Blog Performance May 2021

Sabtu, Jun 12, 2021

 


Apa la nasib. Bersambung lagi la, padahal yang ada pun belom habis. Memang dah boleh jangka la sebab kerajaan dan KKM target bilangan kes menurun sehingga bawah seribu ke seratus. Tapi, nak tunggu keajaiban di musim semua kompeni tak nak lockdown macam dulu, kena la hadap sampai hujung tahun . Ye tak? 

Bebel apa la ni. Aien nak buat happy achievement sepanjang bulan May yang sendu je. Dengan beberapa je post dipublish, namun evergreen topic menarik perhatian musim orang dok rumah ni. Jom kita tengok how they do it! 

Ku tengok page yang beri kesan impak pada readers tu sangat kecik nombor dia. But, it's okay la. No, I  really tak kisah sebenarnya. Saja la nak buat macam ni so I can really see what content in my blog yang boleh beri impak besar untuk menarik reader singgah. It's not easy gais nak teruskan comitment ni, but I love the typing and curhat. Sebab tu blog ni masih wujud dan cariannya tak lapuk dek zaman. Gitu... 

Macam biasa topic carian umum buat masa ni untuk newbie mom atau pun mom yang tak tahu nak cari macamana mula nak buat buku pink buat masa lockdown, PKP dan sebagainya. Memang berbaloi share benda ni. 


Tengok tu, carian dia memang hebat. Fuh, nervous pulak kongsi benda macam ni. Harap membantu la korang ye. Tetiba selit pulak orang nak baca tentang produk yang makin viral tu. Wardah. 

Macamana dorang jumpa pun masih bercerita tentang buku pink. Harap membantu ye ibu-ibu di luar sana. 


Semestinya musim begini, masing-masing dengan telefon di tangan. Cariannya semua lebih menarik dengan telefon pintar. Lagi-lagi bila kerajaan dah bukak Jaringan Prihatin untuk family boleh claim satu telefon ataupun data percuma sehingga Julai nanti. 

So far so good even though cuma 5 ke 6 post by May lepas. Kali ni before delivery, I habiskan review job yang ada. Dan nak rehat puas-puas. Doakan ye. 

Tadi tengok di analysis Google pun BR nampak cantik. Maaf la. Aien ni menulis saja-saja. Tak ada specific content ke target reader ke. Sebab asal kejadian blog ni more tu personal tempat curhat. Hehe 

Sekarang je baru reti sikit edit-edit bagi lawa thanks to my editor ALIEN OREN tu. Dia aje yang rajin push sis untuk keep writing. About family ke. Parenting ke. Tapi tu la sis rasa tak layak nak cerita about parenting cause I got a lot of trauma from the past, and it's in my blood. But, I try my best for future kids ni. Doakan ye. 



ORYN Skincare set penjagaan wajah berasaskan Oren sesuai untuk semua jenis kulit

Jumaat, Jun 11, 2021

 


Hi, semuanya . Day berapa sudah PKP 3.0? sendiri pun dah lost counting kerana hariku tiada bezanya. Nampak kan? 

Oleh kerana itu, aku kelapangan buat review skincare yang aku pakai buat masa ni iaitu ORYN Skincare.


Apa itu ORYN Skincare? 

Oryn Skincare merupakan satu set penjagaan wajah yang berasaskan buah oren ataupun vitamin C. Sebab tu la nama dia dekat-dekat aje dengan buah Oren tu kan. 

Pada siapa yang tak tahu, ORYN Skincare ni baru lagi bertapak dalam industri penjagaan wajah dan telah menampilkan set yang sesuai bagi kulit yang bermasalah dan juga melembapkan. 

Set ini mengandungi 3 asas rutin skincare iaitu pencuci muka, serum dan moisturizer. Simple dan mudah je kan? ORYN Skincare juga sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. 




Hydrating Gentle Cleanser diformulasikan untuk membantu kita untuk membersihkan, melembapkan serta mencerahkan kulit wajah. Ia juga bagi membantu untuk mengurangkan iritasi kepada kulit kering dengan mengekalkan paras PH pada kulit wajah. Seronok kan? 

