Isnin, Januari 24, 2022

Drama Series: Layangan Putus (2021)

 

kredit: imdb

Tajuk: Layangan Putus

Genre: Drama, Life, Romance

Episod: 10

Channel: WeTV

Barisan Pelakon: Reza Rahadian, Putri Marino, Frederika Cull, Anya Geraldine

Sinopsis: Kinan pernah percaya bahawa perkahwinan ibarat lelayang terbang cantik di langit. Bersama Kinan, Aris tercinta memegang sama supaya lelayang itu tidak terbang jauh. Namun, angin datang memukul terbangannya apabila dia mendapati suami sempurna itu curang di belakangnya  dan tiba-tiba ibarat lelayang tadi, perkahwinannya juga hilang arah. 


Review panjang menurut Aien

Happy Monday semuanya. Harap tiada la monday blues hari ni, because Aien nak review drama yang hebat ni. 

Jika disebut tajuknya pasti orang ramai kenal akan drama ni. Dan Aien yang sebelum ni tak nak tengok, jadi tertengok sebab tertarik dengan layangan putus ni.

Wah, Wah, Wah. Hebat Hebat Kinan! I support Kinan 200%. After all, she fight for her freedom. Yeah, gitu. 

Pepatah melayu sekarang, buat apa di simpan benda yang orang nak. Ah~ gitu.

 

Kita kasi spoiler dulu. Maaf teruja dengan kesudahan drama yang cukup mendapat sambutan hangat di beberapa negara terutama di Malaysia sendiri. Bahkan dikatakan ramai juga para suami meminta agar 'LAYANGAN PUTUS' ini ditamatkan siarannya. 

Lakonan Putri Marino membawa perspektif berbeza dari sudut wanita. Dan Reza Rahadian juga berjaya membawa watak 'Aris' itu hidup dan menyebalkan hati seluruh wanita. 

Pendek kata, drama ni worth to watch but not with family maybe. Biasanya kaum isteri ini pasti akan menonton sorang-sorang di kala dia cuba menyelesaikan misi melipat baju di siang hari ketika anak tidur, ataupun di malam hari ketika sambil-sambil mengatur menu keesokan hari. Atau ketika ber-'me time' di hujung minggu. 

Dengar tajuk saja dan baca sinipsis pasti rasa nak tengok. Ada sesetengah golongan dilarang bagi pandangan Aien seperti ibu hamil, sebab risau menambahkan lagi sensitivity hati yang tengah rapuh tu. Atau mereka yang mempunyai anxiety yang kronik, jangan la cuba nak tengok. Risau menambahkan lagi overthinking tu. Tapi kalau nak tengok tu, boleh je. Atas tanggungjawab sendiri la ek. Cadangan je. ^_^

Berbalik dengan cerita Kinan dan Aris tadi, Aien tak boleh nak cerita panjang sebab drama ni cukup pendek tapi padat. Dan krisis ini biasa berlaku dalam kelompok masyarakat kita sendiri. Cuma kadang-kadang si isteri sanggup mendiamkan diri risau dia tak dapat hak penjagaan anak-anak. 

Drama ni memberi semangat kaum ibu yang mengalami masalah sebegini. Sejujurnya, ada terkena pada orang terdekat Aien sendiri. As seorang sahabat baik, Aien nak dia move on seperti mana Kinan move on dan lepaskan lelayangnya yang putus itu. Usah digenggam erat apa sekalipun alasan mu. Bahagiakan dirimu duhai teman. 

She currently, pregnant. Already watch this drama, I don't know what she thinking, but here I wanna to tell you, dear my friend. If you not happy just let him go. For the last time. You kumpul sebanyak mungkin bukti, if your husband behave like that for the thousand time as same when you pregnant the first and second one, just go. Sakit tau lihat kamu sakit. 

Bak kata Dita, 
"Aku dulu ya, sokong kamu 100% atas apa jua pilihan kamu. Tapi jika poligami -is NO!" 


Kata Andre lagi, 

"Kinan yang kukenal dulu ya, orangnya bekerja keras. Berdikari. Sangat bijak dalam buat pilihan. Sekira sesuatu perkara itu ngak bahagiakan dia, dia pasti berjalan ninggalin itu."

 

Sakit hati itu saat Aris mengunggapkan bahawa dia sayang Kinan, tapi cintakan Lidya. 



Jawapan polos sebegini, seharusnya tidak wujud dalam perkahwinan. Jika alasanmu, sunnah Nabi boleh kawen ramai. Pernahkan kamu lakukan sunnah Nabi yang lain, seperti tolong isteri di dapur? Cuba - 

Hal sebegini, memang takkan pernah habis sehingga dunia ini berakhir. Kerana, curang itu pilihan.  Got it? Apatah lagi ketika isterimu tengah hamil anakmu? AH~ RED FLAG! 



Saat Kinan terpaksa melahirkan anaknya, tapi si kecil itu gagal untuk terus bernyawa. Akibat tekanan darah tinggi yang dihadapi Kinan di fasa terakhir kehamilannya. Sepatutnya ketika itu, Aris harus sentiasa di sisinya. Betapa Kinan merasa gagal dia menjaga kandungannya. 



SAVAGE TIME! Terkedu Lidya dan Aris. Malahan Aris boleh lagi dengan konfiden bercakap, gila kamu, Kinan! Eh, kamu itu yang gila. Sok tak bersalah. Eleh.. 

Dua pilihan. bawakan hal ini ke mahkamah, atau tinggalkan perempuan itu? Jawapan Aris, tu kat atas sana tadi. Eh Eh... 


Dah. Tu je review Aien. Sakit pulak hati ni mikirkan balik. Tahniah wanita di luar sana yang berjaya menjaga harga diri mereka sebagai wanita. Jangan pernah salahkan rasa hati isteri tu. Jadi, jangan la paranoid sangat ek. 




Sabtu, Januari 22, 2022

CHINESE DRAMA: Once We Get Married (2021)

 



Tajuk: Once We Get Married / Sebaik sahaja kita berkahwin? 

Genre: Romance, Fashion, Drama

Bil. Episod: 24 

Channel: WeTV 

Pelakon: Wang Yu Wen, Wang Zi Qi, Ian Yi, Zong Li Li

Sinopsis: Gu Xi Xi, seorang personal shopper untuk fesyen, juga memiliki sebuah kedai fesyen atas talian kecil-kecilan daripada rumah sangat teruja apabila dia mendapat tempahan daripada seorang pelanggan yang meminta Xi Xi untuk membeli wedding dress daripada Alex, pereka baju kahwin terkenal. Semasa majlis tertutup, Xi Xi bertemu dengan Yin Si Chen, the black-bellied president yang juga datang untuk berbincang kerjasama dengan Alex. Atas sebab-sebab tertentu yang membawa Xi Xi dan Si Chen terpaksa pura-pura berkahwin demi mendapatkan kontrak kerjasama Alex. Mereka berdua akhirnya jatuh cinta dan perkahwinan merekaa menjadi realiti. -sumber: Sohu

~~ Adapted from the web novel “Contract Wife Runs Away from the CEO” (闪婚总裁契约妻) by Nian Hua Fu Liu (拈花拂柳).

