TERIMA KASIH

Khamis, Oktober 31, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Terima Kasih 

The simple words that can make anyone happy for everything they do for you right?

Me,, as past few month actually, before raya hari tu lagi, smartphone a.k.a telefon cabuk ni mula buat perangai dia. Itu tak kena ini tak kena. Hairan bin pelik la kan, why the because semua smartphone yang Aien pakai semua boleh bertahan atleast 2 years je yek? ke memang itu limit dia? Jeles sungguh tengok orang boleh pakai smartphone dorang dalam tempoh yang lama. 


Telefon Xiaomi Redmi Note 4x ni, telah pun berkhidmat dengan Aien sejak 2017 lagi. Hadiah dari husband la kiranya lepas kawen selain daripada hantaran yang ada. Rasanya August 2017 kalau tak silap. Gigih mencari sampai ke bandar sana sebab nak telefon ni. Actually note 4x ni kira limited stock la di Malaysia dan sangat rare buat masa tu. Nak beli kat Shopee takut tak sampai kat tangan kita pulak. 



Ini sebenarnya warna yang Aien nak, tapi malangnya dah nama rare item, so yang biru ni dah tak ada. Ambil saja warna gold. 

Sepanjang perkhidmatannya dalam hampir 3 tahun ni, Okay saja la. Atleast menepati citarasa Aien yang kaki movie, kaki download, kaki music and kaki game. Haa, sekali sekala kaki selfie. Yang penting masa tu, telefon ni agak mampu milik dah sekarang harga dia pun dah drop down sangat². haha 

Biasa laa, bila dah overload dengan pelbagai gambar, apps yang tak ada la guna sangat tapi mesti ada, itu la buat dia kondem. Lebih-lebih lagi, Aien ni jenis tak penyabar dan sangat la orang kata tak buleh hidup tanpa telefon. 😛  Dan apabila dia bercas, Aien sibuk nak main jugak even though tahu itu bad habit. Until I realise sebenarnya itu yang buatkan bateri yang besar macamana pun kapasiti dia pasti akan rosak sebab dia tak dapat nak co-op dengan charging port. Apatah lagi charging port tu selenge rosak sokmo. 

Haha Itu sebenarnya kisah dia since raya lepas. Charging port rosak! dan bila charging port rosak, kau rodok macamana pun usb cable tu, akan payah nak masuk. Mula-mula salahkan kable la kan. Pahtu dah tukar kable  seminggu je bertahan. Pun sama jugak. Bateri macam pendek sangat hayat dia. Al-maklumlah kan, bila kita ada anak yang pintar dan sel otaknya bersambung, pantang tengok Ibu dia pegang telefon. Dia pun nak jugak. Tak dibagi marah, di bagi pun dia campak. Haa, conclusionnya Ibu jangan pegang telefon masa dia jaga. Haha 

Bila dah selalu sangat kena campak, terjatuh masa dia tengah charging. Fuh, itu penambah rasa semua tu. Dan itu yang buat telefon ni makan parah. 

Before raya hari tu, hantar repair, disebabkan tak ada dalam stok dorang, dia cuma kasi betulkan charging port tu. Katanya dah terjungkit tinggi. Haha Padan la aku dok tolak separuh nyawa dia tutup slow naik, cepat habis. Ni bukan fast charging, ini fast dying. 

And after that, sampai la habis pantang baru ada stok dia. Actually, Encik Husband ni dia bijak dalam godek-godek gadget ni, dia siap bukak nak tengok dan cari charging port tu acaner rupa. And cari-cari di Shopee yang semua benda ada jual, dan jumpa! Haa, tapi katanya tak ada delivery ke Malaysia. Disebabkan itu, gigih hantar kedai yang repairnya tiada warranty sebanyak RM100 upah tukar. 😂 

Alih-alih tak sampai setahun dah rosak lagi. Ingatkan kable lagi, beli la kable baru. Oh,, betul la kable rosak. Tak sampai sebulan tukar kable, tup tup cas tak masuk lagi. Ah~ sudah... apa lagi. Encik Husband bising. Kasi anak main la apa la kan.. Sedangkan budak tengah bijak membesar, dengan semua port letrik berada di jangkauan beliau, heh, petik jari je. Beli pulak extansion yang wayarnya cuma 1m. Haa, lagi laa... lagi laaa.. Kreatifnya otak anak aku. 

So, Terima kasih buat Encik Husband yang gigih dari semalam tanya ada barang dia sampai ke idok. Alih-alih hadiah Aien pulak sampai. 😌😌 Dan barang yang ditanya tu, dihantar ke box bawah (dok flat) yang rasanya tak pernah lagi jumpa posmen yang deal barang Shopee buat macam tu. Rupa-rupanya charging port daku! Aduhh.. terharunya. Senyap² dia, ingatkan tak peduli satu-satu hiburan isteri dia ni dah separuh nyawa. Aien dah siap google dah telefon baru. haha Konon,, nak simpan la bajet pelan-pelan. Sekali dia dah siap tukar petang tadi, tak jadi. Jimat duit. Agaknya dia beli bawah dari RM50.. haa, kan dah jimat dari hantar repair kedai. Terima kasih Encik Husband! <3 

Penat baca tak? Berjela tulis rupanya untuk suami yang disebelah jeh? 

Heheh Jangan marah,, Nak cerita,, if uolls ada masalah telefon macam Aien ni, uolls tak payah susah2 hantar kedai. Janji ada screwdriver dr Mr.Diy ni

dah boleh tengok set charging port telefon korang di Shopee. Lagi-lagi la sekarang banyak telefon brand daripada China. haa, senang je. 

Kalau tak berani, I would not suggest this action for you guys la kan. Bimbang kat macam tikus membaiki labu pulak kang. 

So, this entry dedicated for the Husband yang seem not pay attention so much yet he is everything in my galaxy. 😂 Thanks my love~ 😘 


BERJALAN...

Rabu, Oktober 30, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Berjalan... 


Hidup ibarat roda, sentiasa berputar. Ada masanya kita berada di atas dan ada masanya kita kecundang. Gagal sekali bukan maknanya gagal buat selamanya. 

Kita harus sentiasa berjalan, melihat dan mengambil iktibar dalam apa jua yang dilakukan, dilihat dan didengari. Itu sebenarnya erti sebuah kehidupan. Kita yang pada hakikatnya takkan pernah berhenti belajar. Nak pandai kena belajar. Nak tahu, kena baca. Nak buat apa saja pasti ada jalannya. 

Bezanya adakah jalan itu yang ditunjuki oleh orang lain  atau kita yang mencarinya sendiri. Namun, buat zaman serba canggih dan moden serta semuanya di hujung jari, tinggal mahu tak mahu saja. 

Eh,, panjang pulak ko bebel ye nur. 

Al-kisah nak bagi semangat buat diri sendiri dan teman-teman yang datang membaca ni. Setiap apa yang kita buat pasti ada sebabnya. Kita merancang, rancangan Allah itu lah yang terbaik. Cuma kita kadang-kadang degil nak terima. 

I'm so proud for those yang sentiasa positif dalam hidup mereka. Alhamdulillah dengan wujudnya mereka, orang macam kita terutamanya Aien yang always being negative ni, perlahan-lahan nak bangkit. 

