha Ra mati?

Selasa, November 26, 2019


Penyanyi dan Pelakon Goo Hara Mati? | Hi~ Assalamualaikum

Semalam, warga dunia dikejutkan lagi dengan satu kematian artis Korea Selatan iaitu Goo Ha Ra. Kematian yang dijangka kematian mengejut apabila dirinya ditemui tidak bernafas di kediamannya semalam. 

Siapa Goo Ha Ra? 

Goo Ha Ra yang lahir pada 13 Januari 1991 merupakan seorang penyanyi yang debut bersama kumpulan Ka Ra yang popular dengan lagu MR.MR. pada tahun 2012.


Beliau juga pernah berlakon dalam beberapa buah drama di antaranya City Hunter. 

Goo Hara kemudiannya kembali sebagai artis solo dengan EP alohara. 


Kematiannya yang agak mengejut warga media sosial sememangnya dapat diduga sebabnya oleh para peminat. Kerana ada kenyataan mengatakan beliau pernah cuba membunuh diri pada March lepas. 

Di laman allkpop mengatakan, pada sabtu lepas beliau telah menaikturun gambar beliau dengan caption yang bermaksud sleep well. 


Pada tahun ini saja, berapa ramai artis korea yang meninggal kerana sebab yang sama. 

Sedih, tapi itu la. Menjadi artis bukan satu tugas yang mudah. Ada yang mengatakan beliau tertekan kerana sering dibuli oleh teman lelakinya dan pelbagai spekulasi yang timbul akibat dari kematiannya ini. 

Harap la, tak ada yang cuba untuk bunuh diri lagi. 

Rest well. We always remember you as artist. 

😢

sumber:allkpop & google. 


C-DRAMA: THE KING'S AVATAR (2019)

Isnin, November 25, 2019

Chinese Drama: The King's Avatar(2019) | Hi~ Assalamualaikum

Setelah sekian lama, akhirnya habis juga Aien tengok drama ni. Glad I make it. Kah! Agaknya berapa bulan sudah Aien menyebut pasal drama Yang Yang ni kan? 

credit: google

Tajuk: The King's Avatar 
Genre: E-Sport, Friendship, Youth
No. Of Episode: 40
Cast: Yang Yang, Jiang Shuying, Yi Lai
Sinopsis: Apabila seorang pemain elite dipaksa keluar daripada kumpulannya, dia memutuskan menjadi manager di sebuah pusat internet dan berazam untuk kembali ke Glory. 

Bunyi macam menarik bukan? Haa, sebab dia best la Aien tunggu ada mood baru dapat tengok drama ni. Fuh, penat juga nak menghabiskannya. Untuk pengetahuan, Aien re-type entry ni banyak kali cause tengok, taip, tengok, taip. So that, all the best part don't miss out. Excited tak excited kan?  Lagi-lagi bila e-sport ini kian berkembang di negara kita ni. 

Apa itu E-Sport? 

E-sport atau lebih dikenali sebagai sukan electronic ini merupakan satu lapangan pertandingan untuk individu atau kumpulan beradu kekuatan mereka dalam permainan atas talian. 

Setakat ini E-sports yang paling terbesar yang dipertandingkan di seluruh dunia adalah Overwatch. The Overwatch League telah mengadakan sebuah tournament dimana tika itu mempunyai 20 kumpulan yang bertanding merebut gelaran Juara Dunia. 

Dah, cerita pasal e-sport pulak. Haha Ini serba sedikit pengenalan tentang drama ni. Supaya korang boleh la faham kan. Mana tau bagi mereka yang tak berapa faham akan perjalanan drama ni, kenapa dan bagaimana, serba sedikit ianya membantu. 

My review: 
Honestly drama ni lebih kurang macam Go Go Squid yang Aien tengok bulan lepas. Cumanya Go Go Squid tu cerita pasal CTF, dan ini pasal E-sport. Kedua-duanya merupakan adaptasi sebenarnya daripada novel. Akan tetapi, The Kings Avatar ni telahpun diadaptasi kepada animasi. Wow, kan? So, Aien tengok drama ni dulu, soon ada kesempatan Aien try cari anime dia pulak. 

Ye Xiu, seorang pemain profesional bahkan seorang kapten pasukan telahpun dikick-out oleh bos dia merangkap kawan dia. How deep it's that? Dah la digantikan dengan newcomer yang baru nak berkembang mekar tapi sombong nak mati, Sun Xiang. 

Untuk drama ni, klimaks dia ada di beberapa episode, yang pertama sekali di Episode 15, apabila Ye Xiu telahpun mendapatkan beberapa pengikut dan telahpun menonjolkan diri di kalangan pemain profesional. 

Dan ada yang sokong dan ada juga yang iri hati padanya kerana menganggap dirinya tidak jujur dalam permainan Glory itu. 

