Sabtu, Oktober 23, 2021

BELI VACUUM KALI KETIGA DI SHOPEE

 



Heee~ banyak je benda nak story. Tapi tu laaa. Entah kenapa la dua tiga minggu ni, telefon asyik sesat je tak tau kat mana. Okay, kali ni nak story pasal ritu, Aien beli vacuum baru. Kali ni beli tak ada jenama sangat la janji murah. Haha 


Target Pery Smith yang siap ada Dust Mite tu, tapi tabung dia asyik kena kokak je, susah la. Dah dapat ni pun Aien syukur sangat, janji dah tak payah menyapu lagi. 


Menyapu secara tradisional siap guna penyapu lidi 

Allah Allah, heee rasa stress sebab kena jaga habuk dia dari berterbangan. Lagi-lagi sekarang musim cuaca tak menentu. Kejap panas, kejap berangin kejap.... Eh! Apa kaitan semua ni? Sebab rumah burung tingkat 3 ni, dia masalahnya itu la. Walaupun dah tutup kipas, kau menyapu sekalian ayunya menggunakan penyapu jerami mahupun penyapu lidi terasa sampah masa berterbangan lagi. Dengan ada karpetnya, jenuh nak angkat sidai kat luar. Tenaga tulang pat kerat Aien ni dah serupa orang  tak makan aje. Setiap kali menyapu stress sejak vacuum patah. Setahun lebih jugak pakainya. 




Gamaknya begitu la setiap tahun beli vacuum baru. Harap yang ni tahan la jugaknya. Ikutkan vacuum DEERMA ni okay je range penggunaan dia, tapi bila jumpa yang ni lagi syiok. 


Sebab apa dia syiok? 

Kuasa penyedutan dia sehingga 19500PA untuk harga serupa dia ni. Memang sangat berbaloi. Dah cuba sedut di bahagian karpet, I was terpesona~ aku memandangnya.. Eh! Gitu la cerita dia. wow sangat. Boleh nampak karpet yang nampak bersih je dari jauh, tapi banyak sampah dan habuk yang tersembunyi di antara bulu-bulu karpet tu. Sekarang dah boleh konfiden la nak golek-golek kat karpet tu. Hehe 



Boleh baca description dan review semua pengguna rata-rata berpuas hati macam Aien ni. Walaupun setelah 10-15 minit dia akan rasa panas pada pemegang dia. Jadi, no worries. Tutup kejap rehat dulu. Kita sambung balik membersih. 



Dalam kotak pembelian, mengandungi motor vacuum, nozzle, warranty, stick dan holder dia. Masa ni budak-budak pun excited sama siap nak tolong vacuum lagi si kakak Nayla nih. paling best sekali, bunyi vacuum ni tak lah terlalu kuat. Nadhira siap boleh tido lagi setiap kali Ibu vacuum.  Dia macam white noise sound untuk dia fast sleep. 

Tapi, Aien belom cuba lagi la nak vacuum bila anak-anak dah tido malam. Selalu kan ada orang kemas malam-malam sebelum tido. Supaya esok pagi tak kelam kabut. Untuk Aien, so far Aien akan vacuum waktu petang dan waktu bila mana mata rasa semak dengan habuk atau sampah hasil karya Kakak Nayla dan Abang Najmi tu. 

Sekarang dah no worries. tarik je vacuum tu. And taraaaa~ siap pun kerja ibu. Mudah je. 

Hari tu Aien beli bawah RM100. Kalau korang berminat nak cuba vacuum mampu milik tapi sedutan yang ohsem, Sakura Vacuum Cleaner ada penyelesaianya. 


DRAMA TURKI: Siyah Beyaz Ask (Part 1 Review)

 



Tajuk: Siyah Beyaz Ask a.k.a Black and White Love, Price of Passion

Genre: Mafia, Action, Romantic, Life, Drama

Bilangan Episod/Durasi:  32 / 2 jam 15 minit

Pelakon: Ibrahim Cellikol, Birce Akalay, Sinem Unsal, Arzu Gamze Killic, dan lain-lain

Sinopsis: Seorang doktor yang sentiasa bersedia untuk merawat pesakitnya, berjumpa dengan pembunuh berhati beku dengan luka dari masa silamnya. Apa yang terjadi apabila wanita itu menyelamatkan orang ketika lelaki itu membunuhnya? 


MY REVIEW

Lepas balik sekejap ke Asia tempoh hari dengan Mr.Koji di Oh My Boss Aien terus balik ke Istanbul, langsung follow Ferhat dengan Asli Aslan. Pheew~ padan la viral sokmo. 


Berdasarkan sinopsis, simple is tajuk, atau lebih senang, dikembangkan melalui kisah dongeng 'Beauty and The Beast' . Bagaimana Asli Cinar tersangkut dengan Ferhat Aslan yang berhati beku itu. 


