Bisanya tangan yang menghayun buaian

Isnin, Januari 03, 2022

 


"Be ware the power of suri rumah ..  " 


Ayat ni dok terngiang-ngiang dalam kepala aku macam bunyi langau tu. Pasal apa terbit perkataan ni dalam kepala pun dah lupa. 


Al-kisahnya  tahun baru orang semua teruja dengan slip gaji dari hasil bisnes yang berganda. Berduyun mereka naik. Eh, kau ni kenapa eh? Dengki ke? 


Tak laaa. Aku cuma, envy? Iri? Adore mereka punya spirit dan pelanggan selalu ada pada mereka. 2021, dua jenis perniagaan supplement aku cuba masuk. Tetapi,, naaaa~ sebagai pelanggan aku mungkin boleh pergi. Tapi sebagai seller. Nak push orang beli adalah NO! Walaupun alasannya suplement ni orang akan sentiasa cari. But, thank you.


Bagus ada leader yang punya positif vibes dia terbaik, tapi bagi aku yang nak berniaga buang masa boring, terima kasih sangat-sangat sebab dah guide. 


Dulu, aku pernah jadi promoter. Tapi apa aku buat selepas aku tidak berpuas hati dengan produk aku jual tu bila ada pelanggan bertanya pendapat aku? 


Tak payah la kak. Buang duit akak je beli ni. 🙃 


Eh adik ni, biasa promoter ni promote barang dia habis-habisan sampai orang beli, ni terbalik pulak. 


Bila difikir balik, benda lain boleh. selagi dia bukan makanan atau ubatan la senang. Kalau aku serasi, aku mesti nak pujuk orang beli. 


Kau baru je pakai berapa lama? mana nak consisten. 


Tak. Bagi aku berkesan, tapi poket aku pun terkesan sama. 😢


Eh, mende nak cerita ni? Begitu la kisahnya di hujung 2021  aku left semua group whatsapp dan telegram tentang segala supplement ni. Dia bukan tak bagus, cuma aku je yang tak cukup layak untuk jual benda tu. Tak apa la, aku berbisnes santai dengan Jimmyscarves tudung kayangan aku ja. Mudahan aku pun dapat jua jadi orang kayangan. 👻 


Tagline - Saya pakai saya jual ni tak ngam ngan aku. 😬 Mungkin benda lain la kot. Haha 



Tambahan pulak, aku dengar cerita kawan aku ada mak cik suami dia dok bising kat mak mentua dan suami dia suruh dia buat kerja, pasal dia balok liat. Padahal dia memang sensitif punya pregnancy. Sekarang alhamdulillah dah nak masuk 5 bulan setengah kalau tak silap, dah boleh buag kerja rumah sikit-sikit. Suami dia je terlebih berjaga-jaga also known as sayang bini buatkan semua kerja rumah lain termasuk memasak. 


Persoalannya, kenapa mak cik ni sibuk? Padahal suami dengan mak mentua dia okay je? 


Maka, kami nasihatkan si A ni, usah la mendekati manusia konfem masuk syurga ni. Sebab dia memang begini. Jaj orang je lebih. Kain dia terselak dia tak perasan. Risau juga terkenan dengan bayi dalam kandungan. Haha 


Perihal lagi satu buat aku trigger benda ni, pasal iklan radio ni. "Orang berniaga kau sibuk berniaga. Tapi poket kosong." Lebih kurang begitu la ayat dia. Kalau korang biasa dengar radio (as surirumah memang akan dengar radio bila dia kat dapur) mesti tau iklan ni. 😂 


Aku macam? Weh, padehal tagline kau kamil? Rasa aku nak dengar radio santai-santai, dengar iklan kau menyirap aje. Macam aku tak buat lebih je. Ha, memang pun. Aku tak blast benda aku jual kat orang, aku tak promo habis-habisan. Gitu la. Banyak alasan. Haha Sebab nak santai aje. 


Konklusi di tahun 2022 ni, nak cari hobi baru. Ingat nak ganti penjual yang asyik jual makanan tak sedap tak rega kayangan tu. Tapi sendiri pun tak pandai masak. Haha 

 

Makanya, masa masak tadi aku pun terfikir. Suri rumah ni kan. Dia pun macam wanita lain. Banyak angan dia. Cuma sebab dia suri rumah, semua dia pendam sebab nak jaga hati suami. Lagi-lagi suami ada banyak nak difikir daripada angan dia (si isteri) tak sudah tu. Dia nak juga macan orang lain, sebab tu dia berniaga dengan zero permulaan semoga ada duit boleh dia gunakan untuk diri dan anak-anak. Sudahnya, duit tu pergi ke makanan yang dia lama teringin nak makan atau terpengaruh dengan rakan media sosial. 😅 Itu saja cara dia hiburkan hati dia setelah seharian lelah menjalani rutin yang sama tiap hari. 