Yang bestnya, Ye Xiu atau nama avatarnya Jun Munxiao ni, avatarnya tidak memilih mana-mana profesion dalam permainan tersebut. Dia memilih menjadi Freelancer. Untuk pengetahuan semua, permainan game lawan-lawan ni, dia mesti kita kena pilih karekter atau profesion untuk bermain. Contoh, macam Aien pernah sekali bermain Game Ragnarok ni dulu, I choose to be a wizard. Tapi, Encik Suami kata wizard ni tak kuat. Hahaha 

Sedikit sebanyak, dari bermain permainan Ragnarok ni, Aien faham la susur perjalanan drama ni. Haha 

Sebab tu, Aien kata Ye Xiu a.k.a Jun Munxiao ni tadi hebat, sebab dia cipta senjata baru dimana dia boleh guna mana-mana kuasa dari mana-mana profesion. Hebat kan?  Highlight dia jugak la pada perjalanan dia nak jadikan senjata dia yang bernama Ten Thousand Umbrella kepada senjata yang diiktiraf dalam Glory ni tadi. Sebenarnya senjata ni dicipta oleh kawan baik dia iaitu Su Mu Qing. 


Hah, sepanjang episode dia, panjang lagi review Aien nih.. Adooo~

Apa-apapun, cerita ni bawak kita mengenal satu sukan baru yang boleh membawa keuntungan pada belia masa hadapan. Yang pada hakikatnya kita tak pernah mengerti bahawa bermain games itu boleh pergi jauh.

Till next drama. Jaa Nee!

p/s: walaupun begitu main games 24/7 pun tak best jugak kan? 

Hujung Minggu yang menyenangkan

Ahad, November 24, 2019


Hujung minggu yang menyenangkan | Hi~ Assalamualaikum salam hujung minggu

Hailaa~ kesunyian dan kekeringan idea nak menulis. Bila hari ni dah ada idea, well terlambat pulak dari schedule biasa. Nevermind, atleast I wrote one entry for today. 

Seawal pagi, jam 7 anak-anak masing-masing dah bangun. This weekend dorang kind a tak tahan sejuk equal tak tahan panas like Johor Bahru sekarang cuacanya macam di Cameron Highlands. sejuk bila malam dibawak ke pagi. 

Anak-anak Aien ni camelion, cepat adapt suhu. Haha Kalau dah panas sangat tu, dorang tak tahan macam Ibu dorang, kalau dah sejuk, tak tahan sejuk macam Ayah dorang. Haha Acaner tu? 

Nak dijadikan ceritanya, semalam Kakak Nayla bermain air macam biasa la, bila nak mandi dia sibuk nak berendam even though hari sejuk nak frozen gitu. Aku tahu la sekarang tengah tayangan cerita Frozen 2 kan. Bising ayah dia panggil dia keluar pun tak nak. Untuk pengetahuan, dia bukannya tahan mandi air sejuk, tapi kalo air suam mandi masa sejuk, lagi sejuk tau rasanya. So, cukup saat dia rasa sejuk, berdesup lari keluar kesejukan dengan bibir dah biru, gigil-gigil. Adeh, anak la anak. Pakaikan baju laju-laju dan buatkan susu panas untuk dia. Okay la sikit. Tapi  start dari malam tadi tu, dia macam lemau je. Tido pun tak payah disuruh, dia sendiri minta nak masuk dalam buai. Kipas as usual dia punya la kan. 

Dan itu menyebabkan suhu dia down to earth sejuk sangat bila ayah dia amek dia keluar dari buai, dan selimutkan la Si Nayla ni tadi. Tak lama lepas tu, dia macam merengek macam tak selesa sangat. Tanya la nak tukar pampers ke, padahal sebelum tido tadi dah tukar tau, pahtu dia tunjuk ke port pampers tu. And tukar je la kan. Macam biasa pun dia minta susu, bila Aien bangun dia nangis melalak. Haha Bawa la berdukung ke dapur bancuh susu. Mak aih~ apak panas badan anak aku ni. Demah sikit dengan air paip. Demam ke dia? detik hati ni. Jam masa tu dah tengah malam, risau hati ni. Pahtu kabo kat Encik Suami, badan anak ni panas ni. Pahtu dia balas, kesejukan budak ni. Meh la ayah peluk. Memula tu tak nak, tapi sebab Ibu is busy nak cas tepon tak masuk-masuk memang minta tepon baru la ni. Baru dia nak. Sudahnya Encik Suami yang jaga dia malam tadi. Ibu is tak sedar bila Izz pun lena tido. 

Kisah si adik pulak hidung tersumbat dua hari lepas, mungkin sebab sejuk juga. So, i did to tips to you guys few week ago, Masih tak berkesan. Akhirnya kami tutup kipas kecik dan biarkan kipas besar je bukak, baru la masing-masing tido lena. Ke Aien yang terlebih lena? 

Haha 

Ibu be like. Memang selalu macam tu. Tak tahu la apa yang dipenatkan. 

