Isnin, Februari 28, 2022

Selamat Memperingati Israk Mikraj : Sebuah perjalanan Agung Rasulullah SAW



Setiap 27 Rejab di kalendar Islam, umat Islam pasti akan diingati akan sebuah perjalanan Agung Rasulullah SAW di bawa naik ke langit. 

Credit image: Mywilayah.com


Perbanyakkan doa dan selawat mudahan kita peroleh keberkatan di malam mulia ini. 



Sabtu, Februari 26, 2022

E-Book Review: Reunion by Pena Kayu

 


As you may want to know, Pena Kayu adalah salah satu penulis kegemaran Aien sejak 2016. Novel pertama karya Pena Kayu yang Aien baca adalah Lelaki Idaman milik kakak Aien  Dan seterusnya macam karya dia ngam dengan jiwa. So, Novel pertama yang Aien miliki adalah  Kerinduan


Baru-baru ni Aien jumpa instagram beliau dan mula mengikuti perkembangan beliau dan teruja banyak sangat karya yang telah beliau hasilkan. Heee, excited Aien. Mula dah hobi lama masa dara dulu, kumpul novel  HAHA 


Tapi, zaman dah berubah. Ramai penulis kini menulis dalam bentuk digital disebabkan pandemik dan minat generasi yang lebih kepada bentuk digital. Aien lagi prefer hardcopy. Berbalik pada cerita kita. Hari ini Aien nak review salah satu e-book karya Pena Kayu yang bertajuk "Reunion" . 


Sinopsis/ Blurb:
Menghadiri reunion sekolah tidak pernah masuk dalam perancangan Nina. Nina benci zaman sekolahnya. Lagipun Nina ada konflik keluarga. Menghadiri reunion sekolah bermaksud dia perlu balik ke kampungnya dan mungkin akan bertembung dengan mama. Itu bala besar. 
"Either you go to the reunion or you lose your job. Dua tu saja." 
Kata dua yang menjerat Nina telah pun dilontarkan. Nina mesti ada perancangan yang sempurna mengharungi reunion sekolahnya. Dia bakal bertentang mata dengan si perasan Miss Universe, si pembuat kuih talam dan si pakar penikam dari belakang. Nina pun bakal bertemu semula dengan first crushnya yang tidak pernah tahu pun isi hatinya selama ini. Kalau salah perancangan, Nina yang susah nanti. 
Malangnya, Nina lupa meletakkan takdir di dalam perancangannya. Yang sempurna bertukar gempar. Beberapa jam setelah majlis reunion selesai, dia ditangkap berdua-duaan dalam keadaan mencurigakan! 
Lebih parah, mama yang tak pernah mengambil tahu halnya selamanya ini, sewenangnya sahaja meminta dia dikahwinkan. Demi menutup malu kata mama. 
Nina bukan gadis pingitan yang akan mengikut telunjuk mama. Mama sendiri memberi contoh tak baik, jadi kenapa Nina nak dengar cakap mama? Tetapi dia luluh setelah isi hatinya diselami. 
"Maafkan diri awak. Let the past go. Takkan ada kebaikan selagi awak simpan rasa bersalah tu."
Nina membeku. Permintaan lelaki itu tidak mampu dia proses dengan baik. Dia masih tunduk melihat sepuluh jarinya. Lama sebelum bibirnya bergerak menyusun ayat. 
"Kenapa awak nak kisah? Kita bukan kawan pun!" Bagaikan letusan gunung berapi suaranya. 
"Because this guilt is hurting you, and because I love you so freaking much." 
Ada konflik yang perlu Nina selesaikan. Ada jiwa lelaki yang perlu Nina kisahkan. Kerana kalau tidak diselesaikan, selamanya Nina takkan sempurna. 
"Awak nampak teruk." 
"Sebab saya nampak teruk, jadi awak sengaja benam perasaan saya supaya saya nampak lebih teruk?"


MY REVIEW: 


Firstly, Aien baca macam dalam intonasi suara klasik tu. Dia macam movie 80-an punya. Karakter Nina yang terlalu pentingkan diri dan sangat bersangka buruk pada orang lain. Serta mersa dirinya saja mangsa keadaan. 

Dan keadaan Kuantan itu dibayangkan dengan keadaan yang sangat klasik juga. Tak tau kenapa begitu. 

Semua orang tak sukakan reunion. Pertemuan kembali setelah 10 tahun berpisah di bangku sekolah. Apa yang dapat selain mengimbau kenangan lama? Begitu juga dengan Nina. Terlalu banyak kenangan pahitnya di Kuantan itu. 

Permintaan bos untuk Nina turut serta dalam Reunion kelasnya di Kuantan, membawa 1001 perasaan pada Nina. Kenangan dia jatuh cinta pertama. Kenangan arwah ayahnya meninggal dan Nina mempersalahkan dirinya atas kejadian itu. Dan Mama, dirasakan tak pernah setia dengan arwah ayah. Banyak rahsia yang Nina tak tau kerana Nina memilih untuk bina tembok setinggi Gunung Jerai. Seutuh, Banjaran Titiwangsa. 

Lah, Aien buat sinopsis baru. Haha At last, I was cried at the end  of pages. How Nina turunkan egonya. Bagaimana PK garapkan cinta pertama berubah menjadi stalker dn akhirnya dia berjaya memiliki hati selfish Haznina Ahmad Rosli itu. In love betul dengan karakter hero. 

Glad team Rumah PK suggest untuk combine pembelian combo e-book ni. Asalnya nak beli e-book lain, aik  yang ni ko baca dulu? Well. 

💖💖💖💖💖 - Aien bagi untuk e-book ni. Syiok baca. Klasik, yet senang nak hadam. Korang boleh la rebut peluang Rumah PK tengah buat combo Sale untuk Februari ni. Jimat berbaloi tau. 

Hehe 

Selasa, Februari 22, 2022

What a nice date

 



Lamberrrttt~ During jalan sana jalan sini sepanjang beberapa aplikasi tak terfikir ui nak update. Dah nak start jalan ke rumah a.k.a blog orang lain baru terasa, why not you write something today Nur? Abadikan tarikh cantik ini? 

Here we are before it's change to 23rd. I just rant something la about these days yang I as usual feeling like loser after all the chores that I've done. And after awhile, I realised that ehh ehhh kejap? Ko dah kenapa speaking mek? 

Excuse mee .. ehemm..

Ya la tek, dah biasa nak ngerepak alu speaking tek nak. Biasa la madah nak rant, alu speaking juak la .. 

Nak madah, aku tok just mok nulis untuk abadikan tarikh nok acak tok tek. Nak cerita kit dalam seminggu duak tok, macam biasa la. Aku tok rasa macam loser lalu, biasa suri rumah tok nang bermain ngan perasaan. Nama kita tok ompuan nak, nang emosi ajak la. 

Eh eh.. Kawu tokkk? tedah juak orang lain paham ka nisik nok di kelaka kawu tok? Paham kah? 

Ha ha haha Betapa rindu kampung bak hang. Bah, izinkan la saya ni membebel okay gais. Mak mak be like. 

