Jumaat, Disember 31, 2021

Segmen bloglist 2022 Mamapipie


 

Haa, gituu.. Last minit baru nampak segmen ni. Hey, al-maklum la baru nak bukak blig du hujung tahun ni. Kesibukan amat. Hai hai Mama, kita join tau. 


Psst.  kalau korang bukak entry ni pada 31 Disember, maknanya masih sempat la tu. Hehe Selamat menyambut Tahun Baru, semoga 2022 will be the great year for us, walaupun terdengar desas desus mengatakan 2022 will be the hardest year. huhuhu All the best semua. 

Khamis, Disember 30, 2021

Cuti-cuti Sarawak: Bahagian Akhir


Fuh, mencari mood untuk menaip kembali artikel yang telah ditaip yang berbaki beberapa ayat saja, alih-alih tertekan butang "CLEAR" pada papan kekunci. Masyaa Allah, dugaan di hujung tahun. Hari terakhir di tahun 2021. Urgh~


Aih, baru sikit dah hilang sabar. Acaner ni? Belom lagi......  Err. Sabar la ni. tu yang baru jumpa mood lagi. Tu la, orang tua pesan jangan suka buat kerja last minit. Itu yang jadi dia. Baik! Kita terus ke bahagian akhir penghujung kita cuti-cuti Sarawak awal bulan december hari tu. Siapa yang belom baca 3 bahagian sebelumnya, boleh la jenguk baca sama. 


[ Bahagian 1 ] [ Bahagian 2 ] [ Bahagian 3 ]


Jadi untuk bahagian akhir ini, kembalinya kami dari Kuching dengan selamat alhamdulillah berehat di malam hari, jadi paginya harus di teruskan dengan misi mencari ole-ole untuk teman pejabat suami dan juga saudara mara di Johor. Sebelum tu, kami menghabis masa selama hampir 2 jam di Taman Buaya dan Hidupan Liar Miri. 


Jalan-jalan di Taman Buaya Miri

Tapi, disebabkan berada di kampung dah talian data terhad, kita taip saja panjang-panjang. Kot la boleh campak gambar barang 2, boleh jugak Aien cuba. Jika tak, tahun baru nanti kita update gambar. 


Okay, tak boleh campak sekali banyak. Satu persatu. Omoh~ jenuh nak skrol. Haha Tak apa. Demimu sebuah diary. Aku sanggup walaupun mata pun dah mula layap. Baik taip laju-laju before bateri totally out. 

Sepanjang umur Aien ni, sejak Taman Buaya ni ditubuhkan pada tahun 2016, memang tak pernah la jejak kaki ke mari. Bila dah ada anak-anak puas menjejakkan kaki ke segala zoo yang ada dalam Malaysia ni. Eceh.  Padahal baru Zoo Johor, Zoo Melaka dengan Taman Buaya ni je. Haha 

Buat pengetahuan korang, Miri tidak mempunyai Zoo seperti kita di Malaya ni, jadi bila dah dapat jejak kaki ke Taman Buaya serta Hidupan Liar Miri cukup beruntung. Aien berpuas hati dengan harga tiket cuma RM 25 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Bawah 90cm atau 3 tahun dapat percuma. Jadi untuk kami 5 beranak, cuma Aien dan suami serta Nayla yang berbayar. Najmi dan Nadhira free of charge babeh. Hehe

Dari pintu masuk korang boleh nampak ada gerai kecil menjual makanan ringan dan minuman. Jika korang tiada membawa makanan boleh la masuk beli air sikit takut semput. Haha Kami 4 beranak, kongsi satu botol air masak berebut. Sebab masa masuk kami ikut pagar lain, jadi tak lalu kawasan tu. Masuk pulak bawak stroller. Aiguu~ This park is not a stroller friendly. Seeloknya kalau ada bawa baby macam kami, cukup sekadar dengan baby carrier je, jenuh nak menggangkat bila jalan tak rata (totally macam feeling kampung) and bila nak tengok buaya makan tu, kena naik jambatan. So, stroller kena tinggal bawah sebab jambatan tu cukup untuk orang je. Consider la kalau kita bawak stroller, pahtu orang lain tak boleh nak tengok view buaya makan. 

Haa, gitu laa. Panjang pulak bebel dia. Selepas tu, ada saja kawasan kantin dia, tapi not recommended untuk muslim. 😊 


Sekali nampak replica kulit buaya, masya Allah. dua orang budak kagum dan gerun betapa besar buaya tu. Aien dalam kepala fikir. Lawa jugak kalau buat beg ni. Haha

Sebelum jumpa kantin tu, ada kura-kura dan labi-labi di sebelah kanan ke kiri. Dah tak ingat. Bila fikir balik, Taman Buaya ni banyak amek style Zoo Melaka. Mula dah letak kura-kura. Bawak tuah ke tu? 


Next, jumpa Beruang Matahari yang agak kelaparan. Rupanya bila lalu di bahagian kantin tadi, boleh beli pisang atau betik untuk diberi makan pada haiwan ni. Lebih kurang macam boleh bagi haiwan makanan gitu. Dah la dia seekor je dalam kandang. Mesti sunyi. Haha 


Seterusnya semesti buaya. Cuma yang diletak dalam kandang batu cuma anak buaya yang masih kecil. Sebelah kiri taman, buaya dan beaar diletakkan sekali. Entah lebih 30 ekor rasanya dalam satu kandang yu. Uish.. Seram tengok bila penjaga dia bagi makanan pada mereka.  Limit cuma 3-5 ekor sekali masa makan. Jika korang datang pagi, sekitar 11.30-12 tengahari, waktu buaya makan. Manakala disebelah petang, sekitar jam 3.30-4 petang. 

Haa, sudah. lupa lagi. 

Rasa macam boring sangat lama sangat bila penjaga tu dok uji sang buaya, sebab nak bagi semua pengunjung yang baru sampai tengok sama, tu yang dia saja slow slow. Kami bergerak ke bahagian seterusnya. 

Di sebelah kiri jalan ada haiwan eksotik iaitu ular manakala di sebelah kanan jalan ada burung dari pelbagai jenis. Siap siapa nak pegang ular pun boleh. kami, ah ah.. No! Haha belom ada keberanian. Jika hendak ke tandas boleh la pergi di belakang tempat ular tu. Haha Bersih, jangan risau! 

Ada camelion, eh sesumpah. Ada macam-macam la haiwan lagi. Serupa zoo pun ada juga. Bayangkan eh, dekat 2 jam berjalan. Pheew. 

Ada tasik buatan yang dihiasi dengan bunga teratai untuk menjaga suhu taman supaya lebih sesuai seperti habitat para haiwan. Haa gitu. Eh.  para ya.. 

Yang penting, banyak juga port lawa untuk ambil gambar. Dengan pencahayan asli daripada matahri, pheww pasti gambar meletup. 

Kemudian, teruskan perjalanan korang ke depan boleh berjumpa dengan kandangan kuda  kerbau atau lembu, ohh kijang atau rusa sebelah depan tadi. Dan kemudian kandang kambing yang sangat luas. Kambing biri-biri pun ada. kOrang pun boleh bagi makan dengan kambing, siap ada loceng untuk panggil dorang makan. Ooohhh.. so cute. 