Apa yang menyenangkan ialah hari ni, pagian Si Kakak dan ayah sahaja pergi klinik untuk cek up 18 bulan. Ibu dan adik tinggal. Selesai adik tido, Ibu pun macam robot, kemas rumah, sapu, masak, basuh baju. 

Apa yang lawaknya adalah hari ni, beriya Aien letak nasi seawal sebelum Nayla pergi klinik. Tapi, masa Encik Suami dan Nayla balik, nasi tak masak lagi!! Hahaha 

Adoii!!! Patut la aku tak bau nasi aku masak. Sob sob je kan. Itu la dia, kisah hari ni. 

Yang agak kelakar jugak la bagi Aien. Dan seronok. Sebab buat Aien terfikir, me time is wherever I been without anak. Haha dan bila anak keluar dibawak ayahnya pun boleh jadi me time. Me time masa anak tido pulak macam time boom. Sekejap pun jadi la, janji.. Siap semua benda yang kita nak buat. Kan? 


Till next update. Jaa Nee!

NAYLA, ONE YEAR AND HALF

Jumaat, November 22, 2019

Nayla, One year and half | Hi~ Assalamualaikum dan salam sayiddul ayyam. 

Selamat bercuti sekolah buat adik-adik dan anak-anak yang sudah mula bercuti. Ke mana je tu cuti-cuti ni? Kata orang jalan cuti-cuti Malaysia  gitu. Tapi, kalau macam Aien ni, anak sekolah ke tak sekolah ke sama je. Macam tu je laa. Lagi-lagi hujung tahun ni nak kena fikir banyak benda untuk tahun baru nanti.

Alhamdulillah, hari ini 22 November anak dara Ibu yang sorang ni telahpun genap setahun 6 bulan. Semoga membesar jadi kakak yang prihatin, anak yang solehah, dengar kata dan pandai jaga diri di mana saja kakak berada. 

Kakak la kawan gado Ibu, kawan gurau Ibu bila kita tinggal bertiga di rumah. Dengan dia la dok main kejar-kejar bila datang nakal dia tu, dengan dia la bersoal jawab bila datang mood dia nak bertanya macam-macam. 

Anak-anak Ibu ni, dua minggu sebelum tarikh kelahiran dorang, mesti ada je ragam growth sprout dorang. Sampai naik pening haa. Tapi, bila boring-boring masa dorang tidur, rindunya lahai keletah dorang tu. Tak payah pergi jauh, tidur aja pun.  dah rindu. Apa laaa.  

For now, she is doing fine for her age. Great actually for me. Sebab dia dah pandai jalan, dah pandai makan sendiri (kena pantau la), dah boleh diminta tolong, pandai dengar arahan yang senang walaupun cuma ada 8 je gigi. eh, sebut pasal gigi, siang semalam tengah dia ketawa dengan Aien, ternampak gigi geraham dia dah ada rupanya? patut la asyik nak masukkan jari dalam mulut. Senyap-senyap tumbuh gigi, kita pun tak tahu. Alhamdulillah dia setakat ni tak pernah lagi demam kalau nak tumbuh gigi. 

Senang la, senang semuanya  dipermudahkan perihal anak-anak ni. Syukur sangat-sangat . Orang selalu tanya Aien, terutama kawan-kawan Aien dan adik Aien la kan, how your pregnancy? Morning sickness? or anything yang boleh dikongsikan terutama sekali, saat bersalin. Memang semua ibu-ibu tak kira siapa pun pasti akan gerun dan gemuruh tiap kali sampai detik 30 minggu ke atas. 

Setakat dua kali ni, boleh dikatakan okay, so far. Alhamdulillah. haha teringat semalam baca post Dr. Imelda Bachin yang bercerita pasal ada orang tu tanya, dengar orang pesan kat dia, kalau nak senang bersalin makan laksa. What the heck? Seumur hidup tak pernah dengar petua tu. Haha And sekali lagi Dr Imelda tekankan makan apapun kalau nak senang bersalin, memang akan senang. Dan makan apapun, kalau mindset tu asyik takut tak boleh la apa la kan, memang tak boleh la. Yang penting mindset kita. Nak kata kita lagi pandai dari Doktor tu, tapi memang kalau kita nak buat apapun mindset tu penting, kan? 


Dah bunyi lain pulak cerita nayla ni. Haha Okay la, tu je cerita untuk Nayla. Ahad ni kita check up, kita tengok perkembangan berat dia pulak. 

Will update soon. Jaa Nee! 




NEW YEARS GIVEAWAY BY EIKIN SOFI

Khamis, November 21, 2019



New Years Giveaway By Eikin Sofi |Hi~ Assalamualaikum.

Thanks for the beautiful mei mei Suhana sebab tagged me in this giveaway.

Aien ni nak kata peminat mekap tegar itu lah tidak, cuma ya la kita kan perempuan, semestinya suka akan benda-benda yang mencantikkan diri ni. For those yang suka benda cantik tu, boleh la join giveaway ni.