As much I seen today, my younger siblings, they all doing a great job for getting up on their feet. Even though, that's hard and I always knew they can do it. Chiayok adik²! 

And for their sis yang keep mereput ni, cuba cari the other side yang positif untuk melangkah setiap hari. 

I am so envy for those yang ada pekerjaan sendiri. Yang bijak mencari sesuap rezeki untuk diri ataupun untuk keluarga. May Allah permudahkan urusan kalian! Kerana itu adalah impian seorang suri rumah. Yang pada pandangan masyarakat lain, mereka ini hanya duduk di rumah. Duduk. duduk dan terus duduk. Nak berjalan pun susah even ada lesen sendiri. Kah! And  doakan la azam 2020 nanti  nak bawak kereta tu sendiri!! O M G. People always laughed at me. ada lesen tapi tak guna. adakah mereka tahu?? betapa betapa betapa mahunya aku membawa kereta itu. Berjalan ke mana saja aku suka? membawa anak-anakku ke mana saja yang aku mahu? menggantikan suamiku yang kadang kepenatan? Adoo.. 

Haa, emosi pulak dah. Lain sebenarnya nak cerita. Itu antara salah satunya. 

October kian melabuhkan tirainya. 2019 tinggal 2 bulan saja lagi. Apa yang dah dibuat oleh mu tahun ini? Semalam sudah Rabiul awal, sudahkah kau menggantikan puasamu itu? Ah, monolog diri yang terlalu banyak sehingga terbawa di alam mimpi. Bagaimana mau mimpi yang indah ni? 

Makanya, bermula pasang niat, nak buat itu  nak buat ini. dan dengan berbaki dua bulan ini, harapnya tahun 2019 akan meninggalkan kenangan yang terindah buat diri ini.

Moga tragedi oktober ini membawa pergi segala duka yang ada di hati ni. iN shaa Allah november bakal membawa sinar baru buat diri.


Till next jurnal. Be safe everyone! Sekarang musim tengkujuh. Hujan, panas silih berganti. Jaga diri, jaga kesihatan dan jaga iman. Moga kita sentiasa dipelihara oleh Allah SWT. ^^

COMEBACK GIVEAWAY BY FARAH FARHANA


Hi~ Assalamualaikum | Join Giveaway

Dah lama rasa tak join mana² segmen kan? Jom la kita meriahkan geng blogger kita Farah Farhana  yang baru buat comeback setelah lama menyepikan diri. 

Welcome back Hana! Moga terus sukses dalam dunia blogger!
Dan moga dikurniakan zuriat dengan cepat. Eh,, biar jadi baby 2020 nak tak? Hehe


And thanks for kak Shikin Razali tagged Aien untuk join giveaway ni. Sebenarnya dah ada entrynya, tapi disebabkan tak tahu nak tag siapa. Itu yg tergendala. Hee~

So, who's the one that I want to called out? hope you guys okay with it. ^^


All the best for all contestant and tuan tanah. ^^





HADIAH DARI JURNAL SHIKIN RAZALI DAH SAMPAI

Selasa, Oktober 29, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Hadiah dari blogger Jurnal Shikin Razali dah sampai. 

Hai, senangnya dalam hati,, dapat hadiah lagi. Alhamdulillah~ 

Menari-nari sekejap, tahun hadapan dah ada jurnal baru. Tahun lepas pun dapat jurnal dari blogger yang sama. Thanks Kak Shikin, moga rezeki akak bertambah kerana tak lokek kasi pada tiap top komenter blog akak. 

Blogger Jurnal Shikin Razali atau lebih mesra dipanggil kak Shikin merupakan seorang blogger yang sentiasa menulis dan mereviewkan blog yang menjadi singgahannya. 

Siapa yang biasa singgah blog beliau, pasti lebih arif lagi. Rezeki juga pada siapa yang rajin meninggalkan jejak di ruangan komen blog beliau ni. Aien la salah seorang nya  Haha 

Selalunya komen sebab yela, sesama blogger harus bertegur sapa dan meninggalkan jejak masing-masing di ruangan masing-masing. Ada kelapangan, memang hari-hari boleh tinggal jejak, klik iklan, dan bagi rate pageviee naik. Buat Aien yang kelapangan cuma di malam hari, sekali sekala bila teringat komen la kan. 

Tak sangka rezeki dapat tersenarai di antara top komenter. Yang lebih best lagi, Kak Shikin ni, memang selalu kasi hadiah pada komentar tegar beliau. 

Doa Aien untuk akak, moga terus sukses dalam dunia blog, dan apa jua yang akak lakukan. Moga Akak dimurahkan rezeki dari pelbagai sudut dan dipermudahkan segala urusan akak olehNya. 

Oh ya, Kak shikin ni ada juga buat urutan untuk wanita di kawasan berdekatan beliau iaitu di Selangor. Aien lupa di sekitar mana. Hehe Tapi, kalau berminat boleh la direct message dengan tuan tanah Jurnal Shikin Razali.


Selain daripada planner 2020 yang dalamnya merangkumi rancangan anda untuk tahun hadapan, mission untuk dapatkan berat badan ideal, good deeds for yourself dan buku kecik yang diasingkan dari planner adalah buku simpanan anda. Atau lebih details lagi, buku perjalanan kewangan anda. 

Aien nak amek lebih mendalam gambarnya tak boleh, ada di kecik sibuk je nak interframe. Haha Gambar yang ada ni pun ada kaki dia. haha nasib la labu.. 


anyway, planner ni daripada Syabab...

Okay tu je... 


T-MOVIE: VELAI ILLA PATTADHARI 2 (2017)

Isnin, Oktober 28, 2019


Hi~ Assalamualaikum | T-Movie: Velai Illa Pattadhari 2. 

Happy Deepavali to all of you gais, and Happy Holiday sebenarnya kan. Actually this entry should be post semalam, tapi tapi tapi, tak sempat nak menaip bait-bait kata yang seharusya, maka tertangguh ke hari ini. 

Siapa temgok cerita ni semalam??  Kita geng! Sep sikit. Al-maklum la cuti-cuti ni Aien balik kampung mentua, sempat la jugak melayan cerita tv ni. Kalau tak,, mananya.  

Velai Illa Pattadhari 2 atau VIP 2 merupakan sambungan daripada Velai Illa Pattadhari yang mengisahkan seorang pelajar jurutera yang menganggur selepas tamat pegajiannya. 

Disebabkan Aien tak tengok yang pertama disebabkan pergi jemputan, Aien terus je la cerita yang VIP 2 ni je. 

VIP 2 ni pulak kisahkan Raghu yang telah pun mendapat pekerjaan sebagai jurutera dah telah dinobatkan sebagai jurutera hebat pada tahun itu. 

Kajol as Cik Ashu merupakan seorang jurutera yang terkenal dan syarikatnya merupakan syarikat no 1 di Selatan India yang menjadi idaman semua pelajar jurutera. Siapa kerja dengan kompeni dia memang akan dapat projek besar-besar. Biasa la kan, dorang jurutera ni dikenali dengan projek jutanam. 


Kesinambungan VIP 2 ini adalah bagaimana Raghu mengendalikan dunia pekerjaannya. Fuh  cerita ni penuh dengan kelakar je bagi Aien. Dan sedikit aksi dan yang penting semangat kesatuan mereka dalam ni. 