Sebelum tu, lalu bahagian ular tadi korang akan berjumpa dengan kandang arnab dan port untuk bagi burung merpati makan. Memang ah~ lawanya gambar. Ibu ni aje yang amatur untuk snap the photo. 

Nayla dan Najmi kali pertama nampak arnab sangat teruja dengan haiwan berbulu lebat tu. So fluffy. Najmi catch it! Or, ayah catch bagi pada abang.  Who knows? Haha

Tamat je bahagian kambing jalan dan perjalanan korang pun tamat dengan melalui belakang kandang Beruang Matahari tadi. 

Walaupun tak besar, tapi Aien rasa proud la dapat jalan-jalan ke situ sebab kami adik beradik ni bukan la jenis yang suka berjalan ke tempat begitu. Thanks husband sudi ajarkan anak-anak real world for cantikkan lagi dorang punya chilhood memory. 


Usai melepas lelah sebentar dalam kereta, kami terus ke destinasi seterusnya iaitu mencari ikan masin terubuk, amplong dan kain batik sarawak untuk sedara mara. Dari pasar  Tamu Muhibbah ke Pasar Kedayan, ke Medan apa tu berhampiran pasar juga, See aku anak tempatan pun lupa. Dasar kacang melupakan kulit.  bwahaha Dia bukan apa, banyak betul perubahan dalam 2 tahun aku dah tak balik nih. Pahtu,aku bila balik mana dapat jalan-jalan macam ni. Kali ni seronok sebab husband sewa kereta personally, dan kami boleh berjalan satu family kalau yang lain tak nak ikut. Husband pun boleh treasure jalan Miri. Haa gitu. 

Bila hari da petang sikit, kami terus ke Pasar Malam Seberkas untuk misi mencari Kek Lapis. Sebenarnya kalau ada bajet lebih dan mencari kek lapis sedap, boleh cari di tempat lain. 


Tapi, saja nak jalan Pasar Malam sebab aku craving nak makan Ayam panggang. Tongkeng panggang, pedal dan hati panggang. Uish..  Kalau di sini, kebanyakan bergoreng semua. One of the must get it bila ke Sarawak. 


bAnyak je pilihan ayam cucuk,  Aien piluh berdasarkan rasa hati macam sedap je. Haha Lagipun satu batang tu, adda tiga bahagian hati/pedal dan fishball semua seringgi je. Mana nak cari kat sini? Sosej sebatang pun masih seringgit ui  

Selesai semua misi mencari, kami pulang ke rumah untuk berkemas dan berehat. Pheew esok dah nak balik. huhuhu


LAST DAY AT MIRI

Bila dah siap kemas semalam, kami spend our morning after breakfast untuk ke dobi. Cuci semua baju kotor supaya bila balik dah tak perlu fikir pasal baju lagi. πŸ˜‚ Ngelat ke tak tu? 

Sebelum tengahari lagi, Umi Aien dok telefon ingatkan jangan makan kat luar dia dah masak untuk makan tengahari. Padahal kitaorang jalan-jalan pergi cari barang lain lagi. Jauh pusing sampai ke Piasau. Alhamdulillah jumpa juga barang dicari. Terjumpa pulak nenek Saudara yang tak sempat jumpa. Tu la kan, orang cakap. Saudara mara dah tak kenal dah tak tahu. Kebalan di alam mata semakin ramai. 

Usai pulang, kemas-kemas dan makan tengahari nak bersiap ke lapangan terbang sebab flight kami jam 1720. Dan-dan airasia hantar emel pada suami kata flight ditunda. Apa lagi, ayah pun suruh kami berjalan dengan adik cuci mata lagi. Padahal kami ni dah dalam mood ready to see Johor. 

Jalan la jugak ikut adik yang datang daripada Kuching nak tengok Times Square Miri, yang sememangnya cantik tempat bergaambar. Kemudian ke Coco Cabana lagi. Kali ni dapat la masuk ke dalam. Tapi, hujan pula. 

Jalan punya jalan kami terus direct ke airport sebab risau kot-kot la sebenarnya ada masalah sistem. Nah, sekali sampai jam 2040 flight ditunda. Astaga. Berehat la sekejap kami di surau, isi air panas  Buat susu anak-anak. Masing-masing sudah keletihan tau. 

Selamat jalan Miri, sampai ketemu lagi. Ayah suruh balik Raya Haji terus celebrate birthday cucu dia yang ada dua ketul bulan 7 nanti. Saing birthday dia. Terus buat aqiqah. Tapi,, yang lain nak berkumpul Raya Aidilfitri. 

Kami, wallahualam. kita tengok dulu macamana. Panjang umur mana sampai dulu kita jumpa lagi. 

Kami selamat tiba di kediaman jam 12 tengah malam. Jadi cinderella balik rumah. Alhamdulillah tamat sudah travelog untuk kali ini. Panjang umur jumpa lagi Bumi Kenyalang. 


ps: Nanti kita update gambar dalam ni okay. 





Rabu, Disember 22, 2021

Cuti-cuti Sarawak bahagian Tiga


 

Sebelum memulakan kembali jurnal cuti-cuti kami, mari kita sedekahkan al-fatihah buat mereka yang sedang menghadapi musibah banjir. Al-fatihah. *dibaca ya*


Bismillahirrahmannirrahim. 


Jurnal ini adalah sambungan kepada jurnal cuti-cuti Sarawak kami anak beranak awal bulan December hari tu. Kali ni Aien nak sambung bahagian tiga. Iaitu half way di Kuching sebelum kami pulang ke Miri. 

Terima kasih yang sudi baca dan komen di bawah. Walaupun sekadar menulis untuk simpanan sendiri, kalau ada orang komen pun best jugak. Haha #gilafemes


Hari kedua: Jalan-jalan di Bandaraya 

Pusing dalam kereta je memandangkan adik yang bawakkan. Actually niat di hati teringin nak sarapan pagi di luar. Tapi apakan daya kalau tuan rumah asyik cakap, jauh bahh.. 

Tengahari baru keluar dari sarang. Pusing-pusing cari makan tengahari, rupa-rupanya singgah di KFC saja. πŸ˜‚πŸ˜‚ 
.

Kata adikku sorang, aik~ jauh-jauh datang makan KFC jurrr?  Eh, diam la kau. Orang dah bawak makan pun syukur. πŸ‘€ 

Selepas makan kami berjalan kaki keluar dari Sarawak Plaza barangkali, ke Waterfront Kuching. Alaa, yang ada Jambatan Darul Hana tu. Best di situ ada orang berniaga, dan jalan-jalan lepak-lepak dan ambil gambar memang best. 



Dalam plaza, ada pameran atau hiasa pokok krismas walaupun baru awal bulan. Macam kita, baru hari pertama puasa dah pasang lagu raya. 😬 

Kekalutan nak dapatkan gambar mereka berempat ni memang payah. Sorang tu almost everywhere dia dengan dunia dia. ghisau ghisau ghisau ngangah ni. 



Mereka teruja pertama kali dapat main buih. Macam la kat Johor teda. πŸ˜… Ada, cuma malas la nak belikan. Haha Masa kami pergi ni, jam 3 petang. Orang niaga pun baru nak bukak kiosk dan lori mereka. Panas terik, orang mana la nak ramai kan. Selepas kami usai untuk pulang, baru ramai berduyun manusia memenuhi kawasan. 



