Khamis, Jun 29, 2023

Salam Aidiladha 1444H/2023M

 


Salam aidiladha 2023 semuanya. Semoga setiap pengorbanan yang dilakukan kita semua mendapat pahala daripada Allah SWT. 


Tahun 2023, kita umat Islam majoritinya demua diuji dengan pelbagai ujian daripada segi perkara. Ada ibu bapa berkorban melakukan apa saja untuk membesarkan anak-anak. Ada juga pasangan juga berkorban segala titik peluh untuk mendapatkan zuriat. Ada juga yang bersusah payah berkorban dalam melakukan apa jua perkara agar terus menjadi insan mukmin yang memberi manfaat dunia dan akhirat. Apapun kalian lakukan, saya doakan yang terbaik. 

.

Rasanya tahun ni amat terkesan sekali dengan impak daripada pandemik yang lalu. Manusia sibuk membetulkan mana yang patut dibetulkan tanpa menyedari, hakikat akhir zaman itu sumber makanan adalah tertakluk pada keadaan dunia. Dan tika itu manusia akan berbuat apa saja demi sesuap nasi. Maka, wujudnya bermata satu menaburkan janji? Bagaimana keadaan nauzubillah min zalik. Kadang takut adakah kita di antara mereka yang memilih 72 jalan yang jauh itu? 

.

Kali ni, sesekali nak jugak share benda baik.  Teringat memori zaman remaja dahulu rindu dengan nasyid-nasyid. Mana la pandai nak dengar lagu sangat. Haha Dengar nasyid membawa keinsafan gitu. Jadi untuk Hari Raya Haji kali ni nak kongsi dengan korang satu lirik nasyid dari kumpulan Qatrunada iaitu Sejarah Pengorbanan.  Terima laa.. Ehh macan kita pulak yang nyanyi. 不 Moga satu hari nanti Nur Khafisah Ashadi sekeluarga direzeki menjadi tetamu Allah di tanah suci kota Mekah. 





Haji mengingatkan kita sejarah pengorbanan 

Pengorbanan yang ikhlas lagi agung suci 


Kerana Allah, Nabi Ibrahim sembelih anaknya 

Nabi Ismail kerana Allah nyawa tebusannya


Sejarah berkata lagi tentang pengorbanan itu

Siti Hajar kerana Allah, taatkan suami tinggal sendiri 

Tinggal di tanah haram suami datang setahun sekali

Di tanah kering kontang, hanya tawakkal kepada Ilahi


Tatkala Nabi Ismail lahir, teruji lagi

Air susu telahpun kering sama sekali 

Siti Hajar mencari air, ke hujung ke pangkal berlari-lari 

Dari Safa ke Marwa beberapa kali 


Aduh, hatinya cemas anak kecil tiada rezeki

Tapi hatinya teguh kepada Allah, yakin sekali 

Di dalam mencari air, terpancar air dari bumi 

Berkat dari tendangan kaki anaknya bakal Nabi 


Dia pun mengumpul air sambil bersyukur 

Dengan menyebut, zam-zam, zam-zam

Itu lah dia air zam-zam yang kekal hingga ke hari ini 

Mukjizat seorang Nabi berkat isterinya 


Sudahkah kita mengambil pengajaran dari cerita ini 

Cintakan Allah menegakkan agamanya, wajib berkorban 

Taat, sabar dan tawakkal jadikan pakaian

Cintakan Allah pengorbananlah sebagai bukti 



Berkorban? Terlalu sukar bukan? Selalu saja kita menyebut, takkan aku je kena berkorban untuk semua orang. Begitu adat kehidupan. Menjadi seorang hamba Allah di muka bumi, ujian dan pengorbanan itu jadi tradisi dalam mencari cinta Allah. Tak ada manusia di dunia ini terlepas dari ujian. Kadang-kadang mendapat nikmat pun boleh jadi ujian. Risau ianya menjadi istidraj. 必 

.


kawan-kawan, niat yang baik-baik. Fikir yang baik-baik. Semoga kita sentiasa menjadi orang positif selalu. 

Isnin, Jun 26, 2023

Chinese Drama: Back from the Brink (2023)


 

Chinese Drama: Back from the Brink (2023) 


Mengisahkan tentang seekor naga milenium lagenda yang dibunuh oleh kekasih hatinya di altar. 20 tahun kemudian, kehadiran Yanhui membawa harapan pada Tianyao dan menggunakan Yanhui untuk mendapat semula sisa tubuhnya yang lain. Namun, setiap perjalanan mereka membawa Tianyao dan Yanhui ke lembah percintaan. 



Lakonan Neo Hou dan Zhou Ye boleh dikatakan pelakon baru dalam industri drama China ni, best la jugak drama Fantasi Wuxia ni kan  
.


Sinopsis Panjang Back from The Brink 



Tian Yao seekor naga Milenium yang dianggap jahat oleh dunia pertapaan padahal dia dibunuh oleh kekasih hati pada hari perkahwinan mereka dan tubuhnya di-seal pada beberapa tempat. 

Su Ying membunuh Tian Yao kerana mahukan sisik naga dan hati naga untuk kembalikan kesihatan kekasihnya. Dia sanggup betray Tian Yao dengan kerjasama syaitan durjana yang mengambil peluang menghapuskan Naga Milenia itu untuk menguasai dunia. 
.

Kehadiran Yan Hui yang mempunyai masalah hagi secara tidak langsung memperolehi hati naga tersebut. Apabila Tian Yao mengetahui rahsia itu, dia mengunakan Yan Hui bagi membantu mengumpul semua sisa tubuhnya yang disembunyikan oleh Su Ying. 
.