Bagi Aien yang telah menggunakan selama beberapa minggu ini, memang smooth je rasa kulit wajah. Suka sangat la dengan tekstur pencuci ni sendiri. 


Korang boleh tengok tekstur dia nampak seperti creamy sikit, padahal tak pun. Bila dicampurkan dengan air, ianya berbuih sedikit saja sesuai dengan kulit Aien yang kering ni. I love this cleanser! 

Dengan bahan aktif seperti Vitamin C, Sodium Hyaluronate + Panthenol , Niacinamide, Saccharide Isomerate dan Natural Phyto yang banyak membantu kulit untuk dibaiki daripada dalam. 


Next!  5 in 1 Hydrabright Moisturizer merupakan satu-satu yang pelembap yang mengabungkan 5 tindak balas sekaligus dalam satu. 

Apa dia? 

Dalam pelembap ini mengandungi lebih satu bahan daripada pencuci tadi iaitu Hexapeptide yang berfungsi sebagai botox pada kulit wajah dan bertindak mengawal kedutan serta garis halus. Best aje dengar kan? Ye, secara tak langsung korang pakai pelembap sekaligus korang pakai serum, primer, anti-wrinkles dan juga night cream sekiranya digunakan pada waktu malam. 

Pada Aien kurang sikit dengan moisturizer ni sebab Aien ada alahan pada bahan yang memutihkan ni. Maksudnya yang untuk brightening ni memang kalah. Disebabkan area lain normal dan di hidung adalah sensitif, jadinya setengah kawasan wajah jadi lembut dan plump gitu seronok la. Malangnya di sekitar hidung kering sangat. Sob sob kejap. 



ORYN Clear Gel diformulasikan khas untuk jerawat, whitehead dan blackhead serta ditingkatkan mutu kualitinya bagi membantu mengurangkan jerawat dan juga celaan di kulit wajah. Dengan tekstur yang agak ringan bersifat gel, bagi membantu mengekalkan tahap pH kulit wajah seseorang disamping mengurangkan peratus untuk breakout semula. 

Mengandungi multi action Vitamin C, Niacinamide , Salicylic Acid , Aloe Vera Extract, dan juga Zinc Extract memang sangat sesuai bagi korang yang mencari produk untuk melawan jerawat serta memudarkan jerawat serta membuang kesan tompok hitam di wajah. 

Bagi Aien, cuba untuk mengurangkan kesan dark spot serta jeragat dengan menggunakan Clear Gel ni memang berkesan. Dalam tempoh 5 hari penggunaan memang pudar kesan jeragat tu, and I is happy customer. Berbaloi jugak dengan harga seketul comel dia ni. 

So, uolls nak dapatkan produk local bertaraf lima bintang ni boleh cuba dengan lawati laman sesawang ORYN Skincare. Atau boleh saja jalan-jalan tengok di Instagram ORYN Skincare



Ingat Oren, ingat la ORYN Skincare. :)


KOREA MOVIE REVIEW: Sweet Sour (2021)

Selasa, Jun 08, 2021

 


Tajuk: Sweet Sour ( Netflix) 

Durasi: 1 jam 42 minit

Genre: Drama, Romantic 

Cast: Jang Ki Yong, Chae Soo Bin, Jung Soo Jung

Sinopsis: Jang Hyeok dalam hubungan romantis dengan Jung Da Eun  yang bekerja sebagai seorang jururawat. Pada awal hubungan mereka, Jang Hyeok merupakan seorang teman lelaki yang manis selalu mengambil hati Da Eun, tapi kini tidak lagi semenjak Jang Hyeok bekerja di sebuah syarikat besar di Seoul sebagai pekerja kontrak. Manakala di tempat kerja Jang Hyeokada juga seorang pekerja yang berusaha saing untuk jawatan yang sama iaitu Han Bo Yeong. Namun, kerana  satu tender, Jang Heyok dan Han Bo Yeong harus bekerjasama dan kerana itu, mereka makin rapat antara satu dengan yang lain. 


