Rabu, Jun 30, 2021

KOREA DRAMA: Doom at your service (2021)

 


Tajuk: Doom at your Service 

Genre: Fantasy, Romance, Drama

No of Episod: 16 

Cast: Seo In Guk, Park Bo Young, Lee Soo Hyuk, Kang Tae Oh, Shin Do Hyun, Dawon

Sinopsis: Tak Dong Kyung has been working hard ever since her parents passed away. Her life seemed more stable after working as a web novel editor for 6 years, but then she gets diagnosed with a brain cancer. She blames her unlucky life and wishes to curse everything to disappear, which unintentionally calls Myeol Mang, who is the doom itself and is neither human nor god, to appear. He says that he can grant her wishes. As her last hope, she makes a contract with Myeol Mang for a hundred days to live how she wants, risking her everything.

(Source: CJ ENM)


MY REVIEW


Drama baru habis semalam. Ku tak sabar buat review. Musim drama banyak cite best bulan ni, dan daku pun baru ada mood nak layan. Bermula dengan drama ni, ngekek ketawa sendiri.  Sebab Seo In Guk dah lama rasanya tak berlakon. Selama ni tak ada jugam excited tengok dia berlakon, tetiba kali ni macam wow! Hensemnya awak!

Drama ni mengisahkan tentang Tak Dong Kyung yang rasa dirinya bernasib malang dan berharap agar dunia ni segera berakhir. Dan pada malamnya, Myul Mang a.k.a Doom tiba di pintu rumahnya.

Dengan mengikat kontrak dengan Myul Mang, Dong Kyung harus memilih antara dunia atau kehilangan orang tersayang. Sudahnya Dong Kyung memilih untuk mencintai Myul Mang yang berhati beku supaya dia takkan kehilangan sesiapa.

Siapa sangka takdir kisah cinta mereka menjadi begitu sayu. Myul Mang yang biasa keseorangan belajar mencintai seorang manusia.

Bestnya drama ni jugak selain dari kisah cinta Myul Mang dengan Dong Kyung, kisah cinta pertama penulis novel atas talian Lee Hyun atau nama sebenarnya Na Ji Na menjadi tarikan. Cinta pertamanya Lee Hyun Gyu di bangku sekolah gagal apabila Hyun Gyu meninggalkan dirinya dengan penuh tanda tanya. Apabila Ji Na setia menanti jawapan, dia terjatuh cinta pada kawan baik Lee Hyun Gyu merangkap editornya Cha Joo Ik. 

Drama pertama yang berjaya di habiskan bersama siarannya untuk tahun 2021. Haha 

Drama yang banyak berkisar kisah hidup seorang editor dan penulis novel atas talian dan sedikit fantasy mengenai kisah deity. Myul Mang, dilahirkan untuk melihat kemusnahan dan tamak haloba manusia. Manakala Ji Eun deity yang dilahirkan untuk menanggung dosa manusia namun begitu Ji Eun sangat menyayangi manusia.  

Nasib la ending dah happy la jugak. Kalau sedih, sob sob je Aien tengokkan Do Kyung kesedihan menanti kehadiran semula Myul Mang dalam kehidupannya. 


Isnin, Jun 28, 2021

KOREA DRAMA: Have A nice Dessert

 


Tajuk: Drunk in Good Taste (literally) 

Genre: Romance, Youth, Drama 

Episode: 10 

Cast: Kim Hyang Gi, Kim Min Kyu, Yoo Young

Sinopsis: Chong Nam begins her first year at a university in Seoul. She came from South Chungcheong Province to attend the university. She loves eating desserts. Yeon Nam is a first year student at the same university. They also study the same major. Chong Nam and Yeon Nam become friends and develop romantically.



MY REVIEW


Okay, mood nak tengok dram is back, so Aien randomly cari drama la kat Netflix ke Iqiyi ke, ke mana-mana la kan. Jumpa ni kat aplikasi IQiyi ke WeTV tak ingat pulak. 

Mengisahkan Jeong Nam seorang peminat manisan yang mempunyai instagram yang khas untuk manisan memulakan hidup baru di alam universiti. Bertemu dengan Yeon Nam seorang lelaki yang berada dalam jurusan yang sama dengan Jeong Nam. Serasi bersama mereka pun berkawan tanpa menyedari Yeon Nam merupakan anak buah kepada tuan empunya kedai manisan yang suka diziarahi oleh Jeong Nam. 

Bagi Aien simple je la drama ni. Dia tak heavy sangat walaupun hakikatnya lumrah la zaman sekarang kalau kita post apa-apa di media sosial banyak sangat orang akan judge padahal tak kenal pun kita.  Yang keduanya, kakak si Jeong Nam seorang editor kalau tak silap. Bos atasan dia favor sangat pekerja lelaki daripada pekerja perempuan. Apa yang dingasi idea oleh pekerja perempuan semua ada je tak kena. Jadi kakak Jeong Nam ni tertekan sangat lantas dihiburkan oleh adiknya ke kedai manisan kegemarannya. 

Over all drama ni berkisar tentang stress kehidupan masyarakat kota dengan manisan la. kemanisan perhubungan Jeong Nam dan Yeon Nam. Dari kawan menjadi hubungan intim. Hubungan Jeong Nam dengan kakaknya yang selama ni dingin boleh dirapatkan dengan manisan. 

Nak layan gitu-gitu je boleh la, dengan episode pun tak banyak. 

