Checklist barang baby untuk ke hospital

Isnin, Jun 07, 2021

 


Pejam celik je kan. Lagi berbaki 29 hari lagi. Fuh... Kena PKP ni jadi blur je nak standby apa. Nak berbeli barang pun jadi kurang semangat padahal ada 8 bulan semalam asyik nanti-nanti je. 

Al-maklum dah masuk yang ketiga, tak tau nak excited sangat ke atau macamana sat gi orang kata Ibu dia ni suka membazir. Hoho 

Berbalik tajuk, nak story kat korang apa je barang baby untuk di bawak ke hospital musim PKP ni. Aien baca di muka buku, ada pesan jangan bawak banyak sangat sebab ye la. Musim begini ramai orang nak bersalin. Kadang dah bersalin pagi, petang atau malam disuruh balik kalau baby dah kencing ataupun berak. Kalau first time mama mesti lagi nervous apa tah lagi yang dah dua tiga kali ni. Nervous dia, acah okay aku dah ready. Tapi tetap jugak seram. 


Aien banyak rujuk di muka buku je untuk checklist ringkas. Kita bukan have-have jadi harus berjimat cermat. Yang hakikatnya mesti tak sabar nak tunggu kehadiran si kecil. 

Based on list di atas, Aien cuba bahagi menggunakan beg zip lock yang Aien purchase di shopee. Dulu masa kakak Nayla dan abang Najmi pun memang bahagikan dalam ziplock bag ni jugak. Rasa macam tamau bawak banyak-banyak pun ye jugak. 

Berdasar dari pengalaman, di hospital (HSA) baby tak mandi sangat. I mean seram woo nak bawak mandi g toilet hospital tu. Mak dia pun sekali je mandi. Haha 

Kakak Nayla keluar tengahari - naik wad dah petang. Pahtu sendiri rehat. Esok pagi baru cergas sendiri. Anak lap-lap tukar baju, tukar pampers dan kasi susu. 

Abang Najmi - Keluar subuh, naik jam 9 pagi. Maknya rehat tidur sampai orang kejut makan tengahari. Mandi bagi bertenaga sikit. Tapi itu pun terhuyung hayang. Petang doktor dah bagi note untuk discharge. Alhamdulillah senang. Harap kali ni sesenang abang najmi. 

Yang risaunya kalau masih PKP lagi, mereka berdua di usung bersama tu lagu mana. 😅 Nenek kat kampung pun risau. 

Back to our story , Okay. Macam ni la Aien pack per day. Supaya senang je nak bawak nanti. Dah hilang pulak tulisan dia. Nanti ke highlight balik. 

Untuk Labour Room, dalamnya ada: 

- Baju lengan panjang tanpa seluar

- Pampers (ada kata perlu standby dua in case baby dah membuang) kita pun ikut je la. Tak salah bersedia. 

- Booties dan mittens

- Kain bedung (tapi rasanya tak perlu sebab pakai kain bedung hospital) 



Hari pertama: 

-  baju lengan pendek

- booties dan mittens 

- pampers 

- kain bedung 

- barut 

Ikut pengalaman memang limit baju digunakan cuma dua pasang sahaja. Selebihnya bersih dibawak balik. Tapi disebabkan kita tak tau aral melintang menegak. Standby aje semua. Hati kata tak payah. Buat semak beg aje. Haha

Tapi itu la. Standby ajeee. Lagi satu set baju lengan panjang, booties dan mittens dan jugak barut dan pampers. 

Ni haa, ada lagi baju di bawak ni. Korang rasa Aien bawak tak nanti? Kang ada jugak last minit audit beg mana yang penting betul-betul je bawak.  Sebab sendiri je kena bawak. Hehe Itu pun tertakluk kepada perubahan sambung lagi ke tidak PKP kita ni. 


Wet tissue sangat penting gais. Benda ni untuk cuci untot dia. Harus lebih. Begitu jugak dengan pampers dia. Aien bawak dalam 10-15 helai gitu. Tak ada jugak sampai nanti kena pinjam jiran katil sebelah pampers. Haha 

Memang harap sangat sempoi macam abang Najmi ni. Dok bayangkan kalau sambung PKP lagi memang jawabnya di rumah sendiri je. Kalau sakit tengah malam. Angkut anak-anak. Standby susu dan baju serta pampers. In case kena mandi kat petronas mana-mana ka. Haha Dok fikir kalau ayah daftarkan macamana, dengan anak-anak dalam kereta. Hurm.  Memang kena ada sorang temankan dorang. Risaunya ya Allah. Permudahkan la urusan kami. 

Kalau sakit tu, harap sakit yang dah tiba masanya. dah kami pun dah ready semua. Dua kali pengalaman memang sakit tengah malam aje. Permudahkan la ya Allah. Doakan kami tau. 

Ada lagi barang baby ni belom beli include Ibu dia punya. Huish.  Orang kata seram seram tapi apa pun tak standby. Padahal misi dah pesan dari bulan April ritu. Heeee, macam kelam kabut je. Hope everything gonna be okay. :)


EDITTED: 

Selepas dah laluinya, Aien nasihatkan korang usah la bawak banyak sangat jika korang seorang ibu yang tiada sebarang masalah macam Aien. Jika ada GDM ke, memang doktor dah kata bayi besar ke atau apa saja la kan.. Kena la standby lebih sikit. 

Macam Aien bawak dua beg yang mengandungi: 


1. Barang Ibu: 

  • Toileteries Ibu - sabun/ubat gigi/berus gigi/cleanser
  • Sepasang Baju untuk balik nanti (baju datang dah bagi kat husband suh dia bawak balik) 
  • Pad sofy cool - dalam 5 pcs underwear pakai buang
  • skincare 
  • Sedikit biskut, milo 3in1, termos, botol air masak

2. Barang anak: 
  • set labour room (tak sempat bawak pun sebab dah emergency tolak ke LB) 
  • set baju balik 
  • Kain bedung yang ada topi tu
  • tisu basah 
  • pampers dalam 5 keping je. Sebab bersalin malam, bayi masih mood tido dia. 

Bersalin kol 9 lebih, naik wad jam 11.. Baby tido je, kita rehat . esok Jam 10 pagi dah boleh balik. Senang kan? 


Baca juga:  https://www.aienienka.com/2021/07/pengalaman-bersalin-di-hsa-musim-pkp-30.html

8 ulasan

  1. Bila due date ni Aien??
    Semoga dipermudahkan

    BalasPadam
  2. MOga semua cukup ya Aien..dan dipermudahkan. Amin!

    BalasPadam
  3. Semoga dipermudahkan kak Aien :)

    BalasPadam
  4. betul.. yg penting semua kena siap stanby

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan? Supaya tak kelam kabut. Dulu yek. dua bulan beg duduk dlm kereta. sekarang tak lagi. Haha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