Kalau sesiapa yang follow Aien ni mesti tahu 2021 Aien tak banyak buat review chinese drama ni pasal tak ada tengok drama sangat. Life sendiri dah penuh drama. Haha 

So, untuk tahun 2022, mari kita catch up mana drama yang orang suggest suruh tengok. Kita habiskan semua. Yeay! 

This drama was suggested by my older sister, dia kata: 

"Cringe sangat dan comel je tengok hero dan heroin tu. Kimia dorang memang terbaik! "


Maka di kesempatan ini, kita tonton la sikit-sikit walaupun makan bulan nak habiskan. I don't know. Macam tak leh hadam dah drama cringe ni. Haha Plus, dah layan turki tahun lalu 


Drama Turki: Dolunay ( Full Moon)

Drama Turki: Siyah Beyaz Ask (Price of Passion)

Drama Turki: Kiralik Ask (Love for Rent)


Dah kenapa ko letak link drama turki? Ko nak reviee drama cina.. Aiguu. Tak apa la. Rajin korang klik la baca sama. Haha 


REVIEW PENUH

Gu Xi Xi - peminat fesyen, pereka dan menjual pakaian secara kecilan di atas talian. Juga mengambil tempahan kalau ada orang suruh beli baju berjenama. Maknya memiliki kedai dobi. Boleh relate la kan kenapa dia suka baju? 

Yin Si Chen - President Syarikat gergasi fesyen -WhyMall. Berlagak. Biasa la bossy. 

Cerita mereka bermula apabila Si Chen cuba mendapatkan kontrak kerjasama dengan pereka fesyen baju pengantin terkenal, Alex untuk berkerjasama dengan WhyMall. Tapi, Alex ni cerewet orangnya. Dia cuma memilih orang yang benar-benar mengenal kualiti Marry Me (syarikatnya) itu daripada hati. 

Jadi entah macamana apakan sebab si Si Chen ni nak beli dress Marry Me tu, melalui orang tengah, iaitu Personal Shopper dan yang dihubunginya ada Gu Xi Xi. Pahtu rupa-rupanya Gu Xi Xi punya kedai tu dalam black list yang dibuat oleh pembantunya. Haha 

Lawak jugak la tengok olah si Si Chen yang acah pandai ni. Dia serba boleh tapi bila datang ngek dia. Memang~ 

Sudahnya Xi Xi gigih la pergi ke event tertutup Alex untuk memenuhi permintaan pelanggannya yang sudah pun menyalurkan wang pendahuluan. 

As normal cerita asia ni, of course perempuan ni miskin dan dia pun tak leh nak bayar balik jumlah wang pendahuluan tu tadi. Dia pun nak pakai duit tu untuk bukak kedai fizikal dia. 

Nak dijadikan cerita Xi Xi tertinggal kad jemputan dia dalam kereta yang baru diambil oleh penarik kereta akibat Xi Xi terlanggar pokok semasa dalam perjalanan ke majlis tersebut. Dan semestinya tak boleh masuk la kan kalau tak ada kad. Yang jadi mangsa lakonan si Xi Xi ni tadi, Si Chen. Haa, so bila dua-dua berebut nk dapatkan perhatian Alex, atas tujuan yang sama, maka keduanya terpaksa belakon sebagai pasangan kekasih. 

Setelah mereka berlakon, Xi Xi dapat wedding dress yang dia nak, dan Si Chen dapat kontrak dia. Win win situation. Tapi, dengan syarat dress tu mesti dipakai oleh Xi Xi pada hari kejadian pengesahan kerjasama mereka. Alex ni pulak yang umumkan Si Chen dan Xi Xi ni bakal berkahwin. Haha 

Dengan terpaksa la mereka demi kerjaya. Mula kes tak puas hati Ran Xi Wei, childhood friend Si Chen dengan Xi Xi yang telah merampas tempatnya. Padahal, sepatut pada hari kejadian dulu. Memang Xi Wei yang patut datang tapi entah sebab dia, tak dapat datang. Cerita dia la kan.

Bila sudah berkahwin walaupun mereka duduk bersama dengan nenek Si Chen, Xi Xi sedikit pun tidak kekok bersama orang tua itu. Dan Xi Xi masih dengan usaha dia mendapatkan kedai fizikal dan penjenamaan rangkaian baju rekaannya sendiri CiCi. 


Eh~ rasa macam cerita habis je 24 episod ni. Haa, cerita ni as easy as you can predict la, happy ending cuma bila nak penghujung tu, director bari teringat konflik Ran Xi Wei ni tak habis lagik. Macam... actually too much kissing macam... Ahhh ahhh.. Ahh.. 

Memang cringe sangat laa. Pahtu orang yang dah kawen ni pun cakap, aku yang dah kawen ni pun la tak ada juga begitu.  bwahahaha Okay la buat tatapan jiwa romantik guwe. 

Sebab tu dia susah nak habis. Konflik dia tak banyak. And cerita dia tipikal. Dan mungkin Aien tak ada kimia dengan kedua pelakon ni. tak macam Xu Kai ke.. Ke macam..  Aaah~  Si Chen not my type walaupun dia sweet. Haha gituu

Nak tengok boleh usha di WeTV. Cerita kegemaran anak muda sekarang kot bagi jiwa single mengeletar. Katanya begitu. Haha 

Kata mak-mak, usah ler aok nengok drama bukan-bukan. Dah kawen besok, bersengkang mata la aok jaga anak. Eh  tapi anak muda sekarang dah pandai cari duit di usia muda. Ye dok? 

Rabu, Januari 19, 2022

RichWorks Prihatin bantu Usahawan Bangkit semula

Pandemik 2021: RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

Umum sudah tahu bahawa tahun 2021 lalu merupakan tahun yang agak sukar semenjak pandemik mula melanda dunia pada penghujung 2019 lagi. Ia juga telah menyaksikan pelbagai kisah dengan penuh cabaran dan paling menyedihkan apabila sekali lagi Malaysia dilanda musibah banjir di penghujung Disember lalu. 

Hakikat kemusnahan daripada banjir yang boleh dilihat dengan mata kasar sangat menyayat hati sesiapa yang melihatnya. Terima kasih rakyat Malaysia yang sangat bersatu padu dalam menyumbang tenaga dan usaha dalam membantu masyarakat yang terkesan. 


Pengasas RichWorks International Sdn. Bhd.

Pengasas RichWorks International Sdn Bhd.

Salah satu syarikat besar di Malaysia RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) turut sama menyalurkan bantuan kepada mangsa. Jika korang nak tahu, Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya pernah dijangkiti COVID-19.

Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut dimana doktor telah mengatakan sudah tidak ada harapan sekiranya tiada perubahan positif jika dimasukkan mesin bantuan pernafasan.

Alhamdulillah, keadaan beliau semakin baik dan bagi Dr Azizan menganggap peluang kedua diberikan Allah SWT akan digunakan sebaiknya untuk beliau memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan terutama dalam bimbingan bidang keusahawanannya.

Tak berapa lama selepas beliau keluar dari hospital dan sedang proses pemulihan, Dr Azizan komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang ramai.


RichWorks Prihatin dan Komited Membantu Usahawan Bangkit Semula

RichWorks komited membantu ushawan untuk bangkit 

RichWorks komited membantu usahawan untuk bangkit berikutan pandemik dan banjir pada tahun 2021. Ini adalah peluang Richworks bantu rakyat dari segi menyampaikan ilmu perniagaan dan memberi sinar baru buat mereka.

Dengan sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan. 

Secara keseluruhan pada tahun 2021, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks pada tahun lalu.

RichWorks Prihatin Membantu Usahawan Wanita

Keratan akhbar Program Wanita Bangkit Berniaga

Salah satu program RichWorks iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Aktiviti kemasyarakatan RichWorks di bawah Pertubuhan Kebajikan RichWell juga diadakan kerana RichWorks prihatin. Dengan adanya RichWell, dapatlah RichWorks bantu rakyat.

Pihak RichWorks yang sama terkesan akibat daripada musibah banjir yang lalu terus menjadi pemangkin semangat mereka untuk bantu orang ramai yang terjejas dalam banjir itu.



Sumbangan untuk Mangsa Banjir


Sumbangan untuk mangsa banjir

Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihaknya tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell).

"Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga.

"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujarnya.

Untuk pengetahuan korang, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire yang merupakan anak didik mereka turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini.

Di samping itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks prihatin dalam menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul.


Program Bimbingan RichWorks Berjaya Lahirkan Usahawan yang Berjaya

Dalam masa ini, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di Malaysia ini terus merealisasikan misi mereka dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi degan program-program percuma mereka.

Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion.

Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX).

Dengan adanya program Spire yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.

Secara menyeluruhnya, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021.     


Siapa RichWorks?

RichWorks International Sdn Bhd merupakan syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan mempunyai hasil paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaa, pemasaran dan kepimpinan.

Sejak tahun 2008 lagi, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online). 

Dengan adanya rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan mencapai jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan.

Tambahan pula, Visi RichWorks adalah untuk menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025. Maka, RichWorks prihatin dalam membantu membimbing para usahawan di Malaysia.


Video Perjalanan dan Perjuangan RichWorks 2021

Menjadi agenda tahunan setiap perih jerih mereka dirakam dan disatukan menjadi video sebagai kenangan dan bukti usaha keras mereka.

Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang kami usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah.

Moga usaha RichWorks untuk membantu lebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.

Aamiin. 


Movie Review: Photocopier (2021)

 

sumber: wikipedia

Tajuk: Penyalin Cahaya

Genre: Misteri, Drama

Durasi: 2 jam 10 minit

Channel: Netflix

Cast: Shenina Cinnamon, Chicco Kurniawan, Jerome Kurnia, Lutesha, Giulio Parengkuan

Sinopsis: Setelah kehilangan biasiswanya selepas gambarnya di parti tersebar, seorang pelajar bergabung dengan seorang tukang fotokopi untuk menyiasat kejadian sebenar berlaku. 


REVIEW PANJANG

Aien yang pada mulanya ragu-ragu menonton kerna visual movie ini seperti cerita hantu. Di tanya dengan suami dia cuma angkat bahu. Tapi kerana ingin tahu apa sebenarnya berlaku, ikut juga menonton sampai habis. 

Jujur tiada lihat daripada mulanya..  Ehh.. Kenapa seperti berbicara Indonesia ya? Korang baca macamana? 

Okay, jujur Aien kata tak tengok dari mula sebab konon sibukkan diri di dapur. Sejurus selepas sekilas imbas  macam best pulak. Sur -Suryani menyiasat rahsia di sebalik gambarnya tersebar usai tamat parti. 

Aien mula tengok bila dia sudah di kedai rakan dari kecil - Amin yang memiliki kedai fotokopi. A.k.a fotostat. Dia cuba menyelongkar rahsia di sebalik kenapa dan bagaimana dirinya boleh kehilangan biasiswa dengan alasan yang tidak dia ketahui bagaimana boleh berlaku. Kata hati Sur cuma satu - pasti kerja si Rama, tukang gambar kumpulan teater juga anak orang kaya yang terkenal. 

Sur cuba untuk mengodam emel Rama untuk mendapatkan contoh gambar latar belakang teater mereka demi menyelongkar kerja buruk si Rama. Akhirnya dia jumpa satu persatu gambar ketika parti itu dalam simpanan Amin juga. 

RAMA mempergunakan orang lain untuk mendapatkan "ilham" karyanya sebagai penata latar belakang kumpulan teater. Segala corak, titik yang ditayangkan di pentas itu rupa-rupanya hasil daripada fotokopi gambar badan manusia sebenar yang diambil oleh Rama. Sur hampir berjaya mengumpul semua bukti yang menunjukkan bahawa Rama adalah perogol dan penyumbangleweng. Namun, saat Sur meminta pihak atasan universiti menyiasat kes tersebut, bukti itu tersebar luas di kalangan pelajar dan Rama menyabit Suryani yang cuba memburukkan nama baiknya. 

Aih.. geram pulak tengok muka si Rama nih. Menyampah acah baik apabila ayah Suryani melutut dengan Rama agar tidak membawa kes ini ke mahkamah. Siap kata keluarga dia sudi menaja Suryani. Demi menjaga hati bapa, Suryani mengikut kehendak Rama yang meminta dia memohon maaf secara terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi lagi. 

Sebelum Suryani ke pihak atasan, dia menjumpai seorang kakak yang juga menjadi mangsa Rama, namun Farah tidak berani untuk tampil menyokong Suryani. 

Apabila Suryani ingat yang tiada siapa yang akan membantunya, ibunya memberi peluang kepada Sur menjatuhkan Rama dengan cara yang lebih adil. Kebetulan Farah juga sudi membantu dan membawa seorang mangsa pembuatan Rama. 

Malangnya, mereka tidak mempunyai kuasa. Kisah in dikatakan adaptasi kisah benar apabila gangguan seksual susah hendak dibuktikan kesalahan pelaku apabila sang pelaku itu terdiri daripada golongan berada. Sur, Farah dan Tariq berjaya menjumpai rakan subahat Rama serta bukti yang paling kuat untuk menjatuhkan Rama, segala usaha mereka gagal kerana berjaya dikesan Rama. 