Meh, meh tarik kerusi kita bukak meja. 😂 Asli Cinar seorang doktor yang sangat berdedikasi dengan tugasnya sebagai doktor. Malahan beliau sangat baik dengan semua orang. Di hospital beliau terkenal dengan panggilan 'Guardian Angel' bagi kanak-kanak. 

Kesilapannya bermula apabila dia sudi menggantikan rakan sekerja untuk mengikut ambulans ke tempat kejadian. Malangnya tempat kejadian itu, adalah musuh dalam selimut En.Namik Emirhan dan Ferhat Aslan. 

Apabila En.Namik mengetahui Asli Cinar yang dibawak ke rumah musim panas mereka, Ferhat dikehendaki membunuh Asli. Tapi, entah kenapa Ferhat menawarkan perkahwinan dengan Asli apabila mendapat tahu bahawa Asli mempunyai abang, yang bertugas sebagai anggota polis. Cem Cinar pula diberikan tugas oleh peguam pesuruhjaya, Yigit Aslan untuk menyiasat aktiviti En. Namik dan juga abangnya sendiri, Ferhat. 


Boleh hadam tak tu? Allah Allah.. tengok sinopsis macam simple, tapi drama dia. Masyaa Allah. Saling tikam belakang sesama mereka walaupun duduk di dalam sebuah rumah. Sangat dengki mendengki antara satu sama lain. Pokoknya akarnya yang busuk tu, Mrs. Handan. Kakak kepada En.Namik Emirhan ni. 




Dengan anak sendiri pun nak cari gaduh. Tak faham laa. Jap la nak buat mind map untuk korang faham cerita ni. Baru first part dah mereng. Allah Allah. 


anatomy of siyah beyaz ask


Fuh, gigih buat mind map dia. Segala masalah bermula dengan Namik Emirhan mengikut kefahaman Aien yang baru menonton setakat 27 episod ketika entry ni di taip. 

Ketika muda remaja, dia memang dah buat kerja kotor dalam membunuh orang ni. Asal mafia si Namik bey ni tadi. Berhubungan dengan Yeter, tapi memilih tidak untuk berkahwin dengannya. Bahkan Namik menghantar Yeter kepada lelaki lain, iaitu Necdet si barber. Aien tak masukkan dalam mindmap sebab Necdet mati dibunuh oleh orang suruhan Namik untuk mengambil anak lelakinya semula, Ferhat. 


Demi untuk mendapat Ferhat, Namik sanggup suruh budak 12 tahun untuk tembak orang upahan dia tadi. Eh, geram aku! Selepas keluar dari pusat pemulihan, Ferhat duduk bersama Namik menjadi orang kanannya. Ferhat yang berhati beku, tidak pandai respon apa yang orang cakap dengannya. Bahkan seluruh isi Villa kediaman Emirhan takut akan keputusan Ferhat. Tetapi tidak apabila Ferhat membawa pulang Asli Cinar yang seharusnya ditembak mati, untuk dikahwini dengan kadar segera. Allah Allah.. Masa ni geram betul dengan mulut Handan tu. 

Masa tu semua orang macam tak percaya Ferhat jatuh cinta pada seorang doktor yang mempunyai abang seorang polis yang bersekongkol dengan Yigit Aslan untuk jatuhkan Namik. 


Terlalu banyak rahsia dalam drama ni: 

  • Yeter menyembunyikan hakikat bahawa Ferhat anak Namik. Semua orang tak tahu, bahkan bila Asli dapat tahu. Dia tak boleh nak bagitahu ada Ferhat sebab tak nak hancurkan hati Ferhat. 
  • Gulsum skandal dengan Cuneyt lalu melahirkan seorang bayi lelaki dalam boiler room kediamannya mereka dengan bantuan Asli. 
  • Idil lidah bercabang, cuba jatuhkan Yeter daripada terus dapat sokongan Namik dengan mengatakan Yeter cuba bunuh anak dalam kandungan dia, padahal dia dah lama abort baby tu. Eh! 
  • Bila datang Julide, tetiba anak Vildan dengan Cuneyt tu jadi anak Ferhat jugak, pasal Julide dapat tahu yang Vildan lama giler suka kat Ferhat tapi Ferhat buat tak layan je. Dan macam biasa, Ferhat tak bagitau Asli.
  • Julide datang ke villa tu. Buat huru hara acah tahu semua benda, and buat skandal lak dengan Namik. Ish! 

Maksud rahsia tu, sebab asal cerita dia pasal si Namik ni la. Semua sangkut paut dengan dia. Orang luar menyampah dengan dia, bermula dengan Sahin Cingale, orang bawahan dia dulu. Baru keluar dari penjara kalau tak silap. Buat ugutan dengan Namik, nak bunuh sorang demi sorang ahli rumah dia. Bermula dengan Asli. Eh! Namik apa lagi, hah! Silakan. But NO NO NO dari Ferhat bila ada orang nak bunuh isteri dia. 