MY REVIEW


Jalan-jalan di Netflix , sekali terjumpa Top #1 di Malaysia movie ni. Sudah la memang tengah tengok drama lakonan Jang Ki Yong bertajuk "My Roomate is Gumiho" secara tak langsung Aien macam nak tengok. 

Berdasarkan trailer macam oh, best jugak ni. Boleh la. Tapi siapa sangka plot twist dia begitu. Hahaha 

Sadis Jang Hyeok. Sambil tengok lupa pulak nak screenshot buat tatapan reader yang mungkin datang nak tengok baca review. But, Okay kan kalau Aien cerita saja? 

Jang Hyeok  lakonan Jang Ki Yong ni bercinta dengan Chae Soo Bin (pernah berlakon dalam drama I am Not a Robot) memang sweet habis dorang ni. Mereka bersama menetap di Incheon. 

Malangnya, cerita cinta mereka berubah apabila Jang Hyeok ditukarkan ke sebuah syarikat besar di Seoul dan beliau juga menyewa sebuah bilik di kota itu. Oleh kerana dia rasa serba salah asyik curi pakai kereta ayahnya, dia pun membeli sebuah kereta. 

Kiranya hubungan Da Eun dan Jang Hyeok ni jarak jauh yang memerlukan komitmen yang besar. Yang lawaknya, pada bulan pertama Jang Hyeok ulang alik dari Incheon ke Seoul itu, kelihatan kereta kiri dan kanannya tergesa-gesa bersiap di dalam kereta. Sudahnya sampai satu tahap dia juga merasa detik itu. Yang disalahkannya adalah Da Eun kerana tidak mengejut dirinya.  Haiyo! 

Kalau tengok dari mula, ada paparan skrin mengatakan bahawa "KASUT SNEAKER BARU" menunjukkan Da Eun dengan seorang pesakit bernama Lee Jang Hyeok yang merupakan seorang yang bertubuh besar dan dijangkiti penyakit kuning. Asbab tu tak tau la kan. Cuma nak cerita hubungan Da Eun dan Lee Jang Hyeok ni bagus. Dan Da Eun memanggilnya dengan gelaran "Hyeok" serupa dengan teman lelakinya. 

Hubungan mereka baik sehingga Da Eun sering saja terlelap di katil Lee Jang Hyeok ni. Kadang layan makan bersama sehingga Lee Jang Hyeok ni sukakan Da Eun. Tapi, malangnya Da Eun masih sedar yang dirinya mempunyai kekasih. 

Pada mulanya ingatkan Da Eun dengan Lee Jang Hyeok yang berubah menjadi kurus kerana sayangnya dia dengan Da Eun. Rupa-rupanya, Ha Ha Ha 


PLOT TWIST KORANG! 


Da Eun suspek yang Jang Hyeok ni ada skandal dengan kawan sepejabat dia yang pada mulanya Jang Hyeok bercerita betapa annoyingnya dia dengan wanita itu. Tapi, lama-lama Jang Hyeok asyik ditugaskan kerja waktu malam bersama Han Bo Yeong (kawan sepejabat tadi tu). Dapat pulak si pak guard yang sibuk nak kenankan dorang sampai menjadi. Padahal tak tau orang tu dah berpunya. 

Bila Jang Hyeok sakit hati Da Eun suspek dia curang, apa lagi dia buat terus la. Tapi rasa serba salah menghantui dia. Bahkan ajakan Da Eun ke Pulau Jeju juga menjadi igauan Jang Hyeok apabila mendapat tahu gadis itu tidak membatalkan tiket tersebut. 

Yang sedih dalam cerita ni Da Eun terpaksa gugurkan anak demi sayangnya pada Jang Hyeok. Namun, lelaki itu tidak mengendahkan dirinya. Jadi masa dia rapat dengan pesakit nama Lee Jang Hyeok itu la dia sedang menghadap saat sukar mendapat tahu yang di mengandung dan dia gembira tetapi bukan respon yang sama dari teman lelakinya. Sob sob sangat. Udah ler perempuan mengandung ni sensitif. Lagi disuruh buang, makin dia rasa kasihan sama bayi yang tak diingini oleh teman lelakinya itu. 