Khamis, Jun 24, 2021

PENGALAMAN SENDIRI CONSUME CBERRIES

 


Lama sebenarnya nak kongsi benda ni. Risau je orang kata fake. 😂 But, it's okay lepas I olls tilik muka sendiri dan nampak la jugak perubahan walaupun kadang kala dia kena juga dry skin attack tu, setidak-tidaknya tak ada la teruk macam dulu. 

Okay, first. Let's us continue the story. 

Apa itu cberries? 

Cberries ni kalau korang nak tahu, dia adalah nama vitamin C keluaran syarikat bumiputera Sysfel ataupun dahulunya dikenali sebagai Raffelinna. Kalau sesiapa mengenali founder Felinna Fattah mesti familiar dengan beberapa produk dia sebelum ni. 

Bagi Aien yang baru mengenali Sysfel pada tahun ni, dek kerana kawan selalu post di Facebook, di status whatsapp beliau membuatkan Aien terpengaruh sama. 


Si kotak oren ajaib ni telah merubah kehidupan Aien dari seorang pengguna kepada seorang ejen. Jadi korang yang nak dapatkan promosi sempena Lockdown ni boleh la roger Aien k. 

Harga dia sangat mampu milik gais. Don't worry. 

Kebaikan Cberries 

Adalah ianya mengandungi pelbagai jenis buat yang menyokong penambahan Vitamin C dalam tubuh badan kita. Sekaligus campuran makanan sunnah seperti habbatussauda dan madu sangat membantu dari segi sistem imunasi kita. 

Jika dilihat pada design kotak dia yang kecil tu, korang boleh nampak buah nenas, oren, mulberry serta acai beri yang juga memberi impak dalam pemulihan kulit tubuh badan kita bukan saja di wajah. 

Selain bertindak sebagai penyokong sistem imunisasi kita, cberries juga membantu merawat serta menambah tenaga. Hari tu consume masa bulan puasa pun rasa bertenaga je nak buat kerja. Memang bagus untuk ibu mengandung, orang yang cuba mengawal berat badan dan sebagainya.

Tanpa cerita panjang, ajum kita ke topik yang hakiki. iaitu.. Hasil Aien menggunakan Cberries sejak dari March 2021 hari tu sehingga kini. 


I am happy user. Boleh nampak dari senyuman lebar tu how happy I am dan orang kata tampak lebih berkeyakinan gitu. 

Selain dari consume cberries, Aien juga consume satu lagi beradik dari sysfel ni iaith CBERRIES EXTRA STRENGTH FORMULA atau nama pendeknya Cbex yang didatangkan dengan lebih berkualiti dari Cberries ni. Pendek kata, Cbex ni kalau tengah gatal-gatal hidung tu kan, ambil la satu sachet. Terus hilang rasa gatal tu. -jujur k. 

Nak cerita panjang boleh ke PM atau TEKAN DI SINI atau korang boleh layari Instagram Sysfel Skudai atau lebih lanjut. 



Selasa, Jun 22, 2021

JURNAL: She is 38 weeks now

 


Patut ibu buat begini dari awal. Haha tak terfikir pulak kan. Lawa je sticker card dari aplikasi 280days ni. 

Banyak sangat fikir kan. Debor pulak menanti. Ada sesetengah orang, 38 minggu ni dah kena serah diri ke hospital. 

Alhamdulillah Ibu cuma terus menunggu sehingga tanda kamu bersedia nak keluar saja. Nak tunggu tu ibarat menanti detik bom nak meletup. Tiit tiit tiitt bunyi dia yang sangat menakutkan. Kalo kamu pulak, Ibu harus terus monitor pergerakan kamu dan bersedia untuk contraction. 

Moga kamu nak keluar before 40 minggu ya sayang. Boleh dekat sikit bersalin. He he he Ikut due 6 Julai 2021. Target Ibu tarikh lawa. 2.7.21 atau pun kalau kamu tak sudi 7.7.21 pun jadi laa. Let's go baby. Which one you choose. Yang penting kamu baik-baik saja.

Kakak dengan Abang pun dok sibuk ketuk-ketuk perut tanya kamu buat apa. Ajom  la main dengan dorang. 

Kalau ikut tarikh Mak Teh semalam. 21.6.21 lawa jugak. Tapi dah terlepas. So, tak kira la. Ke nak sama dengan mak long? 30.6.21? 

Hee, menghitung hari je laa ni kan. Doctor pun dah bagi kita extra 6 hari dari EDD. Haa, jangan sibuk nak mekap pulak. P teman ayah tengok FiFA Euro sana. 

Encik Izwan ni selalu timang anak dara bila FIFA berlangsung. 3 tahun lepas pun gitu. Anak dia meragam memalam, diajak dia tengok bola. 😂 Nasib la labu. Anak perempuan manja dengan ayahnya. yang laki dok bawah ketiak ibu. 

Kalau betul anak dara, kakak dah ada kawan. Dan kamu cucu perempuan Saniah. Kalau tak, kakak kekal takhta sebagai cucu tunggal perempuan. Haa, amacam? 