Maka mulut jahat Mrs. Handan tu pun la, "Ferhat akan ikut bini dia ke mana saja. Tak pernah ada di rumah sekalipun." Padahal, Asli yang selalu ikut Ferhat sebab dia menyampah nak dok rumah tu. Haha 


Bila Namik bagi job kat Ferhat suruh 'selesaikan' urusan Sahin Cingale tu, Cuneyt buat taik. p rakam Ferhat tembak Sahin, pahtu dia bawak pistol tu. Tak berapa ingat, bila Namik suruh Cuneyt 'selesaikan' Asli, dia pigi culik Asli dengan anak buah Ferhat, Ozgur. Last orang suruhan dia berpaling tadah sebab minta dengan Yigit 5M tapi bagi kat mereka setakat 1K je. Hokoloh! Pahtu putar belit la suruh Yigit 'jual' maruah dia demi nak dapatkan 5M tu. Geram! Dengan Namik dan Cuneyt ni. Bila dah selesai, Cem pergi periksa kawasan tempat culik tu kan, sekali dia nampak Cuneyt. Tak pasal-pasal kena tembak. Asli berjaga selamatkan Cem. Datang la pulak watak baru, Julide anak buah Asli ni. Bunuh Cem sebab wasiat arwah mak dia, pisahkan Asli dengan mak dia. Heh! 


Banyak sangat twist dia, sebab ingatkan Ayhan bunuh tau. Haha Dia macam tak puas hati tetiba ayah dia nak sangat tolong Yeter dan anak-anak dia. Sudahnya, Azad baba mati begitu saja dibunuh Namik dan Cuneyt. Heee~ 


Sahin Cingale pun mati begitu setelah dibunuh oleh Ferhat, dalam diam rupa-rupanya orang yang dipercayai Asli, rakan baiknya Ebru anak kepada Sahin Cingale. Allah Allah. Dah la masa tu tengah jauh dari Ferhat sebaab dia kena tahan dalam penjara. Mana maunya. Nasib Yigit dah okay dengan abangnya, dia secara tak sengaja p tembak Ebru sampai mati. Sedih Cem, sebab terlalu percaya Ebru dan sikit lagi dorang nak kawen. Dalam penjara tu la, Ferhat jumpa dengan Azad baba ni. 

.

Letak titik dulu. Sebab belom habis tengok. Nanti dah habis kita sambung part two review. Bila dah banyak sangat watak baru ni, skip-skip dengan nonton dalam kelajuan 1.25x je la. Yang penting Asli dan Ferhat bakal menimang cahaya mata dan dorang tak jadi cerai. Yeay! 

Isnin, Oktober 18, 2021

Drama Thailand: Oh My Boss


 

Tajuk: Oh My Boss

Genre: Romance, Comedy, drama

Bilangan Episod/Durasi: 14 / 45 minit

Barisan Pelakon: Mook Worranit Thawornwong, Luke Ishikawa Plowden, Knomjean Kulamas Sarasas, Ohmi Ryota

Sinopsis: When Noomnim finally lands a solid fine job, she decide to have fun night out with her friend to celebrate. At the bar, she meets a handsome stranger guy and spends a lovely night with him. However that stranger turns out to be her new boss! Luckily for her, thr handsome CEO doesn't seem to remember her. Or does he? When he make Noonnim his personal assistant, she finds herself wondering wether he is interested in her or just this flirtatious for everyone. -dramawiki


MY REVIEW

Okay, ibu balik Asia kejap. Heee~ drama yang penuh kemanisan dan cringe thingy~ Slowly Ibu realise.  Aku ni dah tua untuk benda gini. Bwahaha 

Ni penangan pelakon lelaki utama tu, Luke Ishikawa anak kelahiran Jepun tapi membesar di US, baru menjadi pelakon di Thailand. Jauh dia travel untuk mencari rezeki musim pandemik ni kan. Haha 

Bagi Aien, lakonan agak kaku dari both pelakon yang baru muda jagung lagi. Boleh di usahakan lagi kimia antara mereka ni la. Drama yang cuma ada 14 episod ini memang tak boring untuk mereka yang cari light-light drama yang cringy la. 
.

Suka dengan ending dia je. Haha 

Okay, Oh my Boss boleh dijangka apa cerita mereka ni kan. Sangat predictable. Tapi yang predictablenya apabila Aikitsuki Koji itu rupa-rupanya bermula dengan sugar sister dengan Ms.Rena tu. 


Mati-mati ingat Ms.Rena tu yang tak sedar diri nak pisahkan Aikitsuki Koji dengan Noomnim. Padahal rupanya Aikitsuki berkerja dengan Ms. Rena bermula dengan pelayan kemudian diberi pekerjaan dan sebagainya dengan syarat la. Begitu la seadanya. Bila Aikitsuki ke Thailand, jadi CEO syarikat cawangan Ms.Rena yang beribu pejabat di Jepun, tak sangka berjumpa dengan Noomnim yang sangat polos dan naif tu. 


Seronok tengok drama ni, setiap pelakon utama dalam drama ni semua agak boleh bercakap dalam bahasa Jepun. Konichiwa! Ahhh~ gitu... 


