TERIMA KASIH

Khamis, Oktober 31, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Terima Kasih 

The simple words that can make anyone happy for everything they do for you right?

Me,, as past few month actually, before raya hari tu lagi, smartphone a.k.a telefon cabuk ni mula buat perangai dia. Itu tak kena ini tak kena. Hairan bin pelik la kan, why the because semua smartphone yang Aien pakai semua boleh bertahan atleast 2 years je yek? ke memang itu limit dia? Jeles sungguh tengok orang boleh pakai smartphone dorang dalam tempoh yang lama. 


Telefon Xiaomi Redmi Note 4x ni, telah pun berkhidmat dengan Aien sejak 2017 lagi. Hadiah dari husband la kiranya lepas kawen selain daripada hantaran yang ada. Rasanya August 2017 kalau tak silap. Gigih mencari sampai ke bandar sana sebab nak telefon ni. Actually note 4x ni kira limited stock la di Malaysia dan sangat rare buat masa tu. Nak beli kat Shopee takut tak sampai kat tangan kita pulak. 



Ini sebenarnya warna yang Aien nak, tapi malangnya dah nama rare item, so yang biru ni dah tak ada. Ambil saja warna gold. 

Sepanjang perkhidmatannya dalam hampir 3 tahun ni, Okay saja la. Atleast menepati citarasa Aien yang kaki movie, kaki download, kaki music and kaki game. Haa, sekali sekala kaki selfie. Yang penting masa tu, telefon ni agak mampu milik dah sekarang harga dia pun dah drop down sangat². haha 

Biasa laa, bila dah overload dengan pelbagai gambar, apps yang tak ada la guna sangat tapi mesti ada, itu la buat dia kondem. Lebih-lebih lagi, Aien ni jenis tak penyabar dan sangat la orang kata tak buleh hidup tanpa telefon. 😛  Dan apabila dia bercas, Aien sibuk nak main jugak even though tahu itu bad habit. Until I realise sebenarnya itu yang buatkan bateri yang besar macamana pun kapasiti dia pasti akan rosak sebab dia tak dapat nak co-op dengan charging port. Apatah lagi charging port tu selenge rosak sokmo. 

Haha Itu sebenarnya kisah dia since raya lepas. Charging port rosak! dan bila charging port rosak, kau rodok macamana pun usb cable tu, akan payah nak masuk. Mula-mula salahkan kable la kan. Pahtu dah tukar kable  seminggu je bertahan. Pun sama jugak. Bateri macam pendek sangat hayat dia. Al-maklumlah kan, bila kita ada anak yang pintar dan sel otaknya bersambung, pantang tengok Ibu dia pegang telefon. Dia pun nak jugak. Tak dibagi marah, di bagi pun dia campak. Haa, conclusionnya Ibu jangan pegang telefon masa dia jaga. Haha 

Bila dah selalu sangat kena campak, terjatuh masa dia tengah charging. Fuh, itu penambah rasa semua tu. Dan itu yang buat telefon ni makan parah. 

Before raya hari tu, hantar repair, disebabkan tak ada dalam stok dorang, dia cuma kasi betulkan charging port tu. Katanya dah terjungkit tinggi. Haha Padan la aku dok tolak separuh nyawa dia tutup slow naik, cepat habis. Ni bukan fast charging, ini fast dying. 

And after that, sampai la habis pantang baru ada stok dia. Actually, Encik Husband ni dia bijak dalam godek-godek gadget ni, dia siap bukak nak tengok dan cari charging port tu acaner rupa. And cari-cari di Shopee yang semua benda ada jual, dan jumpa! Haa, tapi katanya tak ada delivery ke Malaysia. Disebabkan itu, gigih hantar kedai yang repairnya tiada warranty sebanyak RM100 upah tukar. 😂 

Alih-alih tak sampai setahun dah rosak lagi. Ingatkan kable lagi, beli la kable baru. Oh,, betul la kable rosak. Tak sampai sebulan tukar kable, tup tup cas tak masuk lagi. Ah~ sudah... apa lagi. Encik Husband bising. Kasi anak main la apa la kan.. Sedangkan budak tengah bijak membesar, dengan semua port letrik berada di jangkauan beliau, heh, petik jari je. Beli pulak extansion yang wayarnya cuma 1m. Haa, lagi laa... lagi laaa.. Kreatifnya otak anak aku. 

So, Terima kasih buat Encik Husband yang gigih dari semalam tanya ada barang dia sampai ke idok. Alih-alih hadiah Aien pulak sampai. 😌😌 Dan barang yang ditanya tu, dihantar ke box bawah (dok flat) yang rasanya tak pernah lagi jumpa posmen yang deal barang Shopee buat macam tu. Rupa-rupanya charging port daku! Aduhh.. terharunya. Senyap² dia, ingatkan tak peduli satu-satu hiburan isteri dia ni dah separuh nyawa. Aien dah siap google dah telefon baru. haha Konon,, nak simpan la bajet pelan-pelan. Sekali dia dah siap tukar petang tadi, tak jadi. Jimat duit. Agaknya dia beli bawah dari RM50.. haa, kan dah jimat dari hantar repair kedai. Terima kasih Encik Husband! <3 

Penat baca tak? Berjela tulis rupanya untuk suami yang disebelah jeh? 

Heheh Jangan marah,, Nak cerita,, if uolls ada masalah telefon macam Aien ni, uolls tak payah susah2 hantar kedai. Janji ada screwdriver dr Mr.Diy ni

dah boleh tengok set charging port telefon korang di Shopee. Lagi-lagi la sekarang banyak telefon brand daripada China. haa, senang je. 

Kalau tak berani, I would not suggest this action for you guys la kan. Bimbang kat macam tikus membaiki labu pulak kang. 

So, this entry dedicated for the Husband yang seem not pay attention so much yet he is everything in my galaxy. 😂 Thanks my love~ 😘 


9 ulasan

  1. Alhamdulillah.. seronok bila husband prihatin ini..
    sha pernah beli hp di shopee.. Alhamdulillah.. okay..

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye ke kak Sha? nanti one day nak try laa. hehe

      Padam
    2. yup.. Beli dengan kedai Direct D di Shopee..

      Padam
  2. betul. dalam apa2 urusan.. jangan lupa ucap terima kasih.
    a simple thank will do. dah boleh menceriakan hari2 orang sebenarnya..

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah..seronok husband buat surprise kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe syiok sebab sejak kawen jarang dah dia buat suprise. Haha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.