Manakala Jang Hyeok terpesona dengan hasil usaha gigih dia dengan Han Bo Yeong itu, sudahnya orang lain dapat pujian. Membuatkan dirinya terkesima. Sampai satu ketika, pak guard di tempat kerja Jang Hyeok pesan, "Jangan sampai kamu terlepas peluang keemasan mengatakan kamu menyesal." - lebih kurang la. Jang Hyeok gigih berkejaran ke airport untuk mendapatkan Da Eun kembali. Namun, dia tergamam kerana tak menyangka Da Eun bersama seorang lelaki lain. 

Bila dia pulang, jenuh la fikir di mana silapnya bermula. Aigooo~ 

Movie ini diadaptasi dari novel Jepun dan menceritakan pahit manis hubungan jarak jauh yang memerlukan pengorbanan yang hebat. Kesetiaan menjadi taruhan. Serta kejujuran menjadi penguat. 

Yang penting, apa yang dikendong berciciran yang dikejar tak dapat. Sedih kan? 

Checklist barang baby untuk ke hospital

Isnin, Jun 07, 2021

 


Pejam celik je kan. Lagi berbaki 29 hari lagi. Fuh... Kena PKP ni jadi blur je nak standby apa. Nak berbeli barang pun jadi kurang semangat padahal ada 8 bulan semalam asyik nanti-nanti je. 

Al-maklum dah masuk yang ketiga, tak tau nak excited sangat ke atau macamana sat gi orang kata Ibu dia ni suka membazir. Hoho 

Berbalik tajuk, nak story kat korang apa je barang baby untuk di bawak ke hospital musim PKP ni. Aien baca di muka buku, ada pesan jangan bawak banyak sangat sebab ye la. musim begini ramai orang nak bersalin. Kadang dah bersalin pagi, petang atau malam disuruh balik kalau baby dah kencing ataupun berak. Kalau first time mama mesti lagi nervous apa tah lagi yang dah dua tiga kali ni. Nervous dia, acah okay aku dah ready. Tapi tetap jugak seram. 


Aien banyak rujuk di muka buku je untuk checklist ringkas. Kita bukan have-have jadi harus berjimat cermat. Yang hakikatnya mesti tak sabar nak tunggu kehadiran si kecil. 

Based on list di atas, Aien cuba bahagi menggunakan beg zip lock yang Aien purchase di shopee. Dulu masa kakak Nayla dan abang Najmi pun memang bahagikan dalam ziplock bag ni jugak. Rasa macam tamau bawak banyak-banyak pun ye jugak. 

Berdasar dari pengalaman, di hospital baby tak mandi sangat. I mean seram woo nak bawak mandi g toilet hospital tu. Mak dia pun sekali je mandi. Haha 

Kakak Nayla keluar tengahari - naik wad dah petang. Pahtu sendiri rehat. Esok pagi baru cergas sendiri. Anak lap-lap tukar baju, tukar pampers dan kasi susu. 

Abang Najmi - Keluar subuh, naik jam 9 pagi. Maknya rehat tidur sampai orang kejut makan tengahari. Mandi bagi bertenaga sikit. Tapi itu pun terhuyung hayang. Petang doktor dah bagi note untuk discharge. Alhamdulillah senang. Harap kali ni sesenang abang najmi. 

Yang risaunya kalau masih PKP lagi, mereka berdua di usung bersama tu lagu mana. 😅 Nenek kat kampung pun risau. 

Back to our story , Okay. Macam ni la Aien pack per day. Supaya senang je nak bawak nanti. Dah hilang pulak tulisan dia. Nanti ke highlight balik. 

Untuk Labour Room, dalamnya ada: 

- Baju lengan panjang tanpa seluar

- Pampers (ada kata perlu standby dua in case baby dah membuang) kita pun ikut je la. Tak salah bersedia. 