Ayah pun nak usha kawasan, update story jugak. Alhamdulillah sepanjang berada di Sarawak, langit semua cantik. Nanti kita buat kompilasi langit Sarawak. πŸ˜‚ 


Aiyoo~ yang belakang tu, makanan memang nombor satu. Tapi malangnya, Ummi dia tak bagi makan manis-manis ni. Makanya kami berhuhu je la. Ngangah capture the moment, sak besar ko tangga. 



Sarawak Cruise. Harga tiket RM69 / person. Dia akan bawak pusing sungai ni la kot. 


Yang ni versi bajet. RM16/person. Ada banyak pilihan bot. 3 jenis kalau tak silap. Ras amacam ada ambil gambar ketiga-tiga bot. Dibelek semula, teda pulak. Maaf la. 


Nayla dan bunganya. Sakan mengutip sebab yang di rumah ni tak lebat macam tu. 


Interframe belakang tu. Bila nak properly amek dia lari. Haa, biar je la. Lawa bistro ni. Depan waterfront. 

Hailo~ itu je ke gambar. Disebabkan iolls risau baju kat rumah, kami cuma jalan-jalan di sini je la. Sebab ada orang tu, husband dia sibuk dok telefon bila bini dia jalan. Tapi, suruh jalan sama dia tamau. Heran benar. bukan suami saya. 

Dah la, pulang jak la kita. Lain kali, buat plan bagus-bagus kita ke Kuching lagik aok. Lagipun rumah adik di Kota Samarahan ke bandar Kuching ni jauh. Lepas ni ada Mak Teh dah kat Kuching. Kita serang rumah Mak Teh je la. hew hew hew.. 

Patung Kuching pun tak sempat nak capture. Tapi, perjalanan balik ke Miri best. Sebab kami singgah di Bintulu . Moh ler kita. 


Day 5: Balik Miri, singgah di Bintulu dan Mukah

Untuk perjalanan balik, kami memilih jalan lama daripada hari tu. Apa yang lain dia sebab masih menggunakan feri sebagai penghubung antara daerah sini dan sana. 


Mula-mula free Muara Batang Lupar. Sejauh >> nanti la tanya ayah balik. aiguuu <<  perjalanan antara dua free ni kita dapat jimat masa sejam lebih daripada jalan yang hari tu. Dan di sekitar kawasan Feri Muara Batang Lupar tu la, ayah tunjuk selekoh mereka kemalangan tahun lalu. 


Masa tu Allah je tahu perasaan Aien. Nasib semuanya selamat. Kereta telah kembali ke rahmatullah. Bersemadi QMS 125 dengan aman. Mak dan adik sorang cuma lebam kesan dari tali pinggang keledar. Begitu juga dengan ayah. Sorang lagi patah kaki. Lebih kurang setahun jugak dia recover dari patah tu. 

Sepanjang perjalanan ni, Ayah Aien tak habis-habis mengingatkan ,  'Nur ambik gambar Nur.." πŸ˜‚πŸ˜… Sempat capai telefon sempat la caputre. Tapi, biasa la kalau ada anak menyusu ni , mana la nak sempat. So moment tu cuma disimpan dalam memori saja. 


Nak suruh aku capture signboard la, capture langit yang lawa la, aduhai ayah. Seakan dia semangat tengok aku snap sana dan sini. Buat kenangan. 


Hampir  10 jam perjalanan, akhirnya kami tiba di Mukah. Ni la langit maghrib Mukah. Subhanaallah lawa kan? Kami bercadang untuk rehat semalam di Mukah dan sewa homestay kawan Ayah aku. Lupa nak capture homestay tu, But it's nice untuk semalam. 


Sebelum ke homestay, kami singgah makan dulu di medan selera tepi jalan. Entah la, otak pun tak leh fikir masa tu. Yang penting aku lapar. Haa, gituu. Order la nasi goreng Pattaya, dan pertama kali aku rasa jumpa yang siap letak mayonis dan sambal ikan bilis. Dan halfway makan baru nak snap. Halal je la kan. 

Alhamdulillah sedap. Umi dan suami order Nasi Lelapan Ayam. Ayah dan kawan order Nasi putih dan Sup Gearbox. Anak-anak makan dengan ayahnya. Sebab Ibu dah pegang Nadhira yang lena dibuai mimpi. 


Ni nama kedai tu la. Jadi kalau korang singgah ke Mukah, boleh la cuba makan kat sini. 


R Man Corner 
Alamat:
Market Baru MDDM, 
Setia Raja Boulevard 
Bandar Baru Mukah.

Boleh juga cari di carian google untuk GPS dia. Aien nak bagi kang di bawak 400++ KM kang, naya korang nak ngikut. 

Keesokan paginya kami awal pagi lagi bebudak dah bangun, mandi dan bersiap. Terus check out dari homestay, dan berjaan sekitar bandar Mukah yang agak lenggang dengan kereta. 


Bersarapan di Fatma Cafe & Catering untuk makan secara Ala Carte. Sarapan untuk dewasa RM6 dan kanak-kanak RM4. Rupanya Ala Carte ni makan tak boleh bertambah. Haha Ibu menyusu ni pergi tambah lagi. Nampak sana lama dah tak dine in. Jakun jadinya. 

Fatma Cafe & Catering
Bandar baru Mukah


Selesai makan, kami pusing-pusing mencari pasar kering Mukah untuk dapatkan stok makanan kering sebagai ole-ole pada keluarga sini. 


Ada mural Sarawak di sini, kita ambik la gambar buat kenangan. Untuk pengetahuan korang, seumur hidup Aien ni la kali pertama Aien jejakkan kaki ke Bandar Mukah. Lain kali kita dapat rezeki pulang sana lagi, ronda habis Sarawak. Hehe #angansaja


Nayla dok pandang belakang sebab risau macam betul je mural belakang tu. Selesai mencari apa yang dicari, kami terus bergerak ke destinasi seterusnya untuk pulang ke Miri. 

Perjalanan dari Mukah ke Bintulu memakan masa lebih kurang 2 jam setengah jugak dengan jalan berbatu-batu hari tu. 

Sampai Bintulu kami di Sri Kandi Kafe pujaan adinda bungso kami. Tempat wajib untuk makan tengahari dengan Nasi Lalapan Ayam mereka. Tapi, biasa la jika kedai tu sedap walaupun tak viral macam di sini. Menjadi perhatian ramai. Kena la pandai berebut tempat duduk. 


Sri Kandi Cafe ni ada dua tempat tahu. Si ikut gambar di atas untuk cari yang kenang dengan review ni. Macam biasa lupa ambil gambar la menunya. Senget laaaaa.. Dah makan, singgah solat di Petronas dan kami terus ke Pantai Tg. Kidurong. Sambil-sambil throwback zaman remaja belia Aien di bandar Bintulu ni. Hari tu kan tak sempat singgah Bila? Nih haa, 




Singgah sini, semestinya kena ambil gambar. Tapi panas lit lit dan memasing tamau pergi ke padang I♥Bintulu tu. 




Dapat satu gambar Atok Opah dan cucu dua ketul. Target nak ambil gambar dengan kesemua mereka. Tapi, ntah apa disibukkan oleh mak dorang ni pun tak tahu la. 


