Giveaway Vektor 2.0 by Cuya

Ahad, Februari 21, 2021


 Hai, hai 

Dah join belom giveaway by Cuya ni? Kalo belom jom la join. hehe 

Hadiah dia menarik tau. Nak explain pun tak pandai. So, korang boleh je tengok di blog Cuya sendiri dengan tekan je banner kat atas tu. Dah alang-alang tengok tu, jangan la lupa join sekali tanda sokong sesama rakan blogger. Ye dak? 


Tarikh tutup bila? Cuya cakap dia tak tau lagi. Lagi ramai lagi meriah tak? hehe 


Bila baca balik Cuya cakap sampai 3 March 2021 geng. So, palli waaaa.. join laa


Dah p klik banner kat atas tu. Bai! 


Tersenarai antara 55 Best Blogs by Farhana Jafri

Woop woop wopp! Salam hujung minggu semua! Baru nak bersantai-santai me time sementara kids tidur, dan siap sikit blogwalking merata. Kemudian terjumpa sorang rakan blogger Atie menceritakan dia tersenarai si antara 55 best blogs yang dikumpul oleh rakan blogger Farhana Jafri . So tertarik menarik lantas nak tengok la semua best 55 blogs. And, tak sangka I was in list. Thanks Farhana. 



Ingatkan blog ni tak ada nilai, tak sangka boleh cecah 1.5k jugak. Proud with myself. Thanks jugak buat Farhana sudi kongsi macam ni. 



Tu laa, niche tak tentu. Cacamerba. Semua nak ada. Tengok orang buat itu nak buat, tengok orang buat ini nak buat. Haha Sudahnya tempat curahan hati je laa. Nak kata kongsi bab anak sangat tak jugak. Sebab masih belajar jugak. Makanya kita kongsi la apa yang kita ada saja. 

Terima kasih buat uolls sudi singgah baca, komen di blog ni. I olls appreciated sangat. And uolls jika nak tahu siapa lagi 55 best blogs 2021 yang disenaraikan oleh Farhana Jafri boleh terjah 55 BEST BLOGS you need to follow


Arigato neee~ 

Birthday Giveaway by Nasihattermasyhur

Sabtu, Februari 20, 2021


 

Woah, singkat sangat masa. Apa lagi uolls? Pergi join cepat tau tanda support. Birthday girlz! Happy Birthday in advance. 

Esok date line dia. 21 Februari 2021

Cosmoderm Perfect Balance - Produk terbaru serba pink dari Cosmoderm

Pada 27 Januari lalu, Cosmoderm telah melancarkan secara maya produk terbaru mereka iaitu Perfect Balance Series . Tak sempat hari tu nak join Virtue Launching mereka sebab line tak berapa nak kuat tapi aku memang jatuh cinta dengan product ni, I tell you. 


Kotak yang ala-ala doll house dengan set serba pink sangat menarik perhatian untuk si pengemar pink. 

Perfect Balance Series ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif kerna ianya diformulasikan daripada Prebiotik dan juga Calamine. 


Apa itu Prebiotik dan Calamine? 

Prebiotik - sejenis bakteria yang bagus untuk kulit. Ia bertujuan untuk mengimbangkan mircobiome  kulit dan sekaligus membantu memberi perlindungan kepada kulit wajah. 

Calamine - Memberi pelbagai kebaikan kepada kulit terutama membantu mengawal minyak dan juga sunburn pada kulit wajah. Mengurangkan radang kemerahan serta rasa iritasi pada kulit. 


Untuk menggunakan produk Perfect Balance Series ini ada 4 langkah mudah yang perlu kita ikuti. 


Langkah pertama: Cleanser 


Tekstur dia macam cream yang sangat pekat, letak sikit je pun dah cukup rasanya. Tambah sedikit air dan gosok pada wajah. 

- Mula pakai tak berkenan dengan tekstur dia sebab Aien pengemar jenis gel punya pencuci. Lelama jatuh cinta pulak. Ha ha 


Langkah kedua: Toning Lotion


Sebelum guna, harus digoncang terlebih dahulu. Kemudian tuangkan di tapak tangan dan dap dap je pada wajah. Jangan gunakan kapas. Bimbang ia lebih serap pada kapas tersebut dan kita tak peroleh kebaikan calamine tu. 