Apa yang digaduhkan dalam kepala Ibu ni adalah bila mana sendiri nak berjaya, tapi nak duduk rumah. Pahtu dok fikir, siapa yang aku nak follow jadi idola? Eh. tetiba rasa diri ni BIMBO. Tapi, aku ni cantik ke? bwahaha Dasar tin kosong. Jadi untuk kebanyakan minggu ni aku randomly berjalan di channel self healing yang yang banyak follow di telegram, tapi tak pernah baca pun apa tulisan mereka. Tentang parenting, self healing dan back to basic. 

Pahtu, tetiba ada penulisan sorang teman dia tulis mungkin lebih kurang berbunyi begini, 

"Jika hidup, haiwan di hutan juga hidup." 

 

Ringkas tapi padan. Make me realise, betapa jauhnya tersimpang dan leka dengan dunia. Astaghfirullah al adzhim. Eh, cuba kau tanya pada siapa saja. Mana yang tak mau syurga Allah? Kataku pada diriku? Kau mau usaha dong. Balas yang kanan lagik. Lantas si kanan jugak ingatkan...




Nah, buat kamu duhai diri. Sudah la di dunia tiada apa-apa. Masakan di sana juga kau tak mau bawa bekalan? 

Dada semakin perit. Entah tak tau penangan booster ataupun pengambilan pil perancang. Sejak Januari lalu, dada ni sakit sangat bila overthinking, stress dan mula datang insomnia. Kadang self diagnosis konon anxiety. Bila ditanya pada misi, ditanyanya kembali. "Awak ada ambil kaffein?" jawabku. ada tapi tak banyak dalam sehari. "Habis tu awak nak teruskan ke tak pil ni?" Huwaaa..  tak tau nak ambil perancang yang mana dah. Jadi kita go on dengan Oralcon, dan disebabkan berat menurun dengan pengambilannya. Maka harus katanya tidak disebabkan sakit dada? Hurm.. Macam makin teruk, next appointment harus dikhabarkan lagi ni. 

Jadi bila tiap kali sakit dada, selalu kabarkan pada diri. Nah, kalau kau mati dulu gimana? Apa aja bekalan mu? Eh eh eh... 

Astagfirullah al adzhim. Ya sudah.. biarkan nukilan habis di sini. Biarkan sendiri masih terus berfikir. Mahu miskin di kedua alam atau pilih kaya di salah satunya. Jika baik, aku mau kaya di keduanya. mudahan kematianku seperti arwah Siti Sarah. Biar hatiku ikhlas dalam melakukan pekerjaanku sebagai pengurus kediaman. 

Apapun, semoga kalian baik-baik saja di musim kes boleh cecah 30k sehari ni. Jaga diri, jaga iman moga bertemu lagi. 

Ahad, Februari 20, 2022

Tahniah, anda berjaya miliki rumah pertama


Happy Sunday peeps~ Lama betul peram cerita ni. Cerita yang menjadi impian semua orang. Alhamdulillah setelah pelbagai usaha suami untuk merealisasikan impian kami memiliki rumah sendiri akhirnya tercapai juga. 


Impian setiap pasangan suami isteri, memiliki kediaman sendiri. Mahligai impian sendiri. Pada awalnya suami nak beli rumah sewa lama dia dulu. Malangnya tiada rezeki untuk memilikinya. 


Setelah beberapa tahun membuat kira-kira, tolak tambah hasil usaha berdua yang kini menjadi satu. Alhamdulillah setelah 5 tahun, kami semakin hampir. 


Kisahnya, 2 tahun lalu, sebelum corona melanda dunia. Suami ada mohon rumah di bawah Kerajaan Johor yang telah menawarkan pelbagai pilihan rumah bergantung dengan pendapatan isi rumah. Ada satu kawasan rumah bawah dibuka. selesai isi borang, hantar dokumen semua di pejabat SUKJ, kemudian tunggu saja rezeki nama dipanggil untuk cabutan nama. Pada masa tu, rezeki dapat ke panggilan cabutan nama. Namun, belom ada rezeki memilikinya.  


Suami pujuk, kata tak apa la. Bajet dia dia tak berapa pun nak cantik, sebab dia sorang saja kerja. Dan tanggungan pun makin bertambah. Kita tunggu rumah lain pulak. Tak lama kemudian, rezeki anak kedua masa tu. Ada lagi satu kawasan bukak untuk permohonan tapi pilihan diberikan cuma rumah flat. Cakap dengan suami, cuba mohon. Mana tau dapat. Kalau dapat alhamdulillah. Kalau tak dapat kita usaha lagi. 


Corona melanda, permohonan itu sepi tanpa khabar. Ingatkan dah tak ada la kot. Sampai hujung tahun lalu, suami kata kami dapat rumah tu. Rezeki anak ketiga, menang cabutan nama untuk memiliki salah satu rumah yang dimohon. Guess what? Tingkat paling tinggi. Ya Allah. Masa tu kata kan. Kita punya nak cari rumah bawah, Allah bagi rumah paling tinggi. Dan ada dua jenis pilihan gaya rumah. Berkenan dengan style B2, dapatnya B1. Masya Allah. Nak ajar hati tu bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan sangat susah kan.


Bila dah berjaya, mula la pasang kaki dengan bank, buat balik perkiraan  supaya tak lepas pandang. Memang rezeki sungguh, kereta dah lepas 9 tahun. Gantikan dengan rumah pulak. Beriya la nak tengok kawasan rumah tu dah siap belom, sekali. hanyalah ada sekangkang kera tanah yang terbiar. Adeh~ penangan korona kan. 


Masa tu, tak tau la nak bukak cerita ni ke tak, sebab tahu ramai struggle nak bangkit dari 2 tahun yang terbuang, istilahnya. Tetiba kami direzekikan dapat rumah. Dengan ahli yang makin bertambah. Setelah selesai 10% dokumen dengan pihak bank dan penguam. Di sini kisahnya diabadikan. 


Projek Rumah Mampu Milik Johor khas untuk bangsa Johor dan mereka yang telah menetap lebih dari 10 tahun di Johor. Projek ini direalisasikan untuk mereka dalam kategori B40 yang ingin memiliki rumah di bawah bajet bermula daripada RM42k sehingga RM200k sebuah. Jadi sebelum memohon mana-mana tawaran terbuka di Portal Hartanah Johor , pastikan rumah yang dimohon sesuai dengan kelayakan korang. 


Ini lah ringkasan rumah pertama kami. In shaa Allah panjang umur Nayla sekolah nanti baru dapat kunci. Kalau developer laju buat kerja la, 3 tahun pun dah boleh siap agaknya. Agak teruja bila developer sama yang bangunkan ECO Spring. Hehe Macamana rumah kami? Kita sambung nanti. Doakan kami dapat kumpul duit untuk deco pulak. Angan je lebih. 