SEDIH. TERLUKA. Kesudahan cerita ini berakhir dengan Sur dan Farah cuma mampu membawa mesin fotokopi ke bumbung bangunan dan melemparkan segala fotokopi rasa hati mereka sebagai mangsa gangguan seksual itu dan mereka perlukan kuasa pelajar untuk membantu membanteras pelaku seperti Rama. 

Sesungguhnya kerjasama itu penting apabila semua mangsa berkumpul dan tampil menunjukkan bukti masing-masing. Walaupun cuma fotokopi dan bukan gambar asal tubuh mereka, itu juga hak milik seseorang dan tidak harus ditayangkan begitu rupa. Dan Rama terima padahnya. 


- SUDUT PANDANGAN AIEN

Gangguan seksual ini berlaku di mana saja. Nauzubillah min zalik, mereka ini menjadi mangsa kerana ketaksuban seseorang terhadap bentuk tubuh badan tak kira perempuan atau lelaki. Ataupun kerana nafsu semata. Bagusnya visual dan jalan cerita inj membawa kita menyelusuri jalan gelap yang ada di mana-mana walaupun pengarah menumpukan di Jakarta Indonesia semata. Dari mula lagi boleh predict the whole ending yet menarik minat penonton untuk terus menonton kerna ingin tahu adakah Rama berjaya ditumpaskan? Atau Adakah Suryani boleh mendapatkan biasiswanya kembali?

Rate Rotten Tomate 7.5/10 dan rate kebanyakannya 4/5 means, boleh diberikan lagi kemajuan pada movie sebegini. Boleh tonton di Netflix. Layan dulu trailer fotokopier. 



Selasa, Januari 18, 2022

JJM Bloglist Year 2022


 

Marilah kita berusaha menyokong bloglist kawan-kawan. First time Aien singgah ke blog Ika ni. Salam perkenalan Ika. Tambah lagi sorang book review Aien di alam maya. -bila tengok balik, laa dah pernah follow ika ni dlu laa. hehe

.


senang je syarat untuk join segmen ni. Janji korang aktif dalam blogging. All the best dan salam perkenalan semua. 

4fingers - makanan favorite terbaru di GRABFOOD

 


-Happy Holiday! Ajum la kita bercerita pasal makanan je. Gaji aku pulun beli makanan layan anak tekak dengan anak-anak je. Sakan kami order saban bulan. Bila dah sob sob ni fikir. Baru berangan nak belanja makan sebulan sekali. Aiguu~ Ibu lost kejap. 

Haa, nak cerita la kan, sejak 4fingers ni dah samai ke Taman Universiti dan dimasukkan ke dalam GrabFood dan Foodpanda, Aien cuba la nak makan yang orang kata sedap la jugak. Dan semestinya! 5/5 bintang Ibu bagi. Yeay. Kata Nayla, sedap la  bu~ Haa memang la. Pastu lepas ni termangu jap ibu cari duit ceruk lain pulak. Ada orang nak bagi job tak? Haha 

Pertama kali order guna Grabfood sebab macam lagi murah di situ berbanding dengan panda pink tu, padahal sama je kot. Tapi sejak asyik bertemu dengan rider Panda pink malas nak naik ke atas, tu yang mogok jap. 


Masa ni pertama kali juga cuba Zus Coffee tu. Bantai begini la kan, anak tekak nak makan and Ibu kau ada duit. Sampai Nayla pun dah pandai, Ibu kakak nak yang tu, yang ni... Haha 


Order Regular Cheesy Combo dengan harga RM23.90 . What I Love about this chicken, dia memang sedap makan terus masa baru sampai dan gabungan rasa seaweed dan cheese dan crispy kentang goreng dia memang sedap. 


Dan Nayla pengemar crunchy food mengadap la sekotak tu. saja try mix flavor chicken tu, soy sauce dengan spicy. Mungkin anak-anak terambil yang pedas, terus dorang tak nak makan dah ayam tu. 

Makanya buat kali kedua order, Cheesy Rice Box Combo dengan harga RM20.90. Ibu order untuk ber-"me time" la masa tu, sebab lapor giler. Dah penimbang pun takut nak tengok badan. Hahaha 

Add ons Mochi dua ketul RM4.90. Perisa kacang merah dan pandan. Air ambil air miranda strawberry. Air lejen kot. haha


Itadakimasu~ Bismillah jom kita tengok bagaimana rupa set Cheesy Rice Combo ni di sebelah dalam. 



Nasi yang lembik ditaburi seaweed plus kicap manis, bersama kimchi dan beberapa ketul ayam yang telah ditaburi cheese powder and hirisan keju. Oommmm~ makan makan makan. Dah lama punya gambar kan? Masa tu la kan. Baru dapat gaji. Dok teringat je. Orang tua kata ,kalau asyik teringat kena beli. Takut kempunan. 😅 

Tak sampai 10 minit, sekotak ni telah pun habis. Dan Nayla pun bangun. Dia sorang ni memang cepat alert kalau ibu atau ayah dia tak ada. Masa rider grab anto, pesan siap-siap. 'ko jangan nak bagi salam. letak je depan pagar. Anak-anak akak tido. Akak nak me time. Nanti akak amek.' 

Begitu la bunyi ayat dia. Tak ada la sebijik gitu, tapi serupa la kan. Sebab memang dah terjegat di balik langsir tu pasal dah lapo. Nasib ler budak rider tu paham. Selamat Ibu anak tiga ni enjoy makan sengsorang. Bwahaha 

Jangan ingat koi kejam pulak tak belikan untuk deme. Ada je set ayam tu untuk sekali dengan ayah deme balik nanti. Nayla dan Najmi pakat habiskan kentang dengan air. Ayah dia makan ayam. Tapi masa dia balik dah kejung ayamnya. Haha Tak ada microwave nak panaskan balik. Layan la kejung ayam tu dengan nasi tanak sendiri letak kicap manis Faiza pun layan gak. 


Isnin, Januari 17, 2022

Criminal Mind itu wujud

 


Rahsia tong biru - Akhbar menunjukkan kematian kejam beberapa mayat dijumpai. Tragisnya kematian itu apabila orang ramai yang hendak menikmati matahari terbenam di kawasan itu terhidu bau busuk.  Polis dan anjing penyelamat mula mencari asal bau tersebut dan menjumpai tong biru ini. Petang yang indah menjadi tragedi. Ada yang mengalirkan air mata sambil merekodkan detik yang sangat memilukan. Siapa yang tergamak melakukan hal begitu? Senang sekali dia menyembunyikan hasil kerjanya. Tidakkah polis keselamatan menemui saspek tersebut? 


Aneh. Sejak bila wujudnya isi kandung selain sampah sarap di dalam tong biru itu? Ya. Manakan orang mahu perasan, kerana mereka lebih rela meninggalkan sampah mereka sendiri di tempat asal  sebelum pergi dari situ. 


