FEBRUARI | Bulan mencabar selepas percubaan

Sabtu, Februari 29, 2020


Hi, Assalamualaikum! Lama rasanya tak update jurnal buat Februari ni. Moh ler kita recap what is happening in this month for my little family. 

Demam berjemaah 

Bermula dengan paknya, pulang dari kerja terus rebah. Aien heran, pasai pa laki aku ni? Tengok berselubung macam negeri Johor ni dilanda salji gitu... Rupa-rupanya dia kedemaman. Allah, suhu malam tu naik sampai 39° dan dia bertahan la sampai esok demi sebuah MC. Kah! 

Bila paknya dah empat hari, baru doktor amek sample darah, sebab takut dijangkiti demam virus, tapi alhamdulillah tak ada pulak. Dia punya melepek tu macam tak boleh bawak bincang. 

Hari keempat tu paknya dah baik demam, cuma tinggal sengal-sengal badan dan kurang selera makan, maknya pulak amek alih. 

Adoo~ kalo pak demam tak ada la risau sangat, tapi kalo mak demam. Habis! Lagi bila si baby demam pun lebih manjanya. Ado! terasa nak pitam aje la. 


Izz diserang jangkitan kulat

Well, this is the most worried thing. Apa-apa yang kena kat anak. Tengok muka selamba, yet dalam hati apa aku kena buat, nak buat macamana, jadi ke? kalau tak jadi macamana? Dia punya panik usah diceritakan. 

Malam apaknya demam, we were sleep without using more fan (actually dalam bilik tu sampai tiga kipas kau) So, kami cuma guna mana yang rendah. Yang tinggi ditutup demi menghormati paknya yang gigil kesejukan. 

Sudahnya bangun pagi, Izz resah gelisah dan badan dia sedikit panas. Dedor kata orang johor. Risau ati maknya ni, sebab dia baru diberikan makan bubur bersama serbuk ikan bilis beberapa hari ni. 

Badan dia serba serbi naik bintik-bintik merah, tapi bukan keseluruhan badan. Cuma sebahagian tempat seperti di celah kelangkang, leher, perut dan belakang. Bila kena air, makin naik warna merah tu. Pergh~ maknya risau. Kabo ler dekat si apak ni tadi. Memandangkan apaknya nak ke klinik ngambik MC, saing-saing la yer. 

So, doctor declare Izz Najmi dijangkiti kulat yang ibarat flare move on like satellite. kata doctor. Ohh,, omaknya takut jika si Izz kena eczema, alhamdulillah doctor bilang tiada tanda-tanda itu. Cuma seperti jangkitan saja. Diberikan ubat sapu dan syrup dan doctor pesan sekiranya dalan tempoh seminggu tak baik, mohon la datang kembali untuk direfer pada yang lebih pakar. 

Alhamdulillah, dalam dua hari flare tu surut, yet kulit dia macam more dry type. Perhaps his aunties called him "TEMPE" haha. Sebenarnya dorang geram tengok he most beautiful nephew yang dorang ada dengan comel bam gitu. KAH! 


Ulang tahun ke-3 kami

Semuanya sudah sehat selepas diziarahi dua kali oleh mak mentua, paknya pun dah bekerja kami cuma sambut ulang tahun dengan bicara santai aja. Tak terdaya nak grand celebrate. Ala~ baru tiga tahun. Haha Jauh lagi nak ui perjalanan ni.. 

But, every year I was remind by Facebook, so yeah. Maybe over sikit di muka buku tu. Haha 


Bulan ke-7 buat Izz, dan 21 buat Nayla

Kira pakai bulan ni senang sebenarnya. Sebab tiap-tiap akan ingat tarikh lahir dorang ni. Bila anakanda sekalian udah mau beralih bulan, maka masing-masing keluar la pe'el masing-masing. Kata orang tua dulu, nak berubah bulan. Ingat serigala jadian aja berubah, babies pun ye. 

Ada anak itu indah, yang luar biasanya kesabaran parents kena dalam sedalam teras bumi. Kerna mereka penuh dengan imaginasi. 

Izz dah masuk bulan kedua proses suai kenal solid food. Setakat ni, selain dari kejutan jangkitan kulat, tengok dia okay saja. Back on track serbuk ikan bilis tu, okay pulak. 

Risau kalau dia kalah dengan peluh sendiri, sebabnya bila panas konfem meragam. Eh, kita yang dewasa pun bising apatah lagi dia. Apada~ 

Nayla, currently nak tumbuh gigi yang ke16 dan 17. Gigi taring sebelah kiri dan sebelah bawah kiri jugak. Pergh~ penuh dah gigi anakku. 

Setakat ni mangsa gigitan cuma ayah dia saja. Itu pun, jenuh nak mengajar dia macamana nak gosok gigi. Di kasi berus gigi, digosok pada sang itik sampai kembang berus gigi tu. Adoii~ anak la anak. Pandai dia tiap kali mandi, minta berus gigi. 

Bila hari appointment dia, tak sempat nak suruh pergi pemeriksaan gigi sebab hari ahad, ramai orang. Dan paknya dah tak sanggup ler nak menunggu lagi.

Over all, anakanda sekalian is alhamdulilah sihat on their track. 


Interview kerja di tempat lama

Berpuluh kali kakak di tempat Taska lama Aien kerja masa ngandungkan Nayla tanya. Akhirnya, kali ni terbuka hati nak hantar resume. Hantar pagi resume, tengahari dah dimaklumkan esok pagi untuk interviu. Oh, neves dia usah dikira. Macamana ni? Walaupun tempat lama, takkan la nak buat pakaik redah je kan? Aci tak aci la kena ikut prosedur.