Khamis, Februari 17, 2022

Drama Korea: Snowdrop (2022)

 

kredit image: Mydramawiki


Tajuk: Snowdrop

Genre: Romance, Action

Bil. Episod: 16 

Cast: Jung Hae In, Kim Ji Soo, Jang Seung Jo, Jung Eugene, Kim Hye Eon

Sinopsis:  Berlatarkan tahun 1987, ketika Korea Selatan masih dalam pemerintahan Diktator. 

Kisah cinta antara Young Ro seorang pelajar kelas pertama dalam English Major yang secara tidak sengaja telah menyelamatkan seorang lelaki yang berdarah tidak sedarkan diri di asrama mereka. - Hosu Woman University. 

Soo Ho, lelaki yang ditemui Young Ro ketika perjumpaan blind date beberapa hari sebelum kejadian, telah menimbulkan bibit rasa cinta yang kemudian membawa kepada satu tragedi. 




Ji Soo BlackPink berlakon! Yeay! Sekaki dekat DISNEY Hotstar*. Nak try subscribe, sekali..   Hahaa Tak apa kita cari port lain. 

Alhamdulillah, dapat tengok sampai episod terakhir. Mengapa begitu sedih sekali? 

Mula-mula macam sweet je tengoi Young Ro tersipu-sipu bila dapat jumpa Soo Ho. Alih-alih Byeon Ok sibuk je. Masa tu dia ingat dia la pilihan hati Soo Ho. Sekali orang tu tinggalkan dia  Haha 

Selebihnya 12 episod drama ni cuma berkisarkan dalam asrama Hosu University tu sahaja sebab mereka berkurung dalam tu. Macamana Soo Ho nak selamatkan Young Ro daripada terus dikecam oleh pihak berkuasa. 

Soo Ho yang dikutip oleh penguasa Korea Utara ketika itu, kemudian dijadikan askar. Alih-alih, penghujungnya mak dia sendiri nak bunuh dia. Ish, plot twist sungguh. 

Arahan sepanjang cerita, "Kill Lim Soo Ho! Kill Taedong River." 

Urgh, geram aje dapat pihak atasan yang sangat pentingkan diri ni la. Puas hati penghujung dia, kesemua mereka berkomplot ditangkap. Tak tau la Code 1 tu masih selamat lagi ke tak. 

Yang tak fahamnya, drama ni dapat tentangan ramai dari netizen Korea Selatan yang suruh berhentikan tayangan, tapi biasa la kalau dah ikat kontrak, dan dapat sambutan luar negara. Sayang aje nak berhentikan. Dapat juga dorang selamat sehingga 16 episod. 

Cuma tu la, penghujung yang sangat sedih. Yang sebenarnya boleh agak jugak demi semua orang yang memang nak dia mati, just kematian dia tak la setragik yang diingini oleh semua pihak. 

Berbaloi tak tengok Ji Soo berlakon? Ramai kata watak Young Ro tu hampir dengan karakter Ji Soo sendiri. Dan Hae In layan dia dengan baik sampai Ji Soo boleh buat lakonan dia dengan  baik sekali.
 
Selebihnya macam hambar. Sebab expect lebih daripada drama ni bila tengok trailer dia. But, gah di sana, bukan bermaksud drama dia best. Snowdrop. Cantik, tapi dalam kenangan  Ha, begitu la maksudnya. 

Dorang macam nak highlightkan kebaikan Soo Ho yang telah selamatkan Mora 1 a.k.a Dr Kang Cheong Ya tu masa di German. Pahtu dia juga telah menyelamatkan Gang Mo dari terus jadi mangsa orang mabuk di German juga. Padahal Gang Mo tu dalam misi nak hapuskan dia. Mungkin kata, buat baik pada semua orang, buat jahat jangan sesekali digunapakai si Soo Ho ni. Sudahnya orang yang aniaya dirinya merupakan orang yang melahirkan dirinya. 

Sanggup berjuang untuk negara, sampai abaikan keluarga. Sangat tak bertanggungjawab. 

Plot twist kedua, Pak cik yang disangka baik oleh Young Ro. Turut sama membantu Young Ro sembunyikan Soo Ho masa dia cedera pada awal episod, rupa-rupanya Pak cik tu yang memang spy veteran sungguh. 30 tahun hidup dalam persembunyian. Sampai anak dia sendiri tak tau dia adalah perisik Korea Utara. Hebat kan? 
.

Motif drama, NON. Bagi Aien la kan. Tengok semata sebab Ji Soo yang baru pertama kali berlakon. Selebihnya macam.. hambar? Mrs.Pi yang selalu tengok dia berlakon dalam drama lain best, sekali drama ni macam syiok sendiri. Jang Eugene pun sama. Bukan syiok sendiri. Macam, mungkin pihak produksi nak cerita pasal sejarah Korea, tapi highlight dia kisah romance antara Young Ro dengan Soo Ho berakhir dengan tragis sangat la hambar. walaupun orang hebat jugak banyak berlakon dalam drama ni. 

Mungkin hambar, sejak kematian salah seorang pelakon drama ni, iaitu kawan kepada Young Ro. Feeling tu hilang. 



Keterujaan dorang kesemuan pelajar Hosu University ni nak selamat dari jadi mangsa  politik tak cukup kuat sebagaimana semangat pelajar dalam All of us Dead tu. 

Macam.... kang makin tulis makin merapu. Dah la..  Haha Give up la nak sambung. Hambar-hambar pun berjaya juga seketul kapisah ni habiskan. Aiguu~ 

korang dah tengok belom drama Snowdrop ni? 

Rabu, Februari 16, 2022

Wordless Wednesday

 



ps: ingat nak singgah makan kat Neli, tapi tutup pulak. 

Isnin, Februari 14, 2022

DRAMA KOREA: Rugal (2020)

 


Tajuk: Rugal 

Genre: Aksi, Sains Fiksyen, Drama

Bil.Episod: 16

Channel: OCN

Cast: Choi Jin Hyuk, Jo Dong Hyuk, Park Sung Woong, Jung Hye In, Han Ji Wan dan ramai lagi.

Sinopsis: Kang Ki Beom seorang detektif elite yang sedang menyiasat sebuah organisasi jenayah bernama Argos. Ketika ulang tahun perkahwinan Ki Beom mendapati isterinya dibunuh oleh sekumpulan lelaki bertopeng yang dihantar oleh Argos. Dan kedua biji matanya di-cucuh keluar. Apabila sedar, Ki Beom berada di hospital dan dia dituduh membunuh isterinya. Tak lama kemudian, NIS menemui Ki Beom dan menyerap beliau masuk ke dalam pasukan rahsia NIS, Rugal. Diberikan dua biji mata artifac melalui bio-teknologi, Ki Beom dan ahli pasukan sehabis usaha menjatuhkan kumpulan penjenayah tadi. 



Sebenarnya suami yang nak tengok drama ni, malangnya di Netflix dan aplikasi lain masih bersarikata english. Dan beliau mematikan niat untuk menonton. Maka bini sambung sebab kalau tengok drama lagi suka kalau sub english. Hihi

Ki Beom lakonan Choi Jin Hyuk tak pernah mengecewakan apabila beliau dalam drama aksi. Malangnya plot drama ni tak berapa nak kuat walaupun dikatakan drama ni adaptasi webtoon karya Rilmae. 