Hasil keputusan polis mendapat bahawa saspek merupakan ibu kepada mangsa. Dia disahkan menghadapi anxiety yang tidak dilaporkan kepada pihak klinik kesihatan sejak kelahiran anak ketiganya. Masalah ini dipendam kerana bimbang wujudnya tanggapan buruk masyarakat terhadap dirinya yang masih memandang enteng terhadap masalah emosi seorang suri rumah ini. Bahkan sejak 2 tahun lalu pandemik melanda dunia, masalah mental ini bukan saja bagi kaum wanita terutamanya bahkan kebanyakan orang yang masih cuba untuk teruskan hidup di kala harga barang mula naik, pendapatan tersekat kerana pandemik. 


Anxiety - Dada terasa sempit. Malam tidak boleh lena. Badannya bisa-bisa. mungkin masuk angin? Eh, wujudkah istilah itu dalam bidang kedoktoran? Akibat tidak pernah diurut semenjak Julai yang lalu. 


Minda fikirkan penyelesaian terburuk apabila dirinya letih menghadapi semua. Namun, cepat-cepat dialihkan dengan melakukan perkara yang lain ataupun senang, tidur. Dengan harapan dia bangkit dengan semangat baru. 


Tong biru. Menyedarkan dia, harus mencari rakan bimbingan untuk dirinya terus kuat hadapi dunia yang semakin nazak. Dia sedar juga bahawa kembali kepada Allah rahsia ketenangan yang abadi. Doakan dia terus kuat, agar tidak melakukan yang tidak-tidak. 


Dirinya cukup malu dianggap makan duit suami. Cukup malu hendak menyuarakan perihal pulang kampungnya nun jauh di sana dengan kekangan wang ringgit. Dia kan miskin? Kata yang menusuk kalbu sejak 2 tahun lamanya tidak kembali ke sana. Hati mahu berkumpul tapi, aura negatif terlalu kuat sehingga kini masih belom pulih dari baunya. 


Maafkan dia jika dia tidak mampu melakukan yang terbaik. Kerna demi dirinya sendiri dan anak-anaknya... terlalu kerdil untuk toxic itu semua. Biar dia bahagia dengan caranya. Menjauh bukan bermakna dia lupa, sepi bukan bermaksud dia mati. Dia cuma mahu hidup di realiti tanpa membandingkan orang sekeliling. Cukup semua itu. Biarkan segala bau busuk itu kekal dalam tong biru tadi. 


Yang benar, 

Ibu yang hampir hilang kewarasannya. 🎈

Ahad, Januari 16, 2022

Pencarian bloglist Januari - Februari by Nazfea Solehah


 

Begitu la kita bila tiada idea dan kau jalan-jalan ada yang buat segmen .. Maka, mari kita support! 


Syarat nya mudah sangat dan korang akan menjadi rakan chingu si Solehah ni. ORAIT. jom kita start. hehe

Selasa, Januari 11, 2022

Bila Nadhira masuk 6 bulan

 


Alhamdulillah berjaya Ibu sampai ke Diploma dalam bidang penyusuan ibu ni. Alhamdulillah ketiga-ketiga anak berjaya sampai diploma, dan hanya Najmi saja berjaya sampai ke Master. Mudahan bersama Nadhira, Ibu berjaya ke PHD. Yes! Keep going young lady. 


9hb semalam, young lady Nadhira temu janji klinik untuk pemeriksaan 6 bulan. But, mengiciwakan apabila berat Nadhira cuma naik 200g sahaja dari timbang bulan lalu. Aiguu~ bila Ibu belek balik diary berat anak-anak, ketiga mereka bila dah mula rasa nak bermain akan slow penaikan berat badan. Syukur juga mereka masih sihat kan? Cuma kali ini Nadhira hadir ke klinik dengan selsema dan batuk. Sob sob aje. Musim begini, jika anak-anak selsema dan batuk, mereka para misi suruh refer ke doktor tengok sama ada si kecil boleh dicucuk vaksin ataupun tidak. Sekiranya demam, sudah pasti akan diberikan tarikh temujanji baru untuk cucuk sahaja. 


Maka Nadhira pun jumpa doktor. Sudah la Ibu kelam kabut dengan Family Planning appointment. Haha Kejap ke bilik sana, untuk pemeriksaan Nadhira. Sekejap ke makmal untuk test diri sendiri. Aiguu. Susah juga merancang dengan klinik nih. Tapi apa kan daya, mereka la yang tak perlu keluarkan duit. Cuma kena luangkan masa saja. Bayangkan dari jam 9 pagi sehingga hampir 12 tengahari. Sudah la Ibu tiada buatkan sarapan untuk Ayah dan Nayla serta Najmi. Kelaparan la mereka di dalam kereta. Aiguu. Ibu Ibu.. Kalut sungguh laa. 


Eh, ni nak cerita pasal Nadhira ke Ibu ni? Haha Okay, berbalik pada Nadhira yang bertemu dengan doktor tadi. Kena la bebel sekejap pasai penjagaan kebersihan memandangkan sekarang kan musim COVID-19 pahtu dengan varian yang semakin mengganas pulak tu. Anak kecil pulak tiada perlindungan face mask ataupun face shield. Habis diperiksa paru-paru dan ubun-ubun serta di bahagian dada, doktor suggestkan buat ujian saringan covid-19 jika selsema dan batuk Nadhira berpanjangan. Silap ibu jugak cakap dah seminggu. Padahal dia baru je selsema hari Khamis hari tu. Pastu, disapukan kunyit di batang hidung. Hingusnya tak keluar, berkumpul di dada pulak. Kesian aje kan? Usai pemeriksaan tu, doktor cuma berikan ubat cairkan kahak saja sebab bayi di bawah 2 tahun memang tiada ubat untuk mereka sekiranya demam, batuk atau selsema. Ibu la kena pandai buat home remedy. Atau gunakan balsam yang ada di pasaran sekarang ni. 


Selepas itu, Nadhira dibenarkan untuk suntikan HEXA a.k.a suntikan ketika usia 6 bulan. Tunggu Ibu punya panggilan Nadhira boleh tertidur. Dalam lelap tetiba kena cucuk pulak. Meraung la young lady ni. Alhamdulillah senang je nak pujuk. 10.30 temujanji Nadhira dah siap. Tinggal Ibu punya pulak. 