Pakai toner+lotion ni selepas cleanser. Bila pakai rasa selesa dan lembut je kulit. Macam Aien ada dry skin pada sekitar hidung, situ dilebihkan sedikit dan hasilnya sangat berpuas hati. 


Langkah ketiga: Wow Soothing Cream 


Wow Soothing Cream merupakan Moisturizer yang berfungsi melembapkan kulit wajah. Ianya mengandungi lebih 3juta Prebiotic dan sangat penting dalam rutin penjagaan wajah. Jadi jangan tinggalkan cream ni tau! 

Digunakan selepas toner tadi. Aien paling tak gemar cream ni. 😅 Sebab dia pekat sangat dan a bit waterproof gitu. Bila sapu di wajah rasa melekit sikit. 


Langkah keempat: Sun Milk SPF 25pa++ 


Terakhir, jangan lupa sunscreen atau skin protector dari sinaran UV matahari. Teksturnya agak cair sedikit berbanding wow cream tadi kemudian ratakan di seluruh wajah dan juga leher. 

Walaupun tak keluar ke mana, SPF ni jangan dilupakan kerana ia melindungi wajah daripada sinaran UV dan juga kekotoran sekeliling. Masak pun wajib pakai. 


Nah, senang dan mudah saja kan untuk menjaga wajah agar nampak lebih bersih dan segar. Produk Perfect Balance yang sesuai untuk semua jenis kulit dan kulit sensitif juga tau. Dapatkan Set pink ini di Watson atau beli saja di kedai maya Cosmoderm di Shopee. 

Selamat mencuba! Penjagaan kulit wajah yang sempurna bermula dengan Cosmoderm. 😘 


Kisah aku & antenna

Jumaat, Februari 19, 2021

 


Hai, ada yang menunggu ke Aien sambung kisah antenna dari cerita sebelum ni? Ha Ha perahsan je kan. Well, tak ada orang tunggu pun nak cerita la juga kan. 

Pengalaman betul, beli TV online. Dah beli TV rupanya kena ada antenna baru boleh dapat siaran walaupun dah ada DTV built in. 

Dah beli antenna lokasi kedudukan TV jugak amek peranan. Beli noobis buat kerja gitu la dia. Udah la sekarang asyik nak emo jer.. Adoooo


Bila Encik Husband dah purchase antenna dari Shopee menunggu juga la dia sampai. Siap boleh barang dari Sarawak sampai dulu padahal. 



Kalau berkenan tekan la gambar tu k. Bagus juga antenna ni. Clear dapat line, tapi nak kena pandai cari. Macam Aien dok rumah burung ni struggle sikit. Nak salahkan antenna padahal sendiri tak pandai. Haha Baca review ada kata letak atas TV je pun dah clear. Seronok je baca kan. 



Mula plan nak letak sebelah hujung sudut ruang tamu, sebab TV besa, tengok dekat sangat sakit mata. Tapi, lihat la betapa antenna tu bergulung kat situ. Mula-mula clear, tapi bila kita nak enjoy tengok drama ke apa, dia stucked. Macam... Bukan lagu stucked Justin Bieber dengan Ariana tu. Geram pulak ati bete.. Last Encik Husband cakap, cuba la alih pegi ke sebelah pintu sana.. Mana tau dapat. Maka beralih la ia. 


Maka, di sini la ia selepas dapat kesemua chanel MyTV dengan penuh jelas. Tapi, sakit mata sebab jarak antara kita dan TV tu dekat sangat. Menyesal pulak beli TV beso. Kalau ngintai dari dalam bilik pun jelas lagi rasanya. Cuba juga kami alihkan rak tu membelakangkan pintu sliding tu, aik, heran. Tak dapat pulak channel. Padahal tak usik antenna pun. Aneh bin ajaib. Saja la tu nak duduk situ.  