Jangan main-main pantai Sarawak ni bahaya. Risau berenang dengan buaya ja. Padahal tadi singgah di Pasar Kering Mukah katanya nak singgah Pasar Bintulu nak beli ikan bilis bawak balik sana. Sekali terlupa. Anak-anak pun dah penat bermain di taman. Minum air Kelapa kejap di di kawasan tu. Tapi, alahai. Sejam tunggu pesanan. 100 plus dalam tin pun payah-payah nak sampai ke meja. Al-maklum la orang ramai. Makin petang, makin ramai la orang. 



Nasib lighting sini lawa. Ibu pakat la snap-snap snap sakan sampai habis bateri. Haha 


Muka orang dah boring tunggu air jauh import. Dok tanya, bila air nak sampai. 

Kenyang menunggu , kami pun bergerak pulang ke Miri dalam jam 4.30 petang. Bagi selesakan anak-anak dulu baru jalan. Sampai Bekenu, Ayah kata singgah solat di Masjid Bekenu. 


Sampai Miri dalam jam 8.30 malam Alhamdulillah selamat sampai bandar Miri. Singgah makan terlebih dahulu sebelum pulang ke rumah. Dah sampai rumah, nak rehat je. 

Tinggal dua hari je di Sarawak. Nak kena cari ole-ole dan pesanan rakan suami sebelum pulang nanti. Esok-esok kita sambung lagi bahagian terakhir cuti-cuti Sarawak ni. 

Ibu simpan buat kenangan. Mana tau Ibu dah tak ada nanti anak-anak boleh baca kat sini. Kenangan mereka masa kecil kan. Dah la Ibu menaip ni bengang je dengan loading namati line ni nak sambung kelajuan taiping Ibu. Ah~ lantak la taipo. Malas nak edit. Malas-malas pun Ibu edit jugak menunggu huruf keluar satu persatu. Eh~ 

Terima kasih korang sudi baca diari Ibu ni. ♡

Ps: mudahan mangsa banjir di Selangor, Pahang, Kelantan sentiasa diberikan kelapangan hati dalam menghadapi ujian ini. Amin ya rabbal alamin. 



Isnin, Disember 20, 2021

Chinese Drama: Love and Redemption (2020)


Tajuk: Love and Redemption / The Coloured Glaze
Genre: Wuxia, Romance, 
Bil. Episod / Durasi: 59 / 45 minit per episod
Pelakon: Cheng Yi, Crystal Yuan, Liu Xue Yi, Zhang Yu Xi, Bai Shu dll
Sinopsis: Seribu tahun berlalu semenjak peperangan iblis dan kayangan berlaku, Bintang Mosha dan Dewi Perang dihantar ke bumi untuk melalui proses kitaran hidup semula. 

Di bumi, Chu Xuan Ji, anak kepada ketua Shaoyang Seksyen telah kehilangan 6 deria rasa dari lahir lagi. Ketika kejohanan antara seksyen, dia berjumpa dengan Yu Si Feng, seorang ahli yang berbakat dari Lize Palace yang lahir pada hari yang sama dengannya. Mereka kemudian menjadi kawan baik walaupun mendapat tentang hebat antara seksyen. Sebaik saja pulang ke Istana Lize, Si Feng telah dihukum teruk kerana melanggar syarat Istana Lize dan kemudian dipaksa memakai topeng muka yang boleh meragut nyawanya. Manakala Xuan Ji pula meninggalkan rumahnya untuk berlatih martial arts. 

4 tahun kemudian, takdir telah menemukan mereka kembali. Dan mereka mula mengembara bersama. Sepanjang perjalanan, pelbagai kisah, rahsia dan konspirasi yang terbongkar melibatkan tiga alam iaitu alam iblis, kayangan dan juga alam manusia. Penemuan ini boleh memberi kesan pada ketiga alam ini dan bagaimana hubungan Xuan Ji dan Si Feng pada akhirnya?  -kredit:dramasianwiki.


PENDAPAT SELEPAS MENONTON


Lama betul Aien peram drama ni. Baru dapat tengok. Bila dah tengok, adik ipar cakap drama ni tengah ditayangkan di 8TV. Tapi, tak pasti jam berapa. Biasa jam 9 malam la kan? 


Mula tengok, aish~ kind of boring dan slow jugak momentum drama ni. Lagi-lagi kita dok tunggu apa kaitan dorang ni dengan kayangan tu. Jauh nuuuu dah 40 episod baru reveal. Dia bagi kita layan dulu kisah cinta antara Xuan Ji yang tidak berperasaan itu dengan Si Feng yang sangat berdedikasi, namun dilarang untuk bercinta. 


Hampir seminggu juga pulun tengok drama ni. Bila dah part best sikit, sayang pulang nak skip. Kejap tengok kat TV, sebab dah ada kat Netflix. Sekejap tengok kat fon. Sampai Nayla pun cakap, Ibu nak tengok drama Ibu ke? πŸ˜‚ Dan mereka pun bermain saja. 


Okay, berbalik pada kisah Xuan Ji dan Si Feng. Aien rasa macam nak skip je sampai part yang mereka perlahan-lahan tahu kisah silam mereka melalui cermin lampau. Cermin Lampau itu merupakan barangan kayangan yang telah dipecahkan dan Xuan Ji harus mengumpul semua cebisan cermin itu untuk mendapatkan derianya kembali. 


Xuan Ji yang selama ni polos dan naif, mula menunjukkan rasa hatinya bila si ayah, Ketua Shaoyang melarang beliau untuk mendekati tapak rahsia simpanan Shaoyang. Dia dapat masuk tu pun sebab secara tak sengaja bersama dengan Si Feng. Secara tidak sengaja juga, Xuan Ji menanggalkan topeng muka Si Feng, sebagai tanda pengikut Istana Lize. 


Nasib juga jalan cerita senang nak faham. Macam predictable, tapi unpredictable. Haa gitu la~ Tapi, slow namati. Setiap cebisan cermin Lampau yang diperolehi Xuan Ji secara tak langsung mendedahkan kisah silamnya sekaligus mengembalikan satu per satu derianya. 


Hao Chen, senior Xuan Ji agak terkejut apabila mendengar Xuan Ji tahu akan cermin itu. Aien dah mula saspek dengan Hao Chen ni. Dia macam baik, tapi jahat. Gitu la..


Dalam pengembaraan Si Feng dan Xuan Ji mencari cermin tu, bermacam perkara yang mereka lalui. Berhadapan dengan masalah orang kampung yang sentiasa memandang tinggi pada pertapa. Bila selesai satu masalah, Si Feng dan Xuan Ji terpisah dengan kawan-kawan yang lain. Masa ni, Xuan Ji dapat kembali pedang Dingkun, iaitu pedang semasa dia menjadi Dewi Perang. Si Feng mula menyelesai teka teki diri Xuan Ji. Apatah la Xuan Ji dapat membuka topeng muka  Sumpahan Cintanya. Namun, disebabkan Xuan Ji tiada perasan, Si Feng masih juga terkena sumpahan itu walaupun topeng ditanggalkan. 


