REVIEW BUKU: Aku Di Sini

Khamis, Januari 27, 2022

 


Tajuk: Aku di Sini

Genre: Romance, Aksi

Penulis: Ieya Sha

Publisher: Kaseh Aries

Sinopsis: 
Andainya detik dan waktu bagi adalah magis, bagi Iyan, ia tidak lebih daripada satu hukuman.

Mulanya Ara menyokong Dollah yang membenci Iyan, seorang chef terkenal disebabkan cemburu. Namun apabila bertatapan sendiri dengan Iyan, angan-angan cinta monyet mula muncul walaupun dia tahu, Ara dan Iyan,  terlalu mustahul boleh bersama. Iyan tu kekasih selebriti! 

Iyan + Aifa Hani = Bagai permata berkilau. 

Iyan + Ara = Berangan saja mampu. 
Itu kata Ara Elisya. Kata Iyan Naufal....

Dia dan Ara tidak sepatutnga bertemh. Dia cuba melarikan diri tapi setiap kali itu dia gagal. Akhirnya dia membiarkan saja pertemuan demi pertemuan  berlaku walaupu  itu bermaksud rahsia  yang disimpan selama ini akan menghancurkan dirinya sedikit demi sedikit. 

Kematian tragis Roqayah yang menjadikan Ara sebagai saksi dan Igan sebagai suspek membuatkan keadaan berubah. 
Pembunuh macam kau patut mati di tali gantung - ARA.

Semuanya berubah sekali lagi apabila Iyan menghilangkan diri selepas menyelamatkan Ara daripada pembunuh ibunya sendiri. Namun demi rahsia yang disimpan, Iyan kembali dan Ara diburu seseorang. Bagi Iyan, dia perlu berada di sisi gadis itu kerana bertahun-tahun dia telah berjanji... 

Lama dulu, aku berjanji pada diri aku yang aku akan jaga dia. Tapi waktu itu aku terlalu takut - IYAN. 

Ada sesuatu yang Ara terlupa. Ada sesuatu yang Iyan sembunyikan kerana waktu tidak mengizinkannya untuk membongkar segalanya.  


Kata REY - Ara Elisya tak patut muncul lagi dalam hidup kau. 
Kata AIFA - Beauty and The Beast, You tahu cerita itu? You. Ara. Beast and the beauty. 
Kata EIDAN - Hantar dia jauh dari hidup kau. 

Akankah Iyan melarikan diri sekali lagi atau memilih untuk berterus terang. Adakah Ara akan terlupa sesuatu itu untuk selama-lamanya? 

Sumpah, saya akan beritahu semuanya. Tapi saya tak tahu. Saya minta maaf. -ARA

It's like a song that no one hears
I'm screaming out but you're not here



MY REVIEW


Luckily, Aien jumpa novel ni. Mungkin masa tu viral di kalangan penulis dan book reviewer yang agak ramai mencari buku ni. 

Ada yang berpendapat bahawa baca novel ni ibarat baca karya zaman 90-an dahulu. Santai, aksi romantik. Dan yang penting, setiap watak yang ditampilkan ada karakter dia tersendiri. 

You know, my dream was a novelis right? But I gave up that dream cause I tak boleh berangan. Once I berangan, somehow akan datang voice yang penuh dengan dark aura shout it out and put all my dream deep inside of my heart  Haha

Naa, I wasn't regret that. Cause I knoe I doesn't have any of karakter of penulis fiksyen. 

Berbalik kepada review Aku di Sini - plot jump sana jump sini, penuh dengan debaran dan jika diadaptasikan ke layar perak montaj dan visual siri ni suka macam gaya klasik zaman Erra Fazira dan Awie dalam Sembilu? Betul tak gabungan ni? 

Aifa Hani should goes to Fasha Sandha. 
Dollah goes to Farid Kamil. 
Rey dipegang oleh Idris Khan. 
Eidan harus dipegang oleh Beto Kusyairi. 

Great. Semua orang hebat. Haha Anganku saja. 

Ara dan Iyan? Boleh Aien letakkan Fazura dan Fattah Amin? 

Oh, my... I wonder how this movie goes. Movie. Should be a movie. Aksi-aksi ni tak sesuai bagi drama. Kang meleret jadinya. 

Sofea - harus diberikan kepada Jasmine Suraya? Atau Aifa? Oh wait, Nora Danish pun awesome jadi Sofea jugak ni. 

Urgh. Okay. Done pilih pelakon. Next, nak siapa pengarah? Haha Nizam Zakaria? 

Oh, I don't know a lot of industri Malaysia ni. Tapi, sejujurnya kalau jadi movie mesti best buku ni. 

Okay, review -nya I like this novel dan penulisnya. Akanku nanti karya seterusnya daripada penulis ini. Bagi Aien suka ayat santai dia seperti Rin Ahmad, Anjell dan ehh.. tu semua penulis favorite tu. Haha Nak kata buku ni layak masuk barisan koleksi buku sendiri. 


Sebenarnya review jujur dah taip, dan terpadam. Dan Iolls terbaca review orang lain. Jadi review sendiri dah hilang entah ke mana. Cuma nak cakap. - BEST! Patut dapat sambutan lagi hebat penulis ni. 

Siapa kata hardcopy novel sudah tak ada sambutan. Eh, ada ja la peminat dia. Cuma orang ja tak masuk dunia dia lagi. 

Okay. ringkasan review -nya adalah: 

Aku di sini, best dan another karya aksi romantik yang Aien look forward untuk dibawa ke layar perak. Simple, yet really exciting bila tahu sebenarnya dari simpati yang terlalu lama, menjadi cinta yang sangat mendalam tapi menyakitkan. Beauty and the Beast. How's it goes ha? Congratz penulis berjaya hasilnya baby hebat ni. You are my other favorite author too. :)

 

Korang boleh dapatkan novel ni di shopee juga tau. 


Dan ternampak banyak rupanya karya Ieya Sha ni. Makanyaaa, harus dibeli dong segera! Aduh. Gawat ni.. 






6 ulasan

  1. alahai kesiannya terpadam pula review jujur tu ye.. cantik cover buku

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Ini pun jujur jugak. Tapi dah dipengaruhi.

      Padam
  2. nice juga kalau diadaptasi tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kan? Mudahan ada rezeki penulis ni suatu hari kelak. :)

      Padam
  3. Hi .. saya di sini... tibber.. nice reviewee

    BalasPadam
  4. bestnya lama tak baca novel

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