CHINESE DRAMA: Way Back To Love (2020)

Ahad, Oktober 04, 2020


 Tajuk: Way back to Love 

Genre: Romance, Friendship, Comedy 

No of Episode: 26 

Cast: Daddi Tang, Sun Qian, Wang You Jun, Zhang Hau Lun, Cheng Xun

Sinopsis: As a student, Lu Jia spent most of her time in school dreaming of the day she finally caught the attention of Xu Jia Xiu. A student in the class next door, Jia Xiu was everything Jia dreamed a guy could be. Unfortunately, all of her dreams were based on a secret, one-sided love. Knowing that nothing would ever happen with Jia Xiu if she kept her feelings as secret, Jia decided to do what any desperate girl might do. She mustered up every ounce of her courage and wrote him a letter. Having never paid any attention to the quiet girl in the class next door, the letter from Jia comes as a bit of a surprise to Jia Xiu. With no prior feelings for Jia, Jia Xiu can’t give her any sort of an answer. But that doesn’t mean she failed to make an impression. Despite the fact that many years have passed and nothing ever came of the letter, Jia Xiu has often wondered what happened to the girl who was once brave enough to confess her feelings for him.

Little does he know that, after spending years in a different city, Jia has recently returned. Now back in her hometown, fate seems determined to bring Jia and Jia Xiu together again. But this time things are different. While Jia reminisces over the feelings she once had for Jia Xiu, he begins to realize that the impression she made all those years ago has worked an unexpected change in his heart. Finally able to acknowledge their feelings, can a long-forgotten love begin to bloom?
(Source: Viki)
~~ Adapted from a novel "Shi Guang Li De Wo Men" by Sui Hou Zhu.


SPOILER ALERT!


 Lu Jia dituduh berskandal dengan bos dia, maka disebabkan dirinya difitnah, Lu Jia berhenti kerja di Beijing. Dah blek ke kampung halaman Dongzhou, Lu Jia mencari alasan telah mendapat kerja di sana demi tidak dimarahi bapanya.

Setelah itu, dia menjadi accountant di sebuah syarikat kecil yang tidak dia ketahui merupakan milik senior sekolah menengahnya merangkap crush nya dahulu, Xu Jia Xiu. Padahal masa reunion dorang sekolah, ada je Jia Xiu tu masa ru, sikit pun tak berkutik mengatakan bahawa Lu Jia tu bakal bekerja dengannya.

Xu Jia Xiu, nampak dingin dan kejam terhadap Lu Jia namun dalam dia sebenarnya dia juga menyukai wanita tersebut. Dek kerana marahnya pada Lu Jia yang memberi dua surat cinta kepada dia dan juga kawan karibnya dalam pada satu masa dahulu Jia Xiu bersikap demikian.

Kerana salah faham ini membuatkan mereka berdua saling bertelingkah antara satu dengan yang lain. Lu Jia menganggap bahawa Xu Jia Xiu tidak menyukai dirinya lantas sering saja mencari amarahnya.


Alah, cliche. Ha ha . chinese drama pun ada tema dia begini ala-ala drama jam 7. Aien ni cakap tak suka tengok macam ni, tapi tersangkut sebab ngekek sorang-sorang tengok perangai memasing ni.

At the end of drama semestinya mereka berdua bersama setelah mengharungi pelbagai rintangan.

Yang tak fahamnya, bulan dari bulan September hari tu, majoriti drama Aien rasa tersangkut semua plotnya begini. Crush zaman sekolah-berpisah-jumpa balik-tapi cold bold-gaduh manja-suka sama sama-ada tentangan lain-akhirnya bersama.

Nak listkan ya:

Love in Time - currently airing

Love is Sweet - currently airing


Banyak mende ni Nur?? eh, ada lagi tapi mana ntah. Banyak sangat list drama nak ditengok kan.

Boleh masuk k-drama yang pun menarik minat jugak ni. Adooo, k la bai.

5 ulasan

  1. Best ni. Lama dah tak tengok Chinese drama

    BalasPadam
  2. kadang cita mmg cliche tapi watak masing2 tu buat menarik kan

    BalasPadam
  3. Nice review kak Aien. Nanti free kita tengok sama2 yaaaa? ngehehe :3

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.