Bila ketahuan dengan penolong ketua Istana Lize Yuan Lang, Si Feng tak faham kenapa penolong ketuanya itu terlalu busuk hati dengannya. Rupa-rupanya Yuan Lang ni la iblis bertopengkan syaitan. Haa, gitu busuk hati. Tamak semua kat dia la. Yuan Lang nak khianat semua sekta untuk dapatkan khazanah kayangan yang menjadi jagaan kelima sekta yang ada demi melepaskan Raja Syaitan. Iaitu bintang Mosha, Rahu Cetu. 


Dipendekkan cerita, rupa-rupanya Chu Xuan Ji itu adalah Dewi Perang dan sebahagian daripada Bintang Mosha. Dia diciptakan untuk kayanagn oleh Raja Bailin yang obses konon nak hancurkan kejahatan. Tapi, peluang yang boleh diambil ketika Alam Syaitan menawarkan kedamaian tidak digunakan olehnya. Bahkan dia membunuh kawan baiknya sendiri. 

Sedih bila tahu Si Feng 9 kali hayat dia bersama dengan Xuan Ji tetap mati ditangan wanita itu tanpa sebarang ihsan, untuk hayat ke 10 ini dia tetap menunggu Xuan Ji untuk setia dan cinta padanya kembali. Bertambah sedih apabila sebenarnya deria rasa milik Xuan Ji itu ditutup oleh Raja Bailin demi terus memiliki Dewi Perang di sisinya. 


Geram aje nengokkan Hao Chen a.k.a Raja Bailin ni. Konon kata tak suka dengan Dewi Perang. Buat semua itu untuk kesejahteraan Alam Kayangan. Hakikatnya dia tamak untuk menguasai ketiga alam. Sudahnya dia mati bersama Rahu Cetu sebagai balasan atas perbuatannya. 


Mesti la kesudahan Xuan Ji dan Si Feng dapat bersama. Dan mereka memilih untuk hidup sebagai manusia berbanding di alam kayangan. Rupanya Si Feng itu jelmaan Burung Phoenix merah a.k.a anak raja di kayangan juga. Apa ntah nama dia lupa dah. Bila di dunia, dia anak separuh syaitan. Tapi, itu tidak menjadi dia berhati busuk. 


After all, ending 59 episod ni boleh la sebab happy ending kan. Sia-sia tengok? Bagi Aien okay je, sebab tu la kena amek mood setahun kemudian baru boleh tengok. Kalau tengah tayang, alahai... Jika korang malas nak tengok, baca je la review pendek ni. Dah tau kan point utama cerita ni. Selebihnya cuma rencah tambahan je. 


Sabtu, Disember 18, 2021

Pengalaman ambil booster dose sebagai Ibu menyusukan


 Yeay! Done booster! Gituuu.. 

Tengok di laman sosial, ramai kawan-kawan dah dapat booster. Sendiri dok risau je amacamana kalau dapat, nak gi ke idok. ah~ ghisau ghisau ghisau. Geng sinovac semua nervous. Ye la, dah sampai tarikh dia kan. 


Sekali bila dia dah bagi tarikh. Ado doo doo terus tanya adik ipar sebab dia je geng sinovac. Belah sini majoriti Pfizer termasuk suami. Kalau sebelah Miri sana, kami semua pemegang sijil Sinovac. Adik yang ke-5 hari tu selamat ambil booster sebab dia sukarelawan di PPV. Katanya tangan kiri lemah lepas dapat booster. Ghisau mendengar. Baca pulak kisah suami Sis Lin dapat booster teruk jugak. Makin bertambah ghisau. 

Tak ada pulak baca sana sini, soalan orang pasal Ibu menyusu atau mengandung ambil booster. Al-maklum la seorang nokapisah ni hidup dalam dunia dia je. Dibuatnya semalam selesema, ah~ boleh la tu jadikan alasan malas nak pergi. Tapi suami dah tanya jam berapa temujanji. Ah~ sudah. Mesti dia fikir, memandangkan dah dekat sini je, ambik je la. Nanti risau dia tukar tarikh tempat berlainan. 

Malam sebelum tarikh cucuk pun ada yang telefon ingatkan kita untuk p cucuk. Prihatin sungguh. 

Tiba pada hari kejadian, jam 8.30 pagi laki dah muncul depan pintu nak bawak bini p cucuk. Siap belikan nasi lemak. Bini dalam hati, sah kena pergi jugak la. Tanpa banyak bunyi siap-siap la. Jam 9.30 baru keluar rumah. Nasib la dekat, kalau jauh memang kena pung pang (dibaca bebel) ngan laki. 

Sampai Dewan Raya Taman Universiti, alamak mobile data tak ada. Sejak balik dari Miri dok guna wifi rumah ja. Mampus~ macamana nak masuk mysejahtera ni. Dah la p beratur dengan dorang kilang. Adomak...Haha 

Nasib ada budak kilang tu baik hati, kak kitaorang ni dak kilang kak. Lepas ditegur oleh Pak cik Rela tu, supaya dorang kekal dalam barisan. 

Terima kasih juga pada sukarelawan yang tolong hakak blur ni masuk ke dalam. Bagi je kad pengenalan kat dia, nanti dia sahkan. Okay, settled~ dia bagi surat rela untuk amek vaksinasi covid-19 tu. Tunggu je la macam biasa. Yang pasti kena bawak: kalau nak berlenggang macam Aien ni. πŸ˜‚

  • Kad Pengenalan
  • Pen 
  • Sanitizer 
  • telefon pintar 
  • lebih elok kalau bawak kad vaksinasi dulu. 


Simple sangat set up mereka ini. Aku saspek dalam ni semua sukarelawan je. Sebab yang tukang chop pun guna nama doktor India. Takbaik tau~ 

Masa di stesen pendaftaran dia ada tanya sama ada nak amek sinovac atau pfizer tau sebagai booster. Aien be like~ 'Ada ja booster sinovac ni. ' 

Mana lagi berkesan tanya pada dia balik. Macam biasa, pasti dia bilang pfizer la bagus. Ikut kan je la. mana yang terbaik. 

Sepanjang pemerhatian menunggu di situ, ada ramai jugak warga / bangsa lain nak amek booster tanpa tarikh temu janji. Ada yang daripada luar pun nak amek booster. Me yang terpengaruh dengan drama @ movie be like~ imagine suasana kelam kabut, everyone nak amek booster dan sukarelawan kata, kalau awak nak cepat awak dtg jam 5 petang. Masa tu tak ada orang. Padahal, dah petang sangat dorang pun dah berkemas balik. Malam tadi lalu, banner kat pagar pun tak wujud. Aiyooo~ 

Sampai ke tempat cucuk, as usual dia explain cucuk vaksin jenis apa, berapa ml. 0.3ml je.. Tapi, padu woo~ lepas kena cucuk, muscle terus rasa kebas. Pheeww~ nasib minta cucuk sebelah kiri, naya nak dukung Nadhira naik rumah nanti. 

Setelah 30 minit menunggu, dia pun bagi kita extra kad tanda kita dah booster. Pesanan masyarakat, jangan hilangkan. Walaupun dalam mysejahtera ada. Memang dia terus update kot dalam profile kita tanda dah booster. 