Seiring dengan masa, Yan Hui pulak jatuh cinta dengan Tian Yao manakala Tian Yao cuba menidakan kata hatinya kerana baginya jatuh cinta adalah satu dosa. 

Tetiba perjalanan Tian Yao dan Yan Hui diiringi oleh seorang pengamal ilmu gelap dari Shadow Clan, Bai Xiao Cheng yang cuba mencari pasangan spirit dan Tao untuk mendapatkan kitab ilmu gelap. 
.

Drama ini adalah adaptasi daripada Hu Xin karya Jiu Lu Fei Xiang. 


Review Back From the Brink 




Walaupun pelakon utamanya terdiri daripada pelakon baru bagi aku, okay jugak selagi lakonan mereka tak kaku. Boleh la lakonan Neo Hou yang menjadi kegilaan chinese drama fans sekarang. Masih ramai belum move on lagi  dragon comel ni. 
.

Cerita yang kurang aksi, lebih romantik dan kepada perjalanan Tian Yao dan Yan Hui dalam mendapat semula sisa tubuh Tian Yao di  samping salah faham antara Su Ying dan Tian Yao. 
 .

Macam, motif sangat ko bunuh naga untuk sisik dia tapi kau canang seluruh dunia bahawa naga tu jahat. Aiguuu..  Dalam drama begini, tak semestinya yang baik itu baik dan yang jahat itu jahat. Aahhh, gituu. 
.

Pahtu aku layan drama ni sebab suka karakter Riley Wang selaku Bai Xiao Cheng seorang spirit Shadow Clan yang dijadikan korban kepada Dark Phantom kerana keistimewaan bayang-bayangnya. 
.

Walaupun lama dia jadi hamba Dark Phantom, sesungguhnya dia langsung tak ada niat jahat. Mula-mula geram jugak sebab dia asyik bunuh pasangan Tao dan Spirit yang tak percaya cinta. Ehh, tak adaa trust fund gituu. Rupanya dia nak dapatkan buku untuk Dark Phantom supaya tiada siapa boleh lawan dia. 
 

Beberapa nama tempat biasa dengar dalam drama Fantasy ni Qingqiu tempat serigala berekor 9 buat aku rindu dengan drama Dilraba Dilmurat dulu-dulu pulak. 


Watamk Yan Hui boleh sangat easy going dan senang la jugak, dia bawak karakter yang sesuai dengan diri dia yang dikatakan pernah memenangi anugerah pelakon baru terbaik tu. Semoga Zhou Ye terus maju! Chiayok! Next drama aku pun tak tau nak tengok apa dah. Haha 
.

Currently pending; 
Dr.Cha 
The Good Bad Mother 
Hidden Love 
Skip A Beat 
Lie To Love 
The Last Princess 
dan banyak lagi.  Ko jangan tanya aku mood tengah tak ada. haha 

Selasa, Jun 20, 2023

5000 Patches Free dari Tasneem Natural HQ

 

5000 patches percuma dari Tasneem Naturel HQ 

Masya Allah tabarakallah, berita gembira buat korang pengguna setia produk bayi Tasneem Naturel. Buat yang tidak tau pula Tasneem Naturel adalah pengeluar produk bayi seperti Calm Time, CF Rub, T Rub dan Stommy Oil.  Kini, Tasneem mengeluarkan dua product lagi baru bagi membantu ibu-ibu di luar menangani masalah anak susah tidur dan juga anak sering jatuh sakit. Ianya berkelulusan FDA dan tidak berbau dan sangat mudah digunakan. 


Korang mesti nak tau kan produk apa tu kan? Sebelum tu korang boleh layan video neelofa try Patches untuk Bilal. Elok je Bilal tidur bila ditampalkan Sleep Tight Patchure ni. 



Sleep Tight Patchure Natural Herbs Patch


Selalu dengar anak-anak selalu tidur lewat dan kadang-kadang mengigau bila penat seharian. Bila perkara begini berlalu, penatnya lahai si ibu nak kawal mereka ni. Mujur Tasneem Natural datangkan Sleep Tight Patchure direka khas membantu anak-anak melelapkan mata serta mendapat tidur yang sempurna

Ehh, benda tampal-tampal ni tak menganggu keselesaan anak-anak ke? In shaa Allah sebab dia macam kain lembut tau. Tak ada rasa benda lain melekap pada badan. 100% Natural Herba digunakan dalam patchy ni. 
.


Bagi Aien penggunaan patchy ni amat membantu bila kita travel sebab kadang-kadang masa tu anak-anak selalu meragam penat dan malan tido tak berapa nak lena di tempat yang baru. Masa ni la Sleep Tight Patch ni berguna sungguh. Memang berbaloi dengan harga dia. Tengok Bilal pakai lagi la rasa nak mencuba kan? 

Kebaikan Sleep Tight Patchure 

  • Mengalakkan kitaran tidur yang normal buat kanak-kanak 
  • Membantu mendapatkan tidur yang lebih berkualiti 
  • Mengurangkan terjaga di luar waktu tidur anak-anak 
  • Mengurangkan keresahan akibat tak cukup tidur. 


Bukan saja kanak-kanak boleh menggunakan Sleep Tight Patch ni, bahkan orang dewasa pun boleh guna. Tambahan yang mengalami masalah imsonia dan tidur yang tak berkualiti tu. 


Cara nak pakai Patchy Sleep Tight ni adalah mesti kawasan yang bebas daripada rambut losyen dan minyak. 

Elakkan juga memakai Patchy ni dalam keadaan tangan basah. 