Raghu, yang telah dinobatkan sebagai jurutera terbaik tu tadi, telah cuba ditawarkan pekerjaan di syarikat cik Ashu ni tadi. Tapi, Raghu tolak atas alasan, dia takkan jadi kacang lupakan kulit, setelah En. Ram ambil dia bekerja sejak resumenya asyik ditolak oleh syarikat Ashu ni tadi. Oh mungkin dalam VIP tu, dia dah cuba banyak kali la kan. 

One more thing Ashu ni sombong sikit attitude dia, dan itu yang dijadikan cerita Ashu mula buat dunia pekerjaan Raghu ni porak peranda. 

Memang sesuai ditonton di musim perayaan macam ni la kan. Sebab banyak elemen yang diterapkan dalam ni. 

Kekeluargaan, antara Raghu dan isterinya, ayahnya serta adiknya. Dorang ni sudah kematian maknya yang merupakan tonggak utama pengurus rumah tu. So, bila bini Raghu ni ambil alih, dia tak habis² bebel. Part sini lawak giler. Puas la Aien gelak buang sendu yang ada di hati ni kan. Haha Serius masih terbayang lawak dia. 

Kemudian, part kesatuhatian mereka VIP ni tadi  apabila si Raghu telah berjaya bina syarikat dia sendiri, dan dapat projek besar tapi ping pang ping pung, corruption everywhere and projek tu diserahkan pada Cik Ashu. 

Ping pang ping pung,, Syarikat VIP dibeli oleh Cik Ashu. Dan dia ingat dia dapat beli kompeni org tu, dapat semua pekerja. Sayang, dorang pengikut setia Raghu yang nampak selenge, tapi sangat bijak. 

Huh, dari jam 3 sampai hampir jam 6 tak berganjak muntot ha tengok. Kecuali iklan saja. Haha puas gelak je sebenarnya. Terhibur sikit hati kan? Terapu cuti gitu. 


MORAL OF STORY
Whatever you do, do it with whole heart. And you will enjoy it. And brotherhood is stronger than everything. Whatever you do, don't forget your parents. 

Banyak laa kesimpulan boleh diperolehi dari filem ni. 

Sekian, itu saja. Till next movie. 





ORANGE POMANDER BALL MY VERSION


Hi~ Assalamualaikum | Orange Pomander Ball My version

Hari tu, Aien terjalan di blog Si hati Merah Jambu bercerita tentang Segarkan Rumah guna oRange Pomander ball ni, Aien macam berminat nak cuba tapi my version la kan. Haha Orang baru nak berjinak-jinak bercerita tentang lifestyle dia dengan lebih memberi inspirasi kepada orang lain. So, Sis azhafizah!! Kita dah buat.. hehe 

*Excitednya**


Sebelum tengok my version, meh la tengok macamana rupa Orange Pomander Ball ni sebenarnya. Dia merupakan buah oren yang telahpun dicucuk dengan bunga cengkih. Comel kan? Ada banyak design sebenarnya buat mereka yang kreatif. But for me yang tangan kaku ni, macam ni bawah ni rupa dia. ^_^


Hanya separuh saja berjaya ditanam bunganya, sebab cengkih dah habis. Hari tu pergi Mydin lupa nak grab cengkih sekali. T^T


And, ini adalah rupa keseluruhan the other side of this pomander ball. Comel je sebenarnya. And bau dia refreshing gitu. Dan Aien pun tinggal la pomander ball ni balik kampung dua hari. 

And guess what?? Dah tak wangi!! T^T 

Adakah aku yang tersalah beli oren? atau dia nak pakai oren yang sunkist tu je? atau.. aku yang tak cium bau dia betul-betul sebab selsema? Haha 

Balik dari kampung dengan cuaca yang tak menentu ni, diri mula minta perhatian. Huhu 

Well, it nice to try. And I will do it again, sebab bau dia sedap sebenarnya. Bunga cengkih tu dah la memang wangi, dengan bau oren yang meyegarkan tu. Pergh! Semangat tau nak masuk dapur. 

Okay itu je nak cerita. Awak2 semua nak try, apa yang anda perlukan hanyalah sebijik oren dan dua bungkus cengkih kalau rasa nak letak banyak. If not, cukup la memadai dengan sebungkus. Korang boleh cuba macam-macam design untuk pomander ball ni. 

Hasilnya, anda pasti puas hati. Antara salah satu fungsi pomander ball ni selain daripada menyegarkan ruang dapur anda, ia juga bertindak sebagai pembasmi lalat yang suka nau nak singgah dapur tu, lagi-lagi la masa anda sibuk nak masak kan? 

Sungguh praktikal kan pomander ball ni. Selamat mencuba! 





C-DRAMA: MY GIRLFRIEND IS AN ALIEN

Ahad, Oktober 27, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Chinese  Drama Review: my Girlfriend Is An Alien.

Akhirnya, setelah sekian lama masuk dalam wishlist must watching chinese drama 2019 Aien ni, baru dapat tengok haa. Ragu-ragu jugak la nak tengok dengan (macambiasa) episode banyaknya dan nobody that I recognize in this drama. But, bila jalan-jalan di youtube that everyone (who loves watch chinese drama) kata cerita ni comedy romance, so why not kita tengok untuk buang boring, layan fefeeling, and untuk hiburan semata. 


As anyone who watch Korean drama yang Kim Soo Hyun berlakon tu, mesti rasa eh, sama ke jalan cerita dia? Thailand pun ada buat drama yang titles yang sama, so wonder adakah story line those drama sama? And one more coincidence yang sama dengan My Boyfriend is An Alien? Ah~ sudah,, banyaknya semua jadi alien nihhhh??? 

Jangan pening, jangan risau. Korang tengok la mana-mana pun drama mesti story line dia lebih kurang, tokok tambah di sana dan di sini. So,, just enjoy will ya? 

Okay, yang ni pulak ceritanya tentang Xiaoqi dan tortoise-nya Xiaobu tersesat di bumi disebabkan addicted dengan hormon manusia yang namanya lelaki. Haha 

Dek kerana ketagihannya itu, Xiaoqi kehilangan satu-satu kunci untuk dia pulang ke planetnya. Maka bermulalah pengembaraan mereka di atas muka bumi. 

Fang Leng yang dilakonkan oleh Hsu Thassapak menghadapi penyakit yang aneh akibat daripada trauma yang lepas. Iaitu dia akan hilang ingatan pada hubungan yang ada sekiranya dia terkena hujan. Akan tetapi, selepas dia bertemu dengan Xiaoqi, dia tidak pernah lupakan Xiaoqi melainkan tabung memorinya itu dipadam. 

Fang Lie pulak adik kepada Fang Leng. Adik mak lain la kan, sebab ayah dia kawen lain selepas kematian mak Fang Leng. Biasa la cerita mak tiri ni of course ada krisisnya. Tapi, Fang Lie ni sangat sayang dengan abangnya dan kesian kepada awek² abang dia ni bila abang dia lupa pada mereka. 

Jangan risau, Fang Lie cuma kesian kat first love abang dia ja, dan merangkap first love dia jugak. Haa~ klise tak klise. 

Dan bila first love mereka ini tidak berpuas hati apabila dirinya dilupakan begitu saja oleh Fang Leng, dan dia mengetahui akan rahsia Fang Leng ni, so.. Dendam kesumat yang tersemat di dada sehingga misinya berjaya. 