Kalau orang datang la kan.. memang bersendat la nak tengok tv situ. Ada jugak terdetik dalam hati nak beli outdoor antenna, letak balik rak tu ikut posisi cadangan asal. Luas sikit mata memandang. Encik Husband kata membazir. 😅

Hurm, tengok je la situ musim PKP ni. Lain kali kita fikir lagi. 😂 letak situ anak-anak suka main kat TV tu. sebab dah terbiasa situ play area dorang.  Adoo  Ibu is dilema dalam ubah suai rumah ni. Lain pulak dah masuk kisah dia. Cerita antenna dah habis. Ni nak masuk cerita ubah suai selesa mata memandang pulak..Pening~ 

Korea Movie: Space Sweepers (2021)

Khamis, Februari 18, 2021


 Tajuk: Space Sweepers / Lightning Ship 

Genre: Sci-fi, Action, Adventure, Fantasy

Duration: 2 jam 16 minit

Cast: Song Joong Ki, Kim Tae Ri, Jin Seon Kyu, Yu Hae Jin, Park Ye Rin

Sinopsis: It’s 2092 and space is littered with floating satellites and deserted spaceships. The crew of the junk collector ship, The Victory, travels throughout space looking for saleable garbage. With heavy competition from other junk collector ships, speed is the key to besting their rivals from other nations. 

When they discover the humanoid robot named ´Dorothy’, a known weapon of mass-destruction, a risky business deal soon follows. 

Soompi©


Tae-Ho (Song Joong-Ki) is a pilot of Spaceship Victory, which is led by a captain (Kim Tae-Ri). Tae-Ho will do anything to make money, but he is always broke. Tiger Park (Jin Seon-Kyu) and a robot (Yu Hae-Jin) are crew members of the spaceship.

Asianwiki©


SPOILER ALERT

 

Bila dah tengok movie ni, memang wow sangat dengan hasil CGI dorang Korea. Mantap! 

Movie mengisahkan seperti di sinopsis, Tae Ho yang sentiasa menjual apa saja untuk dapatkan duit. Pada mulanya tak faham kenapa dia asyik nak cari duit. Rupa-rupa bila dah half way movie baru diceritakan. 

Movie ni kalau korang nak tengok ada saja di Netflix atau pun boleh muat turun di telegram. Confirm tak menyesal tengok. 

Ingatkan Dorothy tu betul-betul Weapon, rupa-rupanya dia sebenarnya ubat untuk bumi kembali segar. 

Nak dijadikan cerita biasa la Sci-Fi genre, Bumi telah menghadapi masalah suhu panas yang telalu tinggi sehingga seorang saintis membina sebuah kehidupan baru di angkasa lepas. Maka yang kaya dapat menyelamatkan diri sendiri dan keluarga mereka. 

Manakala yang miskin terus berusaha keras untuk menjadi penduduk di dunia yang selesa itu. 

Tae Ho yang dahulunya seorang juruterbang yang hebat, tapi disebabkan dia menyelamatkan seorang bayi tanpa kebenaran, dia langsung dibuang kerja. Masa dia cuba nak adapt dari dah biasa kaya jatuh miskin anak dia pulak hilang. Syarat nak cari anak dia tu, dia kena sediakan duit secara tunai sebab dia dah bukan lagi netizen di angkasa tu.

Kira kapal Victory ni semua orang yang hebat la kisahnya. Cuba nak lawan balik idealogi yang dibawa oleh saintis yang konon nak buatkan kehidupan baru di angkasa yang sebenarnya dia yang cuba nak musnahkan bumi. 

Psycho betul! 

Dorothy yang berjaya diselamatkan oleh team kapal Victory ni, akhirnya berjaya selamatkan bumi.  


Secara keseluruhan, Best! Wajib tonton. kBai

the's Love Giveaway

Isnin, Februari 15, 2021

 


Disebabkan kekeringan idea dan ketandusan mood untuk menulis review or so whatever, demi untuk tidak membiarkan blogku sepi tanpa bicara,jom la join giveaway by this lovely lady. 

The giveaway will be end at 28 February 2021. 

So, ada lagi masa. Jom join. Hadiah yang paling best apa tau? We olls yang join diletakkan falam bloglist dia, which is everyone yang singgah ke blog dia, pasti akan tertarik dengan blog kita. Gituuu.. 

Makanya, kalian usah segan usah silu.. Mari la memeriahkan lagi giveaway by thes ni.. 