Sebelah Ibu dah tak kisah sebab memasing dah ada sepasang. Tinggal nak jumpa aja semua pun kemain payah. Kalau bukan harapan pelsu dari kerajaan bulan 11 nanti, hujung tahun ajum ler krismas di tanah kenyalang. Ajak ayah cuti lama sikit. #anganje  

Doakan kami selamat ya semua. Nanti kita sambung reviee cerita lagi tau. Dan sambung jurnal pengalaman pulak. See you soon. :)

Ahad, Jun 20, 2021

Taiwan Web Series: Triad Princess

 


Tajuk: Triad Princess (2019)

Genre: Comedy, Romance, Action

No of Episode:

Cast: Jasper Liu, Eugene Liu, Chang Tsai Hsing, Hsin Tien, Tsao Yu Ning, 

Sinopsis: Membesar di sebalik bayang bapanya seorang ketua gangster, Angie inginkan kebebasan dalam kehidupannya sendiri. Menidakkan hasrat bapanya, Angie lari daripada rumah dan menerima tawaran sebagai bodyguard seorang pelakon terkenal. Dari situ dia harus belajar dunia yang asing. Termasuk mengenali apa itu erti glamor dan cinta. 


REVIEW RINGKAS


Jumpa drama ni selepas jalan-jalan di Netflix. Keboringan nak tengok apa  kita layan la drama yang sikit je episode dia. Ditayangkan pada 2019 , mengisahkan tentang Angie yang terlalu dikongkong oleh bapaknya, seorang ketua gangster. 

Dek kerana inginkan kerjasama dan pakej keselamatan dari kumpulan gangster daripada Hong Kong, bapak Angie mengharapkan anaknya ingin menikah dengan anak kawannya itu. Tapi, tidak bagi Angie. 

Bukan itu dia mahukan. Dia mahukan kebebasan memilih termasuk dalam memilih cinta hatinya sendiri. 

Angie seorang yang bijak itu meminati seorang pelakon dan juga penyanyi yang bernama  Xu Yi Hang. Dek kerana obses dengan Yi Hang , apa saja aktiviti lelaki itu lakukan termasuk la patung kegemarannya  iaitu gajah diikuti oleh Angie. 


Satu hari, pengurus syarikat Yi Hang, Sophie datang menemui bapak Angie dan mengharapkan bantuan dari ketua gangster itu untuk menjaga salah seorang pelakonnya yang sering diugut. Tapi, ditolak mentah2 kerana Sophie mengharapkan Angie untuk membantunya. 

Oleh kerana tawaran menarik ini, Angie mengambil langkah untuk terima tawaran itu dan lari daripada rumah. 

Hakikat sebenarnya Angie tu nak menyelam sambil minum air sebab pelakon yang dia kena jaga tu kononnya teman wanita tayangan Yi Hang. Jadi, secara tak langsung dia boleh rapat dengan Yi Hang. 

Tiba masanya ayah dia tahu, ntah macamana pulak dia tinggalkan Yi Hang padahal dorang dah couple dah masa tu, demi kebaikan Yi Hang. Haa, sebab Angie kena 'bash' dengan fans Yi Hang. Dan ayah Angie suruh fikir banyak kali untuk teruskan hubungan tu.

Alih-alih the end of drama Angie tetap bertunang dengan anak kawan bapak dia tu dan yang sebenarnya dia adalah musuh dalam selimut sebab bersekongkol dengan lelaki pelakon yang dijaga olrh Angie tu. 

Jadi, conclusionnya semua fans dok tanya Triad Princess ni ada siri kedua ke, masih belom terjawab lagi. Ke Aien tak tau. Haha Sebab cerita dia, boleh laaaaaaaaaaa.. Buat tengok musim tak leh keluar rumah. Padahal ade je drama lain. Okbai. 





Sabtu, Jun 12, 2021

Blog Performance May 2021

 


Apa la nasib. Bersambung lagi la, padahal yang ada pun belom habis. Memang dah boleh jangka la sebab kerajaan dan KKM target bilangan kes menurun sehingga bawah seribu ke seratus. Tapi, nak tunggu keajaiban di musim semua kompeni tak nak lockdown macam dulu, kena la hadap sampai hujung tahun . Ye tak? 

Bebel apa la ni. Aien nak buat happy achievement sepanjang bulan May yang sendu je. Dengan beberapa je post dipublish, namun evergreen topic menarik perhatian musim orang dok rumah ni. Jom kita tengok how they do it! 

Ku tengok page yang beri kesan impak pada readers tu sangat kecik nombor dia. But, it's okay la. No, I  really tak kisah sebenarnya. Saja la nak buat macam ni so I can really see what content in my blog yang boleh beri impak besar untuk menarik reader singgah. It's not easy gais nak teruskan comitment ni, but I love the typing and curhat. Sebab tu blog ni masih wujud dan cariannya tak lapuk dek zaman. Gitu... 

Macam biasa topic carian umum buat masa ni untuk newbie mom atau pun mom yang tak tahu nak cari macamana mula nak buat buku pink buat masa lockdown, PKP dan sebagainya. Memang berbaloi share benda ni. 


Tengok tu, carian dia memang hebat. Fuh, nervous pulak kongsi benda macam ni. Harap membantu la korang ye. Tetiba selit pulak orang nak baca tentang produk yang makin viral tu. Wardah. 

Macamana dorang jumpa pun masih bercerita tentang buku pink. Harap membantu ye ibu-ibu di luar sana. 


Semestinya musim begini, masing-masing dengan telefon di tangan. Cariannya semua lebih menarik dengan telefon pintar. Lagi-lagi bila kerajaan dah bukak Jaringan Prihatin untuk family boleh claim satu telefon ataupun data percuma sehingga Julai nanti. 