Tampalkan pelekat Patchure Sleep Tight pada titik akupuntur sama ada di bauu belakang pinggul ataupun pergelangan tangan. 

Cadangan pemakainan adalah selama 6-8 jam. Seperti waktu tidur kitam seeloknya dipakai sebelum nak tidur tu la kan. 



CF Patch Patchure 100% Natural Herb


Buat pencinta CF Rub mesti akan sambar CF Patch ni. CF Patchure ianya diperbuat daripada 100% herba semulajadi bagi membantu anak-anak yang dibelenggu demam, selsema dan batuk berpanjangan. Mengandungi aroma peppermint dan Apricot Seed boleh tolong lega sistem pernafasan anak-anak. 



Fungsi CF Patch 

  • Mencegah dan mengurangkan batuk
  • Mengurangkan hidung berair di waktu selesema 
  • Memudahkan pernafasan dan melancarkan hidung tersumbat 
  • Menurunkan suhu panas dan melembapkan tekak. 

Secara tidak langsung, CF PATCH banyak membantu ibu-ibu dalam kerisauan apabila anak-anak selalu diserang demam, batuk atau selsema. 
.





Cara guna CF Patch ni senang sangat. Hanya tampalkan saja di bahagian depan atau belakang dada. Dan Walla!! Biarkan patchy ni buat kerja dia sendiri. Boleh digunakan sekitar 6-8 jam bergantung pada keadaan si kecil. 



Berita gembira buat mereka yang nak cuba patchure by Tasneem Natural ni kan. HQ tengah open giveaway 5000 patches percuma. Korang boleh la cuba mohon di bawah ni: 




Untuk product Tasneem Natural lain korang boleh layari laman sesawang Tasneem Natural atau media sosial mereka di Facebook dan Instagram: 

Facebook: 

Instagram: 

Isnin, Jun 19, 2023

Serlah Kecantikan bersama Kitsui Vitamin

 


Serlahkan potensi anda bersama Kitsui Vitamin 

Zaman kian berubah, namun perempuan dan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Apatah lagi kini bermacam supplement dan vitamin boleh membantu wanita untuk kekal cantik, tampil menarik dan awet muda. Sebab itu, korang perlu cari bukan yang lain hanya dengan Kitsui Vitamin. 



Kitsui Vitamin adalah produk kesihatan yang tidak asing lagi di pasaran Malaysia. Terkenal dengan kualiti yang berhasil dalam beberapa minggu penggunaan, Produk Kitsui dengan bangga menampilkan sijil pengesahan bahawa mereka layak menjadi produk memenangi anugerah Super Health Brand Asia Pasific selama 2 tahun berturut-turut. Selain daripada itu juga Kitsui juga mempunyai sijil ISO, HACCP dan GMP tanpa diragui kesahihan. Ini bermakna produk mereka diperbuat dengan standard yang ketat untuk memastikan produk diiambil benar-benar selamat dalam kualiti terbaik. 

Rangkaian produk Kitsui seperti makanan tambahan seperti Collagen Plus bagi membantu stabilkan hormon kolagen dalam tumbuh wanita untuk kekal awet muda. Kitsui Meal Replacement dan Belloss Fiber bagi membantu penurunan berat badan secara sehat tanpa perlu sukan extreme.

Semua produk ini diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan tumbuhan untuk memastikan keselamatan para pengamalnya. Jadi tidak hairan la produk Kitsui untuk memang sesuai sangat diambil dengan saranan tanpa berlebihan untuk turunkan berat badan. Paling penting sekali, semua produk Kitsui mendapat sijil Halal.



Bukan sekadar kata-kata kosong saja kerana keberhasilan daripada  Kitsui Vitamin seperti kata awam mengatakan bahawa produk Kitsui mampu meningkat tenaga dan membantu pencernaan dengan lebih baik, jenama ini kekal menjadi produk kecantikan mampu milik selain daripada produk kecantikan kegemaran ramai. Kerana itu Kitsui mampu menjadi Watson Top Brand dan Brand Laureate serta Halal Asia award dan mengekalkan kuasa mereka di pasaran kecantikan Malaysia. 





Selamat digunakan, jadi kenapa perlu ragu-ragu untuk tampil bergaya dengan Kitsui Vitamin? Seiring dengan arus popular, Kitsui memilih Anna Jobling sebagai duta bagi meneruskan legasi dalam standard industri kecantikan. 


Menjaga kesihatan adalah cara terbaik untuk memenuhi kehidupan anda sebagai seorang manusia. Drngan Kitsui Vitamin kesihatan terjaga kecantikan terjamin. Percaya pink, Pasti Cantik~ 

Chinese Drama: The Starry Love (2023)

 

Chinese Drama: The Starry Love (2023) 

Kisahnya terlalu di tiktok sorotan drama ni, macam best. Tapi macam pernah tengok. Sekali tengok di tiktok sendiri dah pernah post. Cari review di blog, ehhh.. ndak ada ni.. 
.

Maka di sini kita menulis review jika masih ingat lagi ni di kepala.  Rasa lepas raya hari tu dok tonton drama ni. Pelakon utama lelaki tu dalam drama Goodbye My Princess one of verstyle actor bagi I sebab before tengok dia macam watak serious. But in this drama dia bawak tiga character yang berbeza. Jom baca sinopsis. 

Sinopsis The Starry Love 

Mengisahkan tentang permaisuri melahirkan dua kembar perempuan. Tapi mengikut adat diraja mereka, yang kemudian keluar itu bawak bala. dan disebabkan perjanjian tribe mereka sulong yang berwatak lemah lembut dan baik hati dikahwinkan kepada Heaven Prince manakala si adik nakal serta penuh tipu helah dikahwinkan kepada Demon Prince. 

