56/366 - random though: Salahkah aku jujur?

Khamis, Februari 25, 2016



Hai hai hai~ it's been long time right? hahaha minggu ni terlampau busy dengan perihal asrama, kolej dan sebagainya. Hailo~ nanti beta reveal to much pasai my life ada yang kecam kang. :p


Adakah naif, jujur, lurus bendul itu sama ertinya? 

Fikir lagi. 


Kenapa macam ni? 

Honesty. Semua orang suka dengan kejujuran. Apa pun sebab kita nak sesuatu perkara mesti kita nak orang honest dengan kita kan? Whatever situation sekalipun ke? 

Once, kawan beta pernah bertanya? 

"Akak, saya ni teruk ke orangnya?" 

If you all's dalam situasi ni what will you tell her? 

Kalau beta, randomly asking her back, 

"Do you want a truth or dare?" 

Macam main game truth and dare pulak kan? 

Well. Honest is someone can't tell lies. Like Pinocchio. He can't tell lies and when he tell lies, his nose will be grown. Kalau wujud semua orang jadi pinocchio memang heaven la kan. 

Ada setengah orang cakap, kadang-kadang kita perlu menipu untuk tidak sakitkan hati orang? Means? beta tak berapa nak faham kat sini la. Sebabnya?? 

Beta one of those Pinocchio. Hahaha Even my nose tak ada la grown like him, but I can't tell lies. Once I tell lies, I felt very bad. Macamnya, susah sangat ke nak terus terang? 

tak. Tak susah pun. tapi saya tak nak sakitkan hati awak. hahah

Idea nak bercakap pasal kejujuran ni perlukan open mindset. Sebab once you know me, you know me. hahaha

okay. meraban lagi. Inilah jadikan bilanurmembebel. Al-kisah sedang mencari bahan rujukan untuk subjek. krroooohhh~ ngantok disebabkan library yang begitu sejuk, and angin di luar pun sedap.. pergh~ nyenyak tido ni. 

Baik la kawan-kawan, beta mengundurkan diri. Kot-kot ada yang bosan saya ni macam see the thru mirror, haa~ pun tak nak la membosankan semua orang... 

Okay. bai.. 

jumpa hujung minggu. 

50/366 - 19th of February [choice of songs]

Jumaat, Februari 19, 2016

Wandering around to find what should I do this weekend? 

Because I don't get enough space to download my favorite drama or any new movie, and I'm not a fan of watching thing online, So. 

I walked around. Blog walking perhaps. If some people may recognize me left some trace on their chat box, some other blogger I want to follow but, *sigh* there no button follow or chat box. Haiya~ guys... come on. Hilang dah mood nak blog walking lepas tu. 

Okay. haha 

Untuk kumpul balik mood nak blog walking tadi, beta singgah youtube jap. kot-kot la dapat ilham kan, nak menaip segala benda yang ada dalam kepala otak ni. 

pahtu terjumpa lagu yang masyuk ni. Sedap~

*UPDATE*
lagu is missing~~ lagu apa yang aku jumpa sedap sangat ni??


Lagu dua tahun lepas, baru hari ni jumpa. Pahtu dalam kepala muncul idea, how many singer in this world? Kalau Malaysia dah bersepah dengan penyanyi yang beta dah tak kenal siapa, apakan lagi seluruh dunia. phew~ banyak.

Teringat la pada adinda terchenta, dia kadang-kadang jemu dengar lagu english, malay, hindustan (sebab dia kaki hindustan) dia boleh lari pegi arab sekejap. Kan hindustan dengan arab tu lebih kurang genre music dia kan? Pahtu, tup tup.. dengar bunyi asing. Errr.. beta pun curious mana dia curik lagu tu? ceruk mana dia gali?

Siapa pernah dengar Broken Angel by Arash?



Al-kisah, Arash ni daripada Sweden. Haa~ mula-mula adinda beta yang lain la mula jumpa lagu ni sebelum dia famous kat Malaysia ni. Dengar la original punya. Lagipun dia memang ada buat english version. Dengar punya dengar sampai one day, terdengar kat tempat lain dan mula berkembang kat radio.