Sebab apa Aien kata macam tu? Sebab korang memang sesuai la dengan hadiah utama contest ni. Pergh~ ni yang rasa nak pergi jenguk youtube tutorial eye make up lepas ni. 

Untuk three lukiest beautiful ladies out there, I'm tagging you.. 

Cik Bunga , Shu , KC

All the best untuk yang join. Oh ya, contest ni berlangsung sampai hujung tahun, kalau berminat cepat-cepat join dan klik saja banner tu atas. 

Peace! Jaa Nee!

Segmen Blogwalking by Mia Liana 2019


Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com bermula pada hari ini, 20 November 2019, iaitu tepat jam 10.00 pagi sehingga 11.59 malam 20 November 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

5 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan akan dimasukkan ke bloglist Mia selama setahun pada tahun 2020. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 15 Disember 2019.

** jom support Mia Liana....


REVIEW KOREA DRAMA: LOVE ALARM SEASON 1 (2019)

Selasa, November 19, 2019


Review Korea Drama Love Alarm Season 1 (2019) | Hi~ Assalamualaikum


Dalam banyak-banyak drama korea pada tahun 2019 ni, ini adalah di antara drama yang Aien tengok.  Selepas tertengok Catch The Ghost  hari tu, teruja pulak nak tengok korea drama yang lain. 

credit: carian google

Tajuk: Love Alarm
No of Episode: 8
Genre: Romance, School, Youth
Channel: Netflix
Cast: Song Kang, Kim So Hyun, Jung Ga Ram
Sinopsis: Di dunia di mana sebuah aplikasi akan memberitahu di dalam kawasan itu ada yang menyukai mereka. Kim Jo Jo mengalami konflik percintaan di samping masalah peribadi. 
(sumber dramawiki)

Bila mana sebuah aplikasi jadi panduan untuk mengetahui rahsia hati seseorang, kadang-kadang agak kurang menyenangkan. Bagi orang yang gila populariti, mungkin ini satu kebahagian buat dirinya, tapi kehancuran buat mereka yang langsung tak dapat ping. 

Melihatkan pada pelakonnya, tak terdetik pun hati nak tengok walaupun genre kegemaran. Teruk kan? Memandangkan terjumpa satu channel yang menawarkan saiz video yang agak kecil, dan buat hilang bosan hujung minggu, makanya kita tengok aja. 

Kim Jo Jo, merupakan seorang pelajar yang tak merungut dengan kehidupannya yang menumpang, akan tetapi sepupunya iaitu Park Gul Mi seorang yang gilakan populariti menganggap Kim Jo Jo ini umpama parasit. Apatah lagi orang yang disukainya memilih Jo Jo daripada dirinya. 

Hwang Sun Oh, seorang remaja yang membesar daripada keluarga yang serba mewah, terkenal hasil dari Ibunya seorang pelakon dan ayahnya seorang ahli politik. Akan tetapi, dia ketandusan kasih sayang dari orang yang benar-benar ikhlas pada dirinya tanpa memandang harta keluarganya. 

Lee Hye Yeong pula anak kepada orang gaji di rumah Hwang Sun Oh, berusaha melindungi Sun Oh selepas melihat lelaki itu cub diracuni Ibunya sendiri ketika kecil. 

Namun, semua berubah apabila Sun Oh jatuh cinta pada Jo Jo yang tika itu juga disukai oleh Hye Yeong walaupun tahu Jo Jo mempunyai kekasih. Hye Yeong mengalah demi Sun Oh, akan tetapi Gul Mi memaksa Jo Jo untuk berpisah dengan Sun Oh. 

Agak complicated kan? Jap Aien lukis.


Gigih I olls lukis. Haha Nampak tak dari peta ni? Ceritanya pusing-pusing kat situ la untuk siri pertama ni.

Bila satu sekolah dapat tahu bahawa Sun Oh suka akan Jo Jo tapi masing-masing tak kecam Sun Oh, tapi Jo Jo. Kesian Jo Jo tu. Tak pasal-pasal disebabkan sepupu yang busuk hati tu. Geram je Aien tengok Gul Mi tu tau. Acah bagus je. Tapi, dia tak sedar, orang yang suka dia tu la sebenarnya orang yang dia nak sangat jumpa di episod terakhir nanti. Haha Bak kata orang, ludah ke langit di jilat semula. Eh, ada ke pepatah ni? Lebih kurang la kan.

Mata ke mata, hati ke hati, eh ternyanyi pulak. Hwang Sun Oh ni curious dengan Jo Jo ni ada pelbagai sebab. Antaranya, Jo Jo adalah satu-satunya gadis yang berani tengok muka dia. As seseorang yang popular, mesti la ramai orang suka tapi takkan tengok tegak ke arah muka dia kan? apabila Jo Jo tengok dia macam, eh aku kenal ke mamat ni? Trigger dia nak tahu Jo Jo ni suka dia ke? Twist dia kat situ la kan? 