Cam biasa, klik jer banner kat atas okay? All the best to all contestant.:)

Giveaway Sii Nurul

Rabu, Februari 10, 2021


 Lama dah simpan kata nak join. Baru ada kesempatan ni haa up entry. Okay. Dengan lafaz bismillah kita join. Moga ada rezeki buat kita semua. 

kOrang nak join, masih berbaki 10 hari lagi. Jom klik banner di atas untuk join tau.

All the best!

Finally, TV pun sampai

 


It's here gais! Finally! Akhirnya tiba juga TV yang ditunggu dengan penuh ketidaksabaran. Jika korang tak tahu cerita ni adalah sambungan sequel dari kisah ini: 

Pengalaman beli barang letrik dari Shopee

Dan ringkasannya sangat tak menarik. Dan aku yang tak serik. Order lagi . Ha Ha Ha Tapi kisahnya meleret apabila aku order 30/1 dan 4/2 baru seller post out, setelah jauh perjalanan dia dari Selangor ke Johor, tiba di kediaman kami juga akhirnya. 

Beli dari Shopee Mall, agak berbaloi jugak 40' dengan harga RM799 free shipping. 


Masih sama dengan TV yang aku beli sebelum ni. Saja nak cuba Panasonic ni. He He Untuk kali kedua ni aku pilih poslaju sebagai courier aku. Dengan harapan yang  tinggi yang dia takkan pecah atau berlaku apa-apa pun. Semoga ianya sampai padaku dalam keadaan sempurna dan kami anak beranak boleh tengok TV. 


Tanpa balutan sempurna  cuma ditagged "FRAGILE'  Alhamdulillah TV berjaya mengharungi perjalanannya tanpa sebarang calar mahupun retakan. Alhamdulillah. Bahagia rasa hati. Misi untuk peroleh TV dan nak tonton drama Takdir yang Tertulis di skrin besar tercapai. Tapi, kisahnya belom habis lagi. 


Masih ada satu langkah yang perlu dihadapi sebelum untuk dapatkan channel sekian. Fuh, ini buat stress jugak ni.  Ha Ha Beriya I olls baca step nak setting dia, baca manual bukak youtube. Selagi Encik laki kata.. ariel dia tak da. tak dapat laa.. Ha hA Adooo berulang kali cuba. Katanya TV built in DTV tak perlu ariel. Hurm.. Tido dulu laa. 

Petang baru kami anak beranak keluar misi mencari ariel tu. Dari Mr.diy, Ke ECo Shop sehingga ke Econsave. Sempat lagi rembat beli satay di Pulai Jaya. Eh, Depan kedai makan Abu&co tu. Kawan Encik Laki berniaga situ. Cuba la. Satay dia sedap. Tak sempat nak snap gambar sebab kami kelaparan. Haha

Dapat juga ariel berharga RM5 dari Econsave. Huh, dengan harapan yeay! Kau tunggu aku nak tengok Ila tu masih nak mengedik lagi ke dengan Ean tu. Hish.. 

Malangnya, setelah di -tuning cuma peroleh 13 channel dan 10 radio sahaja. Channel apa ja tu? RTM nak oi. RTM.  Media Prima punya channel semua yilek.. Ibu is give up laa. Hurm. yang hairan channel singapore ngam pulak. Eish... 

Berulang kali kami laki bini cuba. Tak dapat nak oi.. Laki pun cakap. Nak jugak ariel mahal. Makanya tengok ke la RTM tu. Janji esok pagi Nayla dapat tengok kartun kat OKto esok. Dia sibuk nak tengok Omar & Hana. Which is biasa dia tengok dari laptop sebelum ni  Hadoi anak la anak. 

Tengok la bijak tak ibu dia nak settlekan macamana. Kalau tak menyebut lagi dia. 

So  konklusinyaa tunggu la ariel baru dari shopee tu. Lau tak kang nanti aku beli Mi Stick jugak kang. 🌝 

Ha Ha  Gitu la dia. cerita pasal TV ni pun boleh jadi satu hikayat. Esok lusa baca la kisah setting tv tak jadi aku ni. TV dah dapat  channel pulak tak ada. Heeee... Apa pun tak boleh la nur ni.. 