Tapi, Aien masih jetlag dengan Trukish, Allah Allah masih lekat. Balik kejap je ke Asia tertiba adik kabo ada satu drama Turki yang telah viral kat Tiktok. Gigih mencari, akhirnya jumpa yang fully english subtitle dengan full length drama. Fuh, Aien terbang balik ke Turki! Bai! 


Oh, korang boleh cari drama ni di Youtube tau! Bai! 


Ahad, Oktober 17, 2021

DRAMA TURKI: Bay Yanlis

 



Tajuk: Bay Yanlis a.k.a Mr.Wrong 

Genre: Romantic Comedy, Drama 

Bilangan episod: 14 - suppose to be continued.. :'(

Pelakon: Can Yaman, Ozge Gurel, Serkay Tutuncu, Cemre Gumeli, Fatma Toptas, Sarp Can Koroglu

Sinopsis: Özgür is a very wealthy restaurant owner and living a sloppy but happy go lucky life, and does not believe in love. Ezgi is now tired of wrong relationships and is determined to have a proper relationship and get married. Seeing that Ezgi is not successful in the relationship matters, Özgür begins to mentor her about relationships and gives her tactics to get the man she likes.


MY REVIEW 


Hi hi hi, masih di Turki lagi ni. Belom balik Asia lagi. Lain macam terapi dari Turki ni sampai masak pun sanggup dengar suara dorang bersembang. Disebabkan Aien masih tak boleh move on dengan lakonan Can Yaman dan Ozge Gurel dari Dolunay, jadi bersambung lagi di sini. 


Baca juga: Dolunay: Full Moon


Untuk drama kali ni dorang agak lebih santai dan karakter Ozgur untuk Can Yaman ni agak talkative banyak, berbeza dengan Mr.Ferit dalam Dolunay tu. Masih boleh diterima lagi lakonan Can Yaman ni. Ada juga hati memanggil-manggil nak tengok video peminat buat list teman wanita dia, kehidupan dia. Naaa~ passed on it. Risau kacau mood nak tengok lakonan dia. 

Bay Yanlis, jika korang baca sinopsis ringkas itu adalah bagaimana Ozgur dan Ezgi berjumpa dan memulakan hubungan mereka. Dari random mistakely taxi passager, kebetulan untuk Ozgur dan Ezgi dan sangat banyak. Sampai menjadi jiran sebelah rumah. Ezgi kebetulan masa tu baru berpisah dengan teman lelaki dia, langsung dibuang kerja kerana prestasi kerjanya yang agak merosot. Pulak tu, bekas teman lelaki suruh dia pindah dari rumah yang selama ni Ezgi yang bayar. Heh! Geram jugak memula tu kan. 

Tapi, takdir buruk Ezgi tu membawa Ezgi bertemu dengan Ozgur yang happy go lucky person dan tidak percayakan cinta. 

Psst~ best betul kalau dapat rumah macam Ozgur ni. 

Kawan-kawan Ezgi cuba pasangkan dia dengan salah seorang doktor di tempat kerja Cansu, merangkap sepupu Ezgi. Malangnya doktor yang disangka baik itu rupa-rupanya busuk jugak. Kenapa la Ezgi ni bernasib malang dengan lelaki. Tu la bila dia jumpa Ozgur yang secara langsung dicopmaharkan oleh seorang editor yang cuba membalas dendam terhadapnya, dorang sangat padan sekali. 


Kerana tak mahu dipasangkan dengan perempuan sebarangan, Ozgur gigih nak bawak Ezgi sebagai teman wanitanya pada majlis perkahwinan adik perempuannya. Dengan syarat, Ozgur tolong Ezgi bagaimana untuk menjadi perempuan idaman lelaki. Siapa sangka, dari lakonan menjadi realiti. Bila dorang cuba untuk berlakon konon untuk mak masing-masing pisahkan dorang, mereka mula jatuh cinta. 

Agak kalut jugak, bila dah suka orang tua cuba nak pisahkan. Bila masing-masing dah minta maaf dan mengaku kesalahan sendiri. Terpaksa la redha je dengan pilihan anak-anak. 

Paling tak suka watak acik Fitna ni, memang suka buat fitnah aje kerja. geram je aku. Haha Pandai pulak dia menghasut mak Ozgur, Mrs. Sevim supaya tak terima pilihan anak dia tu. Eh EH.. kau siapa? 

Bila mula nak layan episode 14 di mana Ozgur melamar Ezgi dan merancang untuk bercuti sekaligus honeymoon, Bay Yanlis tidak bersambung sehingga sekarang. 

Eh, mana ada drama Turki yang episodnya pendek je. Pengambaran Bay Yanlis katanya ditamatkan kerana ada di kalangan mereka krew didapati positif Covid-19. Sampai sekarang la masih tertunda lagi. Para peminat berharap supaya team produksi Bay Yanlis sambung untuk siri kedua drama ni. 