Yang jadi mangsa keadaan ialah Xiaoqi. Kesian dia. Dah la semua orang tak puas hati dengan dia, dan dia pun bodo-bodo la ingatkan semua manusia ni baik. Adeh~ Nasib ada Fang Lie yang dianggap prince charming olehnya. 

Anda boleh rasa lawak dia kan? Haa, apa lagi.. penat je Aien cerita ni, uolls tak tengok,, sedih ni..  


Macam biasa la kan, korang boleh tengok di mana-mana laman sesawang yang ada memuatnaik drama cina ni. Atau KLIK DI SINI

Dah puas baca, tengok la lagi best. Boleh gelak sorang-sorang. 

Okbai. Till next drama. 


WORDLESS JUMAAH

Jumaat, Oktober 25, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Salam Jumaah 

buat warga readers on Kisah Aienienka yang selalunya sendu, ada masanya hype dan kebanyakannya sepi. 

Well, I tried to make this blog lively as well, still I can do as much I want to. Yeah? People do make excuses on their own unknown reason why. So, me one of them. Huh, blah blah blah. 

Hey! Get up! It's friday gais. Happy Weekend and you! gather up, pack you things and move away! 

How does people react when you say like that to them? Haiyaa~ I am so sad cause I am such a teribble mother. Owh, anak! Kesian, dorang tak minta pun dilahirkan yet kita terutama aku as a mother can't bear of their tantrum. 

Like,, god! Why I am doing this?? *menangis bucu katil* 

Is it normal being a parents and you have a dual personality. One a good mood and the other is the hulk one. haa~ 

Fuh,, be strong mother! You can do it! 

Have fun though. Dorang selalunya tantrum mesti ada sebab. As Nayla, I do understand that she was jealous with her brother. Yet, she also don't have enough time with me. Nasib la Najmi tu pasrah je kakak dia buat apa. 

While I am already be a parents, now I do realise so much thing. The awkward yet it's the truth that people don't want to admit is.. 


Is that right? People intend to give so much advise, but their don't realise that word will come back for them. Like me. One time ago, i was this bad girl. Doesn't like kids, especially the 2 years old and above. Cause the kid can give any expression of them self. They throw a tantrum, they mad when don't like it, they make a noise so that people look at them. In other word, they can do anything they want so easily to make the adult look upon them. Such a carefree person? 

But, what we do as an adult? Sometimes we yell at them, tell them to sit properly. Keep quite in high pitch voice. Oh well, this is I'm doing right now.. Cause myself don't have enough of sabr. Allah~ Sometimes she make me smile alone, watching her so lonely from behind. Make me remind my childhood be like.. And now I do realise my mom feeling. Oh, how bad I am in both way. Being a daughter and a mother. Allah~ 

Luckily of me, I found those telegram that somehow make me reflect my behaviour to my kids. End of the day, I will make it up for her especially cause dia la selalu menguji kesabaran Ibu dia ni. Somehow she so understood for me. That make me sad. 

In these day, when she keep it up her tantrum, I kept saying the bad word to her. T^T
Even though some people might say, "Dulu, hidupe je kita dengan mak ayah garang." OR "Sebat dan rotan la mengajar aku jadi manusia." 

Yet, kita sedar tak hakikat sebenarnya kita ni dah berada di zaman fitnah dan apapun yang kita lakukan is make people do a simple assumption to us. Cause orang takkan faham tempat kita. Tapi sedar la, bahawa ada orang nak berada di tempat kita sebagaimana kita nak berada di tempat oranf tu. Kan? 

The end up this jurnal, I must tell myself. Don't judge a book by it's cover. Don't make an easy assumption, don't look higher that yours, and make something that you really want. 

And last but not least, here I keep a doa that I found in I don't remember where, but a parenting website, that tell us. When you handling those kids in tantrum, here some tips. 
And this the doa. Dari ayat al-Quran. Surah As-syura ayat 19. 
Moga, kita sama-sama dikurniakan kesabaran, kekuatan mental dan fizikal serta positif vibes supaya kita boleh turunkan pada anak-anak kita. Well, have a good weekend people. 

K-MOVIE: THE GANGSTER, THE COP AND THE DEVIL

Khamis, Oktober 24, 2019


Hi~ Assalamualaikum | K-Movie: The Gangster, The Cop and The Devil


Huish~ Tajuk macam apa kan? syiok laa kan. As usual lakonan Encik Ma ni memang semuanya tentang aksi dan aksi sahaja. Tak ada lagi setakat ni cerita dia yang bukan aksi yang Aien dah tengok. 

Sinopsis cerita ni is about a vengeful crime boss forms an unlikely partnership with a detective the catch the elusive serial killer who viciously  attacked him.

Bila penjenayah dan polis bergabung mesti gempak kan? Ma Dong Seok as Jang Dong Soo the crime boss was stabbed by serial killer yang bunuh orang ikut suka dia je siapa dia nak bunuh. Dan kes dia tak pernah dapat diselesaikan oleh pihak polis. Kim Myung Yeol as Jung Tae Suk, a detective yang gila-gila pergi buat deal dengan gang boss ni tadi. Sebab dia rasa, satu-satu orang yang selamat dari serial killer yang sama dorang pulak cuba nak tangkap tapi tak dapat. 

Namun, pihak atasan dia, as usual biasa la ada corruption between higher tiers and criminal cuba nak sembunyikan hakikat tu. Sebab takut la kena apa-apakan gang boss ni tadi. 

Maka bermula la perjalanan dorang dua menangkap seriel killer ni. Fuh, orang psycho je suka bunuh orang ni. Dia rasa dia main peranan untuk bunuh siapa yang dia rasa tak layak nak hidup. 

The end of story, of course dorang berjaya tangkap the devil ni, and u olls mesti la kena tengok how dorang buat. Nak cerita spoiler la pulak kan. 

No worries, korean movie atau drama sangat friendable access everywhere. Hehe

K bai. 

C-MOVIE: NEZHA. BIRTH OF DEMON CHILD

Isnin, Oktober 21, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Nezha Birth with of Demon Child


First of all, auww~ this movie so cute. And I was found out this movie are the most watching chinese animation movie. Box Office haa~ Almost 600 billion dollar gais. 

The Sinopsis: 

The Primus extracts a mixed Yuan beads into a spirit bead and a demon bead. The spirit bead can be reincarnated in human to help King Zhou establish a new dynasty, the demon bead will create a demon and harm human. Ne Zha is the one who should be spirit bead hero but he becomes a devil incarnate, because the spirit bead and the demon bead is switched. 

Itu sinopsis secara ringkasnya pinjaman ikhlas dari Encik Google. 

Dari opinion Aien yang menonton movie ni dengan no sinopsis, cause I was download this movie, sebab title dia seem like menarik perhatian and kena dengan selera tekak Aien. Dan dengan subtitles yang harem dia,, paham sendiri laa. Haha 

Last, dah balik rumah sendiri, baru ada line dan googling maksud dia, baru tengok balik. 

Cerita ni sesuai la tengok bersama anak-ank di hujung minggu sebab cerita ni kartun. Animation. And Ne Zha so cute demon. 