Chinese Drama: My little Happiness (2021)

Sabtu, Februari 06, 2021


 Tajuk: My little happiness / My Small indeed luck / My little luck
Genre: Romance, Law, Comedy
No of Episode: 28 
Cast: 
Sinopsis: 

Cong Rong has long dreamed of becoming a lawyer, but her mother is absolutely determined to see her daughter study finance abroad. Hoping that her daughter will successfully settle down somewhere overseas, Cong Rong’s mother won’t take “no” for an answer. Unable to convince her mother to let her pursue her dreams, Cong Rong has no choice but to do as her mother wishes. Or does she?

After successfully convincing her mother that she has set off for distant lands, Cong Rong secretly returns home to begin work as a legal intern. Taking on her first case, Cong Rong comes face-to-face with her childhood friend, Wen Shao Qing. Now a surgeon, Shao Qing isn’t just Cong Rong’s client, he’s also her landlord and next-door neighbor. Tied together by the ever-tightening strings of fate, Cong Rong and Shao Qing find themselves drawing closer, despite their best efforts. Engaged in a never-ending battle of wits, the childhood friends may fight against the ties that bind them, but how long will they be able to resist the inevitable?
(Source: Viki)

~~ Adapted from the novel with the same name by author Dong Benxi Gu.


SPOILER ALERT!

 

The other drama people of Chinese drama fans would suggest for you during this MCO. Because of what? Fair Xing and Daddi Tang was together in one drama before but Daddi Tang just a second male lead. Of course people especially chinese drama fans look forward for their chemistry. 

Ehem.. Ehem.. Alih bahasa please! Haha 


Berdasarkan dari sinopsis di atas korang boleh agak la cerita dia macamana. Mengisahkan tentang Cong Rong yang gigih nak jadi lawyer even tho dia bukan dari jurusan itu. Kerana minatnya sedari kecil melihat arwah bapaknya sendiri juga lawyer. Namun, kerana trauma ibunya, Cong Rong dilarang sama sekali mendekati jurusan tersebut. Alih2 habis saja dia belajar di luar negeri, dia pulang untuk jadi intern di sebuah syarikat guaman terkemuka di kampung halaman. Dugaan dia apabila dia terpaksa bekerja di sebuah hospital yang kebanyakan intern semua tak sanggup. Apatah lagi kes pertama dia harus selesaikan adalah melibatkan seorang doktor neurosurgeon yang sangat angkuh, Dr. Wen Shaong Qing. yang bukan saja client dia, tapi juga tuan rumahnya serta jirannya. 


Masa muda belia. Si Wen Shaong Qing ni gendut. Haha 


Cliche drama ni ialah Saong Qing ni juga lama tunggu Cong Rong ni dek kerana wanita itu adalah childhood sweetheart dia. (alah, cerita cina semua gitu agaknya) 

Mulanya Wen Shaong Qing ni dingin betul dengan Cong Rong, tapi selepas mengetahui wanita itu adalah orang yang ditunggunya sekian lama, dia mula berubah untuk memikat hati Cong Rong. 

Gitu laa. Ping pang ping pong, jalan cerita dia.. mereka bersama kerana satu gosip dan Dr.Wen juga tidak menidakkan gosip tersebut. Makanya mereka mula berdamai antara satu sama lain. Bijak juga Dr. Wen ni dalam strategi memikat hati Cong Rong sehingga wanita itu jatuh cinta padanya. 

Tak banyak masalah pun dalam cerita ni. Suka tengok chemistry Fair Xing dengan Daddi Tang walaupun ketinggian mereka sangat berbeza. urgh, too cute to handle. 


Nah, boleh tengok happy ending dorang di WeTV k. Comel giler Fair Xing diapit oleh dua lelaki tinggi. Yang sebelah dia tu, sepupu Cong Rong merangkap intern Dr Wen. Jadi cupid la antara Shaong Qing dengan Cong Rong ni. Hehe 


Okay, done satu lagi. Next! 

 

Bawal dengan Awning, tapi bukan instant Koleksi Terbaru dari Jimmy Scarves

 


Lajunya Jimmy Scarves ni keluarkan koleksi terbaru. Tercungap-cungap nafas nak kejar. Ada satu koleksi yang Aien miss nak share dengan korang, yet boss dah keluarkan design baru. Urgh!!!! 