- Booties dan mittens

- Kain bedung (tapi rasanya tak perlu sebab pakai kain bedung hospital) 



Hari pertama: 

-  baju lengan pendek

- booties dan mittens 

- pampers 

- kain bedung 

- barut 

Ikut pengalaman memang limit baju digunakan cuma dua pasang sahaja. Selebihnya bersih dibawak balik. Tapi disebabkan kita tak tau aral melintang menegak. Standby aje semua. Hati kata tak payah. Buat semak beg aje. Haha

Tapi itu la. Standby ajeee. Lagi satu set baju lengan panjang, booties dan mittens dan jugak barut dan pampers. 

Ni haa, ada lagi baju di bawak ni. Korang rasa Aien bawak tak nanti? Kang ada jugak last minit audit beg mana yang penting betul-betul je bawak.  Sebab sendiri je kena bawak. Hehe Itu pun tertakluk kepada perubahan sambung lagi ke tidak PKP kita ni. 


Wet tissue sangat penting gais. Benda ni untuk cuci untot dia. Harus lebih. Begitu jugak dengan pampers dia. Aien bawak dalam 10-15 helai gitu. Tak ada jugak sampai nanti kena pinjam jiran katil sebelah pampers. Haha 

Memang harap sangat sempoi macam abang Najmi ni. Dok bayangkan kalau sambung PKP lagi memang jawabnya di rumah sendiri je. Kalau sakit tengah malam. Angkut anak-anak. Standby susu dan baju serta pampers. In case kena mandi kat petronas mana-mana ka. Haha Dok fikir kalau ayah daftarkan macamana, dengan anak-anak dalam kereta. Hurm.  Memang kena ada sorang temankan dorang. Risaunya ya Allah. Permudahkan la urusan kami. 

Kalau sakit tu, harap sakit yang dah tiba masanya. dah kami pun dah ready semua. Dua kali pengalaman memang sakit tengah malam aje. Permudahkan la ya Allah. Doakan kami tau. 

Ada lagi barang baby ni belom beli include Ibu dia punya. Huish.  Orang kata seram seram tapi apa pun tak standby. Padahal misi dah pesan dari bulan April ritu. Heeee, macam kelam kabut je. Hope everything gonna be okay. :)




Movie Review: Seobok (2021)

Ahad, Jun 06, 2021

 


Tajuk: Seobok 

Durasi: 1jam 55 minit 

Genre: Sci-fi / drama 

Cast: Gong Yoo, Park Bo Gum, Jang Young Nam

Sinopsis: Ki Hun seorang ex agent dari intelligence agency. Seo Bok merupakan clone manusia pertama dan dia mempunyai satu keistimewaan yang bakal mewarisi kehidupan abadi. Ki Hun terlibat dalam situasi yang berbahaya kerana beberapa kumpulan yang ingin memiliki Seo Bok untuk kepentingan peribadi mereka. 



My Review

Gigih la renew Iqiyi semata-mata nak tengok movie ni kan. Tapi, ending dia tidak la seperti yang di harapkan.

Ceritanya begini, Ki Hun dipanggil oleh bekas majikan dia, (setiausaha dia dalam Goblin) untuk menjaga dan menghantar satu pakej ke sebuah destinasi. Pada mulanya Ki Hun tak mau dah buat kerja ni, tapi setelah dia dipujuk entah macamana dia dah sampai ke lab tempat Seo Bok diciptakan. 

Ki Hun ni berhenti kerana memiliki kanser otak kalau tak silap aku. Dia macam trauma bila kekasih hatinya yang juga merupakan ejen dibunuh depan matanya sendiri.  Dan dia tidak dapat melakukan apa-apa untuk menyelamatkan gadis tersebut. 

Berbalik pada cerita Seo Bok tadi, Ki Hun macam terkejut Seo Bok tu seperti manusia biasa. Cuma rutin hariannya lebih kepada yang sangat membosankan bagi seorang manusia. 