So, bila dah interview, rupa-rupanya keadaan masih sama macam masa Aien kerja dulu. Pengurusan dan orang bawahan tak sama info yang diberikan. Al-maklum la dorang dah dapat pegawai baru. Sedih? Oh, tak apa la. Tak kerja tak apa. Janji jangan pisahkan dengan anak. Duit boleh dicari dengan cara lain. Masa dengan anak-anak we can't gostan.

Ini adalah pendapat seorang surirumah. Bukan menafikan bahawa wanita pun perlu kerja dan duit sendiri, yet... Yah, my opinion.


Izz suspek kena hives / rashes virus


Wah, wah wah.. selang dua minggu, Najmi kena lagi. Bergegas mak pak ke klinik dapatkan nasihat lagi. Siap kena ambik darah, sebab risau antara allergy atau sebaliknya. 

Sudahnya keputusan, a bit of allergy reaction. And some of them might be virus. Huwaa~ T^T Doctor suruh alert dan keep monitor in case rashes tu naik ke muka dan memang kena refer. Alahai anak bujang Ibu. 

Actually, again, Ibu buatkan bubur ikan bilis untuk dia. Mungkin itu allergy dia. Orangnya pun tengah dalam demam-demam lepas 'noreh getah' kat kampung nenek dia jumaat sabtu minggu tu. haa~ hamek sekali lagi. Ibu is kenot la Nami... 


Penutup 

Sudahnya februari di hari terakhir yang tarikh ini cuma 4 tahun sekali. Dan bulan ini, terlalu banyak dugaan sampai Aien rasa macam hopeless sangat-sangat sebab I have no one to tell about. Yet, here I am again. Living, in good shape, alhamdulillah. 

Alhamdulillah for yesterday, 
Alhamdulilah for today, 
Alhamdulillah for tomorrow. 

Apa-apa pun yang berlaku cuma ujian sedikit daripada yang Maha Pencipta. Sama ada tanda peringatan bahawa bila-bila masa dia boleh beri tak kira sebaik mana kita jaga. Atau tanda sayang Allah itu, mengingatkan kita ketika ini cuma sedikit kita rasakan berbanding dengan orang lain yang mungkin lagi besar dugaannya dari kita. 

Alhamdulillah for Februari. The second period is over. Semoga bulan ketiga mendatangkan yang terbaik buat kita. 

Oh ya, entry ini disimpan sementara masih ingat kisahnya. Sebelum mengakhiri tinta, Tahniah buat Tan Sri Muhyiddin Yasin kerna berjaya menjadi PM kita yang ke-8. Selepas seminggu pergolakan politik dalam negara, akhirnya pilihan Tuanku Sultan Abdullah yang terbaik. Tahniah sekali lagi. 

SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAK BERGIGI

Selasa, Februari 25, 2020



Hi, Assalamualaikum | Jalan blogwalking sekejap terjumpa OM publish a giveaway. Yeay! Of course mesti la join kan? 

Nah, term and condition for joining this giveaway. 

SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 February 2020 sehingga 11.59 malam 24 March 2020. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 4 pemenang bertuah dicari.
Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak Bergigi dan Follow Instagram @ombakbergigi 
  1. Buat entri bertajuk SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI
  2. Sila jawab soalan ini dan ianya WAJIB "Apakah perkara yang menceriakan hari anda sepanjang Januari 2020?"
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen 
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 24 March 2020.
  6. Pemilihan pemenang akan berpandukan En.Random.org atau terpulang kepada OM jika tiba-tiba rajin nak pilih secara manual.


So, the main point of joining this giveaway of course wanna share with you gais the happiest greatest opening of 2020 for me. Voila gitu~ 

Januari is fun month for Aien not just because we are entering a new year with new hope also we came with the new azam. Wow~ seronoknya bersemangat gitu mulakan tahun baru. Bahkan Januari lepas menjadi tahun 2020 lebih bermakna bila Aien menang giveaway like a thousand million times. Ehe~ 

Awesome jap rasa diri sebab biasanya Aien ni not such a lucky person. So when that came, Yeeehhhaa~ 

Hai senangnya dalam hati.  menang sana sini. 


A greatest Januari ever gitu..  Bilakan lagi dapat macam tu tak tau la. Haha dia luck tu datang sedebuk gitu.. kalo tak sikit pun tak nyinggah. haha Yang penting bila dah kena, ibarat matahari timbul di pagi hari, membawa sinar mentari.. bergemerlapan... Eh~ ni macam lirik lagu je. Dah sudah~

Jadi apa yang menceriakan hari Aien pada Januari 2020 adalah saya menang giveaway dan alhamdulillah mengingatinya membuat saya bersyukur. =jawapan ikut skema. Kah!

Haa, dah habis korang boring baca cerita Aien ni, nak tahu hadiah-hadiah apa untuk para pemenang nanti?? 

Klik saja banner di atas. Alang-alang udah klik tu apalagi.. Join la support rakan blogger ni.. Tata titi tutu~ 


TEMPAT MAKAN HALAL DI PHILIPPINES

Ahad, Februari 23, 2020



Hi, Assalamualaikum |Bulan Mac kian menghampiri, korang dah rancang ke nak cuti ke mana tu? Jom join Aien usha negara jiran ni. Macam best je kan?

Philippines adalah salah satu negara yang tersenarai bagi benua Asia Tenggara. Banyak jugak faktor kenapa Philippines ini menjadi salah satu negara tumpuan pelancong dari luar negara. Keindahan yang tersergam indah di sekitar pantai dan pulaunya menjadi antara salah satu faktor utama. Selain daripada itu, terdapat juga kawasan-kawasan bersejarah yang boleh dilawati. Tak lupa juga dengan kewujudan flora dan fauna yang ada di hutan tropicalnya.

