Buat Kuih Lapis senang, tapi ......

Isnin, Mei 04, 2020

Okay, before I write this, let me laughed first!!! Adoyai, terus adik aku masukkan dalam group Masak Apa Hari Ni Tak Jadi? Yo ee je dia masukkan. Habis jadi bahan gelak kami kemarin. 


This is how it's look like. Omaigad~ I think I know why this kuih lapis got breakout. Haha Sampaikan ada kawan reply di IGStory aku kata kena tukar skincare lepas ni. Haha 


Okay, it's funny! Lulz~ Apakah nasib wei.  Akibat kerana keterujaan nak makan kuih lapis ni tau, aku beriya nak buat. Alih-alih half way masak dia. Kuang asam laa. 


Kalau tengok pada gambar, bottom layer is doing just fine. Helok aje rupa paras mu. Udah ler guna warna hijo. Family semua ingat kuih seri PKP katanya. Kah! 

Mungkin silapnya aku tika menambah air rebusan tu, set timer 5 minit, yet sebenarnya kuih aku tak kering sangat lagi. And then, aku pergi tambah layer seterusnya dengan penuh yakin. What??? 


Disebabkan aku nak sangat makan, aku jamah la seketul dua yang menyebabkan aku terus mendaftar diri ke pusat pelaburan. Phew~ Sedap wei! Resepi aku cuba dari muka buku ni sedap dah. Kena sangat la rasa dia. Tapi, tu la.. Tak masak! Kah! 

Ada yang jalan sini, nak ke resepi dia. Senang dan bahan dia aku pun dah hafal tau tak. Cit! Kau tunggu aku beli lagi tepung beras. Semalam pigi kidie lupa la cari itu tepung. Apalah! 



Resepi Kuih Lapis, Confirm jadi! 

2 cawan tepung beras (gajah satu aku pakai) 
1/2 cawan tepung jagung 
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
200ml santan (aku guna santan kara sekotak kecik) 
3 cawan air 
secubit garam
dan sedikit pewarna

Cara buatnya: 

  1. Panaskan periuk kukus anda terlebih dahulu
  2. gaulkan semua bahan kecuali pewarna. 
  3. bahagikan dua bahagian. ( bahagi ikut suka pun tak apa) 
  4. kukus 5 senduk setiap lapisan selama 5 minit
  5. dah siap! 

Tang ni la aku failed! Tang p tambah ayaq lagi kat air rebusan dia. Automatik dia jadi slow and tak berapa nak masakkan lapisan tu tadi. Ho ho ho Korang jangan jadi macam aku pulak.  Cuba la! Confirm jadi punya. Senang dan mudah saja. 

Oh ya, loyang boleh pakai ikut suka. Aku buat guna loyang 9" hampeh nipis je dapat. Udah ler niat nak bagi kat jiran. Sudahnya nuuu.. tong sampah yang makan sebab tak leh kukus balik. apa da! 

lagi satu, kalau guna periuk lejen, jangan lupa alas penutup dengan kain supaya kuih tak kena titisan air. But, if you uolls guna pengukus TRIO  ke, pengukus TEFAL ke, pengukus TUPPERWARE ke.. dah tak payah sibuk nak letak kain yek. Dorang tu dah moden. Hehe safe dari tetesan air ni tadi. 

Dah, boleh cuba lusa! 

credit resepi: Nur Athierah 


20 ulasan

  1. yup! betul.sis pun ada pengalamn first time dulu buat kuih lapis ni.5 minit tak semestinya the best timing utk kita letak lapis yang seterusnya.Kena make sure setiap lapisan masak betul, baru lapis yang seterusnya.Tu yang buat kuih lapis ni memang senang kalau kita sabar..haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha daku tak sabar. masaknya pagi hari. dengan harapan dalam la makan. sekali. haha

      Padam
  2. lain kali, make sure tambah air panas atau berik nya masa untuk mendidih lok baru start timer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. angol palak mbak kelaie ngan anak. haha

      Padam
  3. Practise makes perfect.. Biasalah bila jadi macam tu kan. Lepas ji boleh cuba lagi. Yang part tukar skincare tu lawak

    BalasPadam
  4. that part 'kuih lapis got breakout' tu lawak hahahha

    BalasPadam
  5. hahahaha adoiii dia boleh pulak merekah macam tu! Warna dia dah cantik dah aien buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks.. Haha Itu la terkejut tengok, aik.. pe pasal merekah. Haha

      Padam
  6. hahah kelakar la kawan tu kata kena tuka skincare..
    haa tkpe kalau dah tahu mana salahnya tu boleh perbaiki lagi..

    BalasPadam
  7. rajin aien buat kuih muih. sedap kuih lapis ni cuma kena bersabar sikit tunggu melapis tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat berbuka maa. tak suka nak berbuka terus menu berat. Hehe

      Padam
  8. belum ada kerajinan lagi nak buat kuih lapis. bab nak melapis tu yang malas tu. tapi kalau dapat buat dan menjadi tu seronok kan. tak cuba tak tahu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan, sebab teringin la tu yg buat. Hehe

      Padam
  9. Practice makes perfect .
    InsyaAllah lama-lama akan jadi.
    Cuba lagi sis .. Chaiyok !

    BalasPadam
  10. Teruja sampai tak tunggu masak betul ye Aien.. hehehe.. Tapi okay tu.. cantik cuma kalau buat lepas nie kena ikut time betul2 mesti cantik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah.. nak buat lagi p dah malas la pulak. Hah

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.