Dia sepatutnya lahir sebagai yang baik, akan tetapi beads tu kena curi oleh junior master tu, yang ingin bangsa naga menakluki dunia. So, end up Ne Zha ni demon Child. He was memberontak pada mulanya sebab semua orang put the curse on him. Yela, budak jahat, siapa suka? And luckly, mak dan ayah dia sentiasa positif dan bawak kesan yang baik pada Ne Zha bila dia tahu sebenarnya dia unwanted child. 

Best,, lagi la bila part yang Ne Zha ni lawan dengan yang Spirit Bead tu, cuba nak musnahkan dunia manusia. Tapi, mereka bersahabat dan Ne Zha sangat utamakan sahabatnya itu. 

Moral of story whoever pun diri kau, apapun orang kata kau siapa dan apa, diri kau yang menentukan segalanya. Seem nice animation but it's full of pengajaran that we as adult can use it. Dari segi animation dia,  sangat suka dan baik macam kalah je Final Fantasy punya CGI. Hehe 


SELAMAT MENONTON! 

SALAM HUJUNG MINGGU!

Ahad, Oktober 20, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Salam Hujung Minggu


Uolls buat apa tu?? Rehat-rehat ke? 
Buat warga Johor, yang telah kembali bertugas, selamat bertugas ya. 

Aien pun dah mula bertugas la as home manager ni. Hari Ahad is almost my busiest day, because I need to do everything. 

Every home manager, love to see their home is clean, and kemas tiap masa. But, since we have two tiny monster, so ignore the sepah². Tarik nafas panjang and, lepaskan! 

Satu kunci untuk home manager ni jangan tambah stress untuk diri sendiri adalah, let it go. Alaa~ masa Anna selalu nyanyi dalam Frozen tu. 

Let it go, let it go.. let it go.. 

Bukan bermaksud kita biar je rumah sepah. It's a big no - no juga tu. Apa yang penting, kita tahu apa yang kita nak ye anak-anak. 

As many time I told, I is always feel stress bila tengok rumah sepah. Dengan berhabuk nye, dengan baju tak berbasuhnya, dengan aahhh~ semuanya laaa.. 

Sebelum ni selalu rasa Sunday is my misery day. Soon, I realise it's me that a big problem. CauseI always want to rushing those unnessecary thing. If you can't do it all, don't leave it all. Umderstood? 

So, conclusion dari benda stress ni semua, Aien belajar untuk lepaskan satu-satu benda yang Aien rasa buat Aien tertekan tiap hari. 

Contohnya la kan. Manage your morninv routine. Haa, as my alarm these kids or Nami selalu bangun susu around 5am, so me take my me time kat situ. Selesaikan urusan kita dengan Allah dulu. Baru settle semua benda. 

Kalau rasa macam kita ni bukan jenis pengingat, mohon la buat check list. Di Pinterest banyak jenis check list ikut citarasa kita. Either kita nak buat by a day, by a week, by a month. Semuanya ada. Kalau nak lagi proper, by every season pun ada. Haa~ 

Aien sekarang ni, follow by a day and a week je dulu. Mana yang tak dapat tu, jangan sedih~ cuba sampai boleh. Yang paling penting, if korang lost hope nak berkemas, pegi la bukak group #kemasrumahwithani, confirm semangat akan melonjak naik. Guarentee punya laa~ 

Kalau bukan hari ni, esok lusa konfem punya. Korang akan kemas sikit demi sedikit bila mampu. Lagi-lagi berhadapan cabaran bersama anak kecil. 

Tips yang terbaik adalah, knowing your limit and your house. Kalau korang asyik sibuk nak push diri aku nak rumah macam orang tu,, sampai bila² pun takkan boleh. 

#bersyukurdanhargai

Selamat berhujung minggu.  

IZZ NAJMI DAH 3 BULAN!

Jumaat, Oktober 18, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Salam Jumaah dan Izz dah 3 bulan! 

Pejam celik pejam celik ye,, dah tiga bulan dah bucuk macam Ibu nih.. Masa korang kecik gini la rajin bebeno Ibu up tiap kali month-day korang. Bila dah dapat kaki nanti,, payahnya... 


Huish.. sungguh Ibu masih terpesona, eh.. Terkilan,, eh lagi bukan. Lagi terkesima gitu... Kagum? bukan.. bersyukur sangat,, alhamdulillah dengan kehadiran awak, Nami. 

Yang terkilannya Ibu nak nama Niyaz, ayah berkenan dengan Izz Najmi ni. Tak apa la. Simpan untuk bakal adik kamu pulak ye. Bila tu tak tau la kan. :)

Benar la kata orang, tiap anak lain pengalaman. Tiap anak itu ada cerita dia sendiri. Kamu punya cerita, luar biasa bagi Ibu dan nak semat kat sini biar Ibu ingat sampai bila-bila. 

Macam cerita kakak, Ibu pun dah lupa dah, macamana perjalanan dia kalau tak diabadikan di sini. 

Kita akan ingat bila kita berada dalam situasi yang agak sama, tapi tak serupa. Ye kan? 

Maaf la Ibu selalu biarkan Nami sorang-sorang sampai nangis baru Ibu datang. Hehe Nami kan good boi. Sebut good boi, dah 3 bulan baru Ibu perasan, awak ada dua pusar!! O My Allah! Ibu pun googling why the wrong with dua pusar ni. Haa, anak Ibu sorang ni terlebih cerdik laa. Moga Ibu diberi kekuatan la nak handle awak punya gaya nanti ye. Sekarang ni masih good boi lagi. Alhamdulillah. 

Izz Najmi,, Bintang kekuatanku. Yang beri semangat masa Ibu confius sangat-sangat bila tau awak ada dalam rahim Ibu. Itu pun awak dah empat bulan, baru sedar. Maknanya, hadirnya awak, tak banyak ragam. Bertambah senang jika nak dibandingkan dengan kakak. Tapi, iBu tak nak la bandingkan anak Ibu. Serius Ibu pun sedih tengok kakak, a bit regret sebab masa dia even Ibu jaga pantang semua, still ada khilafnya. Maafkan Ibu kakak.

Kita sama-sama belajar ye anak-anak. Ibu ni kena kasi positif vibe awal pagi supaya hari kita lalui itu berjalan dengan aman dan damai. Walaupun dalam hati Ibu terdetik tak sabar tunggu awak besar, tapi Ibu nak awak stay macam ni boleh tak? 

Nanti awak dah besar, awak dah tak nak Ibu peluk awak. Gomol awak. Nanti awak dah besar, Ibu awak dah tak pandang. Nanti awak dah besar, Ibu awak tengok sebelah mata ntah sudah entah tak. Addooo~ mak mak be like. 

Anak-anakku sayang,, buah hati Ibu, permata jantung Ibu. 

Kakak dah tak sabar nak main dengan awak, awak pun Ibu tengok asyik tengok je kakak lari sana, lari sini. sabar ye.  Pejam celik je. Esok lusa tengok dah korang main entah ke mana. 

Jangan la diikutkan perangai buruk Ibu ni. Moga Allah kurniakan anak-anak Ibu, sifat soleh dan solehah, jadi penyelamat Ibu dan ayah di dunia dan akhirat. Korang je la saham Ibu dan ayah yang paling berharga. 