Tunggu punya tunggu jam 11.15 pagi baru dipanggil nama. Omoh~ sekali BP tak cantik. Misi tanya ada stress ka, tidur jam berapa dan sebagainya. Siap tanya. Jujur cakap, awak penat tak? Haha Ibu pun tak tau la nak cakap penat ke tidak, tapi penat risaukan orang tunggu dalam kereta tak makan. Pahtu cakap la belom sarapan lagi. Laju aja misi suruh pergi makan dulu, relax-relax makan jangan gelojoh nanti datang semula. Aiguu. takut-takut pulang ke kereta, cakap dengan suami begini begini. Anak-anak pulak tak sabar ajak pulang. Serba salah ibu. Tapi demi sepapan pil perancang, pergi jugak. Plan asal nak amek suntikan depo, ada seorang akak ke adik siap cakap. Tak payah la depo..Nanti awak jadi saya. gemok~ serius dia memang berisi. Tu buat Ibu seram lagi. Makan noriday pun shock berat badan naik sampai --- astaga..  hahaha terkejut Ibu tengok penimbang. Omoh~~ Aigu. lepas makan pun BP tak cantik. Misi suruh masuk bilik penyusuan baring rehat dulu. Nanti dia masuk cek. Sekali dah baring, Nah. Elok pulak dia. Haha kelam kabut ibu ke bilik seterusnya. Untuk kali ni, Ibu tukar pil pulak ke Oralcon sebab Nadhira dah start makan. Mudahan tak kacau penyusuan ibu la kan. 


Cerita pasal Nadhira dah makan, pulang dari klinik, Ibu masakkan bubur untuk dia. Petang tu, pertama kali dia merasa bubur lenyek. She so excited. Tak ada pulak ibu amekkan gambar. Kakak Nayla dan Abang Najmi pun teruja sama tengok adik mereka makan. Hehehe Yeay. Dah boleh makan berjemaah. Setakat dua hari menjamah bubur, Nadhira enjoy her first food. Next boleh makan campuran pulak. Hee.. ibu pulak syiok nak susun menu. Mudahan Nadhira berjaga NO SUGAR AND SALT sampai 2 tahun okay. 



Ahad, Januari 09, 2022

DRAMA KOREA: Now We are Breaking Up (2021)

 

drama korea: now we are breaking up
credit: kepopers

Tajuk: Now, we are breaking up 


Genre: Romantik, fesyen, melodrama, life, friendship


Bilangan episod: 16 


Barisan pelakon: Song Hye Kyo, Jang Ki Yong, Choi Hee Seo, Joo Jin Mo, Jang Hyuk Min, dan lain-lain


Sinopsis: A dreamlike story of love and break up.  Ha Young Eun seorang ketua pereka di sebuah syarikat fesyen yang sangat realist dan berhati beku dan mementing kestabilan dalam membuat sesuatu keputusan. Dia bijak, cantik dan sangat berdisiplin tinggi serta sensitif pada trends. Yoo Jae Guk seorang jurugambar bebas yang sangat popular dalam dunia fesyen. Dia mempunyai pakej lengkap iaitu kebijaksanaan, kaya dan penampilan kacak. 



drama korea: now we are breaking up review
credit: cafehallyu

Permulaan drama ini dihidangkan dengan babak panas dari kedua pelakon utama yang berjumpa secara kebetulan di sebuah pertunjukan fesyen di Busan, Korea Selatan. 


Seperti di sinopsis, Song Hye Kyo yang membawa watak Ha Young Eun seorang ketua pereka di sebuah syarikat fesyen, THE ONE kelihatan struggle dalam menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang pekerja dan rakan baik kepada anak pengarah syarikat, Hwang Chi Soo yang terlalu banyak drama percintaan dengan model syarikatnya.


Yoon Jae Guk, jurugambar bebas pulang untuk menyertai pertunjukan fesyen dan tertarik dengan Ha Young Eun. 


Tak lama kemudian, Jae Guk disuruh oleh Ibunya untuk pergi blind date bersama seseorang yang bernama Hwang Chi Soo. Namun, diganti oleh gadis yang menarik perhatiannya. 

ehm. ehm. ehm.. macam skema pulak buat review macam tu. Haha 


Secara keseluruhan setelah menonton 16 episod yang bagi Aien terlalu perlahan momentum perjalanan drama tapi sesuai la dengan nama melodrama. Tak la melo sangat, still setelah beberapa episode terutama selepas Jeon Mi Sook, rakan baik Chi Soo dan Young Eun jatuh sakit banyak sangat scene yang bikin mata guwe panas~~ Sebaknya sampai apatah lagi beberapa scene peminat highlights kan yang Hye Kyo menangis sampai mengigil tangannya apabila mengetahui Jae Guk adalah adik kepada bekas kekasihnya. 


Drama Now we are breaking up ini berlatar belakangkan dunia fesyen dan jurugambar. Banyak pepatah yang menarik perhatian Aien sepanjang menonton. 


credit: cafehallyu


Ha Young Eun dan Yoon Jae Guk sangat degil apabila mendapat tentangan hebat daripada kedua mak mereka apabila mengetahui masing-masing adik dan bekas kekasih kepada  mendiang Yoon Soo Wan. Pada kedua mak ini, hubungan mereka hubungan terlarang dan pasti di keji oleh masyarakat sekeliling. Padahal Jae Guk dan Soo Wan itu cuma adik beradik berlainan mak. 


Mereka terus berusaha untuk menjalani hari seterusnya dengan bahagia tanpa memikirkan hati orang lain. Buat sehabis mungkin seperti esok mereka akan berpisah. Punya dia mencintai Jae Guk, sampaikan Young Eun rasa nak buang je kenangan 2 bulan bersama mendiang Yoon Soo Wan tu. 


Selain daripada itu, penulis skrip cerita ni membawa kita mendalami jiwa wanita yang terlalu nakkan banyak benda tapi pada hakikatnya jika dia jumpa apa yang diinginkannya, dia pasti melakukan sesuatu di luar jangkaan.  Contoh seperti Jeon Mi Sook, saat dia tahu dia menghadapi kanser, pada mulanya disangka itu cuma salah diagnosis saja, tapi benaran. Dia mula give up dengan hidupnya. Mula ingin membuat apa yang dia ingin lakukan selama ini. Yang ditahan kerana kekangan dia cuma seorang suri rumah. 


Ketika dia mengetahui dalam masa yang sama suaminya curang di belakangnya. Sedih sangat scene Mi Sook dengan Soo Ho ni. Sekurang-kurangnya Soo Ho kesalahan dia, cuba nak tebus balik bila isteri dia sakit. Jadi setiap hari-hari terakhir Mi Sook tu memang digunakan dengan sebaik mungkin sehingga dia meninggal dunia. 


Selain daripada itu, yang membuatkan Aien sedih lagi apabila mak dan ayah Ha Young Eun nak berpisah sebaik saja En. Ha bersara. Alasan Pn. Ha dia juga mahu bersara semenjak 40 tahun menjadi isteri En.Ha. Allah. Sedihnyaa. Tambahan Pn.Ha lagi, dia terlalu lelah mengulangi rutin yang sama dan malu pada rakan sebayanya di Pusat Komuniti yang bila ditanya apakah hobi mereka, terlalu banyak jawapan mereka, padahal. Pn Ha sendiri kedu di situ dengan hanya memikirkan tentang masak, membasuh dan mengemas saja. Bahkan yang menguris hati Young Eun lantas menyokong maknya untuk bercerai apabila Pn. Ha menulis, 


di suatu majlis keramaian, dia cuma mengenalkan aku sebagai ibu Young Eun. Sudah berapa lama aku tidak mendengar namaku sendiri. 


