Chinese Drama: My little Happiness (2021)

Sabtu, Februari 06, 2021


 Tajuk: My little happiness / My Small indeed luck / My little luck
Genre: Romance, Law, Comedy
No of Episode: 28 
Cast: 
Sinopsis: 

Cong Rong has long dreamed of becoming a lawyer, but her mother is absolutely determined to see her daughter study finance abroad. Hoping that her daughter will successfully settle down somewhere overseas, Cong Rong’s mother won’t take “no” for an answer. Unable to convince her mother to let her pursue her dreams, Cong Rong has no choice but to do as her mother wishes. Or does she?

After successfully convincing her mother that she has set off for distant lands, Cong Rong secretly returns home to begin work as a legal intern. Taking on her first case, Cong Rong comes face-to-face with her childhood friend, Wen Shao Qing. Now a surgeon, Shao Qing isn’t just Cong Rong’s client, he’s also her landlord and next-door neighbor. Tied together by the ever-tightening strings of fate, Cong Rong and Shao Qing find themselves drawing closer, despite their best efforts. Engaged in a never-ending battle of wits, the childhood friends may fight against the ties that bind them, but how long will they be able to resist the inevitable?
(Source: Viki)

~~ Adapted from the novel with the same name by author Dong Benxi Gu.


SPOILER ALERT!

 

The other drama people of Chinese drama fans would suggest for you during this MCO. Because of what? Fair Xing and Daddi Tang was together in one drama before but Daddi Tang just a second male lead. Of course people especially chinese drama fans look forward for their chemistry. 

Ehem.. Ehem.. Alih bahasa please! Haha 


Berdasarkan dari sinopsis di atas korang boleh agak la cerita dia macamana. Mengisahkan tentang Cong Rong yang gigih nak jadi lawyer even tho dia bukan dari jurusan itu. Kerana minatnya sedari kecil melihat arwah bapaknya sendiri juga lawyer. Namun, kerana trauma ibunya, Cong Rong dilarang sama sekali mendekati jurusan tersebut. Alih2 habis saja dia belajar di luar negeri, dia pulang untuk jadi intern di sebuah syarikat guaman terkemuka di kampung halaman. Dugaan dia apabila dia terpaksa bekerja di sebuah hospital yang kebanyakan intern semua tak sanggup. Apatah lagi kes pertama dia harus selesaikan adalah melibatkan seorang doktor neurosurgeon yang sangat angkuh, Dr. Wen Shaong Qing. yang bukan saja client dia, tapi juga tuan rumahnya serta jirannya. 


Masa muda belia. Si Wen Shaong Qing ni gendut. Haha 


Cliche drama ni ialah Saong Qing ni juga lama tunggu Cong Rong ni dek kerana wanita itu adalah childhood sweetheart dia. (alah, cerita cina semua gitu agaknya) 

Mulanya Wen Shaong Qing ni dingin betul dengan Cong Rong, tapi selepas mengetahui wanita itu adalah orang yang ditunggunya sekian lama, dia mula berubah untuk memikat hati Cong Rong. 

Gitu laa. Ping pang ping pong, jalan cerita dia.. mereka bersama kerana satu gosip dan Dr.Wen juga tidak menidakkan gosip tersebut. Makanya mereka mula berdamai antara satu sama lain. Bijak juga Dr. Wen ni dalam strategi memikat hati Cong Rong sehingga wanita itu jatuh cinta padanya. 

Tak banyak masalah pun dalam cerita ni. Suka tengok chemistry Fair Xing dengan Daddi Tang walaupun ketinggian mereka sangat berbeza. urgh, too cute to handle. 


Nah, boleh tengok happy ending dorang di WeTV k. Comel giler Fair Xing diapit oleh dua lelaki tinggi. Yang sebelah dia tu, sepupu Cong Rong merangkap intern Dr Wen. Jadi cupid la antara Shaong Qing dengan Cong Rong ni. Hehe 


Okay, done satu lagi. Next! 

 

18 ulasan

  1. suka giler drama ni, hero dia hensemmmmm..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau tak apa. So, I kena follow semua drama dia laaa. Haha

      Padam
    2. ada try tengok drama dia sebelum ni tapi macam tak boleh masuk. dlm drama ni dia lagi hensem..hahaha

      Padam
    3. dalam ni dia bekaliber agaknyaa..

      Padam
  2. macam comel ajeee... kena masuk list ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang comel. Harus .. ni antara drama yang ditunggu oleh ramai peminat chinese drama. :)

      Padam
  3. Assalamualaikum. Wah, mummy ni sempat layan korea ek... ehhehe enjoy blogging!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam. Hahah Curi me time be like gitu laaa.. Hehe

      Padam
  4. tggu lama kekasih lama muncul kembali mmg cliche kan, tapi yg penting if jalan cerita best and tak ada org ketigaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan, ada orang ketiga tapi conflict dia xpanjang. :)

      Padam
  5. Wuuu peminat drama Korea juga ko yee Aien hehehe.. Sis pulak memilih kalau nengok.. tapi nanti nak tengok laaa, bak kata Tiara, heronya hensem hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Sebeb hero dia hensem dia mesti kena tengok sis Lin. :)

      Padam
  6. belum terbuka hati gik mok nanggar cita cina..cita korea pun banyak belum habis..cehh macam mok abiskan syllabus buku teks gaya nya..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha mok tggu habis xda nyaaa. lari2 kelas la. kdg pegi cina lok, kdg p korea, kelak pulang gik layan melayu .. Hahha naisb sik angol palak.

      Padam
  7. menarik gak jalan citer dia

    BalasPadam
  8. Suka drama sweet tak banyak konflik ini.. hehehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.