Tiba hari perkahwinan, pengantin boleh bertukar tandu ( kereta) mereka. Dan bermula kisah romantis dan lawak mereka. 

Drama ini adaptasi novel 'Xing Lou Ning Cheng Tang'  oleh Yi Dung Jun Hua. 

As usual, drama Wuxia dan Fantasy tak pernah kurang daripada 40 episod. 
.




Review The Starry Love 

Awal-awal drama lagi dah sakit hati bila ayahnya double standard anak daranya. Nasib si kakak Li Guang Qing Kui, seorang yang baik hati. Sentiasa pujuk adik dia. Bayangkan satu istana outcadted dia. Nak belajar pun tak boleh. Jadi dia berangan one day dia nak jadi macam kakak dia. 
 

Li Guang Ye Tan seorang yang nakal dan banyak akal. Ada aje la idea dia nak perdajalkan orang. Tapi sebenarnya dia jadi begitu kerana keadaan sekeliling dia memaksa dia menjadi kuat. Disebabkan dia dah biasa seorang, jadi ada demon yang datang menjadi kawan dia. 
.

Bila hari perkahwinan tu, kerana satu kes dia ternampak putera ketiga demon cuba nak bunuh abang dia sendiri kerana kuasa, Ye Tan ditukar ganti ke tandu kakaknya. Chao Feng (putera ketiga demon) ingat dia boleh gula-gulakan si Qing Kui. Tapi, terjatuh hati pulak. 
.

Lawak-lawak santai aje drama ni disamping sedikit huru hara sana sini tentang kuasa antara Heaven dan Demon. A macam biasa la tu kan. Plot biasa-biasa je. Nasib setiap karakter dilakonkan tu tak ada la plastik dan over sangat seperti sesetengah wuxia drama. Atleast setiap mereka membawa watak dengan baik sekali. 
.

Sebab dah lama tengok dan ada part dah let go, Over all drama ni relax-relax aje pasal cinta pasal kesetiaan dan persahabatan. Susah macamana mereka tetap bersama. Yang sedih kawan Ye Tan dari kecik, Spirit Burung mati dek kerana nak menyelamatkan Ye Tan. 
.

Aku rasa macam pernah la taip review ni. Kenapa dia tak keluar kat blog? Kejap nanti la cari balik. Haa, rupanya Ye Tan dan Qing Kui ada dua bunga yang digeruni oleh Heaven Realm kononnya bakal membawa kemusnahan. Padahal pokok mereka inilah wujud untuk meneturalkan kejahatan. Dan dunia pun aman. The End - 
.

Gambar dan video kredit pada mereka google dan youtube. 五五 

ps: Done cari post, memang belom review. Maap ler. 


Sabtu, Jun 17, 2023

Chinese Drama: Song of the Moon (2022)

 


Chinese Drama: Song of The Moon (2022) 

Bermula pada penghujung 2022, drama ini menjadi tarikan para peminat Chinese Drama terutama yang meminati genre Wuxia dengan lakonan Zhang Bin Bin a.k.a Vin Zhang dan Xulu sebagai peneraju utama drama. 
.
Bersiaran di channel iQiyi mulanya ingat nak tengok, tapi macam tak best sebab belom berkenan lagi tengok both pelakon ni. Tapi sejak tonton drama Here We Meet Again dan rasa dia candy eye sangat, jadi iolls cuba nak marathon list drama lakonan beliau yang boleh tahan banyaknya. 

Mempunyai 40 episod adalah tidak hairan buat drama bergenre wuxia dan romance begini. Panjang hikayat nak diceritakan apatah kisah percintaan antara dua dewa yang bertentangan tenaga mereka. 

Sinopsis Song of the Moon 

Ketika kecil, Liu Shao bertemu dengan seorang lelaki misteri yang menukar masa depannya untuk tiga hari kegembiraan. Pada mulanya, Liu Shao hidup bebas dan senang lenang sehingga dia menjadi taruhan atau erti kata lain terlibat antara dua dunia immortal dan demon. Penglibatannya itu merungkai satu demi satu misteri dan kisah cintanya antara Lu Li, lelaki misteri berjubah hitam itu. 

Drama ini, adaptasi daripada novel "Ben Yu" karya Shu Ke. 




Review Song of The Moon 

## might content spoiler alert ##

As I said di atas tadi, memula masa ditayangkan nak tengok, tapi macam kurang berkenan dengan both pelakon utama, jadi I drop this drama until beberapa hari lepas after watched satu lakonan Zhang Bin Bin ni, Iolls mula google beliau. Uishh, banyak drama dia yang I nak tengok tapi tak tengok-tengok. 五 Dia ni hensem, tapi kalau lakonan dia tu, macam satu rentak je tau. Macam Zul Aripin yang tengah viral sekarang ni. 不不 

Dia macam nak best, tapi tak best. So I gagah tengok drama ni yang pada mulanya 10 episod pertama agak catchy. Menarik sebab Liu Shao ni beriya cari siapa Immortal yang bawak dia jalan-jalan tu. Sampai ulang tahun kelahirannya ke-18, misterious light keluar dari badan Liu Shao dan sebagai tanda amaran, perjalanan hidupnya akan berubah selepas itu. 

Demon Ao Yen nakkan kuasa dalaman Liu Shao yang aneh itu. Tapi, Lu Sheng (Half demon) mempunyai perancangan yang jauh lebih panjang untuk Liu Shao.  Dihantar anak buahnya, Lu Li sebagai guardian Liu Shao selepas dia disuruh bersembunyi di Mansion Marquis Duke Wu Yang demi mengelakkan dibunuh oleh Demon Ao Yen. 