Eh,, jangan stress wahai diri. Jom cuci mata dan sambil menahan diri untuk ambil satu daripada koleksi ni. Huish, terbaik! 


Bawal bersama awning, tapi bukan bawal instant

Eh, macamana tu? Biasa ada awning, jadi instant la kan? Tidak wahai para teman semua. Kali ni boss Jimmy datangkan idea berbeza dengan jenis bawal yang 2 design bahkan uolls boleh gayakan lebih dari 5 gaya. Wow! Tak nak cuba satu ke? 



Dengan bidang 60' koleksi Aliaa ini memang sesuai la digayakan dengan awning mahupun tanpa awning. Uolss boleh cuci mata dengan singgah di Instagram @jimmyscarves_skudai tau. Di situ,In shaa Allah akan cuba untuk update segala koleksi terbaru dari Jimmy Scarves. 

Koleksi Aliaa sangat sesuai untuk ibu bekerja

Kenapa? Sebab jika terlambat siap, boleh main sarung je dulu, dalam kereta boleh sauk macamana gaya korang suka. Heee~ ibu tak bekerja ni pun menahan je nak rembat tudung raya ni. Mahar tudung ni keras sikit, haha tu yang kena fikir jugak untuk stay at home mom. Nak tau berapa? Jom rujuk details dan full katalog di Instagram atau Page di facebook @jimmyscarves_skudai okay? 

Moga ada rezeki Aien dari sini. :) 

Giveaway by Ejulz and Atiehilmi

 


First giveaway ni nak join buat tahun 2021. Ejulz ni memang rajin buat giveaway. Pernah menang sekali. Hehee 

Walaupun nampak sikit, tapi benda macam ni salah satu penyebab PV naik. All the best semua. Jom join korang tanda sokong kedua blogger kita ni. 

Giveaway akan tamat pada 28 Februari 2021 tau. Jadi masih punya kesempatan lagi kok.. :)

Korea Drama: True Beauty (2021)

Jumaat, Februari 05, 2021

 


Tajuk: True Beauty / The Secret of Angel 
Genre: Comedy, Youth, Romance 
No of Episode: 16 
Cast: Cha Eun Woo, Hwang In Yeop, Mun Ka Young, 
Sinopsis: 

True Beauty is a romantic comedy about a high school girl Im Ju Gyeong, who rises to pretty girl fame after she masters the art of make-up from YouTube. She turns into a goddess because of her makeup skills, but would rather die than reveal her bare face to anyone. It tells her love story with the only boy that saw her without makeup, Lee Su Ho. Lee is an attractive and handsome boy who appears cold because of his dark past but is actually very caring. They grow when they meet each other sharing their secrets and finding love with each other, but can Su Ho make Ju Gyeong find her true beauty?
Wikipedia© Mydramalist©

Adapted from the webtoon "Yeoshingangrim" by Yaongyi.


SPOILER ALERT! 


Yes! habis sudah drama ni. Saat semua orang nonton Mr. Queen aku tengok ni dulu. Well, mungkin sebab dulu pernah follow up dia punya webtoon di LiNe Webtoon, tu yang macam excited la bila dia diadaptasi jadi drama. 

Over all, drama ni mengisahkan Ju Gyeong yang menjadi mangsa pembulian di sekolah lamanya dek kerana wajah jeleknya. Kemudian dia berpindah ke sekolah baru. Dia dapat ilham untuk berubah menjadi cantik dengan mekap. 

Siapa saja tak seronok bila semua orang pandang kerana rupa? Eh, ke aku je tak suka jadi hot spot? Haha Tapi ni cerita si Ju Gyeong la kan. Akhirnya dia memiliki dua orang teman baik bernama si Soo Jin dan Soo Ah. Dan apa paling penting dia jumpa cjnta hatinya, Lee Su Ho. 

Urm.. macam tak jadi pulak nak cerita. Eh, mood ni.. 