So dah berminat ke nak ke Philippines tu? Kalau ada jom la cek tiket flight yang ada di Traveloka ni. Promo flight ticket dia boleh tahan jugak murah ni. Banyak airlines yang korang boleh pilih untuk ke Philippines dan salah satunya ialah Cathay Pacific. Cathay Pacific ni merupakan syarikat penerbangan dari Hong Kong dan penerbangannya dah sampai ke Benua Eropah, Amerika mahupun Afrika. Wow sangat! Jadi korang boleh la kan expect servis penerbangan di tip top gitu. Selain daripada itu, korang boleh jugak book flight tickets to Bali online kat Traveloka ni sebagai pilihan kedua korang kalau korang dah pernah ke Philippines. Sebabnya Traveloka ni dah banyak servis ke destinasi-destinasi menarik ke seluruh dunia. Kita ni sebagai umat Islam, mendapatkan makanan halal tak kira di mana kita berada dah menjadi satu kewajipan kecuali betul-betul darurat. So bercuti tu, bercuti la jugak. Makan kena cukup dan biar masa makan tu boleh makan tanpa rasa was-was. Baru perut kenyang senang hati, gitu~ Jadi meh Aien share la dengan korang beberapa port makanan halal sebagai persediaan korang bila bercuti ke Philippines nanti.

Samurai Halal Express

Siapa kata dah sampai Philippines ni dah tak boleh makan makanan Jepun? Haa, ni ada satu kedai makan yang ada segala bentuk jenis menu. Dari menu citarasa ala ala Malaysia sampai la ke Jepun. Contohnya macam ramen. Walaupun kedai ni saiz dia tak la besar mana, tapi susun atur dalam kedai ni cukup selesa untuk korang menikmati hidangan korang tu. Kalau rasa malas nak ke kedai dia, korang boleh je order sebabnya kedai ni ada servis delivery. 



Al-Sham Middle East Cuisine

Bercuti kat Philippines, tapi makan hidangan ala ala timur tengah. Baru rare sikit. Yang penting ianya halal toiyiban untuk di makan. Kedai ni saiz dia boleh kira macam kedai mamak kat Malaysia. Ruang yang luas dan selesa.

middle east cuisine


Lady Lani's Halal Eatery 

Kalau korang nak sarapan pagi ala Malaysia  macam mee goreng ke, bihun goreng ke, korang boleh la singgah ke Lady Lani's ni. Makan in shaa Allah diyakini halal. Bukan tu saja, korang boleh jugak menikmati nasi campur dengan pelbagai jenis lauk seperti ayam, ikan, daging serta sayur-sayuran. Sebijik macam kedai kat tepi jalan di Malaysia ni. So, korang jangan risau kelaparan masa bercuti tu. 

Junaid Halal Food

Untuk korang nak merasa bihun sup, mee sup, bihun goreng, mee goreng dan pelbagai jenis makanan lagi tapi style Philippines, korang boleh la singgah di kedai si Junaid ni. Selain daripada tu, hidangan nasi dengan lauk seperti ikan bakar juga ada disediakan. Kedai ni terletak di Quiapo, di mana majoriti masyarakat sekitarnya adalah beragam Islam. Dah settle makan, apa lagi jalan shopping la pulak kat gerai-gerai di area tu. Masyuk~ 


Dulang Halal Restaurant

Adalah restoran yang menyediakan nasi berlauk bagi anda yang wajib mendapatkan nasi bagi makan tengah hari. Di kedai ni, lauk-lauk mereka dimasak dengn gaya Philippines. Meraka banyak menggunakan kelapa parut ataupun santan. Antara lauk pauk yang menjadi pilihan pengunjung ialah ikan yang dimasak bersama rempah ratus dari Asia, sup daging yang terasa umph~ padu gitu…

Itulah beberapa kedai atau restoran halal yang ada kat Philippines ni. Banyak lagi sebenarnya restoran halal yang ada lebih-lebih lagi kalau korang jalan di kawasan Muslim Community dorang di Quiapo. Kat situ korang boleh jumpa macam-macam makanan halal. Megi Kari pun hado haa~ Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati. Settle bab makan, jom jalan lagi p shopping ka. 

Okay, kita jumpa di entry lain pulak. Aien nak susun bajet dulu ni. Selamat bercuti buat korang. Bila dah jalan tu, jangan lupa jaga keselamatan dan kebersihan yaa.. Jaa Nee! 


REVIEW MOVIE | Mr. Hurt (2017)

Selasa, Februari 18, 2020


Hi, Assalamualaikum.

Setelah sekian lama movie ni duduk dalam peti simpanan movie Aien, akhirnya tertengok jugak. 

Sinopsis

Mr.Hurt mengisahkan tentang Don Sri- Chang, yang dilakonkan oleh Sunny Suwanmethanon merupakan seorang pemain tenis dunia yang sangat perfect dan menjadi idola setiap orang. Dia sangat bertuah baik dalam permainannya mahupun dalam percintaan. Akan tetapi semuanya berubah apabila dirinya ditinggalkan oleh kekasih hati demi musuh ketatnya dan hidupnya mula terumbang ambing dan menjadi kutukan umum. 


Pandangan Aien

Wah,wah... Sunny punya cerita tak pernah mengecewakan. Buat peminat filem mahupun drama Thailand pasti kenal siapa Sunny ni kan? 

Pernah tengok, I Fine, thank you! ? Haa, Filem Thailand romantik komedi yang mampu mengubat hati lara gitu buat para penonton. So, pelakon laki tu la tu. 