Pheeww~ lost identity bhai. Dia macam deep inside hurt very very long time ago sampaikan parut yang ada tu masih terasa sakit. 


Bila En.Ha baca rentetan lain Pn. Ha tulis kenapa dia nak bercerai baru tersedar selama umurnya menjadi suami dia terlalu sibuk menjadi cikgu kepada murid-muridnya. Itu la dia menjadi perempuan ni, dia cuma mahu sedikit saja perhatian daripada si suami. 



Untuk beberapa episode terakhir, tengah-tengah menonton tu, know know air mata mengalir. Touche sungguh la. Tak tau kenapa drama ni macam dekat di hati wanita Aien. Auch gituu~ 

                                   


Pepatah daripada Jeon Mi Sook. Masa dia terkantoi dengan Ha Young Eun dan Hwang Chi Soo yang dia tahu suami dia curang dengan dia. Dan cuba merapatkan hubungan suaminya dengan skandalnya itu. 

Bila suaminya tak sedap hati sang isteri merapatkan anaknya dengan Cik Seo (skandalnya), lantas Jeon Mi Sook berkata, 

"Bila awak cakap ada klient telefon, awak jawab di balkoni. Kadang-kadang di bilik air, awak senyum lebar."


Terkedu Soo Ho mendengar. Isterinya tahu yang dia curang. Omoh~ so heartbreaking bila dia nangis minta maaf dengan isteri dia.  Automatik terasa betapa sedihnya hati Mi Sook bila dia tambah lagi, 


"Soo ho, boleh tak jangan buat saya jeles sangat? Sementara saya masih ada, boleh tak awak mencintainya saya seorang saja?" 

 

Ya Tuhan, berkecai hati. Huwaaa, sebak tu sampai. Betapa selama ini Soo Ho membiarkan isterinya berseorangan di rumah melayani anak dan menyantuni mak mentua yang ada saja silap di matanya. Boleh tengok di awal-awal episod drama ni, Soo Ho cukup menyampah bila Mi Sook membebel. At the end of perkahwinan dorang, perginya Mi Sook mengajar Soo Ho faham perasaan isterinya yang selama ini selaku buat yang terbaik untuk dirinya. 




Yang ni tak pasti siapa yang cakap, tapi deep jugak quotes ni. Jodoh itu memang rahsia Allah. Ada sesetengah orang bila dia jadi suami isteri asyik nak bergaduh. Bila dah bercerai elok saja berkawan. Tapi itu sekiranya ada anak boleh la terus berkawan. Kalau tak ada. Baik masing-masing bawa haluan masing-masing saja la. Risau jadi buah mulut orang je. Tapi, mana tahu kan. boleh kawen balik dan bina rumah tangga yang lagi baik dari sebelum tu? Entah, perhubungan perkahwinan ni sangat rumit. Yang dah kawen pun tak pernah faham, kenapa hati ni asyik nak mencari salah je kan. Padahal 40 tahun kawen banyak je memori indah. Eh. Aien baru putik jagung je ni. haha



At the end of drama, Sesungguhnya kadang-kadang berpisah itu lebih baik. Sesuai la dengan tajuk dia, bila dah masuk episod 16 pun rasa macam panjang lagi ke drama ni. Padahal terang-terang dah kata episod akhir. 

Secara keseluruhan Aien suka drama penuh dengan air mata dan kemanisan dia. Lagi-lagi bila Jang Ki Yong berlakon. Haha Setiap watak itu hidup dengan jalan dia tersendiri. Tak leh terlepas sikit pun walaupun jalan cerita dia agak perlahan. Tapi, setiap bait-bait dialog antara karakter sangat best. Penuh puitis. I salute writer dia. 

Korang nak tengok lagi quotes yang menarik dari drama ni, boleh usha Now We Are Breaking Up Quotes kreatif jugak blog macam ni kan? orang memang akan cari inspirasi dari pepatah drama. Drama pertama habis untuk tahun 2022. Next, habiskan beberapa drama tertangguh. 

Nak baca review Drama Korea lain boleh klik Di SiNi . 



Selasa, Januari 04, 2022

PRESTASI BLOG PENUTUP 2021



Akhirnya, yang ditunggu telah pun sampai. Eh, apa benda tu? Ni haa, keputusan blog Aien ni. Okay tak okay. Tengok bulan lalu macam sendu betul la PV. Jadi macam.  so whatever la. Malas la nak fokus kat situ. Haha 


Well, bulan december yang lalu pun Aien berjalan pulang Sarawak. Bila dah balik Johor mood alahainyaaa.  

Baca juga: Cuti-cuti Sarawak Bahagian Akhir

Jadi, setakat yang dilihat, Aien bersyukur dengan prestasi yang agak memberansangkan berbanding Nov 2021 kot. Lupa dah.  Haha 


Ramainya datang membaca blog Aien. Haha Thanks sebab singgah. Korang nak tau apa sebab dorang singgah ke mari? 



Tu, penangan drama Turki di TV3 Hari sabtu Jam 2 petang tu. Price of Passion tu. Hehe Tapi tu la, reviewnya pun belom habis. kena habiskan dulu la ni. Baru sambung habis lagi. 


Memang itu saja la keluar dalam carian mereka. Review drama, sinopsis dan sebagainya seangkatan dengan drama Turki tu. Selebihnya mengenai buat buku pink, pengalaman bersalin, checklist baju anak dan sebagainya. 

Paling evergreen orang masih cari, review guna sunscreen Wardah. Hehe 

Jom tengok ikut Google Analytic pulak, yang mungkin lagi details dan jelas penerangannya perihal blog ni. 


Rasa macam berbaloi dari tahun lalu. Sejak pandemik melanda dunia, terlalu banyak menghabiskan masa menjadi content creator, blogger dan vlogger. Jadi yang lama-lama macam Aien ni kena keep it up the game untuk terus dalam bidang ni. Eh, lagipun blog ni macam diary Ibu la. Luahan rasa Ibu. Sharing about something good. Biasanya orang yang berjalan ke blog kita ni semestinya dorang wonder tentang masalah dorang. Kan? 

Untuk yang lainnya tak dapat di screenshot sebab pakai phone, jadi tak penuh info dia. Tak apa kan? Janji blog Aien okay-okay jur. 

Tu je la nak cerita. Harapan mudahan tahun ni boleh merasa duit dari blog. Hehe Doakan . ^^

Isnin, Januari 03, 2022

Bisanya tangan yang menghayun buaian

 


"Be ware the power of suri rumah ..  " 


Ayat ni dok terngiang-ngiang dalam kepala aku macam bunyi langau tu. Pasal apa terbit perkataan ni dalam kepala pun dah lupa. 