Okay, I'm done. Masuk jam 9.50 pagi gitu, keluar sejam kemudian. Fast jugak la, sebab orang pun tak ramai. Yang ramai dak kilang yang merelakan diri untuk dicucuk. Warga tempatan, Aien cuma nampak chinese je. Ke mata aku yang kabur? Hehe Lepas update di status whatsapp ramai pula menanyakan, okay ke amek. Sakit tak? Ibu menyusu boleh ke? 


Me like~ so far okay je kot sebab aku amek eskayvie diffenz. Haha Serius. Setelah entry ditaip, Aien dah sehari dengan booster ni. cuma muscle pain di tangan kiri ni. Tak boleh nak angkat tinggi sangat. Tapi, lama-lama dia hilang kalau buat senaman angkat tangan tu. Baru sehari kan. Nanti kalau ingat kita update la kan  Kalau tak. maknanya okay la tu. 

Jom amek booster! 


Edited: 2/1/22 - So far seminggu lepas tu baru hilang kebas tangan tu. Anak nak nyusukan sebelah kiri (sebab cucuk tangan kiri) gigih bangun susukan dia duduk. Sebenarnya, dibawak kerja, dibawak nyuskan okay jer. tak ada la sakit sangat. Haa, gitu je la. 

ps: jangan la kena AZ . lagi teruk yang tu. Agaknya PFIZER CLAN kena amek AZ x? Abis AZ amek booster apa? cer cite kit. 

Khamis, Disember 16, 2021

Cuti-cuti Sarawak Bahagian Dua: Miri Ke Kuching



 

Day Two is coming~ Lama naw kumpul mood ni eh. Before we forgot, ajum la kita catatkan perjalanan kami berlima pertama kali pulang ke Miri, Sarawak selepas PKP dahulu. 


baca juga: [[ Cuti-cuti Sarawak bahagian satu ]]


Sebaik saja selamat sampai di rumah Opah dan Atok  selesai menjamah sedikit, lepas asar terus Atok khabar mau ke Kuching. Ziarah cucu di sana memandangkan mereka tidak dapat pulang ke Miri sekali bersama dengan kami. Mula-mula Ibu ni gusar la jugak, memandangkan plan asal kami cuma mahu ke Bintulu sahaja. Alih-alih phewwww~ naik balik sampai ke Kuching. Terus pandang husband, tanya nak ke dia ke Kuching? Dia on sentiasa. Meraikan hati orang tua. Ibu pun senyum. Jangan tak merasa kan. 


Esok pagi, biasa la bila dengan bebudak, paling awal pun jam 8.30 pagi bertolak dari Miri. Itu pun pada mulanya hendak bawak satu bagasi je, sebab risau tak muat ruangan. Sewa Avanza saja. Nasib baik tubuh besar cuma 4. Dua sudah di hadapan dan tinggal Ibu dan Opah di belakang. Nayla dan Najmi biasa la, ulang alik antara seluruh kereta. Itu pun nasib Pak Usu tak mengikut. Memang plus 1 terus la ruangan. 


Obviously, the Pan Borneo highway memang sakit. Setelah hampir 10 tahun Ibu tak merasa pulang ke Kuching naik kenderaan darat, memang it's not a good experience. Semua orang dengan anak kecil pasti memilih untuk terbang sahaja sebab tiket flight pun dah murah kan. Sarawak kan ramai orang kaya. Tapi, siapa yang suka adventure, naik kereta much fun. Biasa la dengan orang tua, budaknya lagi. phew~ penat berganda mengalahkan yang bawak kereta. 


Guess berapa lama naik kereta dari Miri ke Kuching? 


Kamu orang bayang kan la ha, kami ni dari Johor bah. Ke Miri. Alih-alih mau ke Kuching lagik. Pahtu patah balik lagi. Eh~ kerja bah tu. Balik sudah la seminggu saja. Memang atas jalan bah saja kami ni. Geram juga atu dengan unexpected plan. Tapi demi orang tua, kita raikan saja. Bah, saja bah aku mau kasitau luahkan marah ku ni. Nah, dibilang kami ni kenapa tak beli one way tiket saja. Eh. eh eh.  Bah sudah malas la mau dikenang atu. Ndak guna jugak. 


Berbalik pada story kita tadi, dari Miri jam 8.30 pagi. tu tut tu tutt... Sampai Bintulu dengan jalan yang boleh tahan lagi la, 2 jam setengah tiba di Sg.Plan. Atok cakap, kita makan area sini jak. Tak payah masuk bandar sebab mau jalan terus. Sekali kedai dia mau makan tutup. Kami masa tu, hari Ahad bah. Memang la. Sempat jugak la throwback memories kami di Sg.Plan yang kini sudah ada Mr.Diy tu. 

Mau snap snap, dijeling sama laki sebab ndak peduli anak. Haha Bah gitu la kau. 


Tapi usai makan, naik sikit dah zohor. Maka singgah solat Zohor di Petronas. Well, again. Highway Sarawak ni mana ada lagi RnR. Kau mau kencing ka, mau solat ka cari jak stesen minyak yang ada. Makan, bekal la jajan ka, kudapan ka. Perjalanan dia lebih kurang masa kami kecil dulu, bangun makan tidur. Bangun, makan, hooraa hooreyy sekejap and tido balit. Selesai urusan dalam 1.30 petang. 


Diteruskan perjalanan ke Sibu, O M G.. What the way~ So so so...  memang mau muntah hijau bah. Tapi, sebab husband bawak aku boleh la tidur lagi sambil pangku si Nadhira. Sian husband merasa la penat bawak kereta jalan jauh dengan jalanraya yang retak seribu sebab dorang nak buat Pan Borneo tu kan. Dia macam jalan berbatu yang belom diturap tu for almost 3 jam. Nak terkencing? ah ah.. No. Tidur? Phew~ lelap kejap je la. Nasib juga bebudak ni dah kenyang dorang senyap tidur kat kerusi belakang. Terasa tidur dilambung ombak. 


Tiba di Sibujaya, singgah minum petang a.k.a makan malam kami jam 4 petang kalau tak silap. Ping pang ping pung, tukar pampers anak, buat susu. Dengan geram thermos yang dibawak tu air panas dia tak tahan untuk satu hari pun. Eh~ serba serbi. Ibu ni ha culas. Tak cek dulu. Patut standby. Maafkan la Ibu anak-anak. Terlupa diri ni dah anak 3. banyak benda nak kena fikir. Jetlag pun tak habis lagi. Excited plus penat semua ada. 

.

(tertiba rasa macam tak nak sambung menulis untuk entry ni sebab it's not a good memory for me.) 

Dalam kepala terngiang suara Opah, kereta ni tak ada abzober. 

Nasib juga aku telefon adik aku tu cakap kami nak datang. Kalau tak, jam 1 pagi baru nak telefon memang masa tu, I hate suprise terus laa. Haha 


Eh, padahal sikit je lagi nak sampai Kota Samarahan tu. Dari Sibujaya kami dalam jam 5 petang macam tu la kot. Uruskan anak-anak dulu. 

And nasib jugak jalan Sarikei > Sri Aman dah bagus. Cuma gelap saja la. Sampai Kota Samarahan dah tengah malam, mana la dicarikan lagi kedai makan. Eh, silap sungguh tadi makan Roti John je. Sebab kata singgah minum. Nak order berat pun alahai kedai, bihun goreng tertumpah garam. Atok ngan Opah je order makanan berat. Kami 4 beranak kongsi Roti John. Sampai rumah adik, ku balun mee maggi 2 peket. Kau rasaa? Ha ha Pecah rekod. dengan menyusukan anak lagi, dengan penat lagi. Uish.. 

