Cuti-cuti Sarawak Bahagian Dua: Miri Ke Kuching

Khamis, Disember 16, 2021



 

Day Two is coming~ Lama naw kumpul mood ni eh. Before we forgot, ajum la kita catatkan perjalanan kami berlima pertama kali pulang ke Miri, Sarawak selepas PKP dahulu. 


baca juga: [[ Cuti-cuti Sarawak bahagian satu ]]


Sebaik saja selamat sampai di rumah Opah dan Atok  selesai menjamah sedikit, lepas asar terus Atok khabar mau ke Kuching. Ziarah cucu di sana memandangkan mereka tidak dapat pulang ke Miri sekali bersama dengan kami. Mula-mula Ibu ni gusar la jugak, memandangkan plan asal kami cuma mahu ke Bintulu sahaja. Alih-alih phewwww~ naik balik sampai ke Kuching. Terus pandang husband, tanya nak ke dia ke Kuching? Dia on sentiasa. Meraikan hati orang tua. Ibu pun senyum. Jangan tak merasa kan. 


Esok pagi, biasa la bila dengan bebudak, paling awal pun jam 8.30 pagi bertolak dari Miri. Itu pun pada mulanya hendak bawak satu bagasi je, sebab risau tak muat ruangan. Sewa Avanza saja. Nasib baik tubuh besar cuma 4. Dua sudah di hadapan dan tinggal Ibu dan Opah di belakang. Nayla dan Najmi biasa la, ulang alik antara seluruh kereta. Itu pun nasib Pak Usu tak mengikut. Memang plus 1 terus la ruangan. 


Obviously, the Pan Borneo highway memang sakit. Setelah hampir 10 tahun Ibu tak merasa pulang ke Kuching naik kenderaan darat, memang it's not a good experience. Semua orang dengan anak kecil pasti memilih untuk terbang sahaja sebab tiket flight pun dah murah kan. Sarawak kan ramai orang kaya. Tapi, siapa yang suka adventure, naik kereta much fun. Biasa la dengan orang tua, budaknya lagi. phew~ penat berganda mengalahkan yang bawak kereta. 


Guess berapa lama naik kereta dari Miri ke Kuching? 


Kamu orang bayang kan la ha, kami ni dari Johor bah. Ke Miri. Alih-alih mau ke Kuching lagik. Pahtu patah balik lagi. Eh~ kerja bah tu. Balik sudah la seminggu saja. Memang atas jalan bah saja kami ni. Geram juga atu dengan unexpected plan. Tapi demi orang tua, kita raikan saja. Bah, saja bah aku mau kasitau luahkan marah ku ni. Nah, dibilang kami ni kenapa tak beli one way tiket saja. Eh. eh eh.  Bah sudah malas la mau dikenang atu. Ndak guna jugak. 


Berbalik pada story kita tadi, dari Miri jam 8.30 pagi. tu tut tu tutt... Sampai Bintulu dengan jalan yang boleh tahan lagi la, 2 jam setengah tiba di Sg.Plan. Atok cakap, kita makan area sini jak. Tak payah masuk bandar sebab mau jalan terus. Sekali kedai dia mau makan tutup. Kami masa tu, hari Ahad bah. Memang la. Sempat jugak la throwback memories kami di Sg.Plan yang kini sudah ada Mr.Diy tu. 

Mau snap snap, dijeling sama laki sebab ndak peduli anak. Haha Bah gitu la kau. 


Tapi usai makan, naik sikit dah zohor. Maka singgah solat Zohor di Petronas. Well, again. Highway Sarawak ni mana ada lagi RnR. Kau mau kencing ka, mau solat ka cari jak stesen minyak yang ada. Makan, bekal la jajan ka, kudapan ka. Perjalanan dia lebih kurang masa kami kecil dulu, bangun makan tidur. Bangun, makan, hooraa hooreyy sekejap and tido balit. Selesai urusan dalam 1.30 petang. 


Diteruskan perjalanan ke Sibu, O M G.. What the way~ So so so...  memang mau muntah hijau bah. Tapi, sebab husband bawak aku boleh la tidur lagi sambil pangku si Nadhira. Sian husband merasa la penat bawak kereta jalan jauh dengan jalanraya yang retak seribu sebab dorang nak buat Pan Borneo tu kan. Dia macam jalan berbatu yang belom diturap tu for almost 3 jam. Nak terkencing? ah ah.. No. Tidur? Phew~ lelap kejap je la. Nasib juga bebudak ni dah kenyang dorang senyap tidur kat kerusi belakang. Terasa tidur dilambung ombak. 