Jujurnya, untuk Mr.Hurt ni kureng kick sikit la sebab macam meraban sangat lawak dia. Mungkin sebab Aien tengok masa tak berapa nak ketawa tapi ketawa terbelahak jugak sebab lawak. Kah Kah Kah Faham ke idok ni? 

So, cerita pasal Don Sri- Chang ni bila dah ditinggalkan kekasih hati, dia mula menganggap dunia ini tiada apa untuknya. Ayah beliau, selaku jurulatih beliau amat la susah hati. Maka, dibawak masuk watak si Dew, teman lama si Don ni tadi. 

Dew, kawan lama di perjiranan Don yang selalu melihat Don melihat sedari kecil dan dia telah keluar negara untuk merawat penyakit tumor otak. Dew berjanji pada Don, sekiranya Don berlatih bersungguh-sungguh dan menjadi juara, dia akan pulang untuk Don demi sepinggan donut. Demi Dew, Don berusaha la kan. Akan tetapi, saat dia memenangi Kejuaraan Tenis peringkat remaja Dew tak datang. Bahkan sebenarnya telah pun meninggal dunia. 

Habis yang datang memberi semangat pada Don tika dia merasa dunia ini tiada apa-apa itu cuman actor upahan bapaknya saja untuk menaikkan semula semangat si Don ini tadi. Kebetulan pulak si pelakon ini, turut memiliki penyakit yang sama. 

Bila Don mengetahui perkara sebenarnya, dia berusaha dengan lebih gagah supaya orang yang dicintainya memunculkan diri untuknya. 

Kesudahannya

semesti aja dia bertemu kekasih hati barunya, siapakan namanya lupa pulak. 

al-kisahnya sampai situ je tengok sebab gado ngan bebudak yang tak mau tido tapi meragam pasai depa tak tido siang pasai ada orang dok bertukang baiki tingkap untuk tingkat bawah dan mestilah dengar sampai ke langit ke tujuh gitu. 

Sekian, itu saja review semata untuk keep this blog hidup. Kah! Oh, anyway, Izz Najmi dan 7 bulan. Happy monthsary dear, bujang! 

Till next filem, Jaa Nee!

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Ahad, Februari 16, 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.



Giveaway Wang Tunai Mamapipie




Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!

PS: Aien tag la sesiapa yang baca nih. Sebagai tanda support tuan/puan sponsor dua kali jemput Aien join. ^^

Wanted: A New Blog List for March-July 2020



Hi, Assalamualaikum  | Meriahkan lagi segmen teman-teman blogger. Aien ikut tanda support ya ^^

Anis minta share makanan favorite kita kan. Buat Aien, makanan favorite is makanan dari homeland. T^T

kredit: pinterest

Gambar di atas adalah mee kolok yang wajib makan tiap kali balik Miri. Yum. Sekarang pun tengah nak, tapi apakan daya, sini susah nak cari. Ada kedai makanan Sarawak, tapi tak terpegi lagi. So mampu sob sob bucu katil je la. Bila dah jadi perantau ni, semua makanan dari homeland is my favorite food. Sedapnya semua.

Lapar pulak cerita pasal makanan. Kah!

Do click banner for joining this segment. Salam kenal semua. ^^

To all the Boys: PS I STILL LOVE YOU



Hi, Assalamualaikum | Sambungan daripada movie sebelumnya, To All The Boys: PS I Love You, kali ni masih berdasar daripada novel Jenny Han mengisahkan tentang Lara Jean dan Peter Kavinsky. 


To All the boys: PS I Love You

Jika korang tak pernah tengok yang pertama, ianya mengisahkan tentang Lara Jean yang sentiasa menulis surat cinta pada  crush dari zaman sekolah. Si adiknya baik hati pergi pos semua surat pada yang berkenaan. Dan Peter Kavinsky ni salah seorang daripadanya. 

Untuk yang pertama, dorang dua belum berpacaran lagi. Cuma olok-olok demi menghindari dari bekas kekasih Peter Kavinsky dan juga bekas kawan baik Lara Jean iaitu Gen. Macam biasa cerita omputih ni, konfem yang jenis kekasih ahli pasukan bola sepak, hot stuff. Yang si Lara Jean ni boleh dikategorikan sebagai seorang freak la jugak. 


To All the boys: PS I Still Love You


Bila untuk movie kedua ni, Lara Jean dan Peter Kavinsky telahpun berpacaran. Dan biasa la perempuan dia punya insecure tu tinggi dan terlebih fikir. Padahal Peter Kavinsky ni biasa-biasa je. Perhubungan mereka berdua ni terganggu gugat apabila penerima surat terakhir si Lara Jean datang dan buat sukarela di Pusat Penjagaan Orang Tua Belleview sama-sama. Phew~ Makin la terganggu fikiran si Lara Jean ni tadi. 

Movie yang bergenre romance lebih kepada cinta monyet, atau cinta sekolah menengah gituw.. Boleh biar fresher our mind di hujung minggu tonton movie yang ringan macam ni. 

Oh ya, selamat berhujung minggu! ^^

DRAMA REVIEW | KILL IT (2019)

Khamis, Februari 13, 2020


Hi, Assalamualaikum! Kali ni Aien nak bercerita tentang drama Korea pulak. Rasa macam lama tak tengok kan. Orang sibuk dengan drama Hyun Bin, ko layan drama lain. Apa da~ 

Kill It

Merupakan drama yang dibintangi oleh Jang Ki Yong sebagai Kim Su Hyeon yang menjadi pembunuh upahan bertaraf elit.  Dia menjadi kegemaran tak kira ahli gengster, mafia, ataupun ahli politik. Kerana dia membunuh dan menghilang. Identitinya, rupanya, biodatanya tidak diketahui oleh orang mahupun yang mengupahnya. Dalam kepalanya cuma satu, mencari keluarga kandungnya. 