Aku bukan nak cakap ibu yang berkerjaya itu teruk, tak. Atleast okay, mereka ada keluar dari rumah. Mereka ada duit mereka sendiri untuk bagi pada mak ayah terutamanya. Dan mereka ada the strongest will nak bangkit. Again  aku envy dorang ni. Apatah lagi mereka yang juga berjaya dalam bisnes. Uishhh~ memang terbaik. 


Wanita itu hebat kan? Penuh teka teki. Jangan lelaki aje tak fahamkan dia,  dia sendiri keliru dengan diri dia sendiri. 2022 ni, dia harap dia boleh jadi keluar dari kepompong, terbang tinggi untuk menikmati indahnya tipu daya dunia. 


2022, 

never thought I will live-life-living for this age,

with a husband and my minions. 

Whenever I look at the mirror,

Macam mak-mak dah aku. 

Padahal memang pun. 😂

Aku nak jugak jadi macam orang lain, mak yang vogue. Kata orang mak moden. Haa, gitu. Aku bahagia aje dengan hidup aku, until someone question my style, how my husband think about me and how bored my life it is. 


Dari dara, sehingga kini. I just living in the moment. I said when it should say. I shut whenever I can't say anything. Cause whatever I said, it's hurt people. 


Bak kata ayah aku, tulah banyak sangat mengata orang. Allah bagi sakit bibir tu. I remember it till I die. Thanks for the  reminder. 


Slow slow, when it's time, it will come. -pujuk adik aku bila kakak dia ni menyuarakan angan dia. 


Macam-macam angan aku untuk tahun ni. Nak tengok mana dulu yang jadi, biar aku jadi Nadhira yang baru nak pasakkan lutut sama ada untuk duduk atau merangkak. Kita tengok. 


Tulah orang kata, jangan dicanang angan kita, tak menjadi orang ketawa. -Noted! 


Nak keluarkan segala beban dalam kepala. Done! Jangan difikirkan lagi. If them can, you can also maa.. Jangan hidup sekadar hidup. Usahakan sesuatu supaya orang nampak akan dirimu. Atau, supaya matimu menjadi seperti Almarhum Siti Sarah Raisuddin. Aamiin Ya rabbal alamin. 


17 ulasan

  1. haha i can not buat bisness juga sbb tak pandai nak convince org

    BalasPadam
  2. Jangan risau.. canangkan aja.. Jadi tak jadi belakang kira..
    sekurang-kurangnya ada perancangan.. InsyaAllah kita cuba bagi jadi..
    Perempuan ini semangat dia luar biasa.. Pasti boleh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan kan? Thank you Kak Sha atas positive vibes. ^^

      Padam
  3. Buat apa yang kita rasa strong je. Naniey pun tak berapa gemar tagline saya guna saya jual etc tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi kadang rasa macam kita membantu orang lain gituu. Haha

      Padam
  4. Akak yang kerja 8 jam sehari ni pun banyak hangan-hangan. Nak meniaga & buat bisnes itu ini. Tapi malangnya tak terkejar. Jadi tinggal hangan-hangan sajalah. Ha3 😂.

    Tangan wanita ni bisa. Tambah2 bila mencubit. Ki3 🤣.

    BalasPadam
  5. rasa nak tergelak baca statement manusia confrm masuk syurga...

    para Sahabat Rasulullah ya betul..

    kita masih samar-samar dan terus beramal untuk masuk syurga hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Dah dia judge orang je kerja. sebab tu la kot.

      Padam
  6. sangat setuju dengan wanita banyak angan dia, tapi pendam jak demi suami...haaa...100%

    BalasPadam
  7. wanita memang banyak angan dia. kalau tak kahwin macam saya pun pendam sebab fikir mak ayah. huhu. selalu jugak dengar tagline tu ada je orang berniaga bukan semata kejar duit. maybe sekadar nak isi masa dan sebarkan kebaikan produk yang dia suka tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang betul produk tu banyak manfaat. Cuma bagi Aien yg circle kawan kecik rasa stress nak menjual pada golongan yang B40 ni.

      Padam
  8. memang tabik pada surirumah. bukan senang oo jadi surirumah 2-3 kali ganda lebih penat dari working mom. so, the actual supermom is the housewife kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan kan.. Yang penting wanita itu kuat!

      Padam
  9. Sama la dh kerja pun kadang fikir nk berniaga lg sbb komitment byk 😭😭

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