Tiba di Sibujaya, singgah minum petang a.k.a makan malam kami jam 4 petang kalau tak silap. Ping pang ping pung, tukar pampers anak, buat susu. Dengan geram thermos yang dibawak tu air panas dia tak tahan untuk satu hari pun. Eh~ serba serbi. Ibu ni ha culas. Tak cek dulu. Patut standby. Maafkan la Ibu anak-anak. Terlupa diri ni dah anak 3. banyak benda nak kena fikir. Jetlag pun tak habis lagi. Excited plus penat semua ada. 

.

(tertiba rasa macam tak nak sambung menulis untuk entry ni sebab it's not a good memory for me.) 

Dalam kepala terngiang suara Opah, kereta ni tak ada abzober. 

Nasib juga aku telefon adik aku tu cakap kami nak datang. Kalau tak, jam 1 pagi baru nak telefon memang masa tu, I hate suprise terus laa. Haha 


Eh, padahal sikit je lagi nak sampai Kota Samarahan tu. Dari Sibujaya kami dalam jam 5 petang macam tu la kot. Uruskan anak-anak dulu. 

And nasib jugak jalan Sarikei > Sri Aman dah bagus. Cuma gelap saja la. Sampai Kota Samarahan dah tengah malam, mana la dicarikan lagi kedai makan. Eh, silap sungguh tadi makan Roti John je. Sebab kata singgah minum. Nak order berat pun alahai kedai, bihun goreng tertumpah garam. Atok ngan Opah je order makanan berat. Kami 4 beranak kongsi Roti John. Sampai rumah adik, ku balun mee maggi 2 peket. Kau rasaa? Ha ha Pecah rekod. dengan menyusukan anak lagi, dengan penat lagi. Uish.. 

Sekali datang Kuching,makan KFC je. πŸ˜‚ Nasib la orang bawak kau makan. Apapun tak makan. Mee kolok tarak, Mee jawa pun tidak. Apakan lagi Sarawakian food yang aku nak semua tak sempat. Sempat la merasa Daging Wangyu adik belanja. 

Eh. Kau ni cerita mende tak best pulak. Benda best kau tak cerita ke? 


Hari Pertama: Ke Telaga Air & Pantai Damai


Esok paginya, jam 8.30 pagi anak-anak dah celik. Uish~ deme ni tak penat ke? Seronok dapat jumpa sepupu yang lama benar tak ketemu. Last jumpa masa Mak Long dorang kahwin dulu. Sempat main sekejap. Sementara planning nak ke mana lagi. Sudahnya kami pergi Makan Tengahari ke Telaga Air. Lebih kurang macam Danga Bay bagiku. Cuma di situ sungai. 




Dah nama tepi sungai, masakan semua berasaskan makanan laut. Again, makanan lupa nak amek gambar. Nak kata berebut tak jugak. Tapi, biasa la. Ibu dah lapar, lupa terus. Sudah makan baru nak snap snap tempat sekeliling.  In shaa Allah kedainya halal toyyiban. Dah makan nak la pergi tengok jeti sekejap. Sempat berborak dengan tuan empunya kedai, menceritakan tentang sebuah bot karam beberapa hari sebelum kami datang. 

Sudah tu, dia pesan datang la lagi. Orang asyik tanya kami ni dari mana saja. Sebab husband jadi tukang bayar, ingatkan pelancong dari Semenanjung. 
he he  Bukan prejudis, tapi teruja bila orang luar makan di kedai kita. And aku pun lupa amek no telefon. πŸ‘€



Siap ada Family Boat Ride. Pahtu, dok throwback. Macam pernah ke mari? Tapi macam tak pernah. 10 tahun kau, rasa-rasa mesti banyak perubahan kan..Lagikan Pekan Nenas tu dua minggu tak balik pun dah ada dua lorong depan Pekan Sentral. Ini kan 10 tahun. 


Jangan dihirau segala bendera orang nak PRU tu. GPS apa semua, Bila aku dah awal balik, jangan ditanya kau bukan balik nak terus mengundi ke. -_-!

Next! Eh, kat Telaga Air ni la ada kuih sedap tau. Seumur hidup ini kali baru pernah makan. Favorite Opah ni. 