Nampak tak kat situ? Bak kata deme korea la kan.. MUSIC BRING PEOPLE TOGETHER.

Siapa ingat tu tagline apa? hahaha

Jelaslah di situ.. Mak ai~ ingat tengah tulis assignment ke cik kak?

hahaha

So, terang jelas lagi bersuluh, di mana-mana manusia di muka bumi ni dengar music untuk macam-macam. Macam beta pilihan music beta akan berubah based on mood. Masa tension lagu macam ni dihadam,



Contoh la. Masa tu, down giler-giler dengar la genre macam ni. Somehow deep inside why, why tu terjawab. 
Yeah~ people used to said it to me, "rather listen to al-Quran."
EVERYONE HAD THEIR OWN STYLE. 

Kadang-kadang takkan la nak cakap yang aku bile tension dengar orang ngaji dowh. ~

Meyh? Lulz~ 

Okay. no offense. Adeh~ bengong kepala bila mood tak tension dengar lagu ni. hahaha

Okay cari mood lagi. Macam sekarang mood nak dengar lagu ed sheeran je memanjang. Pahtu berjalan lagi cari kot-kot ada lagu baru yang sedap-sedap kan. 

Jumpa lagu macam-macam. Sampai beta sendiri konfius, apa la sebenarnya lagu yang aku nak dengar ni. hohohoho

Tercampak ke arah One Direction lak, jalan lagi... terjumpa MKTO. haaa? apa tu? Siapa dorang? Famous dulu sekejap. Masa tu, semua orang tengah marahkan Pak Jib hebat pasai BERSIH 2.0 kot kalau tak silap. 

Dorang nyanyi lagu.. 


Ke pasai MAS airlines buang pekerja lepas kes MH370? hahah tak ingat dah. 

Masa tu famous la dorang sekejap. 

Eh eh~ beta terasa salah port pulak beta cerita benda ni. Adeh~ selalu lepak kat SINI nak cite semua benda ni. hahaha 

Okay la. Nak sambung cita meh la ke sana. Cukup la sampai sini. 

See you next collection. 

43/366 - midnight of day twelve of february

Jumaat, Februari 12, 2016

yuhhu~ 

adeh~ tetiba idea datang melimpah ruah di kala beta cuba nak menghafal skrip untuk present esok. phew~ nervous tahap petala kelapan labu. 

Mangai sungguh nervous dia. Sudah la last semester langsung tak ada presentation disebabkan takwim yang kelam kabut,  semester ni... omai~ 

Tak leh na move on lagi dari tak present kat depan. 

Moh ler.. Beta sharing sikit tips-tips untuk gather all your courage untuk present. Kalau tak kumpul dari zaman universiti/kolej/sekolah or whatever, sampai bila u'olls takkan ada keberanian nak speech kat depan. EXCEPT u'olls pendebat tegar yang masyhur di sekolah, itu memang tak dapat nak dinafikan kefasihan tutur bicara anda. 



"There are two types of speaker. Those who get nervous and those who are liars."
-Mark Twain


haaa.. so anda yang mana satu?

Kalau beta, officially la yang nervous sebab beta langsung tak ada keyakinan nak buat public speech ni.. Kalu boleh pingsan atas pentas or in front people tu, memang tumbang dah. 

Tips-tips untuk be a great public speaker:

1. Don't expect PERFECTION from yourself

La~ ni, kita baca apa yang kita perlu tahu. hadamkan dan fahamkan. And jangan la expect yang kita ni akan sama macam orang besa yang cakap tak perlukan text di depan tu. Even Pak Jib pun pakai text tau. 

2.  Avoid Equating Public Speaking to Your Self-Worth

Yang ni pun minta la dijauhkan. Bayangkan kalau anda duduk di tempat audience, presenter yang macamana yang anda nak dengar? 

3.  Avoid Being Nervous About Your Nervousness

Stop la kira "weh, aku neves weh.." benda ni please la elakkan. Neves. tarik nafas. hembus. haa~ be cool man. Even pada hakikatnya kaki kau dah lembik macam jeli.