Ping pang ping pong, Lee Su Ho pun suka dengan dia kerana rupa-rupanya Ju Gyeong ni cinta pertamanya masa kecil lagi. Dan Su Ho pun pernah tengok masa Ju Gyeong tanpa mekap. Mulanya dia tak perasan, tapi Ju Gyeong sendiri pecah rahsia. Ha Ha 

Lee Su Ho pun ada masalahnya sendiri. Apabila rakan baiknya, siapakan namanya tu.. seorang trainee di syarikat ayahnya mati bunuh diri akibat tohmahan palsu dari netizen. Kesian. Lee Su Ho tahu perkara sebenar lagi rasa serba salah. Jadi bila seorang lagi kawannya, Han Seo Jun marahkan Su Ho kerana tidak membantu rakan mereka ni, Su Ho pasrah. 

Cliche drama ni apabila Seo Jun pun terjatuh suka dengan Ju Gyeong. Tapi bagusnya Seo Jun ialah dia memilih untuk terus menjadi sahabat buat Ju Gyeong berbanding dengan  Soo Jin juga suka pada Su Ho. Apabila Soo Jin mengetahui rahsia Ju Gyeong yang sebenarnya cantik kerana mekap, digunakan itu untuk menjatuhkan Ju Gyeong. Kesian, sanggup buat kawannya sendiri macam tu. 

Sudahnya dia tak dapat juga Su Ho tu. Malahan dia sendiri dikecam oleh seluruh pelajar sekolah apabila mereka mengetahui kebenarannya. 

Moral dari drama ni: 

  • Kecantikan sebenarnya dari hati. Rupa paras itu cuma satu bonus. 
  • Luahkan apa yang tersirat di hati  sebab orang bukan tahu apa yang tak nampak. 
  • Jujur dengan diri sendiri. 

Dan apa yang penting Ju Gyeong dan Su Ho bersatu semula walau apapun rintang mereka dua hadapi. Yes! Done satu drama. Next! 


ps: Legend of Fei aku pun masih sangkut lagi. Adooo... mood..... 

Menang Top Komentar 2020 di Blog Sunah Sakura

Khamis, Februari 04, 2021

 


Kenangan penghujung tahun 2020, dinobatkan sebagai salah seorang pengomen tegar di blog Sunah Sakura. 


Siapa tak kenal sis Sunah Sakura ni korang wajib terjah tau. Blog beliau yang simple dan penuh informasi memang menjadi pilihan sekiranya korang nak tahu apa-apa info terkini. Aien kenal gitu-gitu sebab sama-sama Sarawakian. Haha 

Lepas dari tu, dari beliau jugak Aien macam nak join JDT blogger. Disebabkan join masa MCO, jadi silent reader je laa. nak join dorang punya event belom ada kesempatan lagi. 


Berbalik pada hadiahnya. Wow, suprise gitu sebab rasa macam dah lupa benda ni. Sejak berbadan dua ni, banyak benda dilupa. Heran betul laa. Alih2 datang je. Lawaknya Sis Sunah ni dok taman sebelah Aien je. Taman yang selalu jadi tempat ziarah hujung minggu untuk beli barang dapur  Haha Tapi, musim covid ni.. poslaju lagi sesuai. 

Hadiah comel je. Thanks aok sis Sunah atas hadiahnya. Nambah la lagik fridge magnet kamek tok.. Dengan planner 2021 yang sangat comel. Sambil tulis planner, boleh la pekena cappucino ke, teh Cameron berperisa Anggur ke. Uish.. pandai betul la pilih hadiah ni. 

Tahun ni macam sepi je dek kerana hilangnya mood nak jalan2 jugak.. hehe 


Lupak iolls mok engkah blog sis Sunah tok eh.. Bah uolls rajin2 aok terjah blog sis Sunah si peminat bunga sakura. eh.. 




Pengalaman refund setelah berbeli barang letrik di shopee

 


Lama berbeno la nak tunggu ko ni apdet cerita yang berlaku dekat 2 minggu dah ni Aien. sorry la geng, ku ni tengah dilanda mood tak mau mengarang. Nak tulis je blocked. Nak taip je yilek idea. Apa cer..  

And tadi balas segala komen mereka yang sudi singgah, and terbaca janji nak cerita kes yang berlaku hari yang sama. Yes. I need to pay the debt. Here we are! 


Kisahnya, sejak aku berjaya mendapat sinaran mentari menyinari.. Eh, nyanyi ke tu? Aku promise kat bebudak nak belanja deme kotak hitam dengan erti kata lain konon nak buat suprise untuk sang ayah. Haha Sekali dengan aku sekali tersuprise sama. 