Namanya Kuih Tanggak. mustsayitlikesarawakian Dalamnya Gula Merah kalau tak silap aku, rasa dia chewy-chewy gitu. Satu peket ni ada 5 keping. Harga tak tanya pulak Opah berapa . Dia ngasi semua. Aku mana nak tau. Kuih di tak ada di tempat lain, kecuali di Telaga Air katanya. 

Next, destination. Pantai Damai.



Iconic Pantai Damai ni ada Tugu Burung Kenyalang yang ingatkan aku pada dialog kami. 

 'Ni burung apa ni midah? Burung Damai ka?' 

Pecah ketawa laki aku dengar. Burung Kenyalang la ngek.  Apu~ berapa tahun tak balik lalu lupak daratan anak itoi (ni). 



Sementara budak-budak lain (Nayla, Haziqah, Najmi) teruja dengan pantai dan ranting kayu, dia satu-satu duduk ternah (elok) menghirup air coconut shake ummi dia. Ummi dia pulak, pulun ke hulu ke hilir mengajak Ibu snap snap gambar. Al-maklum la, Ibu ni fotografer keluarga. Teda siapa sudi nak snap gambar Ibu. siap pakej Nayla tanya, Ibu mana Ibu? Tak ada pun Ibu dalam ni. (merujuk setiap gambar yang Ibu amek). Sabar je la anak bertuah ni. 


Nah, kami lima beranak di πŸ“Pantai Damai. Checked✅ Nayla nak turun ke bawah Pantai sana  tapi airnya surut. Sibuk nak mandi pantai. Balik Johor banyak pantai. 


Keluar dari Pantai Damai (masih dalam kawasan yang sama) eh, ada info Geopark. Tapi, kenapa kawasan ni macam sunyi? Orang ramai datang untuk bergambar di pantai je. Seberang Pantai Damai tu, ada Kampung Budaya Sarawak. Malangnya, ditutup. Tak pasti sama ada sebab pengubahsuaian atau memang dia tutup jam 3 petang. Masa kami sampai tu, dah jam 4 petang. Ajum je la kita bergambar. 



Maafkan amatur amek gambar. Ruginya dia tutup, kalau tak boleh bawak anak-anak pusing dalam ni. 


The other side of pagar Kampung Budaya. Kena cari uniform seragam lain ni. πŸ˜‚ Balik-balik baju biru ni je seragam. 

Dah puas amek gambar, hari pun dah hujan panas. Kami beransur pulang. Ada auntie (adik Opah) jemput makan di rumah beliau. Tapi tu la Macam biasa Ibu kalau nampak makanan telefon campak sungai. 


Sebelum kita pulang ke rumah, nasib sempat snap satu-satunya Eco MALL dalam Malaysia. Tak sempat singgah, laki risau tak jumpa jalan balik Johor nanti. 

Next, kita sambung hari kedua di Kuching pulak. Ada suprise lagi? Adeh adeh... 



ps: sorry la kalau banyak sangat taipo. Laju menaip, tapi fon loading la sangat. 


11 ulasan

  1. panjang sungguh cerita ini tapi best...

    kalau saya tak rela drive better fly..

    tapi drive lebig banyak tempat boleh singgah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi suami mrasa drive jalan srwk pulak. Selalu highway sini je kan. Haha blek nnti bnyk singgah. Tu next story

      Padam
  2. Walaupun penat tapi masa yang diluangkan dengan keluarga tu sangat berharga kan, Kak Aien.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul.. masih terkenang lagi bila tengok gambar. hahah

      Padam
  3. alaaa seronoknya, kita ni tak berpeluang lagi nak bercuti. In shaa Allah tahun depan lah nak bercuti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh2 bercuti sekrang org tgh ramai. tahun depan dah skolah maybe dah surut sikit netizen.

      Padam
  4. Hahaha terhibur kita baca kisah awak dan kuching hahaa... Pape pun rindu nak g sana lagi... Eh eh kg budaya dh tutup?? Oh no!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak tau la dia memang dah tutup ke atau kitaorang pergi dah petang sangat

      Padam
  5. Wowww.. Panjangnya kisah suka duka di sana.... Tapi dapat rasakan kepenatan berganda tu bila bacaa.. Bukannnn selaluuu.. tabah ajela..

    BalasPadam
  6. Seronoknya Aien dapat balik kampung dan bercuti sekali. Dapatlah melepas rindu dan makan angin sekali selepas lamanya PKP.
    Menarik Di Pantai Damai ada tugu burung kenyalang.

    BalasPadam
  7. Wah.. padat betul perjalanan Aien.. Seronok dapat melepas rindu pada keluarga..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