Rotten Tomato pun bagi 6.3/10 saja rating untuk drama ni. Why? Teruk sangat ke? Meh lanjutkan baca sampai habis ya. 

Mengisahkan Ki Beom yang sangat dedikasi pada tugasnya mula menyelongkar rahsia di sebalik kumpulan organisasi jenayah yang bersembunyi di sebalik politik dan perniagaan lain. 

Demi untuk tidak rahsia mereka terbongkar, dibunuh isteri Ki Beom tu pahtu cakap Ki Beom tu gila. -kejadah dia. Siap korek biji mata orang tu supaya dia tak boleh tengok muka mereka yang ditugaskan bunuh bini dia tu. Actually mereka mungkin berharap Ki Beom tu mati agaknya. Tapi semangat dia kuat. 

Pihak NIS selamatkan Ki Beom. Dan bagi mata saintifik padanya. Alhamdulillah mata tu serasi dengan Ki Beom dan sejak tu, Ki Beom training dengan ahli kumpulannya -RUGAL yang terdiri daripada Song MiNa - detektif yang diselamatkan oleh NIS a.k.a Pengarah Choi ketika rakan tugas mereka lain mati dibunuh. Han Tae Woong - bekas ketua legendary Argos dahulu. Kemudian berpaling tadi apabila adiknya dibunuh oleh Hwang Deuk Gu a.k.a musuh paling jahat di merata drama. Sorang lagi, Lee Gwang Cheol pencuri yang ada kaitan juga la dengan dorang ni. 

-tertangguh pulak review drama ni. Meh kita sambung. 

Tak faham kenapa drama ni dapat rate rendah padahal best la jugak sebab sains fiction. Tapi memang kalau Korea buat sains fiction without romance memang takkan dapat sambutan.  Padahal pelakon Ki Beom tu best jugak kalau dia berlakon. 

Jujur cakap memang bosan sikit sebab jalan cerita dia nak cerita betapa Hwang Deuk Gu tu nakkan mata si Ki Beom tu sebab dia dah cuba cipta askar manusia. Dan telah membunuh ramai orang demi ujikaji tak guna dia tu. Maklum la orang tamak, memang selalu rugi. Aien sendiri belom habis tengok sebab kind of boring dan menyampah dengan Deuk Gu tu. Mana-mana aku nampak dia jadi jahat. Eh~ 

Best, tapi bosan? Eh, macamana tu. Nak tengok sejauh mana Ki Beom tu dimanipulasi oleh mata sainstifiknya apabila mata tu mula menguasai minda separa sedar Ki Beom dan menjadikan Ki Beom pembunuh seperti yang digembar gemburkan oleh pihak Argos. 

Adakah dorang Rugal berjaya tumpaskan Argos tu. Nanti dah habis tengok kita update lagi. Hehe 

Ahad, Februari 13, 2022

Resepi: Kek Batik Coklat Ganache

 


Happy Sunday people~ Ramai gantung kuali ke tu? Sementara gantung kuali tu kan, meh la baca resepi pencuci mulut? Haa, manisan yang akak kutip resepi dia dari facebook dan akak kompile untuk ingatan akak esok hari. Tanda aku dan buat gaya ni. Haa, gitu. Akak ni pelupa orangnya. 


Resepi akak try semalam masa anniversary semalam. Macam lama dah tak pekena kek batik kan. Padahal ritu baru melantak kat rumah mak mentua. Haha 


Bahan-bahan Kek Batik: 


Setengah buku buttercup

Secawan milo

Setengah cawan serbuk koko

1 cawan susu manis

setengah cawan susu full cream

1 bungkus biskut marie perisa biasa


Cara-cara buatnya: 

  • Panaskan kuali diiringi buttercup yang kejung tadi. 
  • Setelah cair, masukkan susu pekat. Pelan-pelan terus kacaukan dia. Dah sebati
  • Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau terus. Jangan biar dia membeku. Risau. 
  • Masukkan susu full cream. (actually resepi asal guna susu cair)
  • Dah sebati, masukkan biskut marie dan gaul bagi rata sebelum dimasukkan ke dalam loyang yang telah dialaskan dengan plastik. 
  • Tekankan bagi rata. Dah siap masukkan ke dalam peti sejuk. Done~

Senang kan?  kredit resepi: Dapur Cake dan Cookies


Seterusnya bahan coklat Ganache dia. Bahan-bahan diperlukan adalah seperti berikut: 

200g coklat masakan 
200g whipping cream
1 sudu butter

  • Double boilerkan kesemua bahan dan biarkan ia cair. Pastikan sebati adunan ganache -nya. 
  • Dah sejuk, boleh tuang atas kek batik tadi. 
  • Kemudian, biarkan kedua mereka semalaman sebelum dipotong 
  • Dah siap!

kredit resepi: Lyana Jamaluddin 


Senang kan? Kek Happy Birthday kata Nayla. Ibu memang plan nak letak buttercream. Tapi biasa la, penyakit M menguasai. 




Kind of messy dengan kesan tak sabar Najmi nak makan. Asyik tanya, Ibu dah siap belum? Ibu dah sejuk belum? Ibu dah keras belum. Ye anak-anak Ibu potong. Haha Dah potong. letak dalam bekas. Masuk peti. Nanti pandai la dorang amek sikit-sikit. Tapi tu la, Nayla ni bijak. P ambil coklat dia saja. 



Cukup rasa. Manis itu biasa untuk dessert. Over all, gaya ni ibu berkenan dan kalo bersih dan kemas macam boleh aje jadi punca rezeki. Haha Otak bisnes aje. Tapi, M datang. So, Ibu bagi can kat orang lain. Hihihi 

Korang boleh baca jugak artikel ibu pasal Kek batik ni >> DI SINI <<


Boleh cuba flavor lain pulak. 


 





Sabtu, Februari 12, 2022

Happy 5th Anniversary Dear Husband

 


Disebabkan hari Jumaat Ibu cuti blog, makanya, here we are. 


Alhamdulillah, another years passed. May Allah protect our marriage from everything bad omen. Aamiin ya rabbal alamin 


Wah, macam tak percaya je rasa. Seolah seperti semalam merancang untuk tidak berkahwin, tup tup ada yang sudi meminang dan seterusnya adalah kenangan. 


Walaupun begitu, masih jauh perjalanan kami berdua dalam mendidik (setakat ni) 3 ninja's  menjadi insan berguna dunia dan akhirat. Moga ibu dan ayah kalian diberi rezeki untuk jaga kalian sehingga hujung nyawa kami. 


Plan nak buat photoshoot, tapi kita celebrate kat rumah je la memandangkan hari sokmo hujan. Alhamdulillah untuk segalanya sepanjang 5 tahun. Moga rezeki kita sentiasa bertambah, urusan kita sentiasa dipermudahkan dan diberikan ketabahan dalam menghadapi apa jua ujian yang Allah berikan. Nak senang, kena susah dulu. Harus kuatkan jiwa kerana syurga Allah itu mahal harganya. Moga istiqomah selalu.


