CDRAMA: GO GO SQUID (2019)

Rabu, Oktober 16, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Review chinese drama, Go Go Squid.


*giggles*

I am so excited to write this review even though tengok drama ni macam nak lemau la.

As expected, the most watching chinese drama in 2019. The drama based on novel  Stewed Squid with Honey by Mo Bao Fei Bao, that starring by Li Xian and Yang Zi.

Actually, dari awal tahun hari tu, Aien jumpa drama ni dalam senarai drama yang ditunggu oleh peminat. Bila dah ditayangkan, dengan seperti biasa chinese drama kalau tak 24 episode mesti lebih punya menyebabkan Aien ragu-ragu nak tengok. Lagipun, tiada pelakon yang familiar dalam ni.

But,, bila asyik tengok dari satu video ke satu video yang suggest-kan drama ni wajib tengok dan di antara top 10 chinese drama 2019 so,, why not kita try tengok kan. Al-maklum la buat buang bosan.

Seriously, I'm telling you, this drama is content all genre you want. As romance of course, friendship, family and gaming. Wow, Aien pun tak tahu la kenapa suka bebeno la tengok kalau ada bab game-game ni.

Drama ni mengisahkan persahabatan satu pasukan senior dalam Cyber Security Capture The Flag (CTF) yang berpecah dan masing-masing menubuhkan kumpulan sendiri bersaing secara sihat. Han Shangyan, pemilik dan merupakan Team Captain K & K Group sementara Wang Hou Team Captain untuk Team SP.

Highlight cerita ni berpegang kepada Han Shangyan ni la kan. Dia retired dari dunia CTF Championship ni sebab Team Captain dia, Wang Hou ataupun Solo nak bubarkan kumpulan dorang. So, sebelum Team Solo dibubarkan Han Shangyan a.k.a Gun God umumkan yang dia retired dari dunia CTF.

Mula-mula confius jugak la jalan cerita ni macamana. Macam yang Aien tulis ni, macam tu la peningnya Aien ni. Haha

41 episode berjaya dihabiskan dalam masa seminggu. Adooo~ berat nanang la cerita yang sejuta episode ni. Gigih Iolls download tau. Apa yang menyebabkan diri ni gigih selepas tengok episode satu, adalah... Han Shangyan so lihai maaa~ Handsome gitu.. Iras siapa tu... Urm.. Artist korea tu.. Haaa Jo In Sung.

  Ini Han Shang Yan. 

   dan ini Jo In Sung

Buat tatapan korang la kan. Hehe 

So,, what is great about this drama is.. Telling us the friendship is more important and even ko benci macamana dengan kawan ko tu pun sebab satu mistake yang dia buat, sebenarnya lagi ko rindu kat dia. Ye dak? 

Sian Han Shangyan. Best lagi satu,, sweetnya dalam drama ni, Si Tong Nian Nian, jatuh cinta pandang pertama dengan Han Shang Yan ni. Haha. Lawak pun ada. Tengok la korang, I is hasut ni. semoga korang terpengaruh. Haa

Tak nak tengok tak apa, tapi korang dpaat ilmu baru iaitu pasal CTF ni. Uish.. bagi Aien la kan. Yang serba tak tahu ni.. Siap googling lagi wujud ke event gaming CTF ni. Wow~ di China memang wujud gais. 

Dorang macam game hacking gitu. Dalam bahasa mudah kita la kan. Tapi sebenarnya dia adalah satu game yang menguji strategi, kecekapan kita untuk menyelesaikan halangan, cabaran untuk tangkap bendera kita tu. Wow~ Awesome gais! Noob pulak rasanya. And korang boleh baca la kat SiNi untuk lebih lanjut tentang CTF ni. Syiok dan teruja betul tengok dorang main sampai World Championship. Hurm, siapa kata main komputer tak datang kan duit? 

Betapa la mereka para pemain dalam drama ni fight dengan keluarga dorang untuk buktikan bahawa main komputer ni sekarang boleh jadi satu kerjaya. 

Huaa, apa kita ni tak main komputer ke wak? Bah,, Uolls kalo mau tengok cerita ni, boleh la haa,, 
klik la gambar lelaki serba hitam tu ye untuk tengok. Tak bayar pun.. ^^

happy watching gais! Till next drama...







7 ulasan

  1. memula tengok drama ni sebab yang zi, suka tengok dia berlakon dalam drama Ashes of Love. bila dah tengok terjebak habis, memang best dan paling suka dengan hero dia..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia ada dalam Ashes of Love? O M G! Kena tengok ni. Aien tengok separuh first episode je. Pahtu malas. Haha

      Padam
    2. Okay. Jap la nak dunload tu alahai..

      Padam
  2. Hi saya pun suka tengok drama ni. Best tak tipu.
    saya pun ada buat review tentang drama ni.

    http://eatmakeread.blogspot.com/2019/09/go-go-squid-malaysia-fans-review.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best kan? jap, baca dulu. Haha

      Padam
    2. Alah sis, blog saya tak boleh copy, blog sis tak buleh view profile. Haha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.