4.  Avoid Trying to Memorize Every Word

Yang ni yang beta selalu buat. Cuba nak hafal semua word yang ada dalam text yang beta dah karangkan. Pahtu dah present, semua ke laut. dah duduk tu, damn! apa yang aku melalut kat depan. 

5.  Avoid Reading Word for Word

Hahaha yang ni.. penting elakkan! jangan fokus sangat dengan slide sampai lupa audience. Weh~ nak cerita dengan dinding ka? 

Haa~ neves tak? hahaha adeh, tak terbayang esok. Sudah la awal pagi di hadapan 43 student. include sorang lecturer. Ado~ labu labu. But, nak jadi HR executive nanti, beta akan mendepan dengan lebih ramai pekerja, okay? So, bak pe nak takut la ni kan? Yes, you can do it! 

Gambatte ne~ 

PS: Nervous nervous pun jangan lupa doa, in syaa Allah anda mampu buat yang terbaik. kan?

Anyeong! Jalja~ 







40/366 - Lunar New Year

Selasa, Februari 09, 2016



Yeah~ boom! Boom! New Year is alway like hari raya.. 

Satu soalan. 

Happy new year or Hari raya Cina? 

Beta kena culture shock bila kawan-kawan dok cakap, 

"Kita cuti raya cina?" 

Me like... 

"Again? What is raya cina? Cina ada raya ka?" 

"Ala, tahun baru cina la.. Sini dorang panggil RAYA cina.." 

"Ah~ gitu.." And terus dalam kepala, Kita raya bukan tahun baru dalam Islam kan? 

Garu kepala la dok pertikaikan benda ni. Lagi, comfortable called it CNY. Whatever la. Janji hati bahagia. Sudah~

Baik la. 

Cerita . Hari kesembilan dalam bulan kedua. Holiday kan?

Maka, bila holiday jadual tu kosong sepanjang hari. Why? Selalu orang kalau holiday nak jalan-jalan kan? Beta memilih untuk duduk di rumah.. 


Bila dah back to student life, automatik masa cuti ni kena himpun semua jenis exercise dan apa sahaja la. The best probs is, bila mengadap tiada sepicing pun idea menjengah.. Nanti, bila dah tutup laptop, fikir lagi pasal benda tu, haa~ masa tu, berjela-jela dalam otak..

Ado~ ado~ parah kan?


Okay. sambung balik mengadap. Hope la tak kering... TvT

BLOG REVIEW: Hoodpath

Ahad, Februari 07, 2016

Alhamdulillah dipanjang umur. 

Happy new year for chinese fellow. 

Lunar New Year, habis rancangan feveret beta ditunda. Apakan daya cuti untuk 4 hari ni, beta bersengkang mata siapkan apa yang patut la untuk naik next week nanti. 

Tak baik mengeluh~ No No.. 

hehehe

Blog review? 

Yes. Indeed.

Beta nak buat review blog-blog awesome yang beta follow. Sangat awesome sampai beta rasa blog mereka harus dikembang mekar lagi dalam persada dunia blogger ni. 

Untuk first time ni, beta nak story satu blogger yang sama student macam beta, tapi dia dah melebarkan sayap, menjejakkan kaki di hampir semua tempat yang beta hanya mampu jejak dalam angan. TvT

Sob sob sekejap. 

She is awesome! Jjang! 

Normal student, lagi-lagi macam beta yang sel-sel tak berapa nak berkembang sebab masa Bonda suh minum susu, beta tuang susu tu dalam cawan adinda beta, haha tu la padahnya. Beta bila dah duduk asrama yang sangat strict dengan rule yang kalah asrama perempuan tahfiz, haa~ macam malas nak fikir bergerak ke sana ke mari. Lagi-lagi bila bercuti macam ni nak sesak dalam jammed? memang idok ler. 

Beta dengan rela merelakan diri mereput di depan Mister L kesayangan ni, jalan-jalan dengan mata saja. huk huk 

Sadis kan? 

Jangan! Jangan tergoda dengan Isteri VS tunang tu... (sis beta tengah tengok di sebelah)

Eh~ meraban pulak. mana ni... Sian Miss Dae, tunggu kat back stage bila la nak introduce ni.. haha Mian Miss Dae. 