Petang sikit, husband ajak jalan-jalan. Ibu ingat nak belanja makan kat rumah. Order grab. Dah keluar, aram la makan di luar. Ingat nak makan di Restoran Hutan Bandar, sekali payment by cash only. Paksa keluar balik sebab memang tak standby cash. Najmi nangis-nangis nak makan kat situ. Sudahnya kami kembali ke Taman U je makan di Papachop Mama Grill. Dah lapar, semua terlupa. 


Apapun, happy anniversary to us. Moga happy² selalu. Semoga Ibu dan ayah Nayla dimurahkan rezeki selalu untuk belanja anak-anak makan. Teringat baca di Group KSR, dia serba salah asyik tak dapat tunaikan janji kat anak nak makan KFC. Komen KSR kadang positif, positif benar. Suka positive vibes. tapi dah negatif  usah dibaca. kan? 

Happy weekend gais.. stay safe stay healthy. 


Khamis, Februari 10, 2022

Prestasi Blog Januari 2022

 


Terlambat hantar report kad. Tunggu punya tunggu di emel tak jugak kunjung tiba. Sudahnya jenguk di Google Analytic baru nampak noti dia. Al-maklum la kita blogging dari smartphone je. Jadi terbatas sikit. Hari tu laptop 9 tahun lalu dapat dihidupkan, cuma keyboard dia yang dah mereng. Husband try open. Malangnya tersalah kacau button apa entah. tunggu dia free lagi baru nak bukak balik. 


Okay, panjang pulak intro dia. Meh kita tengok sejauh mana kemajuan blog ni untuk tahun 2022. 



Jangan menangis nurani~~ Ternyanyi pulak bila tengok click tu merundum teruk dari bulan lalu. Eh  dah kenapa ek page view makin kurang. Tapi Bounce rate blog cantik pulak menurun. Audience pun kurang. Masalah lagi ke google ni? 

Sejak dari pertengahan 2021 rata-rata blogger ada masalah dengan PV merundum teruk. Dah la masa tu Aien baru je tukar template sempena hadiah melahirkan Nadhira Julai lalu, hampeh teruk. Dan mula menunjukkan prestasi cantik di akhir tahun. Tapi tu la, awal tahun ni dia buat pasal pulak. Eh, geram eh.. 



Evergreen page yang sentiasa kekal di carta tertinggi. Memang top result kata Google Search Console. Tapi, takkan la aku nak kena beranak tiap tahun nak update pasai tu. Haha


Sejak slot Yasmin di TV3 setiap hari sabtu tu ditayangkan, famous la jugk blog Aien ni pasal review Price of Passion tu. Jangan marah la review tu sekerat je. Sebab belum ada mood nak tengok happy ending Asli dengan ahh~ lupa dah nama hero dia. Maafkan Ibu anak-anak. Masih try to manage jadual mak anak tiga ni. Huru hara lagi. Tapi, ada back up review dari blogger Tiara Sapphire jugak. Dia punya review lagi lengkap dari ibu punya kan? 



Dr. Isaac Luth? Ebook dari penulis Afiadz tu hasil kenalan dari blogger Suraya. Pelajar jurusan Farmasi ni suka tulis pasal doktor. Hee, comel je. Nak baca review penuh? Jap.. 



Padan la, duduk top 1 rupanya. He he he Korang rasa nak baca novel pendek, boleh la beli kat shopee tu. Best!




Macam biasa la carian utama blog ni pasal mengandung, barang baby, pengalaman bersalin. Nak terus menulis bab tu, Iolls tak terer dalam menyusun kata. Serba cerca merba la ayat. Korang faham alhamdulillah. Haha 


Januari lalu dengan 18 post saja, bulan ni in shaa Allah nak cuba lebihkan. Harap dapat la tercapai. Kita up entry hari-hari jam 12:12 kecuali hari Jumaat. Semoga tercapai target tu. Hehe 


Terima kasih sudi baca report kad kita  ^^


Rabu, Februari 09, 2022

Wordless Wednesday

 

 


I'm sorry

Selasa, Februari 08, 2022

5 cara untuk menonton chinese drama

 


Asyik buat review drama je  kali ni Aien nak share dengan korang kat mana port nak tengok chinese atau korea drama yang boleh korang terjah. Teringat dulu masa belajar, jadi ceti drama. Setiap kali ada drama baru, mesti adik-adik junior cari koi. Haha Selalu pinjam hardisk sebab nak amek drama. Rugi sendiri tak buat bisnes drama ni. Haha


Kadang-kadang rasa serba salah nak kongsi juga sebab aku ni bukan la reti nak selok belok. Kalau dah menaip tu, sokmo jujur dari hati. dan berkongsi pun ikhlas la. Risau kot ada mana-mana pihak tersinggung sebab benda jahat jangan kongsi. Disebabkan aku terjumpa keyword ada orang cari macamana nak tengok chinese drama, aku kongsi. selebihnya korang perlu jujur dengan diri sendiri. Okay? 


 Aplikasi rasmi

Menggunakan aplikasi adalah cara mudah untuk menonton chinese dan korea drama ni. Contohnya seperti menggunakan IQiyi, WeTV, atau VIU dan Netflix. Ada sesetengah drama yang baru ditayangkan adakalanya perlu menjadi VIP untuk menonton episode yang baru. Jika anda rasa perlu support aplikasi ni, jadi marilah kita daftar menjadi pengguna yang berhemah. Saya kadang-kadang ada drama nak ditengok baru jadi VIP. Ya la, mereka juga perlukan dana untuk hasilkan cerita yang best untuk hiburan kita kan? Tak salah sekiranya kita menunggu kan? 

Dramacool  dan kissasian

Korang peminat tegar drama pasti kenal la dua platform ni. Wajib tau sebab di sini berkumpul segala drama dan movie asia. Seeloknya tengok di komputer ataupun laptop sebab mereka sangat gemar menggunakan iklan pop up yang terlalu banyak sampai rasa annoying lebih-lebih lagi jika korang buka ikut smartphone. Super annoying! Macam telefon korang dah kena virus je rupanya.  


Telegram 

Ni salah satu syurga kaki drama. Bijak cari channel, korang akan happy dah jumpa drama apa yang korang nak. Bezanya jika guna telegram ni nak kena muat turun dulu sebelum tengok. Terpulang pada korang nak SD atau HD. Tapi, kebiasaannya dorang admin ni memang dah sediakan yang jenis HD yang telah dicompress. Di sini korang boleh cari yang english subtitle ataupun indon subtitles. Bahasa cuma disediakan di aplikasi rasmi sahaja. 