Bila dah Ki Hun dan Seo Bok mulakan perjalanan keluar dari makmal ke satu destinasi, mereka telah diserang oleh pasukan pembunuh upahan.  Yang rupa-rupanya diupah oleh bekas majikan si Ki Hun tadi. 

Eh, dia nak buat apa pulak kan. Rupa-rupanya clash orang dalam yang berebutkan Seo Bok untuk kepentingan diri sendiri. Manakala bekas majikan Ki Hun tadi nak bunuh si Seo Bok sebelum dia menghancurkan dunia. Katanya. 

Hakikat sebenarnya, Seo Bok cuma manusia klon yang sangat polos dan langsung tak pernah melihat dunia luar. Jadi bila dia dapat keluar, dan mereka agak jauh dari perjalanan sebenar. Dia meminta Ki Hun bawakkan dirinyabke satu tempat. Tak ingat la namanya, tapi sebuah rumah pemakaman. 

Dan Ki Hun terkejut, Seo Bok rupa-rupanya anak kepada seorang doktor perempuan di makmal tadi. Cuma dicampur sel dan dijadikan bahan ujikaji. Setiap hari Seo Bok harus dicucuk ubat penenang kerana darahnya dipercayai memiliki keistimewaan kehidupan abadi tu tadi. 

Hampir 48 jam dia keluar, Seo Bok mengalami simptom hidung berdarah yang mana bakal meragut nyawanya. Jadi Ki Hun harus bawa Seo Bok pulang ke makmal.

Di makmal itu pulak, baru juga si Ki Hun tahu yang jahat adalah mereka di makmal itu. Dan mak kepada Seo Bok telah mati dibunuh. Adeh, Ki Hun ni boleh tahan blur dia jugak.

Ending dia, bila si Seo Bok rasa dia harus selamatkan Ki Hun daripada orang jahat, habis semua hampir dibunuhnya. Dengan menggunakan kuasanya sendiri, Seo Bok telah mencapai tahap limit kemampuannya. Sama jugak kalau dia selamatkan Ki Hun dia mati. Jadi untuk Seo Bok yang tetap jugak bertemu ajalnya, Ki Hun membunuh dirinya sendiri. 

adeh! kesudahan apakah ini. Rate jadi 3.5/5 je kot. Hurm...  Pelakon hebat, tapi jalan cerita macam hampeh. Tapi kalo korang nak tengok boleh je kan. Haha 

Review jujur dari seorang penonton. 



REVIEW MOVIE: The Con-Heartist (2021)

Sabtu, Jun 05, 2021

 


Tajuk: The con-heartist (Netflix) 

Durasi: 2 jam 7 minit 

Genre: Romantic Comedy, Comedy 

Cast: Nadech Kugimiya, Pumichanok Luevisadpaibul, Thiti Mahayotaruk, Pongsatorn Jongwilas, Kathaleeyaa Mcintosh

Sinopsis: After her ex-boyfriend cons her out of a large sum of money, a former bank employee tricks a scam artist into help her swindle him in retaliation. 


My Review

Lama betul nak buat review movie ni. Rasanya cukup sebulan la aku baru ni publish post ni. Dalam draft begitu lama sampai aku pun dah lupa jalan cerita dia macamana. 

Mengisahkan tentang Ina yang cuba di-scam oleh Tower. Namun, sebaliknya identiti Tower berjaya didedahkan oleh Ina. Demi menyelamatkan dirinya sendiri, Tower bersetuju untuk menolong Ina menipu bekas kekasihnya yang dahulu telah menipu dirinya. 

"Bila penipu menipu dan ditipu."


 Best jugak laa sebab comedy. Lawak sangat-sangat sampai trigger mak buyong yang tak suka nak tengok movie ke drama ke nak tengok. Adeh, sakit perut aku gelak. Walaupun macam sakit hati la bila Si Ina ni asyik nak kena scam aje. Nasib dia dah bijak sikit. Last-last Si Ina pujuk Tower untuk berhenti jadi scammer . 