Buat pertama kalinya aku cuba membeli barang letrik dari shopee. Berkat bantuan adindaku, aku berjaya purchase sebijik tv dengan harga mampu milik bersaiz 40' berserta cashback sejumlah amount harga tv tersebut sekaligus dengan free shipping. Siapa tak gembira wei. 

Disebabkan tak mau la risiko pecah atau sebagainya, kami memilih kedai dari sekitar Johor Bahru saja. Malang itu langsung tak berbau, walaupun seller telah berjaya pos dengan kadar paling segera dan servis terbaik  perkhidmatan courier pulak yang buat hal. Hey la nasib. 



Cantik kan seller balut? siap letak 'fragile' lagi. Malangnyaa. setelah seminggu di peram di pusat mel Janna nul Tuang (nama bukan sebenar) Tampoi Indah, akhirnya tv itu tiba selepas kami pulang dari klinik. Excited mak aih. Siap ada cerita lawaknyaa. 

Sang ayah terkejut la nampak kotak besar. Siap kata banyak duit ibu beli tv. Haha Sekali si Najmi, letakkan jari comelnya meminta sang ayah senyap saja. Haha So kiut... 

Excited la kami empat beranak nak pasang. Yeay! Akhirnya rumah kami ada tv. Baru husband nak pasang kaki tv, aku terperasan kesan retak di bahagian bawah skrin tv. O M G! Tidak .. 


Maaf gambar terbalik. Terus la aku piyem sama seller. 'Boss , tv pecah. " Mulanya seller macam tak puas hati cause bunyinya macam aku ni nak salah kan dia la kan. 

But, dia suruh aku report pada shopee sekian sekian sekian. follow up macamana sebab seller dah bagi yang terbaik kot untuk aku. Makanya itu di luar bidang mereka. 

Telefon Shopee Customer Center,, langsung berikan mereka order ID. dan kita harus nyatakan sebab kenapa nak mohon refund dan return. Dalam kes aku ni, sebab terima damage item. Nasib jugak belom tekan order received kan. So, proceed. Letak gambar apa yang masalah. 

Seller argue bantah la sebab aku nak refund tu. But, don't worry. nyatakan saja sebab kukuh kita nak refund. itu duit kita kan. Dalam masa 4 hari bekerja akhirnya aku berjaya perolehi duit ku kembali yang dibayar semula dalam Shopee Pay. Tak kisah la. Janji dapat balik. Dan seller juga dapat bahagian dia. 

Aku pun piyem seller balik, nak tanya tv tu harus dipulangkan atau bagaimana. Alhamdulillah seller kata tak payah. Makanya tv itu terkontang kanting dalam stor. 

Jika dilihat dari kesan kotak, nampaknya tertindih dengan benda berat. Bila diusahakan untuk pasang, habuk pun tarak di skrin. Hancus habis. 

Memang ceritanya Sadaqallahul adhzim je laa. Namun, aku masih tak serik. Aku purchase sekali lagi tv di Shopee pada 31hb. Malangnya sehingga hari ini seller belom pos. Adeh,,,,,,,,, kenapakah??? Mahu juga aku usul cancel order dan refund jugak ni nanti. Hailooooo..  Beli di kedai saja laaaaaa.. mahal sikit la tapi....  


Korang macamana? pernah berbeli barang letrik ke dari shopee atau lazada ni? Adik-adik Aien cerita dorang ada order juga. bahkan lagi besar dari Aien punya.  kenapakan hasilnya mereka lumayan. Bak katanya lagi, kamu ni tak da luck dalam berbeli barang online. Haha 

Siapa pernah baca, Kisah lemari yang menyedihkan lagi sadis. Haha 

Nak kata kalo beli barang besar ni memang tak ada luck. Kalo setakat kici-kici tu berjutanam jugak sampai kat rumah. Haha nak cerita setakat beli upt online, lah! Beli baju anak-anak. Haha gitu laaa.. Dah laa. tunggu jer la macama kisah tv aku ni. Sampai ke idok.... 

Nanti kita sambung lagi k.. bukan PKP je tau sambung  :)

© kisah aienienka.