Jom la kita momento kejap.  2344, masa ni Ibu dah tak tahan sakit awak nak keluar. Tapi, ayah baru masuk tido. Sebabkan, nak elak benda bukan² terjadi.. sekali lagi Ibu dan ayah redah tengah malam demi anak-anak. 

Kakak, redah tengah malam, tapi sakitnya sampai ke siang. Awak, memang dah sakit yang amat sampai dalam perjalanan Ibu asyik ketap gigi. Tepuk tangan ayah, bila ayah rasa nak speeding. Masa ni, Ibu tak tahu anak Ibu good boi. Apa pun Allah bagi Ibu is redha, cuma kalau lelaki.. Ibu nak rehat kejap. Sebab mental Ibu tak berapa nak kuat. 

Alhamdulillah, usai saringan semua. pup pap pup pap..  kita dah kat labour room. Tunggu jalan untuk  awak keluar je. 

Mengandung adalah nikmat, bersalin adalah rahmat. Sakit kedua-duanya adalah penghapus dosa. Hadirnya kalian dalam hidup Ibu, adalah satu anugerah yang tak terhingga. 

Sakit punya sakit, disebabkan Ibu tak tahan sangat.. Sebelum subuh Ibu push awak. Awak sedap tidur masa tu. Keluar pun tak ada nangis. Haa, belom apa-apa lagi dah kena puk buntot. Ibu kepenatan boleh pergi dodoikan awak. Hahaha 

Nikmat kedua tak terhingga, hasrat Ibu nak pegang anak Ibu fresh from oven tercapai. Kecik je awak masa tu. Sekarang dok kat dada pun terasa dah sadonya Shaolin Ibu nih..

Momento sungguh. Dalam pantang pun awak tak banyak ragam. Terima kasih anak-anak Ibu, masing-masing behave je dalam pantang. Ibu je la yang nak emo lebih. Yela,, kita pantang dengan mil. Dari sudut penjagaan dah sempurna, cuma kita saja yang tak selesa kan? 

Kalau nak pantang dengan Opah, kesian kat ayah pulak.. 

Bila diri sendiri dah segar, tak sabar nak balik rumah. biar pun buruk macamana, rumah sendiri is the best. 

Doa kan kita dapat pindah ke tingkat rendah sikit. Senangkan kerja ayah yang saban minggu berangkut kita anak beranak. Lama-lama ayah tu tinggal tulang je. udah ler memang kecik je. 

Apa pun anak, Ibu doakan kamu..  mOga jadi anak yang soleh, membesar dengan sihat walafiat. jadi la bintang kekuatan Ibumu ni, biar Ibu dapat berteduh pada kamu hartaku dunia akhirat. 

Happy 3rd month-day. 🎈 ♡


H-MOVIE: TALL GIRL (2019)

Khamis, Oktober 17, 2019



Hi~ Assalamualaikum | Review netflix movie Tall Girl. 

This is some typical movie on netflix. Haa, or just a typical movie that I found? Haha 

Cerita ni best, (boleh la) as teenage girl movie. As I know, movie ni direct by the same director of Mean Girls. 

Sayangnya, cerita ni tak mendapat star terbaik dari imdb. Cerita pun cerita bishe-bishe je wak, tak ada luar biasa. Yang luar biasanya adalah tall girl yang dilakonkan oleh  Ava Michelle yang sememangnya tinggi melangit wak.. Umur dia baru 17 tahun. O M G~ tapi sebabkan ketinggian dia tu, nampak dia lagi matang. Haha gitu... 

The storyline is about Jodi, the tallest girl in their school always being bully because of her height. Kesian dia. So, one day bila ada seorang budak transfer dari Ireland yang sama tinggi dengan dia, si Jodi ni sibuk yakinkvan diri dia yang dorang sepadan. Yet, she doesn't realize orang sesuai dengan dia itu merupakan kawan baik dia dari kecik. Wow, another childhood sweetheart.

As typical cerita yang macam ni kan, korang jangan la expect too much sebabnya dia kebiasaan. Buat hilang bosan sudah. Bagi refresh mind sikit bahawanya hidup anda tidak la sesusah dia. Kah! Ye la,, susahnya jadi orang tinggi sangat ni. Kalau self confident ko tak boom up high as your height,, adooo.. memang parah la yer.. Lagipun kes buli membuli ni memang boleh kondem orang siapa saja tak kira la school bully ke, cyber bully ke... atau semua macam jenis benda buli yang boleh mendatangkan kesan buruk pada orang lain la. Senang kata.. 

K la, tu je nak cerita. Terpanjang pulak sis bebel ni. Apa-apa pun, selamat berhujung minggu warga Johor! ^^ 





CDRAMA: GO GO SQUID (2019)

Rabu, Oktober 16, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Review chinese drama, Go Go Squid.


*giggles*

I am so excited to write this review even though tengok drama ni macam nak lemau la.

As expected, the most watching chinese drama in 2019. The drama based on novel  Stewed Squid with Honey by Mo Bao Fei Bao, that starring by Li Xian and Yang Zi.

Actually, dari awal tahun hari tu, Aien jumpa drama ni dalam senarai drama yang ditunggu oleh peminat. Bila dah ditayangkan, dengan seperti biasa chinese drama kalau tak 24 episode mesti lebih punya menyebabkan Aien ragu-ragu nak tengok. Lagipun, tiada pelakon yang familiar dalam ni.

But,, bila asyik tengok dari satu video ke satu video yang suggest-kan drama ni wajib tengok dan di antara top 10 chinese drama 2019 so,, why not kita try tengok kan. Al-maklum la buat buang bosan.

Seriously, I'm telling you, this drama is content all genre you want. As romance of course, friendship, family and gaming. Wow, Aien pun tak tahu la kenapa suka bebeno la tengok kalau ada bab game-game ni.

Drama ni mengisahkan persahabatan satu pasukan senior dalam Cyber Security Capture The Flag (CTF) yang berpecah dan masing-masing menubuhkan kumpulan sendiri bersaing secara sihat. Han Shangyan, pemilik dan merupakan Team Captain K & K Group sementara Wang Hou Team Captain untuk Team SP.

Highlight cerita ni berpegang kepada Han Shangyan ni la kan. Dia retired dari dunia CTF Championship ni sebab Team Captain dia, Wang Hou ataupun Solo nak bubarkan kumpulan dorang. So, sebelum Team Solo dibubarkan Han Shangyan a.k.a Gun God umumkan yang dia retired dari dunia CTF.

Mula-mula confius jugak la jalan cerita ni macamana. Macam yang Aien tulis ni, macam tu la peningnya Aien ni. Haha

41 episode berjaya dihabiskan dalam masa seminggu. Adooo~ berat nanang la cerita yang sejuta episode ni. Gigih Iolls download tau. Apa yang menyebabkan diri ni gigih selepas tengok episode satu, adalah... Han Shangyan so lihai maaa~ Handsome gitu.. Iras siapa tu... Urm.. Artist korea tu.. Haaa Jo In Sung.

  Ini Han Shang Yan. 

   dan ini Jo In Sung

Buat tatapan korang la kan. Hehe 

So,, what is great about this drama is.. Telling us the friendship is more important and even ko benci macamana dengan kawan ko tu pun sebab satu mistake yang dia buat, sebenarnya lagi ko rindu kat dia. Ye dak? 

