Bila mood ke laut, idea menulis mencurah | 

Sejak beberapa hari yang lalu, Aien sejujurnya, tiada semangat. Macam lost soul pun ada. Well, Because I am a mother, so I decide to go on with the usual routine. Yeah, seems bored right? 

Oh,, Izz dah boleh makan. Yeay! First food dia is brokoli. Eeuuuew~ hahaha after that follow with papaya  dan dua hari lepas bubur. Semalam dia cranky sebab sakit perut, nak yak. Sebab dah tiga hari dia tak yak. Sian dia. Biasa la budak yang menyusu baru nak makan, of course ada susah sikit nak berak. Actually tak ada la sembelit macam Nayla dulu, tapi ya la. Baru belajar nak yak keras. Haha 

Senonoh la Omak kau ni Izz. Orang lain makan papaya senang nak yak, kau susah pulak. Apa pun, perjalanan makan pertama dia without gula dan garam is going well. Alhamdulillah. Dia pun tak ada la excited sangat nak disumbat macam-macam. Haha I tried okay. Harap sampai awak dua tahun la ye sayang.

Nayla, as usual budak 20 bulan. And dia dah pandai cakap. Yeay! a bit yet dan boleh faham apa yang dicakap. Jelas. Minum guna cawan tanpa sokongan. A bit lambat, but who care kan? Janji dia sehat  even though agak cekeding. Ikut la pak awok tu yang.. Yang tak best bila dah pandai cakap is sokmo nanya benda yang sama. Haha Ibu is pening. Layankan aje la. 


Back to story, sejak dua menjak ni mood memang ke laut betul la. Tak tau pasal apa. Stress dia lain macam. Jangan la buat macam-macam. Dengan Izz yang mula cranky, clingy and c--- . apa tah lagi satu ni, paling jauh boleh pergi dok lepak depan dia main tepon. Tu ja. Tak boleh hilang dari depan mata. Pakat riau seblok. Adeh, Ibu mu ini... 

Bukan nak mengeluh tapi sometimes I felt like I am  a loser. Cause sering lost temper to Nayla. Somehow, dalam hati ni menangis je sebab tak mau buat macam tu. Tapi, Ibu takuad. 

Ibu lost.. Ibu miss Opah. Ibu nak balik. Ibu nak balik kampung Ibu. 

Selalu balik kampung Encik Husband. Tengok how lucky he can eat his mom food, talk with his mom. Bila dua minggu tak balik kampung ritu, dia mesti rindu sambal telur hancur mak. And I? 

Ever since my adik-adik datang hari tu, si bongsu tu la kan, masakkan masakan style my mum masak. Allah, rindu teruk wei!! 


Sesungguhnya, hati ini tak boleh nak tersenyum lagi? Eh, hati boleh tersenyum ke? 

Ini la lumrah bila berkahwin antara benua ni. Payah. Sedih-sedih pun mampu sob sob di bantal busuk sorang-sorang. Paling jahat pun mampu video call je la. Nak tunggu dapat balik tu, tunggu husband cuti. Tak pun, tunggu la durian musim lagi sejuta kali. 

I miss my old me. Eh, tak tak. I mean, miss my old me. Yeah, I still my old me. Tiap kali tak boleh nak ekspresikan emosi ikut jasad, sebab itu cuba untuk ekspresi emosi ikut tulisan. 

Ingat, bila Aien pernah cakap tulis  yang Aien dulu pernah bercita-cita nak jadi penulis novel. Haha 

Dan idea tu cuma datang bila Aien tak boleh keluarkan emosi ikut diri, Aien rasa nak menaip dan menaip dan menaip. Aien tulis ikut emosi, tak ikut fact. Huuu~ 

lahir laa, Mak Angah nak balik! 

Ini sedih tak boleh bawak bincang, dan Aien larut dibawa air mata. 

Bermula la bermain peti memori dari mana yang disimpan rapi, dan mana yang lupus hilang tak boleh dicari. 

Kalau korang berminat nak baca amatur writer ni menulis, boleh la singgah di : The secret Dungeon 

Dan jika baik hati lagi tulus, komen la bagi inspirasi. Eceehhh~ 

Baik la, jurnal habis di sini. Doakan Aien kuatkan diri sampai raya nanti baru dapat balik, in shaa Allah. T^T 

Jaa Nee!

19 Ulasan

  1. Jangan sedih sedih and mood ke laut akak. Chaiyok chaiyok untuk hari hari mendatang. Kita mesti rajin lagi update blog! Heheheh

    BalasPadam
  2. Be strong loving mommy...🥰

    BalasPadam
  3. Rindu seorang anak pd ibunya. ...faham

    BalasPadam
  4. jangan stress2 aien, banyakkan bersabar ye :)

    BalasPadam
  5. stay strong girl. take your time okay.

    BalasPadam
  6. mesti sronok tengok process anak membesar.. makan solid food semua =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. seronok tu seronok, yang tak seronok sendiri tak reti kawal emosi. haha

      Padam
  7. You can do it mummy.. Anak clingy ini memang perlukan kesabaran yang tinggi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doakan Aien Kak Sha, supaya dapat sabar. •_•

      Padam
  8. Stay strong mummy... you are doing just fine... 💪💪keep faithing

    BalasPadam
  9. Dah baca The Secret Dungeon... cerita tu To Be Continue kah??😄

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.