Nana (After School)  sebagai Do Hyeon Jin seorang detektif yang angkuh tapi bijak dan merupakan top excellent dalam batchnya. Sering bergaya ketika bertugas. Berhati beku namun mudah bersimpati jika dalam keadaan yang menyakitkan. 

Pertemuan mereka apabila Hyeon Jin cuba merungkai misteri kes kematian teman lelakinya yang dianggap kes ditutup. 


Dengan cuma 12 episode saja, drama ini boleh dikatakan berbaloi untuk ditonton apatah lagi meletakkan Nana sebagai pelakon utama. Ki Yong pun tak kurang hebatnya apabila dia menjadi assasin. Oh, dalam kepala mencari siapa pelakon laki ni yek? 

Pada mulanya, Aien tengok drama ni disebabkan Encik Suami. Sudahnya tak puas hati tengok tersangkut-sangkut, Aien muat turun semuanya. 

Jalan cerita yang sedikit boring pada mulanya membuatkan Aien fast forward laju-laju. Kang Nayla berebut nak tengok Didi & Friends dia pulak. 

Kisah lama Su Hyeon mula terungkai bila ada client suruh dia bunuh beberapa orang elit. Tanpa banyak tanya dibunuhnya aja. Rupa-rupanya, mereka itu semua dalang dalam sindiket haram organ untuk ahli ternama. Puik!

Su Hyeon, atau 88 satu-satu yang terselamat dari yang bernombor dari rumah Yatim Hansol. 

Kalau tengok, ada setengah scene kabokan si Hyeon Jin ni jugak dari Hansol Orphanage. 

Tapi, tak sangka kesudahan cerita ni macam meh! Sedihnya~ 

Nak tahu kenapa sedih, korang kena la tengok. Wajib tengok la. Korang jangan rasa meh, macamana yang Aien rasa. Haha 

Till next drama. Jaa Nee!

Happy 3rd Anniversary

Selasa, Februari 11, 2020


Happy Anniversary to Us! |Hi~ Assalamualaikum

Riangnya dalam hati,, Ibarat berkahwin lagi gitu. Tiap kali anniversary mesti naik gambar dari keluarga laki time depa nak naik belon. First time katanya. Ni ntah bila lagi nak naik tak tau eh. 

Tahun ketiga, masih di fasa pertama. Orang kata masih tahun jagung gitu. Fuh, rasa macam dah sejuta tahun. Padahal anak baru dua ketul. Hadiah memasing untuk ulang tahun kali ni  demam berjemaah. Sebab tu blog sunyi sepi ja tak ada berjalan sana berjalan sini. Demamnya sampai kepala pusing nak pitam. Bangun terhuyung hayang gitu. Dengan Izz pun agak meragam sebab dia kena sama tempias. Alhamdulillah Nayla tenang je bila kami berjalan serupa zombie. Dia sahaja tenaga tak sudah sampai tak mau tido. 

Stressnya usah dibawak bincang. Haha bila dah demam, ko p layan tak dak selera memang anak meragam. Kah! Sendiri dah tau, tapi nak marah jugak. 

Astaghfirullah al adzhim.. Patut sakit jadi penghapus dosa, ini.. Alhamdulillah sekarang semua dah baik-baik, moga setahun sekali je la. 

Kenangan untuk ulang tahun kali ni. Mencabar sikit. Apa-apa pun iyanya pengalaman. Tak kena mana nak tau. 

Satu lagi, Izz boleh kena jangkitan kulat, keesokan hari demam tu. Nasib ayahnya memang nak ke klinik, saing sekali la. Doctor kata trigger dia sebab berada tempat lembap. Padahal Aien baru tukar serbi serba alas cadar. Sob sob je rasa. Habis satu badan mulus Abe Izz kena flare merah-merah. Takut dia kena demam campak ke, eczema ke. Macam-macam dalam kepala. 

Setelah seminggu ni, guna cream klinik kasi, sapu dua kali lepas mandi. Alhamdulillah okay kecuali pipi dia kadang merah-merah macam pikachu. Suka sangat nangis-nangis p cari alas kaki untuk meratap. Anak la anak...

Baru dua dah huru hara. Acaner nak tambah ahli club ni? HAHA

Sekian, selamat ulang tahun buat suamiku. Terima kasih cinta, atas segalanya. ♥ 



DRAMA GANTUNG PUN BEST!



Drama Gantung pun, Best! 

Hi~ Assalamualaikum warga kota, eh! bukan warga blogger sekalian. Jika hari tu, Aien ada tulis tentang novel Gantung menarik untuk dibaca, kali ni Aien baru nak review pasal drama dia. 


cerita lama

Rupa-rupanya drama Gantung ni dahpun lama ditayangkan. Dan kenapa Aien tak tahu? HAHA 

Drama yang bergenre lebih kurang dari novel asalnya, persahabatan dan seram turut memakan masa juga nak habiskan. Boleh dikatakan sampai demam-demam satu rumah nak ngabiskan drama ni. Kah! 

Jika korang dah pernah baca novel dia, korang mungkin akan perasan jalan cerita drama ni diolah serba sedikit. 

Barisan pelakon Randy Pangalila, Ikmal Amry, Brandom Salim, Hafreez Adam, Mentari De Marel, dan Gita Sucia sudah menampakkan betapa drama ni bakal menjadi luar biasa.

Nak cerita panjang tak pandai la jugak, yang penting mesti tengok sebelum nanti movie dia. Mana la nak cari novel gantung 2 ni.

