Korea Movie: Space Sweepers (2021)

Khamis, Februari 18, 2021


 Tajuk: Space Sweepers / Lightning Ship 

Genre: Sci-fi, Action, Adventure, Fantasy

Duration: 2 jam 16 minit

Cast: Song Joong Ki, Kim Tae Ri, Jin Seon Kyu, Yu Hae Jin, Park Ye Rin

Sinopsis: It’s 2092 and space is littered with floating satellites and deserted spaceships. The crew of the junk collector ship, The Victory, travels throughout space looking for saleable garbage. With heavy competition from other junk collector ships, speed is the key to besting their rivals from other nations. 

When they discover the humanoid robot named ´Dorothy’, a known weapon of mass-destruction, a risky business deal soon follows. 

Soompi©


Tae-Ho (Song Joong-Ki) is a pilot of Spaceship Victory, which is led by a captain (Kim Tae-Ri). Tae-Ho will do anything to make money, but he is always broke. Tiger Park (Jin Seon-Kyu) and a robot (Yu Hae-Jin) are crew members of the spaceship.

Asianwiki©


SPOILER ALERT

 

Bila dah tengok movie ni, memang wow sangat dengan hasil CGI dorang Korea. Mantap! 

Movie mengisahkan seperti di sinopsis, Tae Ho yang sentiasa menjual apa saja untuk dapatkan duit. Pada mulanya tak faham kenapa dia asyik nak cari duit. Rupa-rupa bila dah half way movie baru diceritakan. 

Movie ni kalau korang nak tengok ada saja di Netflix atau pun boleh muat turun di telegram. Confirm tak menyesal tengok. 

Ingatkan Dorothy tu betul-betul Weapon, rupa-rupanya dia sebenarnya ubat untuk bumi kembali segar. 

Nak dijadikan cerita biasa la Sci-Fi genre, Bumi telah menghadapi masalah suhu panas yang telalu tinggi sehingga seorang saintis membina sebuah kehidupan baru di angkasa lepas. Maka yang kaya dapat menyelamatkan diri sendiri dan keluarga mereka. 

Manakala yang miskin terus berusaha keras untuk menjadi penduduk di dunia yang selesa itu. 

Tae Ho yang dahulunya seorang juruterbang yang hebat, tapi disebabkan dia menyelamatkan seorang bayi tanpa kebenaran, dia langsung dibuang kerja. Masa dia cuba nak adapt dari dah biasa kaya jatuh miskin anak dia pulak hilang. Syarat nak cari anak dia tu, dia kena sediakan duit secara tunai sebab dia dah bukan lagi netizen di angkasa tu.

Kira kapal Victory ni semua orang yang hebat la kisahnya. Cuba nak lawan balik idealogi yang dibawa oleh saintis yang konon nak buatkan kehidupan baru di angkasa yang sebenarnya dia yang cuba nak musnahkan bumi. 

Psycho betul! 

Dorothy yang berjaya diselamatkan oleh team kapal Victory ni, akhirnya berjaya selamatkan bumi.  


Secara keseluruhan, Best! Wajib tonton. kBai

11 ulasan

  1. Ko memang peminat Kdrama ek Aien.. rajin betul ko layan drama Korea.. lagi ada TV baru, manyak syokk woo..eh jap, dah ada aerial ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah.. suka tengok kdrama, kmovie lepas pencen dari kpop .. haha da ada. nanti up story dia. haha

      Padam
  2. wajib tonton ! hehehehe i like this words

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa paksa orang tengok gitu laa. wajib tonton. lagi2 genre sci fi ni ni tak pernah mengecewakan.

      Padam
  3. okey seblum ni nampak tapi x tgk lagi sbb byk lagi movie lain yg layan...nak tengok la sekarang juga haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak sangat tu tak tau nak tengok mana satu dulu. Haha

      Padam
  4. dah tambah movie ni dlm to be watch... nak tengok je entah bila hahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha biasa laa tu. Kadang yang baru jumpa tu ditengok dlu.

      Padam
  5. Memang best.. suka gila tengok filem ini..
    walaupun tema tu dah selalu guna tapi jalan cerita dia ohsem..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.