Adakah si Tower ni sahut cabaran si Ina ataupun tak? 

Struggle jugak la bila Ina dan Tower nak scam bekas kekasih dia tu, sebab bekas kekasih dia tu boleh dikategorikan 'love scammer' jugak dek kerana muka hensem dia. Yang penting mulut manis. 

Sampai satu tahap dorang ni macam dah sampai kebuntuan idea nak pusing cerita. 

Bekas Kekasih - ejen pelancongan / hotel 

Jadi untuk trik dia supaya bayar cash dan tak masuk ke dana Hotel yang dorang gunakan tu, amat la payah. 

Nak scam pun  kena rugi dulu baru dapat pulangan keuntungan tu. Tu yang blur sikit sebab ye laa nak faham pusing-pusing scam dia tu. Anyway, enjoy je laa sebab Tower ada sorang kawan scammer yang nampak macam lurus bendul je. Padahal, otak dia ligat betul pusing cerita. 

Musim PKP ni boleh layan movie ni buat hilang bosan tu. Al-maklum la, kena dok rumah diam-diam, kena lagi musim panas gini .

Dok buat ruang tamu tu ubah jadi movie hall pun syiok jugak. Enjoy! 


Nak tengok boleh tonton di Netflix. 

FIRST HALF OF THE YEAR 2021

Jumaat, Jun 04, 2021

 


Howdy, peeps! Assalamualaikum semuanya


Asal timbul awal bulan. Tengah bulan hilang. Hujung bulan muncul lagi. Ha   gitu la dia. Musim tak menentu. Life upside down. Mood like roller coaster, makanya blog pun ke laut. But never mind. as long I'm here. Ada je nanti update. 


Oh, 4 Jun sudah? apa kabar PKP 3.0 day 4 uolls? Masih ramai lagi merayau ke tu? Nasib la sis ni memang suri rumah. Sama aje la rasa dia walaupun sesekali membara saja rasa nak merayau ke Paradigm Mall ke, ke mana-mana yang boleh seorang wanita mencuci mata dia. hihi


First half of 2021, apa yang berlaku? hurm..  selain dari dunia sendiri tak amek sangat tahu dunia luar. Buat stress aje padahal dalam pun belom settle.. Kalau tengok berita kat Buletin Utama ni, ado hai.. Memacam aje la cerita rakyat Malaysia ni. Trending #kerajaangagal, bila dah Kerajaan ikut kata rakyat. Senyap sepi pulak. (ke aku je tak dengar) Pahtu. Every time PKP launch, mesti rakyat M40 merungut dorang selalu dipinggirkan. 

Mungkin la sis ni di kategori golongan yang sedang-sedang tapi include B40 jugak laa, boleh bernyawa. Orang kata makin besar poket, makin banyak keluar. Kehendak atau keperluan boleh nampak kat situ. Apapun yang orang lain tak kira siapa buat, pasti ada ja tak kena di mata kita. Yang penting semut di seberang laut nampak, gajah depan mata disembunyikan. Betul tak? 

Alhamdulillah setakat ni anak beranak masih boleh bernafas, masih boleh makan 3 hari sekali. Alhamdulillah keperluan anak-anak pun masih cukup walau sendat rasa nyawa. Alhamdulillah. 

Eh, membebel pulak dia. Yela, sebelum terlupa apa-apa kan bebel jap. Bisok2 kita update mana yang miss bulan lepas. Sendu betul May .. Berapa ntah posting yang berjaya di publishkan? Well.. 


Mak buyong dah sarat, banyak benda dalam kepala. Sebagai escapism diri sendiri menaip la kat sini. Hope you guys tak boring la membaca. 😉 


Happy PKP 3.0, rakyat Malaysia boleh! Bersama-sama kita jaga diri untuk bendung wabak Covid-19 yang makin berleluasa. Jaga diri jaga keluarga. Stay safe. Tak nampak lagi sinar untuk pulang ke Bumi Kenyalang tahun ni. 🙃

© kisah aienienka.