Kisah perebutan antara Ozgur dan Tolga, sepupunya masih tergantung lagi walaupun Tolga telah menyerahkan semula hak milik Ozgur, restoran La Gabia. dek kerana takut ugutan 'Ezgi' yang digunakan oleh Serdar, doktor yang cuba dipasangkan dengan Ezgi dahulunya. 

Kisah Cansu dan Levent, kekasihnya masih juga tergantung sebab mereka patutnya dah berkahwin. Tapi sebab anak perempuan Levent takut dia akan dipinggirkan, maka Levent membatalkan pernikahan. Cansu bengang, dia blah! Jauh sudut hati masih sayangkan Levent lagi. 

Kisah Ozan dan Denise, Puan Lawyer dan Encik Chef masih juga tergantung. Apatah lagi kisah Ozgur dan Ezgi. Lagi laaa.. Boleh je tengok walaupun tergantung, sebab cun jugak ending dia kat situ. Haha 
.

Tapi, biasa la kita peminat dan penonton ni.. Nak mengharap ending yang lebih baik. Gituu~ okay, nak sambung karya Can Yaman seterusnya pulak.. Next! 


Jumaat, Oktober 15, 2021

PRESTASI BLOG SEPTEMBER 2021


 

Hai, lambatnya update untuk bulan ni. Begitu la. sejak google buat hal, pageview blog macam tidak memberansangkan automatik mood menaip jadi ke laut. Aiguuu.. back to menulis untuk suka-suka saja la labu..  


Baik la, untuk September lalu, blog Aienienka.com tidak mencapai target. Tapi tak mengapa. Nanti kita setting dia balik. 






Macam biasa entry yang dicari oleh mereka ini sangat popular. semuanya berkaitan dengan pengalaman sendiri buat buku pink, sediakan barang baby dan pengalaman bersalin musim PKP. Semua benda ni simpanan kenangan sendiri secara tak langsung berkongsi ilmu dengan mereka. Harap membantu. 



Pecah rekod kali ini ada yang mencari luar daripada kebiasaan. Cerita Autumn fairy tale ni tengah ditayangkan ke? Semua mencari sinopsis dia. 


Bila sendiri cuba cari, ahhh.. padan la. Dia duduk di first page. Haha Teratas pulak tu. HIHIHI


 
Kali ni orang banyak cari tentang drama chinese ni. Ada juga cari movie turki Mutluluk Zamani yang agak susah sikit nak cari.  Nanti kita tambah link dia. hehe Bila dilihat kembali carian movie lakonan Elcin dan Baris ni, rupa-rupanya review Aien berada di muka pertama carian movie ni. Haha Allah Allah.. 





Over all, starting September performance blog macam merundum sebab google tengah update apa ntah. Dorang rakan blogger kata, kita pun kena kemas kini HTML blog. Tapi, sebabkan Aien tak ada laptop sudah. Maka berhuhuhu la biar dia dulu. Lagipun kita buat blog untuk suka-suka. Hehe pedulikan tu. Tapi, nak jana pendapatan ikut blog. ehhh.... Sudah laaa.. kita buat kerja lain lagi. 

Selasa, Oktober 12, 2021

Jurnal Nadhira 3 bulan


 

Yeay! Alhamdulillah Nadhira Imaani mencapai umur 3 bulan. Serba serbi dah pandai untuk umur dia. Kesian jugak tadi kena cucuk. Melalak. Habis satu bilik cucuk tu boleh dengar suara dia. Ajaibnya bila keluar ja dari bilik tu, dia senyap and terus terlelap. HAHA 

Hakikatnya memang jam dia tidur pun masa tu. Kena lagi cucuk. Kesian la member. 


Nak cerita apa ya untuk jurnal dia ni? Nak cerita dia dah pandai senyum dan bunyi a-oh-oo bila orang ajak sembang. Dah pandai respon bila orang panggil terutama sekali dengar nama dia. Acah tahu je kan. Bila Ibu rekod video dia, pandai pulak mata dia fokus ke camera. Bila orang acah, dia sengih-sengih sembunyikan muka. Shy shy cat sungguh. 


BMI dia alhamdulillah normal. Bak kata misi tadi, seronok dia hari ni baby check up semua cantik je BMI dorang. Alhamdulillah anak Ibu sehat je. Ibu ni je laa yang juga makin sehat saing dengan anak. Bak kata mak, anak sehat maknya makin tembam jugak. orang patut menyusu badan maknya makin kurus. Ini tidak. Ha Ha Guwe peduli apa. Janji happy gitu. 


Nadhira pun lepas kena cucuk tu lawak gila. Pasal dia dah ngantok tau. Bila kena cucuk dia menjerit satu klinik dengar. Lepas keluar dari bilik suntikan tu. Dia terus stop nangis dan terlelap. Haha Ado la anak. Agaknya anak-anak Aien semua gitu. Alhamdulillah dikurniakan anak-anak yang baik. Ibunya aja yang selalu stress tak tentu pasal. kan.


