HMOVIE: THE WEDDING YEAR

Ahad, Oktober 06, 2019


Hi~ Assalamualaikum | The Wedding Year

Dalam satu tahun tu, mesti akan ada tahun yang dipanggil tahun perkahwinan. Eh, sebenarnya tiap-tiap tahun mesti ada punya. Lagi-lagi masa cuti sekolah. Lagi menjadi-jadi meriahnya jemputan kahwin. Seronok bukan? 

Tapi tidak bagi Mara Hickey yang dilakonkan oleh Sara Hylands yang merupakan seorang comitmen phobia. Mara ni dia jadi phobia sebab mak ayah dia divorced. So, paham-paham je la kan.

So, dia dan boyfriend dia decide daripada 15 wedding yang dijemput berapa dorang dua nak pergi. Kebetulan pulak, kakak Si Mara dan Abang si Jake iaitu boyfriend Mara ni nak kahwin. 

Dah la kena pergi masa reception, pahtu kena jumpa keluarga pasangan masing-masing. 

So, daripada 15 jemputan ni, dorang dua pergi 7 sahaja, termasuk wedding kakak si Mara dan Abang si Jake ni. 

Sepanjang tu, Mara dan Jake diuji la kan, dengan keluarga Mara yang mak pak dia yang dah divorced 10 tahun tu pun asyik nak gaduh je tiap kali jumpa. Manakala keluarga si Jake pulak dengan fikiran kuno dorang yang seorang isteri ni kilang melahirkan anak, orang gaji dan sebagainya dan yang paling penting, dok membandingkan si Mara ni dengan ex Jake iaitu Nicole. 

Oh ya, by the way, Jake ni kulit hitam so biasanya macam racist sikit la bila Mara ni jadi pilihan Jake daripada Nicole yang sama bangsa dengan dorang tu. 

End up, cerita ni.  Aien kasi 9 bintang sebab dia best. Ayat-ayat dia boleh dijadikan best dialog in the movie. 

Banyak juga pengajaran dia. Bawak kita fikir sejenak apa maksud perkahwinan itu sebenar. Walaupun itu dari dorang la kan. Atleast berfikir sejenak. Cinta sahaja takkan menggerakkan sebuah perkahwinan. So, need more effort for marriage. 


Selamat menonton! Jaa Nee!





4 ulasan

  1. Tele channel mana ain? Share2 hihihi nak tgok jugak mcm best je

    BalasPadam
    Balasan
    1. dekat @RickyChristanto selalunya Aien dunload.

      Padam
  2. agak complicated juga kisahnya ni..phobia tu memang susah nak dibendung

    BalasPadam
    Balasan
    1. Komplikated yang hakikat sebenarnya. Hurm hurm..

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.