Japan Drama: Watashitachi wa douka Shiteiru (2020)

Selasa, Oktober 13, 2020

 


Tajuk: Watashitachi wa douka Shiteiru , There's  something wrong with us, Cursed Love, 

Genre: Suspense, Romance, Drama, Food

No of Episode:

Cast: Hamabe Minami, Yokahama Ryusei, Takasugi Miharo, Kishii Yukino, 

Sinopsis: Hanaoka Nao’s mother Yuriko is a single parent and a live-in confectioner at Kogetsuan, a traditional Japanese confectionery shop of long standing. That is how Nao meets Takatsuki Tsubaki, the 6-year-old son of the owner of Kogetsuan, and they become each other’s first loves. However, Tsubaki’s father is stabbed to death by someone. Nao’s mother is arrested as the suspect based on Tsubaki’s statement. Nao is kicked out while her mother passes away while under interrogation. Now daughter of a murder suspect and son of the victim, Nao and Tsubaki separate with ill feelings for each other. More than 15 years later, Nao and Tsubaki are reunited at a competition on Japanese confectionery. Tsubaki takes an interest in Nao’s creations and asks her to marry him at their first meeting without realising that she is his childhood friend. Nao hides her true identity and decides to get into Kogetsuan through her marriage to Tsubaki in order to prove her mother’s innocence. Little does she know that all sorts of adverse circumstances lie in wait. Despite being made sport of by cruel fate, Nao and Tsubaki are drawn to each other. What is the truth of the case 15 years ago?

(Source: jdramas.wordpress.com) ~~ Adapted from the manga series "Watashitachi wa Douka Shiteiru" by Natsumi Ando.

Disclaimer: All info is credit from mydramalist 


SPOILER ALERT! 

 Such a good drama tho'. Sekian lama tak tengok drama Jepun ni, macam best pulak. Memang plot twist, sangat tak mengecewakan. Best la senang kata! 

Kisah dia, Nao bertemu kembali dengan anak bekas majikannya di sebuah pertandingan manisan. Siapa sangka yang dia bakal juga membongkar kisah sebenar di sebalik kes pembunuhan bekas majikan maknya suatu ketika dahulu. 

Tsubaki, pewaris sebuah kedai manisan terkenal di Kanazawa, Kogetsu An tapi tidak disukai oleh grand Master Kogetsu An a.k.a Atoknya. 

Cerita mereka bermula apabila Yuriko, mak si Nao dituduh membunuh ayah Tusbaki, Itsuki dan menyebabkan Yuriko dipenjara. 15 tahun kemudian, Nao mendapat surat daripada Mr.Tagikawa bahawa maknya meminta agar Nao mencari kebenaran di sebalik kes tersebut. 

Akhir perjumpaan mereka, Tsubaki mengacah mengajak si Nao kawen, dan meminta gadis itu datang ke Kogetsu An pada tarikh sekian padahal dia bakal dikahwinkan dengan Shiori Haseya pada hari tersebut. 

Kerna kegigihan Nao untuk mengetahui kebenaran yang berlaku 15 tahun lalu, dia menyembunyikan identitinya walaupun matron a.k.a mak si Tusbaki curiga padanya. Saat dirinya mula diterima perlahan-lahan oleh Tsubaki, Matron itu menyusun setiap plot jahat bagi menghalau gadis itu keluar daripada keluarga tersebut. 

Bermula dengan mengumpan setiap seorang pekerja Kogetsu An untuk memburukkan dan mecelakakan Nao, namun tetap saja gadis itu bernasib baik. 

Satu demi satu terbongkar apabila benar sangkaan si Nao bahawa matron terlibat dalam kes pembunuh Itsuki.  Rupa-rupa Tsubaki juga curiga dengan maknya sendiri. Bahkan Tsubaki yang merupakan saksi utama kes tersebut juga tidak berkata benar saat ditanya. 

Plot twist sangat rupa-rupanya Nao merupakan anak sebenar Itsuki dan Tsubaki bukan cucu dari keluarga Takatsuki. Dan paling mengejutkan bahawa orang yang selama ini membantu Nao itu sebenarnya yang membunuh Itsuki Takatsuki. Woah! 

Ini kerana matron (ntah siapa nama dia ntah) membuat skandal dengan Mr. Takigawa (punya bapa) membuatkan ibunya hampir meroyan. Dan Mr Takigawa itu abang kepada Tsubaki. Huh, disebabkan matron nak sangat Tsubaki mewarisi Kogetsu An, supaya dapat diluluskan sebagai warisan tunggal Takatsuki. 


Gitu la cerita di sebalik sebuah kedai. Ada rahsia tersembunyi gitu. Yang semestinya Kogetsu An berjaya dipelihara keasliannya, membuat signature taste of their shop. Tsubaki dan Nao punya bisa bersama. 

Bestnya tengok drama ni, macam nak pergi cari manisan dari Jepun ni. Biasanya kita dengar Mochi je. Itu pun bagi Aien dah sedap. Apatah lagi yang lain kan. 

12 ulasan

  1. Plot twist pasal Nao tu betul2 tak sangka . Best la cerita ne , nak tgok la lepas ni 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Aien pun tak sangka Nao cucu sah keluarga tu. Haha

      Padam
  2. in the list!! tak tau bila nak starts tgk haha

    BalasPadam
  3. Wah.. drama yang menarik dengan plot yang luar jangka.. Lepas tu ada pula makanan, memang bestlah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iye kak Sha. Mind blowing punya plot twist dia. Manisan jepun, hurm.. mana nak cari. :)

      Padam
  4. bila last kamek nanggar drama jepun? ermmmm alamak sik ingat dah..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha ha Bah boleh layan tok sik panjanh episodenya. :)

      Padam
  5. wahhhh nmpk best lah sy dah lama x tgk drama jepun ni. skrg nk tggu habiskan drama korea ni... mungkin boleh tonton yg ni lps ni ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesekali berubah angin jap. Tepu tengok cita cina ja memanjang. :)

      Padam
  6. Wahh drama Japan, Hana tak tengok sangt... selalu layan detective conan jaaa hahaha.
    .
    Btw, nice review kak Aien :) ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Detective conan yang dah dialih bahasa ke tu? Haha

      Beshe-beshe je ni.. ;)

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.