Moga Nadhira sehat selalu. Membesar jadi wanita solehah. Adik yang baik. Selalu dengar kata ibu ayah. Jaga abang kakak. Ingat, tanpa adik beradik dan keluarga. Siapa la kita. :) 


Salam sayang, Ibu ♥


ps: lama sangat duduk dalam draf. Ibu cari mood menaip tak jumpa jumpa. Haha


Isnin, Oktober 11, 2021

DRAMA TURKI: DOLUNAY (FULL MOON)


 

Tajuk: Dolunay / Full Moon 

Genre: Romantic, Comedy, Drama, family

Bilangan Episod: 26 / 1 jam 50 minit 

Barisan pelakon: Ozge Gurel, Can Yaman, Hakan Kurtas, Alihan Turkdemir, Alara Bozbey , 

Sinopsis: Dolunay explores the theme of what makes a family a family. Is it blood and genetics, shared experiences, or simply love? Ferit aslan is a smart and successful businessman and born leader who is disciplined in all areas of his life from work, to fitness to health. He is particularly strict in regards to his home and those who wirk in it. Nazli Pinar is a young culinary student who is hired as Ferit's private chef and must deal with his specific requirements and rules for preparing his meals. Outspoken, independent, and free-spirited, Nazli initially clashes with Ferit. But the two gradually form a friendship and flirtation. When tragedy strikes and Ferit must take responsibility for his young nephew, Bulut, Ferit and Nazli (who has grown very close to the childl agree engage in a fabricated relationship to help his chanxes of gaining custody of Bulut in an ensuing custody battle with Bulut's aunt, Demet. Things are complicated when Ferit's musician brother in-law, Deniz, falls in love with Nazli and Demet tries to use this to turn Denis against Ferit. The core set of supporting characters are a mix of family and friends who are considered family, who mostly help but sometimes hinder Ferit and Nazli's relationship as it evolves from business to friendship and eventually, love. 


MY REVIEW


Hi, hi! Drama Turki again. Sejuta tahun menonton drama ni baru habis malam tadi. Sepanjang 26 episod yang serupa movie panjangnya, makan masa. Excited dia pun panjang meleret. Haha 


Dolunay atau lebih mesra dengan bahasa Inggerisnya, Full Moon menceritakan tentang Ferit Aslan dengan Nazmiye Nazli Pinar. Actually Aien tengok without baca sinopsis dia. Tengok macam best, Macam hensem pelakon, lekat la menonton teman masa makan. Itu pun kalau tak saing anak-anak makan. 


Bila dah tulis review ni, baru baca sinopsis. Aah la dorang banyak storyline tentang keluarga dan kawan yang ada masa susah dan senang. Nazli, dan kawan baiknya Fatos, serta adik Nazli, Asuman duduk serumah di Istanbul. Nazli sentiasa mencari kerja sampingan sementara belajar dalam bidang gastronomy. Fatos pula seorang graduan dalam bidang fesyen yang selalu berangan untuk mempunyai sebuah butik fesyen sendiri. Asuman pulak is troublemaker. Tak habis-habis masalah dia timbulkan. Tapi, sudahnya dia insaf jugak. 


Kisah Ferit dan Nazli bermula apabila Nazli menerima tawaran pensyarahnya untuk bekerja dengan Ferit. Dia yang lebih suka memilih untuk bekerja berpasukan akhirnya akur apabila Ferit menawarkan gaji yang lebih lumayan. Dengan majikan yang agak ketat dengan peraturan tetap tak dapat mengikat jiwa bebas Nazli. 


Walaupun Ferit dah pesan sekian sekian pada Mrs.Ikbal untuk sampaikan pada Nazli, tetap jugak Nazli ikut cara dia. Akhirnya Ferit akur dengan gaya Nazli yang disangkanya orang lebih berusia.  Pahtu pahtu   Anak buah Ferit, Bulut  yang umpama cupid bagi mereka berdua ni memang kiut je. Dia yang sukakan masakan Nazli. Cuba pasangkan Ferit dengan Nazli. Satu kejadian yang tak disangka merungut nyawa ibu bapa Bulut merangkap kakak Ferit membuatkan Mak Cik Bulut yang dia sendiri tak peenah nampak cuba untuk berebutkan hak penjagaan Bulut demi saham yang diwariskan kepadanya. 

Hakikatnya suami mak cik Bulut, Demet iaitu Hakan yang terlalu busuk hati dengan Ferit Aslan ni. Dia je yang sentiasa menggunakan orang sekeliling dia demi kepentingan diri dia sendiri. Hujung drama baru beritahu kenapa Hakan ni tak pernah berpuas hati dengan Ferit. 


Kunci kekeluargaan dorang nak tekankan dalam Dolunay ni adalah apabila: 

1. seorang kanak-kanak lelaki trauma melihat ibunya berselingkuh di depan mata dia. Sukar untuk dia berikan kemaafan itu. 

