Korea Drama: The Uncanny Counter

Sabtu, Februari 27, 2021

 


Tajuk: The Uncanny Counter / Amazing Rumor 

Genre: Action, Supernatural, Mystery, Drama

No of Episode: 16 

Cast: Joe Byeong Gyu,Yu Jun Sang, Kim Se Jeong, Yun Hye Ran

Sinopsis: Tells the story of demon hunters called Counters who come to earth under the guise of being employees at a noodle restaurant in order to capture evil spirits that have returned to earth in pursuit of eternal life.

So Moon is the youngest of the Counters. After suffering from a mysterious car accident as a child, he eventually becomes a central figure among the Counters.

Do Ha Na has the ability to sense the locations of evil spirits, even those that are hundreds of kilometers away. She can also read memories of others through touch and works with So Moon to do away with evil spirits.

Ga Mo Tak is a Counter with incredible strength. He’s a former police officer who lost his memory seven years ago after an accident and is unable to stand idle in the face of injustice. Ga Mo Tak is also So Moon’s mentor.

Chu Mae Ok is a Counter with healing abilities. Outwardly, she’s the chef of the noodle restaurant, but among the Counters, she is the emotional pillar of the group.

Choi Jang Mool is the oldest Counter. He’s in charge of all of the Counters’ expenses, and he is a living legend among the Counters in Korea.

(Source: Soompi)


~~ Adapted from the webcomic "Kyeongirowoon Somoon” written by Jang Yi


Spoiler alert! 


Lama betul nak tulis review pasal drama ni. Asyik loading je. 

Drama ni mengisahkan tentang si So Man yang mendapat kuasa istimewa pada hari ulang tahunnya. Dia merupakan seorang anak yatim yang kematian ibu bapa dalam sebuah kemalangan. Kedua Ibu bapa So Man merupakan anggota polis dan juga detektif. 

Apabila So Man mendapat kuasa, dia pergi meminta bantuan di sebuah kedai makan yang menempatkan orang sepertinya. 

Rupa-rupanya kedai makan itu cuma topeng di sebalik semua urusan Counter a.k.a Grim Reaper a.k.a Malaikat Maut saja untuk menyelesaikan kes roh-roh jahat.

Daripada episode pertama sehingga episode akhir membawa kita menyelusuri kehidupan para Counter serta So Man membongkar rahsia disebalik kematian kedua ibu bapanya . Dan menjawab persoalan kenapa So Man yang tidak koma turut mendapat kuasa Counter itu padahal kebiasaannya ia memberi peluang kedua kepada mereka yang sedang koma saja. 

Keajaiban dan keistimewaan pada diri So Man membuatkan dirinya mempelajari sesuatu yang baru dan menyelesaikan pelbagai jenis kes roh yang lemah mahupun yang kuat.

Korang boleh tengok drama ni di Netflix ataupun boleh cari di telegram. Biasa situ je la Aien tengok. Netflix tengok online, Telegram boleh muat turun. 

Jangan pelik sekiranya sepanjang tempoh ni asyik review drama yang bergenre sebegini tau. Hehe 


 

6 ulasan

  1. Dah masuk list tapi tak sempat lagi nak tengok drama ni.

    BalasPadam
  2. grim reaper paling handsome yg i pernah tgk , yg dlm cita Goblin tu hehe h

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lee Dong Wook itu.. haha banyak la version grim reaper korea ni.

      Padam
  3. Suka gila drama ini.. harap dia buat second seasons la..
    tapi kekalkan pelakon..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.