So far so good even though cuma 5 ke 6 post by May lepas. Kali ni before delivery, I habiskan review job yang ada. Dan nak rehat puas-puas. Doakan ye. 

Tadi tengok di analysis Google pun BR nampak cantik. Maaf la. Aien ni menulis saja-saja. Tak ada specific content ke target reader ke. Sebab asal kejadian blog ni more tu personal tempat curhat. Hehe 

Sekarang je baru reti sikit edit-edit bagi lawa thanks to my editor ALIEN OREN tu. Dia aje yang rajin push sis untuk keep writing. About family ke. Parenting ke. Tapi tu la sis rasa tak layak nak cerita about parenting cause I got a lot of trauma from the past, and it's in my blood. But, I try my best for future kids ni. Doakan ye. 



Jumaat, Jun 11, 2021

ORYN Skincare set penjagaan wajah berasaskan Oren sesuai untuk semua jenis kulit

 


Hi, semuanya . Day berapa sudah PKP 3.0? sendiri pun dah lost counting kerana hariku tiada bezanya. Nampak kan? 

Oleh kerana itu, aku kelapangan buat review skincare yang aku pakai buat masa ni iaitu ORYN Skincare.


Apa itu ORYN Skincare? 

Oryn Skincare merupakan satu set penjagaan wajah yang berasaskan buah oren ataupun vitamin C. Sebab tu la nama dia dekat-dekat aje dengan buah Oren tu kan. 

Pada siapa yang tak tahu, ORYN Skincare ni baru lagi bertapak dalam industri penjagaan wajah dan telah menampilkan set yang sesuai bagi kulit yang bermasalah dan juga melembapkan. 

Set ini mengandungi 3 asas rutin skincare iaitu pencuci muka, serum dan moisturizer. Simple dan mudah je kan? ORYN Skincare juga sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. 




Hydrating Gentle Cleanser diformulasikan untuk membantu kita untuk membersihkan, melembapkan serta mencerahkan kulit wajah. Ia juga bagi membantu untuk mengurangkan iritasi kepada kulit kering dengan mengekalkan paras PH pada kulit wajah. Seronok kan? 

Bagi Aien yang telah menggunakan selama beberapa minggu ini, memang smooth je rasa kulit wajah. Suka sangat la dengan tekstur pencuci ni sendiri. 


Korang boleh tengok tekstur dia nampak seperti creamy sikit, padahal tak pun. Bila dicampurkan dengan air, ianya berbuih sedikit saja sesuai dengan kulit Aien yang kering ni. I love this cleanser! 

Dengan bahan aktif seperti Vitamin C, Sodium Hyaluronate + Panthenol , Niacinamide, Saccharide Isomerate dan Natural Phyto yang banyak membantu kulit untuk dibaiki daripada dalam. 


Next!  5 in 1 Hydrabright Moisturizer merupakan satu-satu yang pelembap yang mengabungkan 5 tindak balas sekaligus dalam satu. 

Apa dia? 

Dalam pelembap ini mengandungi lebih satu bahan daripada pencuci tadi iaitu Hexapeptide yang berfungsi sebagai botox pada kulit wajah dan bertindak mengawal kedutan serta garis halus. Best aje dengar kan? Ye, secara tak langsung korang pakai pelembap sekaligus korang pakai serum, primer, anti-wrinkles dan juga night cream sekiranya digunakan pada waktu malam. 

Pada Aien kurang sikit dengan moisturizer ni sebab Aien ada alahan pada bahan yang memutihkan ni. Maksudnya yang untuk brightening ni memang kalah. Disebabkan area lain normal dan di hidung adalah sensitif, jadinya setengah kawasan wajah jadi lembut dan plump gitu seronok la. Malangnya di sekitar hidung kering sangat. Sob sob kejap. 



ORYN Clear Gel diformulasikan khas untuk jerawat, whitehead dan blackhead serta ditingkatkan mutu kualitinya bagi membantu mengurangkan jerawat dan juga celaan di kulit wajah. Dengan tekstur yang agak ringan bersifat gel, bagi membantu mengekalkan tahap pH kulit wajah seseorang disamping mengurangkan peratus untuk breakout semula. 

Mengandungi multi action Vitamin C, Niacinamide , Salicylic Acid , Aloe Vera Extract, dan juga Zinc Extract memang sangat sesuai bagi korang yang mencari produk untuk melawan jerawat serta memudarkan jerawat serta membuang kesan tompok hitam di wajah. 

Bagi Aien, cuba untuk mengurangkan kesan dark spot serta jeragat dengan menggunakan Clear Gel ni memang berkesan. Dalam tempoh 5 hari penggunaan memang pudar kesan jeragat tu, and I is happy customer. Berbaloi jugak dengan harga seketul comel dia ni. 

So, uolls nak dapatkan produk local bertaraf lima bintang ni boleh cuba dengan lawati laman sesawang ORYN Skincare. Atau boleh saja jalan-jalan tengok di Instagram ORYN Skincare



Ingat Oren, ingat la ORYN Skincare. :)


Selasa, Jun 08, 2021

KOREA MOVIE REVIEW: Sweet Sour (2021)

 


Tajuk: Sweet Sour ( Netflix) 

Durasi: 1 jam 42 minit

Genre: Drama, Romantic 

Cast: Jang Ki Yong, Chae Soo Bin, Jung Soo Jung

Sinopsis: Jang Hyeok dalam hubungan romantis dengan Jung Da Eun  yang bekerja sebagai seorang jururawat. Pada awal hubungan mereka, Jang Hyeok merupakan seorang teman lelaki yang manis selalu mengambil hati Da Eun, tapi kini tidak lagi semenjak Jang Hyeok bekerja di sebuah syarikat besar di Seoul sebagai pekerja kontrak. Manakala di tempat kerja Jang Hyeokada juga seorang pekerja yang berusaha saing untuk jawatan yang sama iaitu Han Bo Yeong. Namun, kerana  satu tender, Jang Heyok dan Han Bo Yeong harus bekerjasama dan kerana itu, mereka makin rapat antara satu dengan yang lain. 