Segmen Blog Review & Cheerful Bloglist by Hana

Isnin, Februari 10, 2020



Hi~ Assalamualaikum | Demimu Hana, sorry lambat notice sebab Aien pun tak on blog sebab last week was a collapse time for us, so here we are.

Si Hana ni minta la sesuatu yang boleh dikongsikan sebagai satu motivasi bila diri tengah down to the earth.

Honestly, since Aien became a mom, kebanyakan masa memang down sebab housewife. whenever you don't talk with anyone unless your husband and your kids, automatically akan down. Pasai pa ntah? Rasa nak story mory, bergosip lebih kepada membawang. Dah settle tu, tak ada pulak nak down. Heran kan?

Tu je la asbab dia. Dia perlukan kawan nak bercakap. Tapi selagi kan tak jumpa I found one song yang mungkin bagi orang ianya bukan lagu motivasi, but yes to me.

Lauv - Never not

Di sini Aien kepilkan sekali lyric video dia, so that, you Hana will enjoy it. 

Why? 

Again, bila dah berkahwin Aien dah lama tak dengar lagu. Sejak mengenali VKM Bot channel di telegram di situ lubuk lagu mana yang Aien rindu Aien cari. Once Ada orang kata lagu Lauv sedap. Cuba cari apakan tajuk dia tu. Haa, Feelings by Lauv ni tadi. Tak kenan. Cari lagu lain macam sedap. Jumpa lagu Never Not tu. 

Dengar lirik dia, berbunyi lebih kurang macamana Aien jumpa husband Aien. Since zaman rebel, he is the one yang selalu baca text Aien membebel. Sampai dah kawen ni, dah dia selalu depan mata nak bebel pasal dia je la. Haha Pompuan dengan bebel memang tak boleh dipisahkan. Nak marah pun dia la jugak. Yang nak diceritakan pasal seharian dia jugak. Tak ada yang lain.

Sekali lagi, kenapa lagu ni? Melody dia santai, Lirik dia kena, (dengan Aien) dan kind of my flashback song gitu.

Dah la melarat pulak aku nak bebel ni. Layan dak sorang dok gusti Ibu sebelum tido tak jadi entry ni nanti.

Oh ya, gais. Jom la support ada Hana ni. Klik banner comel untuk join. ^^

tarikh tamat: 15 Februari 2020

Novel Gantung, BEST!

Selasa, Februari 04, 2020


Novel Gantung, BEST! | Hi~ Assalamualaikum


Hasil dari berjalan ke blog Farhan Jafri yang menceritakan berkaitan dengan novel ni, terus hati rasa macam, I must read this book!

Cuba tengok di Ookbee mungkin ada, YES! Ada e-pub dia. Tambahkan di simpanan, tapi disebabkan Aien tak sabar nak tahu best-nya cerita ni. Gigih baca malam tadi. 

Sudah la ini novel FIXI pertama yang Aien baca, dan cerita nya begini. Macam, I was watching The Vampire Diaries campur dengan Ghost Whisperer punya skrin. WOW! 

Sebenarnya Aien dah sneak peak sikit dari drama dia dan macam ingin tahu dari versi novel. Mula-mula tu takut nak baca sebab kena bahagian 'benda'.  Dalam kepala, Oh ni cerita hantu. Esok je la baca. Again, tak penyabar teruskan jugak baca. 

Oh, my oh my.. I'm gonna love this novel. Patut la kebanyakan orang sekarang kalau baca cari novel FIXI sebab bahasanya tak terikat dengan Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Okay, now I get it. 


Gantung 

"Musketeer Code - no all for one, just one for all." 

Gibbs, Ray, KJ dan Troll - sekumpulan pelajar lelaki paling popular dan paling akrab di sebuah sekolah asrama elit. Mereka berempat mencipta Mustketter Code - peraturan yang tudaj membenarkn sesiapa antara mereka mempunyai steady girlfriend, tetapi sebarang skandal amat dialu-alukan untuk dikongsi oleh semua. 

Sehingga peraturan itu dilanggar... Seorang awek psiko mencetuskan tragedi yang bakal menghantui hidup mereka semua. Kemudian --
kredit: fixi

 Next, drama dia pulak. Jaa Nee!

10 TEMPAT MENARIK DI MIRI WAJIB PERGI

Isnin, Februari 03, 2020


Bendera Daerah Miri

10 Tempat Menarik di Miri Wajib Pergi | Hi~ Assalamualaikum 

Cuti sekolah bakal menjelang bulan tiga nanti, korang ada yang dah susun plan ke? Kalau belum, meh Aien nak share dengan korang tempat best jika korang nak ke Miri, Sarawak. 

Seperti yang korang tahu, Bandar Miri merupakan salah satu bandar di Bumi Kenyalang yang terkenal dengan apa ya, HAHA malunya nak ngaku anak jati Miri sebab Aien pun tak tahu. Adeh, sedih la. Yang Aien tahu, Miri terkenal sebab dia dekat dengan Brunei Darussalam. Ada lagi la sebab apa korang mesti singgah Miri. Meh, tengok!

1. Hawaii Miri

Korang ingat, Miri ni tak ada pantai lawa ke? Ada.. Kalau rasa nak fefeeling, mohon la bawak diri mendengar deruan ombak pantai.

Lokasi: Kampong Bakam, Miri



2. Taman Negara Loagan Bunut

Selain Taman Negara Mulu, Taman Negara Loagan ni juga korang wajib singgah. Sebelum tu, pastikan korang baca la dulu kisahnya baru terjah. Kenapa? Korang kena tengok sendiri keindahan semulajadi tempat ni. Tak best la spoil kan.