Sekali datang Kuching,makan KFC je. πŸ˜‚ Nasib la orang bawak kau makan. Apapun tak makan. Mee kolok tarak, Mee jawa pun tidak. Apakan lagi Sarawakian food yang aku nak semua tak sempat. Sempat la merasa Daging Wangyu adik belanja. 

Eh. Kau ni cerita mende tak best pulak. Benda best kau tak cerita ke? 


Hari Pertama: Ke Telaga Air & Pantai Damai


Esok paginya, jam 8.30 pagi anak-anak dah celik. Uish~ deme ni tak penat ke? Seronok dapat jumpa sepupu yang lama benar tak ketemu. Last jumpa masa Mak Long dorang kahwin dulu. Sempat main sekejap. Sementara planning nak ke mana lagi. Sudahnya kami pergi Makan Tengahari ke Telaga Air. Lebih kurang macam Danga Bay bagiku. Cuma di situ sungai. 




Dah nama tepi sungai, masakan semua berasaskan makanan laut. Again, makanan lupa nak amek gambar. Nak kata berebut tak jugak. Tapi, biasa la. Ibu dah lapar, lupa terus. Sudah makan baru nak snap snap tempat sekeliling.  In shaa Allah kedainya halal toyyiban. Dah makan nak la pergi tengok jeti sekejap. Sempat berborak dengan tuan empunya kedai, menceritakan tentang sebuah bot karam beberapa hari sebelum kami datang. 

Sudah tu, dia pesan datang la lagi. Orang asyik tanya kami ni dari mana saja. Sebab husband jadi tukang bayar, ingatkan pelancong dari Semenanjung. 
he he  Bukan prejudis, tapi teruja bila orang luar makan di kedai kita. And aku pun lupa amek no telefon. πŸ‘€



Siap ada Family Boat Ride. Pahtu, dok throwback. Macam pernah ke mari? Tapi macam tak pernah. 10 tahun kau, rasa-rasa mesti banyak perubahan kan..Lagikan Pekan Nenas tu dua minggu tak balik pun dah ada dua lorong depan Pekan Sentral. Ini kan 10 tahun. 


Jangan dihirau segala bendera orang nak PRU tu. GPS apa semua, Bila aku dah awal balik, jangan ditanya kau bukan balik nak terus mengundi ke. -_-!

Next! Eh, kat Telaga Air ni la ada kuih sedap tau. Seumur hidup ini kali baru pernah makan. Favorite Opah ni. 


Namanya Kuih Tanggak. mustsayitlikesarawakian Dalamnya Gula Merah kalau tak silap aku, rasa dia chewy-chewy gitu. Satu peket ni ada 5 keping. Harga tak tanya pulak Opah berapa . Dia ngasi semua. Aku mana nak tau. Kuih di tak ada di tempat lain, kecuali di Telaga Air katanya. 

Next, destination. Pantai Damai.



Iconic Pantai Damai ni ada Tugu Burung Kenyalang yang ingatkan aku pada dialog kami. 

 'Ni burung apa ni midah? Burung Damai ka?' 

Pecah ketawa laki aku dengar. Burung Kenyalang la ngek.  Apu~ berapa tahun tak balik lalu lupak daratan anak itoi (ni). 



Sementara budak-budak lain (Nayla, Haziqah, Najmi) teruja dengan pantai dan ranting kayu, dia satu-satu duduk ternah (elok) menghirup air coconut shake ummi dia. Ummi dia pulak, pulun ke hulu ke hilir mengajak Ibu snap snap gambar. Al-maklum la, Ibu ni fotografer keluarga. Teda siapa sudi nak snap gambar Ibu. siap pakej Nayla tanya, Ibu mana Ibu? Tak ada pun Ibu dalam ni. (merujuk setiap gambar yang Ibu amek). Sabar je la anak bertuah ni. 


Nah, kami lima beranak di πŸ“Pantai Damai. Checked✅ Nayla nak turun ke bawah Pantai sana  tapi airnya surut. Sibuk nak mandi pantai. Balik Johor banyak pantai. 


Keluar dari Pantai Damai (masih dalam kawasan yang sama) eh, ada info Geopark. Tapi, kenapa kawasan ni macam sunyi? Orang ramai datang untuk bergambar di pantai je. Seberang Pantai Damai tu, ada Kampung Budaya Sarawak. Malangnya, ditutup. Tak pasti sama ada sebab pengubahsuaian atau memang dia tutup jam 3 petang. Masa kami sampai tu, dah jam 4 petang. Ajum je la kita bergambar. 



Maafkan amatur amek gambar. Ruginya dia tutup, kalau tak boleh bawak anak-anak pusing dalam ni. 


The other side of pagar Kampung Budaya. Kena cari uniform seragam lain ni. πŸ˜‚ Balik-balik baju biru ni je seragam. 

Dah puas amek gambar, hari pun dah hujan panas. Kami beransur pulang. Ada auntie (adik Opah) jemput makan di rumah beliau. Tapi tu la Macam biasa Ibu kalau nampak makanan telefon campak sungai. 


Sebelum kita pulang ke rumah, nasib sempat snap satu-satunya Eco MALL dalam Malaysia. Tak sempat singgah, laki risau tak jumpa jalan balik Johor nanti. 

Next, kita sambung hari kedua di Kuching pulak. Ada suprise lagi? Adeh adeh... 



ps: sorry la kalau banyak sangat taipo. Laju menaip, tapi fon loading la sangat. 


Selasa, Disember 14, 2021

Kempen Kembali ke Sekolah 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP' Muncul Semula

Kempen Kembali Ke Sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Muncul Semula Dengan Lebih Baik dan Besar Bagi Menyokong 333 Pelajar Sekolah Rendah 



Kejerihan ibu tunggal dalam menguruskan keluarga bersendirian di Malaysia semakin meruncing ketika pandemik COVID-19. Lebih 150,000 ibu tunggal telah mendaftar untuk mendapatkan bantuan dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat


Satu kajian mendapati golongan ibu tunggal amat terkesan ketika pandemik ini memandangkan mereka merupakan individu utama punca pencarian, di samping memastikan kebajikan keluarga terus terpelihara. Bagi golongan ibu tunggal yang terkesan secara kewangan, musim kembali ke sekolah boleh menjadi tempoh yang sukar kerana mereka perlu mendapatkan keperluan bagi anak-anak bersekolah dengan perbelanjaan yang terhad. 


Menyedari keperluan ini, kempen kutipan amal Cerahi Kehidupan Bersama TOP (Brighter Future with TOP) kini kembali dengan lebih baik dan besar melalui kerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), AEON, dan Shopee. Kempen ini bermatlamat untuk memenuhi keperluan persekolahan bagi 333 kanak-kanak daripada keluarga ibu tunggal bagi tahun persekolahan 2022.   