MY REVIEW


Jalan-jalan di Netflix , sekali terjumpa Top #1 di Malaysia movie ni. Sudah la memang tengah tengok drama lakonan Jang Ki Yong bertajuk "My Roomate is Gumiho" secara tak langsung Aien macam nak tengok. 

Berdasarkan trailer macam oh, best jugak ni. Boleh la. Tapi siapa sangka plot twist dia begitu. Hahaha 

Sadis Jang Hyeok. Sambil tengok lupa pulak nak screenshot buat tatapan reader yang mungkin datang nak tengok baca review. But, Okay kan kalau Aien cerita saja? 

Jang Hyeok  lakonan Jang Ki Yong ni bercinta dengan Chae Soo Bin (pernah berlakon dalam drama I am Not a Robot) memang sweet habis dorang ni. Mereka bersama menetap di Incheon. 

Malangnya, cerita cinta mereka berubah apabila Jang Hyeok ditukarkan ke sebuah syarikat besar di Seoul dan beliau juga menyewa sebuah bilik di kota itu. Oleh kerana dia rasa serba salah asyik curi pakai kereta ayahnya, dia pun membeli sebuah kereta. 

Kiranya hubungan Da Eun dan Jang Hyeok ni jarak jauh yang memerlukan komitmen yang besar. Yang lawaknya, pada bulan pertama Jang Hyeok ulang alik dari Incheon ke Seoul itu, kelihatan kereta kiri dan kanannya tergesa-gesa bersiap di dalam kereta. Sudahnya sampai satu tahap dia juga merasa detik itu. Yang disalahkannya adalah Da Eun kerana tidak mengejut dirinya.  Haiyo! 

Kalau tengok dari mula, ada paparan skrin mengatakan bahawa "KASUT SNEAKER BARU" menunjukkan Da Eun dengan seorang pesakit bernama Lee Jang Hyeok yang merupakan seorang yang bertubuh besar dan dijangkiti penyakit kuning. Asbab tu tak tau la kan. Cuma nak cerita hubungan Da Eun dan Lee Jang Hyeok ni bagus. Dan Da Eun memanggilnya dengan gelaran "Hyeok" serupa dengan teman lelakinya. 

Hubungan mereka baik sehingga Da Eun sering saja terlelap di katil Lee Jang Hyeok ni. Kadang layan makan bersama sehingga Lee Jang Hyeok ni sukakan Da Eun. Tapi, malangnya Da Eun masih sedar yang dirinya mempunyai kekasih. 

Pada mulanya ingatkan Da Eun dengan Lee Jang Hyeok yang berubah menjadi kurus kerana sayangnya dia dengan Da Eun. Rupa-rupanya, Ha Ha Ha 


PLOT TWIST KORANG! 


Da Eun suspek yang Jang Hyeok ni ada skandal dengan kawan sepejabat dia yang pada mulanya Jang Hyeok bercerita betapa annoyingnya dia dengan wanita itu. Tapi, lama-lama Jang Hyeok asyik ditugaskan kerja waktu malam bersama Han Bo Yeong (kawan sepejabat tadi tu). Dapat pulak si pak guard yang sibuk nak kenankan dorang sampai menjadi. Padahal tak tau orang tu dah berpunya. 

Bila Jang Hyeok sakit hati Da Eun suspek dia curang, apa lagi dia buat terus la. Tapi rasa serba salah menghantui dia. Bahkan ajakan Da Eun ke Pulau Jeju juga menjadi igauan Jang Hyeok apabila mendapat tahu gadis itu tidak membatalkan tiket tersebut. 

Yang sedih dalam cerita ni Da Eun terpaksa gugurkan anak demi sayangnya pada Jang Hyeok. Namun, lelaki itu tidak mengendahkan dirinya. Jadi masa dia rapat dengan pesakit nama Lee Jang Hyeok itu la dia sedang menghadap saat sukar mendapat tahu yang di mengandung dan dia gembira tetapi bukan respon yang sama dari teman lelakinya. Sob sob sangat. Udah ler perempuan mengandung ni sensitif. Lagi disuruh buang, makin dia rasa kasihan sama bayi yang tak diingini oleh teman lelakinya itu. 

Manakala Jang Hyeok terpesona dengan hasil usaha gigih dia dengan Han Bo Yeong itu, sudahnya orang lain dapat pujian. Membuatkan dirinya terkesima. Sampai satu ketika, pak guard di tempat kerja Jang Hyeok pesan, "Jangan sampai kamu terlepas peluang keemasan mengatakan kamu menyesal." - lebih kurang la. Jang Hyeok gigih berkejaran ke airport untuk mendapatkan Da Eun kembali. Namun, dia tergamam kerana tak menyangka Da Eun bersama seorang lelaki lain. 