Quite tricky drama ni sebab banyak sangat watak sampingan tapi agak santai sebelum 10 episod seterusnya yang macam krik krik aje laa. Pahtu dibuatnya kisah cinta Lu Li dan Liu Shao terhenti sebab mereka bakal mengulangi sejarah sebelumnya. Lu Sheng meletakkan Soul Devouring Spell pada Lu Li supaya berjaga-jaga dari terus mencintai Liu Shao. Tapi, kalau dah namanya suka siapa boleh larang kan? Walaupun membunuh diri sendiri. 

Sehingga satu detik di mana Four Stone apakan tu, tempat separuh hati God of Moonlight dibenam oleh God of Sun kerana dipengaruhi demon. I la geram tengok drama macam ni, sebab mereka di Immortal Palace acah dewa sangat padahal kadang ada setengah dari dorang lagi kuat pengaruh jahat dia. Ada je demon jahat macam Demon King in White He Na. Dia dulunya nakal, tapi demi penduduk Aquatic Demons, dia berubah. Sampai dia jatuh hati dengan Liu Shao. Sanggup berbuat apa saja untuk gadis yang dicintainya. Sehingga hujung drama, dia masih tak dapat memiliki Liu Shao. 

Bagi I episod 20-34 macam, kalau dilajukan pun tak apa jugak sebab cerita pasal Immortal Palace nak stabilkan Four Stone Enourment tu dari terus dipecah oleh yang berniat jahat. Sedar-sedar, Immortal Master busuk hati nak Lou Ge, yang masa tu sedang berjuang nak jadi Supreme God, tapi kena lalui sekali lagi kisah cinta penuh tragik bersama Liu Shao. Immortal Master ni punya nak Immortal Palace tu kekal ada Supreme God untuk 10 ribu tahun sekarang, selepas kehilangan yang sebelumnya, dia sanggup berkerjasama dengan kuasa jahat dibawah batu tu. 
.


Sekali untuk episod 35, mak aihh. sampai tersedu-sedu I nangis pasal kisah cinta adik He Na, Fu si General of Water dan adik Lou Ge, Lou Ning yang juga mengulang sejarah kisah cinta Demon King dan Immortal Ze Shui. Tapi, sebab Lou Ning ni sangat dijaga oleh Lou Ge dari kecik dia sangat baik dan telus. 

Fu pulak, seorang adik yang sanggup buat apa saja untuk abang dan rakyatnya (kononnya la) berbuat jahat merata. Bertemu dengan Lou Ning, dah naluri dia jahat, tapi semua tu tak menghalalkan cara. Lou Ning sedih sangat bila ditipu hidup-hidup oleh Fu. 唐 Dia tahu Fu buat semua sebab nak angkat sumpahan Aquatic Demon yang dorang takkan boleh keluar dari air di sebabkan kisah cinta Immortal Ze Shui dan Demon King pada 10ribu tahun lalu. Jadi Lou Ning sepakat dengan He Na, untuk menjadi Demon Queen, barulah sumpahan tu boleh terangkat. Malangnya, Fu tersalah anggap ingat Lou Ning curang padanya. Diberikan Lou Ning Phoenix Tears untuk melupakan kekasih hati pada tanggapan Fu adalah He Na, tapi malangnya, orang itu adalah dirinya. Sehingga mati Lou Ning sentiasa menjaga Fu daripada berbuat jahat lagi. Sedih bak hang... 
.

Memang minat lakonan Riley Wang anak kelahiran Canada ni. Antara drama Riley Wang yang I dah tengok: 

I Hear You lakonan bersama Rose Zhou Lu Si
dan First Romance lakonan yang lebih santai.


Berbalik pada drama kita tadi, bila tengok ending dia confuse jap. Supposed to be dia berhenti sehingga episod 39 di mana, Liu Shao sanggup menguasai kuasa God Of Sun yang ada padanya dan mengambil semua kuasa jahat yang cuba mempengaruhi Lou Ge tapi jasadnya hancur. Lou Ge hidup sebagai pengembara demi mencari Burung Api berkaki Tiga jelmaan Liu Shao padahal burung tu selalu ada dibelakangnya.   Tetiba episod 40, rupanya Kuasa Jahat tu bagi peluang nak tengok bagaimana mereka menghapuskan dirinya. Adehhh, sakitnya tu di sini tahu. Sudahnya, Fu mati demi menebus semua kesalahan yang dilakukannya sebelum ini.  Dengan gabungan kuasa air Fu dan He Na, kuasa jahat berjaya dikurung semula  sebelum dihapuskan oleh Liu Shao dan Lou Ge.  Kiranya keamanan Three Realm berjaya diselamatkan dan mereka watak utama hidup bahagia. Tapi most of fans cakap sad ending pasal Fu dan Lou Ning tadi. Huwaaaa~ masih tak leh move on... 


Take five sebelum next drama...


ps: all image credit to google. 

Isnin, Jun 12, 2023

Chinese Drama: Here We Meet Again (2023) Review

 



Chinese Drama: Here We Meet Again (2023) 

Randomly jumpa drama ni atas suggestion team C-drama Fans. Lepas tonton Chen Nanxing a.k.a Janice Wu mati dalam Meet Yourself rupanya diri dia sibuk mencari cintanya kembali dalam drama di WeTV. 

Drama sepanjang  32 episod berkisarkan friendship, comedy dan romance sesuai ditonton secara santai bagi mereka yang meminati bidang saind computer. 