Lokasi: Loagan Bunut National Park, Miri



3. Bukit Kanada

Sudah la tadi Pantai Hawaii, ada pula Bukit Kanada, tak meriah koo Sarawak ni. Di Bukit ni ada Muzium Petroleum dan korang boleh tengok sunset serta keindahan bandar Miri di waktu malam. 

Lokasi: Bukit Kanada, Miri 


4. Pantai Tusan Bekenu

Pernah tengok gambar viral pantai di Malaysia ada lampu warna biru di persisiran pantai dia? Haa, kat sini la pantainya. Fuh, terujanya kalau dapat tengok dengan mata sendiri. 

Lokasi: Exit Jalan Bekenu-Miri Coastal, Miri



5. Miri Crocodile Farm & Mini Zoo

Rugi kalau pergi Miri tak singgah Zoo kat sini. Bukan untuk kanak-kanak je tau, malahan untuk orang dewasa sama. Jangan sombong, ambil ilmu tentang jenis buaya di Sarawak. 

Lokasi: Lot 164, 24KM, Miri-Kuala Baram Road, Miri



6. Piasau Nature Reserve 

Hutan simpan yang terjaga. Hutan ini cukup kaya dengan flora dan fauna yang pelbagai. Yang paling menarik, korang berkesempatan melihat burung kenyalang yang menjadi kebanggaan Sarawak dalam alam hijau ini. 

Lokasi: Piasau Reserve Park, Miri


7. Boulevard Hypermarket 

Miri bukan saja kaya dengan alam semula jadi, dan jika korang rasa rindu nak tengok pusat membeli-belah, Miri ada juga pusat membeli-belah yang jadi tarikan pelancong dari Brunei. Boleh la shopping cuci mata, sambil makan dan beli keperluan. 

Lokasi: Jalan Merpati, Miri


8. Luak Bay Esplanade

Lokasi kegemaran warga tempatan mahupun pelancong untuk berkelah dan berkhemah serta ber-BBQ sambil menikmati angin pantai dan melihat keindahan matahari terbenam. Jika bertuah, korang mungkin dapat mengira bintang juga. 

Lokasi: Luak Esplanade Bay, Miri


9. Air Terjun Pantu

Salah satu sebab kenapa air terjun ni kurang mendapat sambutan walaupun keindahannya tak kurang hebat dengan air terjun yang lain adalah kerana kedudukannya agak jauh daripada HQ Taman Negara dengan pendakian dan perjalanan turun naik bukit yang secara keseluruhan memakan masa sekitar satu jam. 

Lokasi: Taman Negara Bukit Lambir, Miri


10. Gua Rusa

Mendapat nama Gua Rusa kerana penduduk setempat sering terlihat rusa datang berteduh ke dalam gua ini dan menjilat garam yang menyelaputi batu kapur pada gua.

Untuk sampai ke gua ini, korang perlu mengikuti trek yang sepanjang 3KM yang mana korang boleh menikmati pemandangan hutan hujan dan sungai yang mengalir segar.

Lokasi: Gua Rusa, Gunung Mulu National Park, Miri


Tergoda bukan? Haa, jangan kan korang bahkan Aien sendiri rasa macam nak balik Miri je terus ni. Hadeh! Kau tunggu aku balik nanti. Kau tunggu.

Apa lagi korang, jom ke Miri. Jangan risau, untuk ke Sarawak dan Sabah korang tak perlu passport melainkan korang berkad pengenalan MERAH kerana sebaik saja tiba di mana-mana Lapangan Terbang yang ada di Sarawak atau Sabah, korang akan diberikan pass kebenaran melawat selama seminggu. Jangan hilangkan tau!


kredit: Telegram Tauk ka sik Kawu? 

HADIAH YANG DITUNGGU DAH SAMPAI~

Ahad, Februari 02, 2020

Hadiah yang ditunggu dah sampai~ | Hi, Assalamualaikum 

Akhirnya sampai juga set home binder selepas menang buat review e-book di muka buku. 




Seminggu kemudian, Dr. Hani ada telefon kata dia nak hantar hadiah, but Aien lambat perasan dia kol, so dia dah sampai ke bandar. 

Lama lepas tu, baru semalam dia kol lagi. And cakap dia just tinggalkan hadiah tu di peti surat sebab takut asyik lupa je. Al-maklum la Dr. Hani sekarang sedang sibuk re-deco rumah. Tak sabar tengok rupa rumah baru dia nanti. 

Bila dah ambil, Allah,, terujanya dalam hati. Mungkin ini salah satu sebab kenapa Aien stress. HAHA

Macam seronok menang sana sini, but hadiah tak sampai pun macam krik krik la jugak. Buat ku ternanti-nanti. 

But, among all the present I win, this one is the most I expecting. Sebab dia bakal banyak membantu Aien dalam proses menjadi surirumah yang berkaliber gitu. 


Tiga magnet planner extra, sticker untuk planner, dan home binder dalam pembalut di tengah tu. Aien dah bukak cuma belom berkesempatan lagi untuk snap gambar cantik home binder tu disebabkan Izz Najmi langsung tak boleh berpisah dengan Ibu!! 

Ingatkan masa dia tido, boleh bangkit jadi penyamun kemas sana sini. Ah~ anganmu saja tu. Sudahnya menghabiskan bateri telefon ni. Kalo habis, bangun p cas, konfem deme dua ni bangun. Konfem! No doubt. 

Set sticker barang dapur tu, Aien dapat hadiah sempena pengomen pertama di group #tipshanimasak di Facebook. Okay, jimat duit. Hehe 

Boleh dah planning deco rumah perlahan-lahan. Hati geram je nak buat, tapi tunggu duit dalam tabung cap ayam penuh dulu. Sabar ye.. 