Dan bila Jo Jo bertarung dengan dirinya yang agak trauma tika ibu bapanya cuba membunuh diri mereka sekeluarga, tetapi Jo Jo sempat tersedar dan lari menyelamatkan dirinya. Ketika sekolah mereka menganjurkan school trip ke Pulau Jeju, Jo Jo teringat balik pengalaman pahitnya. 

Walaupun boleh dikatakan drama ni cuba sembunyikan siapa developer aplikasi Love Alarm ni, dari satu episod, Aien dah boleh agak dah si Duk Gu ni. Duk Gu yang kelihatan nerdy je suka pada Gul Mi, tapi ditolak mati matian oleh gadis tersebut. Boleh agakkan sebab dia? 


Sedih juga jadi Duk Gu ni, bila cintanya ditolak, dia cuba bangun balik. Walaupun tahu, sukarnya nak bangun kerana mereka masih berada dalam kawasan yang sama. 


Duk Gu kasi smartphone pada Jo Jo untuk Jo Jo mengetahui isi hati dia sebenarnya. Well, dia tak bermaksud nak bagi kat Jo Jo, memandangkan orang yang dia nak bagi tu tak sudi. Haha Sayang seribu kali sayang. Aien dok tengok ni pun geram jugak. Ohh ya, untuk pengetahuan korang, drama ni berdasarkan webtoon yang popular di Korea. Kiranya adaptasi komik la drama ni


Melihatkan segala konflik yang dialami Jo Jo, Duk Gu telah memberikannya satu pelindung untuk aplikasi Love Alarm. See, dari sini Aien tahu, Duk Gu tu pencipta aplikasi ni. Bijak tak bijak? 

Bila dimuatnaik pelindung ni, Sun Oh ditinggalkan Jo Jo demi untuk tidak melukakan hati mana-mana pihak dan dia dapat bebaskan dirinya dari bebanan perasaan. Heartbroken? No one want it right? 

Kesudahan untuk siri pertama ini, adakah Jo Jo cuba nak buktikan bahawa dia memang tak suka dah dengan Sun Oh tu ataupun hatinya masih milik Sun Oh lagi? 


Ah~ tak sabarnya tunggu siri kedua yang setakat ni dorang dah buat pengumuman memang akan ada siri kedua. Palli!!

Kesian Sun Oh tu tau. Sedih dia sebab orang yang dia sayang semua tinggalkan dia. Ha, korang dah tengok belom? Kalau belom, boleh la cari di Dramanice atau di mana-mana link atas talian.

Till next drama. Jaa Nee!


IZZ NAJMI TURN 4 MONTH

Isnin, November 18, 2019



Izz Najmi Turn 4 Month | Hi~ Assalamualaikum 

Tahniah, anakku! Kamu sihat dan bahagia hingga ke hari ini. Moga terus bersama Ibumu sampai hujung nyawa Ibu. 

Alhamdulillah. Syukur. Najmi telah menjangkau umur 4 bulan. Kedatangannya yang tak dijangka, Allah Maha Kaya, kelahirannya tidak diduga, Allahu akbar. 

Izz Najmi nama diberi setelah hari ke empat kelahirannya. Bermaksud, bintang kekuatanku. Moga besar menjadi seorang nak yang soleh, adik yang baik hati dan diri yang punya kerdipan yang tersendiri. 



Kalau nak diceritakan sepanjang tempoh 4 bulan ni, tak banyak ragamnya. Adalah kadang-kadang datang manjanya, datang gedik dia tu normal. Haha 

Tidur nak bau ketiak Ibu, kadang malam dah pandai kejut Ibu bangun subuh, dah tak perlu jam alarm lagi. Pantang ditinggalkan kalau belom lengkap keperluan dirinya. Pasti akan kedengaran siren dipasangnya. Kelam kabut Ibu dibuatnya. 

Alhamdulillah, setakat ni anak-anak Ibu belom lagi yang high demand. Masing-masing ada pasang surutnya. Orang kata anak lelaki kena jaga rapi sikit, cepat kena angin pasang. Bagi Aien pula, sama saja. Dua-dua dalam tempoh berpantang jarang nangis, Moga yang seterusnya pun tak ada la. Haha Tak sanggup Ibu nak jadi panda lagi  

Haa, sebut pasal seterusnya tu.  Itu la tu.. Baru terfikir nak tanya misi pasal pil perancang. Risau nau ada yang terbabas lagi. Bukan tak nak, tapi itu laa.  Tahun 2020 tu mencabar yang amat bagi mereka yang marhaen dan bersama anak-anak kecil dibawah usia 10 tahun. Agak-agak la how the others survive? 

Well, walaupun begitu, tak kurang jugak ibu bapa yang excited untuk baby 2020 ni. All the best! 

Till next story. Jaa Nee!