Muka buku a.k.a Facebook

Channel ni kebanyakan kaum lejen je tau. Anak muda sekarang rela guna netflix je. Haha gurau gurau. Yang ni pun sama. Korang hanya perlu cari saja nanti jumpa la mana yang korang boleh tengok. Contohnya, korang cari drama Bad and Crazy episode 12. in shaa Allah keluar video penuh. Kalau rajin join private group yang memang ada keluar drama terbaru. Jujur cakap, mereka yang buat subtitles ni untuk kita tengok bukannya berbayar tau. Ada sesetengah buatkan private video untuk berkongsi dengan peminat tegar drama. Contohnya bukan semua mampu subscribe disney Hotstar untuk menonton drama Snowdrop tu, tapi korang tetap nak tengok. Jadi platform nya adalah muka buku ni. Cuma bila dah tengok  tu, mohon jangan report. Tu je la dorang admin minta. Geng biasa buat subtitle tak berbayar ni pinoy ngan indon. geng bahasa ni biasa cari yang boleh jana pendapatan. Bukan untuk pleasure. betul tak? 

Youtube

Last, but not least. Sumber terbuka paling senang nak menonton drama chinese yang tiada di aplikasi ataupun drama yang mempunyai akaun rasmi youtube seperti MangoTV. Ada juga aplikasi dorang ni, cumanya tak mendapat sambutan daripada international fans sebab aplikasi dia macam leceh sangat. So, ramai lagi prefer dorang kongsi di youtube. 


Puas hati dengan 5 cara nak tonton ni? Hope korang dapat layan drama kegemaran korang ye. Drama drama jugak, tugas hakiki jangan lupa. Peace~ 


Isnin, Februari 07, 2022

Pengalaman camping bersama anak kecil 3 Hari 2 Malam di Logok Campsite

 


Raya Cina ritu, sakan semua orang pergi bercuti kan? Jadi  kami juga tidak berkecuali untuk pergi bercuti. Husband memang dah plan nak pergi berkhemah bawa anak-anak walaupun hakikatnya Ibu dorang ni nak ke PD -majlis kawen kawan kolej dulu. But, seperti biasa, Ibu follow aje la tukang driver nak bawak ke mana. Ibu is okay je. 


Plan asal - berkhemah. 

Di mana? - tak menanya sebab konfem penuh. Husband dah buat kajian dia siap-siap, as Ibu, awal pagi la siapkan bekal. Kata nak bangun awal. Tapi entah nervous punya pasal jam 4.30 pagi baru dapat lelap kejap. Habis alarm 6 pagi, melompat katil la siapkan apa yang perlu. Yang penting bekalan makanan untuk rakyat dalam kereta. 


Rupa-rupanya Husband dia nak jelajah sampai ke Pantai Pasir Lanun, Mersing sana. Katanya biar naik sampai ke atas dulu. Nanti tak ada kosong kita turun sampai ke sebelah Desaru sana. Okay. (ibu is semua okay) 

Perjalanan kami dimula jam 9 pagi. Itupun jenuh kejut abang Najmi tu. Pesen dia, over excited malam, (sebelum kejadian) besok dia dah penat mula pasang perangai dia. Haa, tapi tu laa. geram aje ibu nengokkan. Anak kedua  begitu la dia kan. 


Ikut jalan Ulu Tiram, terasa sekejap je sampai. Singgah beli barang makan sikit sebagai stok sebelum teruskan perjalanan. Masya Allah, sampai di Pantai Pasir Lanun, tobat lahum. Masuk ke pusing-pusing kena bayar sampah (khidmat pembersihan) RM3. Memang sedekah la jawabnya kalau sejuta umat dalam tu. 


Maka kami keluar. Turun la sampai ke Tanjung Leman. Masuk ke Pantai Mawar. Husband kata Pantai Mawar pernah viral sekejap sebab ada port bergambar cantik. Sekali  rupa-rupanya pantai persendirian. Kena tutup sebab pembersihan. Jalan la kami lagi, sampai Nayla membebel. 


"Ibu bila nak pasang khemah ni? Bila nak berenti jumpa pantai?" 

Lama sangat pusing-pusing, nampak pantai tapi tetap tak leh turun. Pahtu  disebabkan bekalan Nasi Goreng, sosej dan Ayam Goreng saja tinggal. Kami singgah makan di Kedai Asam Pedas Kak Bedah di Teluk Buih. Boleh la buat isi perut. 


Usai makan, siapkan anak-anak apa semua jam 4 petang jugak kami gerak. Ntah ke mana Husband nak bawak, kami ikut saja. Memang lokasi dia tempat-tempat berkhemah la cerita. Singgah di Dataran Mersing, anak-anak sibuk kata nak main taman. Hairan jugak masa tu, Taman boleb buat kenapa tak tandas awam? Dekat tepi pantai tu. Masa tu air surut jauh nuu ke tengah sana. Memang landai sungguh situ. Orang ramai turut ke sana bermain. Nasib juga Nadhira tidur, kalau tak penat si kakak dan abang bermain situ je. 


Tak jauh perjalanan, Anak-anak dengan Ibu sekali tidur. Husband mencari port sendiri. Haha Sian dia. Ibu ni memang co-pilot tak boleh pakai. Sesekali tersedar, ngajak la dia nyembang. Lalu, Felda Tenggaroh 2. Katanya ada mak cik tinggal di sini. Tapi lama sangat tak jumpa konfius di Tenggaroh 2 ka 3. Akhirnya, Logok Campsite menjadi destinasi terakhir. Alhamdulillah ada rezeki, tempat kosong seorang abang tu baru nak keluar. Cuma kena tunggu sekejap sementara dia siap berkemas. 


Jam 6.30 petang baru Husband dapat pacak khemah. Itu pun berebut dengan angin kencang. Anak-anak usah la cakap, memang teruja amat. Hari pertama kami sampai apa yang merisaukan Ibu ni adalah tandas dia kena beratur. Masya Allah. Bayangkan dengan anak-anak kecik lagi. Memang ada paip kat luar. Tapi macam. Hurm..  Bak kata akak sorang tu, bebel sama-sama masa beratur. Ni dah serupa Kem Survival dah kena beratur tandas. Haha 


Tapi, selepas 2hb orang ramai dah balik, okay je tandas tu. Tiada masalah beratur pun. Pihak Pengurusan pun sedang dalam pembinaan penambahan tandas dan bilik air. 



Masa kami pergi ni, RM20 untuk dewasa RM10 untuk kanak-kanak. Selebihnya sama saja. Memang masa tu ramai orang pacak khemah unta ja. Kami beginner, kecil-kecilan la dulu. Janji boleh tidur. 


Lapangnya kawasan ni bila orang sudah tiada. Hari nak pulang baru dapat amek gambar. Al-maklum la, shy shy cat gituu.. Kawasan perkhemahan ini jika dari jalan besar sejauh 1-2km ke dalam. Lalu jalan tanah merah, agak mencabar bagi kereta bukan 4x4 ni. 

Tiger Base Camp jugak bersebelahan dengan Logok Campsite ni. Husband kata, ada rezeki boleh cuba TBC pulak. Majoriti pakar perkhemahan kata TBC ni kayangan sikit harga dia. 