Jeng Jeng... 
The most awesome blogger among all fellow blogger, 


-CLICK AWARD UNTUK KENAL MISS DAE-

Miss Dae ni dah berjalan merata tempat yang beliau telah list dan journal kan setiap perjalanan beliau dalam blognya. Fuh~ beta sangat jeles. Envy dia tu, tahap petala kelapan la.

Moh, rajin-rajin singgah baca semua entry dia. Sambil-sambil boleh belajar dengan dia, macamana nak travel ala-ala student, yang simple dan under bajet.

Jom Jom Jom~

Beta mengajak semua serang. Dah serang tu jangan lupa pulak untuk follow, supaya next trip dia, kita boleh follow up kan?


35/366 - 4 Feb

Khamis, Februari 04, 2016

Ohayou kalian semua,


Memulakan hari dengan zikir in syaa Allah tenang sepanjang. Jangan pulak kita beriman pagi-pagi, kafir di petang hari. Nau'zubillah min zalik yer. Mari la sama-sama menetapkan diri untuk menjadi mukmin yang sejati mencari redha Allah selalu. 

Awal nyer beta menaip hari ini. Bermula dengan entry INI buatkan beta berfikir sendiri. hmm.. Secara tidak langsung buat beta terfikir beta menulis sebab apa ya? 
Based on cara beta tulis beta straight foward ja. Tak ada niat nak kenakan sesiapa yang mana penulisan beta menjurus kepada diri beta ja. Kan? ke tak? 
Fikir juga, beta bukan seorang yang banyak sangat idea. Idea ada, tapi bila dah mengadap entry untuk menaip ni da terbang bersepai ideanya. Parah kan? 

Semua orang kot mengalami masa yang lama, cumanya beta sekali dah menaip tu, sangat la tak gemar nak biar dia dalam draft. Straight kan? Apa yang beta rasa masa itu, itu la yang beta tulis. At least, susah hati beta, senang hati beta, sedih beta, gembira beta semuanya diekspresi dengan mudah. lulz sangat~ simple minded? hurm... 

Teruskan hari dengan berjalan ke SINI. Cik Ain ni memang rajin update story dia every day. #dotd. Haa~ seronok baca entry dia. Beta pun sama kalau boleh nak la update hari-hari, tapi dek kekangan data yang tak mengizinkan beta akan selalu update bila beta jumpa talian hayat la. Haa~ kalau nampak beta post setiap jam tu, maknanya talian hayat beta tu panjannnnnnngggggg sangat. hahaha

Teringat semalam, ada orang bertanya,

"Best sangat ke blog tu sampai mengadap tiap-tiap hari?"

Errr. sudahnya beta marah dengan dia. Because beta tak la berapa gemar orang dok pertikaikan minat beta. Sebenarnya boleh ja beta explain, tapi beta pun tahu orang lain tak suka dipersoalkan apa benda mereka buat, tu yang beta hangin terus.

Setiap orang ada minat sendiri. Actually dia tak marah pun, cumanya beta yang mood macam ke laut masa tu, rasa macam dia perli kita dengan hobi kita.


"Best. Sebab dapat kongsi ilmu dan dapat ilmu baru.. "

And then dia tanya lagi. Dan mesti la reaksi beta, why? Why? Why? Perlukah tanya sampai macam nak kecam orang? Ke dia memang stalk beta dan rasa penulisan beta di blog ni hanya la merapu semata-mata. Dari dulu, beta layan jugak blog, tak ada pun orang pertikaikan [sebab masa tu tak addicted] sekarang why need to pertikaikan hobi orang sampai ke lubang cacing? Dok pahe la..

Yer. Setiap hobi harus dijadikan manfaat di kala waktu lapang, dan kalau kita buat assignment, lecturer mesti cakap..


"Pastikan bahan rujukan anda bukan la daripada blog peribadi atau seangkatan dengannya kerana tidak tahu kesahihannya.."