Lakonan Janice Wu dan Vin Zhang sangat la menimbulkan 'kontroversi' di kalangam peminat drama China pasal hot hot gitu. Tapi ia tidak la seperti yang anda sangkakan. Sweet, romance tapi persahabatan paling ditekankan dalam drama ni. Selain daripada itu juga, long lost childhood sweetheart juga boleh la untuk drama ni. Jom baca sinopsis dia. 

Sinopsis Here We Meet Again 



Here we meet again mengisahkan tentang seorang cucu daripada sebuah syarikat besar, Donghe Group diberikan tugasan untuk menyelamatkan branch mereka di Xi'an dari ditutup. Di sana, Xiang Yuan bertemu crush sewaktu sekolah menengah, Xu Yanshi. 


Berbalik di alam persekolahan, Xiang Yuan mengejar cinta Yanshi tanpa segan dan diketahui seisi sekolah. Namun bertemu di alam dewasa, Xiang Yuan cuba menyelamatkan syarikat manakala Yanshi tenggelam dalam masalah syarikat yang terlalu banyak. 


Kerana selalu diperlekehkan Xu Yanshi tetap dengan cita-citanya untuk menjadi navigator engineer. Manakala Xiang Yuan dalam menyelesaikan masalah Welin beliau banyak belajar menyelesaikan masalah tanpa hubungan keistimewaan. Kedua mereka bersama dalam mengejar impian masing-masing dalam mengekalkan perhubungan yang lama terputus. 


Drama ini adaptasi dari novel 'Here We Meet Again' oleh penulis Er Dong Tu Zi 


Review Here We Meet Again 

Mula-mula pesimis jugam drama bila tipikal mac ni, tapi belajar sesuatu dari drama tentang navigasi. Quite challenging antara GPS daripada Amerika Syarikat dan Beidou Navigation hasil dari China sendiri. 

Secara logik kita boleh tengok betapa USA dan China berlumba-lumba dalam menghasilkan sesuatu yang boleh dipakai oleh seisi bumi. Namun, sesama mereka bersaing adakala secara sihat atau sebaliknya. 

Untuk drama ni, satu perkara baru la Aien belajar tentang navigasi iaitu GPS yang sekarang menjadi tunjang utama buat semua pengguna kenderaan. Bagi Xu Yanshi, dia seorang cerdik pandai dalam menguruskan kehidupannya di sebalik dibuang keluarga, dan menghadapi pelbagai kesulitan dalam menjadi seorang yang berjaya. Dia terlalu banyak berkorban demi kawan-kawan, sehingga semua orang sanggup membantunya di kala dia di puncak kerjayanya. 
.

Sikap Yanshi sangat tenang dan sabar walau dikutuk kerna latar belakang. Berbeza sekali dengan karakter Xiang Yuan yang open dalam meluahkan segala tindak tanduknya. 
.

Selain pekerjaan mereka, drama Here We Meet Again ini adalah sebuah perjalanan percintaan mereka berdua yang telah bertemu ketika kecil dan terpisah kerana waktu. Apabila bertemu semula, Yanshi tidak ragu-ragu lagi untuk teruskan perjuangannya menjadi seorang yang lebih berjaya dalam bidang navigasi.
.

Keyword drama Here We Meet Again ni - ingatkan Xiang Yuan yang telah berusaha habis nak menjadikan Xu Yanshi ni cinta dia, rupanya sejak dari kecil Yanshi always look forward untuk bertemu dengan Xiang Yuan tanpa mengetahui latar belakang wanita tersebut. 


Over all, drama ni tak ada la berat sangat cuma jika korang bukan peminat timeline yang agak meleret dan penghujung sangat rushing. senang kata drama melewe gini usah la tengok. 
.

Seperti kebanyakan peminat drama china, Aien jugs menonton drama ni kerana Vin Zhang sangat comel dalam drama Here We Meet Again ni berbanding dalam drama sebelumnya. 
.

Nanti kita cuba marathon drama lakonan Vin Zhang ni tau. Janice Wu pun tak kurang hebatnya. 
.





Okayy dah boleh habiskan drama lain. Hehe 


Sabtu, Jun 10, 2023

Planet Tomyam Taman Gamelan, Kuala Sungai Baru

 


Tempat jatuh lagi dikenang, apakan pula tempat bermain. Ehh, memandai aje la peribahasa kau ni kan. Entry yang sepatutnya keluar as soon as possible pulang dari Melaka bulan lalu, tapi. Macam biasa. Diperam menjadi pekasam dalam galeri dan baru nak keluar pada hari ini. 


I was back to Kuala Sungai Baru, for long time since bila ehh kali terakhir. Haa, Raya Haji tahun lalu beraya di sana. So, untuk raya aidilfitri lalu, kakak sulong Aien melangsungkan pernikahan dengan lelaki pilihan di rumah Melaka. 

.

Makanya berkumpul kami adik beradik kecuali yang di Kuching kerana kekangan masa. Well, memandangkan kita dah sampai ke mari. Aien throwback tempat belajar Aien di sekitar Kuala Sungai Baru tu la kan. Cumanya tak sampai ke Universiti Islam Melaka tu je. Mesti dah lain bebeno ler dalam sana tu. 

.

Kita tikam belakang since dulu pernah menetap di asrama SBI kami panggil, kawasan kedai yang kini menjadi Mr.Diy, Family Mart dan sebagainya di situ berhadapan dengan Taman Gamelan dan Sekolah rendah apakan tu. 

.