7 port yang ada pondok disediakan untuk kemudahan kita memasak. Kalau boleh dapat pondok, memang puas hati. Cuma nak gaduh sikit dengan angin kalau nak masak tu. HAHA



Hari pertama sampai, sampai 3 lapis barisan khemah tau. Semua khemah besar-besar. Hobi warga kayangan ni. Tapi  memang puas hati la kalau dapat ke mari. Dengan tiada perkhidmatan telefon. Memang sunyi dari dunia luar buat sementara waktu. Ada yang kata, Celcom kuat kan situ. Wallahu alam. 


Port khemah kami betul-betul depan pejabat pengurusan. Senang kan? Rezeki dapat dekat ngan tandas, pejabat dan juga surau. Nak ke pantai pun tak jauh la. Cuma, tak ada la boleh terjun terus kan? 


Kemudahan ATV juga ada tau. (betul ke nama benda ni ATV?) Boleh sewa RM40/sejam. Korang habis pusing pun tak sampai sejam. Memang best. 


Suasana khemah kami di waktu malam. Cute kan? Doakan ada rezeki lebih boleh beli khemah besar sikit. 


Malam kedua la lagi best, sebab dah sunyi sikit dan kami boleh berjalan tanpa mask. Haha Memang terasa dunia ini kami yang punya. tenang aja. 


Sebelum berjalan, mari makan malam dulu. Hanya maggi dan sambal ikan bilis dalam tin sebagai permulaan. In shaa Allah ada rezeki kita beli box ais tu, boleh bekal barang basah. 


Pantai yang sangat landai. Jalan dari Mersing sampai ke mari, serupa Tanjung Sedili je. Ye laa, nama pun pantai dan air laut yang sama. 


Oh, my. Subhaanallah Maha suci Allah untuk kesempurnaan alam ini. Sepanjang berada di situ, alhamdulillah juga tiada hujan walaupun terpaksa bertarung dengan angin yang kuat. Malam pun begitu. Kuatnya angin sampai risau terbang saja khemah kami. 



Pengalaman pertama Nadhira pergi mandi laut. Yang gegirls masing-masing masih bayi dah bawak ke pantai. Abang Najmi membesar zaman pandemik, dah setahun lebih baru dapat jejak pantai. Alhamdulillah juga ketiga mereka tak takut dengan pantai sampai Ibu pulak seriau tengokkan keterujaan mereka itu. 


Kita kasi tanam mereka. Najmi syiok ditanam oleh ayahnya. Nayla tak dalam sangat, itu pun dah sibuk suruh korek balik. 


Bagi Aien yang cepat berpuas hati, Logok Campsite ni pun dah terbaik buat mereka yang nak bawak keluarga berkhemah yang serba serbi cukup la bagi berkhemah. Jangan la expect ada warung ke apa kan di campsite begini. Dia lengkap dengan kemudahan tandas, surau dan warga pekerja sangat ramah membantu orang ramai. Masa orang beratur nak mandi petang, dok tanya. Ada air ke tak. Sebab sekali tu mandj petang, air sendu amat. Rupa-rupanya ada yang tutup paip utama. Tersalah pusing agaknya. 

Rasa macam gateaway sungguh bila terputus dengan talian luar. Kita hidup dalam dunia kami small family je. Bila dah keluar, berdesup masuk whatsapp dan ada juga video call dari adik beradik. Al-maklum la masa tu kan cuti, jadi ambil kesempatan la nak VC dengan anak-anak buah tiga ketul ni. Maafin kami, berjalan kami wai~ 

Next, Husband kata nak repeat tempat lain pulak. Misi dia memperbaharui setup khemah dia supaya anak-anak lebih selesa. Ini pun budak-budak setiap kali keluar ingat nak pergi berkhemah lagi. Masa kecik la kita kumpul memori bersama. Ibu rakam, simpan dalam media sosial. Supaya bila kami tiada, mereka boleh tatap bersama. Kenangan itu sentiasa hidup dalam ingatan seseorang. 

Kan? 





Ahad, Februari 06, 2022

DRAMA KOREA: Our Beloved Summer (2021)

 

kredit gambar: wikipedia

Tajuk: Our Beloved Summer / That Year We 

Genre: romance, comedy, life

Bil. Episode : 16 

Channel:  SBS / Netflix

Cast: Choi Woo Sik, Kim Da Mi, Kim Sung Cheol, Roh Jeong Ui

Sinopsis:o

Choi Ung (Choi Woo-Sik) and Kook Yeon-Su (Kim Da-Mi) broke up 5 years ago. A documentary they filmed during their high school days becomes popular. They don’t want to, but they have to stand in front of the camera

Choi Ung seems naive and a free spirited man, but he wants to have something for the the first time in his life. For that, he shows what he holds in his mind. Kook Yeon-Su aimed to become the top student at her school, but she is now an adult who lives fiercely, adapting to her reality.



As usual, pesimis dengan drama yang pelakonnya tidak la dikenali. (olehku) Jadi lama drama ni lalu, minggu lalu menarik perhatian untuk menontonnya. 


BEST! 


Seru bangat nontonnya! Ha, gitu.. Seperti disinopsis juga, drama ini mengisahkan tentang Choi Ung dan juga Yeon Su selepas kejadian dokumentari mereka ketika di sekolah tinggi kembali viral. Dan pihak produksi meminta untuk dibuat rakaman kali kedua selepas 10 tahun berlalu. Tapi yang kena rekod itu, adalah kawan mereka yang kini menjadi junior kepada PD nim~ yang merakam dokumentari tu. 


Ji Ung, best friend Choi Ung daripada tadika sehingga usia mereka 29 tahun itu, tak nak pada mulanya untuk rekod agi dokumentari rakan dia tu. Tapi, entah kenapa selepas melihat rakaman yang tidak disiarkan tu, dia jadi semangat nak rekod. 


"Menjadi penerbit atau cameraman ini, merekod kehidupan orang lain daripada sisi yang lain." 


Selepas dokumentari tu, mereka berdua bersama. Ke universiti bersama. Sehingga sampai satu tahap, Yeon Su terpaksa melepaskan Choi Ung demi satu perkara yang dia tak mahu menjadi beban kepada sesiapa. 


Drama ini diadaptasi daripada sebuah webtoon dan mendapat perhatian apabila BTS's V menyumbangkan suaranya untuk soundtrack drama ni. 




Boleh la dengar sambil baca entry ni. Best OST dia sesuai dengan drama remaja sehingga dewasa yang mana kita selalu impikan kerjaya yang bagus apabila tamat sekolah. Hakikatnya benda itu bukan mudah. Apatah lagi bila kita dah dapat kerja yang kita impikan, akan selalu ada mereka yang menilai hasil usaha gigih kita. 


Plot twist drama ni, bila satu demi satu rahsia terbongkar. 

Choi Ung - sebenarnya anak angkat kepada pemilik restoran Makan bersama Ung itu. 

Ji Ung - suka kepada Yeon Su, teman wanita rakan baiknya. 

Yeon Su - kuat dan pentingkan diri demi menyembunyikan kemiskinannya agar tidak dipijak orang lain. 