12/112

Ahad, November 17, 2019


12/112 | Hi~ Assalamualaikum, salam hujung minggu. 

I was shock by myself. Last night, lepas wondering around, blog walking to others, and check my post, balas komen orang and tetiba terdetik hati  nak tengok berapa dah post Aien untuk tahun 2019. Thanks for suggestion someone, Farhana Jafri or orang lain, Aien tak ingat sangat.  '*_*, suh letak post by hieracy, glad I made it, and tau berapa dah post Aien? Wow, 

itu la nombor yang di atas. So, thanks for those who's keep coming back to this lonely personal blog, and post the comment, make me want to keep posting even though sometimes benda tu tak ada relate dengan apa-apa event seharian pun. But, most of them sentiasa ada relate pun. Haha Kalau tak ada, mustahil ada ideas untuk keep posting. And for you guys~


Di atas rasa gembira yang Aien share dengan korang, doakan Aien dapat laksanakan one things for you guys atas penghargaan itu. Well, I know my mistake didn't make money from this blog, actually I done it before, till now adsense tak bagi jawapan lagi. Harap la tahun 2020 memberi sinar baru untuk blog ni. Salah satu hobi mungkin boleh menjana pendapatan Aien dari sini. 

Banyak sebenarnya ideas dan tugasan yang termeteri dalam kepala Aien ni, cuma mampu tak mampu nak buat itu yang kadang-kadang mendatangkan keraguan pada diri. 

Sempena keseronokan melihat kejayaan untuk 2019 yang merupakan tahun yang paling banyak blog entry, let's us, keep fighting, chiayok and do our best for being a good blogger. 

Di sini la cerita sedih yang kebanyakan tersimpan di draft, cerita gembira, dan cerita anak-anak. Moga tika nafas ini sudah tiada, apa yang buruk itu dapat dipadamkan, dan segala yang baik memberi manfaat pada semua. 


Doakan semoga tahun 2020 nanti akan terlaksana impian ni. Oh ya, moga kalian semua menikmati hujung minggu dengan aktiviti yang menarik! 

Till we meet again. Jaa Nee!

BAJU TIDUR UNTUK NAYLA, DAH SIAP!

Jumaat, November 15, 2019


Baju tidur untuk Nayla, dah siap! | Hi~ Assalamualaikum semua dan salam penghulu segala hari. 

Beberapa bulan sebelumnya, baju tidur milik Aien ni tetas di bahagian jahitan tepinya, mak mentua suruh buat kain buruk. Kain sedap, sejuk, dan paling penting agak molek lagi jika nak dibuat sebagai kain buruk. Terus idea ni muncul dalam kepala. 

Dan minggu lepas, terjumpa baju tidur tu balik, baru teringat. Hampeh tak? Hahaha Nak dijadikan cerita, hari terjumpa tu, da adalah Aien sibuk sangat dengan kerja rumah zap zap zap,, dah siap bajunya. 

Eh, bukan terus siap tau. haha Aien lupa pulak nak ambik gambar baju tidur tu sebelum dikerat jadi baju tidur si kecik ni. 


Baju tidur yang ini dijadikan template untuk baju tidur yang bakal buat nih. Amek baju yang dia kenan pakai, baru la semangat sikit nak memotong. 

Sebenarnya nak dikatakan, Aien ni dah ada dah basic menjahit semua tu, pernah satu ketika dahulu mengikut kelas jahitan percuma di apa tu, Aien lupa. Bukan Giatmara. Tapi,, under goverment jugak la. Situ Aien belajar hampir kesemua template baju dah pernah jahit. Dari baju kurung je baju melayu, dari jubah ke kemeja dan kecundang di baju dress kanak-kanak sekaligus smoking. Aduhh,, sebab tu tak dapat sijilnya. Nak amek tempahan pun tak berani. 

Setelah sekian lama, asyik dok jahit yang simple-simple je, akhirnya jadi sepasang baju buat anak terchenta. Satu kepuasan bila tengok dia pakai baju tu semalam. #terharu gitu. 


Bajunya yang dipotong lebih besar sedikit dari template. Akan tetapi, Aien malas nak jahit kelim, so biarkan aje. Nampak legend sikit. Masih ada banyak perlu diperbaiki daripada tangan kaku ni. Al-maklum la jari Aien tak ada la runcing seperti orang tua dulu-dulu selalu cakap. Kalau jari runcing, bila menjahit memang lawa dan kemas. Kah~ Cukup la seadanya. 


Seluarnya yang telahpun siap dalam masa sepetang bersama Nayla. Izz la, langsung tak nak bagi kerjasama. Sekejap-kejap nangis nak tido la, nangis sebab pampers tak selesa la, nangis nak susu la. Adooo, itulah tukang iklan dia yang buatkan baju tidur kakak dia ni tergendala. 