Sian Han Shangyan. Best lagi satu,, sweetnya dalam drama ni, Si Tong Nian Nian, jatuh cinta pandang pertama dengan Han Shang Yan ni. Haha. Lawak pun ada. Tengok la korang, I is hasut ni. semoga korang terpengaruh. Haa

Tak nak tengok tak apa, tapi korang dpaat ilmu baru iaitu pasal CTF ni. Uish.. bagi Aien la kan. Yang serba tak tahu ni.. Siap googling lagi wujud ke event gaming CTF ni. Wow~ di China memang wujud gais. 

Dorang macam game hacking gitu. Dalam bahasa mudah kita la kan. Tapi sebenarnya dia adalah satu game yang menguji strategi, kecekapan kita untuk menyelesaikan halangan, cabaran untuk tangkap bendera kita tu. Wow~ Awesome gais! Noob pulak rasanya. And korang boleh baca la kat SiNi untuk lebih lanjut tentang CTF ni. Syiok dan teruja betul tengok dorang main sampai World Championship. Hurm, siapa kata main komputer tak datang kan duit? 

Betapa la mereka para pemain dalam drama ni fight dengan keluarga dorang untuk buktikan bahawa main komputer ni sekarang boleh jadi satu kerjaya. 

Huaa, apa kita ni tak main komputer ke wak? Bah,, Uolls kalo mau tengok cerita ni, boleh la haa,, 
klik la gambar lelaki serba hitam tu ye untuk tengok. Tak bayar pun.. ^^

happy watching gais! Till next drama...







HMOVIE: FRACTURED (2019)

Selasa, Oktober 15, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Fractured (Netflix)

Addooo~~ pening kepala tengok cerita ni. A bit sad actually. Hurmm.. 

Movie ni mengisahkan Ray Monroe yang datang admitted anak dia, Peri Monroe yang patah tangan akibat jatuh ketika di sebuah pit stop ketika mereka pulang holiday. Punya berjam dia tunggu anak dan bini dia yang dikatakan pergi CAT scan di hospital tu, ditanya-tanya dengan nurse yang bertugas semua menidakkan kata dia, sampai semua anggap dia a bit shock. Macam gila sekejap sebab dia datang tu pun dengan luka di kepala.  

Ending dia sedih. Ahh,  tak tahu la nak ngambarkan macamana, tapi yang penting I is pening tengok cerita ni sebab mulanya ingat yang anak dan bini dia kena paksa untuk organ donation, rupanya hakikat sebenarnya dia selamatkan orang lain. 😭😭 

Sedih. Rupa-rupanya masa di tempat kejadian tu,, dia konon nak selamatkan Peri dari kena gigit anjing, tapi sebenarnya Peri dah jatuh dan telahpun mati di tempat kejadian. Begitu juga dengan isteri dia. 

So, the chaos yang dia buat kat hospital tu, cumalah bayangan dia yang sedaya upaya untuk selamatkan anak bini dia yang telah pun tiada. 

A trauma create some illusion untuk menidakkan sesuatu itu berlaku. 

Mungkin sebab sebenarnya dia tak nak benda tu berlaku tetapi berlaku di luar jangkauan dia, dan dia trauma. Fuh, berat sungguh cerita macam ni sampai pening kepala Aien nak hadamkan.

Till next movie, Jaa Nee!

12 THINGS YOU NEED TO REMEMBER

Isnin, Oktober 14, 2019



Hi~ Assalamualaikum | 12 Things you need to remember. 

It's monday, tho. But don't be sad cause monday always Nabi Muhammad SAW  favorite day. :)

Yet,, here I want to share some post that I found on Pinterest. Seem like use to me cause lately I always sharing some darkness inside me. A monster that hiding in my mask. The past that I can't let it go. Now, it's time that I need to let it go for everything that make me sad. When I said this, I swear deep inside my heart. Yeah, you should do that long time ago.

I hope this not a momentery feeling that I said this thing. Because something we felt inspire, sometimes we felt lost. Our mood can be upside down, our feeling be somewhere unknown location that make us forget that we need to move for a brand new day. 

Ayat kau kamil, serupa drama omputih ja. Dalam kepala tetiba dok terdetik, bila la adsense aku ni nak kena approve? awat lama bebeno laa... Adakah ia mempengaruhi how many times we post every month? Or berapa kerap kita post on this blog? I need some income. I want to do everything that people do, yet I can't cause I don't have any kesetiaan dalam melakukan perkara yang boleh mendatangkan untung pada saya. Buduh kan? 

Sudah la kau,, meh la.. saya mau share ni, benda yang patut kau buat dari dulu lagi Nur! 


12 things you need to remember

1. The past can't be changed.
2. Opinion don't define your reality
3. Everyone's journey is different.
4. Judgements are not about you.
5. Overthinking will lead to sadness.
6. Happiness is found within.
7. Your thoughts affect your mood. 
8. Smile and contagious. 
9. Kindness is free. 
10. It's okay to let go and move on. 
11. What comes around, goes around.
12. Things always get better with time. 


So, apalagi Nur. Ani sudah mau 2020 suda. Kau tu pun mau 30 suda. Bah, move on lagi la haa.. 

Esok saya share lagi, perubahan yang macam harus kau lakukan tu. Jangan bilang aja dong. 



BERALIH ANGIN KEPADA HERV

Ahad, Oktober 13, 2019


Hi~ Assalamualaikum | Beralih angin kepada Herv. 

Hujung minggu ni, pulang dari window shopping drugstore makes me want to write something about skincare. 

Actually, I'm not the expert one, yet I'm still searching some skincare that suitable for my skin. As people do read my oldest post, I have some skin problem either it's eczema or roscea, yet I still not make an appointment with some skin expert. Mahal laaa~ Nak pergi hospital tu, kalau bukan sebab bersalin je, malas nak pergi. Haha 

Produk sebelumnya Aien try almost banyak skincare yang mampu milik la kan. Since 13 years old, my dad always asked Aien nak beli skin care apa. Muka masih mulus cuba la safi. Masa Aien teenage dulu, skincare bukan la suatu yang penting dalam hidup. Sampai umur 18 tahun pun me is still tak guna mana² skincare yang proper rutin dan iyanya bukan satu kewajipan.  

Since Aien kerja, baru nak belajar erti cantik-cantik ni. Produk pertama yang Aien try adalah Ah,, takkan ingat laa. 

Aien start consume produk skincare ni sejak muka dah macam zombie,, kena hot shock sejak kerja kilang. Dan tempoh Aien berkerja di situ cuma seminggu je. Selebihnya demam dan terus muka macam apa entah. Mungkin sebelum tu Aien asyik kerja dalam aircond, jadi kulit mudah kering dan tak ada guna apa-apa skincare, and that's make the worst happen. 

Lepas tu la,, mengelabah cari skincare yang boleh cover balik. Mana la tau kena repair skin barrier dulu ke ape. Terus anggap bahawa aku ni sensitive skin rupanya. Tak selidik dulu tang mana sensitive nye apa. 

Actually,, kalau ikut gen family, kami adik beradik susah nak naik jerawat. Kecuali adik no 3 tu, jerawat almost full face. Ntah apa tak kena tak tahu la. Mungkin zaman gila asyik kejar muka nak flawless without kaji produk tu sebenarnya selamat ke tak. 

