CHINESE DRAMA: First Romance (2020)

Isnin, November 02, 2020

 


Tajuk: First Romance / First Love after so Many Years

Genre: Youth, Romance, School, Comedy

No of Episode: 24

Cast: 


Sinopsis: Many years ago, Yan Ke and Xiong Yi Fan were schoolmates. But back in her younger days, she never discovered that she had a secret admirer in Yan Ke, who kept his crush a secret and loved her from afar. Now things are very different for both of them, and Yan Ke is at college, where he is one of the most popular and well-loved students on campus.

Dashing, sensitive, a hit among the female students, and unfailingly charming, he has also become a budding young pianist. However, deep down, he feels unfulfilled and lacking in purpose.


When a bizarre set of circumstances leads his path to once again cross with Xiong Yi Fan, it is her turn to be smitten at first sight. Will love continue to evade them? Or could Cupid finally unite this duo?


Adapted from the novel with the same name written by author Wei Mian Jun.

 

From my view after watching


Jumpa drama lain lakonan Riley Wang selepas drama hensem dia. Ha ha 


Baca Sini: I Hear You (2019)  


Dan juga lakonan Wan Peng yang berlakon dalam drama dia jadi alien yang mungkin ada sambung kedua ..Wow! 


Baca sini: My Girlfriend is an Alien


Xiong Yi Fan, seorang tomboy dari sekolah menengah, suka pada Yan Ke seorang budak musik sejak dari bangku sekolah. Tak sempat berkesempatan mengatakan rasa suka masing-masing mereka berpisah dan kemudian bertemu semula di alam universiti. 

Masa tu, Yi Fan dah sepenuhnya berperwatakan gadis mula melancarkan misi untuk pikat hati Yan Ke. Tapi, Yan Ke ni sudah dipunya hatinya berdaya keras terhadap Yi Fan. 

Sehingga suatu ketika, Yan Ke menyedari bahawa dia telah tersalah suka. HA HA HA orang dia suka itu pastinya Xiong Yi Fan tapi disebabkan masa dia berkawan dengan Yi Fan, gadis itu memakai baju teman baiknya, Qi Xiao Song membuatkan Yan Ke keliru dia ni straight ke haluan kiri. Haha 


Pahtu bermula episode Yan Ke nak pikat hati Yi Fan ni. Comel je drama ni. Buat relax hujung minggu boleh la. Cuci mata sambil tengok Riley Wang punya lesung pipit tu. 

Bila ada orang ketiga iaitu partner buddies Yan Ke, Tang Tang cuba nak cucuk jarum. bersekongkol dengan sepupu dia yang merupakan hottest photographer di universiti tu, Bai Yu Ze cuba nak pisahkan Yan Ke dan Yi Fan. 

Suka bila Yi Fan ni hati dia tak mudah terpaut dengan mana-mana lelaki. Kalau Yan Ke dia suka Yan Ke la sampai sudah. Padahal hensem aje si Yu Ze ni. Ramai orang suka si YuZe ni sehinggakan roommate Yi Fan pergi sabotaj Yi Fan dek kerana Yu Ze tak balas cinta dia. Motif sangat kan. 


Sweet je memasing bila dah tamat drama ni, dorang macam buat satu video mengenaikan cinta pertama ni. 

Tak heavy sangat cerita dia. Tengok buat geli-geli relax otak dari tugasan tak pernah berhenti syiok jugak. 

Dari kiri  Bai Yu Ze, Ding Ding kawan baik Yi Fan, Yan Ke, Yi Fan dan hujung sekali Xiao Song. 


Bila tengok drama ni, rasa macam lebih kurang dengan drama Korea More Than Friends. Hehe

 

 

14 ulasan

  1. alahai macam comel pula drama ni, nanti nak usha dulu..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah. comel sngt lagi2 tengok si riley wang tu. Lagi comel. :p

      Padam
  2. Balasan
    1. Iye kak Sha. Chinese drama pun banyak adopt dari novel . Haha

      Padam
  3. comelnya story line ! dari tomboy dah mmg suka... nak check it out nanti

    BalasPadam
  4. Cerita santai2 ni best, memang betul2 merehatkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer betul. Lagi²hujung minggu nak rehatkan minda. gittuuuu~

      Padam
  5. Dah macam kisah benar pulak yaaa... ada alih bahasa tak tu>? Ke ko faham bahasa cina Aien hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak tau la kidah benar ke x. Ada subtitle la sis Lin. Mne idok pahe deme ckp ape.. tahu wo ai ni jer. Mwahaha

      Padam
  6. Cerita santai santai okaylah layan kan. Lagi lagi cerita komedi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aaah... kalo heavy sangat buat pening pale jer. hahaah jenis malas nak mike banyak. gitu ler. Haha

      Padam
  7. Balasan
    1. rank best dia tu dok tgh-tengah. Best sangat pun tak, boring pun tak. biasa ye sudah. ahaha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.