And? Yang aku nampak, blog is satu platform tempat orang berkongsi maklumat sama macam facebook. Cumanya blog boleh tulis berjela-jela walaupun facebook pun sebenarnya boleh menaip berjela-jela. 

Senang cakap, blog is diary seseorang. Daripada blog kita nampak tuan tanah tu macamana orangnya. Tapi, kita tak boleh la nak terus judge orang tu macam tu, macam ni kan? 

Setiap orang ada karakter dia sendiri. Kan? Kan? 
Ni dah emo sangat dah ni entry nya. haha 

Untuk calmkan balik emosi, beta berjalan lagi.. rindu pulak dengan geng selalu lepak masa disember tu, Agaknya masa ni semua busy dengan life memasing, agaknya masa CNY nanti, mesti geng semua berblogwalking kan? Or spend time with family? 

Kita CNY tak ke mana.. TvT 

So, berjalan la dalam ni je yer cik Nur.. 

Tenggelam dalam dunia sendiri. Actually masa memula entry tadi, nak wish 

HAPPY BIRTHDAY, SAENG IL CHUKKA HANMIDA, SENAH HELWAH


Pada seseorang. 

4 Feb ni dah lekat dalam kepala birthday orang tu. Walaupun orang tu tak ingat beta ni. haha 


-sekian cerita 35-

33/366 - 2nd story of February

Rabu, Februari 03, 2016


Sambil-sambil mencari idea untuk menaip, beta berjalan dari Segmen by Leya Yeolly yang beta ikut. 

Al-kisah banyak benda nak story. Selepas hari selasa yang kelas cuma satu, beta melarikan diri ke rumah sis beta untuk beratas talian. Dan beta menghabiskan masa dengan ini la. Hikayat seribu bulan di atas talian. hahaha


+ Dapat hadiah giveaway daripada Miss Dae.

Walaupun saguhati, beta bersyukur sangat2 sebab dapat. Sedih tak bunyi dia? haha
 Tak ada la, perasaan bila bukak dashboard and see the comment and the comment is to announced you are the of the winner. Mesti la rasa macam apperciate sangat2. 


Terima hadiah daripada dyllarezan

Yehaa~ hadiah dah sampai. Agaknya ni perasaan bila orang bagi hadiah yang kita nak. ye dak kimchaa?

hehe thnx dylla kerana memahami. Apa dia bagi? 


Tarra!!! alas kaki. Beta sudah la tengah mencari extra alas kaki untuk dorm beta. And up dylla dah bagi dulu. Okay, tak perlu p cari yang lain. Thanx a lot dylla.

+ random thought


Yang ni bahaya jika dibiarkan 'beranak' dalam kepala dan ianya akan memakan diri. 

Pernahkah kalian, terasa bila kalian dah berbuat effort ke atas sesuatu, namun feedback daripada orang sekeliling kalian sangat la tidak memberangsangkan? 

Acah, skema sikit ayat. Adoyai~ Masih dalam kecelaruan ayat nak pakai apa, bahasa diri pun kurang pasti, tetiba rasa macam mood merundum dek kerana diri rendah diri dengan blog yang serba tak la menyeronokkan hati. 


Macamana tu? 

Beta pun konfius. Adeh~ 

Penat jap berjalan. Singgah kat SINI cite pasal matluthfi, buatkan beta terus dah hilang mood nak blogwalking. hahaha 

Bila mood dah down, apa yang ada hanya rasa yang sedikit memamah hati yang sedia kecik ni. Dulu, mungkin asyik bertanya pada diri, kenapa orang tak faham aku? Sekarang ni soalan yang sering berkecamuk dalam hati is, Why you can't please people? 


Lumrah, apa yang kita buat semua orang takkan suka. Mesti bersepah je haters kat mana2. But, dalam hati mesti nak tahu, kenapa mereka benci aku kan? 

Word yang menjadi trademark sekarang? 

Ada aku kisah?
Suka hati aku la. 

And so on.. 

Dan sebelum perasaan ni jugak akan menyakiti anda semua, beta mengundur diri la. Feeling high sengsorang. Tell myself again and over again, be strong~ 

Yeah? 





gallery @aienienka

© kisah aienienka.