Pernah la cuba produk kunyit tu,, bagus result dia. haha Itu masa zaman kolej Aien cuba, sebab terpengaruh dengan testimoni dia. 

Okay, back after I resign dari kerja kilang tu,, Aien try la Hada Labo since orang kata dia hydrating and toink toink gitu. Tepengaruh dengan iklan juganya serupa bagus. Tapi tak cek yang mana satu Hada Labo yang bagus. Kah! Asal tulis  for sensitive skin, itu la Aien grab. Sampaikan fikir teori,, kalau kulit kita sebenarnya tak sensitive tapi kita pakai yang sensitif, makin la dia jadi sensitif. It's logic ke? Haha Mana la nak tahu~ 

Hada Labo 

Hada Labo Goku jyun ni kalau tak silap Aien try memula masa skin break out. Skin tengah teruk masa tu, ,terus try pakai Hada Labo ni. Pada mulanya segala skin peeling, yang pedih² tu okay di bulan yang pertama. After awhile Aien guna Goku Jyun ni,, muka jadi berminyak sangat. Dalam bilik yang ada air cond seem like okay la. Worth to try. Tapi, bila berjumpa dengan matahari. Oh my God, muka jadi berminyak yang amat dan Aien sejenis yang tak selesa betul kalau muka rasa berminyak. Terus rasa nak basuh. Jenis yang tak suka nak tepek apa-apa la. Senang cakap.

After that, I was stop using anything produk in properly term. Sebab risau nanti makin teruk. Tak fikir pun, bila langsung tak guna itu lah yang makin teruk. Haha

Masa kerja jadi Sales assistant kat Sendayu Tinggi lagi la malu sebabnya kita ni jenis skincare tak jaga, alih² boss suruh mekap-mekap la pulak. Makin la janggal terserlah di situ. Nasib la tak lama kerja situ. 

Till, I met Good Virtues Co. dan produk dorang macam sesuai dengan kulit Aien.


Good Virtues co. merupakan produk local yang kira best la jugak. Aien cuba ni masa dia belom dikenali ramai lagi. Satu set Aien cuba. Nampak okay. Cuma day cream dan night cream rutin Aien tak buat. Sebab rasa muka berminyak sangat. Hampir 4 tahun Aien guna produk ni. Sampai dibuatkan hantaran masa kahwin dulu. Over all sebenarnya mampu bertahan lama dengan produk ni adalah kerana ianya murah jika dibandingkan dengan produk drugstore yang lain. Poket yang tak berapa nak tebal ni, mampu yang ini saja.

Masa pakai pun, produk ni tak memberi apa-apa kesan pada skin Aien. Dia cuma ada pada syarat saja la. Al-maklum la, Basic skincare pun failed tang sunscreen, apatah la dengan double cleansing bagai. Janji muka tak ada jerawat pun dah cukup baik, fikir diri masa tu.

Bila diri semakin meninggalkan 20-an ni dan ada kawan yang baik hati masukkan Aien ke dalam group skincare di muka buku, Aien diberikan kesedaran dan hidayah tentang pentingnya penjagaan muka ni dan yang penting sekali adalah mengenal pasti produk mana yang betul dan baik untuk skin dan mana yang timbang kilo. Nasib la labu,  mak ni sempat sekali je terjebak produk kilo. Haha

Jalan punya jalan, terbaca satu produk local yang sedang mencanak naik sekarang ni. Macam nak cuba,, mampu milik la kalau jumpa set travel dia.

Herv

Haa, kecintaan Aien sekarang ni. 😍 Lucky me, dapat set yang worth RM250 ni dengan harga RM70. Siap ada free gift lagi. Beli preloved pada orang yang dia guna baru seminggu dan muka dia break out hasil dari penggunaan ni. Sian dia, but sis, Aien doakan moga muka sis pulih sepenuhnya.


Ini la set RM70 tu. Wow, kalau dikirakan sebenarnya set ni,, worth around RM300 tau. Huh, kalau nak beli sendiri mampu tak nak la kan. Tengok sebelah mana je mampu.

Okay, Herv ni terdiri daripada Brightening Oil Cleanser, Essence dan Deep Exfolitor. Oil cleanser tu untuk double cleansing la kan. Essence untuk pulihkan balik kulit wajah kita dan Deep Exfolitor tu untuk buang sel kulit mati yang menghalang daripada kulit kita serap apa jua produk yang kita guna.

Patut la Aien ni sentiasa miss somewhere je. Dead skin is too much. Yang tak best yang Set ni, Dia tak ada pencuci muka. Huwwwaaa~ Paksa Aien beli sendiri la selepas pakai Pencuci muka GVC tak berkesan, lagi nampak macam kering bebeno kulit.

Aien keep reading on that group, mana yang berpegalaman kan cuba Herv ni. Dorang kata bagus pakai satu set dengan pencuci muka dia, lagi kita boleh nampak kesannya.

And one more thing, rupanya if you ada sensitif type skin, you need to avoid foam type cleanser. Wow~ itu lah yang Aien tengah pakai. Masya Allah. So,, me need to stop using that. And pejam mata beli pencuci muka yang cenonet HERV tu dalam RM35.


Aien try Mixberry soothe Hydra Cleanser ni sebab katanya sesuai untuk dry skin type. So, me is now that type kot. Sebab rasa macam tak ada zat je kulit muka ni.

Now, almost 3 weeks Aien cuba Herv ni. Nampak kesan dia bagus. Cuma seakan slow sikit sebab ada sehari tu, Aien lupa nak buat double cleansing sebelom tido dan hari tu pulak Aien campuradukkan guna produk GVC toner dan Sunscreen Biore tu. dannya muka macam.. Okay,, I need to show some new thing such as JERAWAT!!

Oh my god, it's been a long time jerawat tak ziarah muka I. Kusam-kusam pun jerawat tak pernah keluar. but,, haa ada tapinya.  Jerawat tu cuma macam say Hai je. Pahtu dah blah gitu tanpa muncul dengan lebih aggresif. Fuh,,

Ada salah pakai ke hee?

Currently trying those product and routine yang harap memberi kesan la kan. Kalau ikut niat hati teringin bebeno nak cuba Mary Kay. Tapi untuk rakyat marhaen dan poket yang tak berapa nak ada kat baju ni,, mampu tengok je la. Kalau ada sesiapa let go the preloved, I would like to try. After this Herv.

Okay, Let's say this my current routine and product that I'm using.

AM:
Cleanser - HERV Mixberry Soothe Cleanser
Toner - Clinelle Pure Swiss Hydra Lotion
Essence - Herv Luxe Essence Advance
Moisturizer - True Island Venom Multi Solution Cream
Day Cream - Senka White Beauty Glow UV Cream
Sunscreen - Biore UV Milk

PM
Oil Cleanser - Herv Brightening Oil Cleanser
Cleanser - Herv Mixberry Soothe Cleanser
Toner, essence, moisturizer same as AM.

And that's it. My skincare routine.

Bila nak keluar, tambah la CC Cream with Serum by Senka dan A little lipstick by Anastasia, hadiah dari adikku terchenta.

Okay that's all. Kalau nak tahu perubahannya sila la tengok di IG,, sebabnya malas nak upload kat sini.

Till the next product! 

gallery @aienienka

© kisah aienienka.