Sangat mengimbau kenangan. Paling nak dicerita sini, kenangan makan di kedai tomyam akak ni kat Taman Gamelan tu la. Ada desas desus kata dah tak sama rasanya macam dulu. Mungkin tukang masak dah berubah. Bagi Aien aku nak memori makan dengan kawan-kawan. Dengan dua ketul bonda's (dah jadi mak-mak dah deme) gigih jalan kaki dari asrama semata nak dine in kedai. Dah kenyang makan sembang, sebelum balik bungkus makanan untuk supper pulak. Wei, bayangkan ehh. SBI tu ke kedai akak ni lebih kurang macam - Alah tak jauh pun tapi kalau kau dah makan kenyang sampai asrama lapar balik wei. 不 



Kadang-kadang rindu nak duduk sembang dengan kawan-kawan, mengimbau memori macam ni pun cukup baik. Hari kami pergi tu, agak sepi sangat. Macam kedai ni tak ada orang nampak. Dia beroperasi dari jam 6 petang sehingga 12 tgh malam. 

.

Rupanya akak tu cakap ada pasar malam depan SBi tu memang sepi sikit la kedainya. Dan paling ajaib, akak tu ingat aku. Aku suspek dia ingat si syafika tau dak. Sebab budak tu je ramah terlebih. Kadang bila kami malas nak beli makanan, kami order je kat akak ni. Dah siap delivery dan tinggal ambik kat bawah je. 



Menu biasa aku kalau makan di kedai tomyam ni selain Tomyam Sup Campur mereka, aku suka Nasi Goreng Daging Merah. kurang pedas  五 Ada sesetengah kedai deme suka ler letak cili padi banyak-banyak. But, this one tetiba datang. Oh my, portion dia kuat banyak hoo. Last, aku tak habis bagi dekat si Ayu suruh dia habiskan. 

Husbans order Nasi Putih tomyam Merah Daging, adik-adik yang lain order


Kuey Teow Hong Kong ke Ladna ke aku pun tak pasti. Gado jugak deme masa ni pertikaikan hoe this menu should be cooking? Sorry la, dorang ni  dah biasa jadi judge makanan and learn how to cook this. over all bagi aku layan aje la janji kenyang perut. Ye dak? 


Untuk anak-anak as usual mereka ni bukan makan berat pun, jadi kita order fries dan keropok lekor.



Tak ada yang lain pasal fries ni, But, the keropok lekor other level sampai sebelum main dish sampai appetizer ni dah habis dulu. 



Dah separuh baru ingat nak amek gambar.Biasa la kalau orang over thinking ni, dia segan dengan orang judgemental. Segan sangat-sangat risua hasil kerja dia tak memuaskan. As long as me happy, aku take aje la gambar ikut suka. 

Okay berbalik dengan our keropok lekor, sampai aku tapau dengan akak tu 4 batang ui. Haha tak pernah dibuat dek orang. Memandangkan esok tak tau nak sarapan apa di homestay, aku tanya la dengan akak ni boleh dak beli RM10 kan? Tanya ler dia beli kat mana bagai. Actually boleh je jadi peramah, tapi risau orang rimas. Again — overthinking. 
.

Kau, puas kami makan keropok lekor ni untuk 7 orang 3 hari kat homestay tu  buat sarapan. Kap kup kap kup mengonyel. Dan keropok lekor dia manis-manis rasa. Akak tu kata dia beli dari Kedah. yang dari Terengganu kurang sikit rasanya dibandingkan yang aku beli ni. 
.

Over all, kalau korang ke Kuala Sungai Baru dan nak save bajet mungkin boleh cuba kedai Planet Tomyam ni. untuk kami 7 orang makan RM78 tak termasuk Keropok Lekor RM10. Boleh la kan? Padan dengan harga zaman ni. 
.

Planet Tomyam Taman Gamelan
Kuala Sungai Baru, 
Masa beroperasi: 5.30 petang sehingga 1 pagi. 

Boleh check laman facebook mereka yang lama tak update tu. 
.

Jumaat, Jun 02, 2023

Chinese Drama: Meet Yourself (2023) Review


 

Chinese drama: Meet Yourself 

Lakonan Li Xian dan Liu Yifei memang santai dan drama ni sangat bermanfaat untuk jadi pedoman. 


Jika korang pernah tonton Go Go Squid , dalam tu Li Xia  sangat serius orangnya tapi dalam drama kali ni, beliau bawak watak yang dangat happy go lucky dan disenangi oleh semua warga kampung. Manakala untuk pelakon wanita utama ini kali pertama melihat beliau berlakon rasa, dan jika dikenalpasti, Liu Yifei ni pernah membawa watak Mulan. Wow kan? Haa, bila diperiksa semula profile dia, Aien pernah tengok lakonan Liu Yifei bersama Kris Wu dalam movie bertajuk, Never Gone. 
.


Sinopsis Meet Yourself Chinese Drama 

Xu Hongdou, seorang pengawai di sebuah hotel terkenal di Beijing, mula mencari makna kehidupannya apabila kematian teman baiknya Chen Nanxing di perkampungan luar bandar. 
.

Ringkas sinopsis yang diberikan di mana-mana laman web yang ada. Namun, drama sepanjang 40 episod ini sangat meninggalkan kesan pada Aien. Deep inside, willing to find something meaning in our life. HongDou selama ini selalu bekerja sehingga tiada masa untuk dirinya sendiri mula mencari rakan baru dan memahami purpose of her life. 
.

Quite sad, more to healing drama, I rekomen pada sesiapa yang rasa down. Dengan keindahan Kampuang YunMao yang terletak di Yunnan, Selatan Mainland China memang semulajadi persekitarannya. 
.