Bila dia pulang, jenuh la fikir di mana silapnya bermula. Aigooo~ 

Movie ini diadaptasi dari novel Jepun dan menceritakan pahit manis hubungan jarak jauh yang memerlukan pengorbanan yang hebat. Kesetiaan menjadi taruhan. Serta kejujuran menjadi penguat. 

Yang penting, apa yang dikendong berciciran yang dikejar tak dapat. Sedih kan? 

Isnin, Jun 07, 2021

Checklist barang baby untuk ke hospital

 


Pejam celik je kan. Lagi berbaki 29 hari lagi. Fuh... Kena PKP ni jadi blur je nak standby apa. Nak berbeli barang pun jadi kurang semangat padahal ada 8 bulan semalam asyik nanti-nanti je. 

Al-maklum dah masuk yang ketiga, tak tau nak excited sangat ke atau macamana sat gi orang kata Ibu dia ni suka membazir. Hoho 

Berbalik tajuk, nak story kat korang apa je barang baby untuk di bawak ke hospital musim PKP ni. Aien baca di muka buku, ada pesan jangan bawak banyak sangat sebab ye la. Musim begini ramai orang nak bersalin. Kadang dah bersalin pagi, petang atau malam disuruh balik kalau baby dah kencing ataupun berak. Kalau first time mama mesti lagi nervous apa tah lagi yang dah dua tiga kali ni. Nervous dia, acah okay aku dah ready. Tapi tetap jugak seram. 


Aien banyak rujuk di muka buku je untuk checklist ringkas. Kita bukan have-have jadi harus berjimat cermat. Yang hakikatnya mesti tak sabar nak tunggu kehadiran si kecil. 

Based on list di atas, Aien cuba bahagi menggunakan beg zip lock yang Aien purchase di shopee. Dulu masa kakak Nayla dan abang Najmi pun memang bahagikan dalam ziplock bag ni jugak. Rasa macam tamau bawak banyak-banyak pun ye jugak. 

Berdasar dari pengalaman, di hospital (HSA) baby tak mandi sangat. I mean seram woo nak bawak mandi g toilet hospital tu. Mak dia pun sekali je mandi. Haha 

Kakak Nayla keluar tengahari - naik wad dah petang. Pahtu sendiri rehat. Esok pagi baru cergas sendiri. Anak lap-lap tukar baju, tukar pampers dan kasi susu. 

Abang Najmi - Keluar subuh, naik jam 9 pagi. Maknya rehat tidur sampai orang kejut makan tengahari. Mandi bagi bertenaga sikit. Tapi itu pun terhuyung hayang. Petang doktor dah bagi note untuk discharge. Alhamdulillah senang. Harap kali ni sesenang abang najmi. 

Yang risaunya kalau masih PKP lagi, mereka berdua di usung bersama tu lagu mana. 😅 Nenek kat kampung pun risau. 

Back to our story , Okay. Macam ni la Aien pack per day. Supaya senang je nak bawak nanti. Dah hilang pulak tulisan dia. Nanti ke highlight balik. 

Untuk Labour Room, dalamnya ada: 

- Baju lengan panjang tanpa seluar

- Pampers (ada kata perlu standby dua in case baby dah membuang) kita pun ikut je la. Tak salah bersedia. 

- Booties dan mittens

- Kain bedung (tapi rasanya tak perlu sebab pakai kain bedung hospital) 



Hari pertama: 

-  baju lengan pendek

- booties dan mittens 

- pampers 

- kain bedung 

- barut 

Ikut pengalaman memang limit baju digunakan cuma dua pasang sahaja. Selebihnya bersih dibawak balik. Tapi disebabkan kita tak tau aral melintang menegak. Standby aje semua. Hati kata tak payah. Buat semak beg aje. Haha

Tapi itu la. Standby ajeee. Lagi satu set baju lengan panjang, booties dan mittens dan jugak barut dan pampers. 

Ni haa, ada lagi baju di bawak ni. Korang rasa Aien bawak tak nanti? Kang ada jugak last minit audit beg mana yang penting betul-betul je bawak.  Sebab sendiri je kena bawak. Hehe Itu pun tertakluk kepada perubahan sambung lagi ke tidak PKP kita ni. 


Wet tissue sangat penting gais. Benda ni untuk cuci untot dia. Harus lebih. Begitu jugak dengan pampers dia. Aien bawak dalam 10-15 helai gitu. Tak ada jugak sampai nanti kena pinjam jiran katil sebelah pampers. Haha 

Memang harap sangat sempoi macam abang Najmi ni. Dok bayangkan kalau sambung PKP lagi memang jawabnya di rumah sendiri je. Kalau sakit tengah malam. Angkut anak-anak. Standby susu dan baju serta pampers. In case kena mandi kat petronas mana-mana ka. Haha Dok fikir kalau ayah daftarkan macamana, dengan anak-anak dalam kereta. Hurm.  Memang kena ada sorang temankan dorang. Risaunya ya Allah. Permudahkan la urusan kami. 

Kalau sakit tu, harap sakit yang dah tiba masanya. dah kami pun dah ready semua. Dua kali pengalaman memang sakit tengah malam aje. Permudahkan la ya Allah. Doakan kami tau. 

Ada lagi barang baby ni belom beli include Ibu dia punya. Huish.  Orang kata seram seram tapi apa pun tak standby. Padahal misi dah pesan dari bulan April ritu. Heeee, macam kelam kabut je. Hope everything gonna be okay. :)


EDITTED: 

Selepas dah laluinya, Aien nasihatkan korang usah la bawak banyak sangat jika korang seorang ibu yang tiada sebarang masalah macam Aien. Jika ada GDM ke, memang doktor dah kata bayi besar ke atau apa saja la kan.. Kena la standby lebih sikit. 