2. Sahabat yang selalu ada bersama di waktu susah dan senang. 

3. Keluarga yang lebih mementingkan wang berbanding pertalian darah. 

4. Persahabatan turun temurun yang cuba dipisahkan dengan hanya perebutan cinta. 

5. ketamakan memiliki wang membawa padah. 


Kerana wang, semua sanggup berbuat apa saja. Nasib juga si Fatos insaf apabila dia sedar lelaki kaya bukan tiket kebahagian dalam perhubungan. 

Akhirnya Ferit dan Nazli dapat hak penjagan Bulut sebab Bulut memang sayangkan Nazli. Yang dapat pujuk Bulut ketika dia masih dalam trauma pun Nazli juga. 

Haa, begitu la seadanya. Nak cerita panjang-panjang risau kome takut nak baca. Al-maklum la Aien pun dah tak rajin nak blogwalking. Masih mencari rhythm untuk diri sendiri menyusun momentum menyelesaikan semuanya. 


Bila layan drama Turki ni, hanyut di bawa masa. Haha Nasib la labu. 

Benda baik daripada drama Turki ni automatik, Allah Allah bila geram dengan bebudak. Haha Bagus kan. 


Allah Allah. K sambung next gandingan Nazli dan Ferit dalam Mr.Wrong. Ini memang lain betul. 



Khamis, Oktober 07, 2021

Stay Tech & Wellness Connected with the latest additions of the REALME AIOT Family

Realme TechLife expands its tech ecosystem with the launch of smart home appliances


PETALING JAYA, 7 October 2021 — realme Malaysia today launched its newest line of AIoT devices via livestream on realme Malaysia’s Facebook page. The Dare to Leap brand introduced a total of eight devices including smart home appliances that further diversified their range of AIoT products. realme Malaysia showcased the realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner, realme TechLife Air Purifier, realme TechLife Robot Vacuum, realme Hair Dryer, and realme Beard Trimmer Plus during its launch earlier. Malaysian fans were also introduced to three other smartphone and laptop accessories. 


“Here at realme, we make it our mission to better improve the lives of our fans in terms of home improvement and lifestyle. We are proud to launch our latest AIoT lineup with a selection of smart home devices to revamp our fans' home living experience by connecting Tech & Wellness. We are also grateful to our fans who have been supporting us throughout the years and we believe that these new products will create a safer, smarter and more comfortable living for them,” said Tiffany Teh, Brand Director of realme Malaysia. 




realme TechLife Air Purifier   

The realme TechLife Air Purifier has a high clean air delivery rate of up to 330m³/h which indicates that the volume of clean air produced per hour is 330 cubic meters to quickly and efficiently provide excellent purification results in a relatively short amount of time. The air purifier is suitable for a maximum indoor area of 419ft²(39㎡). For instance, a standard indoor area of 1059ft³(30m³) only takes 14.4 minutes to complete a single purification process.   

realme TechLife Air Purifier is equipped with an industry-leading HEPA H12 filter that is capable of filtering at least 99.5% of airborne particles as small as 0.3 microns and larger in diameter which includes dust, PM2.5 pollution, pet dander, pollen, hair, and common pollutants that affect the quality of air in homes. This filter can achieve up to 99.95% filtration efficiency through its powerful 3-stage filtration system that eliminates pollutants in every stage until it finally releases fresh, clean air through the air duct.


The air purifier also comes with 5 different fan modes, Sleep, Soft, Normal, Strong, and Auto for the user to switch between modes and choose the right solution with just a simple tap. It uses a high-precision air quality detector from SHARP that can accurately detect PM2.5 concentration in the air, that is, solid particles that are 2.5 microns in diameter. Based on the PM.25 detection, the color-coded Air Quality Indicator on the control panel will either show green, orange, or red, indicating that the air quality is either good, moderate, or poor, respectively. This alerts the user on the air quality for them to switch the modes accordingly. 





realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner   

realme TechLife Handheld Vacuum has 2 cleaning modes, Strong Cleaning Mode for quick cleaning, and Soft Cleaning Mode for general everyday cleaning. This vacuum cleaner features a strong 140W motor with 10,500 RPM, providing a suction power of 9.5 KPa for efficient cleaning. The vacuum cleaner has an air duct design with reduced resonance of no more than 80db for a calming cleaning experience along with its excellent suction power.


The realme TechLife Handheld Vacuum comes with 3 different brushes for different cleaning areas. First, a floor brush with soft bristles that provides floor protection while it collects dirt efficiently with an in-built motor that rotates the brush at 2200 RPM. Next, a crevice tool that is ideal for getting dirt out of small areas. Third, a 2-in-1 brush that is suitable for cleaning all kinds of furniture surfaces like sofas and shelves. The vacuum also comes with an extension tube that attaches to all three brushes for cleaning far and high places.   