Itu je nak cerita. Ada lain hadiah lagi, tunggu ye.. 


Memang betul, daftar U-Pustaka boleh baca free di Ookbee Buffet


Memang betul, daftar U-Pustaka boleh baca free di Ookbee Buffet | Hi, Assalamualaikum 

P ermulaan tahun 2020 hari tu, Aien menanam azam dan niat untuk terus menjadi warga netizen yang gemar membaca. Kerana membaca kita dewasa. Eh, tetiba. 

Dan, arakian ceritanya Aien terpengaruh muat turun aplikasi Ookbee Buffet oleh Kak Sha, blogger Kasihku Amani. Beliau boleh dijadikan idola juga dalam bab sifu membaca ni di kalangan blogger yang Aien kenal sebab saban hari entry beliau tentang buku, nivel, bahan bacaan ilmiah, mahupun komik. She reads everything. Oh, me is surrender dulu. 

Sebab Aien is picky reader. I only read my own genre like favorite genre. Urgh~ silly me. Sebab tu selalu living on her dream fantasy. 


Dan bila dah habis tempoh percubaan dari Ookbee Buffet, Aien macam.. Waa~ nak baca lagi. Tapi fulusnya ngak ada. So, teeus dicampak masuk dustbin. Bai! 

Beberapa hari kemudian, Aien baca di blog adik Tiara Sapphire berkongsi tentang Ookbee BuffetXu-Pustaka.  Aien apa lagi, benda free harus la dicuba. Akan tetapi  gagal untuk memahaminya. Sob sob sebab tak berjaya. Me like.. 


Sekali lagi, Ookbee tu kena campak ke bakul sampah. Apa boleh buat. Storage dah limited, nak tak nak campak je la kalau tak guna.

Akhirnya, Kak Sha naik entry tentang OokbeeXu-pustaka ni.  Ohoo~ rupa-rupanya ada lagi step kemudiannya. Sebab masa Aien dah install balik apps tu, katanya email Aien tu dah didaftarkan sebelum tu. Macam___ oh, pahtu tak boleh ke? Padahal memang kena pakai email yang sama. Bila Kak Sha terang dengan lebih jelas, baru la dapat. And... Now, Aien dah boleh baca balik novel di Ookbee Buffet. Yeay!

Bestnya aplikasi ni, dia lengkap sekali dengan surat khabar, majalah dan buku resepi pun ada. Boleh jadi one stop read aplikasi giteww~

Bagi korang yang gemar membaca, apa kata korang download sama. Mari la kita sama-sama menjadi warga pembaca yang setia! Eh.

Sementara masa ada tempoh masa percuma dia tu, pulun la baca novel banyak-banyak ye. ^^




Misi 100K PV

Sabtu, Februari 01, 2020


Misi 100K PV | Hi, Assalamualaikum!

Dalam kesedihan Januari, dibuka dengan satu status yang agak menarik. Akhirnya, setelah hampir 8 tahun berblog secara aktif la jugak kan, akhirnya PV meningkat dan meningkat. Alhamdulillah. 

Walaupun, PV ini bukan la menjadi sasaran Aien dalam menjadi blogger, tapi ia tetap mencuri perhatian untuk terus diperhatikan. 

Siapa tak suka kan? Rasa dunia ana yang punya sekali lagi. Eh, dah baik ke mood tu? Haha, Alhamdulillah la jugak. Buat apa nak merajuk lama-lama. Buat penat emosi sendiri je kan? Bulan baru kena la buka buku baru. New page giteww~

Sejak kes di-ngintai oleh puak yang sangat la memberi bulu roma tegak melangit, membuatkan diriku kaku tak terkata. Terus bersara kejap untuk dua minggu.

Baca sini: Kisah Sedih Petang Jumaat

Di kerana blog ini satu-satu ruang untuk surirumah ini bernafas, di buka semula pada umum setelah dinaiktaraf. Akhirnya berjaya memiliki domain. Yeay!

Tapi, masih juga mereka mengintai juga tapi lebih menarik sekali, menggunakan bot dan menyebabkan Adsense guwe ditolak. Apaan apaan ini. Mereka G.AS ingat Aien beli bot tu untuk naikkan PV. Oh, tak ada kerja la daku nak berabis duit ke situ.

Secara tak langsung kerja mereka ini, menaikkan PV blog sendu ni, dan yah! Here I am. HAHA

Misi 100K PV.

misi 100K PV

Bunyi macam tak sedap pulak bila diulang tayang cerita semalam. Harap la dengan lepas 100K PV ni, G.AS berbesar hati menawarkan duit buat daku. Tolong la, ini je duit tabung ayam nak deco rumah. Ada tabung lain. Tapi yang nyata tu selalu kena sembelih.

Ohh,, bounce rate di google analytics pun nampak menaik. Ada Aien baca ya, kalau makin menaik tu tanda bagus. Betul ke? HAHA

misi 100K PV


Tunggu jap, nanti nak gali la ilmu pasal mengawal traffic haram giteeww~ Baik la. Itu saja nak share la kan.

Blog yang sendu ni, cuma dikongsi apa yang tersirat lagi tersurat. Apa yang dilihat dan dirasa. Apa yang diluahkan itu lah yang terbuku di hati. Yang sudi mengunjung terima kasih Aien/Nur ucapkan pada kalian. Tanpa kalian siapa la penulis amatur ni. Aien doakan moga korang terus sukses dalam dunia blogger. Kerana, dunia maya ini tempat kita bersatu. Eceeewaahhh~ dah laa..

Till next 100K PV, Jaa Nee!

gallery @aienienka

© kisah aienienka.