Macam Aien bawak dua beg yang mengandungi: 


1. Barang Ibu: 

  • Toileteries Ibu - sabun/ubat gigi/berus gigi/cleanser
  • Sepasang Baju untuk balik nanti (baju datang dah bagi kat husband suh dia bawak balik) 
  • Pad sofy cool - dalam 5 pcs underwear pakai buang
  • skincare 
  • Sedikit biskut, milo 3in1, termos, botol air masak

2. Barang anak: 
  • set labour room (tak sempat bawak pun sebab dah emergency tolak ke LB) 
  • set baju balik 
  • Kain bedung yang ada topi tu
  • tisu basah 
  • pampers dalam 5 keping je. Sebab bersalin malam, bayi masih mood tido dia. 

Bersalin kol 9 lebih, naik wad jam 11.. Baby tido je, kita rehat . esok Jam 10 pagi dah boleh balik. Senang kan? 


Baca juga:  https://www.aienienka.com/2021/07/pengalaman-bersalin-di-hsa-musim-pkp-30.html

Ahad, Jun 06, 2021

Movie Review: Seobok (2021)

 


Tajuk: Seobok 

Durasi: 1jam 55 minit 

Genre: Sci-fi / drama 

Cast: Gong Yoo, Park Bo Gum, Jang Young Nam

Sinopsis: Ki Hun seorang ex agent dari intelligence agency. Seo Bok merupakan clone manusia pertama dan dia mempunyai satu keistimewaan yang bakal mewarisi kehidupan abadi. Ki Hun terlibat dalam situasi yang berbahaya kerana beberapa kumpulan yang ingin memiliki Seo Bok untuk kepentingan peribadi mereka. 



My Review

Gigih la renew Iqiyi semata-mata nak tengok movie ni kan. Tapi, ending dia tidak la seperti yang di harapkan.

Ceritanya begini, Ki Hun dipanggil oleh bekas majikan dia, (setiausaha dia dalam Goblin) untuk menjaga dan menghantar satu pakej ke sebuah destinasi. Pada mulanya Ki Hun tak mau dah buat kerja ni, tapi setelah dia dipujuk entah macamana dia dah sampai ke lab tempat Seo Bok diciptakan. 

Ki Hun ni berhenti kerana memiliki kanser otak kalau tak silap aku. Dia macam trauma bila kekasih hatinya yang juga merupakan ejen dibunuh depan matanya sendiri.  Dan dia tidak dapat melakukan apa-apa untuk menyelamatkan gadis tersebut. 

Berbalik pada cerita Seo Bok tadi, Ki Hun macam terkejut Seo Bok tu seperti manusia biasa. Cuma rutin hariannya lebih kepada yang sangat membosankan bagi seorang manusia. 

Bila dah Ki Hun dan Seo Bok mulakan perjalanan keluar dari makmal ke satu destinasi, mereka telah diserang oleh pasukan pembunuh upahan.  Yang rupa-rupanya diupah oleh bekas majikan si Ki Hun tadi. 

Eh, dia nak buat apa pulak kan. Rupa-rupanya clash orang dalam yang berebutkan Seo Bok untuk kepentingan diri sendiri. Manakala bekas majikan Ki Hun tadi nak bunuh si Seo Bok sebelum dia menghancurkan dunia. Katanya. 

Hakikat sebenarnya, Seo Bok cuma manusia klon yang sangat polos dan langsung tak pernah melihat dunia luar. Jadi bila dia dapat keluar, dan mereka agak jauh dari perjalanan sebenar. Dia meminta Ki Hun bawakkan dirinyabke satu tempat. Tak ingat la namanya, tapi sebuah rumah pemakaman. 

Dan Ki Hun terkejut, Seo Bok rupa-rupanya anak kepada seorang doktor perempuan di makmal tadi. Cuma dicampur sel dan dijadikan bahan ujikaji. Setiap hari Seo Bok harus dicucuk ubat penenang kerana darahnya dipercayai memiliki keistimewaan kehidupan abadi tu tadi. 

Hampir 48 jam dia keluar, Seo Bok mengalami simptom hidung berdarah yang mana bakal meragut nyawanya. Jadi Ki Hun harus bawa Seo Bok pulang ke makmal.

Di makmal itu pulak, baru juga si Ki Hun tahu yang jahat adalah mereka di makmal itu. Dan mak kepada Seo Bok telah mati dibunuh. Adeh, Ki Hun ni boleh tahan blur dia jugak.

Ending dia, bila si Seo Bok rasa dia harus selamatkan Ki Hun daripada orang jahat, habis semua hampir dibunuhnya. Dengan menggunakan kuasanya sendiri, Seo Bok telah mencapai tahap limit kemampuannya. Sama jugak kalau dia selamatkan Ki Hun dia mati. Jadi untuk Seo Bok yang tetap jugak bertemu ajalnya, Ki Hun membunuh dirinya sendiri. 

adeh! kesudahan apakah ini. Rate jadi 3.5/5 je kot. Hurm...  Pelakon hebat, tapi jalan cerita macam hampeh. Tapi kalo korang nak tengok boleh je kan. Haha 

Review jujur dari seorang penonton. 



