Finally, TV pun sampai

Rabu, Februari 10, 2021

 


It's here gais! Finally! Akhirnya tiba juga TV yang ditunggu dengan penuh ketidaksabaran. Jika korang tak tahu cerita ni adalah sambungan sequel dari kisah ini: 

Pengalaman beli barang letrik dari Shopee

Dan ringkasannya sangat tak menarik. Dan aku yang tak serik. Order lagi . Ha Ha Ha Tapi kisahnya meleret apabila aku order 30/1 dan 4/2 baru seller post out, setelah jauh perjalanan dia dari Selangor ke Johor, tiba di kediaman kami juga akhirnya. 

Beli dari Shopee Mall, agak berbaloi jugak 40' dengan harga RM799 free shipping. 


Masih sama dengan TV yang aku beli sebelum ni. Saja nak cuba Panasonic ni. He He Untuk kali kedua ni aku pilih poslaju sebagai courier aku. Dengan harapan yang  tinggi yang dia takkan pecah atau berlaku apa-apa pun. Semoga ianya sampai padaku dalam keadaan sempurna dan kami anak beranak boleh tengok TV. 


Tanpa balutan sempurna  cuma ditagged "FRAGILE'  Alhamdulillah TV berjaya mengharungi perjalanannya tanpa sebarang calar mahupun retakan. Alhamdulillah. Bahagia rasa hati. Misi untuk peroleh TV dan nak tonton drama Takdir yang Tertulis di skrin besar tercapai. Tapi, kisahnya belom habis lagi. 


Masih ada satu langkah yang perlu dihadapi sebelum untuk dapatkan channel sekian. Fuh, ini buat stress jugak ni.  Ha Ha Beriya I olls baca step nak setting dia, baca manual bukak youtube. Selagi Encik laki kata.. ariel dia tak da. tak dapat laa.. Ha hA Adooo berulang kali cuba. Katanya TV built in DTV tak perlu ariel. Hurm.. Tido dulu laa. 

Petang baru kami anak beranak keluar misi mencari ariel tu. Dari Mr.diy, Ke ECo Shop sehingga ke Econsave. Sempat lagi rembat beli satay di Pulai Jaya. Eh, Depan kedai makan Abu&co tu. Kawan Encik Laki berniaga situ. Cuba la. Satay dia sedap. Tak sempat nak snap gambar sebab kami kelaparan. Haha

Dapat juga ariel berharga RM5 dari Econsave. Huh, dengan harapan yeay! Kau tunggu aku nak tengok Ila tu masih nak mengedik lagi ke dengan Ean tu. Hish.. 

Malangnya, setelah di -tuning cuma peroleh 13 channel dan 10 radio sahaja. Channel apa ja tu? RTM nak oi. RTM.  Media Prima punya channel semua yilek.. Ibu is give up laa. Hurm. yang hairan channel singapore ngam pulak. Eish... 

Berulang kali kami laki bini cuba. Tak dapat nak oi.. Laki pun cakap. Nak jugak ariel mahal. Makanya tengok ke la RTM tu. Janji esok pagi Nayla dapat tengok kartun kat OKto esok. Dia sibuk nak tengok Omar & Hana. Which is biasa dia tengok dari laptop sebelum ni  Hadoi anak la anak. 

Tengok la bijak tak ibu dia nak settlekan macamana. Kalau tak menyebut lagi dia. 

So  konklusinyaa tunggu la ariel baru dari shopee tu. Lau tak kang nanti aku beli Mi Stick jugak kang. 🌝 

Ha Ha  Gitu la dia. cerita pasal TV ni pun boleh jadi satu hikayat. Esok lusa baca la kisah setting tv tak jadi aku ni. TV dah dapat  channel pulak tak ada. Heeee... Apa pun tak boleh la nur ni.. 



14 ulasan

  1. Hahahaha akhirnyaaa... sampai juga TV ko Aien..
    Ada rezeki beli xBox tu aje..semua channel boleh tengok.. Sis pakai tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xbox mana sis Lin? Ada baca LongTV tu yang banyak channel. Range rega boleh tahan jugak. Hehe

      Padam
  2. beli ja HDMI then connect dgn laptop... hehehe senang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laptop punya hang acaner cite. Haha sebab tu beli tv Haha

      Padam
  3. iboh sik baca entri kamek pasal antena tv..hahahahahhahah

    https://www.sunahsukasakura.com/2020/11/beli-natari-smart-tv-dekat-shopee.html

    BalasPadam
  4. alhamdulillah selamat sampai juga tv baru. adoi masalah juga tak dapat tengok tv3, nak tolong pun sis tak tahu bab gini..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha tolong doakan antenna sampai dengan cpat. Lama juga menunggu ni.

      Padam
  5. tv d umah abe kie x leh detect signal mytv. jd abe kie psg njoi je la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye ke? ada juga ye tka boleh detect? abe kie dok landed ke flat?

      Padam
  6. Sedap ke satay kat situ? Boleh la cuba nanti...Selalu beli satay yg dekat dengan sekolah agama pekan nanas tu je

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap bagi tekak Aien la. Haha Yg depan sekolah agama tu sedap ke? T balik umah mil nak cuba. Haha

      Padam
  7. berbaloi tu 40' dengan harga RM799

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah.. selamat sampainya walaupun jauh..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.