 

JKM telah menyenarai pendek penerima bantuan kanak-kanak yang terdiri daripada keluarga ibu tunggal yang kini menerima bantuan daripada pihaknya. JKM turut menyenaraikan mereka yang menjadi penjaga bagi ahli keluarga yang terlantar sakit atau golongan Orang Kurang Upaya. Selain daripada itu, Pihak TOP juga mengenalpasti keluarga yang kehilangan pekerjaan atau mengalami pengurangan pendapatan semasa pandemik melalui Media Massa. Keutamaan diberikan kepada keluarga yang mempunyai anak yang bakal memulakan persekolahan Tahun Satu pada 2022. TOP telah menghubungi ibu-ibu tunggal ini untuk mendapatkan butiran berkenaan saiz pakaian dan barangan keperluan bagi 333 kanak-kanak terlibat.   


Sebahagian daripada jualan produk sabun pencuci TOP tertentu di seluruh rangkaian AEON dan platform Shopee (melalui kedai rasmi Southern Lion) mulai 25 November hingga 26 Disember 2021 akan disalurkan untuk kelengkapan 333 pelajar sekolah rendah ini. 


Kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada penerima ini termasuk uniform sekolah baharu, kasut, stoking, alat tulis, kotak pensil, dan pensil warna. Setiap keluarga juga akan menerima pek sabun pencuci TOP 2.3kg, sementara anak-anak menerima menerima mainan lembut dan buku ilustrasi eksklusif oleh penulis dan pengilustrasi terkenal yang telah merangkul pelbagai anugerah, Emila Yusof. Beliau telah menghasilkan lebih 40 buah buku kanak-kanak seperti siri Dina termasuk My Mother's Garden, My Mother's Kitchen, My Father's Farm dan terbaharu, Dina's Art Class. 



TOP akan menghantar pek peribadi kembali ke sekolah ini kepada JKM di 12 negeri untuk diedarkan kepada keluarga ibu tunggal terpilih pada tahun depan, sebelum sesi persekolahan yang baharu bermula. 


Sejak dimulakan pada tahun 2015, kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP telah menyumbang keperluan persekolahan kepada 2,880 pelajar daripada 85 komuniti di seluruh negara, selain sumbangan berupa sabun pencuci TOP kepada penjaga dan keluarga.


Bersempena kempen kembali ke sekolah, jenama itu memperkenalkan sabun pencuci cecair TOP Gentle Care Advanced Micro-Clean Tech yang boleh menghilangkan 99.9% virus (COVID-19 dan Influenza A) dan bakteria



TOP Gentle Care diformulasikan dengan Caring Touch Tech untuk penjagaan kulit yang menyeluruh. Dikuasakan dengan bahan aktif berasaskan tumbuhan yang bebas daripada lima perengsa yang menyebabkan kerengsaan kulit, ia sesuai digunakan untuk penjagaan kulit seluruh keluarga. Formula pH yang mesra kulit itu telah diuji secara dermatologi, dengan wangian sitrus yang harum berpanjangan. Sabun pencuci yang lembut kepada kulit ini menggunakan 3X Stain Busting Tech untuk menanggalkan kotoran degil secara berkesan dengan meresap jauh ke dalam serat fabrik bagi menghilangkan kotoran dan menghalangnya mencemari pakaian lain. TOP Gentle Care menggunakan Fibre Care Tech untuk melindungi pakaian dengan melembutkan fabrik pada peringkat serat bagi menjadikan pakaian tampak baharu dengan lebih lama.    



Semasa pandemik, TOP telah banyak membantu mengurangkan beban pelajar Orang Asli dan keluarga mereka, golongan ibu tunggal, petugas barisan hadapan, pemberi vaksin dan golongan gelandangan menerusi sumbangan produk berjumlah RM600,000. Jenama tersebut turut menaikkan semangat menerusi lagu bertajuk ‘Bebas Melangkah’. 


“Dalam kesukaran akibat pandemik yang melanda semua, rakyat Malaysia terbukti cekal dan mampu bangkit semula dengan menyokong mereka yang memerlukan. TOP berbangga untuk turut sama sebagai ahli Keluarga Malaysia ketika susah dan senang. Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP semakin penting buat masa ini kerana ia membantu mengurangkan beban keluarga ibu tunggal, dan menggalakkan kanak-kanak untuk menyesuaikan diri untuk kembali ke sekolah. Kami memahami terdapat kanak-kanak yang berdepan dengan kebimbangan untuk kembali ke sekolah selepas sekian lama di rumah, oleh itu kami sumbangan kami turut disertakan dengan mainan lembut dan buku berilustrasi yang cantik oleh artis, penulis dan pengilustrasi buku terkenal Emila Yusof bagi membimbing kanak-kanak mengenai cara yang betul untuk mencuci tangan sebagai persediaan untuk kembali ke sekolah,” kata Ling Ai Li, Pengurus Pemasaran Bahagian Penjagaan Fabrik di Southern Lion Sdn Bhd.  


Mengulas mengenai kerjasama tersebut, JKM mengucapkan terima kasih dan menyambut baik usaha murni pihak pengurusan TOP dalam menganjurkan  inisiatif Cerah Kehidupan ini yang dapat memberi manfaat kepada mereka yang terkesan semasa pandemik Covid 19.”


Bagi Emila Yusof, kerjasama dengan TOP membolehkan beliau menyampaikan panduan mengenai kesihatan dan kebersihan diri kepada kanak-kanak yang masih menyesuaikan diri dengan perubahan hidup akibat pandemik melalui kisah seorang gadis bernama Kiki, yang menceritakan perjalanan hidup sehari-harinya bersama ibunya yang sentiasa berpesan untuk mencuci tangan dan pakaian. 


“Kanak-kanak mengingati kisah sebelum tidur yang diceritakan ibu mereka sehingga mereka dewasa, dan ilustrasi bertindak sebagai peringatan visual bagi apa yang perlu mereka lakukan. Saya gembira apabila kerjasama dengan TOP mampu membantu menenangkan dan merapatkan hubungan ibu tunggal dengan anak-anak mereka,” kata Emila. 

  


Buku edisi terhad ‘Kiki Menentang Dunia Kuman’ oleh Emila Yusof akan dihadiahkan kepada semua penerima sumbangan Cerahi Kehidupan Bersama TOP. Orang awam boleh mendapatkan buku ilustrasi yang indah ini dengan membuat pembelian sabun pencuci TOP bernilai RM45 ke atas atau pencuci tangan Kirei-Kirei dalam satu resit di rangkaian AEON atau Kedai Shopee Southern Lion. Hantarkan bukti pembelian melalui Whatsapp ke 018-6688025 serta jawab satu soalan mudah. Untuk maklumat lanjut, layari https://www.facebook.com/TOPdetergentMY.



“Ini adalah kali pertama kami bekerjasama dengan Shopee untuk kempen ini selepas kami menyedari semakin ramai pelanggan membeli produk secara dalam talian. Kami berharap ia akan dapat meningkatkan jumlah kutipan tabung bagi membolehkan lebih ramai kanak-kanak dibantu, selain 333 kanak-kanak yang dikenal pasti. Bantu kami untuk membantu lebih ramai ibu tunggal dan anak-anak mereka agar mereka dapat menikmati masa depan yang lebih cerah,” tambah Ling. 


Untuk mengetahui tentang produk TOP serta kempen ini dengan lebih lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian perkhidmatan pelanggan 1800-88-0133.