Taraaa!! Si comel dengan bajunya. O M G! So, cute laa. Ibu is geram sangat. Walaupun agak kekok dan semuanya dijahit tangan, apa-apapun Ibu berpuas hati dapat hasilkan sepasang baju tidur untuk kau kak. May Allah bless you, my little angel. 

Itu la, cerita baju tidur Nayla. Seronoknya hati seorang Ibu dapat menyiapkan baju untuk anak-anaknya. Puas hati dan sangat berbangga. Teringat masa kami kecik dulu, baju sekolah kami, dari tudung sehingga kain sekolah semuanya homemade by Mrs.Umi. Selesa sangat. Baju kurung pun begitu, apatah lagi baju tidur. Untuk pengetahuan, Aien ni berminat bab menjahit ni dari selalu tengok Mrs. Umi menjahit dahulukala. Terus rasa macam, one day I will learn this and make my own baju. Tapi, belom ada lagi baju sendiri dari hasil sendiri. Baju anak pun jadi. Hehe 

Moga Ibu kau ni, kak.. Dapat buatkan baju untuk kau dengan lebih rapi dan kemas lagi ye. Bak kata orang, di mana ada kemahuan di situ ada highwaynya. eh! 


Till we meet again. Jaa Nee!


PERGINYA TAKKAN KEMBALI

Khamis, November 14, 2019


Perginya takkan kembali | Hi~ Assalamualaikum.

Sebelum apa-apa, mari kita sama-sama sedekah al-fatihah buat allahyarham. Al-Fatihah,

credit: carian google

Berita sedih yang diterima semalam merupakan khabar trauma buat sesiapa sahaja. Walaupun arwah bukan la kenalan rapat Aien, tapi beliau merupakan teman sekerja Encik Suami.

Serba sedikit tentang arwah yang Aien dengar daripada Encik Suami, adalah merupakan seorang yang baik dan sepanjang hampir tiga tahun berkahwin dengan Encik Suami, adalah dalam kurang dari sepuluh kali Aien berjumpa dengan arwah.

First jumpa masa majlis mengundur, beliau datang dan diperkenalkan oleh Encik Suami. Terkejut, dan satu je ayat terdetik dalam hati. Baiknya Encik Suami berkawan tak memilih orang. Hati kecil ini sangat terharu melihat keadaan arwah buat masa tu. Beliau boleh dikategorikan sebagai seorang cacat rupaparas namun itu tak menghalang beliau untuk bekerja.

Kali kedua berjumpa tika Pertandingan bowling anjuran Kelab Keluarga tempat kerja Encik Suami dan melihatkan beliau juga turut serta dalam bermain bowling, jelas kelihatan, arwah memiliki semangat yang waja untuk hidup.

Dan masa menunggu tarikh Izz lahir, Encik Suami khabarkan bahawa beliau disahkan menghadapi kanser kulit dan bakal menghadapi pembedahan. Allah~ arwah memang sepatutnya pencen tahun hadapan kalau tak silap Aien, akhirnya pergi tanpa kembali buat selamanya.

Sedih, sebak tika petang semalam jam 3 petang, Encik Suami hantar pesanan, "Abang Jabar dah meninggal." 

Zap! Sentap.

Baru Ahad lalu, Encik Suami dan pengawai atasan menziarahi arwah apabila mereka dimaklumkan oleh adiknya, beliau dimasukkan ke hospital semula kerana didapati kanser sudah merebak ke hati dan berada di tahap ke-empat. Allah~

Sedih. Bulan lalu, sempat juga kami menziarahi arwah di rumah ibunya di Pasir Gudang. Terkejut melihat dirinya terlalu kurus dan tangannya sudah tiada. Sedih kerana beliau seorang yang kuat semangat itu, telah tiada. Namun, masih juga tidak berputus asa. Masa boleh tersenyum bercerita akan sesi rawatannya yang dipindahkan dari satu hospital ke satu hospital kerana kekurangan pakar. Bayangkan, dari Izz lahir sampai Izz dah 2 bulan, baru dapat ziarah arwah. Dan kini.. 

Kembalinya beliau selepas zohor tadi, dan telahpun dikebumikan selepas solat asar. Encik Suami pun tak sempat melihat jenazah kerana kesesakan lalulintas dan cuma berkesempatan melihat kuburnya.

Moga arwah tenang di sana. Bersemadi bersama roh-roh orang yang beriman. Al-Fatihah.

credit: carian google

K-DRAMA: CATCH THE GHOST (2019)

Rabu, November 13, 2019

credit: carian google


K-DRAMA: CATCH THE GHOST (2019) | Hi~ Assalamualaikum warga blog.