The vacuum cleaner features an environmentally friendly filter that prevents secondary pollution. This highly efficient HEPA filter captures microscopic dust and allergens and is reusable after washing. The realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner also features a 0.5L dust cup that is designed with a one-touch opening to avoid dirty hands when clearing the trash collected.   




realme TechLife Robot Vacuum   

This realme TechLife Robot Vacuum is built to fit seamlessly into your home with its maximum height being slightly above 10cm. It leaves no dust behind with its powerful 3000 Pascals suction and mopping capabilities. Also, it operates at a low 55dB noise level to avoid disturbances.   

The robot vacuum is equipped with a total number of 38 different sensor types that help it navigate your home for an efficient cleaning experience. The most crucial of the 38 sensors is the LiDAR sensor for fast and accurate real-time navigation and precise in-app room mapping. This LiDAR sensor helps  the robot vacuum calculate the best path to clean a room based on its shape and size, while avoiding objects like large pieces of furniture.   

realme TechLife Robot Vacuum is designed to work with realme Link for users to control where, when and how they want a specific place cleaned through their phone. The app also enables real-time monitoring of the robot vacuum and users may define zones or set up virtual walls where they want the robot to avoid when cleaning. The robot vacuum can scan and store up to 5 different maps which make it perfect for multi-level homes.   



realme Hair Dryer               

The realme Hair Dryer is designed to improve the hair drying process as it features an efficient 1400 watts of power and 19,000 rpm fan speed. This hair dryer blows up to 13.8m/s with a 5-minute quick hair drying experience which provides convenience and ease especially to those with long hair. It also features a low noise operation which is no more than 80db.               

Apart from fast drying, the realme Hair Dryer offers protection and benefits to hair. The realme hair dryer remains at an ideal temperature of below 55 degrees celsius to keep hair cuticles healthy and hair safe from heat damage while effectively drying hair. For a cool drying, the soft wind setting on the hair dryer will provide air flow that will blow at 45-50 degrees Celsius.               

The realme hair dryer also generates 20 million negative ions per cubic centimetre for comprehensive and deeper hair care.  The negative ions help in closing the hair cuticles, minimize the loss of moisture from the hair during the hair drying process and make your hair softer and less frizzy.



realme Beard Trimmer Plus   

This nifty device comes with a whopping 40 different length settings. It also includes two combs of 10mm and 20mm with a 0.5mm precision. realme Beard Trimmer Plus features a 800 mAH battery that when fully charged can run for 2 hours straight and has a LED battery indicator to keep track of the battery.

The beard trimmer blades are stainless steel for better heat dissipation to ensure the blades remain sharp for optimum performance. It also features IPX7 water resistance and a low noise operation of less than 68dB. All this and more for a fresh and precise beard trim experience. 


realme Type-C Hub   

The realme Type-C Hub is a light and portable device weighing 35g, that will make working from home or gaming a lot more convenient. It features a USB 3.2 Gen 1 & HDMI 1.4 Dual Ports as well as a Type-C Port. This Type-C HUB is universally compatible and allows for a more stable and fast transfer. This hub also protects against excessive currents and is capable of 4K HD video transfers. The Hub is also compatible with Mac OS, Windows, Linux, Android and IOS.

realme Wireless Mouse – Silent   

The realme Wireless Mouse has an ergonomic design for grip comfort and has a silent touch. The mouse also features a long lasting battery backup that can last up to 8 months. The device is also made lightweight and weighs around 62 grams making it easy to carry around. This mouse also features its smooth ride and has a variable DPI adjustment from 800 to 1600 DPI.

realme Type-C Cable

This cable supports 3A quick charging. The realme Type-C cable also features a durable cable and a comfortable grip for ease of use. The cable comes in the colours yellow and black. 


Product Price & Availability


Products

Colour

Warranty Period

Sales Details

realme TechLife 

Air Purifier

(RRP: RM 499)

White

1 year

First online sales offer for RM 399 only at realme’s Lazada official store on 18th October.

realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner

(RRP: RM 399)


White

1 year

First online sales offer for RM 349 only at realme’s Lazada official store on 18th October. 

realme TechLife Robot Vacuum

(RRP: RM 1,999)

Black

2 years

Coming Soon!

realme Hair Dryer

(RRP: RM 199)

White

1 year

Coming Soon!

realme Beard Trimmer Plus

(RRP: RM 169)

Black

1 year

First online sales offer for RM 99 only at realme’s Lazada official store on 18th October.

realme Type-C Hub

(RRP: RM 79)

White

1 year

First online sales offer for RM 49 only at realme’s Lazada official store on 18th October.

realme Wireless Mouse - Silent

(RRP: RM 79)

Black, 

Yellow (Coming soon)

1 year

First online sales offer for RM 49 only at realme’s Lazada official store on 18th October.

realme Type-C Cable

(RRP: RM49)

Black & Yellow

6 months

First online sales offer for RM 29 only at realme’s Lazada official store on 18th October. 


To find out more about realme’s events and promotions, do follow our Facebook page as well as Instagram at @realmemalaysia

 

-