Al-kisahnya  tahun baru orang semua teruja dengan slip gaji dari hasil bisnes yang berganda. Berduyun mereka naik. Eh, kau ni kenapa eh? Dengki ke? 


Tak laaa. Aku cuma, envy? Iri? Adore mereka punya spirit dan pelanggan selalu ada pada mereka. 2021, dua jenis perniagaan supplement aku cuba masuk. Tetapi,, naaaa~ sebagai pelanggan aku mungkin boleh pergi. Tapi sebagai seller. Nak push orang beli adalah NO! Walaupun alasannya suplement ni orang akan sentiasa cari. But, thank you.


Bagus ada leader yang punya positif vibes dia terbaik, tapi bagi aku yang nak berniaga buang masa boring, terima kasih sangat-sangat sebab dah guide. 


Dulu, aku pernah jadi promoter. Tapi apa aku buat selepas aku tidak berpuas hati dengan produk aku jual tu bila ada pelanggan bertanya pendapat aku? 


Tak payah la kak. Buang duit akak je beli ni. 🙃 


Eh adik ni, biasa promoter ni promote barang dia habis-habisan sampai orang beli, ni terbalik pulak. 


Bila difikir balik, benda lain boleh. selagi dia bukan makanan atau ubatan la senang. Kalau aku serasi, aku mesti nak pujuk orang beli. 


Kau baru je pakai berapa lama? mana nak consisten. 


Tak. Bagi aku berkesan, tapi poket aku pun terkesan sama. 😢


Eh, mende nak cerita ni? Begitu la kisahnya di hujung 2021  aku left semua group whatsapp dan telegram tentang segala supplement ni. Dia bukan tak bagus, cuma aku je yang tak cukup layak untuk jual benda tu. Tak apa la, aku berbisnes santai dengan Jimmyscarves tudung kayangan aku ja. Mudahan aku pun dapat jua jadi orang kayangan. 👻 


Tagline - Saya pakai saya jual ni tak ngam ngan aku. 😬 Mungkin benda lain la kot. Haha 



Tambahan pulak, aku dengar cerita kawan aku ada mak cik suami dia dok bising kat mak mentua dan suami dia suruh dia buat kerja, pasal dia balok liat. Padahal dia memang sensitif punya pregnancy. Sekarang alhamdulillah dah nak masuk 5 bulan setengah kalau tak silap, dah boleh buag kerja rumah sikit-sikit. Suami dia je terlebih berjaga-jaga also known as sayang bini buatkan semua kerja rumah lain termasuk memasak. 


Persoalannya, kenapa mak cik ni sibuk? Padahal suami dengan mak mentua dia okay je? 


Maka, kami nasihatkan si A ni, usah la mendekati manusia konfem masuk syurga ni. Sebab dia memang begini. Jaj orang je lebih. Kain dia terselak dia tak perasan. Risau juga terkenan dengan bayi dalam kandungan. Haha 


Perihal lagi satu buat aku trigger benda ni, pasal iklan radio ni. "Orang berniaga kau sibuk berniaga. Tapi poket kosong." Lebih kurang begitu la ayat dia. Kalau korang biasa dengar radio (as surirumah memang akan dengar radio bila dia kat dapur) mesti tau iklan ni. 😂 


Aku macam? Weh, padehal tagline kau kamil? Rasa aku nak dengar radio santai-santai, dengar iklan kau menyirap aje. Macam aku tak buat lebih je. Ha, memang pun. Aku tak blast benda aku jual kat orang, aku tak promo habis-habisan. Gitu la. Banyak alasan. Haha Sebab nak santai aje. 


Konklusi di tahun 2022 ni, nak cari hobi baru. Ingat nak ganti penjual yang asyik jual makanan tak sedap tak rega kayangan tu. Tapi sendiri pun tak pandai masak. Haha 

 

Makanya, masa masak tadi aku pun terfikir. Suri rumah ni kan. Dia pun macam wanita lain. Banyak angan dia. Cuma sebab dia suri rumah, semua dia pendam sebab nak jaga hati suami. Lagi-lagi suami ada banyak nak difikir daripada angan dia (si isteri) tak sudah tu. Dia nak juga macan orang lain, sebab tu dia berniaga dengan zero permulaan semoga ada duit boleh dia gunakan untuk diri dan anak-anak. Sudahnya, duit tu pergi ke makanan yang dia lama teringin nak makan atau terpengaruh dengan rakan media sosial. 😅 Itu saja cara dia hiburkan hati dia setelah seharian lelah menjalani rutin yang sama tiap hari. 


Aku bukan nak cakap ibu yang berkerjaya itu teruk, tak. Atleast okay, mereka ada keluar dari rumah. Mereka ada duit mereka sendiri untuk bagi pada mak ayah terutamanya. Dan mereka ada the strongest will nak bangkit. Again  aku envy dorang ni. Apatah lagi mereka yang juga berjaya dalam bisnes. Uishhh~ memang terbaik. 


Wanita itu hebat kan? Penuh teka teki. Jangan lelaki aje tak fahamkan dia,  dia sendiri keliru dengan diri dia sendiri. 2022 ni, dia harap dia boleh jadi keluar dari kepompong, terbang tinggi untuk menikmati indahnya tipu daya dunia. 


2022, 

never thought I will live-life-living for this age,

with a husband and my minions. 

Whenever I look at the mirror,

Macam mak-mak dah aku. 

Padahal memang pun. 😂

Aku nak jugak jadi macam orang lain, mak yang vogue. Kata orang mak moden. Haa, gitu. Aku bahagia aje dengan hidup aku, until someone question my style, how my husband think about me and how bored my life it is. 


Dari dara, sehingga kini. I just living in the moment. I said when it should say. I shut whenever I can't say anything. Cause whatever I said, it's hurt people. 


Bak kata ayah aku, tulah banyak sangat mengata orang. Allah bagi sakit bibir tu. I remember it till I die. Thanks for the  reminder. 


Slow slow, when it's time, it will come. -pujuk adik aku bila kakak dia ni menyuarakan angan dia. 


Macam-macam angan aku untuk tahun ni. Nak tengok mana dulu yang jadi, biar aku jadi Nadhira yang baru nak pasakkan lutut sama ada untuk duduk atau merangkak. Kita tengok. 


Tulah orang kata, jangan dicanang angan kita, tak menjadi orang ketawa. -Noted! 


Nak keluarkan segala beban dalam kepala. Done! Jangan difikirkan lagi. If them can, you can also maa.. Jangan hidup sekadar hidup. Usahakan sesuatu supaya orang nampak akan dirimu. Atau, supaya matimu menjadi seperti Almarhum Siti Sarah Raisuddin. Aamiin Ya rabbal alamin.