Xie ZhiYao, seorang anak kampung itu berjaya di bandar Beijing pula ke kampung semula untuk membangun kampung YunMao agar kekal dengan tradisional China. Berkisarkan bidang perniagaan, perhotelan dan perlancongan skop drama ni agak meluas juga disamping menerapkan semangat kekeluargaan, persahabatan dan sedikit romantik. 
.

Review Meet Yourself. 



Xu HongDou mula tiba di kampung YunMao, menetap di Youfeng Yard selama 3 bulan untuk pulihkan semangat beliau selepas kehilangan Chen Nanxing. Setiap apa yang dilakukan dia rekod dan catit untuk photo story. Mula pun dah sedih. Tapi, dengan watak Xie ZhiYao yang hanppy go lucky menjadikan cerita ni sangat hidup dengan watak sampingan yang lain. Even nenek Xie Zhiyao paling happy dan bermakna. Paling supportive, paling orang kata watak kecil tapi beri impak yang besar. Walaupun kadang rasa, apa guna watak En.Hu sebagai salah seorang penyewa di Youfeng Yard — seorang penyanyi tapi hidupnya agak tanpa hala tuju.

Awal-awal lagi dah senyum tengok how much Xie Zhiyao ni suka curi pandang pada Xu Hongdou dan bila dia tau gadis ni seorang manager dalam bidang perhotelan specialist front desk management, dia rasa nak simpan Hongdou untuk kepentingan dia sendiri. Erti kata lain, ZhiYao suka Hongdou. Satu kampung tahu, hahaha sampai bergosip satu kampung pun mereka masih menidakkan. 
.

Hongdou tak perlu lafazkan 'Wo Ai Ni' pada Zhiyao untuk mengatakan betapa dia cintakan lelaki itu, dari segi tingkahlakunya, support moral setiap jali Zhiyao rasa down dengan masalah kampung, dan kemajuan kampung tu, HongDou selalu ada. They sharing each other soul and problem. 
.

Suka sangat! Habis Aien google bandar Yunnan tu dan rasa macam nak pergi sebab sejak tahun 2023 ni, banyak jugak drama yang sedia menaikkan bandar tu. Quite estetik dan tenang. Cuma jika ke sana, masyarakat Yunnan berbahasa mandarin tapi dalam dialek mereka. sukar juga untuk difahami. 
.

Over all banyak la jugak life quotes boleh diambil dari drama ni. walaupun ending dia macam, ehh dah habis ke? 40 episod rasa macam tak cukup untuk tahu perkembangan Zhiyao dan Hongdou serta friendship antara penyewa Youfeng Yard serta penduduk kampung Yunmao. Serius best! 
.

Drama healing yang kedua Aien rasa best selain Go Ahead tu. Karakter Hongdou yang dibawa oleh Liu Yifei sangat meninggalkan kesan. 
.


Malas nak  puji lebih-lebih korang cuba tengok sendiri. tengok je dulu 10 episod, pahtu datang sini, komen post Aien ni k. Selamat menonton. 

Khamis, Jun 01, 2023

Jun: 2023

 



Hi Hi June, dah masuk separa 2023. Separuh ke separa je kan la iye. Masa tetap berjalan, semoga kehidupan kita tetap dengan kegembiraan. 

.


Baru habis tengok Meet Yourself, healing betul drama tu. Esok kita review eh. Hari ni nak cerita what happen 2023? 

.

Hal besar untuk 2023 adalah pindah rumah dan Nayla sekolah. Selebihnya small matter dihadapi dengan sabar dan redha perjalanan akhir zaman memang sukar. Asyik mikirkan mana kita, tapi begitu juga. 

.


Korang rasa macamana? Nampak posting kat timeline facebook, untuk tahun 2023 apa rakyat Malaysia rasa? Rata-rata mengalami masalah serupa. 

1. Kesihatan merundum. Anak-anak sering sakit. Pahtu kematian memang akan mengejut. Tiada siapa menyangka hari terakhir mereka. 

2. Bahan mentah semua naik harga. Jangankan barang-barang. Dengar kata bil air/api,  OPR semua naik lagi. 

3. Manusia semakin kejam, Malaysia dah tak aman. 

.

As long as kau tak kacau orang mungkin la macam Stay At home mok ni, mana bergaul dengan orang. Tengok berita bila dia nak tengok. Trending semasa kalau dia rasa nak ikut dia ikut. Macam blog ni, kadang sepi manjang. Kadang rasa idea mencurah-curah. Tapi teringat satu kata, jika tak mampu memberi manfaat jangan mendatangkan mudarat. Terkedu kejap. 


Zaman la ni semua orang nak berkongsi, mencari rezeki di media sosial. Ntah la nok, aku pun lelah mikirnya. Best jugak dapat healing p Yunnan tu kan. Suasana kampung, orang kampung friendly. Dapat kawan baru. Nak kekalkan yang ada pun payah. Nak bina circle baru. Minyak dijual tak laku ke tu? 

.


Over all, untuk separuh masa pertama 2023 agak sendu dan rasa macam hidup seadanya saja. Janji hidup, binatang di hutan pun hidup. Mana la nak jadi hamba selamat dunia dan akhirat? Kaya dunia akhirat? Terlalu banyak kata-kata quotes dalam kepala, selagi jasad masih di situ, penat juga oi. Jika ia di situ, tanpa roh pun agaknya sangat meringankan beban orang sekeliling barangkali. 


Korang macamana? Harap semua sihat belaka, dan  sentiasa dimudahkan segala urusan. Kita jangan ajak orang down sesama. Bagi semangay mudahan korang hidup baik-baik saja. Kan?