This time Aien wanna share with you guys satu drama yang belom habis tengok lagi and masih bersiaran la jugak. Excited nak share dengan korang semoga terpengaruh. Haha 

Title: Catch The Ghost / Catch Yoo Ryung
No. of Episode: 16
Genre: Thriller, Romance
Cast: Moon Geun Young, Kim Sun Ho
Sinopsis: Yoo-Ryung (Moon Geun-Young) is a rookie detective. Her twin sister with autism has gone missing. To find her sister, Yoo-Ryung applies to the subway police team. Yoo-Ryung has exceptional space perception. She solves cases using her exceptional space perception and strong sense of justice. Her partner detective is often busy cleaning up behind her. (credit:asianwiki)


Aien ingatkan cerita ni sama macam Oh My Ghost! ke, atau Bring me Ghost ke, rupanya tak. Lawak pun ada bila Chief Inspector Ko (Kim Sun Ho) yang sentiasa ikut rules, follow je Yoo Ryung ni sebab sense dia lagi kuat untuk tangkap orang jahat tu. Haha 


Dan bila dicari di carian google, Kim Sun Ho ni rupanya kira pelakon naik daripada drama Two Cops. Aha~ dan dia pun hado dalam Welcome to Waikiki. Tengok rupa macam muda lagi. ahaha rupanya sebaya dengan Encik Suami. Haha 

Moon Geun Young pulak dah lama tak berlakon. Aien memang minat dia berlakon, and biasanya cerita dia berlakon yang Aien tengok semua sedih, but ini satu kelainan la untuk dia. Good Job! Macam Park Bo Young la pulak. Tapi Park Bo Young memang selalu berlakon jadi kak long kawasan. Haha 

Okay, excited ni nak sambung tengok la memandangkan malam ni baru episod 8 gais. Oh,, lamanya lagi.. Agak-agak dapat tak dia jumpa adik dia balik ye? 

Jaa Nee! Till next drama. 

CERITERA SEMALAM

Selasa, November 12, 2019


Ceritera Semalam | Hi~ Assalamualaikum 

Kabare semuanya? Waras ya? Dua hari menghilang kerana kehilangan idea untuk bercerita. Selalunya ada saja idea. Tapi, bila mood malas kau datang, semua benda kau tak nak buat. Haha Include buat post even nak schedule post tu.

So, here I am want to story some of my aktiviti last weekend and few days ni.

First of all, 11.11 merupakan satu tarikh keramat buat warga penjual dan tak kurang juga orang memilih tarikh ini sebagai tarikh perkahwinan mereka. senang nak ingat kan? Untuk Aien pula, 11.11 merupakan bulan ke 8 perkahwinan kami, that's mean 11 NOVEMBER ni, dah masuk 2 tahun 8 bulan. Sekejap je rasa nak masuk tiga tahun dah. Anak pun dah dua ketul. Ahak~

Al-kisah nak taip entry ni untuk semalam, tapi kekangkan diri dari pegang tepon, sebab nanti pegang tepon mesti nak tengok lazada or shopee, masa media social mesti ada iklan dorang. Sama juga dengan muka buku Aien banyak follow seller bundle dan mereka jugak buat sales gempak. O M G! Nasib la,, dalam bank tak ada duit. Haha Kalau ada tu, memang terpengaruh juga la. Al-maklum la tengah bulan, kena utamakan yang utama sebelom menghabiskan duit untuk bukan-bukan. Dengan itu, kita mampu tarik napas dan.  let it go!

Nasib baik, mak mentua kata nak datang buat suprise singgah rumah, haa, boleh la sibukkan diri. Dan bila mak mentua nak datang, semua benda nak dikilatkan. Haha Lebih lagi datang dengan biras. O M G! Lagi sekali I need a maid. Nasib dah ada sebijik maid mudah ai tu. Haha

what the chaos week kan? Untuk hujung minggu lepas, Aien dibawa Encik Suami pergi Forest City. Lamanya tak pergi sana. Masa bila kami cuba nak pergi, tapi Encik Suami takut nak masuk, sebab dia tengok ada guard terpacak kat situ. Hakikatnya memang situ saja la jalan masuk dia. Itu lah, baru semalam dia cuba lagi, siap pasang gps. Haha

Masuk ke dalam, ingat nak bergambar la dekat tepi pantai tu,  sayangnya kawasan tu ditutup. Ya ada cuma kolam mandi awam yang perlu dibayar. Ntah berapa pun tak tahu la. Kata kolam mandi awam, sebab masuk situ pun free, why the because kena bayar. Hurm.. Tak apa la. Nayla pun disuruh mendekat dengan kolam takut  apatah lagi nak bawak mandi. Haha

Cukup la sekadar berjalan-jalan tengok kawasan yang bakal dibangun di dalam Forest City tu, tengok contoh rumah dia yang takkan mampu dimiliki oleh rakyat marhaen macam Aien ni.

Nayla pun suka dapat jalan-jalan. Bila dilepaskan dia berjalan, puas hati berjalan. Sampai penat. Tak sampai setengah jam dalam perjalanan balik, dia dah tertido. 😂

Itu la dia ceritera semalam yang nak diabadikan di sini.


Jaa Nee!

gallery @aienienka

© kisah aienienka.