10 PERKARA AKU SYUKURI SEMASA Covid-19

Khamis, Mac 26, 2020


Hi, Assalamualaikum | Idea datang selepas singgah ke blog Elly Matin yang mengajak kita sama-sama  kekal positif dalam membanteras virus covid-19 dari terus merebak. 

Yang sebenarnya, pada mulanya Aien tak suka juga dengan perintah ni, sebab kami (keluarga Aien) baru nak berkumpul demi menyambut Anniversary parents. Ingat dapat spend time before raya, sebab lama sangat tak jumpa. Last jumpa, selepas majlis Kakak Sulong Aien. dah siap prepare dah semua barang untuk bbq dan sebagainya, yet perancangan Allah SWT itu yang terbaik. 

1. Luang masa dengan keluarga kecil 

Rumah sendiri is the best place ever - unknown

Well, actually Husband tanya nak balik kampung atau nak stay rumah cuti PKP ni. Aien decide nak bahagi la kan. First week, rumah sendiri. Dapat la kemas apa patut. Angannya begitu. Next weeknya, baru balik kampung. When covid-19 got so serious, rumah sendiri la sepanjang 28 hari ni. Bahagia dalam hati gitu. sedih juga bila Nayla asyik menyebut nenek, but bagi la Ibu freedom sat nak oi.. Biar la dorang bermain dua beradik, kita empat beranak golek-golek bahagia gitu.



Ini bukan 10 ni Nur, Haha.. cumanya bersyukur sangat, dengan Covid-19 ni, anak-anak more relate dengan ayah dorang. Kalau tak asyik nak Ibu aje kan. Bila kena perintah berkurung di rumah macam ni, dapat pulak rumah sendiri is nothing I was thankful more. Sambil-sambil sendiri juga boleh cari masa untuk diri sendiri. Make up for another me time.

Jadi ke setiap 10 perkara yang Aien syukuri ni, the most is.. I got my small family keep safe. And doakan korang semua stay safe k. Jangan mengelayo kata orang sarawak kalo tak ada hal penting. Semoga wabak ni terus nyah dari Malaysia dengan sikap kita sendiri yang prihatin terhadap satu sama lain. Stay at home. Stay strong k. Hehe


18 ulasan

  1. semoga kita semua dijauhkan daripada wabak penyakit dan keadaan akan pulih seperti biasa 😊

    BalasPadam
  2. bersyukurlah sbb kita masih ada makanan semasa PKP ini.

    BalasPadam
  3. there is blessing is disguise, kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa ni la nak rapat dengan keluarga. ^^

      Padam
  4. Ya la peluang bsama family..

    BalasPadam
  5. Yup.. better rumah sendiri.. lebih mudah dan bahagia..

    BalasPadam
  6. Banyak perkara yang kita boleh syukuri masa PKP ni. sama-samalah kita kekal positif.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. cuma tak terfikir nak senaraikan.. haha

      Padam
  7. masa dan ruang Allah kasi nak tumpu lebih pada keluarga =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. rapatkan balik hubungan dengan family.. ^^

      Padam
  8. Yep. Sama dengan anak-anak juga. Sekarang depa dah pandai rindukan umi sebab sejak pkp umi jarang urus depa. haahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha pandai juga cari Ibu bila tak nampak ibu depan mata.. ^^

      Padam
  9. benar ya...nang sedih bila ngenang da lamak sik balit Bintulu..boleh homesick sepanjang PKP tok..huhuhu

    BalasPadam
  10. Ya laa... rindok hati mok jumpa family... ^^

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.