Asal cerita ini bersumber kesunyian daripada pelbagai sudut. Yang sebenarnya alam dewasa ni tak adalah best sangat. Cuma bila kita enjoy je hidup kita dan hidup dalam fullest heart, atau erti kata lain,  bersyukur atas segala nikmatNya. in shaa Allah hidup ni akan jadi lebih bermakna. 


Best! drama  ni best. Selalu lalu di fyp tiktok, lelama terpengaruh jugak. korang boleh cuba  tonton lepas layan All of Us Dead ni, lega sikit hati lepas lari-lari tu. haha


Khamis, Februari 03, 2022

DRAMA KOREA: All Of Us Dead (2022)

 

image kredit: soompi

Tajuk: All of us Dead 

Genre: Horror, Suspend, Fiction

Bil. Episod: 12 

Channel: Netflix

Cast: Park Solomon, Park Ji Hoo, Cho Yi Hun, Chan Young Yoon

Sinopsis: Sekumpulan pelajar menengah terperangkap di sekolah mereka, Hyosan High School ketika satu virus zombi mula menular. Mereka desperately melarikan diri daripada sekolah dan juga daripada menjadi zombi sendiri. 



Wei, berlari sama wei tengok drama ni. Actually memang tengah hype kat mana-mana media sosial and as you may know. Memang tipikal cerita zombi, tapi daripada highlight yang berbeza. 


Macam Train to Busan, highlight bapak nak selamatkan anak dia. Atau Happiness di mana askar cuba untuk menyelamatkan diri dan dikuarantin. Dan untuk drama zombi dari Korea Selatan ini pula, highlightnya daripada golongan pelajar sekolah menengah yang sering dianggap sedang melalui masa rebel mereka. 


"Ingat, kita bukan dewasa mahupun kanak-kanak. Kami juga bukan manusia dan bukan zombi." -Nam Ra


Serius cakap, drama ni lagi banyak kena lari kalau korang bukan peminat genre horror atau saspen tapi kadang suka juga nak try tengok. Bak kata Nayla (anak Aien tu) Ibu, cuba tengok elok-elok. Haha 

Virus yang dimulakan oleh seorang bekas ahli farmasi dan juga cikgu sains di Sekolah Tinggi Hyosan, Lee Byeong Chan. Beliau cuba menciptakan sejenis virus apabila kasihan melihat anaknya sering saja dibuli di sekolah. Apabila dibawak ke pihak atasan, masing-masing pejam mata atas kes yang dianggap gurauan anak muda. 


Lee Jin Su, saban hari asyik dibuli sehingga satu hari dia dibuli teruk sehingga terjatuh daripada bangunan  akibat ditolak oleh sang pembuli. Dan ayahnya mendapat tahu Jin Su semakin agresif dan bertukar menjadi zombi, cuba untuk menyembunyikan hakikat bahawa virus ciptaannya sangat berbahaya. Beliau ingin terus membuat ujikaji terhadap orang lain, langsung dicuba pada salah seorang pelajarnya, Hyeon Ju. 


Kesilapan itu bermula apabila Hyeon Ju di hantar ke hospital oleh cikgu lain, dan sebelum itu Hyeon Ju ada mengigit orang lain. Dan virus itu merebak dengan begitu pantas sekali. Seawal episod satu boleh lihat betapa kucar kacirnya Sekolah Tinggi Hyosan akibat daripada virus ini. 


12 orang pelajar dapat menyelamatkan diri dengan menyembunyi dalam kelas mereka. Tapi sedikit demi sedikit mereka kehilangan ahli apabila setiap kali mereka bertindak untuk menyelamatkan orang lain atau cuba mencari jalan keluar, setiap kali itu lah  pasti ada yang tumpas. 


Jadi jom kita highlight beberapa scene yang sangat geram dan mendebarkan sampai anak tegur ibunya jalan berlari tengok cerita zombi. 😂 


  • Masa Gyeon Su dituduh telah digigit padahal sebenarnya atas perasaan benci sesama, dia 'dibunuh' oleh Na Yeon. Masa ni laa, orang cuba la nak survive. Dia boleh pulak salahkan kawan dia tu. Eeehhh geram pulak aku dengan Na Yeon ni. Sampai sudah Na Yeon dihantui rasa serba salah terhadap kawan-kawan yang terselamat tadi, dan ketika Na Yeon cuba untuk memberi  bekalan makanan kepada temannya, malang sungguh nasib bertemu dengan si tukang buli, Gwi Nam. 

  • Lejen Gwi Nam, Sebim (semi zombi) ni lahai.  Tak mati-mati setelah digigit zombi, jatuh dari  tingkat 4, jatuh dari bumbung sekolah. EH, GERAMNYA! Ha, kan dah huruf beso. Dek kerana perasaan dia nak bunuh Cheong San yang telah cucuk matanya dan membiarkan dirinya dimakan zombi. Eh, padahal engko tu dari dapur kantin nak selamat, habis semua kawan-kawan ko dihumban pada zombi. Geram aje laa. Nak tahu macamana dia mati tak? Tengok la sampai habis. 

  • Jimin curiga dengan kebolehan Nam Ra, ketua kelas mereka apabila gadis itu mula digigit Gwi Nam. Sampai sudah wei.. Dia survived! Akhirnya dia dapat merubah dirinya menjadi lebih hebat daripada Nam Ra sebelum itu, yang cuma tahu belajar sahaja. 

  • Sedih part dorang kena tinggal tentera apabila ada seorang pelajar, Eun Ji (kot) yang p gigit kawan dia, Cheol Soo di pusat kuarantin. Sebab geram dengan Cheol Soo, yang pengecut sebab nak mampu selamatkan Eun Ji ketika mereka sama-sama dibuli. Dia marah dengan Cheol Soo jugak sebab turut sama subahat untuk menyebarkan videonya tanpa rela. 

  • Padan la muka Cheol Soo tu, masa dia diselamatkan oleh tentera pada awalnya. Masa tu, dorang lain semua tengah sibuk ketuk pintu bumbung suruh dia bukak. Dia boleh pentingkan diri kata dah tak ada orang lain. Eh, Eh..  Haaa sepik asai ko sia! 

Ada la banyak scene yang rasa macam kelakar, tense, dan juga romantik budak sekolah ni. Yang sibuk nak kenal erti cinta. Yang mula mencari rakan yang benar-benar mengenali diri mereka. Masa umur ni juga la orang ramai jumpa best friend forever kan? Walaupun Aien sendiri tak tau pengalaman baju putih kain biru muda ni, tapi suka tengok spirit dorang dalam ni. Walaupun dorang ditinggalkan oleh askar, dorang tetap nak selamat dari zombi semua. 


Di penghujungnya, Nam Ra selamat dan tidak lama berupa seperti mana ketika On Jo dan Su Hyeok tinggalkan dia 4 bulan lalu. Nam Ra kelihatan lebih gembira di situ walaupun diajak untuk turut serta ke pusat kuarantin. 


Oh, ada season two kah? No no no.. Nak tahu jugaaa... Omoh...Siapa kawan-kawan Nam Ra tu? Adakah Gwi Nam dan Cheong San mati begitu saja? 
Ish. saja la tu bikin saspen lagi.