Sabtu, Jun 05, 2021

REVIEW MOVIE: The Con-Heartist (2021)

 


Tajuk: The con-heartist (Netflix) 

Durasi: 2 jam 7 minit 

Genre: Romantic Comedy, Comedy 

Cast: Nadech Kugimiya, Pumichanok Luevisadpaibul, Thiti Mahayotaruk, Pongsatorn Jongwilas, Kathaleeyaa Mcintosh

Sinopsis: After her ex-boyfriend cons her out of a large sum of money, a former bank employee tricks a scam artist into help her swindle him in retaliation. 


My Review

Lama betul nak buat review movie ni. Rasanya cukup sebulan la aku baru ni publish post ni. Dalam draft begitu lama sampai aku pun dah lupa jalan cerita dia macamana. 

Mengisahkan tentang Ina yang cuba di-scam oleh Tower. Namun, sebaliknya identiti Tower berjaya didedahkan oleh Ina. Demi menyelamatkan dirinya sendiri, Tower bersetuju untuk menolong Ina menipu bekas kekasihnya yang dahulu telah menipu dirinya. 

"Bila penipu menipu dan ditipu."


 Best jugak laa sebab comedy. Lawak sangat-sangat sampai trigger mak buyong yang tak suka nak tengok movie ke drama ke nak tengok. Adeh, sakit perut aku gelak. Walaupun macam sakit hati la bila Si Ina ni asyik nak kena scam aje. Nasib dia dah bijak sikit. Last-last Si Ina pujuk Tower untuk berhenti jadi scammer . 

Adakah si Tower ni sahut cabaran si Ina ataupun tak? 

Struggle jugak la bila Ina dan Tower nak scam bekas kekasih dia tu, sebab bekas kekasih dia tu boleh dikategorikan 'love scammer' jugak dek kerana muka hensem dia. Yang penting mulut manis. 

Sampai satu tahap dorang ni macam dah sampai kebuntuan idea nak pusing cerita. 

Bekas Kekasih - ejen pelancongan / hotel 

Jadi untuk trik dia supaya bayar cash dan tak masuk ke dana Hotel yang dorang gunakan tu, amat la payah. 

Nak scam pun  kena rugi dulu baru dapat pulangan keuntungan tu. Tu yang blur sikit sebab ye laa nak faham pusing-pusing scam dia tu. Anyway, enjoy je laa sebab Tower ada sorang kawan scammer yang nampak macam lurus bendul je. Padahal, otak dia ligat betul pusing cerita. 

Musim PKP ni boleh layan movie ni buat hilang bosan tu. Al-maklum la, kena dok rumah diam-diam, kena lagi musim panas gini .

Dok buat ruang tamu tu ubah jadi movie hall pun syiok jugak. Enjoy! 


Nak tengok boleh tonton di Netflix. 

Jumaat, Jun 04, 2021

FIRST HALF OF THE YEAR 2021

 


Howdy, peeps! Assalamualaikum semuanya


Asal timbul awal bulan. Tengah bulan hilang. Hujung bulan muncul lagi. Ha   gitu la dia. Musim tak menentu. Life upside down. Mood like roller coaster, makanya blog pun ke laut. But never mind. as long I'm here. Ada je nanti update. 


Oh, 4 Jun sudah? apa kabar PKP 3.0 day 4 uolls? Masih ramai lagi merayau ke tu? Nasib la sis ni memang suri rumah. Sama aje la rasa dia walaupun sesekali membara saja rasa nak merayau ke Paradigm Mall ke, ke mana-mana yang boleh seorang wanita mencuci mata dia. hihi


First half of 2021, apa yang berlaku? hurm..  selain dari dunia sendiri tak amek sangat tahu dunia luar. Buat stress aje padahal dalam pun belom settle.. Kalau tengok berita kat Buletin Utama ni, ado hai.. Memacam aje la cerita rakyat Malaysia ni. Trending #kerajaangagal, bila dah Kerajaan ikut kata rakyat. Senyap sepi pulak. (ke aku je tak dengar) Pahtu. Every time PKP launch, mesti rakyat M40 merungut dorang selalu dipinggirkan. 

Mungkin la sis ni di kategori golongan yang sedang-sedang tapi include B40 jugak laa, boleh bernyawa. Orang kata makin besar poket, makin banyak keluar. Kehendak atau keperluan boleh nampak kat situ. Apapun yang orang lain tak kira siapa buat, pasti ada ja tak kena di mata kita. Yang penting semut di seberang laut nampak, gajah depan mata disembunyikan. Betul tak? 

Alhamdulillah setakat ni anak beranak masih boleh bernafas, masih boleh makan 3 hari sekali. Alhamdulillah keperluan anak-anak pun masih cukup walau sendat rasa nyawa. Alhamdulillah. 

Eh, membebel pulak dia. Yela, sebelum terlupa apa-apa kan bebel jap. Bisok2 kita update mana yang miss bulan lepas. Sendu betul May .. Berapa ntah posting yang berjaya di publishkan? Well.. 


Mak buyong dah sarat, banyak benda dalam kepala. Sebagai escapism diri sendiri menaip la kat sini. Hope you guys tak boring la membaca. 😉 


Happy PKP 3.0, rakyat Malaysia boleh! Bersama-sama kita jaga diri untuk bendung wabak Covid-19 yang makin berleluasa. Jaga diri jaga keluarga. Stay safe. Tak nampak lagi sinar untuk pulang ke Bumi Kenyalang tahun ni. 🙃